Vi gir deg oversikten over markedets beste terrengløpesko i 2024. Her finner du din neste terrengsko!

Hvis du går inn i en sportsbutikk og vil kjøpe et par løpesko, er det lett å bli forvirret. Løpesko finnes i flere ulike kategorier, med ulikt dropp, pronasjon, demping og svært forskjellig passform. For en person som løper flere dager i uken, er skoene det viktigste verktøyet man har. En god sko skal sørge for å gi støtte og avlastning der du trenger det, tilstrekkelig demping under hæl og forfot, og samtidig innby til en god løpsfølelse.

Under finner du test av flere av de mest populære modellene med ulike egenskaper, og nederst i artikkelen finner du en omfattende forklaring på hva du bør tenke over ved kjøp av en terrengløpesko, som ulike begrep som brukes om løpesko, og ikke minst tips til hva du bør se etter. Priser er veiledende, men butikkene har ofte gode tilbud og vi forsøker til enhver tid å linke til de beste tilbudene. I testen av har vi tatt for oss hvordan skoen oppleves i bruk og vurderer blant annet demping, komfort, grep, løpsfølelse og helhetsinntrykk. Det er ikke gjort vurderinger for slitestyrke da skoene ikke er brukt lenge nok til å inkludere dette.

Er du på jakt etter løpesko/joggesko for asfalt eller mølle? Les vår «Best i test løpesko – Løpesko for asfalt/mølle» her!

 

Best i test terrengløpesko 2024 – Løpesko for terreng

Vi i Hardworkout.no er opptatt av at testene skal være uavhengige og troverdige. Ved å handle gjennom linkene i testen mottar vi en liten provisjon fra butikkene som bidrar til at vi kan fortsette å publisere kvalitetsbevisste tester og artikler. Du betaler den samme rimelige prisen som butikkene oppgir. Vi setter derfor stor pris på om du bruker linkene i artikkelen. Alle skoene har vi testet selv. Her kan du lese mer om våre samarbeidspartnere.

PS: Listen vil i løpet av sommeren/høsten bli oppdatert med nye modeller som er på vei inn til test.

SORTER ETTER:

1.

Hoka One One Zinal

"Vår favoritt terrengløpesko!"

Hæl/forfot:

32mm/27mm

Dropp

5mm

Vekt

242g

Løpsfølelse: 19/20
Stabilitet: 19/20
Demping: 18/20
Grep vått/sleipt: 17/20
Grep tørt/fast: 19/20

Score: 92/100

Rating: 5.5/6
Kr 1999,-

Hoka One One Zinal er våpenet som skal hjelpe deg til ny rekord på favorittsegmentene og stiene du alltid har drømt om å mestre. Dette er et fartsfantom for beviste terrengløpere.

Hoka One One Zinal. Zinal er en lett og minimalistisk terrengløpesko med godt grep i teknisk krevende terreng laget for de raske turene der du jager sekunder i forsøket på å sette ny PR på stiene. I følge Hoka skal Zinal balansere vekt, presisjon og grep, og samtidig føles trygg i utfordrende terreng.

Til tross for at Hoka One One Zinal markedsføres som en lett og minimalistisk sko, er den langt i fra like minimalistisk som for eksempel Arcteryx Norvan SL 2 eller Salomon S/Lab Sense 8. Vekten på 242 gram (199 gram i damemodell) er ikke veldig lett, men droppet på kun 4mm og en relativt lav sålehøyde på 22mm/18mm (21mm/17mm for dame), gjør at du likevel får en god følelse med underlaget. Det skal også nevnes at de to andre modellene er rene lettvektssko som ikke egner seg for løping på mye grus og asfalt. Her er Zinal mye mer allsidig.

Fra et miljømessig synspunkt har Hoka virkelig slått på stortrommen og imponert. Hele skoen er produsert i veganske materialet, og det er benyttet store mengder resirkulert materiale i ulike deler av skoen. Overdelen består av en lett, pustende, men samtidig kraftig polyester mesh laget av diverse resirkulert materiale. Det er innfelt forsterkninger i hele overdelen som både bidrar til en mer slitesterk og robust sko, men også fungerer som støtte. Tungen er sydd inn i sidene av skoen slik at den holder seg på plass og hindrer irritasjon, samtidig som det bidrar til å holde fukt og rusk ute. På innsiden av skoen holdes foten på plass takket være en komfortabel formstøpt EVA sockliner som omslutter fotbladet ditt som en sokk.

Innsteget på Hoka One One Zinal er godt utformet for å hindre irritasjon mot ømme akillesscener, og hælkappen er forsterket med TPU fra omtrent rundt ankelknoken og bakover for å gi foten ekstra støtte. Fronten på skoen er beskyttet av en kraftig tåkappe i slik at du ikke ødelegger tærne når du sparker borti steiner. Zinal er absolutt en sko foten kan føles trygg i, og de ekstra detaljene kommer godt til syne når terrenget begynner å bli krevende. I skrått terreng holder overdelen foten godt på plass i motsetning til sko med løsere overdeler der foten nærmest glir over sålen og stanger mot veggen på skoen.

I mellomsålen benytter Hoka den samme gode PROFLY-sålen som vi fikk teste i Torrent 2. PROFLY er først og fremst et svært lett materiale, men byr samtidig på en kombinasjon av god demping og respons i frasparket. 

Yttersålen består av Vibram Litebase med 4mm dype knaster. Dette er en annen yttersåle enn den som benyttes i Hoka Torrent 2, en sko vi skrøt voldsomt av når det kom til grepsegenskaper. Mønsteret på Zinal er langt i fra veldig grovt og kraftig, og det er kun hæl og forfot som er utstyrt med jevnt fordelte knaster i ulike retninger. Dette bidrar til at skoen definitivt har sin styrke på grus, vei, stier, fjell og relativt kompakt underlag, men Zinal overrasker også stort på vått og sleipt underlag.

På stein og røtter imponerer Hoka One One Zinal virkelig. Når vi tester sko, så forsøker vi nærmest å fremprovesere fall, men (heldigvis) er dette helt umulig med det Hoka One One Zinal. Skoen sin eneste begrensing er når underlaget blir vått og gjørmete.

Hoka One One Zinal er normale i størrelsen, og oppleves generelt som en romslig sko, uten at det føles for romslig. Skoen sitter tight rundt hælen, mellomfoten er medium bred, og forfoten gir god plass for ømme og hovne tær. 

Hoka One One Zinal ble opprinnelig laget for «raske løp og teknisk krevende terreng», men denne skoen er i stand til så mye er enn det. Når forholdene ligger til rette for det, så er Zinal virkelig en fantastisk rask, komfortabel og trygg sko, men det er også en sko som kan brukes til lengre og roligere turer, og som likevel tar vare på foten din på en god måte.

Zinal fungerer suverent i teknisk krevende terreng, trives nesten like godt på grusvei, og kan gjerne slå i hjel noen kilometer på asfalt. Den komfortable passformen, lav vekten, gode dempingen og responsiv, sørger for at Hoka One One Zinal leverer en totalopplevelse som er i det øverste toppsjiktet.

Vår favoritt terrengløpesko.

Fordeler

  • Super responsiv sko med god løpsfølelse.
  • Svært godt grep på variert underlag.
  • God beskyttelse i front og på sidene av skoen.
  • Allsidig bruksområde.
  • Føles både rask og lett.

Ulemper

  • Sliter litt på gjørme og skikkelig våte forhold.
2.

Hoka Torrent 2

"En unik løpsopplevelse fra første sekund!

Hæl/forfot:

Herre: 23mm/18mm, Dame: 21mm/16mm

Dropp

5mm

Vekt

264g

Løpsfølelse: 17/20
Stabilitet: 17/20
Demping: 16/20
Grep vått/sleipt: 18/20
Grep tørt/fast: 18/20

Score: 86/100

Rating: 5.2/6
Kr 1329,-

Hoka Torrent 2 biter så godt fra seg at du kan løpe vertikalt opp Trollveggen. En perfekt balanse mellom komfort og aggressivitet. 

Torrent-skoen markedsføres som en lettvektssko med aggressivt grep, og Hoka leverer varene på begge områder. Først og fremst er skoen lett – helt fantastisk behagelig å ha på foten. Det andre du merker er hvor dempet sålen er uten at den er overdrevent tykk eller myk. Hoka sin enestående PROFLY-mellomsåle byr på en kombinasjon av god demping og god respons i frasparket. Her har de gjort mye riktig. 

I det du kommer ut i terrenget, kan du ikke annet enn å la deg imponere over hvor godt skoen biter i fra seg. Sålen på Torrent 2 består av en klebrig gummiblanding som skal sikre godt grep på glatt underlag. Knottene er vinklet i ulike retninger og griper fra seg på alle typer terreng vi har tatt skoen med på. I motsetning til Torrent 1 er knastene nå vinklet i flere retninger (ikke bare fremover) og det er mer knaster under midten på skoen. Her er det snakk om kanskje det beste grepet vi har hatt på en terrengsko noen gang.  

Overdelen på Torrent 2 er en av få ting som er fornyet fra den originale Torrent. Her er det brukt resirkulert polyester fiber som skal bidra til bedre pusteevne, økt støtte og komfort, og en sko som tørker raskere når du blir våt. Og skoen puster bra. Selv i stekene varme ble vi ikke særlig klam eller svett i skoen. Den har også fått en forsterket kan rundt forfoten og tåboksen slik at du ikke knuser tærne hvis du tupper borti en stein. Hoka har ikke utstyrt skoen med steinplate, så enkelte spisse steiner kan kjennes godt dersom du lander på forfoten. Hælen er såpass godt dempet at du ikke merker noe.

Skoen er normal i størrelsen, men har et relativt romslig volum. Rundt hælen sitter skoen som støpt, og (heldigvis) er det godt plass i forfoten for ømme og hovne tær. Mellomfoten er medium bred.

Hoka Torrent 2 er en perfekt sko for deg som ønsker en rask og aggressiv sko til bruk under alle forhold. Torrent 2 leverer best grep i klassen, er lett og responsiv, og ivaretar en relativt god demping. 

Fordeler

  • Sitter utrolig behagelig på foten.
  • Lett og meget god respons i frasparket.
  • Relativt god demping, spesielt mtp. vekten.
  • Rått grep på alle underlag! 

Ulemper

  • Litt romslige.
3.

On Cloudventure Peak

"Markedets mest stilfulle løpesko!"

Hæl/forfot:

260g

Dropp

4mm

Vekt

260g

Løpsfølelse: 17/20
Stabilitet: 16/20
Demping: 15/20
Grep vått/sleipt: 18/20
Grep tørt/fast: 17/20

Score: 83/100

Rating: 5.0/6
Kr 1019,-

On Cloudventure Peak er overlegen vinner av prisen for å se best ut, og i tillegg er den en helt fantastisk god terrengsko!

Cloudventure kommer i to utgaver; vanlig Cloudventure, og Cloudventure Peak. Peak-modellen er den mest aggressive modellen og retter seg mot alle som ønsker en lettvekts løpesko som kan ta deg trygt gjennom alt fra dyp gjørme til tørre stier. Denne skoen leverer på de fleste underlag, bare du ikke skal tilbringe kilometervis på asfalt.

On har laget en solid sko og likevel klart å holde vekten nede. Skoene kjennes rett og slett latterlig lett ut, og mye skyldes nok det rene og strømlinjeformede designet. Overdelen består av et sterkt ripstop-material med innslag av tverrbånd som som sørger for å holde foten på plass.

Til tross for det kraftige materiale, puster skoen svært godt. Rundt hele skoen går det en kraftig gummikant som bidrar til en stødigere sko, samtidig som den gjør skoen mer motstandsdyktig mot vann. Tråkker du i litt fuktig gjørme, gress eller et par centimeter vann, vil du nok klare å holde foten tørr. Tråkker du i vann til over gummikanten, er minuset at vannet forblir i skoen. Gummikanten er ekstra høy ved tærne og fungerer som en tåkappe, og er forhøyet på begge sider av hælen for å gi bedre støtte.

On har droppet den tradisjonelle tungen og gjort hele skoen til en slags sokk som omslutter foten trygt og behagelig. Lissene er tynne og nærmest elastiske slik at det er lettere å få en optimal passform gjennom hele stegavviklingen.

Sålen er nærmest todelt. Hælen har innslag av de velkjente «skyene» som On bruker i asfaltskoene. Mellomfoten er nærmest fri for knaster før den gradvis går over i mer aggressive knaster i ulike størrelser. Midt under sålen, fra hælen til mellomfoten, går en dyp renne som deler seg i to og forsetter på hver sin side helt frem til tærne. Dette gjør skoen mer fleksibel. Det er verdt å merke seg at de karakteriske skyene/putene er lett å merke de første minuttene du har skoen på foten, for de gir rett og slett en noe uvant følelse. Likevel tar det ikke mange minuttene før de glemt, og skoen føles som en helt vanlig løpesko.

Det lave droppet på 4mm sørger for at skoen føles svært kontant og responsiv, og den grove sålen gjør griper godt fra seg på nesten alle typer underlag. Hvis du lurer på om sålen samler stein og gjørme, så nei, den gjør ikke det. De store putene fungerer stort sett veldig bra, men de bidrar til samtidig til at skoen føles litt mindre trygg i svært teknisk terreng, eller dersom du som undertegnede søker å lande på stein når du løper nedover i full fart. Samtidig kan de bidra til at du rett og slett blir litt sliten under fotsålen hvis du løper langt. Dette er heller ikke skoen du bruker på lange partier med asfalt, for mellomsålen er så tynn at putene under skoen vil kjennes harde mot fotsålen, i hvert fall i starten før du venner deg til skoen.

Skoene er normale i størrelsen. Hælen er smal til medium, mellomfoten medium bred, og forfoten medium til smal. Volumet er relativt lite, men overdelen er så fleksibel at det ikke burde være noe problem enten du har høy eller lav vrist.

On Cloudventure Peak innbyr til å løpe vekk fra sti og veier, ut i ukjent terreng på jakt etter underlag der du nærmest håper å finne noe den gir etter for. Cloudventure Peak kjennes stødig og trygg, og gir en meget god løpsfølelse. Bare drøy med å teste den ned nærmeste steinur…

Fordeler

  • Meget god passform.
  • Føles lett, og fantastisk god løpsfølelse.
  • Overdelen er det beste vi har prøvd. Tight og sikker på foten uten å trykke.
  • Gummikanten rundt skoen beskytter mot fukt og bidrar til støtte.
  • Supert grep på gjørme og vått underlag. Også bra på tørt og berg.
  • Relativt god demping.
  • Ser rålekker ut.

Ulemper

  • Føles litt ustødig på steiner og røtter.
  • Blir hard å løpe i på lange partier med asfalt.
4.

Salomon Speedcross 5

"En arbeidshest som er like god til tursko som til løping!"

Hæl/forfot:

-

Dropp

10mm

Vekt

320g

Løpsfølelse: 15/20
Stabilitet: 16/20
Demping: 17/20
Grep vått/sleipt: 18/20
Grep tørt/fast: 18/20

Score: 84/100

Rating: 5.0/6
Kr 1500,-
Bestill her

Annonselenke

Salomon Speedcross-serien er en av mest solgte terrengløpeskoene på markedet. Den femte utgaven beviser hvorfor.

Speedcross-serien har i mange år appellert til både løpere og turgåere, og ettersom denne skoen fremdeles selger såpass bra, så er det enkelt å si at Salomon Speedcross 5 er enkelt og greit en gjennomført fantastisk god sko. Med en gang du tar på deg skoen kjenner du at foten sitter som låst på plass takket være Sensifit-teknologien som de andre Salomon skoene i testen også innehar.

Overdelen kjennes behagelig mot foten, samtidig er den svært robust, tåler juling og gode vann og skitt ute. Hurtiglissene gjør en svært god jobb og holder seg på plass uten å løsne. Wet Traction sålen sikrer enestående grep på våte partier, og holder også meget godt på tørt underlag. EVA mellomsåle sørger for mer enn nok demping på hardt underlag og lange distanser, men de myke knastene slites desto raskere hvis du bruker skoene mye på asfalt. Når det er sagt så er dette en real all-rounder som du kan bruke på vått og sleipt, tørt og hardt, på asfalt, grus, eller til og med som hverdagssko.

Skoen er litt små i størrelsen, mye på grunn av den smale tåboksen. Hæl, mellomfot og vrist er medium bred. Forfot er medium til smal med en smal tåboks.

Salomon Speedcross 5 passer til deg som vil ha en solid og pålitelig løpesko som like gjerne kan erstatte fjellskoene eller turskoene dine. Denne modellen gir deg komforten du trenger på lange turer, og er lett nok til å føles inspirerende å løpe med på kortere turer. Har du brede føtter kan det hende modellen blir litt for smal, alternativt kan du med fordel forsøke å gå opp et halvt nummer.

Fordeler

  • En sko du kan bruke til alt.
  • God demping og sikkert grep.
  • Solid sko med god beskyttelse rundt tær og overdelen.
  • Puster bedre enn tidligere utgaver.

Ulemper

  • Smal tåboks.
  • For de mest dedikerte løperne vil 10mm dropp kunne oppleves som mye.
5.

Salomon S/Lab Sense 8

"Den råeste løpsfølelsen du finner!"

Hæl/forfot:

-

Dropp

4mm

Vekt

195g

Løpsfølelse: 20/20
Stabilitet: 15/20
Demping: 14/20
Grep vått/sleipt: 16/20
Grep tørt/fast: 18/20

Score: 83/100

Rating: 5.0/6
Kr 900,-
Bestill her

Annonselenke

Salomon S/Lab Sense 8 er en superlett og rendyrket terrengsko for løpeturene der du ønsker å sette ny personlig rekord.

Salomon S/Lab Sense 8 er lett. Veldig lett. Skoene veier 195g per sko, og det er nesten absurd å sette foten ned i de. Skoen er formet slik at hele skoen fremstår som «en enhet» der det ikke er en tradisjonell tunge, men tungen går i ett med overdelen. Skoens overdel består av en sømløs vannavvisende mesh, og som vanlig benytter Salomon seg av Quicklace-lisser der du strammer en snor og dytter den inn i en lisseholder. Dette er veldig praktisk og gjør også at skoen låser seg godt rundt foten.

Tidligere S/Lab Sense-modeller var gjerne smale i front, men både Sense 7 og Sense 8 er relativt romslige. De er ikke direkte brede, men det er god plass til tærne. Hælkappen er særdeles myk og behagelig, og sliter du med ømme akillessener, vil du like denne. Hælen er relativt smal og holder foten godt på plass. Midtfoten er smal/medium bredde, og det tynne stoffet gjør at skoen virkelig sitter som en sokk på fotbladet.

Lav vekt kommer med en pris. Sålen er supertynn, og det er ikke mye demping å spore. Men det er heller ikke lange turer på grus denne skoen er beregnet for – dette er skoen du tar med på tekniske stier og fjellpartier der du trenger å føle 100% trygghet når du setter ned foten. Takket være den tynne sålen og tighte passformen, så byr S/Lab Sense 8 på en løpsfølelse av en annen verden, i hvert fall så lenge du befinner deg på sti eller teknisk terreng. Sålen består av en Contagrip-såle med 4mm knotter. Grepet er ikke all verden, hverken på tørt eller sleipt underlag. I motsetning til for eksempel Hoka Torrent 2, så er dette rene sklimatten.

Salomon S/Lab Sense 8 er relativt romslige i størrelsen. Hæl og midtfot er smal til medium bred. Forfoten er medium bred. Skoen har et lite volum, men vil nok passe mange fottyper på grunn av mesh-materialet som lett tilpasser seg.

Dette er skoen for deg som vil ha 100% presisjon og som elsker å løpe i teknisk terreng med full kontroll. Løper du mye på grusveier eller bare ønsker mer demping, så bør du velge noe annet. Når det er sagt – Salomon S/Lab Sense 8 er vår personlige favoritt.

Fordeler

  • Overlegen løpsfølelse.
  • Sitter som klistret til foten.
  • Vil nok passe mange fottyper.
  • Superlett og lynrask!

Ulemper

  • Nesten ikke demping.
  • Dårlig grep på både tørt og sleipt underlag.
  • Sålen slites raskt.
6.

Dynafit Feline SL

"Presisjon i høysetet!"

Hæl/forfot:

-

Dropp

8mm

Vekt

290g

Løpsfølelse: 18/20
Stabilitet: 17/20
Demping: 17/20
Grep vått/sleipt: 16/20
Grep tørt/fast: 18/20

Score: 86/100

Rating: 5.2/6
Kr 1387,-

Dynafit Feline SL byr på høy grad av komfort kombinert med et sikkert grep og flott design.

Liker du å løpe langt? Eller bytter du gjerne ut fjellskoene med en lett terrengløpesko? Da kan Dynafit Feline SL være en perfekt match for deg. Feline SL (SL=Superlight) har vært italienernes mest populære sko i en årrekke, og årets utgave skuffer ikke.

Det er ingen tvil om at italienere kan design. Dynafit Feline SL er slank og pen, og fremstår rent elegant med sitt stømlinjeformede design. Hurtigsnøringen gjør det enkelt å regulere strammingen, og lissene gjemmes bort i en liten lomme på fremsiden av skoen. Hælkappen er relativt høy og kraftig og bidrar til en stabil og sikker sko i ulendt terreng. Dynafit har designet skoen med tanke på alle som liker å løpe i variert terreng, og gjerne tar noen lange løpeturer i ny og ne.

Feline SL har fått en ny og forbedret yttersåle (POMOCA) som bidrar til bedre grep en tidligere utgaver. Knastene er godt spredt og er vinklet i ulike retninger for optimalt grep. Skoen sitter godt både på tørt og vått underlag, og den er nesten på høyde med Hoka Torrent 2 -skoene. En fin detalj med Feline SL, er den ekstra tåkappen som beskytter tærne fra å bli knust til pinneved dersom du sparker inn i en stein. Faktisk er det ikke bare tærne som er godt beskyttet, for det er godt med gummiert polstring rundt hele skoen. Dette bidrar også til at skoen oppleves relativt stabil og støttende.

Vi kommer ikke unna å nevne komforten som skoene byr på.  Å sette foten ned i skoen er bare nydelig. En pustende, og støtabsorberende Ortholite-fotseng, tilpasser seg foten og gjør at skoene kjennes utrolig god å myke. Med 8mm dropp og en relativt tykk og god mellomsåle, er det mer enn nok demping til å kunne bruke skoen på lengre partier med grus og asfalt. Bor du slik at du må transportløpe et stykke på vei før du kommer til stiene, så vil Feline SL gi deg komforten du trenger. Samtidig klarer Feline SL å bevare mye av den gode løpsfølelse du som regel får fra sko som både er lettere og har mindre dropp. Skoen oppleves presis og trygg, selv i teknisk terreng.

Passformen er relativt tight rundt hælen og hele mellomfoten og forfoten. Denne modellen er normal i størrelsen, og oppleves helt annerledes enn f.eks. Dynafit Ultra 100 som er mye mindre i numrene.

Dynafit Feline SL er et supert valg for deg som liker å løpe i variert terreng, enten det er på fjellet eller i skogen. Skoen gir god støtte og demping, samtidig som den sørger for godt grep på nesten alt terreng du hiver deg ut i. 

Fordeler

  • Allsidig bruksområde.
  • Meget godt grep på både tørt og vått underlag.
  • God beskyttelse rundt hele skoen.
  • Nydelig design!
  • Fantastisk god passform.
  • God demping.

Ulemper

  • Kan litt stiv for de som ønsker full kontakt med underlaget.
  • Litt tung.
7.

Icebug Zeal5 RB9X

"En sko for de mest tekniske og sleipeste stiene!"

Hæl/forfot:

-

Dropp

6mm

Vekt

290g

Løpsfølelse: 17/20
Stabilitet: 18/20
Demping: 15/20
Grep vått/sleipt: 18/20
Grep tørt/fast: 18/20

Score: 86/100

Rating: 5.2/6
Kr 899,-
Bestill her

Annonselenke

Icebug Zeal5 RB9X er en rask og lett terrengsko med rått grep for sleipe og teknisk krevende forhold.

Jakter du på råest mulig grep i krevende terreng uten at det går på bekostning av vekt, komfort og slitestyrke? Da kan Icebug Zeal5 RB9X være et godt alternativ. Zeal har nå kommet i sin femte utgave og retter seg mot deg som søker en sko for trening eller konkurranse i teknisk krevende terreng, og som jakter sekunder og nye rekorder.

Zeal5 RB9X benytter et slitesterk og glatt overdel med lukkede celler, noe som hindrer vann i å trenge inn og skitt i å feste seg. Mellomsålen består av lettvekts EVA og er konstruert for å maksimere vridningsstabiliteten samtidig som den er fleksibel nok til ikke å hindre stegavviklingen.

På innsiden er skoen fôret med bluesign resirkulert PET polyester, og har en uttakbar innersåle. Konstruksjonen på sålen har en liten U-form som gir en sikker og behagelig passform. Både tåboksen og hælpartiet er ekstra beskyttet med TPU belegg. Sammenlignet med forrige generasjon Zeal er hælkappen senket for å redusere presset mot akilles. En annen fordel er at tåboksen er relativt romslig, og dermed gir god plass til hovne og ømme tær etter mange kilometer i terrenget.

Icebug har hatt stor suksess med sin BUGrip-såle sikrer godt grep på is og snø med sine innebygde dynamiske pigger. RB9X er en helt ny gummiblanding som gir deg suverent grep også uten pigger. Som regel betyr «bedre grep på vått og sleipt underlag, lavere slitestyrke», men det er ikke tilfellet for Icebug Zeal5 RB9X. Icebug hevder at skoen matcher den anbefalte standarden for slitestyrke for asfaltsko.

Icebug Zeal5 RB9X har en rekke store/brede og grove knaster jevnt fordelt på hæl- og frontpartiet. Midt under sålen er det to «kiler» som bidrar til bedre støtte i skrått terreng. Skoen er også såpass vridningsstabil at det går fint å løpe i skrått terreng uten å føle at du glir innvendig i skoen.

Det lave droppet på 6 mm kombinert med den fleksible overdelen bidrar til at Zeal5 RB9X gir meget god bakkekontakt og løpsfølelse. I motsetning til Icebug Rover RB9X GTX som retter seg mot lengre og roligere turer, er dette en sko du kan jakte nye rekorder med. Det gode grepet og den suverene torsjonsstivheten bidrar til en følelse av trygghet selv i det mest utfordrende terrenget. Dette er imidlertid ikke en sko for lange partier med asfalt og grus ettersom den ikke byr på veldig mye demping.

Skoen er normal i størrelsen, men du kan vurdere og gå opp et halvt nummer dersom du ønsker mer plass i front. Passformen er middels bred i hæl og mellomfot, og middels til smal i front.

Icebug Zeal5 RB9X er en rask og lett terrengsko med rått grep for sleipe og teknisk krevende forhold. Ønsker du best mulig løpsfølelse og kontakt med underlaget, jakter nye rekorder i marka eller på fjellet, så er Icebug Zeal5 RB9X et godt valg.

Fordeler

  • Vannavstøtende og slitesterk overdel.
  • Meget godt grep på sleipt og vått underlag.
  • God løpsfølelse og følelse med underlager.
  • Sikker passform og høy torsjonsstivhet.

Ulemper

  • Lite demping til partier med asfalt/grus.
8.

Salomon S/Lab Ultra 3

"En terrengsko klar for alle tenkelige forhold og distanser!"

Hæl/forfot:

26mm/18mm

Dropp

8mm

Vekt

289g

Løpsfølelse: 17/20
Stabilitet: 17/20
Demping: 18/20
Grep vått/sleipt: 17/20
Grep tørt/fast: 17/20

Score: 86/100

Rating: 5.2/6
Kr 1900,-
Bestill her

Annonselenke

Fordeler

  • Svært allsidig bruksområde.
  • God passform med romslig tåboks.
  • God demping. Relativt god respons.
  • Slitesterk og godt beskyttet.
  • Godt grep på de fleste underlag.
9.

Icebug OutRun RB9X

En sko med herlig komfort på lange og rolige turer!

Hæl/forfot:

-

Dropp

7mm

Vekt

305g

Løpsfølelse: 14/20
Stabilitet: 16/20
Demping: 16/20
Grep vått/sleipt: 16/20
Grep tørt/fast: 18/20

Score: 80/100

Rating: 4.8/6
Kr 1499,-
Bestill her

Annonselenke

Icebug OutRun RB9X serverer en allsidig og svært komfortabel sko til varierte forhold og bruk. 

Icebug har et høyt fokus på bærekraft, og det skjønner vi når vi ser at Icebug OutRun RB9X er verdens mest bærekraftige sko. Overdelen består av 100% resirkulert PET polyester, en mellomsåle bestående av 20% alger og en yttersåle i resirkulert gummi – uten at det går på bekostning av kvalitet og slitestyrke. Tvert imot hevder Icebug at OutRun RB9X skal ha enda høyere slitestyrke enn tradisjonelle terrengløpesko.

Icebug OutRun RB9X er laget for komfort på lange distanser og mange kilometer i skoene. Dette er en sko som fungerer like godt for ultraløperen som for deg som skal jogge en times tur i marka eller på fjellet, og som ikke nødvendigvis bekymrer deg for å dra med noen få gram ekstra for å oppnå høyere komfort.

Overdelen en laget i 100% resirkulert PET polyester fra resirkulerte plastflasker og tekstiler, og har er forsterket med en TPU-kappe rundt hele foten og foran tåboksen. Materialet er svært slitesterkt og tåler mer juling enn tradisjonelt mesh, og gjør også en god jobb med å holde fukt ute dersom du løper i vått gress, tråkker i gjørme, etc.. Det du må «ofre» er den råeste fleksibiliteten og følelsen av å løp ei en sko som nærmest er umerkelig på foten. Icebug OutRun RB9X gir ikke den råeste løpsfølelsen, men er i det minste trygg og god å løpe i. Skoen gir heller ikke den samme soklkelignende passformen som flere av modellene i testen gir.

Mellomsålen i lettvekts EVA gir godt med demping og merkes spesielt godt på lange partier med asfalt eller grus, og på dager der du tilbringer mange timer utendørs og foten får juling. En steinplate i forfoten beskytter føttene mot skarpe steiner, og det kraftige materialet gir god beskyttelse i seg selv. Det lave droppet på 7 mm hjelper også på løpsfølelsen og stabiliteten i teknisk krevende terreng, samt å bevare den viktige følelsen av bakkekontakt i terrenget.

Yttersålen består av Icebug sin unike RB9X gummiblanding, nok en gang materiale som er laget av resirkulert gummi. OutRun RB9X benytter 4 mm dype knaster i varierende størrelse, og den tette plasseringen av knaster gjør OutRun RB9X til en perfekt sko for varierte underlag. Dette er en typisk «door-to-trail» sko som passer godt om du løper ut i skogen eller på fjellet hjemmefra og behøver å løpe på partier med asfalt og harde grusveier. Sålen gir godt grep på asfalt, tørre og våte stier, røtter, stein og berg, og det er eneste ren gjørme den ikke trives like godt i. Da bør du opp på et grovere mønster.

Passformen vil nok tilfredsstille mange løpere. Lengden er normal, hæl og mellomfot er medium bred, og forfoten er relativt bred slik at tærne får god plass når de er hovne og ømme. Skoen er litt stiv i starten, spesielt overdelen, men mykner opp etter noen få turer. Det er det verdt å vente på.

Icebug OutRun RB9X er en herlig sko for turene der du ønsker høy komfort og trygghet, og ikke nødvendigvis trenger å tenke sekunder i jakten på et Strava-segment. Skoen fungerer til alt fra korte til lengre turer, og kan fint brukes som en vanlig tursko i skog og mark, og ikke minst lette fjellturer. Bare hold deg unna krevende teknisk terreng.

Fordeler

  • Sikker og god passform med en bred tåboks.
  • God demping og respons.
  • Godt grep på alt utenom ren gjørme.
  • Bærekraftig produksjon, og høy slitestyrke.
  • Godt beskyttet overdel og såle.

Ulemper

  • Ikke like godt egnet til våte og gjørmete forhold.
  • Litt tung og stiv.
10.

Arcteryx Norvan SL 2

"Leken, lett, luftig, og latterlig rask!"

Hæl/forfot:

19mm/12mm

Dropp

7mm

Vekt

170g

Løpsfølelse: 18/20
Stabilitet: 15/20
Demping: 13/20
Grep vått/sleipt: 14/20
Grep tørt/fast: 17/20

Score: 77/100

Rating: 4.6/6
Kr 1799,-
Bestill her

Annonselenke

Ønsker du deg noe av det letteste terrengløpesko verdenen har å by på? Vær så god – hils på Arcteryx Norvan SL 2. En latterlig lett terrengløpesko som er klar for nye Strava-rekorder.

Arcteryx Norvan SL 2 er kanskje ikke overraskende den andre utgaven av denne modellen, og i følge det kanadiske selskapet skal skoen ha blitt enda bedre på de områdene det skortet litt på i 1.generasjon.

Norvan SL 2 er den letteste løpeskoene fra Arcteryx, og den er uten tvil den letteste terrengløpeskoen vi noen gang har testet. Det nærmeste vi kommer er Salomon S/Lab Sense 8 som tikker inn på 195 gram, men selv den fremstår «tung» sammenlignet med Arcteryx Norvan SL 2 sine uforståelige 170 gram.

Men lav vekt går gjerne på bekostning av noe annet, og Arcteryx er klare på at dette er en superlett (derav navnet SL) terrengløpesko for løping i teknisk krevende terreng, og for deg som ønsker frihetsfølelsen, og å bevege deg raskt. Vi kan skrive under på at du får frihetsfølelse, og du blir ikke akkurat treigere av å løpe med Norvan SL 2 heller.

Overdelen i Arcteryx Norvan SL 2 består av et ettlags hydrofobisk (vannavvisende) TPU-mesh med 0,4 mm tykt forsterkningsbånd (TPU-folie) nederst mot sålen og fra sålen og opp til lissefestet. Helt i front har skoen fått en enda tykkere tåkappe (0,7 mm TPU-film) som hjelper til å berge tærne dine når du er uheldig å sparke til en stein eller annet i det du suser nedover fjellsiden.

Norvan SL 2 benytter flate lisser som låser godt, men som til tider kan være litt vanskelige å stramme ettersom de gir høy friksjon i lissehullene. Den tynne tungen gir akkurat nok beskyttelse til å unngå unødvendig trykk mot vristen. Hælen er noe forsterket med den samme TPU-beskyttelsesfilmenen som i front, men har 0,8 mm tykkelse som også skal bidra til bedre støtte.

Utformingen skal ha blitt litt forbedret for å unngå at rusk trenger inn på sidene av skoen, dog er vi usikre på hvor vellykket dette er ettersom det eneste vi har å utsette på skoen faktisk er at materialet er ganske stivt rundt isettet for foten, noe som resulterer i at det kan samle seg steiner på innsiden av skoen i knekken som oppstår hver gang du bøyer fotbladet.

Øverst på innsiden av skoen er det et lite og nærmest usynlig hull som lar deg tre gjennom en karabinkrok, etc. slik at du kan feste skoene på utsiden av en sekk. Arcteryx Norvan SL 2 er også så lett og kompakt at den er perfekt å ta med i sekken dersom du er på lengre turer og ønsker å ha med en lettere sko.

Sålen på Arcteryx Norvan SL 2 er sydd fast i skoen slik at du unngår irriterende såler som sklir frem og tilbake.

Designet gjør at skoen sitter tight og trygt på foten uten å klemme ubehagelig noe sted. Skoen har ikke helt den samme unike sokkelignende følelsen som vi får med Salomon S/Lab Sense 8, men føles likevel ut som en del av fotbladet. Den luftige overdelen gjør at Norvan SL 2 kjennes rask ut fra første gang du setter foten ned i den.

Med en vekt på 170 gram er det ikke mye plass til en tykk og godt dempet mellomsåle, men Arcteryx skal ha gjort den enda litt mer fleksibel enn tidligere. Vi løp aldri i Arcteryx Norvan SL, så vi kan ikke gjøre en direkte sammenligning, men Norvan SL 2 oppleves i hvert fall som mer enn fleksibel nok.

Arcteryx benytter komprimert EVA kombinert med et tretthetsreduserende innlegg i hele skoen. Forfoten har i tillegg en 0,7 mm steinplate som hindrer skarpe steiner i og føles som kniver mot undersiden av foten. Norvan SL 2 er ikke en sko med mye demping, og du kjøper ikke denne skoen for å løpe lange strekker på asfalt eller grus. Dette er en rendyrket terrengsko for teknisk krevende terreng og for deg som ønsker maksimal kontakt med underlaget. På dette området er nemlig Arcteryx Norvan SL 2 i sitt virkelige ess og skinner igjennom som en trygg, rask og leken sko.

I våre øyne balanserer Arcteryx Norvan SL 2 komfort og respons på en ypperlig måte. Skoen føles utrolig responsiv oppover, og den nærmeste trekker oss gjennom tekniske stier i skogen og på fjellet. En sko er virkelig god når du ikke tenker over at du har den på deg, og det er nettopp her vi har Arcteryx Norvan SL 2.

Er du som oss og elsker å beinfly nedover, så vil du merke at du har full føling med hvert eneste steg – på godt og vondt. Det er som nevnt ikke mye demping i skoen, men den lave sålehøyden, droppet på 7 mm, den fleksible overdelen og tynne mellomsålen, gjør at du får maks kontakt med underlagt og skoen føles trygg for hvert steg du planter foten i bakken. Klarer du å lande på forfot, så vil også steinplaten hjelpe til å ta av det største trykket fra underlaget.

På ren asfalt og grus blir skoen derimot hard, men dette er heller ikke bruksområdet til Arcteryx Norvan SL 2. Når det er vinter og holke så velger du piggdekk til bilen din, ikke sommerdekk. Slik er det i skoverden også – du får ikke i pose og sekk.

Yttersålen består av Vibram MegaGrip – en gummiblanding som kombinerer slitestyrke og godt grep imponerende godt. Vi sammenlignet tidligere med Salomon S/Lab Sense 8, og vi kan på forsette sammenligningen med å si at Arcteryx Norvan SL 2 har høyere slitestyrke, mens S/Lab Sense 8 har noe bedre grep. Knastene på Arcteryx Norvan SL 2 er relativt flate og brede (o,4mm høyde), og sørger for at en stor del av sålen kommer i kontakt med underlaget. Dette gjør skoen ypperlig på stein, berg og jevne og fine stier. I ren gjørme får du ikke det råeste grepet, men det går likevel greit.

Som nevnt er slitestyrken imponerende bra, og utformingen på sålen gjør at det ikke fester seg gjørme og steiner mellom knastene. Gummiblandingen er hardere enn på S/Lab Sense 8, noe som gjerne resulterer i bedre slitestyrke og dårligere grep, men Norvan SL 2 klarer likevel å bite fra seg utrolig godt.

Arcteryx Norvan SL 2 er normale i størrelsen, og sitter tight på foten. Hælpartiet er relativt smalt, mellomfot og forfot er middels bred til bred. Volumet er ganske lite, så skoen vil sitte tett på foten slik en rask sko skal gjøre. Merk at dette er en sko som er perfekt for deg som ønsker en rask og minimalistisk sko, og egner seg ikke like godt som «allrounder» for deg som foretrekker «ett par til alt».

Arcteryx Norvan SL 2 er en rendyrket reser i terrenget. Skoen gjør at hvert eneste steg føles trygt, og du føler deg raskere enn du sannsynligvis er. Den tynne og vannavstøtende overdelen holder foten godt på plass, puster svært godt, og er i tillegg godt beskyttende. Kombinert med godt grep på de fleste underlag, en latterlig lav vekt og en sokkelignende passform, er Arcteryx Norvan SL 2 sannsynligvis en av de raskeste og morsomste terrengløpeskoene på markedet.

Fordeler

  • Fantastisk lett og rå løpsfølelse!
  • Sitter som en sokk på foten.
  • Veldig god kontakt med underlaget.
  • God lufting.
  • Slitesterkt og kraftig materialet med god tåkappe.
  • Godt grep på stein, berg, tørt og jevnt underlag.

Ulemper

  • Minimalt med demping.
  • Ikke egnet for rein gjørme og sleipe underlag.
  • Kan lett komme stein på innsiden ved anklene.
11.

On Cloudultra

"En meget komfortable terrengskoen!"

Hæl/forfot:

-

Dropp

8mm

Vekt

295g

Løpsfølelse: 19/20
Stabilitet: 18/20
Demping: 17/20
Grep vått/sleipt: 14/20
Grep tørt/fast: 16/20

Score: 84/100

Rating: 5.0/6
Kr 2099,-

On Cloudultra er skoen for deg som elsker å løpe lange turer i terrenget, eller som bare ønsker en god door-to-trail sko som fungerer til alt.

Det sveitsiske selskapet On har opplevd en formidabel suksess siden oppstarten for drøye ti år siden, og med de nye skomodellene som stadig dukker opp, virker det ikke som at suksessen skal ta slutt.

On Cloudultra fremstår som en relativt minimalistisk sko, og har et rent og pent ytre. Overdelen består av en to-lags mesh som omslutter fotbladet og sørger for en komfortabel og trygg passform. Overdelen er relativt luftig, noe som gjør den behagelig på varme dager, men samtidig bidrar til at sand kan trenge inn dersom det er veldig tørt og støvete. Tungen er sydd inn i sidene på skoen slik at den holder seg på plass og hindrer irritasjon mot vristen. Det bidrar også til at skoen nærmest får en sokkelignende passform.

Rundt hele den nedre delen av skoen er det TPU-forsterkninger som beskytter mot skarpe steiner og gjenstander samtidig som det bidrar til bedre støtte i skrått og teknisk terreng, og ikke minst hjelper til å holde fukt ute. Bak mot hælen er TPU-forsterkningen noe høyere for å gi hæl/ankler enda bedre støtte.

Mellomsålen består av et dobbelt lag CloudTec (se for deg to lag skyer/puter og hverandre) i det nye «superskummet» Helion. Helion byr på svært gode dempeegenskaper samtidig som det veier lite og er meget responsivt. For å få til det doble laget har hver enkelt pute blitt mindre, noe som igjen reduserer risikoen for at steiner og uønskede gjenstander skal feste seg i sålen. Den doble CloudTec-sålen gjør Cloudultra til den mest dempende terrengskoen vi har testet, og skoen fungerer ypperlig til lange partier på grus og asfalt. Her er det virkelig høy komfort når føttene begynner å bli mørbanket og slitne.

Noe av det som virkelig er genialt med Cloudultra, er det unike FlipRelease-systemet som gjør det lekende lett å tilpasse strammingen på skoen uten å måtte løsne på lissene. FlipRelease er en liten plastikk-sak som er festet på hver side av lissene på den nederste delen av skoen. Ved å flippe/vende plastikkdelen 180 grader, så løsner du lissene noen millimetre slik at det blir mer plass til tærne når de er hovne og slitne etter mange timer i skoen. FlipRelease gjør det også svært lett å få skoen til å passe perfekt, enten du har smale eller brede føtter.

I yttersålen har On brukt sin velutprøvde Missiongrip gummiblanding, og et mønster bestående av relativt små knaster jevnt fordelt fra hæl til forfot. Den bakerste delen av skoen har de laveste knastene, men de blir både dypere og grovere jo lengre frem på skoen vi kommer. Denne fordelingen sørger for at Cloudultra har ideelle klatreegenskaper, samtidig som sålen egner seg for mer hardpakket underlag som tørre stier og veier. Det er ingen steinplate for å beskytte mot skarpe steiner, men det er det heller ikke behov for. Kombinasjonen av CloudTec mellomsålen og yttersålen er mer enn god nok beskyttelse.

Missiongrip-sålen har tidligere gjort en god jobb på sko vi har testet fra On, men er grepet er faktisk det eneste som skuffer på Cloudultra. Skoen sitter greit på tørt underlag, men langt i fra så godt som en god terrengsko bør. På vått og sleipt underlag er det såpeglatt.

Cloudultra er normale i størrelsen og passformen er svært lik andre løpesko fra On. Hæl og mellomfot er medium bred, og den unike FlipRelease-låsen gjør at bredden og volumet i forfoten vil passe både smale og brede føtter.

Sålen har ellers en liten rockerform (avrunding oppover mot tuppen) som gjør stegavviklingen enda lettere.

On Cloudultra er en svært allsidig sko med fantastisk høy komfort. Skoen ble laget for lange dager ute på stier og grusveier både høyt og lavt, og ikke minst som en sko du kan ta på deg hjemme å løpe med på asfalt før du kommer til den lokale stien. Cloudultra innfrir på nesten alle forhold, men skuffer med dårlig grep på våte/sleipe overflater. Dette er til gjengjeld en så god sko at vi gjerne velger den dersom vi skal ha «en sko til alt» – glatte til tross – og det er utvilsomt den mest dempende og komfortable terrengskoen vi har testet.

Fordeler

  • Høy komfort og god passform.
  • Luftig og lett overdel.
  • Meget god løpsfølelse.
  • FlipRelease-systemet gjør det lekende lett å tilpasse skoen til foten.
  • God beskyttelse rundt hele skoen.
  • Godt grep på hardt og tørt underlag.

Ulemper

  • Småsteiner kan feste seg i midtranden.
  • Dårlig grep på vått og sleipt underlag.
12.

Mizuno Wave Daichi 6

"Super komfort til kompakte stier og lett terreng!"

Hæl/forfot:

28mm/20mm

Dropp

8mm

Vekt

300g

Løpsfølelse: 16/20
Stabilitet: 16/20
Demping: 17/20
Grep vått/sleipt: 16/20
Grep tørt/fast: 18/20

Score: 83/100

Rating: 5.0/6
Kr 1700,-

Mizuno Wave Daichi 6 leverer komfort og kvalitet i ekte Mizuno-stil. Dette er terrengskoen for deg som ønsker en allsidig sko du kan ta på deg hjemme for å løpe ut på nye eventyr i skog og fjell.

Mizuno Wave Daichi 6 er japanernes mest allsidige terrengløpesko og legger seg mellom den mer dempede og beskyttede Wave Mujin, og den minimalistiske og raskere Hayate. I sin 6.utgave har Daichi fått en rekke oppgraderinger og fremstår på mange måter som en ny sko.

Overdelen har fått et nytt og sterkere meshmateriale for økt slitestyrke og beskyttelse mot omgivelsene. Langs sidene, i hæl og i front er skoen forsterket med tynne TPU-forsterkninger i klassisk Mizuno-mønster. Tåkappen er ikke veldig kraftig, men den beskytter likevel tærne bra nok. Hælen har en kraftigere forsterkning som fungerer som en stabiliserende hælkappe og bidrar til en trygg og god følelse når du løper med høyt tempo i teknisk terreng.

Tungen er myk og behagelig, og selv om den ikke er sydd inn i sidene slik den er på mange løpesko i dag, holder den seg på plass uten problemer. De flate lissene låser godt og hindrer skoen i å bli løsere over tid, samtidig som et nytt festesystem ved det nest øverste lissehullet hjelper til å tighte skoen på foten. Pusteegenskapene til Mizuno Wave Daichi 6 er imponerende gode, og det fungerer godt å bruke skoene selv på varme dager.

I mellomsålen har Mizuno kvittet seg med den velkjente Wave-platen og benytter isteden et dobbelt lag med skum (U4ic og AP+) som skal gi den samme følelsen som tidligere, men med en lavere vekt. Fraværet av den noe stive platen gjør at Daichi 6 kjennes mer fleksibel enn tidligere modeller, og det er enda lettere å få god kontakt med underlaget. I tillegg er droppet senket fra 12mm til 10mm (herremodell) slik at skoen skal føles tryggere i teknisk terreng.

Hvor godt dette merkes er dog en annen sak. Skoen oppleves nemlig ustabil i teknisk terreng ettersom den ikke er vridningsstabil nok. Overdelen blir rett og slett litt for myk uten noen form for ekstra sideveis støtte, og resultatet blir at man sklir litt rundt i skoen.

Daichi 6 er normale i størrelsen, og er gjennomgående medium bred fra hæl til forfot. Det relativt myke meshmaterialet i skoen gjør at skoen føles mer romslig enn for eksempel Salomon Speedcross, On Cloudventure Peak og andre modeller som benytter enda mer TPU-forsterkninger rundt skoen.

Yttersålen i Daichi 6 er produsert i samarbeid med dekkprodusenten MICHELIN og designet for å tilpasse seg terrenget og ujevnt underlag. Mizuno har benyttet MICHELIN-såler i flere år, og de har imponert når det gjelder både grep og slitestyrke. Denne gangen har Mizuno endret på designet og gjør knastene dypere og mer spredd enn tidligere, men vi merker ikke noen voldsom endring fra tidligere utgaver. Skoen fungerer veldig bra på kompakt underlag, både tørt og vått, men sliter mer når det blir sleipt og gjørmete. Vi vil absolutt ikke si at grepet er dårlig, heller tvert i mot. Bare ikke løp et gjørme-maraton med disse.

Mizuno Wave Daichi 6 passer best til tørre/våte stier, grusveier, eller kompakt underlag på fjellet. Den relativt gode dempingen gjør at skoen også er den perfekte door-to-trail skoen dersom du må løpe på asfalt et stykke før du kommer til stien. For de mest tekniske stiene oppleves skoen litt ustabil ettersom den myke overdelen tillater litt for mye bevegelser. Det er «komfortens pris».

Mizuno Wave Daichi 6 leverer en allsidig terrengsko med høy komfort og slitestyrke. Skoen innfrir på det aller meste, og griper godt fra seg på de fleste underlag så lenge du unngår de mest gjørmete stiene. Ønsker du en trygg og god sko du kan løpe med rett fra husdøra, gjennom skogen og høyt opp på fjelltoppene, så vil Mizuno Wave Daichi 6 gjøre jobben godt.

Fordeler

  • Allsidig. Perfekt door-to-trail sko.
  • Gode pusteegenskaper og god beskyttelse.
  • Godt grep på både våt og tørr steiner og røtter.
  • God passform og romslig tåboks.
  • Slitesterk såle og overdel.

Ulemper

  • Sliter på gjørmete underlag.
  • Ustabil i teknisk krevende terreng.
13.

Salomon Sense Ride 4

"Favoritten over alle terrengløpesko!"

Hæl/forfot:

32mm/24mm

Dropp

8mm

Vekt

290g

Løpsfølelse: 18/20
Stabilitet: 18/20
Demping: 17/20
Grep vått/sleipt: 17/20
Grep tørt/fast: 18/20

Score: 88/100

Rating: 5.3/6
Kr 1350,-

Salomon Sense Ride 4 viderefører alt det vi likte så godt med Sense Ride 3, og fremstår på mange måter som «den komplette terrengløpesko».

I utgangspunktet ble Salomon Sense Ride laget som et rimeligere alternativ til den påkostede S-lab topplinjen, men Sense Ride-serien innfridde på så mange punkter at mange løpere har funnet dette som sin favorittsko nummer 1 (inkludert oss).

Det har skjedd mye på tegnebrettet til Salomon det siste året, og det re tydelig at franskmennene har utnyttet tiden under epidemien godt. For Sense Ride er fremdeles mye av teknologien hentet fra øverste hylle, men prisen er betydelig lavere. Veiledende pris på Salomon Sense Ride 4 er 1350 kr, faktisk 100 kr rimeligere enn forrige modell. Dette er rett og slett er billig i våre øyne. Skoen kommer også i envanntett utgave med Gore-Tex membran. Prisen på denne er noe høyere- 1750kr, men det er til gjengjeld den (utvilsomt) beste vanntette løpeskoene vi noen gang har testet.

Sense Ride 3 var en sko som passet mange løpere takket være sin unike evne til å låse hælen godt på plass, samtidig som den var bred nok i front til å passe brede og hovne føtter etter mange mil i skoene. Salomon er kjent for sin presise passform der de benytter Endofit for å låse foten på plass som en tight sokk uten at det trykker eller kjennes ubehagelig, mens OrthoLite Sockliner hjelper til å hindre bakterier og fukt på innsiden. Sammenlignet med tidligere er Sense Ride 4 mer strømlinjeformet og ser rett og slett raskere ut. Bredden er den samme, selv om den kan virke smalere ved første øyekast. Hvis du synes passformen på Sense Ride 3 var god, vil du nok like Sense Ride 4 enda bedre.

Overdelen har gjennomgått en liten slankekur og benytter et ettlags mesh med innslag av Sensofit TPU-forsterkninger som gir foten ekstra støtte og beskyttelse. Materialet puster godt, er fleksibelt, og imponerende robust. Som vanlig benytter Salomon seg av Quicklace-lisser der du strammer en snor og dytter den inn i en liten lomme øverst på tungen. Dette er veldig praktisk og gjør også at skoen låser seg godt rundt foten, samt at det er enkelt å regulere underveis. Helt fremst på skoen er det en TPU-kappe som beskytter tærne mot skarpe steiner og slag.

Selv om overdelen gir inntrykk av at skoen er lettere, så har totalvekten økt med 10 gram. Dette skyldes hovedsaklig at Salomon har økt tykkelsen på mellomsålen fra 27mm/19mm til 32mm/24mm. Droppet er altså det samme på 8mm, men sålen er tykkere og har fått plass til enda mer av mellomsålematerialet Optivibe – en kombinasjon av flere skummaterialer der et lag har fokus på demping, mens et annet skal gi skoen mer respons.

Og det er her Salomon Sense Ride 4 imponerer i likhet med sine forgjengere. Til tross for at dette er en terrengsko, eller «hybridsko» som vi liker å kalle det, så er dempingen utrolig god. Det er enkelt og greit null problem å tilbakelegge lange distanser på grus eller delvis asfalt med denne skoen, og like lite problem å løpe tekniske stier i skogen eller på fjellet. Den økte polstringen i hælkappen bidrar også til både mer støtte og bedre komfort for de med ømme akillessener, og er bare et pluss i teknisk terreng der det kan være godt med ekstra støtte.

Yttersålen er den samme Contagrip MA-sålen som tidligere, og består av relativt grunne 4mm dype knaster plassert i ulike retninger. Sålen gir godt grep på sleipt og vått underlag, men er aller best på tørt og hardt. Når terrenget blir virkelig sleipt og løst, merker man forskjellen fra for eksempel Speedcross-skoene som har dette som hjemmebane.

Da vi testet Salomon Sense Ride 3 konkluderte vi med den «er 90% av toppmodellen, men til en lavere pris». Sense Ride 4 har blitt enda bedre takket være forbedret passform, mer demping og enda litt bedre respons. Dette er skoen for deg som som ønsker en ekte allrounder som du kan bruke til praktisk talt alt, selv det det så klart anbefales egne asfaltsko til løping på hardt underlag.

Skoen er normale i størrelsen. Hælen er relativt smal, mens mellomfot og forfot er medium bred. Som S-lab modellene er denne skoen ganske lav over vristen, men ikke så tight som S-lab Sense 8.

Salomon Sense Ride 4 er en videreutvikling av det vi allerede regnet som en av de mest allsidige terrengskoene på markedet. Der Sense Ride 3 var god, nærmest perfeksjonerer Salomon Sense Ride 4 dette. Passformen er forbedret, er utrolig allsidig og vil nok passe mange. Skoen balanserer demping og respons på en ypperlig måte, og grepet og slitestyrken på sålen er imponerende god. Og det til en så lav pris.

Er du på utkikk etter en ekte allrounder som trives like godt på markastnien som på fjellet, eller kanskje til og med noen mil på asfalt? Da er Salomon Sense Ride 4 skoen du skal ha.

 

Fordeler

  • Fantastisk god og allsidig passform.
  • God balanse mellom demping og respons.
  • Godt grep på de fleste underlag.
  • Utrolig mye for pengene.
  • Slitesterk.

Ulemper

  • Trives ikke like godt i gjørme.
14.

On Cloudventure

"Allrounder som passer like godt til gåturer i marka og fjellet!"

Hæl/forfot:

34mm/28mm

Dropp

6mm

Vekt

310g

Løpsfølelse: 15/20
Stabilitet: 16/20
Demping: 15/20
Grep vått/sleipt: 18/20
Grep tørt/fast: 18/20

Score: 82/100

Rating: 4.9/6
Kr 1799,-
Bestill her

Annonselenke

On Cloudventure er en allsidig og god sko for deg som like gjerne bruker terrengløpeskoen på gåtur som på løpetur.

On Cloudventure er først og fremst en sko for deg som ønsker en allsidig terrengløpesko som kan brukes til både skogstier og fjellturer, og som ikke er så aggressive og minimalistiske at 14 meter med grusvei er nok til at du får vondt under fotsålen. Dette er en sko som egner seg mer som en «door-to-trail» sko, altså en ok dempet sko som også gjør en god jobb på stien.

On Cloudventure er er en relativt luftig sko, men det pustende meshmateriale i overdelen er beskyttet av et syntetisk overlegg som både beskytter skoen og hindrer virker støttene for føttene. Den nederste kanten består av en kraftige TPU-kappe som gradvis øker i høyde bakover mot hælen og til slutt danner en kraftig hælkappe. Denne bidrar både til å beskytte skoen og føttene mot skarpe steiner, samtidig som det gir god støtte i ulendt terreng. Fremst på skoen er tærne godt beskyttet av en kraftig tåkappe.

Innsiden av skoen er myk og komfortabel ettersom du setter foten ned i en slags «sokk» som omslutter foten din og hindrer unødvendig gnissing og irritasjonsmomenter. Tungen er sydd fast i sidene, og hindrer rusk i å trenge inn i skoen. De elastiske lissene tillater foten å utvide seg underveis på turen, og det hindrer samtidig at lissene blir presset til å løsne/skli opp.

Mellomsålen består av en kombinasjon av de hule CloudTec skyene, Helion skummateriale og en stiv Speedboard plastikkplate. Skyene er karakteristiske for On, og har den effekten at hver sky beveger seg uavhengig av hverandre, og dermed gjør det mulig for skoen å tilpasse seg hver enkelt løper. Helion-materiale er en superlett skum som kombinerer god demping og respons i ett og samme materiale, mens Speedboard-platen sørger for å gi en liten «sprettert effekt» for hver gang du sparker fra underlaget. Speedboard-platen bidrar til at skoen trengs å gåes/løpes inn før den blir helt optimal. I starten kjennes nemlig alt litt stivt og er ikke så komfortabelt som du ønsker når du skal bruke en sko over lengre tid.

Yttersålen har et snillere mønster enn On Cloudventure Peak, og kjennes bedre ut enn på nevnte modell. Der skyene på Peak var så kraftige at de kunne kjennes gjennom sålen på hardt underlag, er ikke dette like fremtredende på On Cloudventure. Her er det heller en følelse av en mer dempet sko som kan brukes på lengre distanser på grus, selv om det finnes alternativer som er mye mer dempet enn Cloudventure.

Missiongrip gummiblandingen som dekker skyene og yttersålen sørger for godt grep på de fleste underlag, og er noe helt annet enn det vi erfarte med Cloudultra-skoen som vi ellers likte veldig godt. Det eneste vi kan utsette på sålen, er at det kan feste seg steiner i V-randen på forfoten. Samtidig kan de grove knastene gjøre det utfordrende å føle seg trygg dersom man liker å hoppe fra stein til stein både på stier og i ur. Cloudventure er med andre ord ingen sko for teknisk krevende terreng. Her blir sålen så grov at kontaktflaten mot underlaget blir for liten.

Vekten på 310 gram er ikke den letteste, og du kjenner at On Cloudventure er en kraftig sko. Dette er med andre ord ikke en sko du bruker til de raske turene der du jobber mot en ny FTK (fastest known time) eller jager et Strava-segment, men til turene der du ønsker å beskytte beina, roligere turer på grus og fine stier, eller som en ren tursko de dagene du ikke engang har planer om å løpe. Det lave droppet på 6mm sørger for god kontakt med underlaget og minimerer risikoen for å tråkke over i ulendt terreng.

On Cloudventure finnes også i en vanntett utgave, On Cloudventure Waterproof, og det er så langt en av våre favoritt Gore-Tex sko på markedet.

On Cloudventure er en flott terrengløpesko som egner seg til mer enn bare løping. Cloudventure er en relativt kraftig sko, og passer best til rolige løpeturer og turer der du prioriterer demping og beskyttelse for beina foran vekt og snert. Skoen leverer godt med støtte, godt grep, og puster godt. Om du like gjerne ønsker en sko du kan bruke på gåturer i skog og fjell, som en løpesko du kan løpe med hjemmefra og ut på stien, så er On Cloudventure er godt alternativ.

 

 

 

 

 

 

Fordeler

  • Relativt godt dempet og allsidig bruksområde.
  • Pustende og komfortabel overdel.
  • Godt grep på yttersålen.
  • TPU-forsterkningene gir gode støtte og beskyttelse.

Ulemper

  • Ikke skoene for de raske løpeturene.
  • Litt stiv.
15.

Salomon Ultra Glide

"Salomon Ultra Glide - komfort, allsidighet og lekenhet!"

Hæl/forfot:

38mm/32mm

Dropp

6mm

Vekt

260g

Løpsfølelse: 18/20
Stabilitet: 17/20
Demping: 19/20
Grep vått/sleipt: 17/20
Grep tørt/fast: 18/20

Score: 89/100

Rating: 5.3/6
Kr 1550,-

Leter du etter en sko du kan løpe løpe milevis i uten å være redd for å få vondt i beina? Vel, da kan Salomon Ultra Glide være svaret.

Salomon Ultra Glide er noe helt nytt. Dette er skoen som har «komfort» som fornavn, «allsidighet» som mellomnavn, og «lekenhet» som etternavn. Det er ikke mye denne skoen ikke kan, selv om det er noe den kunne vært bedre på.

Ultra Glide er først og fremst en meget godt dempet terrengløpesko, og er samtidig romslig nok til å gi godt med plass til brede og hovne føtter som er mørbanket og ømme etter mange timer og mil på sti og vei. Salomon Ultra Glide er langt romsligere enn Salomon sko har for tradisjon å være, og den gode plassen i front gjør at du lett kan gå ned et halvt nummer dersom du foretrekker en tightere sko.

Passformen er nemlig både et pluss og et et minus for denne modellen. Rundt hælen oog over lesten sitter skoen meget godt takket være den en godt polstret hælkapp og den pustende SensiFit overdelen i 3D meshmateriale som sørger for å omslutte foten din og lar seg tilpasse perfekt takket være det enkle og geniale Quicklace-låsesystemet der alt du behøver å gjøre er å trekke i en snor for å stramme skoen.

EVA Sockliner på innsiden byr på enestående komfort, og fungerer som en sokk du trer foten ned i. Samtidig er skoen nesten unormalt lange, og kombinert med bredden i front bidrar dette til veldig mye plass for foten å bevege seg på. Løper du på hardt og kompakt underlagt er dette nesten bare behagelig ettersom føttene får god plass til å ekspandere, men så raskt du beveger deg ut på mer tekniske stier og krevende terreng, så blir Ultra Glide noe stødig.

Mellomsålen og yttersålen danner en bred og solid base som egner seg godt til hardt og kompakt underlag, mens sålen med den karakteristiske rockerformen bidrar til at du nærmest ruller fremover for hvert steg. Det nye Energy Surge skummet gir en mykhet du sannsynligvis ikke har kjent på noen Salomon-sko tidligere, samtidig som det bevarer så god respons at skoen kjennes leken og inspirerende å løpe med. Dempingen på Ultra Glide er rett og slett så god at den føles mer komfortabel å løpe i enn mange mengdetreningssko.

Yttersålen i Contagrip MA gummi er den samme som vi finner på modeller som Sense Ride 4 og Ultra 3, og har allerede vist at den biter fra seg på nesten alle typer underlag – både tørt, vått, hard og bløtt. Knastene er jevnt fordelt i ulike retninger over hele sålen, og sørger for gode klatreegenskaper, samtidig som de gir en jevn og god plattform når du løper på hardt underlag som grus og vei. Hvis knastene blir for grove, eller mellomrommet mellom disse for stort, blir det gjerne ubehagelig å bruke en sko på hardt underlag.

Det finnes raskere sko, og det finnes sko som er bedre i teknisk krevende terreng. Den relativt tykke sålen, brede passformen og tydelige rockersålen gjør at Salomon Ultra Glide oppleves ustødig i partier der du må skråstille foten, eller stole 100% på at skoen sitter blogg både få centimetrene du plasserer foten. Ultra Glide trives helles ikke veldig godt i partier med mye stein og ur. Her er sko som Sense Pro 4 et bedre alternativ, mens Speedcross 5 biter bedre i fra seg i skikkelig gjørmebad. Men Salomon Ultra Glide har sitt eget spesialfelt. Dette er en sko som du like gjerne kan løpe med hjemmefra og ut på ettermiddagsturen i marka, til ultraløpet gjennom 100 km mektig natur (så lenge det ikke er veldig teknisk krevende), til en rolig søndagstur i gåtempo med familie og venner.

Salomon Ultra Glide er kanskje den mest komfortable terrengløpeskoen vi har løpt i. Ultra Glide har så mye å gi i form av demping, respons og grep, at det er vanskelig å kunne be om særlig mye mer så lenge terrenget er snilt og ikke for teknisk krevende. For den brede passformen gjør også sitt til at skoen oppleves ustødig så raskt du beveger deg ut fra finere stier og kompakt underlag. I teknisk krevende terreng og på steinete underlag, blir Ultra Glide rett og slett for ustabil.

Dette er skoen som egner seg best til de dagene du trenger mye demping og høy komfort, enten du skal løpe ti mil på fine fjellstier, en rask og enkel 10 kilometer på stier i marka, eller rusle en rolig søndagstur i bakgården. Salomon Ultra Glide sørger for å ta vare på føttene dine, og bidra til at du fullfører med et smil om munnen med visshet om at du har både et råflott og pent par sko på beina.

Fordeler

  • Meget god demping. Fantastisk komfort.
  • Allsidig bruksområde.
  • Pustende og komfortabel overdel.
  • Rocker-formen på sålen gir ekstra push i frasparket.
  • TPU-forsterkningene gir gode støtte og beskyttelse.
  • Godt grep.

Ulemper

  • Ustabil i teknisk krevende terreng.
  • Utfordrende å finne riktig størrelse.

Dette bør du se etter

Dropp

Dropp er forskjellen i såletykkelse fra skoenes såle fra forfot til hæl. En løpesko med helt flat såle har 0 mm dropp, mens en løpesko med 10mm dropp er 10 mm høyere i hælen enn i forfoten. Tidligere har løpesko hatt relativt mye dropp, 12-14 mm, men i dag er det vanligere med mindre dropp. Mengdetreningssko ligger som regel på 8-12 mm, men lettvektssko og terrengløpesko gjerne ligger mellom 3-6mm.

Enkelt forklart kan vi si at lavere dropp gjør det lettere å løpe med en naturlig løpeteknikk med en mer effektiv og raskere stegavvikling. Når du lander på mellomfot/forfot, bruker du mindre krefter på å bremse bevegelsen fra forrige steg, og desto mer av kreften på å komme deg framover. Denne formen for løping er skadeforebyggende og anbefales personer som løper mye. Samtidig vil en sko med mye dropp gjøre det lettere å løpe for en løper som lander på hæl. Skoens utforming gjør at steget avvikles ved at man ”ruller” framover mot skotuppen. Tidligere har mye dropp vært synonymt med høy vekt på skoene, men nye materialer og produksjonsmetoder har sørget for at du kan løpe i lette sko selv om de har mye dropp.

En sko med lite dropp vil gjerne oppleves som mer stødig enn en sko med mye dropp, og for terrengløpesko er heller ikke behovet for demping særlig stort. Når du beveger deg i terrenget ønsker du en sko som sitter som støpt på foten, og som holder foten på plass selv i skrått og vanskelig terreng. Ulikt terreng stiller forskjellige krav til skoene, og vått og sleipt underlag krever andre sko enn harde og tørre stier. Flere av modellene på markedet er såkalte allroundsko, og kan brukes på grus og asfalt om hverandre. Disse skoene er fine for deg som gjerne løper hjemmefra og har noen kilometer med asfalt før du kommer ut i terrenget/grusveiene. Skal du løpe mest i terrenget anbefaler vi rene terrengløpesko. Terrengløpesko har gjerne en grovere såle og mykere gummi som gir bedre friksjon på vanskelig underlag. Som asfaltsko vil de gjerne oppleves som harde og uten demping, så det kan være en fordel å vite at skogsløypene ligger i umiddelbar nærhet.

Demping

Terrengløpesko krever en helt annen demping enn sko til asfalt. Det myke underlaget fungerer som en naturlig dempepute og gjør at skoprodusentene ikke trenger å prioritere demping i skoene. Mindre demping gjør det også lettere å lage skoene lettere, mer smidig og raskere.

Gore-tex eller ikke?

Terrengløpesko finnes med og uten Gore-Tex og andre vanntette membraner. Den jevne løper vil sverge til sko uten vanntett membran ettersom disse skoene som regel gir en bedre løpsfølelse, har bedre grep, er lettere og du slipper å løpe rundt med en sko full av vann dersom du får vann i skoen. Er du av typen som virkelig ikke liker våte sko, så kan du fint kjøpe en vanntett terrengløpesko, bare husk at når du først blir våt, så blir vannet i skoen til du tar den av.

Dame- og herremodeller

De fleste terrengløpesko kommer i dame- og herremodeller, mens skoene hvor dette ikke er spesifisert er unisex-modeller. Som regel er dame- og herremodell så like at det ikke utgjør noen forskjell, og om du som dame sliter med å finne store nok sko, kan du fint velge en herremodell.

Materiale

Hva slags materiale skoen er laget av  vil være med å bestemme skoens egenskap. En løpesko som kommer med og uten vanntett membran, vil i en vanntett utgave gjerne oppleves som stivere og mindre følsom. Mengdetreningssko eller lettvekssko som er beregnet på asfalt er gjerne produsert i et luftig og pustende mesh-materiale, men disse ville raskt blitt ødelagt når man beveger seg i terrenget. En god terrengløpesko må derfor være laget i et solid materiale som ikke går utover komforten og smidigheten til skoa. Det er også en fordel at møkk ikke fester seg lett til skoene, ettersom det raskt kan bli mye ekstra vekt å dra på.

Grep/feste

Hvordan sålen på terrengløpesko er utformet, og hva slags materiale de er lagt i, er helt avgjørende for grepet. Enkelte modeller er spesielt beregnet for sleipt og vått underlag, mens andre passer bedre på tørt og hardt underlag. I tillegg til å gi hver enkelt modell en poengsum for grep våt vått og hardt underlag, har vi presisert i selve testen hvor skoene gjør det best.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Samletester

Treningsbenk topp 10 – Best i test justerbare treningsbenker!

De siste årene har flere og flere fått øynene opp for…
Dato: Mar 14, 2024
Bekledning

Vektvester best i test 2024 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022
Produkttest

Justerbare manualer best i test – Topp 10 justerbare treningsmanualer!

Vi gir deg en oversikt over de beste justerbare treningsmanualene på…
Dato: Mar 08, 2022