Vi gir deg oversikten over markedets beste løpesko for terreng 2021. Her finner du din neste terrengsko!

Hvis du går inn i en sportsbutikk og vil kjøpe et par løpesko, er det lett å bli forvirret. Løpesko finnes i flere ulike kategorier, med ulikt dropp, pronasjon, demping og svært forskjellig passform. For en person som løper flere dager i uken, er skoene det viktigste verktøyet man har. En god sko skal sørge for å gi støtte og avlastning der du trenger det, tilstrekkelig demping under hæl og forfot, og samtidig innby til en god løpsfølelse.

Under finner du test av flere av de mest populære modellene med ulike egenskaper, og nederst i artikkelen finner du en omfattende forklaring på hva du bør tenke over ved kjøp av terrengløpesko, som ulike begrep som brukes om sko, og ikke minst tips til hva du bør se etter. Priser er veiledende, men butikkene har ofte gode tilbud og vi forsøker til enhver tid å linke til de beste tilbudene. I testen av har vi tatt for oss hvordan skoen oppleves i bruk og vurderer blant annet demping, komfort, grep, løpsfølelse og helhetsinntrykk. Det er ikke gjort vurderinger for slitestyrke da skoene ikke er brukt lenge nok til å inkludere dette.

Er du på jakt etter løpesko/joggesko for asfalt eller mølle? Les vår «Best i test løpesko – Løpesko for asfalt/mølle» her!

 

Best i test løpesko 2021 – Løpesko for terreng

Vi i Hardworkout.no er opptatt av at testene skal være uavhengige og troverdige. Ved å handle gjennom linkene i testen mottar vi en liten provisjon fra butikkene som bidrar til at vi kan fortsette å publisere kvalitetsbevisste tester og artikler. Du betaler den samme rimelige prisen som butikkene oppgir. Vi setter derfor stor pris på om du bruker linkene i artikkelen. Alle skoene har vi testet selv. Her kan du lese mer om våre samarbeidspartnere.

PS: Listen vil i løpet av sommeren/høsten bli oppdatert med nye modeller som er på vei inn til test.

SORTER ETTER:

1.

Hoka Torrent 2

"En unik løpsopplevelse fra første sekund!

Hæl/forfot:

Herre: 23mm/18mm, Dame: 21mm/16mm

Dropp

5mm

Vekt

264g

Løpsfølelse: 16/20
Stabilitet: 17/20
Demping: 16/20
Grep vått/sleip: 18/20
Grep tørt/fast: 18/20

Score: 85/100

Rating: 5.1/6
Kr 1799,-

Hoka Torrent 2 biter så godt fra seg at du kan løpe vertikalt opp Trollveggen. En perfekt balanse mellom komfort og aggressivitet. 

Torrent-skoen markedsføres som en lettvektssko med aggressivt grep, og Hoka leverer varene på begge områder. Først og fremst er skoen lett – helt fantastisk behagelig å ha på foten. Det andre du merker er hvor dempet sålen er uten at den er overdrevent tykk eller myk. Hoka sin enestående PROFLY-mellomsåle byr på en kombinasjon av god demping og god respons i frasparket. Her har de gjort mye riktig. 

I det du kommer ut i terrenget, kan du ikke annet enn å la deg imponere over hvor godt skoen biter i fra seg. Sålen på Torrent 2 består av en klebrig gummiblanding som skal sikre godt grep på glatt underlag. Knottene er vinklet i ulike retninger og griper fra seg på alle typer terreng vi har tatt skoen med på. I motsetning til Torrent 1 er knastene nå vinklet i flere retninger (ikke bare fremover) og det er mer knaster under midten på skoen. Her er det snakk om kanskje det beste grepet vi har hatt på en terrengsko noen gang.  

Overdelen på Torrent 2 er en av få ting som er fornyet fra den originale Torrent. Her er det brukt resirkulert polyester fiber som skal bidra til bedre pusteevne, økt støtte og komfort, og en sko som tørker raskere når du blir våt. Og skoen puster bra. Selv i stekene varme ble vi ikke særlig klam eller svett i skoen. Den har også fått en forsterket kan rundt forfoten og tåboksen slik at du ikke knuser tærne hvis du tupper borti en stein. Hoka har ikke utstyrt skoen med steinplate, så enkelte spisse steiner kan kjennes godt dersom du lander på forfoten. Hælen er såpass godt dempet at du ikke merker noe.

Skoen er normal i størrelsen, men har et relativt romslig volum. Rundt hælen sitter skoen som støpt, og (heldigvis) er det godt plass i forfoten for ømme og hovne tær. Mellomfoten er medium bred.

Hoka Torrent 2 er en perfekt sko for deg som ønsker en rask og aggressiv sko til bruk under alle forhold. Torrent 2 leverer best grep i klassen, er lett og responsiv, og ivaretar en relativt god demping. 

Fordeler

 • Sitter utrolig behagelig på foten.
 • Lett og meget god respons i frasparket.
 • Relativt god demping, spesielt mtp. vekten.
 • Rått grep på alle underlag! 

Ulemper

 • Litt romslige.
2.

Salming Trail 6

"Leken, rask og fantastisk komfortabel!"

Hæl/forfot:

24,5/19,5mm

Dropp

5mm

Vekt

290g

Løpsfølelse: 16/20
Stabilitet: 16/20
Demping: 17/20
Grep vått/sleip: 18/20
Grep tørt/fast: 18/20

Score: 85/100

Rating: 5.1/6
Kr 1599,-
Bestill her

Annonselenke

Salming Trail 6 er alt du kan ønske deg en i en virkelig god terrengsko. Testens store overraskelse!

Det er kanskje feil å si at Trail 6 overrasker, for senest i fjor mottok Trail 5 ISPO Award i kategorien beste «Performance Trail Running Footwear». Du skal ha et solid produkt for å stikke avgårde med en slik pris, og når du da påstår at du har klart å forbedre det, må det være i superklassen.

Og jammen ser det ut til at Salming har klart det. Trail 6 er spesiell fra første gang du setter foten i skoen. Passformen er nydelig. Skoen omslutter foten din perfekt uten å trykke ubehagelig noe sted. Den myke fotsengen gjør Trail 6 til en veldig komfortabel sko, og den luftige overdelen i meshmateriale sørger for at skoen kjennes luftig og lett. For å gi overdelen mer hold og stabilitet, har Salming utstyrt Trail 6 med syntetiske bånd som strekker seg fra sålen og over vristen. I tillegg til å støtte foten, gir de også noe beskyttelse av både foten din og materialet i skoen.

Tåboksen har fått en solid gummikappe som beskytter tærne fra å bli most dersom du sparker borti en stein. Det er ingen steinplate i sålen, noe som gir skoen en enda bedre løpsfølelse og flex. Noen liker steinplate fordi det beskytter fotsålen bedre fra skarpe steiner, men sålen på Trail 6 gir såpass god beskyttelse ei seg selv at det ikke kjennes som noe savn.

Mellomsålen består av Salming sitt responsive materiale Recoil, i tillegg til at det benyttes SoftFOAM i hælen. SoftFOAM skal ha hele 70% bedre støtabsorberende egenskaper enn tradisjonelt EVA. Selv om vi ikke kan gjøre en nøyaktig sammenligning, så er det tydelig at SoftFOAM bidrar til å gjøre løpeturen svært behagelig. Kombinasjonen av et mer responsivt material, og ett mer dempende og støtabsorberende, bidrar til at skoen kjennes rask og livlig på de fleste underlag. Trail 6 gir mer enn god nok demping for lange turer, samtidig som den er klar for de raskere turene der sekundene skal jaktes. Det er i det hele tatt en sjeldent livlig sko.

Yttersålen i Vibram Megagrip er laget for å gi maksimalt grep og komfort i alle typer terreng. Sålen har 4mm knaster jevnt fordelt utover hele flaten, og fremstår ikke veldig grov. Likevel, takket være en relativt myk gummiblanding, klarer Trail 6 seg overraskende bra også i vått og sleipt terreng. På tørre stier, berg og steiner, sitter skoen som støpt.

Skoene er normale i størrelsen. Hæl og forfot er medium bred, mens tåboksen er medium til bred. Det myke meshmaterialet i overdelen gjør at skoen lett tilpasser seg ulike fottyper og vil nok derfor kunne passe mange.

Salming Trail 6 fremstår som en fantastisk god allrounder med en kombinasjon av lav vekt, svært god passform, god løpsfølelse, og bredt bruksområde. Denne skoen inviterer til mye moro – en av de beste skoene vi har prøv noen gang.

Fordeler

 • Fantastisk passform og komfort.
 • God demping, men likevel bra stabilitet.
 • Godt grep på alle forhold.
 • Fleksibel overdel som puster godt.
 • God beskyttelse rundt hele skoen.
 • Meget god løpsfølelse.

Ulemper

 • Ingen steinplate, men ikke nødvendigvis et minus.
3.

On Cloudventure Peak

"Markedets mest stilfulle løpesko!"

Hæl/forfot:

260g

Dropp

4mm

Vekt

260g

Løpsfølelse: 17/20
Stabilitet: 16/20
Demping: 16/20
Grep vått/sleip: 18/20
Grep tørt/fast: 17/20

Score: 84/100

Rating: 5.0/6
Kr 1799,-

On Cloudventure Peak er overlegen vinner av prisen for å se best ut, og i tillegg er den en helt fantastisk god terrengsko!

Cloudventure kommer i to utgaver; vanlig Cloudventure, og Cloudventure Peak. Peak-modellen er den mest aggressive modellen og retter seg mot alle som ønsker en lettvekts løpesko som kan ta deg trygt gjennom alt fra dyp gjørme til tørre stier. Denne skoen leverer på de fleste underlag, bare du ikke skal tilbringe kilometervis på asfalt.

On har laget en solid sko og likevel klart å holde vekten nede. Skoene kjennes rett og slett latterlig lett ut, og mye skyldes nok det rene og strømlinjeformede designet. Overdelen består av et sterkt ripstop-material med innslag av tverrbånd som som sørger for å holde foten på plass. Til tross for det kraftige materiale, puster skoen svært godt. Rundt hele skoen går det en kraftig gummikant som bidrar til en stødigere sko, samtidig som den gjør skoen mer motstandsdyktig mot vann. Tråkker du i litt fuktig gjørme, gress eller et par centimeter vann, vil du nok klare å holde foten tørr. Tråkker du i vann til over gummikanten, er minuset at vannet forblir i skoen. Gummikanten er ekstra høy ved tærne og fungerer som en tåkappe, og er forhøyet på begge sider av hælen for å gi bedre støtte.

On har droppet den tradisjonelle tungen og gjort hele skoen til en slags sokk som omslutter foten trygt og behagelig. Lissene er tynne og nærmest elastiske slik at det er lettere å få en optimal passform gjennom hele stegavviklingen.

Sålen er nærmest todelt. Hælen har innslag av de velkjente «skyene» som On bruker i asfaltskoene. Mellomfoten er nærmest fri for knaster før den gradvis går over i mer aggressive knaster i ulike størrelser. Midt under sålen, fra hælen til mellomfoten, går en dyp renne som deler seg i to og forsetter på hver sin side helt frem til tærne. Dette gjør skoen mer fleksibel. Det er verdt å merke seg at de karakteriske skyene/putene er lett å merke de første minuttene du har skoen på foten, for de gir rett og slett en noe uvant følelse. Likevel tar det ikke mange minuttene før de glemt, og skoen føles som en helt vanlig løpesko.

Det lave droppet på 4mm sørger for at skoen føles svært kontant og responsiv, og den grove sålen gjør griper godt fra seg på nesten alle typer underlag. Hvis du lurer på om sålen samler stein og gjørme, så nei, den gjør ikke det. De store putene fungerer stort sett veldig bra, men de bidrar til samtidig til at skoen føles litt mindre trygg i svært teknisk terreng, eller dersom du som undertegnede søker å lande på stein når du løper nedover i full fart. Samtidig kan de bidra til at du rett og slett blir litt sliten under fotsålen hvis du løper langt. Dette er heller ikke skoen du bruker på lange partier med asfalt, for mellomsålen er så tynn at putene under skoen vil kjennes harde mot fotsålen, i hvert fall i starten før du venner deg til skoen.

Skoene er normale i størrelsen. Hælen er smal til medium, mellomfoten medium bred, og forfoten medium til smal. Volumet er relativt lite, men overdelen er så fleksibel at det ikke burde være noe problem enten du har høy eller lav vrist.

On Cloudventure Peak innbyr til å løpe vekk fra sti og veier, ut i ukjent terreng på jakt etter underlag der du nærmest håper å finne noe den gir etter for. Cloudventure Peak kjennes stødig og trygg, og gir en meget god løpsfølelse. Bare drøy med å teste den ned nærmeste steinur…

Fordeler

 • Meget god passform.
 • Føles lett, og fantastisk god løpsfølelse.
 • Overdelen er det beste vi har prøvd. Tight og sikker på foten uten å trykke.
 • Gummikanten rundt skoen beskytter mot fukt og bidrar til støtte.
 • Supert grep på gjørme og vått underlag. Også bra på tørt og berg.
 • Relativt god demping.
 • Ser rålekker ut.

Ulemper

 • Føles litt ustødig på steiner og røtter.
 • Blir hard å løpe i på lange partier med asfalt.
4.

Mizuno Wave Hayate 6

"En råtass til alle forhold!"

Hæl/forfot:

-

Dropp

9mm

Vekt

290g

Løpsfølelse: 16/20
Stabilitet: 16/20
Demping: 16/20
Grep vått/sleip: 17/20
Grep tørt/fast: 17/20

Score: 82/100

Rating: 4.9/6
Kr 1500,-
Bestill her

Annonselenke

Mizuno Wave Hayate 6 leverer den beste utgaven av modellen noen gang. 

Mizuno har ikke like stort grep på terrengsko-markedet som Salomon, Inov-8, Hoka One One og flere andre store merker – MEN det er på tide at Mizuno får den kredden de fortjener. Hayate har lenge vært en favoritt i terrenget for Mizuno-elskere, og denne skoen kan nok være midt i blinken for veldig mange. Hayate 6 er nemlig perfekt for typiske door-to-trail turer der du starter hjemmefra og må løpe et stykke på asfalt før du kommer til stien.

Mizuno Wave Hayate 6 er bygd på den samme Wave-dempeplaten som vi så ofte ser i Mizuno-skoene, og benytter også AP+ som er et sterkt og holdbart mellomsålemateriale. En ting vi liker godt er hvordan Mizuno har klart å integrere en Rock Plate i forfoten uten at det går på bekostning av løpsfølelsen eller smidigheten til skoen. Ofte blir skoene stive når produsentene benytter slike steinplater.

Overdelen består av AirMESH og puster godt. Til tross for mesh-materialet er skoen robust og tåler juling i både steinete terreng og i skogsterreng. Hayate 6 benytter også flate lisser som gjør at det er enkelt å stramme skoen og at de holder seg på plass.

Yttersålen består av et medium grovt mønster med V-formede piler rettet fremover. Gummiblandingen er laget i samarbeid med dekkprodusenten Michelin, og den biter imponerende fra seg på både vått og tørt underlag. Ikke minst sitter skoene meget godt i gjørme og sleipt terreng, og gjørmen fester seg ikke til skoen.

Skoene er normal til litt store i størrelsen. Hæl og mellomfot er medium bred, mens forfoten er medium til smal.

Mizuno Wave Hayate 6 er uten tvil den beste terrengskoen fra Mizuno noen gang, og et sikkert bevis på at de er å regne med også i dette markedet. En solid anbefaling.

Fordeler

 • God demping.
 • Sitter godt på foten, godt med rom til tærne.
 • God beskyttelse for fotsålen og tærne.
 • Imponere godt grep på alle typer underlag.
 • Høy slitestyrke.

Ulemper

 • Litt stødig i veldig teknisk terreng.
5.

Salomon Sense Ride 3

"Den perfekte door-to-trail sko!"

Hæl/forfot:

25mm/17mm

Dropp

8mm

Vekt

270g

Løpsfølelse: 16/20
Stabilitet: 17/20
Demping: 16/20
Grep vått/sleip: 17/20
Grep tørt/fast: 17/20

Score: 83/100

Rating: 5.0/6
Kr 1450,-
Bestill her

Annonselenke

Salomon Sense Ride er «budsjett» varianten av skoene i den påkostede S-lab topplinjen. Det Salomon har gjort her, ligner i hvert fall ikke mye på noe budsjettmodell, for skoene er rett og slett helt fantastiske.

Her har de hentet mye av teknologien fra øverste rekke og redusert prisen betraktelig. Salomon er kjent for sin presise passform der de benytter Sensofit og Endofit for å låse foten på plass som en tight sokk uten at det trykker eller kjennes ubehagelig. I tillegg til lav vekt, har Sense Ride 3 plenty av demping. Denne skoen er en perfekt all-rounder som du lett kan benytte til lengre partier med asfalt. Sålen gir godt grep på sleipt og vått underlag, men er aller best på tørt og hardt. Når terrenget blir virkelig sleipt og løst, merker man forskjellen fra for eksempel Speedcross-skoene som har dette som hjemmebane.

Salomon Sense Ride ble sagt å være «90% av toppmodellen, men til en lavere pris». Sense Ride 3 har blitt en enda bedre sko med forbedret passform, mer fleksibel overdel, og den samme gode dempingen. Dette er skoen for deg som som ønsker kun et par terrengsko til alle forhold, og som ønsker en sikker og presis sko uten at det går ut over komforten på lange turer eller hardt underlag.

Skoen er normal til stor i størrelsen. Hælen er relativt smal, mens mellomfot og forfot er medium bred. Som S-lab modellene er denne skoen ganske lav over vristen, men ikke så tight som S-lab Sense 8.

Skal du på ferie og liker å kombinere hverdagsliv med trening og løping i terrenget? Da fungerer denne skoen like godt til lange dager med asfalt-tråkking, som til timeslange turer i skog og fjell. Sense Ride 3 er kanskje den ultimate allround-skoen, og du kan virkelig ikke bomme.

Fordeler

 • Svært allsidig!
 • Meget god passform. Vil passe mange.
 • Godt grep på de fleste underlag.
 • Relativt god demping.
 • Hurtigsnøring fungerer supert.

Ulemper

 • Føles hardere/mindre demping enn forrige utgave (Sense Ride 2).
6.

Salomon Speedcross 5

"En arbeidshest som er like god til tursko som til løping!"

Hæl/forfot:

-

Dropp

10mm

Vekt

320g

Løpsfølelse: 14/20
Stabilitet: 16/20
Demping: 17/20
Grep vått/sleip: 18/20
Grep tørt/fast: 17/20

Score: 82/100

Rating: 4.9/6
Kr 1500,-
Bestill her

Annonselenke

Salomon Speedcross-serien er en av mest solgte terrengløpeskoene på markedet. Den femte utgaven beviser hvorfor.

Speedcross-serien har i mange år appellert til både løpere og turgåere, og ettersom denne skoen fremdeles selger såpass bra, så er det enkelt å si at Salomon Speedcross 5 er enkelt og greit en gjennomført fantastisk god sko. Med en gang du tar på deg skoen kjenner du at foten sitter som låst på plass takket være Sensifit-teknologien som de andre Salomon skoene i testen også innehar.

Overdelen kjennes behagelig mot foten, samtidig er den svært robust, tåler juling og gode vann og skitt ute. Hurtiglissene gjør en svært god jobb og holder seg på plass uten å løsne. Wet Traction sålen sikrer enestående grep på våte partier, og holder også meget godt på tørt underlag. EVA mellomsåle sørger for mer enn nok demping på hardt underlag og lange distanser, men de myke knastene slites desto raskere hvis du bruker skoene mye på asfalt. Når det er sagt så er dette en real all-rounder som du kan bruke på vått og sleipt, tørt og hardt, på asfalt, grus, eller til og med som hverdagssko.

Skoen er litt små i størrelsen, mye på grunn av den smale tåboksen. Hæl, mellomfot og vrist er medium bred. Forfot er medium til smal med en smal tåboks.

Salomon Speedcross 5 passer til deg som vil ha en solid og pålitelig løpesko som like gjerne kan erstatte fjellskoene eller turskoene dine. Denne modellen gir deg komforten du trenger på lange turer, og er lett nok til å føles inspirerende å løpe med på kortere turer. Har du brede føtter kan det hende modellen blir litt for smal, alternativt kan du med fordel forsøke å gå opp et halvt nummer.

Fordeler

 • En sko du kan bruke til alt.
 • God demping og sikkert grep.
 • Solid sko med god beskyttelse rundt tær og overdelen.
 • Puster bedre enn tidligere utgaver.

Ulemper

 • Smal tåboks.
 • For de mest dedikerte løperne vil 10mm dropp kunne oppleves som mye.
7.

Salomon S/Lab Sense 8

"Den råeste løpsfølelsen du finner!"

Hæl/forfot:

-

Dropp

4mm

Vekt

195g

Løpsfølelse: 20/20
Stabilitet: 15/20
Demping: 14/20
Grep vått/sleip: 15/20
Grep tørt/fast: 17/20

Score: 81/100

Rating: 4.9/6
Kr 1900,-
Bestill her

Annonselenke

Salomon S/Lab Sense 8 er en superlett og rendyrket terrengsko for løpeturene der du ønsker å sette ny personlig rekord.

Salomon S/Lab Sense 8 er lett. Veldig lett. Skoene veier 195g per sko, og det er nesten absurd å sette foten ned i de. Skoen er formet slik at hele skoen fremstår som «en enhet» der det ikke er en tradisjonell tunge, men tungen går i ett med overdelen. Skoens overdel består av en sømløs vannavvisende mesh, og som vanlig benytter Salomon seg av Quicklace-lisser der du strammer en snor og dytter den inn i en lisseholder. Dette er veldig praktisk og gjør også at skoen låser seg godt rundt foten.

Tidligere S/Lab Sense-modeller var gjerne smale i front, men både Sense 7 og Sense 8 er relativt romslige. De er ikke direkte brede, men det er god plass til tærne. Hælkappen er særdeles myk og behagelig, og sliter du med ømme akillessener, vil du like denne. Hælen er relativt smal og holder foten godt på plass. Midtfoten er smal/medium bredde, og det tynne stoffet gjør at skoen virkelig sitter som en sokk på fotbladet.

Lav vekt kommer med en pris. Sålen er supertynn, og det er ikke mye demping å spore. Men det er heller ikke lange turer på grus denne skoen er beregnet for – dette er skoen du tar med på tekniske stier og fjellpartier der du trenger å føle 100% trygghet når du setter ned foten. Takket være den tynne sålen og tighte passformen, så byr S/Lab Sense 8 på en løpsfølelse av en annen verden, i hvert fall så lenge du befinner deg på sti eller teknisk terreng. Sålen består av en Contagrip-såle med 4mm knotter. Grepet er ikke all verden, hverken på tørt eller sleipt underlag. I motsetning til for eksempel Hoka Torrent 2, så er dette rene sklimatten.

Salomon S/Lab Sense 8 er relativt romslige i størrelsen. Hæl og midtfot er smal til medium bred. Forfoten er medium bred. Skoen har et lite volum, men vil nok passe mange fottyper på grunn av mesh-materialet som lett tilpasser seg.

Dette er skoen for deg som vil ha 100% presisjon og som elsker å løpe i teknisk terreng med full kontroll. Løper du mye på grusveier eller bare ønsker mer demping, så bør du velge noe annet. Når det er sagt – Salomon S/Lab Sense 8 er vår personlige favoritt.

Fordeler

 • Overlegen løpsfølelse.
 • Sitter som klistret til foten.
 • Vil nok passe mange fottyper.
 • Superlett og lynrask!

Ulemper

 • Nesten ikke demping.
 • Dårlig grep på både tørt og sleipt underlag.
 • Sålen slites raskt.
8.

Dynafit Feline SL

"Presisjon i høysetet!"

Hæl/forfot:

-

Dropp

8mm

Vekt

290g

Løpsfølelse: 16/20
Stabilitet: 17/20
Demping: 17/20
Grep vått/sleip: 17/20
Grep tørt/fast: 17/20

Score: 84/100

Rating: 5.0/6
Kr 1900,-
Bestill her

Annonselenke

Dynafit Feline SL byr på høy grad av komfort kombinert med et sikkert grep og flott design.

Liker du å løpe langt? Eller bytter du gjerne ut fjellskoene med en lett terrengløpesko? Da kan Dynafit Feline SL være en perfekt match for deg. Feline SL (SL=Superlight) har vært italienernes mest populære sko i en årrekke, og årets utgave skuffer ikke.

Det er ingen tvil om at italienere kan design. Dynafit Feline SL er slank og pen, og fremstår rent elegant med sitt stømlinjeformede design. Hurtigsnøringen gjør det enkelt å regulere strammingen, og lissene gjemmes bort i en liten lomme på fremsiden av skoen. Hælkappen er relativt høy og kraftig og bidrar til en stabil og sikker sko i ulendt terreng. Dynafit har designet skoen med tanke på alle som liker å løpe i variert terreng, og gjerne tar noen lange løpeturer i ny og ne.

Feline SL har fått en ny og forbedret yttersåle (POMOCA) som bidrar til bedre grep en tidligere utgaver. Knastene er godt spredt og er vinklet i ulike retninger for optimalt grep. Skoen sitter godt både på tørt og vått underlag, og den er nesten på høyde med Hoka Torrent 2 -skoene. En fin detalj med Feline SL, er den ekstra tåkappen som beskytter tærne fra å bli knust til pinneved dersom du sparker inn i en stein. Faktisk er det ikke bare tærne som er godt beskyttet, for det er godt med gummiert polstring rundt hele skoen. Dette bidrar også til at skoen oppleves relativt stabil og støttende.

Vi kommer ikke unna å nevne komforten som skoene byr på.  Å sette foten ned i skoen er bare nydelig. En pustende, og støtabsorberende Ortholite-fotseng, tilpasser seg foten og gjør at skoene kjennes utrolig god å myke. Med 8mm dropp og en relativt tykk og god mellomsåle, er det mer enn nok demping til å kunne bruke skoen på lengre partier med grus og asfalt. Bor du slik at du må transportløpe et stykke på vei før du kommer til stiene, så vil Feline SL gi deg komforten du trenger. Samtidig klarer Feline SL å bevare mye av den gode løpsfølelse du som regel får fra sko som både er lettere og har mindre dropp. Skoen oppleves presis og trygg, selv i teknisk terreng.

Passformen er relativt tight rundt hælen og hele mellomfoten og forfoten. Denne modellen er normal i størrelsen, og oppleves helt annerledes enn f.eks. Dynafit Ultra 100 som er mye mindre i numrene.

Dynafit Feline SL er et supert valg for deg som liker å løpe i variert terreng, enten det er på fjellet eller i skogen. Skoen gir god støtte og demping, samtidig som den sørger for godt grep på nesten alt terreng du hiver deg ut i. 

Fordeler

 • Allsidig bruksområde.
 • Meget godt grep på både tørt og vått underlag.
 • God beskyttelse rundt hele skoen.
 • Nydelig design!
 • Fantastisk god passform.
 • God demping.

Ulemper

 • Kan litt stiv for de som ønsker full kontakt med underlaget.
 • Litt tung.
9.

Mizuno Wave Daichi 5 GTX

"For deg som liker å holde deg tørr på beina!"

Hæl/forfot:

-

Dropp

12mm

Vekt

335g

Løpsfølelse: 13/20
Stabilitet: 17/20
Demping: 17/20
Grep vått/sleip: 17/20
Grep tørt/fast: 18/20

Score: 82/100

Rating: 4.9/6
Kr 1800,-
Bestill her

Annonselenke

Mizuno Wave Daichi 5 GTX er Mizunos mest populære terrengmodell, og har alt som skal til for å bli en klassiker i den norske fjellheimen fremover.

Mizuno Wave Daichi 5 GTX er ikke videre lett – heller ikke en sko som oser av løpsfølelse og rå respons. Denne modellen skiller seg fra de andre i testen ved å ha en Gore-Tex-membran som holder deg tørr på føttene når du ellers ville kjent vannet trenge inn å gjøre deg våt og kald.

Gore-Tex i sko er gjerne elsk eller hat, men det er supert av Mizuno har flere Gore-Tex-alternativer i sortimentet, og Wave Daichi 5 GTX er så god å løpe i at Gore-Tex`n ikke bør være noen hindring selv for dedikerte løpere. Passformen er relativt romslig og god, og selv om det er god plass til mellomfot og forfot, så sitter Daichi 5 GTX godt rundt hælpartiet. Som Gore-Tex sko flest, anbefaler vi at du løper inn skoen, altså at du først tar den i bruk på noen kortere turer, før du legger ut på en lengre tur. Sko med vanntette membraner er ofte litt stive i starten og trenger litt innkjøring.

Dempingen er også god. Faktisk så god at Mizuno Wave Daichi 5 GTX helt klart egner seg godt som en tursko, eller en erstatning for tyngre fjellsko som fjellturer i ikke altfor krevende terreng. Mellomsålen består av Wave-platene som japanerne har for tradisjon å bruke, samt AP+, et materialet som sørger for god demping og komfort samtidig som det har høy slitestyrke.

Yttersålen er utviklet i samarbeid med dekkprodusenten Michelin, og viser virkelig hva den er god for på sleipt underlag og glatte berg/steiner. Det er lett å føle seg trygg i skoen, og det litt kraftige utsende forsterker følelsen ytterligere. Skoen er utstyrt med forsterkninger både langs siden og på tåboksen. Til tross for at skoen mangler steinplate, kjennes ikke steinene gjennom sålen.

Skoene er normal i størrelsen. Middels bred gjennom hele foten, og relativt god plass til tærne.

Mizuno Wave Daichi 5 GTX er ikke skoen du velger om du skal sette ny PR opp til nærmeste fjelltopp, men det er skoen som kan gi deg en god løpeopplevelse OG samtidig sørger for at du holder deg tørr og varm på føttene. Daichi 5 GTX er en skikkelig allrounder i fjellheimen!

 

Fordeler

 • Meget god demping.
 • Supert grep på all slags underlag.
 • Stabil og god beskyttet.
 • Relativt god løpsfølelse til å være Gore-Tex sko.
 • Vanntett

Ulemper

 • Gore-Tex i skoen gjør den litt stivere enn vanlige terrengsko.
 • Litt høy vekt.

Dette bør du se etter

 

Dropp

Dropp er forskjellen i såletykkelse fra skoenes såle fra forfot til hæl. En løpesko med helt flat såle har 0mm dropp, mens en løpesko med 10mm dropp er 10mm høyere i hælen enn i forfoten. Tidligere har løpesko hatt relativt mye dropp, 12-14mm, men i dag er det vanligere med mindre dropp. Mengdetreningssko ligger som regel på 8-12mm, men lettvektssko og terrengløpesko gjerne ligger mellom 3-6mm.

Enkelt forklart kan vi si at lavere dropp gjør det lettere å løpe med en naturlig løpeteknikk med en mer effektiv og raskere stegavvikling. Når du lander på mellomfot/forfot, bruker du mindre krefter på å bremse bevegelsen fra forrige steg, og desto mer av kreften på å komme deg framover. Denne formen for løping er skadeforebyggende og anbefales personer som løper mye. Samtidig vil en sko med mye dropp gjøre det lettere å løpe for en løper som lander på hæl. Skoens utforming gjør at steget avvikles ved at man ”ruller” framover mot skotuppen. Tidligere har mye dropp vært synonymt med høy vekt på skoene, men nye materialer og produksjonsmetoder har sørget for at du kan løpe i lette sko selv om de har mye dropp.

En sko med lite dropp vil gjerne oppleves som mer stødig enn en sko med mye dropp, og for terrengløpesko er heller ikke behovet for demping særlig stort. Når du beveger deg i terrenget ønsker du en sko som sitter som støpt på foten, og som holder foten på plass selv i skrått og vanskelig terreng. Ulikt terreng stiller forskjellige krav til skoene, og vått og sleipt underlag krever andre sko enn harde og tørre stier. Flere av modellene på markedet er såkalte allroundsko, og kan brukes på grus og asfalt om hverandre. Disse skoene er fine for deg som gjerne løper hjemmefra og har noen kilometer med asfalt før du kommer ut i terrenget/grusveiene. Skal du løpe mest i terrenget anbefaler vi rene terrengløpesko. Disse skoene har gjerne en grovere såle og mykere gummi som gir bedre friksjon på vanskelig underlag. Som asfaltsko vil de gjerne oppleves som harde og uten demping, så det kan være en fordel å vite at skogsløypene ligger i umiddelbar nærhet.

 

Demping

Løpesko til terreng krever en helt annen demping enn sko til asfalt. Det myke underlaget fungerer som en naturlig dempepute og gjør at skoprodusentene ikke trenger å prioritere demping i skoene. Mindre demping gjør det også lettere å lage skoene lettere, mer smidig og raskere.

 

Gore-tex eller ikke?

Terrengløpesko finnes med og uten Gore-Tex og andre vanntette membraner. Den jevne løper vil sverge til sko uten vanntett membran ettersom disse skoene som regel gir en bedre løpsfølelse, har bedre grep, er lettere og du slipper å løpe rundt med en sko full av vann dersom du får vann i skoen. Er du av typen som virkelig ikke liker våte sko, så kan du fint kjøpe en vanntett sko, bare husk at når du først blir våt, så blir vannet i skoen til du tar den av.

 

Dame- og herremodeller

De fleste modeller kommer i dame- og herremodeller, mens skoene hvor dette ikke er spesifisert er unisex-modeller. Som regel er dame- og herremodell så like at det ikke utgjør noen forskjell, og om du som dame sliter med å finne store nok sko, kan du fint velge en herremodell.

 

Materiale

Hva slags materiale skoen er laget av  vil være med å bestemme skoens egenskap. En løpesko som kommer med og uten vanntett membran, vil i en vanntett utgave gjerne oppleves som stivere og mindre følsom. Mengdetreningssko eller lettvekssko som er beregnet på asfalt er gjerne produsert i et luftig og pustende mesh-materiale, men disse ville raskt blitt ødelagt når man beveger seg i terrenget. En god terrengløpesko må derfor være laget i et solid materiale som ikke går utover komforten og smidigheten til skoa. Det er også en fordel at møkk ikke fester seg lett til skoene, ettersom det raskt kan bli mye ekstra vekt å dra på.

 

Grep/feste

Hvordan sålen på terrengløpesko er utformet, og hva slags materiale de er lagt i, er helt avgjørende for grepet. Enkelte modeller er spesielt beregnet for sleipt og vått underlag, mens andre passer bedre på tørt og hardt underlag. I tillegg til å gi hver enkelt modell en poengsum for grep våt vått og hardt underlag, har vi presisert i selve testen hvor skoene gjør det best.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.

PRODUKTTESTER

Produkttest

Test: Polar Ignite 2

Polar Ignite 2 er oppfølgeren til klokken som på mange måter…
Dato: Apr 12, 2021
Produkttest

Airbike topp 10 – Best i test airbike 2021

Vi gir deg oversikten over noen av markedets beste airbike treningsmaskiner.…
Dato: Apr 11, 2021
Produkttest

Test: Fitbit Charge 4

Hvis du først er på utkikk etter en aktivitetsmåler fremfor en…
Dato: Apr 08, 2021