For mange kan det være vanskelig å vite hvor mye man bør spise og hva man skal lage. Det å følge en kostholdsplan gjør det lettere å få i seg de næringsstoffene man trenger og i riktig mengde.

I tillegg er det mye mer økonomisk å følge en kostholdsplan, da måltidene er planlagt og du slipper å dra innom butikken hver dag. Da kan ofte fristelsene bli store, og du ender opp med mer og kanskje noe annet enn du hadde planlagt. Det trenger heller ikke være så vanskelig å spise sunt, selv om du ikke er så glad i å lage mat.

Dette er en kostholdsplan basert på Helsedirektoratets anbefalinger, og makrofordelingen her er 20/50/30  for henholdsvis proteiner, karbohydrater og fett, som tilsvarer 100 g proteiner, 250 g karbohydrater og 67 g fett.

Trener du mye bør øke proteininntaket tilsvarende 1,2-1,8 g/ kg kroppsvekt. Du kan redusere karbohydratinntaket tilsvarende, om du ønsker å holde deg på 2000 kalorier per dag.

Du kan lese mer om anbefalinger for makronæringsstoffene og mer nøyaktig utregning av kaloribehov lenger ned på siden.

Kostholdsplan med ukesmeny – 2000 kalorier

Mandag

  1. Frokost: Smoothie med yoghurt og havregryn ( 1 beger Yoplait yoghurt, 50 g havregryn, 300 g bær, 1 stor banan, 10 g linfrø+ sukkerfri saft)
  2. Lunsj: 4 skiver grovt brød, 4 skiver skinke/kalkunpålegg, 1 liten boks makrell i tomat, valgfri mengde tomat, agurk og paprika.
  3. Middag: Pasta med kylling og pesto (100 g kyllingfilet, 100 g fullkornspasta, 2 ss grønn pesto, 300 g grønnsaker).
    Eller følg denne oppskriften.
  4. Kveldsmat/ mellommåltid: 1 stor banan+ 40 g cashewnøtter

Tirsdag

  1. Frokost: Havregrøt med chia (60 g havregryn, 10 g chiafrø, 300 g usøtet mandelmelk, 1 eggehvite, kanel og sukrin)
  2. Lunsj: 4 skiver grovt brød med 60 g lettost + 1 eple
  3. Middag: Ovnsbakt ørret m/søtpotet (1 mellomstor ørretfilet (100g), 400 g søtpotet, 300 g grønnsaker + 1/2 avokado)
    Eller følg denne oppskriften.
  4. Kveldsmat/ mellommåltid: 1 stor banan, 1 neve tørket frukt (40 g) 25 g cashewnøtter

Onsdag

  1. Frokost: 4 skiver grovt brød. 2 egg, 50 g syltetøy u/sukker. Valgfri mengde tomat, agurk og paprika ved siden av.
  2. Lunsj: 150 g vaniljekesam, 200 g bær, 40 g cashewnøtter
  3. Middag: Kylling og ris ( 100 g kyllingfilet, 120 g middagsris, 1 avokado, 3oo g grønnsaker)
  4. Kveldsmat/ mellommåltid: 1 stor banan + 1 eple

Torsdag

  1. Frokost: 200 g gresk yoghurt, 50 g granola, 100 g bær
  2. Lunsj: 6 Rugsprø, 1/2 avokado, 6 skiver kalkunpålegg/skinke. Valgfri mengde tomat, agurk og paprika.
  3. Middag: 150 g magert storfekjøtt, 300 g wokblanding, 120 g middagsris, 2 ss soyasaus/ teriyakisasaus)
  4. Kveldsmat/ mellommåltid: 150 g mager vaniljekesam, 200 g bær, 50 g cashewnøtter

Fredag

  1. Frokost: Granola med melk (70 g granola, 300 g  lettmelk)
    Du kan for eksempel prøve denne smakfulle og proteinrike granolaen.
  2. Lunsj: Omelett (3 egg, liten skvett med melk, salt og pepper) + 4 skiver grovt brød
  3. Middag: Stekt laksefilet (1 mellomstor laksefilet (100g), 400 g søtpotet, 1 brokkoli (rasp den opp og stek den som brokkoliris i panna)
    Eller prøv denne oppskriften.
  4. Kveldsmat/ mellommåltid: 50 g cashewnøtter, 400 g vannmelon

Lørdag

  1. Frokost: Pannekaker med rørte jordbær ( 80 g havregryn, 1 egg, 1 g chiafrø, 250 g melk, kardemomme. 200 g jordbær.
    La røren stå å svelle 20 min før du steker pannekakene.
    Kok opp jordbær, sil av vannet og mos de sammen med litt sukrin/stevia.
    Eller prøv denne oppskriften på søtpotetpannekaker.
  2. Lunsj: Smoothie (200 g bær, 1 stor banan, 20 g havregryn, 1 beger Yoplait yoghurt, sukkerfri saft)
  3. Middag: Hjemmelaget pizza.
  4. Kveldsmat/ mellommåltid: 400 g vannmelon

Søndag

  1. Frokost: Overnight oats (50 g havregryn, 10 g chiafrø, 100 g vaniljekesam, 100 g usøtet mandelmelk, 1 ss grovt peanøttsmør (20 g). ( Lages klar kvelden i forveien og settes i kjøleskapet over natten).
    Eller du kan prøve denne oppskriften.
  2. Lunsj: Salat med pasta og tunfisk (60 g fullkornspasta, 1 liten boks tunfisk i olje, 1 kokt egg, 200 g valgfrie grønnsaker)
    Eller bruk denne oppskriften.
  3. Middag: Gryterett m/ris (100 g karbonadedeig, 300 g grønnsaker, 1 boks hakkede tomater, 100 g ris)
    Eller prøv denne oppskriften.
  4. Kveldsmat/ mellommåltid: 1 stor banan + 60 g cashewnøtter

Forslag til middagsgrønnsaker: Asparges, kål, sjampinjong, løk, brokkoli, gulrot, blomkål, paprika, grønnkål, spinat, stangselleri og vårløk.

Tips til sunt og godt tilbehør, eller bare som snacks: Grønnkålchips – det perfekte tilbehøret!

trening motivasjon

Tips til kostholdsplan

  • Vei opp matvarene før de stekes/kokes.
  • Drikk minst 2 liter vann om dagen, mer om du trener.
  • Få i deg 5 om dagen av grønnsaker, bær og frukt – De med sterkest farge inneholder mest næringsstoffer.
  • Det er anbefalt å spise 300-450 g ren fisk i uka, hvorav 200 g rød fisk.
    Spiser du av ulike årsaker lite fisk, er det lurt å ta tilskudd av Omega-3. Det er anbefalt at vi får i oss daglig minst 250 mg EPA/DHA (de viktigste omega-3 fettsyrene).
  • Blir du oppblåst av proteinpulver kan det være laktosen du reagerer på. Da bør du velge et proteinpulver basert på proteinisolat, som er protein i konsentrert form, helt uten laktose.
  • Du kan begrense stekefett ved å bare pensle på smør eller olje i panna, ved å bruke vann når du steker, eller steke maten i ovnen.
  • Pakk maten inn i folie og stek det i ovnen, da blir både kjøtt, fisk og grønnsaker møre og gode på smak.
  • Ved å trene regelmessig styrke og øke muskelmasse, vil også hvileforbrenningen gå opp, slik at du kan spise mer for å opprettholde samme vekt.
  • For å opprettholde motivasjonen til å spise sunt gjennom uka, kan det være lurt å ha en dag i uken som du kan spise akkurat det du ønsker. For eksempel lørdagen. Ikke hele dagen, men gjerne middagen/siste måltidet på kvelden.
    Kos deg med sushi, pizza, burger eller noe annet godt du liker!
  • Tren 3-4 dager i uken.

Anbefalinger av kosttilskudd til kostholdsplan

trening motivasjon

Fordeling av makroer

Makronæringsstoffene inneholder ulik mengde kalorier:

  • Karbohydrater (1 g)= 4 kalorier
  • Proteiner (1 g)= 4 kalorier
  • Fett (1 g)= 9 kalorier

De generelle anbefalingene for makronæringsstoffer sier at vi skal få i oss 10-20 E% proteiner, 25-40 E% fett og 45-60 E% karbohydrater. 

Men en person som trener mye vil ha behov for mer proteiner enn dette, og anbefalingene varierer mellom 1,2- 2 g proteiner per kilo kroppsvekt.

Oppsett av kostholdsplan – Slik regner du ut hvor mange kalorier du trenger

For å beregne hvor mange kalorier du trenger, må du først regne ut din BMR (hvileforbrenning).

Hvileforbrenningen beregnes ut fra ulike formler. Kalkulatorer på nett bruker gjerne Mifflin’s formel, for å regne ut dette.

Mifflin’s formel beregner hvileforbrenningen(BMR) slik:

Damer: (10 x vekt(kilo)) + 6,25 x høyde(cm))- (5 x alder(år)) – 161

Menn: (10 x vekt(kg)) + (6,25 x høyde(cm)) – (5 x alder(år)) + 5

Når du har funnet ut hva din BMR er, kan du gange det tallet med den aktivitetsfaktoren (PAL) som tilsvarer ditt aktivitetsnivå per dag.

Daglig aktivitet og aktivitetsfaktor (PAL):

  • Rullestolbruker eller sengeliggende: PAL 1,2
  • Stillesittende arbeid uten mulighet for bevegelse og uten hard fysisk aktivitet på fritiden: PAL  1,4-1,5
  • Stillesittende arbeid med mulighet for bevegelse og uten hard fysisk aktivitet på fritiden: PAL 1,6-1,7
  • Stående arbeid: PAL  1,8-1,9
    Ekstra aktivitet(30-60 min 4-5 dager i uken i tillegg til aktiviteten nevnt over): +0,3
  • Fysisk tung jobb eller veldig mye aktivitet på fritiden: PAL 2,0-2,4

Da har du fått et tall på hvor mange kalorier du bør spise i løpet av en dag, for å opprettholde den vekten du nå ligger på.

Ønsker du å gå ned i vekt holder det å redusere 500 kalorier per dag.

Vil du opp i vekt kan du legge til 500 kalorier ekstra.

Kilder:
Mifflin’s formel – Medscape
De nasjonale kostrådene – Helsedirektoratet
Referanseverdier for energi og næringsstofferHelsedirektoratet
Proteinbehov for maksimal treningseffektNorsk Helseinformatikk(NHI)

Jennie Hjortland Jensen

Jennie har rollen som Content Manager (innholdsprodusent og prosjektleder) og er ansvarlig redaktør for Hardworkout.no. Hun har en bachelor i ernæring fra Bjørknes Høyskole og er sertifisert personlig trener fra AFPT med tilleggskurset Functional Fitness Trainer. Samt et årsstudium i idrett fra Høyskolen i Hedmark. Med en brennende interesse for sunn, god og næringsrik mat laget fra bunnen av, har hun stor kunnskap både for nybegynneren og den mer erfarne. Enten målet er en livsstilsendring, forebygging av livsstilssykdommer, vektnedgang/vektoppgang eller kosthold for muskelbygging. Hun har også mange års erfaring innen styrketrening og brenner for å spre treningsglede, mestringsfølelse og bidra til at andre oppnår målene sine.
Ernæring

Proteinrik kostholdsplan på 2500 kalorier, for deg som trener styrke!

Gjennomsnittlig kaloribehov for en mann er 2500 kalorier for menn og…
Dato: Jun 28, 2024
Ernæring

Periodisk faste – 16:8 dietten – Med ukesmeny!

Periodisk faste kan ha ulike spisevinduer. 16:8 dietten går ut på…
Dato: Jun 26, 2024
Kostholdsprogram

Vegansk kostholdsplan for deg som trener styrke!

Forskning viser at de som har et vegansk kosthold kan oppnå…
Dato: Jun 21, 2024
Oppskrifter

Søtpotetsuppe med kokosmelk!

Søtpoteten kan brukes til så mangt, og er like god til…
Dato: Jun 21, 2024
Oppskrifter

Her får du 5 proteinrike lunsjretter til matpakken!

Synes du det er vanskelig å planlegge lunsjen? Matpakken kan være…
Dato: Jun 19, 2024
Ernæring

Ernæring og hjernen – Mat som er viktig for god hjernehelse!

Maten vi spiser påvirker både kroppen og hjernen vår, og et…
Dato: Jun 18, 2024
Ernæring

Når du er fysen på noe godt, men likevel vil spise sunt – Søtpotetpannekaker!

Du kan spise mat som både er sunn og smaker godt…
Dato: Jun 17, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Vegansk kosthold – Viktige ting å huske på!

Et vegansk kosthold kan gjøre det utfordrende å få i seg…
Dato: Jun 17, 2024
Ernæring

Kostholdsplan for deg som vil ned i fettprosent – 1800 kalorier (damer)

Skal du ned i vekt, må du ligge i et kaloriunderskudd…
Dato: Jun 14, 2024
Ernæring

Fisk til lunsj eller middag? Prøv Poke bowl med laks!

Mangler du ideer til middagen? Eller kanskje til morgendagens lunsj på…
Dato: Jun 14, 2024
Ernæring

Enkel pastarett som passer både til lunsj og til middag!

Mangler du ideer til middagen? Eller kanskje til morgendagens lunsj på…
Dato: Jun 13, 2024
Motivasjon

Hvordan få mest mulig ut av treningen?

For å sikre optimale resultater av treningen er det flere elementer…
Dato: Jun 10, 2024
Ernæring

Gode grunner til å spise mer yoghurt! Med oppskrifter!

Yoghurt er et fermentert meieriprodukt og inneholder sunne melkesyrebakterier som er…
Dato: Jun 04, 2024
Sponset

Rask brunfarge med markedets sterkeste betakaroten – Tar også vare på hud, hår og negler!

Ernæring

Fisk til middag? Her har du 3 kjappe og smakfulle retter!

Det er anbefalt å spise 300-450 g fisk i uka, hvorav…
Dato: Mai 31, 2024
Ernæring

Fett i kostholdet – Hvilken fettkilder bør du velge?

Fett er en viktig energikilde i kostholdet, og ikke alt fett…
Dato: Mai 30, 2024