Vi gir deg oversikten over markedets beste joggesko i 2024. Her finner du noen av de beste nøytrale løpeskoene for asfalt og løp på mølle.

Hvis du går inn i en sportsbutikk og vil kjøpe et par joggesko, er det lett å bli forvirret. Joggesko finnes i flere ulike kategorier, med ulikt dropp, pronasjon, demping og svært forskjellig passform. For en person som løper flere dager i uken er skoene det viktigste verktøyet man har. En god sko skal sørge for å gi støtte og avlastning der du trenger det, tilstrekkelig demping under hæl og forfot, og samtidig by på en god løpsfølelse. 

Under finner du test av noen av de mest populære modellene på markedet, og nederst på siden finner du en omfattende forklaring på  hva du bør tenke over ved kjøp av joggesko av ulike begrep som brukes om sko, og ikke minst tips til hva du bør se etter. Det er hovedsaklig testet sko beregnet til mengdetrening, men det er også med et par modeller for litt kortere distanser og raskere løp. Priser er veiledende, men butikkene har gjerne gode tilbud, og vi forsøker til enhver tid å linke til de beste tilbudene. I testen av har vi tatt for oss hvordan skoen oppleves i bruk og vurderer blant annet demping, komfort, grep, løpsfølelse og helhetsinntrykk. Det er ikke gjort vurderinger for slitestyrke da skoene ikke er brukt lenge nok til å inkludere dette.

Samtlige sko er meget gode, og det er opp til deg so løper å velge det riktige paret for nettopp deg. Litt enkelt kan vi si at «en erfaren løper sannsynligvis vil være i stand til å løpe lengre med en lettere og mindre dempet sko, enn noen som akkurat har begynt å løpe». Vår anbefaling er å velge en sko etter ditt nivå, og eventuelt velge to par slik at du kan rullere parene. På denne måten vil skoene også bli mindre slitt.

Er du på jakt etter løpesko for terreng? Sjekk vår oversikt over de beste skoene for «Best i test terrengløpesko 2024 – Løpesko for terreng» her.

 

Best i test joggesko 2024 – Joggesko for asfalt/mølle

Vi i Hardworkout.no er opptatt av at testene skal være uavhengige og troverdige. Ved å handle gjennom linkene i testen mottar vi en liten provisjon fra butikkene som bidrar til at vi kan fortsette å publisere kvalitetsbevisste tester og artikler. Du betaler den samme rimelige prisen som butikkene oppgir. Vi setter derfor stor pris på om du bruker linkene i artikkelen. Alle joggesko er grundig testet av oss. Her kan du lese mer om våre samarbeidspartnere.

SORTER ETTER:

string(19) "Asics Metaspeed Sky"95
string(20) "Mizuno Wave Rider 24"90
string(15) "Asics Novablast"86
string(20) "On Running Cloudflow"86
string(23) "Salomon Sonic 3 Balance"86
string(22) "Hoka One One Clifton 7"84
string(19) "Mizuno Wave Skyrise"82
string(19) "Asics Gel Nimbus 23"86
string(19) "Asics Gel Kayano 27"86
string(17) "Salming Greyhound"84
string(17) "Brooks Levitate 4"81
string(26) "Salomon Sonic 3 Accelerate"81
string(25) "Hoka One One Carbon X-SPE"85
string(20) "Mizuno Wave Shadow 3"80
string(10) "On Cloud X"85
string(15) "Asics Glideride"85
string(21) "Mizuno Wave Rider Neo"88
string(13) "On Cloudswift"87
string(19) "Hoka One One Mach 4"92
string(19) "Salomon Predict MOD"70
string(18) "Saucony Triumph 18"90
string(18) "Saucony Kinvara 12"87
string(19) "Asics Gel Cumuls 23"88
string(20) "Mizuno Wave Rider 25"92
string(17) "On Cloudboom Echo"89
string(15) "On Cloudstratus"92
1.

Asics Metaspeed Sky

"Asics Metaspeed Sky er det råeste vi har satt foten i - noen gang!"

Hæl/forfot

33mm/28mm

Dropp

5mm

Vekt

199g

Løpsfølelse: 25/25
Respons: 25/25
Stabilitet: 20/25
Demping: 25/25

Score: 95/100

Rating: 5.7/6
Kr 2600,-
Bestill her

Annonselenke

Asics er tilbake i gamet med sin råeste sko noen gang! Dette er våpenet som skal ta Asics tilbake på tronen der de hører hjemme.

Asics Metaspeed Sky er skoen som skal ta Asics tilbake til tronen der de en gang var, og der de hører hjemme. Denne skoen er så unik at den virkelig bare må oppleves for å forstå hva vi snakker om.

Asics Metaspeed Sky er en «supersko». Dette er en sko som har hele pakka og som overrasker positivt i alt fra lange og seige maraton til raske 5 kilometere. Det nye sålemateriale FLYTEFOAM Blast Turbo, fullengde karbonplaten og den unike mellomsåle geometrien, gjør Metapeed Sky både lynrask og effektiv. Sammen med en perfekt overdel i pustende meshmateriale, og en trygg og god hælkappe, klarer Asics Metapeed Sky å levere kanskje den råeste skoen vi har testet noen gang.

Asics Metaspeed Sky er en´ av fire modeller i Asics sin nye Speed-serie der hver og en modell er laget for å maksimere hastigheten til ulike former for løpeteknikk. Etter å ha analysert hvordan ulike løpere øker hastigheten ved å ta lengre skritt eller raskere stegfrekvens, kom de frem til at løpere presterer bedre når de løper i sko som er tilpasset deres unike løpestil. Dersom du er en løper som øker hastigheten ved å ta lengre steg, så behøver du en sko som øker den vertikale «bouncen» fra mellomsålen slik at du kan ta lengre steg for hvert skritt.

Det er her Asics Metaspeed Sky kommer inn. Asics Metaspeed Sky ble laget for deg som vil løpe raskere, men med samme stegfrekvens som tidligere, altså med den samme teknikken uten at du behøver å gjøre noen endringer på hvordan du løper. Skoen gjør det for deg.

Hver enkelt del i Asics Metaspeed Sky er nøye gjennomtenkt for å gjøre både deg og skoen raskere. Den tynne meshoverdelen i 100% resirkulert polyester, og den halvveis fastsydde tungen gjør at skoen føles komfortabel og trygg samtidig som den puster godt. Hælpartiet sørger for å holde foten godt på plass slik at du ikke glir fremover i skoen når du lander med full tyngde fremover. Volumet er ganske stort, og tåboksen er romslig. Hvis du har brede føtter og aldri har funnet en konkurransesko eller lettvektssko som faktisk passer, så kan Asics Metaspeed Sky være et meget godt alternativ.

Mellomsålen for Asics Metaspeed Sky er unik. Det nye FLYTEFOAM Blast Turbo (FF Blast Turbo) materiale skal ha mye av æren for Metaspeed Sky sine råe egenskaper, og kommer til å være materialet som skal hjelpe Asics tilbake på toppen av resultatlistene. FF Blast Turbo består av kun ett enkelt lag, men det kombinerer demping og respons på en fantastisk måte. Under landing komprimeres materialet for å gi deg komforten du trenger under lange løp, men er ikke så mykt at du mister den gode løpsfølelsen. Samtidig klarer FF Blast Turbo og lynraskt gå tilbake til sin opprinnelige form og leverer egenskaper helt i den motsatte enden, altså meget god respons.

Under FF Blast Turbo sitter en karbonplate i full lengde. Sko med karbonplater kan oppleves som stive og lite fleksible, men ikke Asics Metaspeed Sky. Det unike designet i mellomsålen gjør at stegavviklingen går som en lek. Energien som skapes hver gang du setter foten ned i bakken lagres i mellomsålen og karbonplaten, som igjen bruker denne energien til og nærmest dytte deg opp og fremover. Sammen med rockerformen på sålen gjør denne kombinasjonen at Asics Metaspeed Sky nesten løper av seg selv. Den ruller av gårde, og jobben din er å følge med.

Droppet på 5 mm gjør også sitt til at skoen gir deg den gode løpsfølelsen, samtidig som det er nok til å gi den den lille ekstra hjelpen i stegavviklingen. Tykkelsen på skoen, 38 mm i hæl, 33 mm i front, er akkurat passe til å gi nok beskyttelse under lange løp, og den føles mindre tykk enn den egentlig er.

Sålen på Asics Metaspeed Sky består av ASICSGrip og har forsterknings gummi på hele forfoten og den laterale delen av skoen. Asics har spart vekt ved å lage små hull i gummien, samtidig som de har utelatt gummi midt under sålen, og helt bakerst på hælen. I utgangspunktet er vi imponert over at Asics har forsterket skoen såpass som de har gjort, men det hadde vært enda bedre om den bakerste delen på bare et par centimeter, også hadde vært forsterket med gummi. Denne tar raskt slitasje dersom du lander mye på hæl.

Slitestyrken på Asics Metaspeed Sky er likevel imponerende med tanke på hvor lett denne type løpesko slites sammenlignet med en fullblods mengdetreningssko. Unngå grus, men asfalt og bane kan du løpe mange mil på. Gummiblandingen er relativt myk, og gir godt grep på både tørr og våt asfalt, og kombinert med den sikre passformen, kan du kutte svinger og hjørner som bare det.

Asics Metaspeed Sky er litt store i størrelsen, så ønsker du en tight sko kan du gjerne gå ned et halvt nummer. Hæl og mellomfot er medium/smal, mens forfoten er medium bred. Volumet er relativt stort.

Asics Metaspeed Sky passer for alle, og på alle distanser overrasker som nevnt på alle områder, og selv om den først og fremst ble laget for lengre distanser som halvmaraton og maraton, så er skoen så rask og leken at den like godt kan hjelpe deg til ny pers på en 5 eller 10 kilometer. Tradisjonelt kan en løpesko med karbonplate oppleves stiv og ukomfortabel for nye løpere, men Asics Metaspeed Sky klarer med sin unike mellomsåle konstruksjon og svært mye og responsive FF Blast Turbo materiale, å gjøre reisen komfortabel fra første løpesteg.

Asics Metaspeed Sky kan løpes i av hvem som helst, når som helst, på alt annet enn grus og terreng. Husk også at Metaspeed Sky først og fremst er for deg som bruker lengre steglengde til å øke hastigheten når du løper. Dersom høyere stegfrekvens er fartsvåpenet ditt, bør du velge Metaspeed Edge.

 • Full test av skoen finner du HER.

Er du i dag en ihuga fan av Nike Vaporfly NEXT%, så gjør deg selv en tjeneste og prøv Asics sitt nye flaggskip. Asics Metaspeed Sky er noe av det mest fantastiske vi har opplevd å løpe i, og vi mistenker det vil gjelde mange. Selv om du aldri får noe gratis i løping, så er den ekstra kraften du får av Asics Metaspeed Sky det nærmeste du kommer.

Fordeler

 • Fantastisk løpsfølelse.
 • Enorm respons.
 • God demping.
 • Luftig.
 • God plass i front.
 • Rockersåle hjelper til med stegavviklingen.

Ulemper

 • Slitestyrken er begrenset.
3.

Mizuno Wave Rider 25

"Kongen av allsidighet!"

Hæl/forfot

36mm/24mm

Dropp

12mm

Vekt

276g

Løpsfølelse: 23/25
Respons: 23/25
Stabilitet: 24/25
Demping: 23/25

Score: 93/100

Rating: 5.6/6
Kr 1259,-
Bestill her

Annonselenke

Mizuno Wave Rider 25 tar selskapets bestselgende sko, hiver inn mer demping og en mer fleksibel overdel, kutter vekten drastisk og serverer den beste utgaven av Wave Rider noen gang.

For ett år siden testet vi Mizuno Wave Rider 24 – den første skoen med selskapets helt nye dempemateriale Enerzy. Mens Rider 24 i hovedsak benyttet Enerzy i bakre del av mellomfoten og i hælen, har den 25.utgaven får en ny mellomsåle med langt mer av «magi-materialet» enn tidligere. I tillegg er både overdel og yttersåle fornyet. Og ikke minst, skoen er laget i veganske og Bio-basert materiale.

Overdelen på Mizuno Wave Rider 25 består av et oppdatert engineered mesh som gjør skoen både fleksibel og ventilerende. Tungen er nå sydd inn i sidene på skoen for å sørge for en sikker og god passform, og ikke minst hindre friksjon og stein å trenge inn i skoen. Kombinasjonen av den myke overdelen og den trygge passformen som tunge-løsnignen byr på, gjør at Mizuno Wave Rider 25 føles mer komfortabel enn noen gang. Innersålen er også fornyet, er ekstra tykk for økt komfort, og kan taes ut ved behov. Rider har alltid vært en sko som passer en stor målgruppe takket være den relativt brede passformen i front, samtidig som hælpartiet sørger for å låse foten fast, og Mizuno Wave Rider 25 fortsetter å være en sko som kan brukes uavhengig om du har smale eller brede føtter.

I år har Mizuno Wave Rider 25 fått Enerzy i hele mellomsålen i tillegg til hælpartiet. Ikke bare sørger Enerzy for bedre demping og respons, men det bidrar også til at skoen blir lettere. Wave Rider 24 opplevdes ikke som en tung sko, men vekten er nå slanket fra 312 gram i str. 42 herre, til 276 gram! Resultatet av den økte mengden Enerzy og den lavere vekten, gjør at Mizuno Wave Rider 25 fremstår som en fantastisk mengdetreningssko som like gjerne trives til raske intervaller og nye Strava-rekorder.

Vi må heller ikke glemme den tradisjonelle Wave-platen som i år er produsert i 100% bio-basert materiale. Wave-platen har fått en ny og forbedret form, og bidrar til et ekstra snert i stegavviklingen. For hver gang du lander på foten, lagres energien fra landingen i Wave-platen som deretter fungerer som en katapult i det du sparker i fra ved neste steg.

Mizuno har ikke valgt å gå for den populære «rocker»-formen der forfoten buer svakt oppover for å hjelpe til med stegavviklingen, men tykkelsen på mellomsålen har økt noe (4 mm) i forbindelse med introduksjonen av Enerzy i hele mellomsålen. Droppet er på 12 mm, og hjelper deg til et effektivt løpesteg uten at det tar fra deg bakkekontakten og den gode løpsfølelsen. (Høyde hæl/forfot er 34/26 mm for Rider 25 vs. 32/20 mm for Rider 24).

Mizuno har bestandig fått skryt for lang levetid og høy slitestyrke på skoene sine og tradisjonelt noen av løpeskoene med lengst levetid. Enerzy-materialet har lengre levetid enn tradisjonelle mellomsåle materialer, og yttersålen i X10-gummi er nesten udødelig. Gummiblandingen gir godt grep på de fleste underlag, og Wave Rider 25 trives like godt på grus og tørre stier som på asfalt. Etter at Mizuno fjernet den dype flexgropen, eliminerte de samtidig utfordringen med steiner som fester seg under sålen. Fleksranden fra i fjor har faktisk blitt enda litt mindre, uten at vi merker noen særlig effekt. Bruksområdet er svært allsidig

Mizuno Wave Rider 25 er normale i størrelsen. Hælen er medium bred, og låser foten godt på plass. Mellomfoten er også medium bred, mens tåboksen gir godt med rom til tærne.

Den 25.utgaven av Wave Rider er mer allsidig enn noen gang, noe som i seg selv er en god oppgradering fra kanskje en av markedets allerede mest allsidige sko. Rider 25 er mykere, mer responsiv, mer fleksibel og lettere, og roper etter å leke fra morgen til kveld. Skoen kommer til å glede både nye løpere og mer erfarne løpere, og passer på nær sagt alle distanser. Det finnes så klart raskere sko til intervallos i bakgården, men det er uansett ikke her Mizuno Wave Rider 25 skal konkurrere. Vi er imponert nok en gang. Mizuno – bra jobba.

Fordeler

 • Kongen av allsidighet.
 • Enda mykere, mer responsiv og fleksibel.
 • Svært slitesterk såle. Godt grep på variert underlag.
 • Låset foten godt og sitter som en sokk.
 • Lett!
4.

On Cloudstratus

"Maksimal demping, maksimal komfort"!

Hæl/forfot

36mm/28mm

Dropp

8mm

Vekt

310g

Løpsfølelse: 23/25
Respons: 22/25
Stabilitet: 23/25
Demping: 24/25

Score: 92/100

Rating: 5.5/6
Kr 1999,-
Bestill her

Annonselenke

«Maksimal demping, maksimal komfort». On Cloudstratus er laget for deg som ønsker å løpe langt i godt dempede sko uten å måtte gi avkall på den gode løpsfølelse.

On Cloudstratus er selskapets mest dempede sko, og tar sikte på å tilfredsstille selv de mest kravstore løpere. Dette er ikke skoen du bruker du intervaller i bakkene bak huset, eller på løpebanen i nabolaget. Dette er skoen du tar frem på dager der beina dine trenger ekstra komfort, eller du vet at du skal løpe lengre distanser som for eksempel en halv- eller helmaraton.

On fortsetter tradisjonen med å produsere miljøvennlige sko, og den tynne og luftige meshoverdelen på On Cloudstratus består av 75% resirkulert polyester, mens hele skoen i seg selv består av 20% resirkulert materialet. Forfoten er relativt bred slik at skoen skal kunne passe flest mulig, mens det spesielle «Star-lissesystemet» skal bidra til at skoene enkelt lar seg forme etter foten som sitter i skoen. Disse lissene danner et slags stjerneformet mønster i motsetning til tradisjonelle horisontalt design. Vi merker ingen stor effekt av dette, men det er vanskelig å si hvordan skoen ville føltes ut med vanlig lisser. Overdelen er uansett svært komfortabel, holder foten godt på plass, og fordeler trykket jevnt over vristen.

På innsiden sørger en «innvendig sokk» for at foten sitter som støpt i skoen og reduserer samtidig potensiell gnissing og irritasjon. Den nye hælkappen er lavere og snillere mot akilles, samtidig som en ekstra TPU-kappe på utsiden og innsiden av hælen bidrar til ekstra støtte på lange turer når føttene begynner å bli slitne.

Nytt for On Cloudstratus er det doble laget CloudTec i mellomsålen. Kombinert med det superlette og responsive materialet Helion, sørger dette for at On Cloudstratus klarer å by på egenskaper som i utgangspunktet er vanskelig å få til. (CloudTec består at individuelle skyer/puter som beveger seg uavhengig av hverandre). I motsetning til forrige generasjon Cloudstratus som kun benyttet et dobbelt lag CloudTec i hælen og frem til forfoten, har den siste generasjonen to lag i hele sålens lengde. Mellom lagene sitter et speedboard som skal hindre at du synker for langt ned i skoen ved landing, samtidig som det gir deg et ekstra «kick» i frasparket.

Kombinasjonen gir absolutt effekt. On Cloudstratus er en veldig godt dempet sko som tar være på føttene fine uten å overdrive det. Sammenligner vi med andre mengdetreningssko som Asics Nimbus/Kayano, eller Saucony Triumph, så føles On Cloudstratus både raskere og mer leken samtidig som den bevarer den gode dempingen. Du unngå å «synke ned i skoen», og du får mer følelsen av å bruke en raskere mellomdistansesko.

Yttersålen ligner den vi tradisjonelt har sett på On løpesko. Her er det skyene som utgjør selve sålen, og skyene som er mest eksponert for slitasje er forsterket med ekstra gummi. Hver av skyene har et karakteristisk mønster som skal sørge for bedre grep på alle typer underlag.

Sålehøyden er høyere enn tidligere On sko vi har testet, men er ikke spesielt høy sammenlignet med vanlige mengdetreningssko. Droppet på 8 mm gir en god kombinasjon av nok hjelp i frasparket, samtidig som det ikke er så mye at du føler skoen gjør all jobben for deg.

On Cloudstratus er normale i størrelsen, har et medium hælparti som sørger for å holde foten godt på plass, og en relativt bred mellomfot/forfot. Takket være den innvendige sokken er det lett å få skoen til å sitte godt enten du har smale, eller brede føtter.

Skoen passer definitivt best for deg som ønsker en sko som kan brukes til lengre turer, og på dager der du ønsker høy komfort etter f.eks. en lang konkurransedag eller treningsløp. Til tross for den god dempingen er skoen leken nok til å kunne brukes på noen raske 5 km løp, eller intervaller dersom du ønsker det.

On Cloudstratus er en ypperlig mengdetreningssko eller langdistansesko for deg som er på utkikk etter en komfortabel sko som tar vare på beina dine for hvert eneste steg, men samtidig ikke «dreper» den gode løpsfølelsen. Cloudstratus klarer å levere meget god demping, samtidig som den gir god respons i hvert fraspark.

Fordeler

 • Meget god demping og høy komfort.
 • Holder foten godt på plass.
 • God løpsfølelse (kontakt med underlaget).
 • Luftig og fleksibel overdel.
 • God støtte i hælpartiet.
 • Passer mange fottyper (også brede).

Ulemper

 • Litt tung.
5.

Saucony Triumph 18

"Kanskje den mest komfortable mengdetreningsskoen vi noen gang har testet!"

Hæl/forfot

32mm/24mm

Dropp

8mm

Vekt

315g

Løpsfølelse: 21/25
Respons: 22/25
Stabilitet: 23/25
Demping: 24/25

Score: 90/100

Rating: 5.4/6
Kr 799,-
Bestill her

Annonselenke

Saucony Triumph 18 tar komfort og begrepet «mengdetreningssko» til nye høyder. Denne skoen får selv en sofa-elsker til å innse at løpesko kan være mer behagelig enn myke sofaputer.

Saucony Triumph har alltid vært en sko for de som er ute etter en solid mengdetreningsko til rolige turer eller aktiv restitusjon, mens Ride-serien har vært en mengdetreningssko med et mer allsidig bruksområde. Den forrige utgaven av Saucony Triumph høstet mye gode kritikker og ble godt likt for sin komfortable passform og behagelige demping uten at skoen «slukte» deg under landingen. Saucony Triumph 18 har blitt enda bedre – på alt.

Nytt for denne modellen er en mer luftig og komfortabel overdel, en redesignet mellomsåle som skal gjøre skoen mer smidig og responsiv, et tightere hælparti som låser foten bedre på plass, og en yttersåle med bedre grep.

Overdelen i Jacquard mesh sørger har blitt noe tynnere og mer fleksibel enn tidligere, og sørger for å holde foten trygt på plass (skoen har en forsterkning på hver side i front). Tungen er sydd fast i sidene av skoen slik at den ikke forflytter seg og blir til irritasjon. Kombinasjonen gjør at overdelen uten tvil føles svært komfortabel, men vi kan ikke unngå å tenke på at skoen kunne vært «enda litt lettere» dersom Saucony hadde fjernet litt mer av den polstrede tungen og materialet på overdelen. Skoen hadde også blitt luftigere på de varmeste dagene – for Saucony Triumph 18 blir fort varm. Lissene er gode, men de flises litt raskt opp.

Mellomsålen består av Saucony sitt PWRRUN+, et materiale som så lyset for første gang med introduksjonen av Triumph 17. PWRRUN+ er enda lettere, mer fleksibelt og responsivt enn det gamle EVA-materialet, og er også mer motstandsdyktig mot temperaturendringer slik at det ikke blir hardt i kulden, eller for mykt ved høyere temperaturer. Droppet på 8mm bidrar til en naturlig stegavvikling uten at det føles ut som at skoen gjør all jobben for deg. Saucony Triumph 18 oppleves stødig og trygg, og mye skyldes nok den brede mellomsålen som også er «forsterket» med en slags kile/guide på sidene for å guide foten gjennom stegavviklingen.

Vi må også trekke frem den utrolige høye komforten med denne skoen. Saucony benytter det de kaller en FORMFIT-fotseng som gjør at foten nærmest synker ned i sålen og lar seg omslutte av innersålen istedenfor at du «sitter på toppen» av den. Saucony har klart å gjøre dette uten at skoen føles tung og treg, og det bidrar bare til en vanvittig høy komfort. Løpsfølelsen og komforten er i utgangspunktet veldig lik Asics Gel Nimbus 23.

Yttersålen er kanskje det som har endret seg mest. I motsetning til tidligere der sålen var forsterket med krystallisert gummi, benytter Saucony Triumph 18 karbonisert gummi som både har bedre grep og lavere vekt. Sålen er også oppdatert med flere fleks-kanaler som bidrar til bedre fleksiblitet og lettere stegavvikling. Vi liker spesielt godt at Saucony har valgt å forsterke nesten hele sålen med gummi, noe som gjør at Saucony Triumph 18 har høy slitestyrke, og ikke minst kan brukes på grusveier uten å få ødelagt sålen. Den tidligere sålen hadde kanskje litt høyere slitestyrke, men grepet var ikke like godt. Det er uansett minimal forskjell på slitestyrken på de to gummiblandingene.

Saucony Triumph 18 er normale i størrelsen, og er gjennomgående medium bred fra hæl til forfot. Skoen føles nok litt større enn Triumph 17, men det skyldes i hovedsak at den nye hælkappen holder foten bedre på plass, og det vil oppleves som at det er bedre plass til tærne i front.

Er du en erfaren løper som søker en sko for lange rolige turer, til restitusjonsdagene, eller til dagene der du ønsker litt ekstra komfort? Da er Saucony Triumph 18 perfekt. For nybegynnere og middels erfarne vil Saucony Triumph 18 være den perfekte mengdetreningssko, og mange vil nok kunne ha glede av denne også på kortere distanse. Bare husk at det først og fremst er en sko for mengde, noe vekten på 315 gram også tilsier

Saucony Triumph 18 er virkelig en triumf. Skoen leverer en komfort som er helt suveren, og en snert og livlighet som få mengdetreningssko med like god demping er i stand til. Samtidig er skoen slitesterk nok til å kunne bære deg gjennom mange mil, og sørger for å ta vare beina dine gjennom mange og lange turer. Kanskje den beste mengdetreningsskoen vi har prøvd.

Fordeler

 • Utrolig komfortable!
 • Meget god demping, men også god respons.
 • Føles trygge og stødige.
 • Innersålen omfavner fotbladet.
 • Slitesterk og godt grep.

Ulemper

 • Litt tung for de raskere turene.
 • Lissene er tykke og kan bli flisete.
8.

Mizuno Wave Rider Neo

"Mizuno sin mest lekne sko til nå!"

Hæl/forfot

32mm/20mm

Dropp

12mm

Vekt

275g

Løpsfølelse: 22/25
Respons: 23/25
Stabilitet: 21/25
Demping: 22/25

Score: 88/100

Rating: 5.3/6
Kr 1899,-
Bestill her

Annonselenke

Mizuno Wave Rider Neo tar bestselgeren Rider 24, og gjør den enda mykere, spenstigere og leken!

Da Mizuno tidligere i år lanserte sin siste Rider-modell der de for første gang tok i bruk det nyutviklede Enerzy-materialet, ble vi raskt så begeistret at skoen gikk rett til topps i vår toppliste over de beste løpeskoene på markedet. Nå har japanerne tatt skoen enda et steg videre og oppdatert den med enda mer Enerzy for å booste de gode egenskapene!

Vi kan like gjerne starte med overdelen som i seg selv er en av de mest behagelige overdelene vi har prøvd på en Mizuno-sko. Neo benytter en «bootie» konstruksjon som omslutter foten på samme måte som når du tar på deg en sokk. Overdelen puster godt, og sørger for å gi nok støtte til at skoen føles trygg. Hælkappen er høy, men avrundet bakover slik at den ikke kommer i konflikt med akillessenen. Det eneste minuset er at konstruksjonen fører til at det kan samles seg småstein og rusk rundt hælen som havner i skoen.

Wave Rider 24 vartet opp med en perfekt balanse mellom demping, god respons/snert og lav vekt. Der Rider 24 benyttet det nye Enerzy materialet kun i hælen, har Neo blitt utstyrt med Enerzy i hele mellomsålen. I tillegg har Neo fått et ekstra Enerzy i hælen for enda bedre demping og komfort. Skoen er ellers utstyrt med Mizuno sin tradisjonelle Wave-plate som sørger for ekstra snert i frasparket.

Ved første øyekast kan det virke som at Mizuno Wave Rider Neo er altfor myk, men det er den absolutt ikke. Du merker raskt at dempingen i hælpartiet er særdeles god, men forfoten er langt fastere, og det relativt store droppet gjør at stegavviklingen går smidig og lett. Når du lander på hælen drar du umiddelbart nytte av den ekstra dempingen i hælen, mens den fastere forfoten sørger for at du får god snert i frasparket.

Mizuno Wave Rider Neo oppleves som mye fastere enn Asics Gel Nimbus 23, og er også lettere å løpe raskt i ettersom du ikke synker like langt ned i skoen. Den relativt lave vekten gjør også at skoen kjennes raskt og leken.

Sålen ser relativt lik ut som for Rider 24 og er en såkalt «full ground contact sole» der det hule rommet mellom hæl og forfot er borte. En relativt dyp fleks-kanal strekker seg fra hælen og helt frem til tærne, og bidrar til at skoen blir mer fleksibel, samtidig som den hjelper foten i stegavviklingen.

I motsetning til Rider 24 benytter Neo et nytt materiale (G3) som skal være enda mer holdbart enn tidligere, samtidig som sålen er forsterket med ekstra slitesterkt X10 gummiblanding på de mest utsatte stedene. Vi opplevde Rider 24 som ekstremt slitesterk, og hadde de samme forhåpningene til Neo, men akkurat her skorter det på superlativene. Hele mellomfoten er nemlig eksponert for underlaget og småsteiner presser derfor lett hull i materiale mellom de to partiene med gummi. Allerede etter noen mil utendørs er det antydninger til slitasje her. Som en løpesko på ren asfalt uten stein er Neo topp, men så snart du kommer på partier med mye småstein, ville vi ikke valgt Rider Neo

Ellers biter Mizuno Wave Rider Neo godt fra seg på både tørr og våt asfalt, og den sokkelignende konstruksjonen sørger for at foten holdes godt på plass under skarpe svinger og hurtige aksellerasjoner. Wave Rider Neo markedsføres som en mengdetreningssko, men den faste forfoten gjør at du kan bruke denne skoen på kortere distanser og tempoøkter.

Hvis du likte Wave Rider 24, så er det nesten umulig og ikke bli glad i Mizuno Wave Rider Neo. Dette er en sko som byr på komfort nok til å ta vare på føttene, samtidig som den er livlig nok til å bringe frem smilet. En fantastisk sko med stort bruksområde.

Fordeler

 • Låser foten godt på plass.
 • Godt demper over hele sålen.
 • Pent design.
 • God respons.
 • Puster godt.
 • Usynlig tåkappe som beskytter tærne.

Ulemper

 • Sålen er eksponert for småstein og slitasje.
11.

On Cloudswift

"En perfekt kombinasjon mellom alt som er viktig i en god løpesko!"

Hæl/forfot

23mm/16mm

Dropp

7mm

Vekt

282g

Løpsfølelse: 22/25
Respons: 22/25
Stabilitet: 22/25
Demping: 21/25

Score: 87/100

Rating: 5.2/6
Kr 1799,-
Bestill her

Annonselenke

On Cloudswift er skoen som kan frembringe løpegleden selv i de mest motvillige.

On er kjent for å være innovative og fremtidsorientert i både design og teknologi, og Cloudswift kommer nå i sin andre utgave. Skoen har gått gjennom noen forandringer, men er fremdeles den samme lette og livlige løpeskoen den alltid har vært. Og ikke minst – skoen ser utrolig bra ut.

On Cloudswift benytter On sin nye CloudTec dempeteknologi der mellomsålen har blitt oppgradert med mer av «superskummet» Helion i både hæl og forfot. Helion byr på svært gode dempeegenskaper samtidig som det veier lite og er meget responsivt. I tillegg har On inkludert et speedboard som skal hindre at du synker for langt ned i skoen ved landing, samtidig som det gir deg et ekstra «kick» i frasparket.

On har høyt fokus på miljøet, og meshmaterialet i overdelen er laget i 100% resirkulert materiale. På sidene er Cloudswift forsterket med sidevegger i et kraftigere nylonmateriale. Disse bidrar også til en god og støttende effekt på foten, samt fungerer som en liten lomme for lissene. Tungen er integrert i skoen og sørger for at skoen føles nesten som en sokk når du tar den på. Den er myk og godt polstret, og hviler godt mot lesten.

I likhet med flere og flere produsenter har On valgt å gå for en rockersåle der sålen har en mer avrundet form både i hæl og forfot. Rockersålen gjør at skoen hjelper deg til et mer «rullende» og naturlig fraspark, og ikke minst vil skoen sørge for å «guide» deg gjennom hele landingsfasen til et nytt fraspark. Det er lett å kjenne hvordan dette faktisk hjelper deg til å drives fremover for hvert steg du tar. Her har On gjort noe virkelig bra. Droppet på kun 7 mm gjør også sitt til at skoen kommer til å passe mange ulike løpere.

Hælen har passe godt med polstring, og et støttebånd strekker seg hele veien rundt hælen og fester seg i sidebåndene. Utformingen sørger for at skoen sitter svært godt på foten.

Sålen består som vanlig av de 18 klassiske putene som har vist seg å være slitesterke, samtidig som de gir godt grep på nesten alle typer underlag. Sålen er forsterket med ekstra slitesterk gummi både i hæl og front på de områdene der sålen er mest utsatt for slitasje, men et lite parti midt under foten er eksponert for småstein som kan trenge seg inn i skummet. Vi ville derfor vært forsiktig med å løpe for mye opp grus med Cloudswift. Når det gjelder dempingen så er Cloudswift ganske fast, noe som bidrar til den gode responsen. For de lengste distansene ville vi valgt On Cloudflow, mens Cloudswift egner seg bedre for opp til 20 km.

Skoen er normal i størrelsen. Både hæl, mellomfot og forfot er middels bred, mens volumet er relativt lite. Skoen tilpasser seg til fotbladet, og vil nok passe mange fottyper.

Med en vekt på 290 gram ligger On Cloudswift midt på treet når det gjelder vekt, men skoen føles mye lettere enn det vekten tilsier. Mye skyldes nok også den gode luftingen som skoen innehar, og den tighte og komfortable passformen.

On Cloudswift er en drøm å løpe i. Den byr på komfort, stil og inspirasjon. Dette kan godt bli en ny favoritt til varierte løpeturer i året som kommer.

Fordeler

 • Utrolig komfortabel på foten.
 • Føles lett. Gode pusteegenskaper.
 • God demping, samtidig som det er god snert i frasparket.
 • Rockersålen nærmest driver deg fremover.
 • Godt grep på alle underlag.
 • Pent design.
 • God støtte fra sidebåndene + fungerer som lomme for lissene.

Ulemper

 • En liten del av sålen er eksponert for småstein og slitasje.

Dette bør du se etter

Dropp

Dropp er forskjellen i såletykkelse fra skoenes såle fra forfot til hæl. En joggesko med helt flat såle har 0 mm dropp, mens en joggesko med 10 mm dropp er 10 mm høyere i hælen enn i forfoten. Tidligere har joggesko hatt relativt mye dropp, 12-14 mm, men i dag er det vanligere med mindre dropp. Mengdetreningssko ligger som regel på 8-12 mm, men lettvektssko og terrengsko gjerne ligger mellom 3-6 mm.

Enkelt forklart kan vi si at lavere dropp gjør det lettere å løpe med en naturlig løpeteknikk med en mer effektiv og raskere stegavvikling. Når du lander på mellomfot/forfot, bruker du mindre krefter på å bremse bevegelsen fra forrige steg, og desto mer av kreften på å komme deg framover. Denne formen for løping er skadeforebyggende og anbefales personer som løper mye. Samtidig vil en joggesko med mye dropp gjøre det lettere å løpe for en løper som lander på hæl. Skoens utforming gjør at steget avvikles ved at man ”ruller” framover mot skotuppen. Tidligere har mye dropp vært synonymt med høy vekt på skoene, men nye materialer og produksjonsmetoder har sørget for at du kan løpe i lette sko selv om de har mye dropp. 

De siste årene har det blitt veldig populært å løpe med joggesko med 0 mm dropp, altså sko med samme høyde foran og bak. En sko med lavere dropp vil gjøre det enklere for deg å lande på mellomfot/forfot og stegavviklingen vil skje raskere. Man bør imidlertid være ha en forsiktig tilnærming til 0 mm dropp sko, ettersom det er en større belastning på løpsmuskulaturen. Lavere dropp setter høyere krav til legger og akillessener, og det kan lett oppstå skader om du går rett fra en tradisjonell mengdetreningssko til 0 mm dropp.

Demping

Joggesko som primært benyttes på asfalt kommer i varianter både med og uten særlig demping. En godt dempet sko er som regel bedre egnet til lengre turer, men vil ikke føles like rask og responsiv som en lettere sko med mindre demping. Hvor vant du er til å løpe, og hvor på fotsålen du lander, vil ha stor betydning for hvor mye demping du bør ha.

Dame- og herremodeller

De fleste modeller kommer i dame- og herremodeller, mens skoene hvor dette ikke er spesifisert er unisexmodeller. Som regel er dame- og herremodell så like at det ikke utgjør noen forskjell, og om du som dame sliter med å finne store nok sko, kan du fint velge en herremodell.

Materiale

Hva slags materiale en joggesko er laget av vil være med å bestemme skoens egenskap. En joggesko som kommer i en modell med og uten vanntett membran, vil i en vanntett utgave gjerne oppleves som stivere og mindre følsom. Mengdetreningssko eller lettvekssko som er beregnet på asfalt, er gjerne produsert i et luftig og pustende mesh-materiale. Disse er behagelige å løpe i så lenge underlaget er hardt og stabilt, men vil raskt bli ødelagt når du beveger deg i terrenget. Noen foretrekker en luftig sko, mens andre ønsker at den er varm og god. Vår erfaring er at det som regel blir varmt på beina når man løper, og det er behagelig å løpe i en joggesko som gir god lufting. Ikke bare unngår man svette føtter og risiko for gnagsår, men den luftige følelsen gjør også at skoen kjennes lettere og raskere!

Utvalget av sko

Skoene som er testet er blant de mest populære modellene på markedet. Vi skulle gjerne testet flere modeller, men langt i fra alle merker har sko tilgjengelige. Første gang vi publiserte testen hadde vi fokus på mengdetreningssko, mens vi når har samlet ulike typer joggesko vi varmt anbefaler. Og når det er sagt; det finnes ikke EN sko som vil passe alle. Mens noen foretrekker en tight og smal modell, ønsker andre en mer romslig og løs modell. Noen ønsker sko fra kun ett merke, mens andre bruker sko fra flere ulike merker. Vår test/guide skal kan forhåpentligvis hjelpe deg til å velge et par sko som er riktig for nettopp deg. Alle skoene er bra, selv om vi setter noen høyere enn andre. Du ser kanskje hvor vanskelig det er å skille mellom nummer 1, 2, 3, osv.?

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Best i test - kosttilskudd

Vegansk proteinpulver – Best i test 2024!

Vi gir deg oversikten over de 6 beste og mest populære…
Dato: Mai 23, 2024
Best i test - kosttilskudd

Weight Gainer – Best i test 2024!

Vi gir deg oversikten over markedets beste weight gainer i 2024!…
Dato: Mai 16, 2024
Best i test - kosttilskudd

Pre Workout (PWO) – Best i test 2024

Pre Workout har i løpet av få år blitt et av…
Dato: Mai 10, 2024