Vi gir deg oversikten over de beste modellene i jakten på ny ellipsemaskin! Her finner du alt du trenger å vite om ellipsemaskin og crosstrainer.

Ønsker du å komme i bedre form på en rask og effektiv måte? Da kan en ellipsemaskin være et perfekt verktøy. Ellipsemaskiner har blitt svært populært de siste årene, og mye skyldes dets store treningseffekt på hele kroppen, samtidig som det får energiforbruket til å skyte i været.

En ellipsemaskin er en slags kombinasjon mellom en sykkel, stepmaskin og en tredemølle. Det unike med ellipsemaskiner, er at du i større grad trener hele kroppen enn dersom du trener løping på en tredemølle, eller sykling på en ergometersykkel. Ellipsemaskinen kalles også ofte for en crosstrainer, og vi kommer til å bruke begrepene litt om hverandre.

Trening med ellipsemaskin har en rekke fordeler:

 • Du trener hele kroppen effektivt i samme øvelse. Alle de store muskelgruppene taes i bruk samtidig.
 • Du trener styrke og kondisjon samtidig. Du trener armer, bein, bryst, mage og skuldre på en gang, i tillegg til at du trener kondisjonen. Treningseffekten kan dermed relateres til treningen du oppnår ved å gå langrenn.
 • Kaloriforbruket skyter i været, og treningsformen er godt egent for de som ønsker å bruke treningen som et verktøy for å gå ned i vekt.
 • Lav skaderisiko, samt at belastningen på muskler, skjellet og ledd er lav.
 • Godt egnet til både trening, opptrening etter skade/sykdom, og trening for ulike aldersgrupper.
 • Svært enkel i bruk. I ellipsemaskinen er bevegelsesbanen låst, og det bare å «følge med» maskinen. Du trenger ikke å bruke tid på å lære inn teknikk.
 • Lavt støynivå. Ellipsemaskinen kan brukes overalt, selv i stua foran TV-en uten at det virker forstyrrende.

Nederst i artikkelen finner du mer info om ulike typer ellipsemaskiner og hva du bør se etter. Ønsker du å lese om denne før du begynner å se på oversikten over ellipsemaskiner, kan du trykke HER.

 

Best i test ellipsemaskin / crosstrainer 2021

Vi i Hardworkout.no er opptatt av at testene skal være uavhengige og troverdige. Ved å handle gjennom linkene i testen bidrar du til at vi kan fortsette å publisere kvalitetsbevisste tester og artikler, og vi setter derfor stor pris på om du gjør dette. Produktene i denne listen er ikke fysisk testet av oss, og vurderingen er gjort på bakgrunn av produktets egenskaper, eksterne tester, tilbakemeldinger fra kunder, samt pris. Her kan du lese mer om våre samarbeidspartnere.

PS: Prisene kan variere fra dag til dag. Vi forsøker til enhver tid å oppgi riktig prisantydning. Der det er flere alternative priser linker vi til flere butikker.

SORTER ETTER:

1.

Finnlo Ellypsis E3000

"En kraftpakke fullspekket av funksjoner!"

Motstand

P.magnetisk

Type

Fronthjulsdrift

Svinghjul

16kg

Steglengde

50cm

Mål

165 x 55 x 158cm

Vekt

69,7kg

Maksimal brukervekt

150kg

Score: 86/100

Rating: 5.2/6
Kr 13999,-

Finnlo Ellypsis E3000 er en av de beste ellipsemaskinene du får kjøpt. Dette er maskinen for deg som krever høy motstand og bruker maskinen mye.

Finnlo Ellypsis E3000 er en av de kraftigere ellipsemaskinene, og sørger for jevn og god motstand over 15 nivåer takket være permanentmagnetisk motstand og et svinghjul på hele 16kg. Steglengden på hele 50cm bidrar til en naturlig og jevn bevegelse som godt simulerer opplevelsen av å gå på ski. Det er også mulig å bruke kun pedalene mens du holder hendene på et ekstra styre.

Finnlo Ellypsis E3000 kommer med 5 forhåndsinstallerte treningsprogrammer, 7 fitness-programmer, 2 HRC-programmer (pulsbaserte), og ikke minst støtte for 2 brukerprofiler.

Det er innebygd pulsmottaker i håndtakene, og den støtter tilkobling til en ekstern pulsmåler. Ellypsis E3000 har også holder for nettbrett/mobil, USB-kontakt for lading, og en innebygd vifte som bidrar til avkjøling og bedre luftgjennomstrømning.

Finnlo Ellypsis E3000 er et knakande god ellipsemaskin / crossmaskin. Her får du et treningsredskap som tåler mye og hard bruk, og som er perfekt for dere som er flere brukere, og som vet at dere krever mye fra utstyret dere bruker.

Fordeler

 • Kraftig svinghjul på 16kg gir jevn og høy motstand.
 • Stødig og robust - tåler intensiv trening.
 • Mange ulike treningsprogrammer og 2 stk HRC-programmer.
 • Steglengde på 50cm gir naturlig stegavvikling.
 • Innebygd pulsmåler + støtte for ekstern sensor.
 • Vifte for ekstra avkjøling.
 • Stativ for nettbrett/mobil + USB kontakt.

Ulemper

 • Litt tung for de som ønsker en kompakt og lett maskin.
2.

Titan Life Crosstrainer C80 Pro

Motstand

El.magnetisk

Type

Fronthjulsdrift

Svinghjul

9,2kg

Steglengde

51cm

Mål

165 x 63 x 170 cm

Vekt

112kg

Maksimal brukervekt

150kg

Score: 85/100

Rating: 5.1/6
Kr 14990,-
Bestill her

Annonselenke

Titan Life Crosstrainer C80 Pro byr på topp treningsopplevelse fra A til Å!

Har du planer om å bruke ellipsemaskin som en vesentlig del av treningen din? Da kan Titan Life Crosstrainer C80 Pro være et meget godt valg. Denne maskinen er så robust og slitesterk at den like gjerne kunne stått på et treningssenter.

Her får du en stødig og robust ellipsemaskin med elektromagnetisk motstand, et 9,2kg tungt svinghjul, og gode 32 motstandsnivåer.

Crosstrainer C80 Pro kommer med en oversiktlig treningscomputer som lar deg velge mellom 12 ulike programmer. Computeren viser oversikt over tid, hastighet tråkkfrekvens, distanse, kalorier, restitusjon, watt og puls. Pulsen måles enten via sensorene i håndtaket, eller trådløst via en ekstern pulssensor (følger med).

I tillegg til 12 programmene, støtter Crosstrainer C80 Pro Bluetooth og tilkobling til treningstjenester som Zwift. Gjennom Zwift får du tilgang til enormt mange treningsprogrammer for alle ulike nivåer. Her kan du også konkurrere mot andre brukere i en virtuell verden der motstansden justeres i takt med terrenget du beveger deg gjennom.

For best mulig treningseffekt, kommer Crosstrainer C80 Pro fra Titan Life med et eget patentert firepunkts treningssystem, som sikrer at kraftoverføringen skjer direkte og gir en meget stor belastningsevne og gjør maskinen slitesterk.

Den lange steglengden på 51cm bidrar til et naturlig og effektiv tråkk, samt at høyden er justerbar i fem trinn. Alle bevegelige deler har eget kulelager som sikrer en god opplevelse og lavt støy.

Av andre detaljer kommer Titan Life Crosstrainer C80 Pro med et stativ til nettbrett/mobil, flaskeholder og et ekstra håndtak som lar deg bruke maskinen med kun pedalene.

Ønsker du deg noe av det beste innen verdenen av ellipsemaskiner, så kan vi varmt anbefale Titan Life Crosstrainer C80 Pro. Her har du en meget god ellipsemaskin i mange år fremover.

Fordeler

 • Stabil og slitesterkt. Elektromagnetisk motstand.
 • 32 motstandsnivåer og 9,2kg svinghjul.
 • Flere varierte treningsprogram.
 • Bluetooth-støtte gir mulighet for å koble til treningstjenester som Zwift.
 • Virtuell opplevelse gjennom Zwift.
 • Steglengde på hele 51cm + justerbare pedaler og skinner.
 • Holder for nettbrett/mobil.

Ulemper

 • Tung.
3.

Abilica WinElip Cruise 

Motstand

P.magnetisk

Type

Bakhjulsdrift

Svinghjul

8kg

Steglengde

32cm

Mål

126 x 62 x 150cm

Vekt

38kg

Maksimal brukervekt

130kg

Score: 85/100

Rating: 5.1/6
Kr 7000,-
Bestill her

Annonselenke

Abilica WinElip Cruise er en flott modell som passer perfekt til deg som ønsker en kompakt og lett ellipsemaskin. 

Abilica WinElip Cruise er ikke av de kraftigste crosstrainerne, men den er kanskje perfekt for deg som ønsker en maskin som tar liten plass og som er enkel å flytte.

WinElip Cruise kommer med permanentmagnetisk motstand og 32 ulike motstandsnivåer. Det kraftige svinghjulet på 8kg sørger for jevn motstand over alle nivåene, og tung motstand til de som krever det.

Steglengden er på kun 31cm, noe som for mange vil føles unaturlig og begrensende for å få en jevn flyt og et naturlig tråkk, men dette er et kompromiss for å få maskinen så kompakt. Derimot er det et pluss at du kan velge og bruke kun pedalene mens du holder hendene på det ekstra styre.

Det er totalt 12 forhåndsinnstilte treningsprogrammer som gjør det enkelt å komme i gang med treningen. Håndtakene har håndpulssensor, slik at du kan følge med på pulsen på computeren. Denne viser også tid, hastighet, distanse, kalorier, watt, skritt og mulighet for en kondisjonstest.

Maskinen veier ikke mer enn 32kg, og den lave vekten kan bidra til at den føles noe ustødig ved intensiv bruk. Maksimal brukervekt er begrenset til 130kg.

Abilica WinElip Cruise er først og fremst beregnet på deg som ønsker en fin innstegsmodell til ellipsetrening, og som prioriterer at den er kompakt og lett. Planlegger du å bruke maskinen mye, og til hard trening, bør du velge noe kraftigere.

Fordeler

 • Lett og kompakt.
 • 32 motstandsnivåer.
 • 5 treningsprogrammer og 12 forhåndsprogrammerte løyper.
 • Pulssensor i håndtakene.
 • Oversiktlig computer.
 • Mye for pengene.

Ulemper

 • Kort steglengde.
 • Ingen støtte for ekstern pulsmåler.
 • Mangler stativ for nettbrett.
4.

Nordic 205 Elliptical

Motstand

P.magnetisk

Type

Bakhjulsdrift

Svinghjul

6kg

Steglengde

32cm

Mål

143 x 66 x 163cm

Vekt

31kg

Maksimal brukervekt

110kg

Score: 81/100

Rating: 4.9/6
Kr 4999,-

Nordic 205 Elliptical er en av de rimeligste og enkleste ellipsemaskinene som faktisk gjør en god jobb.

Den er rimelig og den er enkel, men det er også hensikten med Nordic 205 Elliptical. Dette er ikke en maskin som innbyr til virkelig hardt og mye bruk, men passer ypperlig til deg som vil komme i gang med treningen, og som ønsker en enkel og plassbesparende ellipsemaskin.

Nordic 205 Elliptical har et svinghjul på 6kg som sørger for jevn motstand over 8 motstandsnivåer. Motstanden nå justeres manuelt ved å skru på et hjul som sitter under computeren. Det er ingen innebygde treningsprogrammer, og heller ikke noen holder for nettbrett. Maskinen er derimot lett og kompakt, og er enkel å flytte mellom ulike rom – perfekt om du ønsker å trene mens du ser noe på TV-en.

Steglengden er på 34cm, så dette er en ellipsemaskin beregnet på personer under 170cm. En enkel computer viser informasjon som tid, hastighet, avstand, kalorier og puls som måles gjennom pulssensorene i håndtakene.

Nordic 205 Elliptical har begrenset med funksjoner, men har likevel det som skal til for å gi deg en god treningsøkt. I tillegg er den svært lett og plassbesparende.

Fordeler

 • Lett og kompakt. Perfekt for de med liten plass.
 • Godt egnet for de som ønsker å komme i gang med trening.
 • Pulssensor i håndtakene.
 • Rimelig

Ulemper

 • Få motstandsnivåer og ingen treningsprogrammer.
 • Kort steglengde begrenser brukerens maksimale høyde.
 • Lav maksimal brukervekt.
5.

inSPORTline Atalanta Black

"Stillegående og driftssikker!"

Motstand

P.magnetisk

Type

Bakhjulsdrift

Svinghjul

7 kg

Steglengde

40 cm

Mål

145 x 58 x 155 cm

Vekt

51 kg

Maksimal brukervekt

150 kg

Score: 83/100

Rating: 5.0/6
Kr 6999,-

inSPORTline Atalanta Black er en flott ellipsemaskin for ale som ønsker et kompromis mellom «toppmodell og innstegsmodell».

inSPORTline Atalanta Black er en ny modell fra inSPORTline. Denne ellipsemaskinen er et godt valg for alle som ønsker en maskin de kan bruke mye, men som ikke koster mer enn nødvendig. Her får du en stødig og slitesterk ramme med elektromagnetisk motstand og tilnærmet lydløs drift. Svinghjulet på 7 kg sikrer jevn motstand over 8 nivåer.

En oversiktlig computer viser info om tid, hastighet, distanse, kalorier og puls. Pulsen måles via sensorer i håndtakene. Modellen støtter dessverre ikke tilkobling til eksternt pulsbelte.

Pedalene har en steglengde på 40 cm, og vinkelen kan justeres over tre nivåer.

Du får ingen treningsprogrammer, og dessverre heller ingen stativ for nettbrett elle flaskeholder. Atlanta Black kommer med utjevningssystem som kan kompensere for ujevnheter i gulvet, integrerte transporthjul og er enkel å flytte. Maks høyde på bruker er 200 cm.

inSPORTline Atalanta Black passer for deg som ønsker en slitesterk og nærmest lydløs ellipsemaskin og som ikke bryr deg om hverken treningsprogrammer eller ekstra utstyr som holder for nettbrett.

Fordeler

 • Stødig og robust ramme.
 • Svært stillegående.
 • Lettlest skjerm.
 • Pulssensorer i håndtakene.
 • 40 cm steglengde med 22 cm bredde gir naturlig stegavvikling.
 • 3 hellingsnivåer på pedalene.
 • Utjevningssystem kompenserer for ujevne gulv.

Ulemper

 • Ingen treningsprogrammer.
 • Mangler støtte for ekstern pulssensor.
 • Ingen stativ for nettbrett eller flaskeholder.
6.

inSPORTline inCondi ET650i

"Et godt alternativ for hjemmegymmet!"

Motstand

P.magnetisk

Type

Bakhjulsdrift

Svinghjul

8 kg

Steglengde

42-50 cm

Mål

167 x 66 x 159 cm

Vekt

70 kg

Maksimal brukervekt

120 kg

Score: 87/100

Rating: 5.2/6
Kr 9799,-

inSPORTline inCondi ET650i er en glimrende ellipsemaskin som egner seg for flere brukere takket være justerbare pedaler og stort bruksområde.

inSPORTline inCondi ET650i er en flott ellipsemaskin for hjemmebruk. Maskinen har et magnetiskt bremsesystem og et svinghjul på 8 kg. Total kan du velge mellom 32 ulike motstandsnivåer som enkelt justeres via et elektronisk panel.

En tydelig 7-tommers skjerm gir deg full oversikt over all interessant informasjon for treningsøkten, som tid, hastighet, distanse, kadens, kaloriforbruk, watt og puls. Pulsen måles enten via pulssensorer i håndtakene, eller gjennom det medfølgende pulsbelte.

Fra skjermen får du også mulighet til å velge blant 32 motiverende treningsprogrammer, hvorav 24 stk forhåndsinnstilte programmer, 6 stk brukerprofiler, 1 stk HRC-program, 1 stk Watt-program. Det finnes også USB-tilkobling, slik at du kan lade telefonen/nettbrettet, eller lytte til favorittmusikken din gjennom de innebygde høyttalerne.

inSPORTline inCondi ET650i kan kobles til treningsapper som FitShow og Kinomap som lar deg trene i ulike virtuelle miljøerog løyper over hele verden, mens motstanden automatisk justeres i forhold til løypen, og du vil få presentert stillbilder fra Google Earth fra området du beveger deg i.

En stor fordel er den justerbare skrittlengden på pedalene (42-50 cm) som både gir flere muligheter for individuell tilpasning, men også spesielt gir en bredere trening de forskjellige muskelgruppene i beina. Med en kortere skrittlengde, får du mer effektiv trening av legger og lår og en lengre skrittlengde gir mer på hamstringsmusklene og setemusklene. Pedalene har en avstand på 18 cm i mellomrom.

Innebygde transporthjul gjør det lett å flytte maskinen bort når den ikke er i bruk og med pausefunksjonen kan du enkelt avbryte treningsøkten og senere gjenoppta trening akkurat der du stoppet.

inSPORTline inCondi ET650i gir deg alt du trenger for hjemegymmet, og har sin store styrke i den gode ergonomien takket være de justerbare pedalene og mange funksjonene.

Fordeler

 • Stødig ramme.
 • 32 motstandsnivåer. Elektronisk justering.
 • Stillegående.
 • 32 motiverende treningsprogrammer, hvorav 24 stk forhåndsinnstilte programmer, 6 stk brukerprofiler, 1 stk HRC-program, 1 stk Watt-program
 • Bluetooth-støtte gir mulighet for å koble til treningstjenester som FitShow og Kinomap.
 • Justerbar steglengde fra 42-50 cm.
 • Stativ for nettbrett + USB-ladeport + høyttalere
 • Pulssensorer i håndtakene + medfølgende ekstern pulssensor.

Ulemper

 • Mangler støtte for flere brukere.
 • Lav vekt på svinghjul.
7.

Bowflex Max Trainer M3

Motstand

-

Type

-

Svinghjul

-

Steglengde

-

Mål

117 x 64 x 160

Vekt

65kg

Maksimal brukervekt

136kg

Score: 85/100

Rating: 5.1/6
Kr 18999,-

Bowflex Max Trainer M3 kombinerer det beste fra den klassiske stepmaskinen og ellipsemaskinen, og gir deg det ultimate treningsredskapet for en tøff og effektiv treningsøkt!

Bowflex Max Trainer M3 er en ganske spesiell og revolusjonerende treningsmaskin. Max Trainer M3 er en blanding mellom en stepmaskin og en ellipsemaskin, og sørger for å gi deg en virkelig utfordrende treningsøkt.

Du kan velge mellom 8 ulike motstandsnivåer, og to innstillinger; intervall- og manuell modus. Intervallprogrammet er relativt hardt, og maskinen er designet for å kunne forbrenne flest mulig kalorier på kortest mulig tid. Bowflex lover at M3 skal kunne forbrenne opptil 2,5 ganger flere kalorier enn andre treningsmaskiner med kun 14 minutter trening om dagen. Uansett om du trener for kaloriene eller den faktiske treningseffekten sin skyld, så gir denne treningsmaskiner deg veldig god trening!

Maskinen er enkel i bruk, og en oversiktlig LCD-skjerm viser info om tid, hastighet, kaloriforbruk og puls. Kontrollpanelet er lett forståelig og har knapper for enkel justering av motstand. Pulsbelte er inkludert i prisen, og det samme er flaskeholder.

Bowflex Max Trainer M3 er også relativt kompakt og plassbesparende, samtidig som vekten på 64kg sørger for at den står dønn stabilt på gulvet.

Ønsker du et treningsapparat som gir deg maks treningseffekt på kortest mulig tid, så er det få alternativer som slår Bowflex Max Trainer M3. Denne kan absolutt anbefales!

Fordeler

 • Det beste fra stepmaskin og ellipsemaskin kombinert.
 • Ekstremt effektivt treningsapparat.
 • 8 motstandsnivåer.
 • Intervallprogram og manuelt program.
 • Stødig og enkel i bruk.
 • Oversiktlig treningscomputer.
 • Pulsbelte følger med + flaskeholder.

Ulemper

 • Litt få treningsprogrammer og motstandsnivåer.
8.

Titan Life Crosstrainer C65

Motstand

P.magnetisk

Type

Bakhjulsdrift

Svinghjul

6 kg

Steglengde

40 cm

Mål

156 x 78 x 166 cm

Vekt

52 kg

Maksimal brukervekt

130 kg

Score: 85/100

Rating: 5.1/6
Kr 7199,-

Titan Life Crosstrainer C65 er en flott ellipsemaskin med et bredt bruksområde og høy ytelse.

Titan Life Crosstrainer C65 er en kompakt og forholdsvis lett ellipsemaskin, men et helt nytt «Drive Force System» sørger for ekstra høy og jevn motstand. C65 er utstyrt med bakhjulsdrift og et 6 kg tungt svinghjul, men DFS-systemet gir følelsen av et 11 kg tungt svinghjul. Du kan velge blant 16 motstandsnivåer.

En oversiktlig computer viser info om tid, hastighet, distanse, kadens, kalorier, watt og puls. Pulsen måles via sensorer i håndtakene. Fra konsollen kan du velge blant 21 programmer, hvorav 10 forhåndsdefinerte.

Steglengden på 40kg gir et effektivt og naturlig tråkk.

Titan Life Crosstrainer C65 er liten, men likevel full av funksjonalitet. Et flott alternativ til deg som ønsker en god ellipsemaskin som tar minimalt med plass.

Fordeler

 • Stabil, men likevel et kompakt design.
 • Jevn og god motstand over 16 motstandsnivåer.
 • 21 forhåndsinstallerte programmer.
 • Oversiktlig computer.
 • Drive Force Systemet sørger for nesten dobbel effekt av det svinghjulet i utgangspunktet er designet for.
 • 40 cm steglengde gir et naturlig og effektivt tråkk.

Ulemper

 • Mangler stativ for nettbrett/mobil + flaskeholder.
 • Ingen støtte for ekstern pulssensor.
9.

Masterfit TP 500

Motstand

P.magnetisk

Type

Bakhjulsdrift

Svinghjul

9 kg

Steglengde

40 cm

Mål

130 x 63 x 158 cm

Vekt

56 kg

Maksimal brukervekt

135 kg

Score: 86/100

Rating: 5.2/6
Kr 7999,-
Bestill her

Annonselenke

Masterfit TP 500 er en klassisk «svært mye for pengene» treningsmaskin. Her får du valuta for hver krone.

Masterfit TP 500 er en gjennomtenkt og velbygd ellipsemaskin med en solid rammekonstruksjon, lange håndtak med gode grepsmuligheter, og mange flotte funksjoner.

TP 500 benytter elektronisk justerbar motstand med 16 motstandsnivåer og et 9kg tungt svinghjul. Du kan velge blant 12 forhåndsprogrammerte programmer (inkluderer HRC-program), og du har mulighet til å lage ditt eget program. Noe av det beste med Masterfit TP 500 er muligheten for å lagre data for opptil 4 ulike brukere.

En oversiktlig computer viser inför om tid, hastighet, distanse, kadens, kaloriforbruk og puls. Pulsen måles via sensorer i håndtakene. Steglengden på 40 cm lar deg trene med stort bevegelsesutslag og et effektivt tråkk.

Masterfit TP 500 gir deg høy ytelse til en god pris. En maskin du kan ha lenge.

Fordeler

 • Stabil rammekonstruksjon.
 • 12 treningsprogrammer, inkludert HRC-program og mulighet for å lage egne programmer.
 • Støtte for opptil 4 brukere.
 • 16 motstandsnivåer.
 • 40 cm steglengde gir effektivt og naturlig tråkk.
 • Oversiktlig computer.
 • Gode grepsmuligheter + pulssensor i håndtakene.

Ulemper

 • Mangler stativ for nettbrett + flaskeholder.
 • Støtter ikke ekstern pulssensor.

 

Dette skal du se etter

Her gir vi deg en oversikt over de viktigste tingene å tenke over ved kjøp av ellipsemaskin.

Pris

Først og fremst – pris! Ellipsemaskiner kommer i alle prisklasser, og du kan velge å bruke alt fra noen få tusenlapper til godt over en gjennomsnittlig månedslønn. Det er viktig at du har et klart bilde på hvor mye penger du ønsker å bruke, og at forventningen ikke overgår et eventuelt pristak du har satt deg selv. Kvalitet henger som regel sammen med pris, og jo mer du betaler, desto bedre er gjerne maskinen. Kvalitet i denne sammenheng kan relateres til robusthet, antall funksjoner, mulighet for justeringer, type motstand, design, brukervennlighet, m.m..

Fordelen for deg som forbruker er at ellipsemaskiner selv i budsjettklassen som regel er svært gode, og du trenger ikke nødvendigvis å blakke deg for å få virkelig god ellipsemaskin / crosstrainer.

 

Funksjoner

Display

Selv om du kanske ikke ser på antallet funksjoner som det virkigste, så er det noen ting en god ellipsemaskin faktisk bør ha for at du skal få maksimalt ut av den. For det første bør den ha et god display/treningscomputer som gjør det mulig å se treningsinformasjon som distanse, tid, motstand, puls, kalorier, treningsprogrammer, etc..

Treningsprogrammer

Enkelte maskiner kommer med en rekke forhåndsinnstilte treningsprogrammer som gjør det enkelt å komme i gang med treningen raskt. Programmene kan variere i intensitet og oppbygning, og gjenspeiles som regel på treningscomputeren. Hurtigtaster gjør det enda lettere å komme i gang når du bare ønsker å starte treningen raskest mulig.

Enkelte av de mer påkostede modellene kan kobles til mobil/nettbrett via Bluetooth, og støtter treningsapper som tar deg trene i en virtuell verden der motstanden på løyper opprettet i Google Earth, automatisk justeres etter terrenget.

Forhjulsdrift vs. bakhjulsdrift

Ellipsemaskiner / crosstrainene kommer med enten forhjulsdrift eller bakhjulsdrift. Tidligere var bakhjulsdrift mest vanlig, mens på mer moderne ellipsemaskiner har forhjulsdrift som regel tatt over. Denne formen for drift er som regel jevnere og mer skånsom for knærne enn motstanden som genereres ved bakhjulsdrift.

Bakhjulsdrevne ellipsemaskiner har sin styrke i at de som regel er mindre og mer plassbesparende. Ser du for deg at ellipsemaskinen skal flyttes mye mellom ulike rom, så kan en bakhjulsdrevet ellipsemaskin være det beste alternativet.

 

Brems- / motstand

I likhet med ergometersykler, benytter en ellipsemaksin / crossmaskin enten elektromagnetisk motstand eller permanentmagnetisk motstand. Førstnevnte er best, men også dyrest. Elektromagnetisk motstand (EMS) har ingen bevegelige slitedeler som må byttes ut, og kan derfor faktisk være rimeligere i drift over tid.

Permanentmagnetisk motstand ser vi gjerne på rimeligere modeller. Det er absolutt ikke dårlig, men ikke like holdbart ettersom det i motsetning til elektromagnetisk motstand består det av slitedeler som må byttes ut. «Fordelen» med permanentmagnetisk motstand er at det er rimelige å produsere for produsentene, noe som igjen resulterer i lavere salgspris til deg som kunde. Dersom budsjettet ditt er begrenset og behovet for en svært slitesterk ellipsemaskin er til stede, så kan en ellipsemaskin med permanentmagnetisk motstand være det beste alternativet.

 

Svinghjul

Svinghjulet er med på å generere motstanden på en ellipsemaskin. Når du tråkker, vil svinghjulet starte å rotere, og motstanden skapes ved at magneter rundt hjulet bremser det mens du tråkker for å holde det i gang.

Hvor stor motstand maskinen er i stand til å gi, avhenger av blant annet av tyngden på svinghjulet. Kort forklart kan vi si at «jo bedre trent du er, desto større er behovet for et tyngre svinghjul». Jo tyngre svinghjul. desto jevnere og større motstand. Et for lett svinghjul vil skape urytme ettersom bevegelsen kan stanse litt opp for hvert tråkk, på samme måte som når man sykler vanlig sykkel på for lette gir.

 

Pedaler og skrittlengde

For optimal belastning på føttene, og ikke minst for å simulere et mest mulig naturlig tråkk, er det viktig at høyden på pedalene kan tilpasses. Dersom du ikke får tilpasset høyden slike at de passer deg, vil ikke trykket mot foten bli riktig, og både opplevelsen og treningseffekten blir redusert.

Pedalene vil være noe ulik på bakhjulsdrevne kontra fronthjulsdrevne ellipsemaskiner. På bakhjulsdrevne maskiner er pedalene festet til en roterende plate bakerst på ellipsemaskinen, mens de på fronthjulsdrevne maskiner er festet på en metallskive som glir på gulvet.

På bakhjulsdrevne er skrittlengde (avstanden mellom pedalene) som regel kortere enn for de fronthjulsdrevne. Du trenger ikke å være rakettforsker for å forstå at skrittlengde henger sammen med kroppshøyde, og jo høyere du er, desto større er behovet for lengre skrittlengde. De rimeligste modellene har som regel en fast skrittlengde på 30-40cm, mens mer påkostede modeller har skrittlengde på 40-50cm, samtidig som de gjerne kan justeres.

Riktig skrittlengde er svært viktig, og bør være noe av det viktigste du tar hensyn til ved valg av ellipsemaskin. Jo høyere du er, desto lengre skrittlengde trenger du – og vice versa. Er du over 170cm, bør du ikke velge en modell med mindre skrittlengde enn 40cm.

 

Plass / Størrelse

Vi har nevnt at bakhjulsdrevne ellipsemaskiner som regel er litt mindre i størrelse, og samtidig vil en rimelig ellipsemaskin være litt mindre enn de mer kostbare og avanserte modellene. Størrelsen kan være helt avgjørende for  om det i det hele tatt er mulig for deg å ha en ellipsemaskin hjemme, og bør være et viktig poeng når du ser etter den beste modellen for deg. En større ellipsemaskin vil også være tyngre å flytte, men har fordelen av å være mer stabil i bruk, (ofte) mer slitesterk, og den tåler høyere maksimal brukervekt.

Et tips til noe mange glemmer når de ser på størrelsen, er at du bør beregne ca. 50-60 cm ledig avstand i alle retninger ettersom ellipsemaskinen har mange bevegelige deler som krever større plass enn når den står i ro.

 

Brukervekt

Brukervekten henger sammen med maskinens størrelse og robusthet. For mange vil en ellipsemaskin være et godt verktøy for å gå ned i vekt, og dersom du veier mye selv, bør du legge merke til maskinens maksimale brukervekt. De minste og letteste maskinene kan ha en lav egenvekt, men vil dermed også tåle en mye mindre maksimal brukervekt.

Skal flere bruke samme ellipsemaskin, så husk å ta utgangspunkt i den tyngste brukeren. Fordelen med en modell med høy maksimal brukervekt, er at den som gjerne også er i stand til å generere mer motstand.

Støynivå

De fleste ellipsemaskiner / crosstrainere er relativt stillegående, i hvert fall når du sammenligner de med andre treningsmaskiner som tredemøller. En ellipsemaskin kan lage noe lyd, men dette skyldes i større grad friksjonen og knirking fra mekanikken.

En av fordelene til ellipsemaskiner er faktisk at lydnivået er så lavt at den fint kan brukes i hus med andre uten at du forstyrrer de. Det er for eksempel et supert alternativ dersom du bor i blokk, rekkehus, eller et borettslag der det er mer utfordrende med apparater som en tredemølle som skaper mye mer støy.

 

Byggekvalitet/Konstruksjon/Design

Hvordan en ellipsemaskin / crosstrainer er bygd, avgjør i stor grad hvor stødig og robust den er. En tyngre og velbygd ellipsemaskin er gjerne mer holdbar og komfortabel å bruke.

Selv om de fleste ellipsemaskiner / crosstrainere er enkle å montere, er det greit å undersøke om en modell er mer komplisert å montere enn andre. Du bør også lese gjennom bruksanvisningen for å se hvordan du best mulig tar vare på maskinen.

Når det gjelder selve designet bør du bare glemme at maskinen skal se særlig bra ut. En crosstrainer er ikke akkurat et kunstverk, så vær heller fornøyd med treningseffekten den gir!

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.

PRODUKTTESTER

Produkttest

Test: Polar Ignite 2

Polar Ignite 2 er oppfølgeren til klokken som på mange måter…
Dato: Apr 12, 2021
Produkttest

Airbike topp 10 – Best i test airbike 2021

Vi gir deg oversikten over noen av markedets beste airbike treningsmaskiner.…
Dato: Apr 11, 2021
Produkttest

Test: Fitbit Charge 4

Hvis du først er på utkikk etter en aktivitetsmåler fremfor en…
Dato: Apr 08, 2021