Hardworkout har testet noen av markedets beste vanntette løpejakker! Ønsker du en god løpejakke som holder deg tørr og varm på løpeturen finner du det garantert her.
Til tross for at det av og til kan være deilig å kjenne sommerregnet bøtte ned, er det som regel ikke like trivelig å løpe i regnvær som i sol og oppholdsvær. Heldigvis finnes det enkle løsninger for alle som er glad i å trene uansett vær og forhold. En god vanntett løpejakke kan være avgjørende for om løpeturen oppleves bra eller ikke, og ikke minst for om motivasjonen fortsatt er til stede etter endt treningstur.
Vi har testet et utvalg av noen av de beste vanntette treningsjakkene på markedet. Hver eneste jakke i testen imponerer, men et par skiller seg ekstra positivt ut. Nederst i testen forteller vi deg hva du bør se etter når du jakter på en ny vanntett løpejakke, og hva som skiller modellene fra hverandre.
For listen over vanntette løpejakker, er vurderingen av pusteegenskaper tatt i betraktning at jakken er vanntett. Dersom jakken her scorer 20/20, betyr ikke det at den puster like godt som en ikke-vanntett jakke som også scorer best på skalaen. I testen av vindjakker har vi vurdert de ulike kriterier fra 0-25, mens vi i denne testen har tatt med et vanntetthet som et ekstra kriterium. Skalaen går derfor fra 0-20 for vanntette jakker. Egen test av lette løpejakker finner du her. Vi kommer heller ikke til å peke på at «jakken blir varm i høy lufttemperatur» som et minus, noe som er selvforklarende ettersom jakkene har en vanntett membran. Dersom de mot formodning oppleves som ubehagelig tette og varme, så vil vi påpeke dette.
Nederst i artikkelen finner du en oversikt over hva du bør tenke over når du skal velge en løpejakke som passer deg. Trykk her for å lese om hva som er Den perfekte vanntette løpejakke.
Jakkene i denne testen regnes som helt, eller tilnærmet helt vanntett. Dette gjør at du kan løpe i regnvær å holde deg tørr og varm, men samtidig kan jakken bli noe klam over lengre tid. Jakkene under leverer likevel så utrolig bra, at vi kan absolutt anbefale hver enkelt modell. Her er det minimalt som skiller de fra hverandre, og det er helt umulig å velge feil. Det som derimot bør være avgjørende for valget ditt, er til hvilket bruk du primært kommer til å bruke jakken, og ikke minst passform.
Vi i Hardworkout.no er opptatt av at testene skal være uavhengige og troverdige. Ved å handle gjennom linkene i testen mottar vi en liten provisjon fra butikkene som bidrar til at vi kan fortsette å publisere kvalitetsbevisste tester og artikler. Du betaler den samme rimelige prisen som butikkene oppgir. Vi setter derfor stor pris på om du bruker linkene i artikkelen. Alle jakkene er testet av oss. Her kan du lese mer om våre samarbeidspartnere.
*Løpejakker i test*
SORTER ETTER:
Vekt
190g
Antall lommer
1
Material/membran
Gore-Tex C-Knit membranen
Annonselenke
Arc’teryx Norvan LT Hoody briljerer med unike egenskaper, fantastisk passform, lav vekt og høy komfort. Denne jakken vil du ikke legge fra deg.
Shakedry-membranen ble lansert for noen år siden og nærmest revolusjonerte markedet. Dog hadde den en utfordring med at slitestyrken var heller skral, og det ble blant annet frarådet å bruke sekk eller vest over jakker som benyttet dette. I tillegg er Shakedry-materialet ganske stivt, og til tross for høy pusteevne, så gir det på langt nær den samme komforten som en jakke i et mykere materiale.
Her kommer Arc’teryx Norvan LT Hoody inn. Norvan LT Hoody er en oppgradert utgave av den tidligere storselgeren Norvan SL, og viderefører alt det gode samtidig som den forbedrer områder som tidligere hadde begrensninger. Betegnelsen «LT» indikerer at dette er en jakke i «Super Lightweight»-segmentet, så vi snakker en lett og kompakt jakke ideen for deg som liker å pakke lite og lett.
Sammenlignet med tidligere så fremstår Arc’teryx Norvan LT Hoody som en kraftigere jakke enn Norvan SL, men fremdeles er vekten kun imponerende 190 gram. I tillegg kan Norvan LT Hoody skilte med en romslig hette, en vanntett glidelåslomme, stramming i midjen og i hetten.
Nytt av året er Gore-Tex C-Knit membranen som erstatter Shakedry. C-Knit er et vanntett, lett og pustende materiale, som ikke minst er mye mykere og mer komfortabelt enn den stivere Shakedry-membranen. Opprinnelig ble C-Knit membranen utviklet for skikjøring, vinterbruk, og kravstore brukere som ønsket en mykere og mer komfortabel membran, uten at det gikk på bekostning av vanntetthet og slitestyrke. De tidligere GORE-TEX og ORE-TEX Pro membranene var slitesterke så det holdt, men var delvis stive og ukomfortable. En annen fordel med C-Knit er at den er helt lydløs.
Arc’teryx Norvan LT Hoody har en relativt lang og kroppsnær passform med forlenget rygg og lange armer. Jakken har en romslig hette med stramming i bakkant og en forlengelse i front som gjør at vannet renner til siden isteden for ned i ansiktet. På venstre side er det en lomme stor nok til å romme en mobiltelefon, og lommen er godt beskyttet av en overlappende klaff. Selv om vi først og fremst er veldig fornøyde med at jakken har en lomme i det hele tatt, så er det også her vi har det eneste å utsette på jakken. Plasseringen gjør nemlig at lommen kommer i konflikt med et eventuelt hoftebelte dersom du løper/går med sekk. Og skulle du løpe uten sekk og hoftebelte, så kan du regne med at en eventuell mobiltelefon i lommen vil hoppe og sprette like mye som den grønne geleklumpen i filmen «Flubber» med Robin Williams i hovedrollen.
I midjen har Arc’teryx fått på plass en strammesnor, noe vi setter pris på ettersom flere og flere produsenter merkelig nok dropper dette. Er det en´ ting vi gjerne skulle hatt, så er det en mulighet for å bruke jakken delvis åpen, altså en liten knapp/hempe på innsiden av glidelåsen som gjør det mulig å ha jakken delvis åpen uten at den blafrer.
Vi har enda til gode å prøve et Arc’teryx-produkt som ikke innfrir, og Arc’teryx Norvan LT Hoody fortsetter den gode trenden. Dersom du er på utkikk etter en lett regnværsjakke til fjellturer, løpeturer, som back-up i sekken, eller til en rask søndagstur i marka, så vil Norvan LT Hoody gjøre en fantastisk jobb med å holde deg tørr både fra utsiden og innsiden. Ikke en´ gang har vi opplevd å bli våt fra utsiden, og de eneste gangene du risikerer å bli klam fra innsiden, er dersom du bruker jakken på dager med høy luftfuktighet og du er i minst like høy aktivitet selv.
Det er også lett å bli glad i den myke og komfortable membranen som minner mer om det vi finner i en softshell-jakke, og hele jakken kjennes rett og slett myk mot kroppen.
Etter å ha testet en rekke vanntette løpejakker fra øverste hylle, så er det mye som skal til for å imponere i stor grad, men Arc’teryx Norvan LT Hoody gjør definitivt det. Det myke stoffet, den ekstra lengden på kroppen og ermene, og ikke minst at jakken har en egen lomme (altfor mange vanntette løpejakker mangler dette), gjør at den krysser av på nesten samtlige punkter. Bare få endret plasseringen av lommen til neste utgave. Klarere Arc’teryx dette, så blir det vår nye favoritt.
Arc’teryx Norvan LT Hoody leverer kvalitet fra øverste hylle i en innpakning som ikke veier mer enn 190 gram. Norvan LT Hoody er ikke bare liten og lett, men den byr også på en komfort som kan måle seg med tradisjonelle softshell-jakker. Enten du er på utkikk etter en lett vanntett jakke til å bruke på turer på fjellet, i marka, til løping eller andre utendørs aktiviteter, så er vi sikre på at Arc’teryx Norvan LT Hoody vil holde deg tørr både fra inn- og utsiden. Denne jakken kommer med smile-garanti.
Vekt
175g
Antall lommer
1
Material/membran
Gore-Tex Active with Shakedry
Annonselenke
GORE R7 Gore-Tex Shakedry Trail Hooded Jacket er sannsynligvis det sprøeste, råeste og mest eksklusive plagget som finnes. I hvert fall for oss løpere.
Hvor skal man begynne? Først og fremst burde alle kjenne til GORE – selskapet som står bak selveste Gore-Tex – alle materialers mor. Historien bak Gore-Tex er lang, og vi nøyer oss med å si at det etterhvert finnes en rekke ulike Gore-Tex membraner som alle er tilpasset ulike bruksområder og med forskjellige egenskaper.
Shakedry er GORE sin nyeste, og ikke minst råeste membran for høypulsaktiviteter, og setter en helt ny standard for kombinasjonen av høy grad av vanntetthet, høy pusteevne, lav vekt, og optimal bevegelsesfrihet. Shakedry-membranen ble lansert for noen år siden og nærmest revolusjonerte markedet, men hadde en utfordring med at slitestyrken var heller skral. R7 Trail-jakken kommer dermed i en ny og oppgradert Shakedry som har mye høyere slitestyrke enn tidligere utgaver, samtidig som den opprettholder de gode egenskapene den opprinnelige Shakedry-membranen hadde. Jakken er også forsterket flere steder slik at den er bedre egnet til bruk med sekk eller vest.
Shakedry består av to laminerte lag; en tynn og myk GORE-TEX membran som beskytter mot alt av nedbør og ytre forhold, og et indre lag som har en vannavstøtende overflate, har suverene pusteegenskaper, og kjennes mykt og behagelig rett på kroppen. På grunn av lamineringen virker det som at jakken kun er et tynt lag, og utsiden er så glatt at det heller minner om innsiden på en skalljakke enn utsiden. Det er også dette som gjør Shakedry så unik – ingen yttermembran som kan bli fuktig å trekke opp vekten og nedkjølingsevnen. Vannet rett og slett preller av før det rekker å feste seg. Samtidig er pusteegenskapene i en klasse for seg blant de helt vanntette løpejakkene.
GORE imponerer stort med sitt gjeveste Shakedry-materiale, men også passformen og detaljene på jakkene er av ypperste klasse. Snittet på jakken er kroppsnært, og som GORE-produkter flest anbefales det å gå opp en størrelse. Jakken har en vanntett brystlomme stor nok til å romme mobilen, og den kan også brukes til å pakke ned jakken til en liten ball. Avslutningen på ermene har stretchmateriale på innersiden slik at det er enkelt å ta jakken av/på, samtidig som det er lettvint å løfte opp ermene for å ta en kikk på pulsklokka. I front er det en toveis glidelås som gjør det mulig å åpne jakken fra bunn selv om den er lukket. GORE har også utstyrt jakken med refleksdetaljer slik at du er godt synlig i mørke.
Hetten er en av de bedre vi har prøvd til tross for at den kunne dekket litt mer på sidene. Passformen er relativt romslig, samtidig som den sitter så godt at den følger hodets naturlige bevegelser. En forlengelse i front gjør at regnet ikke drypper rett ned i ansiktet. I bakkant er det en strammesnor, og på innsiden av hetten er det en elastisk meshkant som gjør at hetten kjennes behagelig mot pannen. Om vi kunne ønsket oss noe mer, så måtte det være en høyere front som dekket bedre i halsen.
GORE R7 Gore-Tex Shakedry Trail Hooded Jacket gjør det meste riktig, og har alt som skal til for å bli en bestselger. GORE R7 Gore-Tex Shakedry Trail Hooded Jacket er uten tvil en av de beste vanntette løpejakkene på markedet, spesielt for deg som ønsker best mulig pusteegenskaper kombinert med en helt vanntett jakke.
Vekt
185g
Antall lommer
1
Material/membran
AdvancedSkin Dry 20K/30K
Annonselenke
Salomon Outspeed 360 3L Jacket er uten tvil løpegiganten sin beste løpejakker. Salomon har klart å lage en alt-i-ett-jakke som du aldri drar på tur uten.
Salomon Outspeed 360 3L er langt i fra så kjent som Bonatti WP Pro som også er med i denne testen. Outspeed-modellen fremstår derimot som en enda bedre løpejakke for de som ønsker en vanntett jakke med svært gode pusteegenskaper. I motsetning til Bonatti, benytter Outspeed jakken AdvancedSkin Dry 20K/30K membran. Denne membranen er hakket mer vanntett og pustende enn Pertex Shield som benyttes i Bonatti. Ellers byr jakkene på mye av det samme. Det er også verdt å nevne at AdvancedSkin Dry virker å ha bedre slitestyrke enn Shakedry-materialet som benyttes i Dynafit og GORE-jakkene. Sistnevnte har da en noe forsterket Shakedy-membran, og tåler nok hakket mer en Dynafit Ultra – jakken.
Salomon Outspeed 360 3L har en atletisk passform som sitter relativt tett uten å bli ubehagelig stram. Ermene er lange og dekker godt over håndflatene, mens midjen er elastisk slik at jakken legger seg fint inntil kroppen. Outspeed har også den samme smarte lufteløsningen som vi finner på Bonatti; SmartVent – en liten knapp/hempe på innsiden av glidelåsen som gjør det mulig å ha jakken delvis åpen uten at den blafrer.
Hetten sitter tett og behagelig rundt hodet, og har en avstivning i front som gjør at regnet renner vekk fra ansiktet. Halsen er høy og beskytter godt, men sidene på hetten kunne gjerne vært lengre. Av andre detaljer har Outspeed 360 3L en brystlomme som er perfekt til å oppbevare f.eks. mobilen, og refleksdetaljer både i front og bak.
Salomon Outspeed 360 3L både overrasker og imponerer. Her får du en fantastisk god vanntett løpejakker som krysser av på nesten alle punkter, og har alt som skal til for å ta deg komfortabelt gjennom mange løpeturer i all slags vær. En fantastisk allrounder.
Jakken havner rett bak Rab Pacer. Der Rab Pacer er best i skikkelig dårlig vær og har sine spissferdigheter på vanvittig god beskyttelse, så vinner Salomon Outspeed 360 3L på bedre pusteegenskaper.
Vekt
150g
Antall lommer
-
Material/membran
GORE-TEX Shakedry
Dynafit Ultra GORE-TEX Shakedry er nok et bevis på at Dynafit lager noen av de beste produktene for aktive løpere. Uansett vær og forhold.
Av og til dukker det opp nye materialer som har større interesse og bruksområde enn andre. En ny karbonramme på en sykkel, et nytt dempemateriale i en løpesko, eller et nytt materiale i en løpejakke. GORE-TEX Shakedry er et slikt materiale. En suveren kombinasjon av lav vekt, høy vanntetthet, pusteevne og lavt pakkvolum, gjør Shakedry til et svært egnet valg for løpejakker på øverste hylle. Vi har allerede skrevet mye om hva Shakedry er, noe du kan lese mer om under beskrivelsen av GORE R7 Shakedry-jakken.
Dynafit Ultra GORE-TEX Shakedry er en´ av to jakker i testen som benytter GORE sin «eksklusive» Shakedry-membran. Dynafit-jakken har et kroppsnært, men likevel litt løsere snitt enn GORE-jakken, og bevegelsesfriheten er helt topp. Passformen gjør det også lett å få plass til en genser under jakken dersom det er behov for det på kjøligere dager, eller om du ønsker å bruke jakken på vinteren til både ski og løping. I midjen og ermene er det elastiske mansjetter som gjør at jakken legger seg fint inntil kroppen, og er enkel å ta av/på – selv med tykke pulsklokker som ofte kan skape frustrasjon. Vi kunne dog ønsket oss at jakken var litt lengre i front.
Dynafit har sørget for superb ventilering takket være perforerte klaffer på fremsiden av armhulene. Klaffene hindrer vannet fra å renne inn selv om været er Texas-maniana, samtidig sørger de for å slippe ut overskuddsvarme og bidrar til økt luftsirkulasjon. Et lite minus er dog at de kan slippe inn litt for mye luft når det blåser kaldt rett i mot, og faktisk er det slik at jakken kan bli litt kjølig dersom det er kaldt og blåser mye. En bedre løsning ville trolig vært å ha en lufteløsning direkte under armhulene slik som for eksempel Rab Pacer. Da unngår man avkjøling fra den kalde vinden og vanninntrenging, samtidig som jakker fremdeles slipper ut overskuddsvarmen. Dynafit skal likevel ha for at denne jakken sannsynligvis puster best av alle de helt vanntette jakkene.
Hetten dekker relativt godt på sidene og har en avstiving i forkant slik at regnet renner til siden. På innsiden av hetten er en meshkant som gjør at den legger seg behagelig mot pannen, mens det i bakkant er en elastisk strikk som sørger for at hetten sitter stramt rundt hodet. Til tross for at hetten sitter relativt tight og dekker godt, så klarer den ikke å følge hodets naturlige bevegelser i like stor grad som hetten på Rab Pacer eller GORE R7. Det virker rett og slett som at hetten er litt liten.
Er det et sted Dynafit virkelig har vunnet design-prisen, så er det på løsningen på ryggen. Shakedry er et materiale som slites raskere enn mer hardføre Gore-Tex membraner. Isteden for å løpe en sekk på ryggen som etterhvert vil slite i stykker materialet, har Dynafit inkludert en glidelås i ryggen som kan åpnes, og vipps ekspanderer materialet i ryggen såpass mye at du får plass til sekken eller drikkevesten under jakken! Gimmick? Nei – dette funker! Og glidelåsen er så flat og diskré at det ikke merkes når den er lukket og ikke i bruk.
Foruten en rekke refleksdetaljer godt plassert rundt omkring på jakken, er Dynafit Ultra GORE-TEX Shakedry også mulig å pakke ned i sin egen hette. Jakken er svært komprimerbar, og veier så lite at den lett fortjener å bli med på hver eneste tur der sola ikke steiker som verst midt på sommeren.
Men, hvorfor Dynafit – hvorfor i alle verdens dager har dere ikke inkludert en eneste lomme? Hadde det vært mulig å få med seg mobilen i en liten brystlomme, innerlomme eller annen løsning, ville det ikke vært mye som stod i veien for å gi jakken 100% toppscore. Vi håper virkelig dette kommer i neste generasjon av jakken. Slik vi gjorde det på turer nå, ble en kort tights med lomme benyttet under en regnbukse på underkroppen, og Dynafit-jakken på overkroppen. Det blir litt tungvint…
Dynafit Ultra GORE-TEX Shakedry leverer på det aller meste, og er helt klart en av de beste vanntette løpejakkene vi har testet. Med et par små design-justeringer, så kan dette raskt bli den ultimate jakken til helårsbruk.
Vekt
194g
Antall lommer
1
Material/membran
Pertex Shield (vind-/vanntett)
Annonselenke
Salomon Bonatti Pro WP Jacket gjør det en lett skalljakke skal gjøre. Den beskytter mot elementene, har en atletisk og bevegelig passform, veier lite, tar liten plass, og puster bedre enn de fleste skalljakker.
Salomon Bonatti Pro WP er uten tvil den mest kjente løpejakken fra Salomon, og det er heller ikke ubegrunnet. Modellen har blitt brukt, og brukes, av mange av Salomon sine topputøvere innen ultraløp, og har eksistert i mange år og gjennomgått en rekke forbedringer. Bonatti Pro WP har levd i mye lengre tid enn Outspeed 3L 360, og det er nok noe av forklaringen på at jakken er såpass mye bedre kjent.
Salomon Bonatti WP Pro benytter membranen Pertex Shield som har en vannsøyle/pusteevne på 10 000/10 000mm. Pertex Shield er nok ikke like vanntett og pustende som de Gore-Tex Active-membranen, men det er kun minimale forskjeller. Jakken mangler snøring i livet, men er såpass formsydd at det ikke trengs. En brystlomme er akkurat stor nok til en stor telefon. Av detaljer finner SmartVent – en liten knapp/hempe på innsiden av glidelåsen som gjør det mulig å ha jakken delvis åpen uten at den blafrer. I ryggen er det sydd inn ekstra stoff som gjør at du kan ha en liten drikkesekk under jakken.
Til tross for at Bonatti WP Pro puster bra, er det ikke jakken du velger på varme og tørre dager. Innsiden av jakken er ikke like glatt som på modellene med Gore-Tex Active eller AdvancedSkin på Outspeed jakken, og oppleves også litt varmere. Likevel er det en kanongod jakke for dager der været er litt kjølig og usikkert.
Er du ute etter en lett god vanntett treningsjakke som kan beskytte mot all slags vær, eller erstatte en lett skalljakke til turbruk, da tar du ikke feil med Bonatti WP Pro.
Vekt
240g
Antall lommer
2
Material/membran
Gore-Tex Active
Annonselenke
Haglöfs L.I.M. Compact Jacket er en super venn på dagene der regnet høljer ned og du trenger en god motivasjon for å komme deg ut.
Haglöfs har produsert friluftsbekledning og tilbehør i en årrekke, og etterhvert har kolleksjonen deres blitt utvidet til å omfatte mer enn kun de mest hardbarkede turgåerne. L.I.M. serien står for alt som gjør et plagg egnet til høypulsaktivteter og rask forflytning, enten det er raske fjellturer, en løpetur i marka, eller bare når behovet for å pakke lett og lite er viktigst.
L.I.M. står for Less is more. Haglöfs legger sjela i at verdt produkt de produserer skal være holdbare og pålitelige, så til tross for at vekten tynes og materialbruken er sparsom, betyr det ikke at produktet ikke holder mål. Haglöfs L.I.M. Compact Jacket er et glimrende eksempel på dette. Så lett, så minimalistisk, men likevel så funksjonell. Enkelte plagg må prøves for å forstå hvor gode de er, det samme gjelder for sko. Vi kan umiddelbart si at Haglöfs L.I.M. Compact Jacket er et slikt produkt.
L.I.M. Compact Jacket er en svært lett skalljakke produsert i ultralett Gore-Tex Active-materialet. Active-membranen har gang på gang vist seg å kombinere høy grad av vanntetthet, god pusteevne og høy slitestyrke på en ypperlig måte, og mye av jobben til produsentene er å gjøre en god designerjobb med produktene. Haglöfs L.I.M. Compact Jacket er en jakke du kan ta på deg når det er overskyet og null regn i sikte og likevel føle deg komfortabel, og dersom himmelen skulle åpne seg å tømme slusene over deg, vil du bare føle deg enda bedre.
Jakken har en relativt kroppsnær passform uten å føles for tight, og du får lett plass til en genser under. I livet er det en elastisk strikk, men vi skulle gjerne hatt en dedikert strammesnor slik at vi fikk strammet jakken helt inntil kroppen. Når været er skikkelig dårlig, hjelper det å stenge luften inne ved å stramme igjen snøringen i livet på en jakke. Ellers er den utstyrt med to romslige sidelommer som også kan fungere som lufting (netting på innsiden).
Hetten er stor og god, og har en avstivet front slik at regnet ikke drypper rett ned i ansiktet. Det er ingen stramming bak eller i nakkekragen, men den elastiske kanten på hetten gjør at det holder seg på plass. For ekstra sikkerhet har Haglöfs L.I.M. Compact Jacket refleksdetaljer plassert flere steder på jakken.
Haglöfs L.I.M. Compact Jacket er en av de jakkene som du føler deg godt beskyttet i til tross for at været er skikkelig på tverke. Den er ikke like lett og minimalistisk som f.eks. Salomon Outspeed 360-jakken, men jakken føles nok tryggere dersom du skulle stå langt inne på fjellet i skikkelig uvær.
Som en løpejakke/treningsjakke på regnfulle dager gjør den jobben med å holde deg tørr og varm, og den fungerer også veldig godt på kjøligere dager med oppholdsvær der du bare ønsker å beskytte deg mot vind og kald luft.
Haglöfs L.I.M. Compact Jacket er en lekker og funksjonell vanntett løpejakke, eller kanskje mer riktig; multisport jakke. Haglöfs lever opp til visjonen om «å inspirere folk til å gå ut helt enkelt».
Vekt
277,5g
Antall lommer
2
Material/membran
DWR ripstop/4-veis stretch Nylon/Elastane i ermene
Annonselenke
On Weather Jacket er ingeniørkunst på høyt nivå. Dette er en løpejakke du kan bruke til stort sett alle tenkelige forhold.
NB: Denne jakken topper listen for løpejakker uten vanntett membran, men er såpass vanntett og god at den også fortjener en plass på denne listen.
Sveitsiske On er langt i fra like kjent som flere av de andre merkene i denne testen, men faktumet er at On har hatt en voldsomt vekst i Europa de siste årene. Det de kanskje er aller mest kjent for er løpeskoene med de karakteristiske «skyene» under sålen. Men sveitserne kan mer enn å lage sko og lommekniver. Bare hils på On Weather Jacket.
On Weather Jacket er en superlett jakke som er ment å beskytte deg mot vær og vind uten at det skal gå på bekostning av pusteegenskapene. Jakken er laget i et DWR behandlet (vannavstøtende) ultralett ripstop PU materiale med innslag av elastiske paneler med pustende meshmateriale under armene hele veien ned til mansjettene.
For best mulig pusteegenskaper har On «delt» panelene i to, slik at den øverste halvdelen overlapper den nederste halvdelen. På skuldrene og brystet er jakken tilnærmet 100% vanntett, men den nederste halvdelen i DWR behandlet 4-veis stretchmateriale, åpner for optimal bevegelighet og bedre pusteegenskaper. Den nederste delen er altså ikke like motstandsdyktig mot vann som den øvre delen, mensen er fremdeles vannavstøtende.
On Weather Jacket har en romslig og vanntett brystlomme som egner seg spesielt til å oppbevare mobilen. Her er det også uttak for ledningen til hodetelefoner/ørepropper dersom du ønsker å bruke det. Hetten er romslig og god, har stramming i bakkant og en avstivet og forlenget front. On har klart det vi savnet med Houdini-jakken – å designe hetten slik at ikke vannet drypper ned i ansiktet kontinuerlig. Det er også stramming med strikk i livet slik at det er enkelt å justere hvor tett du ønsker at jakken skal sitte.
I bruk er Weather Jacket noe helt eget. Passformen er relativt atletisk, og mange vil nok kunne gå opp en størrelse dersom de ønsker mer plass. Men – det behagelige stretchmateriale bidrar til at bevegelsesfriheten er på topp til tross for en tettsittende passform. Det samme gjør den gode luftingen, for selv på dager der temperaturen og fuktigheten er relativt høy, så føles ikke Weather Jacket ut som en stekeovn. Det er heller nesten slik at den virker avkjølende takket være gjennomtrekken som kommer fra alle luftepanelene.
On Weather Jacket erstatter ikke en tradisjonell regnjakke, eller de helt vanntette modellene du finner i denne testen – men Weather Jacket klarer likevel å by på overraskende mye beskyttelse mot elementene, spesielt med tanke på hvor godt den puster.
Kombinert med den imponerende bevegeligheten, en knallgod hette, lekkert design, lav vekt og høy grad av komprimerbarhet, så er det er bare å dele ut blomster til On for en helt fantastisk løpejakke.
Vekt
-
Antall lommer
2
Material/membran
100% Polyester
Annonselenke
Asics Accelerate Jacket er så komfortabel i bruk at du ikke kommer til å ville ta den av deg. I tillegg ser den virkelig bra ut!
Asics trenger ingen stor introduksjon, for de aller fleste har nok i en eller annen sammenheng hørt om utstyrsprodusenten Asics, enten det er i forbindelse med sko, bekledning, hansker, luer, sekker eller hva det måtte være.
Asics er store, og de lager utrolig mye bra utstyr. Å konkurrere på så mange områder krever mye ressurser og mye tid til å utvikle nye konsepter. Med Accelerate Jacket har de i hvert fall lyktes, for denne jakken gjør det den skal for en som liker å løpe uansett vær, og likevel føle seg komfortabel.
I likhet med de fleste løpejakker er Asics Accelerate Jacket laget i 100% polyester, men Asics benytter det de kaller S2-teknologi, et 2.5 lags materialet som i tillegg til å stenge vannet ute også sørger for gode pusteegenskaper. Jakken har en vannsøyle på 10 000mm – mer enn nok til å holde deg tørr under selv skikkelig kraftig regnvær. Yttermembranen kjennes helt spesiell. Den er svært myk og stretchy, og det er nesten vanskelig å forstå at jakken faktisk er vanntett.
Asics Accelerate Jacket har to romslige sidelommer med vanntette glidelåser. Glidelåsen i front er dekket av en stormklaff slik at vannet ikke skal lekke inn, og øverst i halsen er det en knapp som du kan lukke og som sørger for at jakken er høy i halsen og ikke slipper inn kald luft og regn.
Passformen er relativt kroppsnær og bevegelighetsfriheten på topp. En strikk nederst i midjen gjør det mulig å stramme/slakke etter behov, og ermene er lange med elastiske mansjetter og en tommelhulløsning som hindrer de i å gli opp. Hetten er stor og god, og har en strikk i bakkant som lar deg stramme den slik at den sitter light rundt hodet. Det eneste vi savner er muligheten til å kunne rulle den sammen slik at den ikke blafrer så mye i vinden.
I bruk føles Asics Accelerate Jacket helt fantastisk. Jakken bare «er der» uten at vi tenker over annet enn at den kjennes svært behagelig. Om det er varmt i været vil du ikke unngå å bli litt klam, men det skjer uansett hvilken vanntett jakke du velger. Som regnjakke gjør den jobben elegant, og ikke minst tørker den raskt og tar liten plass. I tillegg opplever vi at den isolerer bedre enn de rene skalljakkene, og passer dermed perfekt på litt kjølige dager.
Jakken egner seg godt til løping i mørket takket være de reflekser både foran, bak og på ermene. Til tross for noe høyere vekt enn mange av de rene skalljakkene i denne testen, så oppleves Accelerate Jacket likevel svært lett. Det er også en jakke vi uten tvil velger dersom det bare er litt overskyet og ikke direkte fare for regn. Jakken er også så tøff at du fint kan bruke den som en vanlig hverdagsjakke.
Asics Accelerate Jacket er mer en bare en vanntett løpejakke. Denne jakken byr på fantastisk komfort og høy funksjonalitet, og kan brukes til alt fra løpetur, fjelltur til bytur. En real allrounder.
Kravene til en vanntett løpejakker har mange likheter med en enkel vindjakke, og den største forskjellen er åpenbart at en vanntett jakke bør være relativt motstandsdyktig mot nedbør. Dette bør være i form av en 100% vanntett membran over hele jakken, eller en vanntett membran på områdene som er mest eksponert for nedbør. Utfordringen ligger i å kombinere en høy grad av vanntetthet med god pusteevne. En vindjakke uten vanntett membran og med store områder pustende meshmateriale, vil ha mye bedre pusteevne enn en Gore-Tex jakke, eller annen type vanntett jakke.
Vanntetthet:
Om jakken er vanntett eller ikke sier mye om jakkens egenskaper totalt sett. En helt vanntett jakke puster som regel dårligere enn en ren vindjakke og kan fort bli ubehagelig varm på solfylte sommerdager. Til gjengjeld kan en vanntett jakke være redningen dersom du blir overrasket av dårlig vær og kraftige regnbyger når du er ute på tur.
Vi mener dette kriteriet er så avgjørende for resten av jakkens egenskaper at vi har valgt å opplyse litt ekstra om hvordan graden av vanntetthet avgjøres. En vanntett jakke tåler mye og kraftig nedbør, og er beregnet til bruk i skikkelig vått vær. Som regel oppgis graden av vanntetthet i enheter som 10K/10K eller 20K/20K, der det første tallet representerer mengden nedbør i millimeter per kvadrat centimeter jakken er i stand til å motstå fra utsiden. Det andre tallet representerer de 10 000 grammene med kondens/fukt per kvadrat centimeter som jakken er i stand til å transportere fra innsiden og ut. Jo høyere disse tallene er, desto mer vanntett og bedre pusteegenskaper. En jakke med 20K/20K vil være mer vanntett å ha bedre pusteevne enn en jakke med 10K/10K.
En vannresistent jakke er ikke 100% vanntett, men er utstyrt med en yttermembran som beskytter mot lett regn, samtidig som det bevarer det meste av pusteegenskaper. Dersom været blir veldig vått, vil en vannresistent løpejakke etterhvert bli våt.
Til slutt har vi vannavvisende jakker. Disse jakkene har en yttermembran som er behandlet med en coating som gjør at vannet ikke så lett trenger inn i stoffet. De tåler som regel lett regn, men taper kampen så snart det begynner å regne jevnt. En vannavisende jakke har derimot gjerne bedre pusteegenskaper enn en vanntett jakke.
Materialer:
De aller fleste har hørt om Gore-Tex og forbinder dette med vanntette klær og sko. Det som er viktig å være klar over er at det finnes mange ulike typer Gore-Tex membraner, og hver av disse har ulike egenskaper. Generelt kan vi si at de kraftigere og tyngre Gore-Tex membranene som regel brukes i rene skalljakker beregnet for mye utendørsbruk og røft vær. Dette er membraner som har høy slitestyrke og som tåler godt at du bærer sekk dag ut og dag inn, eller river jakken mot an kvist i ny og ne.
De tynnere Gore-Tex membranene veier og tar mindre plass, samtidig som de gjerne puster bedre. Til gjengjeld er de også langt skjørere og mer utsatt for slitasje. Et eksempel er GORE Shakedry som ikke akkurat trives i lag med en sekk på ryggen ettersom sekken vil slite i stykker jakken. Av den grunn har for eksempel Dynafit laget en løsning der du kan ha sekken under jakken. GORE har på sin side forsterket disse områdene på jakken slik at du likevel kan benytte en sekk uten å være livredd for å skade jakken.
Jakkene som kommer med Gore-Tex Active Shield har relativt god slitestyrke og kan fint brukes med sekk. Denne membranen både puster godt, er svært motstandsdyktig mot vann/nedbør, veier lite og tar liten plass. Det finnes også en rekke alternative membraner fra ulike produsenter, som for eksempel Salomon sin AdvancedSkin Dry eller Pertex Shield, og ikke minst Mizuno sin Impermalite-membran. Disse har igjen sine unike egenskaper på samme måte som de ulike Gore-Tex membranene.
Passform:
Hvor godt sitter jakken på kroppen? Blir den for løs slik at den blafrer i vinden, eller for stram slik at det går ut over bevegelsesfriheten? En god jakke bør også ha armer som er langt nok, og gjerne en krage som dekker halsen og nakken. En vanntett jakke som er for tight vil også bidra til at du lettere blir klam og fuktig. Er jakken for stor vil den føles tung og ubehagelig.
Pusteevne:
Pusteevnen til en vanntett jakke er gjerne dårligere enn for en ren vindjakke. Dette skyldes rett og slett forskjellen i membranen og mangelen på mulighet til å inkludere store og pustende meshpaneler i den vanntette jakken. Men, det er ikke umulig å lage gode pustende løpejakker som også er vanntette. Her er det forskjeller på kvaliteten til de ulike membranene og hvordan produsentene har løst muligheten for å inkludere alternative luftemuligheter (glidelås, luftehull under armene, i ryggen, på brystet, etc.). Enkelte jakker kommer også med innslag av paneler som ikke er helt vanntette, men vannavstøtende. Disse panelene har høyere pusteevne, og gjør at jakken i mye større grad bevarer gode pusteegenskaper og klarer å slippe ut mye av overskuddsvarmen du produserer under høy aktivitet. Dersom jakken blir for tett, risikerer du bare å bli veldig varm og svett, og du blir fuktig innenfra isteden. Dette vil igjen føre til at du avkjøles raskere når du tar pauser.
Vindavvisning:
Er løpejakker allerede vanntett sier det seg selv at den også er vindtett, hvis ikke har produsenten virkelig lagd et revolusjonerende dårlig materiale. En god vanntett treningsjakke skal holde både vind og nedbør ute, samtidig som den slipper ut overskuddsvarmen.
Ekstra detaljer:
Har jakken lommer, reflekser, hette, plass til nøkler, er enkel å pakke ned, etc.? En vanntett løpejakker bør absolutt ha hette. Dersom jakken mangler hette, men har en vanntett membran, vil vannet likevel finne veien ned gjennom nakkekragen å renne rett gjennom jakken. Hvordan hetten er designet har også stor betydning for hvordan jakken oppleves i bruk. Veldig mange av jakkene i testen har hetter som ikke dekker godt nok på siden av ansiktet, og det blir raskt kaldt på kinnet når vind og regn pisker i mot deg på fjellet. Her er testvinneren i en egen klasse.
Det er også en fordel dersom jakken har ekstra lengde på ermene slik at du kan trekke disse godt over håndflaten når det regner kraftig. Om jakken ikke er 100% vanntett, så bør den i det minste ha en vanntett lomme til å oppbevare mobilen eller andre gjenstander i. Det er lite som skiller enkelte av jakkene fra hverandre, og nettopp derfor er det ekstra viktig å legge merke til de små detaljene som gjør en spesiell jakke til en vinner.
Pris:
Hvordan står prisen i forhold til kvaliteten på jakken? En jakke som koster skjorta uten å levere varene, er det lite grunn til å bruke penger på. Flere av jakkene som kommer godt ut i testen er relativt rimelige, mens andre koster langt mer – ofte av en grunn. Legg derfor merke til hvilke egenskaper jakken har før du gjør opp din egen meningen om verdi i forhold til pris.