Hardworkout har testet noen av markedets beste vanntette løpejakker! Ønsker du en god løpejakke som holder deg tørr og varm på løpeturen finner du det garantert her.

Til tross for at det av og til kan være deilig å kjenne sommerregnet bøtte ned, er det som regel ikke like trivelig å løpe i regnvær som i sol og oppholdsvær. Heldigvis finnes det enkle løsninger for alle som er glad i å trene uansett vær og forhold. En god vanntett løpejakke kan være avgjørende for om løpeturen oppleves bra eller ikke, og ikke minst for om motivasjonen fortsatt er til stede etter endt treningstur.

Vi har testet et utvalg av noen av de beste vanntette treningsjakkene på markedet. Hver eneste jakke i testen imponerer, men et par skiller seg ekstra positivt ut. Nederst i testen forteller vi deg hva du bør se etter når du jakter på en ny vanntett løpejakke, og hva som skiller modellene fra hverandre.

 

Kriterier for vurdering

For listen over vanntette løpejakker, er vurderingen av pusteegenskaper tatt i betraktning at jakken er vanntett. Dersom jakken her scorer 20/20, betyr ikke det at den puster like godt som en ikke-vanntett jakke som også scorer best på skalaen. I testen av vindjakker har vi vurdert de ulike kriterier fra 0-25, mens vi i denne testen har tatt med et vanntetthet som et ekstra kriterium. Skalaen går derfor fra 0-20 for vanntette jakker. Egen test av lette løpejakker finner du her. Vi kommer heller ikke til å peke på at «jakken blir varm i høy lufttemperatur» som et minus, noe som er selvforklarende ettersom jakkene har en vanntett membran. Dersom de mot formodning oppleves som ubehagelig tette og varme, så vil vi påpeke dette.

Nederst i artikkelen finner du en oversikt over hva du bør tenke over når du skal velge en løpejakke som passer deg. Trykk her for å lese om hva som er Den perfekte vanntette løpejakke.

 

Vanntette løpejakker – Best i test 2023

Jakkene i denne testen regnes som helt, eller tilnærmet helt vanntett. Dette gjør at du kan løpe i regnvær å holde deg tørr og varm, men samtidig kan jakken bli noe klam over lengre tid. Jakkene under leverer likevel så utrolig bra, at vi kan absolutt anbefale hver enkelt modell. Her er det minimalt som skiller de fra hverandre, og det er helt umulig å velge feil. Det som derimot bør være avgjørende for valget ditt, er til hvilket bruk du primært kommer til å bruke jakken, og ikke minst passform.

Vi i Hardworkout.no er opptatt av at testene skal være uavhengige og troverdige. Ved å handle gjennom linkene i testen mottar vi en liten provisjon fra butikkene som bidrar til at vi kan fortsette å publisere kvalitetsbevisste tester og artikler. Du betaler den samme rimelige prisen som butikkene oppgir. Vi setter derfor stor pris på om du bruker linkene i artikkelen. Alle jakkene er testet av oss. Her kan du lese mer om våre samarbeidspartnere.

*Løpejakker i test*

SORTER ETTER:

1.

Rab Pacer

"Rab Pacer er kongen, keiseren og El Presidente blant de vanntette løpejakkene!"

Vekt

240g

Antall lommer

1

Material/membran

13D Gore-Tex Active

Pusteegenskaper: 17/20
Passform: 19/20
Vekt/komprimerbarhet: 18/20
Vanntetthet: 20/20
Detaljer (lommer/hetter/refleks/etc.): 19/20

Score: 93/100

Rating: 5.6/6
Kr 2999,-
Bestill her

Annonselenke

Rab Pacer er jakken som heretter bør omtales som den norske bunaden. Her får du en jakke som aldri har hørt om dårlig vær, og som trives best når det høljer ned.

Den britiske produsenten Rab har på få år vokst seg veldig stor også i Europa, og vinterstid er det vanskelig å gå en tur uten å se en Rab-dunjakke på noen du møter. Heldigvis kan britene å lage mer enn varme dunjakker, for nye Rab Pacer viser at man ikke trenger å gå på kompromiss mellom lav vekt, god værbeskyttelse, minimalistisk design og smarte løsninger.

Pacer er en lett skalljakke som benytter 13D Gore-Tex Active-membran. I tillegg til at den holder deg tørr selv under kraftig regnvær og byr på svært gode pusteegenskaper, så er den også svært slitesterk og tåler mer enn mange andre tynne membraner med vanntette egenskaper. Under armhulene er det to små luftehull som sørger for å slippe ut overskuddsvarme, og en liten klaff over hullene hindrer at de slipper inn fukt fra utsiden.

Pacer er utstyrt med en romslig brystlomme, og i tillegg kommer den med en egen vanntett pose til mobiltelefonen. Noe annet vi liker veldig godt er den kraftige strikken rundt livet som brukes for å stramme jakken inntil kroppen. Ofte er disse strikkene så tynne at du er redd for at de skal ryke. Jakkeermene er også lange og har ekstra lengde på yttersiden av ermene slik at de dekker håndflaten. Et stort pluss! I tillegg har Pacer refleksdetaljer flere steder på jakken.

Jakken har en semi-elastisk hette som sitter godt rundt hodet, dekker godt på siden og i front, er lett å justere og følger hodets naturlige bevegelser samme hvor mye du måtte headbange. En avstivning i front holder den oppe slik at den ikke regnet drypper ned i ansiktet, og du har muligheten til å rulle sammen hetten å feste den slik at den ikke er i veien når du ikke har behov for den. Pacer har den suverent beste hetten, og vi setter også stor pris på den høye halsen i front som gir god beskyttelse i skikkelig dårlig vær.

Passformen vil nok falle i smak hos mange. Jakken sitter tight uten å føles trang, og det eneste som gjør at du merker du har den på deg, er at den ser forbasket bra ut. Pacer er romsligere enn Salomon Bonatti WP Pro og Outspeed 360 3L, og du får god plass til en genser under. Den føles også kraftigere ut enn mange av de lettere løpejakkene. Der flere jakker føles mer som en «nødløsning» i kraftig regnvær, er Pacer en jakke vi kunne erstattet den tradisjonelle skalljakken med. Det kan også være greit å påpeke at Rab Pacer uten tvil er en jakke myntet på skikkelig dårlig vær. Det betyr ikke at jakken ikke er god til deg som primært løper turer i skog og mark, men du vil nok ha størst utbytte av jakken dersom du løper mye på fjellet, eller i områder eksponert for mye vær.

Alt i alt fremstår Rab Pacer som er perfekt løpejakke og lett turjakke så lenge sola ikke steker og temperaturen er skyhøy. Som alle andre skalljakker blir Pacer fort varm når sommervarmen slår inn.

Med sin unike kombinasjon av suveren vanntetthet, god pusteevne, stor bevegelsesfrihet, høy slitestyrke og et pent design, fremstår dette som et av de beste valgene blant vanntette løpejakker. Rab Pacer er kongen, keiseren og El Presidente blant de vanntette løpejakkene. 

Jakken tar førsteplassen foran Salomon Outspeed 360 3L Jacket. Der Salomon Outspeed 360 3L Jacket har hakket bedre pusteegenskaper og egner seg bedre for høyintensitets trening, så er Rab Pacer uslåelig når det kommer til god beskyttelse i skikkelig dårlig vær.

 

Fordeler

 • God passform!
 • Tåler kraftig regn, puster godt, veier lite.
 • Justerbar hette, stramming i livet.
 • Lufting under armene.
 • Romslig og god hette.
 • Medfølgende vanntette oppbevaringspose til mobilen.
 • Svært allsidig bruksområde. Perfekt som erstatning for en tradisjonell regnjakke.
 • Refleksdetaljer.
2.

Salomon Outspeed 360 3L Jacket

"Det beste valget for de raske løpeturene!"

Vekt

185g

Antall lommer

1

Material/membran

AdvancedSkin Dry 20K/30K

Pusteegenskaper: 18/20
Passform: 17/20
Vekt/komprimerbarhet: 18/20
Vanntetthet: 17/20
Detaljer (lommer/hetter/refleks/etc.): 17/20

Score: 87/100

Rating: 5.2/6
Kr 2500,-
Bestill her

Annonselenke

Salomon Outspeed 360 3L Jacket er uten tvil løpegiganten sin beste løpejakker. Salomon har klart å lage en alt-i-ett-jakke som du aldri drar på tur uten.

Salomon Outspeed 360 3L er langt i fra så kjent som Bonatti WP Pro som også er med i denne testen. Outspeed-modellen fremstår derimot som en enda bedre løpejakke for de som ønsker en vanntett jakke med svært gode pusteegenskaper. I motsetning til Bonatti, benytter Outspeed jakken AdvancedSkin Dry 20K/30K membran. Denne membranen er hakket mer vanntett og pustende enn Pertex Shield som benyttes i Bonatti. Ellers byr jakkene på mye av det samme. Det er også verdt å nevne at AdvancedSkin Dry virker å ha bedre slitestyrke enn Shakedry-materialet som benyttes i Dynafit og GORE-jakkene. Sistnevnte har da en noe forsterket Shakedy-membran, og tåler nok hakket mer en Dynafit Ultra – jakken.

Salomon Outspeed 360 3L har en atletisk passform som sitter relativt tett uten å bli ubehagelig stram. Ermene er lange og dekker godt over håndflatene, mens midjen er elastisk slik at jakken legger seg fint inntil kroppen. Outspeed har også den samme smarte lufteløsningen som vi finner på Bonatti; SmartVent – en liten knapp/hempe på innsiden av glidelåsen som gjør det mulig å ha jakken delvis åpen uten at den blafrer.

Hetten sitter tett og behagelig rundt hodet, og har en avstivning i front som gjør at regnet renner vekk fra ansiktet. Halsen er høy og beskytter godt, men sidene på hetten kunne gjerne vært lengre. Av andre detaljer har Outspeed 360 3L en brystlomme som er perfekt til å oppbevare f.eks. mobilen, og refleksdetaljer både i front og bak.

Salomon Outspeed 360 3L både overrasker og imponerer. Her får du en fantastisk god vanntett løpejakker som krysser av på nesten alle punkter, og har alt som skal til for å ta deg komfortabelt gjennom mange løpeturer i all slags vær. En fantastisk allrounder.

Jakken havner rett bak Rab Pacer. Der Rab Pacer er best i skikkelig dårlig vær og har sine spissferdigheter på vanvittig god beskyttelse, så vinner Salomon Outspeed 360 3L på bedre pusteegenskaper.

Fordeler

 • Vanntett!
 • Lett og komprimerbar.
 • Gode pusteegenskaper.
 • Smart lufteløsning gjør det mulig å bruke jakken med store deler av glidelåsen åpen.
 • Lange ermer og høy i halsen.
 • Refleksdetaljer.

Ulemper

 • Hetten kunne dekt mer på siden.
3.

GORE R7 Gore-Tex Shakedry Trail Hooded Jacket

"En jakke som bare må oppleves!"

Vekt

175g

Antall lommer

1

Material/membran

Gore-Tex Active with Shakedry

Pusteegenskaper: 18/20
Passform: 17/20
Vekt/komprimerbarhet: 18/20
Vanntetthet: 18/20
Detaljer (lommer/hetter/refleks/etc.): 17/20

Score: 88/100

Rating: 5.3/6
Kr 3200,-
Bestill her

Annonselenke

GORE R7 Gore-Tex Shakedry Trail Hooded Jacket er sannsynligvis det sprøeste, råeste og mest eksklusive plagget som finnes.  I hvert fall for oss løpere.

Hvor skal man begynne? Først og fremst burde alle kjenne til GORE – selskapet som står bak selveste Gore-Tex – alle materialers mor. Historien bak Gore-Tex er lang, og vi nøyer oss med å si at det etterhvert finnes en rekke ulike Gore-Tex membraner som alle er tilpasset ulike bruksområder og med forskjellige egenskaper.

Shakedry er GORE sin nyeste, og ikke minst råeste membran for høypulsaktiviteter, og setter en helt ny standard for kombinasjonen av høy grad av vanntetthet, høy pusteevne, lav vekt, og optimal bevegelsesfrihet. Shakedry-membranen ble lansert for noen år siden og nærmest revolusjonerte markedet, men hadde en utfordring med at slitestyrken var heller skral. R7 Trail-jakken kommer dermed i en ny og oppgradert Shakedry som har mye høyere slitestyrke enn tidligere utgaver, samtidig som den opprettholder de gode egenskapene den opprinnelige Shakedry-membranen hadde. Jakken er også forsterket flere steder slik at den er bedre egnet til bruk med sekk eller vest.

Shakedry består av to laminerte lag; en tynn og myk GORE-TEX membran som beskytter mot alt av nedbør og ytre forhold, og et indre lag som har en vannavstøtende overflate, har suverene pusteegenskaper, og kjennes mykt og behagelig rett på kroppen. På grunn av lamineringen virker det som at jakken kun er et tynt lag, og utsiden er så glatt at det heller minner om innsiden på en skalljakke enn utsiden. Det er også dette som gjør Shakedry så unik – ingen yttermembran som kan bli fuktig å trekke opp vekten og nedkjølingsevnen. Vannet rett og slett preller av før det rekker å feste seg. Samtidig er pusteegenskapene i en klasse for seg blant de helt vanntette løpejakkene.

GORE imponerer stort med sitt gjeveste Shakedry-materiale, men også passformen og detaljene på jakkene er av ypperste klasse. Snittet på jakken er kroppsnært, og som GORE-produkter flest anbefales det å gå opp en størrelse. Jakken har en vanntett brystlomme stor nok til å romme mobilen, og den kan også brukes til å pakke ned jakken til en liten ball. Avslutningen på ermene har stretchmateriale på innersiden slik at det er enkelt å ta jakken av/på, samtidig som det er lettvint å løfte opp ermene for å ta en kikk på pulsklokka. I front er det en toveis glidelås som gjør det mulig å åpne jakken fra bunn selv om den er lukket. GORE har også utstyrt jakken med refleksdetaljer slik at du er godt synlig i mørke.

Hetten er en av de bedre vi har prøvd til tross for at den kunne dekket litt mer på sidene. Passformen er relativt romslig, samtidig som den sitter så godt at den følger hodets naturlige bevegelser. En forlengelse i front gjør at regnet ikke drypper rett ned i ansiktet. I bakkant er det en strammesnor, og på innsiden av hetten er det en elastisk meshkant som gjør at hetten kjennes behagelig mot pannen. Om vi kunne ønsket oss noe mer, så måtte det være en høyere front som dekket bedre i halsen.

GORE R7 Gore-Tex Shakedry Trail Hooded Jacket gjør det meste riktig, og har alt som skal til for å bli en bestselger. GORE R7 Gore-Tex Shakedry Trail Hooded Jacket er uten tvil en av de beste vanntette løpejakkene på markedet, spesielt for deg som ønsker best mulig pusteegenskaper kombinert med en helt vanntett jakke.

Fordeler

 • Suveren kombinasjon av vanntetthet og gode pusteegenskaper!
 • Lett og svært komprimerbar.
 • Romslig og god brystlomme.
 • God hette (med stramming).
 • Stramming i livet.
 • God bevegelsesfrihet.
 • Refleksdetaljer.

Ulemper

 • Litt kort i halsen.
 • Jakken kunne godt vært lengre.
4.

Dynafit Ultra GORE-TEX Shakedry

"En jakke som innbyr til å løpe i storm og uvær!"

Vekt

150g

Antall lommer

-

Material/membran

GORE-TEX Shakedry

Pusteegenskaper: 18/20
Passform: 17/20
Vekt/komprimerbarhet: 18/20
Vanntetthet: 18/20
Detaljer (lommer/hetter/refleks/etc.): 16/20

Score: 87/100

Rating: 5.2/6
Kr 3999,-

Dynafit Ultra GORE-TEX Shakedry er nok et bevis på at Dynafit lager noen av de beste produktene for aktive løpere. Uansett vær og forhold.

Av og til dukker det opp nye materialer som har større interesse og bruksområde enn andre. En ny karbonramme på en sykkel, et nytt dempemateriale i en løpesko, eller et nytt materiale i en løpejakke. GORE-TEX Shakedry er et slikt materiale. En suveren kombinasjon av lav vekt, høy vanntetthet, pusteevne og lavt pakkvolum, gjør Shakedry til et svært egnet valg for løpejakker på øverste hylle. Vi har allerede skrevet mye om hva Shakedry er, noe du kan lese mer om under beskrivelsen av GORE R7 Shakedry-jakken.

Dynafit Ultra GORE-TEX Shakedry er en´ av to jakker i testen som benytter GORE sin «eksklusive» Shakedry-membran. Dynafit-jakken har et kroppsnært, men likevel litt løsere snitt enn GORE-jakken, og bevegelsesfriheten er helt topp. Passformen gjør det også lett å få plass til en genser under jakken dersom det er behov for det på kjøligere dager, eller om du ønsker å bruke jakken på vinteren til både ski og løping. I midjen og ermene er det elastiske mansjetter som gjør at jakken legger seg fint inntil kroppen, og er enkel å ta av/på – selv med tykke pulsklokker som ofte kan skape frustrasjon. Vi kunne dog ønsket oss at jakken var litt lengre i front.

Dynafit har sørget for superb ventilering takket være perforerte klaffer på fremsiden av armhulene. Klaffene hindrer vannet fra å renne inn selv om været er Texas-maniana, samtidig sørger de for å slippe ut overskuddsvarme og bidrar til økt luftsirkulasjon. Et lite minus er dog at de kan slippe inn litt for mye luft når det blåser kaldt rett i mot, og faktisk er det slik at jakken kan bli litt kjølig dersom det er kaldt og blåser mye. En bedre løsning ville trolig vært å ha en lufteløsning direkte under armhulene slik som for eksempel Rab Pacer. Da unngår man avkjøling fra den kalde vinden og vanninntrenging, samtidig som jakker fremdeles slipper ut overskuddsvarmen. Dynafit skal likevel ha for at denne jakken sannsynligvis puster best av alle de helt vanntette jakkene.

Hetten dekker relativt godt på sidene og har en avstiving i forkant slik at regnet renner til siden. På innsiden av hetten er en meshkant som gjør at den legger seg behagelig mot pannen, mens det i bakkant er en elastisk strikk som sørger for at hetten sitter stramt rundt hodet. Til tross for at hetten sitter relativt tight og dekker godt, så klarer den ikke å følge hodets naturlige bevegelser i like stor grad som hetten på Rab Pacer eller GORE R7. Det virker rett og slett som at hetten er litt liten.

Er det et sted Dynafit virkelig har vunnet design-prisen, så er det på løsningen på ryggen. Shakedry er et materiale som slites raskere enn mer hardføre Gore-Tex membraner. Isteden for å løpe en sekk på ryggen som etterhvert vil slite i stykker materialet, har Dynafit inkludert en glidelås i ryggen som kan åpnes, og vipps ekspanderer materialet i ryggen såpass mye at du får plass til sekken eller drikkevesten under jakken! Gimmick? Nei – dette funker! Og glidelåsen er så flat og diskré at det ikke merkes når den er lukket og ikke i bruk.

Foruten en rekke refleksdetaljer godt plassert rundt omkring på jakken, er Dynafit Ultra GORE-TEX Shakedry også mulig å pakke ned i sin egen hette. Jakken er svært komprimerbar, og veier så lite at den lett fortjener å bli med på hver eneste tur der sola ikke steiker som verst midt på sommeren.

Men, hvorfor Dynafit – hvorfor i alle verdens dager har dere ikke inkludert en eneste lomme? Hadde det vært mulig å få med seg mobilen i en liten brystlomme, innerlomme eller annen løsning, ville det ikke vært mye som stod i veien for å gi jakken 100% toppscore. Vi håper virkelig dette kommer i neste generasjon av jakken. Slik vi gjorde det på turer nå, ble en kort tights med lomme benyttet under en regnbukse på underkroppen, og Dynafit-jakken på overkroppen. Det blir litt tungvint…

Dynafit Ultra GORE-TEX Shakedry leverer på det aller meste, og er helt klart en av de beste vanntette løpejakkene vi har testet. Med et par små design-justeringer, så kan dette raskt bli den ultimate jakken til helårsbruk. 

Fordeler

 • Suveren kombinasjon av vanntetthet og gode pusteegenskaper!
 • Meget god passform og bevegelighet.
 • Utrolig lett!
 • Kan pakkes ned i egen hette.
 • Smart løsning gjør det mulig å ha sekken under jakka.
 • Høy i front.
 • Refleksdetaljer.

Ulemper

 • Litt stram hette.
 • Lufteklaffen ved brystet kan slippe inn litt mye kald luft.
 • Mangler lomme/lommer.
 • Stiv pris.
5.

Salomon Bonatti Pro WP

"Favoritten til Salomon sine team-løpere!"

Vekt

194g

Antall lommer

1

Material/membran

Pertex Shield (vind-/vanntett)

Pusteegenskaper: 16/20
Passform: 18/20
Vekt/komprimerbarhet: 18/20
Vanntetthet: 16/20
Detaljer (lommer/hetter/refleks/etc.): 17/20

Score: 85/100

Rating: 5.1/6
Kr 2300,-
Bestill her

Annonselenke

Salomon Bonatti Pro WP Jacket gjør det en lett skalljakke skal gjøre. Den beskytter mot elementene, har en atletisk og bevegelig passform, veier lite, tar liten plass, og puster bedre enn de fleste skalljakker.

Salomon Bonatti Pro WP er uten tvil den mest kjente løpejakken fra Salomon, og det er heller ikke ubegrunnet. Modellen har blitt brukt, og brukes, av mange av Salomon sine topputøvere innen ultraløp, og har eksistert i mange år og gjennomgått en rekke forbedringer. Bonatti Pro WP har levd i mye lengre tid enn Outspeed 3L 360, og det er nok noe av forklaringen på at jakken er såpass mye bedre kjent.

Salomon Bonatti WP Pro benytter membranen Pertex Shield som har en vannsøyle/pusteevne på 10 000/10 000mm. Pertex Shield er nok ikke like vanntett og pustende som de Gore-Tex Active-membranen, men det er kun minimale forskjeller. Jakken mangler snøring i livet, men er såpass formsydd at det ikke trengs. En brystlomme er akkurat stor nok til en stor telefon. Av detaljer finner SmartVent – en liten knapp/hempe på innsiden av glidelåsen som gjør det mulig å ha jakken delvis åpen uten at den blafrer. I ryggen er det sydd inn ekstra stoff som gjør at du kan ha en liten drikkesekk under jakken.

Til tross for at Bonatti WP Pro puster bra, er det ikke jakken du velger på varme og tørre dager. Innsiden av jakken er ikke like glatt som på modellene med Gore-Tex Active eller AdvancedSkin på Outspeed jakken, og oppleves også litt varmere. Likevel er det en kanongod jakke for dager der været er litt kjølig og usikkert.

Er du ute etter en lett god vanntett treningsjakke som kan beskytte mot all slags vær, eller erstatte en lett skalljakke til turbruk, da tar du ikke feil med Bonatti WP Pro.

Fordeler

 • Atletisk snitt med lange armer.
 • Tåler mye regn samtidig som den puster godt.
 • Lett og kompakt.
 • God hette som dekker godt på sidene.
 • SmartVent sørger for smart og funksjonell lufting.
 • Refleksdetaljer.

Ulemper

 • Kan bli varm når lufttemperaturen blir høy og i pent vær.
 • Noen vil nok synes snittet er for tight over skuldrene.
6.

Haglöfs L.I.M. Compact Jacket

"Suveren beskyttelse i minimalistisk design!"

Vekt

240g

Antall lommer

2

Material/membran

Gore-Tex Active

Pusteegenskaper: 16/20
Passform: 17/20
Vekt/komprimerbarhet: 17/20
Vanntetthet: 18/20
Detaljer (lommer/hetter/refleks/etc.): 17/20

Score: 85/100

Rating: 5.1/6
Kr 3000,-
Bestill her

Annonselenke

Haglöfs L.I.M. Compact Jacket er en super venn på dagene der regnet høljer ned og du trenger en god motivasjon for å komme deg ut.

Haglöfs har produsert friluftsbekledning og tilbehør i en årrekke, og etterhvert har kolleksjonen deres blitt utvidet til å omfatte mer enn kun de mest hardbarkede turgåerne. L.I.M. serien står for alt som gjør et plagg egnet til høypulsaktivteter og rask forflytning, enten det er raske fjellturer, en løpetur i marka, eller bare når behovet for å pakke lett og lite er viktigst.

L.I.M. står for Less is more. Haglöfs legger sjela i at verdt produkt de produserer skal være holdbare og pålitelige, så til tross for at vekten tynes og materialbruken er sparsom, betyr det ikke at produktet ikke holder mål. Haglöfs L.I.M. Compact Jacket er et glimrende eksempel på dette. Så lett, så minimalistisk, men likevel så funksjonell. Enkelte plagg må prøves for å forstå hvor gode de er, det samme gjelder for sko. Vi kan umiddelbart si at Haglöfs L.I.M. Compact Jacket er et slikt produkt.

L.I.M. Compact Jacket er en svært lett skalljakke produsert i ultralett Gore-Tex Active-materialet. Active-membranen har gang på gang vist seg å kombinere høy grad av vanntetthet, god pusteevne og høy slitestyrke på en ypperlig måte, og mye av jobben til produsentene er å gjøre en god designerjobb med produktene. Haglöfs L.I.M. Compact Jacket er en jakke du kan ta på deg når det er overskyet og null regn i sikte og likevel føle deg komfortabel, og dersom himmelen skulle åpne seg å tømme slusene over deg, vil du bare føle deg enda bedre.

Jakken har en relativt kroppsnær passform uten å føles for tight, og du får lett plass til en genser under. I livet er det en elastisk strikk, men vi skulle gjerne hatt en dedikert strammesnor slik at vi fikk strammet jakken helt inntil kroppen. Når været er skikkelig dårlig, hjelper det å stenge luften inne ved å stramme igjen snøringen i livet på en jakke. Ellers er den utstyrt med to romslige sidelommer som også kan fungere som lufting (netting på innsiden).

Hetten er stor og god, og har en avstivet front slik at regnet ikke drypper rett ned i ansiktet. Det er ingen stramming bak eller i nakkekragen, men den elastiske kanten på hetten gjør at det holder seg på plass. For ekstra sikkerhet har Haglöfs L.I.M. Compact Jacket refleksdetaljer plassert flere steder på jakken.

Haglöfs L.I.M. Compact Jacket er en av de jakkene som du føler deg godt beskyttet i til tross for at været er skikkelig på tverke. Den er ikke like lett og minimalistisk som f.eks. Salomon Outspeed 360-jakken, men jakken føles nok tryggere dersom du skulle stå langt inne på fjellet i skikkelig uvær.

Som en løpejakke/treningsjakke på regnfulle dager gjør den jobben med å holde deg tørr og varm, og den fungerer også veldig godt på kjøligere dager med oppholdsvær der du bare ønsker å beskytte deg mot vind og kald luft.

Haglöfs L.I.M. Compact Jacket er en lekker og funksjonell vanntett løpejakke, eller kanskje mer riktig; multisport jakke. Haglöfs lever opp til visjonen om «å inspirere folk til å gå ut helt enkelt».

Fordeler

 • Lett og kompakt!
 • Fullstendig vanntett og god beskyttelse.
 • Hette med avstivning i front og stramming bak.
 • Lange ermer og høy i front.
 • God lengde på jakken.
 • To store sidelommer som også fungerer som lufting.
 • Refleksdetaljer

Ulemper

 • Mangler stramming i midjen.
 • Hetten kunne dekket bedre på sidene.
7.

Mizuno Waterproof 20K ER Jacket

"Jakken som bare fungerer!"

Vekt

185g

Antall lommer

2

Material/membran

100% Nylon/20k vannsøyle

Pusteegenskaper: 15/20
Passform: 15/20
Vekt/komprimerbarhet: 18/20
Vanntetthet: 16/20
Detaljer (lommer/hetter/refleks/etc.): 15/20

Score: 79/100

Rating: 4.7/6
Kr 1800,-
Bestill her

Annonselenke

Mizuno har lenge vist at de er i stand til å levere løpesko som utfordrer de mest kjente merkene, og det heller ingenting som tyder på at løpsbekledningen ikke skal holde øverste klasse.

Da vi testet Mizuno sin nye vindtette løpejakker – Mizuno AeroTop, ble vi virkelig imponert over hva selskapet hadde fått til. Mizuno Waterproof 20K ER Jacket er deres vanntette alternativ, og også her viser Mizuno at de er i stand til å produsere gode produkter uansett hva det er de setter fingrene i.

Mizuno Waterproof 20K ER Jacket tar i bruk flere ulike teknologiske egenskaper for å få frem det beste i jakken. «Impermalite» sørger for å kombinere høy grad av vanntetthet og optimale pusteegenskaper, samtidig som det skal by på optimal bevegelsesfrihet. DynamotionFit-teknologien baserer seg på anatomisk forskning og taes i bruk for å skape en best mulig passform slik at jakken skal følge kroppens naturlige bevegelser. 20K ER Jacket har et rent og kroppsnært snitt og er en jakke som «bare fungerer». Enkelte vil nok synes den er litt tight, så det kan være en ide å gå opp en størrelse fra det du bruker normalt. Vi kunne ønsket oss litt lengre ermer, samt en høyere hals som beskyttet bedre i skikkelig dårlig vær.

Materialet har en vannsøyle/pusteevne på 20K/25K, og er godkjent for bruk under ultraløp. Ved første øyekast virker jakken litt stiv, men det er den virkelig ikke. Stoffet er faktisk litt stretchy, og innbyr til god bevegelsesfrihet. Det skal sies at det ikke er like «glatt» som flere av de andre modellene, og jakken kan derfor henge igjen litt i ermene.

Jakken holder det den lover når det kommer til vanntetthet, og det er lett å føle seg komfortabel selv i skikkelig regnvær. Både i ermer og i midjen er det elastiske mansjetter som gjør at jakken legger seg fint inntil kroppen. Den imponerer også med gode pusteegenskaper, men blir litt varm og klam sammenlignet med  f.eks. GORE- og Dynafit sine Shakedry-jakker, eller Salomon sin Outspeed Jacket.

20K ER Jacket er utstyrt med to romslige sidelommer som gir god plass til for eksempel mobilen. Hetten har en tettsittende passform, og i front er det meshmateriale som gjør at den føles svært behagelig mot pannen. Hetten har også en liten forlengelse i front slik at vannet ikke drypper rett ned i ansiktet, men den er for kort til å dekke sidene av ansiktet. Vi skulle også ønsket oss en høyere front som dekket bedre i halsen.

Av andre detaljer har jakken refleksdetaljer flere steder for økt synlighet.

Mizuno Waterproof 20K ER Jacket kan oppsummeres som «jakken som bare er der, og som gjør jobben». Det er vanskelig å peke på noe som helst galt, og det er vanskelig å trekke frem noe revolusjonerende bra. Til prisen av 1800kr får du virkelig mye for pengene. 

Fordeler

 • Fin og kroppsnær passform.
 • Helt vanntett, men puster også bra.
 • God bevegelsesfrihet og behagelig stretch materiale.
 • To store sidelommer.
 • God hette som følger hodebevegelsene.
 • Mye for pengene.
 • Refleksdetaljer.

Ulemper

 • Kunne hatt litt lengre ermer og høyere hals.
 • Puster ikke like godt som de beste i klassen.
 • Hetten burde dekket mer på sidene.
8.

On Weather Jacket

"Den beste kombinasjonen av vanntetthet og overlegne pusteegenskaper!"

Vekt

277,5g

Antall lommer

2

Material/membran

DWR ripstop/4-veis stretch Nylon/Elastane i ermene

Pusteegenskaper: 18/20
Passform: 18/20
Vekt/komprimerbarhet: 18/20
Vanntetthet: 11/20
Detaljer (lommer/hetter/refleks/etc.): 16/20

Score: 81/100

Rating: 4.9/6
Kr 2399,-
Bestill her

Annonselenke

On Weather Jacket er ingeniørkunst på høyt nivå. Dette er en løpejakke du kan bruke til stort sett alle tenkelige forhold.

NB: Denne jakken topper listen for løpejakker uten vanntett membran, men er såpass vanntett og god at den også fortjener en plass på denne listen.

Sveitsiske On er langt i fra like kjent som flere av de andre merkene i denne testen, men faktumet er at On har hatt en voldsomt vekst i Europa de siste årene. Det de kanskje er aller mest kjent for er løpeskoene med de karakteristiske «skyene» under sålen. Men sveitserne kan mer enn å lage sko og lommekniver. Bare hils på On Weather Jacket.

On Weather Jacket er en superlett jakke som er ment å beskytte deg mot vær og vind uten at det skal gå på bekostning av pusteegenskapene. Jakken er laget i et DWR behandlet (vannavstøtende) ultralett ripstop PU materiale med innslag av elastiske paneler med pustende meshmateriale under armene hele veien ned til mansjettene.

For best mulig pusteegenskaper har On «delt» panelene i to, slik at den øverste halvdelen overlapper den nederste halvdelen. På skuldrene og brystet er jakken tilnærmet 100% vanntett, men den nederste halvdelen i DWR behandlet 4-veis stretchmateriale, åpner for optimal bevegelighet og bedre pusteegenskaper. Den nederste delen er altså ikke like motstandsdyktig mot vann som den øvre delen, mensen er fremdeles vannavstøtende.

On Weather Jacket har en romslig og vanntett brystlomme som egner seg spesielt til å oppbevare mobilen. Her er det også uttak for ledningen til hodetelefoner/ørepropper dersom du ønsker å bruke det. Hetten er romslig og god, har stramming i bakkant og en avstivet og forlenget front. On har klart det vi savnet med Houdini-jakken – å designe hetten slik at ikke vannet drypper ned i ansiktet kontinuerlig. Det er også stramming med strikk i livet slik at det er enkelt å justere hvor tett du ønsker at jakken skal sitte.

I bruk er Weather Jacket noe helt eget. Passformen er relativt atletisk, og mange vil nok kunne gå opp en størrelse dersom de ønsker mer plass. Men – det behagelige stretchmateriale bidrar til at bevegelsesfriheten er på topp til tross for en tettsittende passform. Det samme gjør den gode luftingen, for selv på dager der temperaturen og fuktigheten er relativt høy, så føles ikke Weather Jacket ut som en stekeovn. Det er heller nesten slik at den virker avkjølende takket være gjennomtrekken som kommer fra alle luftepanelene.

On Weather Jacket erstatter ikke en tradisjonell regnjakke, eller de helt vanntette modellene du finner i denne testen – men Weather Jacket klarer likevel å by på overraskende mye beskyttelse mot elementene, spesielt med tanke på hvor godt den puster.

Kombinert med den imponerende bevegeligheten, en knallgod hette, lekkert design, lav vekt og høy grad av komprimerbarhet, så er det er bare å dele ut blomster til On for en helt fantastisk løpejakke.

Fordeler

 • Suveren passform med høy grad av bevegelighet.
 • Lett og komprimerbar.
 • Svært gode pusteegenskaper.
 • Meget god hette med avstivet front.
 • Designet er lekkert+
 • Tåler mye nedbør før den blir våt.
 • Refleksdetaljer.

Ulemper

 • Ikke like vanntett som de øvrige vanntette jakkene.
9.

Falke Compass

"Designerjakke til treningsfolket!"

Vekt

140g

Antall lommer

2

Material/membran

100% Polyamide

Pusteegenskaper: 17/20
Passform: 11/20
Vekt/komprimerbarhet: 17/20
Vanntetthet: 15/20
Detaljer (lommer/hetter/refleks/etc.): 10/20

Score: 70/100

Rating: 4.2/6
Kr 3900,-
Bestill her

Annonselenke

Falke har et mål om å lage moteriktig bekledning for alle som ønsker å bruke det «beste». Spørsmålet er bare om de har lyktes.

Ingen skal ta fra Falke at de i hvert fall har gitt det et forsøk. Med et hode og kropp som tenker aktivitet og trening 24/7, er det vanskelig å bry seg hardt om de siste trendene i moteverdenen. Treningsbekledning som ser bra ut derimot, er kjært velkomment. Falke har gjort et litt desperat forsøk på å få en egentlig ganske funksjonell jakke til å se bedre ut en strengt tatt nødvendig. Falke Compass har nemlig svært gode kvaliteter, men dessverre en passform som ikke helt når opp.

Falke er ikke store i treningsverdenen, men de har faktisk en rekke fine produkter. Foruten om sokkene som de har blitt svært kjente for, så er Compass jacket en jakke som fortjener og trekkes frem. Jakken kan varte opp med noen imponerende egenskaper, og er blant  annet superlett, vindtett og vanntett. Den har en vannsøyle på 20k millimeter, og en pusteevne på 30k. Falke Jacket har også et luftepanel i ryggen som bidar til bedre luftsirkulasjon og lufting, og pusteegenskapene er faktisk utrolig gode. Noe av dette skyldes nok designet som egentlig ikke er helt bra i våre øyne ettersom jakken er veldig vid rundt livet og mangler strammemuligheter. Dette gjør at jakken nesten står ut bak kroppen ettersom den også har ekstra lengde i ryggen.

Den ekstra lengden i ryggen er velkommen, men ermene derimot er veldig korte – og det er her «designer-glippen» kommer inn. Hadde Falke utstyrt jakken med stramming i livet, eller en elastisk midje, pluss lengre ermer, så ville jakken vært en helt annen. Pusteegenskapene er nemlig i øverste klasse, og den høye vannsøylen gjør at jakken holder deg tørr under selv kraftig regn. I hvert fall til vannet etterhvert begynner å dryppe inn nakken/halsen ettersom jakken mangler en hette.

Falke Compass Jacket markedsføres som en ultralett vind- og vanntett jakke, men passer nok bedre som en vindjakke på grunn av manglende armlengde og hette. Trenger du en løpejakke som gjør at du skiller deg ut fra mengden, samtidig som den har suverene pusteegenskaper, veier lite og tar minimalt med plass, så kan Falke Compass Jacket være et alternativ. Men denne trenger og jobbes videre med før den blir med oss på tur.

Ellers har Falke har  utstyrt jakken med to gode sidelommer og refleksdetaljer på glidelås og på ermene, samt en enkel brystlomme som har plass til mobilen.

Falke Compass Jacket kunne vært så utrolig mye mer om den bare hadde fått noen få justeringer på snittet. Ingen kan ta fra jakken at den i hvert fall ikke står tilbake på materialkvalitet! For den er meget god i bruk, bare det ikke høljer ned.

Fordeler

 • Gode pusteegenskaper.
 • Vanntett og vindtett.
 • Lett og komprimerbar.
 • Ekstra rygglengde.
 • God bevegelsesfrihet.
 • Refleksdetaljer.

Ulemper

 • Ingen mulighet for innstramming gjør den litt løs.
 • Korte ermer.
 • Vanntett, men ingen hette...?
 • Dyr.
10.

Asics Accelerate Jacket

"En jakke du ikke ønsker å ta av deg!"

Vekt

-

Antall lommer

2

Material/membran

100% Polyester

Pusteegenskaper: 15/20
Passform: 17/20
Vekt/komprimerbarhet: 16/20
Vanntetthet: 16/20
Detaljer (lommer/hetter/refleks/etc.): 16/20

Score: 80/100

Rating: 4.8/6
Kr 1400,-
Bestill her

Annonselenke

Asics Accelerate Jacket er så komfortabel i bruk at du ikke kommer til å ville ta den av deg. I tillegg ser den virkelig bra ut!

Asics trenger ingen stor introduksjon, for de aller fleste har nok i en eller annen sammenheng hørt om utstyrsprodusenten Asics, enten det er i forbindelse med sko, bekledning, hansker, luer, sekker eller hva det måtte være.

Asics er store, og de lager utrolig mye bra utstyr. Å konkurrere på så mange områder krever mye ressurser og mye tid til å utvikle nye konsepter. Med Accelerate Jacket har de i hvert fall lyktes, for denne jakken gjør det den skal for en som liker å løpe uansett vær, og likevel føle seg komfortabel.

I likhet med de fleste løpejakker er Asics Accelerate Jacket laget i 100% polyester, men Asics benytter det de kaller S2-teknologi, et 2.5 lags materialet som i tillegg til å stenge vannet ute også sørger for gode pusteegenskaper. Jakken har en vannsøyle på 10 000mm – mer enn nok til å holde deg tørr under selv skikkelig kraftig regnvær. Yttermembranen kjennes helt spesiell. Den er svært myk og stretchy, og det er nesten vanskelig å forstå at jakken faktisk er vanntett.

Asics Accelerate Jacket har to romslige sidelommer med vanntette glidelåser. Glidelåsen i front er dekket av en stormklaff slik at vannet ikke skal lekke inn, og øverst i halsen er det en knapp som du kan lukke og som sørger for at jakken er høy i halsen og ikke slipper inn kald luft og regn.

Passformen er relativt kroppsnær og bevegelighetsfriheten på topp. En strikk nederst i midjen gjør det mulig å stramme/slakke etter behov, og ermene er lange med elastiske mansjetter og en tommelhulløsning som hindrer de i å gli opp. Hetten er stor og god, og har en strikk i bakkant som lar deg stramme den slik at den sitter light rundt hodet. Det eneste vi savner er muligheten til å kunne rulle den sammen slik at den ikke blafrer så mye i vinden.

I bruk føles Asics Accelerate Jacket helt fantastisk. Jakken bare «er der» uten at vi tenker over annet enn at den kjennes svært behagelig. Om det er varmt i været vil du ikke unngå å bli litt klam, men det skjer uansett hvilken vanntett jakke du velger. Som regnjakke gjør den jobben elegant, og ikke minst tørker den raskt og tar liten plass. I tillegg opplever vi at den isolerer bedre enn de rene skalljakkene, og passer dermed perfekt på litt kjølige dager.

Jakken egner seg godt til løping i mørket takket være de reflekser både foran, bak og på ermene. Til tross for noe høyere vekt enn mange av de rene skalljakkene i denne testen, så oppleves Accelerate Jacket likevel svært lett. Det er også en jakke vi uten tvil velger dersom det bare er litt overskyet og ikke direkte fare for regn. Jakken er også så tøff at du fint kan bruke den som en vanlig hverdagsjakke.

Asics Accelerate Jacket er mer en bare en vanntett løpejakke. Denne jakken byr på fantastisk komfort og høy funksjonalitet, og kan brukes til alt fra løpetur, fjelltur til bytur. En real allrounder.

Fordeler

 • Fantastisk komfortabelt materialet!
 • Lange ermer med tommelhulløsning.
 • Strikk i livet tar deg tilpasse jakken enkelt.
 • Reflekser foran, bak og på ermene.
 • Stor og god hette med stramming bak.
 • Puster godt og holder vann/regn ute.
 • To gode lommer med vanntette glidelåser.
 • Allsidig.

Ulemper

 • Hetten kan blafre litt i vinden.
11.

Odlo ZEROWEIGHT DUAL DRY Waterproof Jacket

"Den letteste, mest komprimerbare og pustende løpejakken vi har prøvd!"

Vekt

-

Antall lommer

1

Material/membran

100% Polyester innlegg I: 77% Polyamid, 23% Elastan

Pusteegenskaper: 20/20
Passform: 18/20
Vekt/komprimerbarhet: 20/20
Vanntetthet: 18/20
Detaljer (lommer/hetter/refleks/etc.): 19/20

Score: 95/100

Rating: 5.7/6
Kr 2999,-
Bestill her

Annonselenke

Hvis du jakter på en lett og vanntett jakke som ikke gjør mer ut av seg enn at den ser bra ut, så er Odlo ZEROWEIGHT DUAL DRY Waterproof Jacket jakken du er ute etter. Her leker Odlo med magi.

Odlo ZEROWEIGHT DUAL DRY Waterproof Jacket er sannsynligvis den letteste, mest komprimerbare, mest pusteende og mest komplette vanntette treningsjakker vi har testet. Punktum.

Første gang vi fikk se egenskapene til jakken, var vi sikre på at Odlo opplyste feil om pusteegenskapene til Odlo ZEROWEIGHT DUAL DRY Waterproof Jacket. Ja, vi er kanskje bortskjemte med gode spesifikasjoner og egenskaper på produktene vi tester, med normalt legger en vanntett jakke seg på en vannsøyle på rundt 20-25000mm, og en pusteevne på 15-20 000 g/m²/24h. Når Odlo da klinker til med en vannsøyle på 20 000mm kombinert med en pusteevne på 50 000 (!!!) g/m²/24h, da er det ikke rart vi lurer.

Med sin ZEROWEIGHT DUAL DRY teknologi har Odlo løst et gammelt problem – fukt fra innsiden og ut på grunn av høy varmeproduksjon og svette. Den vanntette membranen veier kun 53 gram per kvadratmeter med materialet, og er dermed ekstremt lett og pakkbart, og egner seg spesielt godt til aktiviteter der du ønsker å pakke så lett og lite som mulig. Odlo ZEROWEIGHT DUAL DRY Waterproof Jacket er dermed perfekt til alt fra sykling, løping, fjellturer og gåturer. Det begynner nesten å bli komisk, men Odlo vant nok en gang den prestisjetunge prisen «Gold Winner ISPO Award» innen løping for denne jakken (2020).

Odlo ZEROWEIGHT DUAL DRY Waterproof Jacket har en relativt avslappet kroppsform, lange ermer og en forlenget rygg. Det tynne og lette materialet følger kroppens fasong, og jakken føles verken «baggy» eller tight, noe som gjør det lett å bruke jakken enten rett over en t-skjorte, eller med et mellomplagg som isolerer.

Odlo har utstyrt jakken med en rekke reflekser for god synlighet i mørket, og plasseringen på armer, bryst og bakside, gjør at du er synlig i mørket uansett hvilken vinkel du blir sett fra. På venstre bryst er det en vanntett glidelåslomme stor nok til å romme en mobiltelefon, og Odlo har også sørget for å få på plass en skikkelig hette. Hetten er romslig, har en forlenget regnskjerm i front som hindrer vann i å dryppe ned i ansiktet, og en strammesnor i bakkant. Hetten kan også rulles sammen dersom den ikke er i bruk.

Det er ingen stramming i livet, men en elastisk strikk på hver side sørger for at jakken holder seg inntil kroppen. Ermene er lange og har elastiske mansjetter med refleksdetaljer på yttersiden. Alle sømmer er teipet for å minimere vannlekkasje, og glidelåsen i front og i lommen er selvfølgelig vanntett.

Vi har allerede nevnt det, men det mest utrolige med denne jakken er den høye pusteevnen. En ting er å se noe på papir. Vi har for eksempel sett nok «Kina-produtker» med flotte spesifikasjoner som kommer til kort når produktene får testet seg i det virkelige liv. Slik er det ikke med Odlo ZEROWEIGHT DUAL DRY Waterproof Jacket. Pusteevne ER faktisk helt utrolig.

Med base på vestlandet og et klima som varierer mellom tropesommer og Sibir-vinter på et kvarter, så har Odlo ZEROWEIGHT DUAL DRY Waterproof Jacket fått testet seg i en rekke ulike forhold. Fellestrekket er at vi aldri har blitt ubehagelig fuktig fra innsiden, og heller ikke våt fra utsiden. Når du løper med 170 i puls, så har jakken det dobbelte, for den puster så godt at du aldri rekker å bli fuktig. Ja, du blir forhåpentligvis svett, men jakken klarer å transportere fukten ut gjennom membranen og til omgivelsene rundt.

Vanntettheten er det helle ingenting å si på. Jakken holder deg tørr i kraftig regn, og regndråpene bare preller av. Det er likevel greit å vite at dette ikke er en jakke som erstatter skalljakken din under årets Norgesferie, og materialet er langt skjørere enn for tradisjonelle skalljakker med kraftigere membran. I likhet med flere lettvektsmembraner, bør ikke jakken brukes i kombinasjon med en sekk eller løpevest ettersom det sliter på både impregnering og membranen. Dette er med andre ord en jakke for de kortere turene der du ønsker å være beskyttet mot elementene uansett vær – i sommerhalvåret riktignok.

Den lave vekten og de gode pusteegenskapene sørger også for at jakken egner seg like godt som en ren vindjakke på finværsdager der det bare en kjølig vind. Dette bare forsterker jakken sin allsidighet.

Odlo ZEROWEIGHT DUAL DRY Waterproof Jacket er uten tvil den letteste, mest pakkbare og best pustende løpejakker vi noen gang har testet. Jakken viser stor allsidighet og kan brukes til en rekke aktiviteter, og har nesten garanti mot å bli klam. Er du på utkikk etter en lett og vanntett jakke for sommeren, og som kan brukes uansett om det er oppholdsvær eller nedbør, så slutt å lete. Odlo ZEROWEIGHT DUAL DRY Waterproof Jacket er jakken du trenger.

Fordeler

 • Latterlig lett og komprimerbar!
 • Ekstremt høy pusteevne.
 • Vanntett og vindtett.
 • Brystlomme. Refleksdetaljer på armer, rygg og bryst.
 • God hette med regnskjerm og stramming.

Ulemper

 • Skjørt materiale. Blir ikke brukes med sekk.
12.

Arc'teryx Norvan LT Hoody

Vekt

190g

Antall lommer

1

Material/membran

Gore-Tex C-Knit membranen

Pusteegenskaper: 17/20
Passform: 19/20
Vekt/komprimerbarhet: 19/20
Vanntetthet: 20/20
Detaljer (lommer/hetter/refleks/etc.): 17/20

Score: 92/100

Rating: 5.5/6
Kr 4180,-
Bestill her

Annonselenke

Arc’teryx Norvan LT Hoody briljerer med unike egenskaper, fantastisk passform, lav vekt og høy komfort. Denne jakken vil du ikke legge fra deg.

Shakedry-membranen ble lansert for noen år siden og nærmest revolusjonerte markedet. Dog hadde den en utfordring med at slitestyrken var heller skral, og det ble blant annet frarådet å bruke sekk eller vest over jakker som benyttet dette. I tillegg er Shakedry-materialet ganske stivt, og til tross for høy pusteevne, så gir det på langt nær den samme komforten som en jakke i et mykere materiale.

Her kommer Arc’teryx Norvan LT Hoody inn. Norvan LT Hoody er en oppgradert utgave av den tidligere storselgeren Norvan SL, og viderefører alt det gode samtidig som den forbedrer områder som tidligere hadde begrensninger. Betegnelsen «LT» indikerer at dette er en jakke i «Super Lightweight»-segmentet, så vi snakker en lett og kompakt jakke ideen for deg som liker å pakke lite og lett.

Sammenlignet med tidligere så fremstår Arc’teryx Norvan LT Hoody som en kraftigere jakke enn Norvan SL, men fremdeles er vekten kun imponerende 190 gram. I tillegg kan Norvan LT Hoody skilte med en romslig hette, en vanntett glidelåslomme, stramming i midjen og i hetten.

Nytt av året er Gore-Tex C-Knit membranen som erstatter Shakedry. C-Knit er et vanntett, lett og pustende materiale, som ikke minst er mye mykere og mer komfortabelt enn den stivere Shakedry-membranen. Opprinnelig ble C-Knit membranen utviklet for skikjøring, vinterbruk, og kravstore brukere som ønsket en mykere og mer komfortabel membran, uten at det gikk på bekostning av vanntetthet og slitestyrke. De tidligere GORE-TEX og ORE-TEX Pro membranene var slitesterke så det holdt, men var delvis stive og ukomfortable. En annen fordel med C-Knit er at den er helt lydløs.

Arc’teryx Norvan LT Hoody har en relativt lang og kroppsnær passform med forlenget rygg og lange armer. Jakken har en romslig hette med stramming i bakkant og en forlengelse i front som gjør at vannet renner til siden isteden for ned i ansiktet. På venstre side er det en lomme stor nok til å romme en mobiltelefon, og lommen er godt beskyttet av en overlappende klaff. Selv om vi først og fremst er veldig fornøyde med at jakken har en lomme i det hele tatt, så er det også her vi har det eneste å utsette på jakken. Plasseringen gjør nemlig at lommen kommer i konflikt med et eventuelt hoftebelte dersom du løper/går med sekk. Og skulle du løpe uten sekk og hoftebelte, så kan du regne med at en eventuell mobiltelefon i lommen vil hoppe og sprette like mye som den grønne geleklumpen i filmen «Flubber» med Robin Williams i hovedrollen.

I midjen har Arc’teryx fått på plass en strammesnor, noe vi setter pris på ettersom flere og flere produsenter merkelig nok dropper dette. Er det en´ ting vi gjerne skulle hatt, så er det en mulighet for å bruke jakken delvis åpen, altså en liten knapp/hempe på innsiden av glidelåsen som gjør det mulig å ha jakken delvis åpen uten at den blafrer.

Vi har enda til gode å prøve et Arc’teryx-produkt som ikke innfrir, og Arc’teryx Norvan LT Hoody fortsetter den gode trenden. Dersom du er på utkikk etter en lett regnværsjakke til fjellturer, løpeturer, som back-up i sekken, eller til en rask søndagstur i marka, så vil Norvan LT Hoody gjøre en fantastisk jobb med å holde deg tørr både fra utsiden og innsiden. Ikke en´ gang har vi opplevd å bli våt fra utsiden, og de eneste gangene du risikerer å bli klam fra innsiden, er dersom du bruker jakken på dager med høy luftfuktighet og du er i minst like høy aktivitet selv.

Det er også lett å bli glad i den myke og komfortable membranen som minner mer om det vi finner i en softshell-jakke, og hele jakken kjennes rett og slett myk mot kroppen.

Etter å ha testet en rekke vanntette løpejakker fra øverste hylle, så er det mye som skal til for å imponere i stor grad, men Arc’teryx Norvan LT Hoody gjør definitivt det. Det myke stoffet, den ekstra lengden på kroppen og ermene, og ikke minst at jakken har en egen lomme (altfor mange vanntette løpejakker mangler dette), gjør at den krysser av på nesten samtlige punkter. Bare få endret plasseringen av lommen til neste utgave. Klarere Arc’teryx dette, så blir det vår nye favoritt.

Arc’teryx Norvan LT Hoody leverer kvalitet fra øverste hylle i en innpakning som ikke veier mer enn 190 gram. Norvan LT Hoody er ikke bare liten og lett, men den byr også på en komfort som kan måle seg med tradisjonelle softshell-jakker. Enten du er på utkikk etter en lett vanntett jakke til å bruke på turer på fjellet, i marka, til løping eller andre utendørs aktiviteter, så er vi sikre på at Arc’teryx Norvan LT Hoody vil holde deg tørr både fra inn- og utsiden. Denne jakken kommer med smile-garanti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fordeler

 • Fantastisk komfort.
 • Helt vanntett. Puster svært godt.
 • Vanntett lomme, stramming i siden, romslig og god hette.
 • Ekstra lengde bak og på ermene.
 • Svært lett og kompakt.

Ulemper

 • Plasseringen av lommen kommer i konflikt med et eventuelt hoftebelte.

Den perfekte vanntette løpejakke

 

Kravene til en vanntett løpejakker har mange likheter med en enkel vindjakke, og den største forskjellen er åpenbart at en vanntett jakke bør være relativt motstandsdyktig mot nedbør. Dette bør være i form av en 100% vanntett membran over hele jakken, eller en vanntett membran på områdene som er mest eksponert for nedbør. Utfordringen ligger i å kombinere en høy grad av vanntetthet med god pusteevne. En vindjakke uten vanntett membran og med store områder pustende meshmateriale, vil ha mye bedre pusteevne enn en Gore-Tex jakke, eller annen type vanntett jakke.

Under lister vi opp de viktigste kriteriene for en god vanntett løpejakker.

 

Vanntetthet:
Om jakken er vanntett eller ikke sier mye om jakkens egenskaper totalt sett. En helt vanntett jakke puster som regel dårligere enn en ren vindjakke og kan fort bli ubehagelig varm på solfylte sommerdager. Til gjengjeld kan en vanntett jakke være redningen dersom du blir overrasket av dårlig vær og kraftige regnbyger når du er ute på tur.

Vi mener dette kriteriet er så avgjørende for resten av jakkens egenskaper at vi har valgt å opplyse litt ekstra om hvordan graden av vanntetthet avgjøres. En vanntett jakke tåler mye og kraftig nedbør, og er beregnet til bruk i skikkelig vått vær. Som regel oppgis graden av vanntetthet i enheter som 10K/10K eller 20K/20K, der det første tallet representerer mengden nedbør i millimeter per kvadrat centimeter jakken er i stand til å motstå fra utsiden. Det andre tallet representerer de 10 000 grammene med kondens/fukt per kvadrat centimeter som jakken er i stand til å transportere fra innsiden og ut. Jo høyere disse tallene er, desto mer vanntett og bedre pusteegenskaper. En jakke med 20K/20K vil være mer vanntett å ha bedre pusteevne enn en jakke med 10K/10K.

En vannresistent jakke er ikke 100% vanntett, men er utstyrt med en yttermembran som beskytter mot lett regn, samtidig som det bevarer det meste av pusteegenskaper. Dersom været blir veldig vått, vil en vannresistent løpejakke etterhvert bli våt.

Til slutt har vi vannavvisende jakker. Disse jakkene har en yttermembran som er behandlet med en coating som gjør at vannet ikke så lett trenger inn i stoffet. De tåler som regel lett regn, men taper kampen så snart det begynner å regne jevnt. En vannavisende jakke har derimot gjerne bedre pusteegenskaper enn en vanntett jakke.

Materialer:
De aller fleste har hørt om Gore-Tex og forbinder dette med vanntette klær og sko. Det som er viktig å være klar over er at det finnes mange ulike typer Gore-Tex membraner, og hver av disse har ulike egenskaper. Generelt kan vi si at de kraftigere og tyngre Gore-Tex membranene som regel brukes i rene skalljakker beregnet for mye utendørsbruk og røft vær. Dette er membraner som har høy slitestyrke og som tåler godt at du bærer sekk dag ut og dag inn, eller river jakken mot an kvist i ny og ne.

De tynnere Gore-Tex membranene veier og tar mindre plass, samtidig som de gjerne puster bedre. Til gjengjeld er de også langt skjørere og mer utsatt for slitasje. Et eksempel er GORE Shakedry som ikke akkurat trives i lag med en sekk på ryggen ettersom sekken vil slite i stykker jakken. Av den grunn har for eksempel Dynafit laget en løsning der du kan ha sekken under jakken. GORE har på sin side forsterket disse områdene på jakken slik at du likevel kan benytte en sekk uten å være livredd for å skade jakken.

Jakkene som kommer med Gore-Tex Active Shield har relativt god slitestyrke og kan fint brukes med sekk. Denne membranen både puster godt, er svært motstandsdyktig mot vann/nedbør, veier lite og tar liten plass. Det finnes også en rekke alternative membraner fra ulike produsenter, som for eksempel Salomon sin AdvancedSkin Dry eller Pertex Shield, og ikke minst Mizuno sin Impermalite-membran. Disse har igjen sine unike egenskaper på samme måte som de ulike Gore-Tex membranene.

Passform:
Hvor godt sitter jakken på kroppen? Blir den for løs slik at den blafrer i vinden, eller for stram slik at det går ut over bevegelsesfriheten? En god jakke bør også ha armer som er langt nok, og gjerne en krage som dekker halsen og nakken. En vanntett jakke som er for tight vil også bidra til at du lettere blir klam og fuktig. Er jakken for stor vil den føles tung og ubehagelig.

Pusteevne:
Pusteevnen til en vanntett jakke er gjerne dårligere enn for en ren vindjakke. Dette skyldes rett og slett forskjellen i membranen og mangelen på mulighet til å inkludere store og pustende meshpaneler i den vanntette jakken. Men, det er ikke umulig å lage gode pustende løpejakker som også er vanntette. Her er det forskjeller på kvaliteten til de ulike membranene og hvordan produsentene har løst muligheten for å inkludere alternative luftemuligheter (glidelås, luftehull under armene, i ryggen, på brystet, etc.). Enkelte jakker kommer også med innslag av paneler som ikke er helt vanntette, men vannavstøtende. Disse panelene har høyere pusteevne, og gjør at jakken i mye større grad bevarer gode pusteegenskaper og klarer å slippe ut mye av overskuddsvarmen du produserer under høy aktivitet. Dersom jakken blir for tett, risikerer du bare å bli veldig varm og svett, og du blir fuktig innenfra isteden. Dette vil igjen føre til at du avkjøles raskere når du tar pauser.

Vindavvisning:
Er løpejakker allerede vanntett sier det seg selv at den også er vindtett, hvis ikke har produsenten virkelig lagd et revolusjonerende dårlig materiale. En god vanntett treningsjakke skal holde både vind og nedbør ute, samtidig som den slipper ut overskuddsvarmen.

Ekstra detaljer:
Har jakken lommer, reflekser, hette, plass til nøkler, er enkel å pakke ned, etc.? En vanntett løpejakker bør absolutt ha hette. Dersom jakken mangler hette, men har en vanntett membran, vil vannet likevel finne veien ned gjennom nakkekragen å renne rett gjennom jakken. Hvordan hetten er designet har også stor betydning for hvordan jakken oppleves i bruk. Veldig mange av jakkene i testen har hetter som ikke dekker godt nok på siden av ansiktet, og det blir raskt kaldt på kinnet når vind og regn pisker i mot deg på fjellet. Her er testvinneren i en egen klasse.

Det er også en fordel dersom jakken har ekstra lengde på ermene slik at du kan trekke disse godt over håndflaten når det regner kraftig. Om jakken ikke er 100% vanntett, så bør den i det minste ha en vanntett lomme til å oppbevare mobilen eller andre gjenstander i. Det er lite som skiller enkelte av jakkene fra hverandre, og nettopp derfor er det ekstra viktig å legge merke til de små detaljene som gjør en spesiell jakke til en vinner.

Pris:
Hvordan står prisen i forhold til kvaliteten på jakken? En jakke som koster skjorta uten å levere varene, er det lite grunn til å bruke penger på. Flere av jakkene som kommer godt ut i testen er relativt rimelige, mens andre koster langt mer – ofte av en grunn. Legg derfor merke til hvilke egenskaper jakken har før du gjør opp din egen meningen om verdi i forhold til pris.

 

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Bekledning

Vektvester best i test 2023 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022
Produkttest

Justerbare manualer best i test – Topp 10 justerbare treningsmanualer!

Vi gir deg en oversikt over de beste justerbare treningsmanualene på…
Dato: Mar 08, 2022
Produktomtaler

Test: VIVAGUN – PRIME 3.0 massasjepistol

De siste årene har salget av massasjepistoler skutt i været, og…
Dato: Feb 22, 2022