Vi gir deg oversikten over markedets beste joggesko i 2023. Her finner du noen av de beste nøytrale løpeskoene for asfalt og løp på mølle.

Hvis du går inn i en sportsbutikk og vil kjøpe et par joggesko, er det lett å bli forvirret. Joggesko finnes i flere ulike kategorier, med ulikt dropp, pronasjon, demping og svært forskjellig passform. For en person som løper flere dager i uken er skoene det viktigste verktøyet man har. En god sko skal sørge for å gi støtte og avlastning der du trenger det, tilstrekkelig demping under hæl og forfot, og samtidig by på en god løpsfølelse. 

Under finner du test av noen av de mest populære modellene på markedet, og nederst på siden finner du en omfattende forklaring på  hva du bør tenke over ved kjøp av joggesko av ulike begrep som brukes om sko, og ikke minst tips til hva du bør se etter. Det er hovedsaklig testet sko beregnet til mengdetrening, men det er også med et par modeller for litt kortere distanser og raskere løp. Priser er veiledende, men butikkene har gjerne gode tilbud, og vi forsøker til enhver tid å linke til de beste tilbudene. I testen av har vi tatt for oss hvordan skoen oppleves i bruk og vurderer blant annet demping, komfort, grep, løpsfølelse og helhetsinntrykk. Det er ikke gjort vurderinger for slitestyrke da skoene ikke er brukt lenge nok til å inkludere dette.

Samtlige sko er meget gode, og det er opp til deg so løper å velge det riktige paret for nettopp deg. Litt enkelt kan vi si at «en erfaren løper sannsynligvis vil være i stand til å løpe lengre med en lettere og mindre dempet sko, enn noen som akkurat har begynt å løpe». Vår anbefaling er å velge en sko etter ditt nivå, og eventuelt velge to par slik at du kan rullere parene. På denne måten vil skoene også bli mindre slitt.

Er du på jakt etter løpesko for terreng? Sjekk vår oversikt over de beste skoene for «Best i test terrengløpesko 2023 – Løpesko for terreng» her.

 

Best i test joggesko 2023 – Joggesko for asfalt/mølle

Vi i Hardworkout.no er opptatt av at testene skal være uavhengige og troverdige. Ved å handle gjennom linkene i testen mottar vi en liten provisjon fra butikkene som bidrar til at vi kan fortsette å publisere kvalitetsbevisste tester og artikler. Du betaler den samme rimelige prisen som butikkene oppgir. Vi setter derfor stor pris på om du bruker linkene i artikkelen. Alle joggesko er grundig testet av oss. Her kan du lese mer om våre samarbeidspartnere.

SORTER ETTER:

1.

Asics Metaspeed Sky

"Asics Metaspeed Sky er det råeste vi har satt foten i - noen gang!"

Hæl/forfot

33mm/28mm

Dropp

5mm

Vekt

199g

Løpsfølelse: 25/25
Respons: 25/25
Stabilitet: 20/25
Demping: 25/25

Score: 95/100

Rating: 5.7/6
Kr 2600,-
Bestill her

Annonselenke

Asics er tilbake i gamet med sin råeste sko noen gang! Dette er våpenet som skal ta Asics tilbake på tronen der de hører hjemme.

Asics Metaspeed Sky er skoen som skal ta Asics tilbake til tronen der de en gang var, og der de hører hjemme. Denne skoen er så unik at den virkelig bare må oppleves for å forstå hva vi snakker om.

Asics Metaspeed Sky er en «supersko». Dette er en sko som har hele pakka og som overrasker positivt i alt fra lange og seige maraton til raske 5 kilometere. Det nye sålemateriale FLYTEFOAM Blast Turbo, fullengde karbonplaten og den unike mellomsåle geometrien, gjør Metapeed Sky både lynrask og effektiv. Sammen med en perfekt overdel i pustende meshmateriale, og en trygg og god hælkappe, klarer Asics Metapeed Sky å levere kanskje den råeste skoen vi har testet noen gang.

Asics Metaspeed Sky er en´ av fire modeller i Asics sin nye Speed-serie der hver og en modell er laget for å maksimere hastigheten til ulike former for løpeteknikk. Etter å ha analysert hvordan ulike løpere øker hastigheten ved å ta lengre skritt eller raskere stegfrekvens, kom de frem til at løpere presterer bedre når de løper i sko som er tilpasset deres unike løpestil. Dersom du er en løper som øker hastigheten ved å ta lengre steg, så behøver du en sko som øker den vertikale «bouncen» fra mellomsålen slik at du kan ta lengre steg for hvert skritt.

Det er her Asics Metaspeed Sky kommer inn. Asics Metaspeed Sky ble laget for deg som vil løpe raskere, men med samme stegfrekvens som tidligere, altså med den samme teknikken uten at du behøver å gjøre noen endringer på hvordan du løper. Skoen gjør det for deg.

Hver enkelt del i Asics Metaspeed Sky er nøye gjennomtenkt for å gjøre både deg og skoen raskere. Den tynne meshoverdelen i 100% resirkulert polyester, og den halvveis fastsydde tungen gjør at skoen føles komfortabel og trygg samtidig som den puster godt. Hælpartiet sørger for å holde foten godt på plass slik at du ikke glir fremover i skoen når du lander med full tyngde fremover. Volumet er ganske stort, og tåboksen er romslig. Hvis du har brede føtter og aldri har funnet en konkurransesko eller lettvektssko som faktisk passer, så kan Asics Metaspeed Sky være et meget godt alternativ.

Mellomsålen for Asics Metaspeed Sky er unik. Det nye FLYTEFOAM Blast Turbo (FF Blast Turbo) materiale skal ha mye av æren for Metaspeed Sky sine råe egenskaper, og kommer til å være materialet som skal hjelpe Asics tilbake på toppen av resultatlistene. FF Blast Turbo består av kun ett enkelt lag, men det kombinerer demping og respons på en fantastisk måte. Under landing komprimeres materialet for å gi deg komforten du trenger under lange løp, men er ikke så mykt at du mister den gode løpsfølelsen. Samtidig klarer FF Blast Turbo og lynraskt gå tilbake til sin opprinnelige form og leverer egenskaper helt i den motsatte enden, altså meget god respons.

Under FF Blast Turbo sitter en karbonplate i full lengde. Sko med karbonplater kan oppleves som stive og lite fleksible, men ikke Asics Metaspeed Sky. Det unike designet i mellomsålen gjør at stegavviklingen går som en lek. Energien som skapes hver gang du setter foten ned i bakken lagres i mellomsålen og karbonplaten, som igjen bruker denne energien til og nærmest dytte deg opp og fremover. Sammen med rockerformen på sålen gjør denne kombinasjonen at Asics Metaspeed Sky nesten løper av seg selv. Den ruller av gårde, og jobben din er å følge med.

Droppet på 5 mm gjør også sitt til at skoen gir deg den gode løpsfølelsen, samtidig som det er nok til å gi den den lille ekstra hjelpen i stegavviklingen. Tykkelsen på skoen, 38 mm i hæl, 33 mm i front, er akkurat passe til å gi nok beskyttelse under lange løp, og den føles mindre tykk enn den egentlig er.

Sålen på Asics Metaspeed Sky består av ASICSGrip og har forsterknings gummi på hele forfoten og den laterale delen av skoen. Asics har spart vekt ved å lage små hull i gummien, samtidig som de har utelatt gummi midt under sålen, og helt bakerst på hælen. I utgangspunktet er vi imponert over at Asics har forsterket skoen såpass som de har gjort, men det hadde vært enda bedre om den bakerste delen på bare et par centimeter, også hadde vært forsterket med gummi. Denne tar raskt slitasje dersom du lander mye på hæl.

Slitestyrken på Asics Metaspeed Sky er likevel imponerende med tanke på hvor lett denne type løpesko slites sammenlignet med en fullblods mengdetreningssko. Unngå grus, men asfalt og bane kan du løpe mange mil på. Gummiblandingen er relativt myk, og gir godt grep på både tørr og våt asfalt, og kombinert med den sikre passformen, kan du kutte svinger og hjørner som bare det.

Asics Metaspeed Sky er litt store i størrelsen, så ønsker du en tight sko kan du gjerne gå ned et halvt nummer. Hæl og mellomfot er medium/smal, mens forfoten er medium bred. Volumet er relativt stort.

Asics Metaspeed Sky passer for alle, og på alle distanser overrasker som nevnt på alle områder, og selv om den først og fremst ble laget for lengre distanser som halvmaraton og maraton, så er skoen så rask og leken at den like godt kan hjelpe deg til ny pers på en 5 eller 10 kilometer. Tradisjonelt kan en løpesko med karbonplate oppleves stiv og ukomfortabel for nye løpere, men Asics Metaspeed Sky klarer med sin unike mellomsåle konstruksjon og svært mye og responsive FF Blast Turbo materiale, å gjøre reisen komfortabel fra første løpesteg.

Asics Metaspeed Sky kan løpes i av hvem som helst, når som helst, på alt annet enn grus og terreng. Husk også at Metaspeed Sky først og fremst er for deg som bruker lengre steglengde til å øke hastigheten når du løper. Dersom høyere stegfrekvens er fartsvåpenet ditt, bør du velge Metaspeed Edge.

  • Full test av skoen finner du HER.

Er du i dag en ihuga fan av Nike Vaporfly NEXT%, så gjør deg selv en tjeneste og prøv Asics sitt nye flaggskip. Asics Metaspeed Sky er noe av det mest fantastiske vi har opplevd å løpe i, og vi mistenker det vil gjelde mange. Selv om du aldri får noe gratis i løping, så er den ekstra kraften du får av Asics Metaspeed Sky det nærmeste du kommer.

Fordeler

  • Fantastisk løpsfølelse.
  • Enorm respons.
  • God demping.
  • Luftig.
  • God plass i front.
  • Rockersåle hjelper til med stegavviklingen.

Ulemper

  • Slitestyrken er begrenset.
2.

Mizuno Wave Rider 24

"En evighetsmaskin som har funnet ungdomskilden!"

Hæl/forfot

32mm/20mm

Dropp

12mm

Vekt

290g

Løpsfølelse: 22/25
Respons: 22/25
Stabilitet: 23/25
Demping: 23/25

Score: 90/100

Rating: 5.4/6
Kr 1700,-
Bestill her

Annonselenke

Mizuno Wave Rider 24 forener en gammel favoritt med ny og moderne teknologi, og leverer en sko som fungerer til nesten alt du måtte ta den med på. Velkommen til en ny Mizuno-æra.

Mizuno Wave Rider er den japanske produsentens bestselgende sko gjennom mange år. I løpet av generasjonene har skoen blitt drastisk slanket i vekt og gjennomgått en rekke forandringer. Den 24. utgaven i rekken opplever den største nyvinningen på mange år ettersom Mizuno nå benytter det helt nye og innovative mellomsålematerialet Enerzy for å gjøre skoene enda mykere og enda spenstigere enn tidligere.

Mizuno Wave Rider 24 kommer i to utgaver; en med overdel i meshmateriele, og en med strikket overdel (Waveknit-modellen). Begge er bygd på den samme plattformen og benytter samme mellomsåle og yttersåle. Utgaven vi har testet er den tradisjonelle mesh-modellen. I motsetning til tidligere utgaver består overdelen nå av «ett stykke» istedenfor at det ble en overlapp der mellomfot og hæl møttes. Dette gir uten tvil et mye renere og penere uttrykk.

Rider har bestandig vært en relativt fast og responsiv sko, og opplevelsen av skoen er noe helt annet enn for eksempel den langt mykere Hoka Clifton 7. Mizuno bruker som vanlig den karakteristiske Wave-platen i mellomsålen som gir skoen en ekstra snert i frasparket, men i motsetning til tidligere utgaver har Wave-platen blitt flatere med slakere bølgetopper. Dette gjør at du får følelsen av å ha bedre kontakt med skoen, og løpsfølelse blir merkbart bedre enn med Rider 23.

Den største nyheten med Wave Rider 24 er materialet i mellomsålen. Rider 24 er nemlig den første skoen som tar i bruk Mizuno sitt eget Enerzy-mellomsålematerial! Enerzy skal i følge Mizuno være 17% mykere å gi 15% bedre respons enn tidligere foretrukne mellomsålematerialer. Tidligere benyttet japanerne en blanding av U4ic og U4icX, men sistnevnte er nå erstattet av Enerzy for å forsterke skoens gode egenskaper.

Enerzy-materialet er hovedsaklig benyttet i hælpartiet, men også i mellomfoten for å hjelpe til i avviklingen av steget. Og hvis du trodde dette var gimmick kan du bare bite det i deg, for det er lett å kjenne at det har skjedd en positiv forandring med Rider 24. Skoen føles uten tvil mer dempet og livlig enn tidligere utgaver.

I yttersålen benytter Mizuno en ekstra slitesterkt X10 gummiblanding, mens i forfoten er det brukt en mykere type gummi som skal bidra til bedre demping og respons. Den største forandringen på yttersålen er at den nå er en såkalt «full ground contact sole», altså er det hule rommet mellom hæl og forfot nå borte, og hele sålen berører underlaget. I tillegg strekker en relativt dyp fleks-kanal seg fra hæl og helt frem til tærne. Denne gjør at skoen blir mer fleksibel, samtidig som den hjelper foten i stegavviklingen.

Grepet er suverent både på vått og tørt underlag, og skoen takler fint å løpe på grusveier og fine skogsbilveier. Den nye yttersålen eliminerer også «problemet» med at steiner kan sette seg fast i hulrommet under hælen. Mizuno  har spart inn vekt på å redusere bruken av gummi i yttersålen, men over en laaang testperiode har det vist seg og ikke ha noen negativ betydning for skoen. Disse skoene er noe av det mest slitesterke vi har testet!

Wave Rider 24 er litt stor i størrelsen, så du kan vurdere å gå ned et halvt nummer dersom du liker at skoen sitter godt. Hælen er medium bred, og låser foten godt på plass. Mellomfot er også medium bred, mens tåboksen gir godt med rom til tærne.

Skoen er en real allrounder og vil nok passe en svært bred målgruppe. Rider 24 er ikke den raskeste skoen, men det sikter den seg heller ikke inn på å være. Det fine med Rider 24 er at du likevel kan bruke den til raske løpeturer, samtidig som du kommer til å trives veldig godt med skoen som en halvmaraton-maraton modell. Der du kanskje ville valgt en lettere modell på en 10km, men endt opp med vendte føtter på grunn av for lite demping, kan du nok løpe nesten like raskt med Rider 24, og samtidig ha gode bein til å løpe enda lengre!.

Mizuno Wave Rider 24 er en sterk forbedring av en allerede god sko. Å revolusjonere noe som allerede fungerer bra er en kunst som er vanskelig å gjennomføre, men japanerne kan tydeligvis langt mer enn Sushi og Nintendo-spill. Rider 24 blir uten tvil en salgshit det kommende året.

 

Fordeler

  • Allsidig løpesko som passer alt fra kortere løp til maraton.
  • Mykere enn tidligere utgaver, men også mer responsiv.
  • God plass i front.
  • Behagelig og mykt hælparti.
  • Luftig og fleksibel overdel.
  • Stilrent og flott design.
  • Godt grep på alle underlag.
  • Høy slitestyrke.
3.

Asics Novablast

"Myk, responsiv og rask!"

Hæl/forfot

32mm/22mm

Dropp

10mm

Vekt

260g

Løpsfølelse: 21/25
Respons: 21/25
Stabilitet: 21/25
Demping: 23/25

Score: 86/100

Rating: 5.2/6
Kr 1500,-
Bestill her

Annonselenke

Asics Novablast er utvilsomt en av de mykeste og mest komfortable skoene som faktisk er gode å løpe i.

Glem alt du trodde du visste om myke sko. Novablast blåser sko med «vanlig» demping av banen. Her er det snakk om mykhet av en helt annen klasse, men uten at det blir for myke.

I flere år stod innovasjonen hos Asics bom stille, men i 2020 eksploderte det totalt. Ja, vi likte godt klassikerne Kayano og Nimbus da vi testet de, men nykommerne Glideride og Novablast viser at japanerne fremdeles er å regne med som en sterk konkurrent om å tilby de aller beste løpeskoene.

Asics Novablast benytter et helt nytt mellomsålemateriale kalt FlyteFoam Blast – et svært lett materiale med superfjærende egenskaper. I motsetning til klassikerne Kayano og Nimbus som består av 117 ulike materialer og teknologier, så er Novablast en «enkel» sko der store mengder FlyteFoam Blast utgjør det meste av skoen. Og det er heller ikke vanskelig å forstå når man ser skoen fra siden. Her snakker vi en virkelig tykk såle.

Sålehøyden på hælen er 32mm, mens forfoten måler 22mm. Sammen med en rullende form på sålen gjør droppet på 10mm at du nærmest ruller fremover av deg selv, og stegavviklingen skjer lettere og koster mindre krefter.

Overdelen er laget i Asics sitt Jacquard Mesh, og gir en relativt romslig passform – spesielt i front. Novablast gir ikke den samme sokkelignende passformen som en del andre meshmaterialer, men klarer likevel å låse foten godt på plass. Hælkappen griper godt rundt hælen, og skoen har en komfortabel tunge som kjennes myk og behagelig mot lesten. Materialet er tynt og puster godt, samtidig som det virker å være relativt slitesterkt.

Den ytterste delen av sålen er laget i AHARPLUS gummi, et materialet som skal ha dobbelt så høy slitestyrke som materialet Asics normalt bruker. Den midterste delen er «hul» og bidrar til at skoen skaper en slags trampoline-effekt som gjør at skoen kaster deg tilbake (les: økt respons).

Asics Novablast oppleves som utrolig komfortabel å løpe i og overrasker stort ettersom myke sko gjerne kan føles litt døde og kjedelige når man ønsker å løpe raskt. Slik er ikke Novablast. Denne skoen er nemlig både myk og rask, og det er ikke for uten grunn av Asics holder denne skoen i «Speed-serien» sin. For helt ferske løpere kan den dog bli noe utfordrende ettersom den ikke bidrar til særlig stabilitet, mens bedre trente løpere kan bruke denne skoen på alt fra kortere tempoøkter til maraton.

Dersom du ønsker deg en intervallsko, så ville vi nok valgt noe annet. Merk også at Asics anbefaler at du ikke er over 90kg dersom du skal løpe i denne skoen. Mykheten har sin pris…

Asics Novablast er både lett, leken, rask og komfortabel! Selv om du ikke skulle brukt denne skoen til alle løpeturene dine, så er den så god at vi unner alle å ha den i løpesko-sortimentet. Har du ikke funnet løpegleden enda, så kan du finne den her!

Fordeler

  • Ekstremt komfortabel.
  • Meget god demping.
  • Rent og elegant utseende.
  • God plass i forfoten.
  • Meget god respons og god løpsfølelse.
  • God lufting.

Ulemper

  • Litt for myk for noen.
  • Kan bli litt ustabil for mindre trente løpere.
4.

On Running Cloudflow

"Perfekt balanse mellom vekt, demping og god respons!"

Hæl/forfot

22mm/16mm

Dropp

6mm

Vekt

235g

Løpsfølelse: 22/25
Respons: 22/25
Stabilitet: 21/25
Demping: 21/25

Score: 86/100

Rating: 5.2/6
Kr 1799,-

On Running lever og ånder for slagordet «run on clouds». Det skal ikke mer enn ett minutt til i Cloudflow for å forstå hva de mener. 

On er et sveitsisk merke som i løpet av kort tid har opplevd et voldsom boost i salget. Det sveitsiske selskapet har bygget merkevaren sin på en svært karakteristisk sålekonstruksjon som består av «skyer», eller «puter» som sørger for å fordele trykket utover hele fotsålen, samtidig som det gir god respons i frasparket.

Cloudflow markedsføres som en lettvekts og ultra-responsiv løpesko. Vekten er forholdsvis lav, og skoen føles enda lettere enn vekten tilsier. I mellomsålen finner vi On sitt eget Zero-Gravity» EVA – et skum-lignende materialet som sørger for god demping og komfort. Over dette ligger et «Speedboard» som skal bidra til økt respons og vridningsstabilitet. Dette gjør også til at skoen generelt blir litt stivere og bedre til å overføre kraft i stegavviklingen. On Cloudflow er derfor, til tross for alle «skyene», ikke så myk som man skulle tro. Her er det nok snert til å føle at skoen er rask, uten at det kjennes ut som en rendyrket sko for intervaller eller korte distanser. Kommer du litt frempå i skoen, føles det nesten som at skoen skyver deg fremover for hvert steg.

Overdelen er i et strikket meshmaterialet som sørger for gode lufteegenskaper. Tungen er også perforert og ligger behagelig mot vristen, mens innvendig har skoen en soklkelignende konstruksjons om bidrar til maks komfort fra første sekund du tar skoen på. Denne skoen kan du fint løpe med en varm sommerdag uten å føle deg kokt etterpå. Det er også en sko som ikke behøver og kjøres inn før den settes på prøve for lengre distanser.

Sålen, med de 18 putene, gir uten tvil et karakterisk preg til skoen. Og selv om putene helt sikkert har sine fordeler, så er det også noen ulemper. Dette er ikke skoen du først og fremst bruker på grusveier, i så fall må det være svært fine grusveier. Konstruksjonen på sålen gjør nemlig at det har en tendens til å feste seg små steiner i kanalen mellom putene. Her snakker vi primært en asfaltsko.

Cloudflow er normale i størrelsen. Hælen og mellomfot er smal til medium bred, mens forfoten er medium bred.

Ønsker du deg en lett mengdetreningssko som byr på god løpsfølelse, mye snert i frasparket og relativt god demping, så er On Cloudflow en perfekt match. er du derimot på jakt etter maks demping og komfort, så bør du velge mer i retning Mizuno Wave Skyrise eller HOKA Clifton 7.

On Cloudflow føles faktisk nesten ut som å løpe på skyer. Selv om de ikke er veldig myke, så gir de mer enn god nok demping til lange distanser, samtidig som de bevarer livligheten og snerten som gjør at du ønsker å løpe raskere! Dette kan lett bli en favoritt blant allrounder-skoene.

Fordeler

  • Lavt dropp bidrar til meget god løpsfølelse.
  • Bra snert i frasparket.
  • Superlette!
  • God demping.
  • Føles stødig og sikker på foten.
  • Fleksibel og luftig overdel.

Ulemper

  • Tåboksen kan bli litt trang.
  • Småstein kan feste seg i sålen.
5.

Salomon Sonic 3 Balance

"Den ultimate skoen for de lange løpene!"

Hæl/forfot

28mm/20mm

Dropp

8mm

Vekt

252g

Løpsfølelse: 21/25
Respons: 20/25
Stabilitet: 23/25
Demping: 22/25

Score: 86/100

Rating: 5.2/6
Kr 1400,-
Bestill her

Annonselenke

Salomon Sonic 3 Balance beviser at franskmennene kan mer enn å bare lage lette og gode løpesko for terrenget. Denne skoen imponerer stort.

Salomon Sonic 3 Balance legger seg i mellomsjiktet hva gjelder demping/vekt i Salomon sin produktlinje for løpesko til asfalt. I tillegg til Balance, tilbyr de en lettere sko i Accelerate, og en mer dempet sko i Confidence. Sonic 3 Balance byr på det beste fra to verdener. Denne skoen gir rikelig med demping, samtidig som det bevarer en god snert i frasparket. Overdelen er luftig og behagelig, og kjennes avkjølende når været er varmt. Sensifit-teknologien sørger for at skoen har en sokke-lignende passform, og omslutter foten sikkert og behagelig.

Salomon Sonic 3 Balance overrasker stort, og den er utrolig behagelig å bruke på både kortere og lengre turer. Den «lukkede» sålen gjør den også godt egnet for grusveier etter som det ikke er noen rom for steiner å feste seg. Alt i alt fremstår skoen svært allsidig, selv om det ikke er modellen du kommer til å løpe raskest i.

Skoene er normale i størrelsen, og du trenger absolutt ikke tenke på å gå opp et halvt nummer slik du ofte må med Salomon. Hæl og mellomfot er medium bred, mens forfoten er medium til bred.

Salomon Sonic 3 Balance passer best for deg som ønsker en trygg og god mengdetreningssko med fast og god demping, relativt god respons, og en stødig plattform. Skal du løpe langt, vil du elske Sonic 3 Balance. Den fungerer også fint til korte turer også, men ikke forvent noen ny PR.

Ønsker du en allsidig løpesko som kan være med deg gjennom en 5km eller et maraton, så kan du føle deg trygg på Salomon Sonic 3 Balance.

Fordeler

  • Perfekt balanse mellom demping, respons og vekt.
  • Overraskende god løpsfølelse til å være en mengdetreningssko.
  • God plass til tær og forfot.
  • Egner seg godt til både kortere og lengre distanser.
  • Stabile.

Ulemper

  • Kan oppleves litt "for" stabil for de som ønsker en rask og leken sko.
6.

Hoka One One Clifton 7

"Latterlig lett og godt dempet!"

Hæl/forfot

33mm/28mm

Dropp

5mm

Vekt

247g

Løpsfølelse: 20/25
Respons: 21/25
Stabilitet: 21/25
Demping: 22/25

Score: 84/100

Rating: 5.0/6
Kr 1799,-

Hoka One One Clifton 7 byr på rå komfort, topp demping og en upåklagelig løpsfølelse innpakket i et lekkert design.

For de som ikke er kjent med Hoka, så er Hoka selskapet som for få år siden inntok løpeverdenen med sine tykke og karakteristiske såler der demping og komfort var høyt prioritert uten at det skulle gå på bekostning av løpsfølelse. Hoka lyktes raskt, og reisen fra deres første steg på veien mot et veldig langt og suksessrikt maraton, ser ut til og ingen ende ta.

Clifton er modellen som sannsynligvis er mest elsket og hatet. Dette er Hoka-skoen som skal by på lav vekt, svært høy komfort og demping, samtidig som den gir nok god nok respons og løpsfølelse til å kunne brukes som en typisk daglig treningssko. Modellen har gått gjennom mange endringer før det som i dag står som Clifton 7. Den syvende utgaven er nesten identisk med forgjengeren Clifton 6, og franskmennene har enkelt og greit tatt det som var bra, og gjort det enda litt bedre.

Både mellomsåle og yttersålen er 100% lik som på Clifton 6. I mellomsålen er det mykt og dempende EVA-skum i hele skoens lengde, og Hoka sin egen Active Foot Frame-teknologi sørger nemlig for at sålen nærmest omslutter hælen og mellomfoten istedenfor at foten din er på toppen av den. Dette bidrar til en unikt komfortabel passform, og med en gang du setter foten i skoen, merker du at dette er en sko du ikke ønsker å ta av deg.

Yttersålen er også den samme som tidligere. Denne består av en blanding slitesterkt lettvektsgummi strategisk plassert på de mest utsatte områdene, og det samme lette skummaterialet som ellers finnes i mellomsålen. Sistnevnte materiale slites raskere, men gjør at Hoka Clifton 7 sparer inn litt vekt. Ellers har Clifton 7 bevart den samme «aggressive» Meta-rocker sålen som nærmest driver deg fremover for hvert steg.

Det som er nytt, er overdelen i et nytt lettvekts dobbellags meshmateriale. Passformen er nesten identisk med Clifton 6, men denne utgaven skal puste bedre og kjennes enda mer fleksibel. Vi vet ikke hvordan Clifton 6 var på dette området, med vi kan skrive under på at Hoka Clifton 7 både puster bra OG er svært fleksibel. Overdelen kjennes rett og slett veldig myk og behagelig, samtidig som den holder foten godt på plass i skoen.

Tungen, eller pløsen, har også fått nytt design og er nå sydd sammen med resten av overdelen slik at den skal holde seg bedre på plass når du løper. Det luftige materialet kombinert med den lave vekten (247g i str. 42), gjør at skoen også føles relativt rask til tross for sitt litt massive utseende. De som liker sko med god løpsfølelse vil også sette pris på det lave droppet på kun 5mm. Når det er sagt så får du mest utbytte av skoen dersom du klarer å lande på mellomfot/forfot, selv om Clifton 7 uten tvil også er en vinner for hælløpere. Følelsen vi har når vi løper i Clifton 7, er at skoen aktivt hjelper deg til å rulle gjennom hele bevegelsesbanen dersom du lander på hælen, og nesten kaster seg fremover om du lander på mellomfot/forfot. Og ja, det er utelukkende positivt!

En annen forbedring er det nye hælpartiet med en «pull tab» som gjør det enkelt å ta av og på skoen. Hælkappen har også blir mer skånsom mot akillesen og vil passe ypperlig for alle som sliter med ømme akillessener.

Hoka One One Clifton 7 er en klar mengdetreningssko, men kan fint brukes til kortere turer der du ønsker å øke hastigheten. Den lave vekten og «rullende» sålen, gjør at den føles livlig og inspirerende å løpe i. Skoen er stabil og god, og vil nok passe mange brukere. For en enda råere løpsfølelse skulle vi ønsket at skoen satt hakket tightere. Sålen kan også bli litt for høy for de som er på jakt etter den ultimate løpsfølelsen. Heldigvis har Hoka et glimrende alternativ i Hoka Carbon X-SPE!

Skoene er normal i størrelsen. Hælen er fast og fin uten å klemme, mellomfoten og forfoten er medium bred, og tåboksen er relativt romslig. Den fleksible overdelen og brede mellomsålen gjør nok at denne skoen vil passe både smale og brede føtter.

Hoka One One Clifton 7 leverer en så til de grader imponerende sko. Hvis du ikke har prøvd deg Hoka til nå, men kun skulet bort på løperne med de «tykke» sålene, så er det på tide å sprinte til nærmeste Hoka-forhandler å unne føttene dine opplevelsen av å trå ned i et par Clifton 7. Det er en opplevelse vi unner alle løpere. 

Fordeler

  • Fantastisk behagelig passform.
  • Meget god demping.
  • Luftig, myk og behagelig overdel. God tunge-løsning der den er en del av skoen.
  • Hælpartiet låser foten på plass, er snill mot akilles, og gjør det enkelt å ta av/på skoen.
  • Meta-rocker sålen innbyr til fart og MER løping.
  • Lett!
  • Rålekkert design.

Ulemper

  • Den råeste løpsfølelse uteblir på grunn av den tykke sålen.
7.

Asics Gel Nimbus 23

"Komfort i toppklasse!"

Hæl/forfot

25mm/15mm

Dropp

10mm (13mm dame)

Vekt

309g

Løpsfølelse: 20/25
Respons: 21/25
Stabilitet: 21/25
Demping: 24/25

Score: 86/100

Rating: 5.2/6
Kr 1900,-
Bestill her

Annonselenke

Asics Gel Nimbus 23 er overhodet ingen revolusjon, men den 23.utgaven sørger for å gjøre en allerede god sko enda bedre.

Asics Gel Nimbus 23 har eksistert i over to tiår og er en av selskapets mest solgte løpesko. Nimbus er løpeskoene for deg som ønsker en stabil og god løpesko som kan holde føttene komfortable over mange seige kilometer. Dette er ingen lettvekter som gjør at du setter ny pers på Oslo Maraton, men kanskje er det en sko som gjør det mulig å fullføre med et desto større smil om munnen ettersom beina ikke er helt mørbanket.

Asics har ikke gjort enorme endringer fra den forrige Nimbus-utgaven, men endringene de har gjort, er absolutt velkomne.  I likhet med Kayano 27 har Asics gjort spesifikke forskjeller mellom herre- og damemodell, det de kaller TRUSSTIC SYSTEM. Asics har lagt inn et hardt plastikkstykke i mellomsålen som skal bidra til å stabilisere skoen, samt at den skal bidra til en mer glidende/rullerende stegavvikling. Her er det forskjell mellom herre- og damemodellen, samtidig som damemodellen har 3 mm mer dropp enn herremodellen og er noe mykere.

Overdelen er laget i et nytt og lettere meshmateriale som bidrar til bedre pusteegenskaper, fleksibilitet og slitestyrke. I år er faktisk 20% av meshmaterialet laget av resirkulert materiale. En slags «liner», ORTHOLIE X-55, omslutter foten som en sokk og sørger for at skoen sitter godt på foten.

En annen endring som kanskje merkes enda bedre, er at mellomsålen nå består av Flytefoam Propel i full lengde, i motsetning til Nimbus 22 som hadde en mer oppstykket inndeling av materialet. Flytefoam er Asics sitt egenutviklete mellomsålemateriale som sørger for god demping, samtidig som det bidrar til bedre bounce/respons fra underlaget. Materialet er også svært lett.

Asics har også sørget for å putte mer GEL-materiale i hælpartiet. GEL-materiale er et mykere materiale som i større grad absorberer støt ved og presses sammen under landing, for så å fordele dette over hele sålens lengde før det nærmest spretter ut igjen. GEL-materialet har sånn sett to oppgaver; absorbere støt, samt bidra til ekstra bounce i frasparket.

Yttersålen består av slitesterk AHAR-gummi som sørger for godt grep selv på våt asfalt. Sålen er relativt fast og gjør det mulig å bruke skoen både på asfalt, grus og fine stier. Nimbus 23 har fått litt dypere fleksgroper en tidligere, noe som bidrar til å gjøre skoen mer fleksibel og kjennes mykere i stegavviklingen.

Asics Gel Nimbus 23 er normal i størrelsen. Hælen er medium til bred, mens mellomfoten og forfoten er medium bred. Skoen er definitivt best egnet for lengre løpeturer der komfort prioriteres fremfor fart, men kan også brukes på kortere løpeturer. En ting som er verdt å merke seg er at skoen er relativt kvikk dersom du lander på forfot, men om du løper sakte og lander på hælen, så vil den myke dempingen gjøre at du nærmest synker ned i skoen og tempoet blir deretter. Til gjengjeld der det utrolig komfortabel å ha på foten.

Hælkappen er utrolig myk, og bør passe løpere med ømme akillessener. Dog låser den ikke foten like godt på plass som flere andre modeller i testen, noe som skyldes all polstringen.

Asics Gel Nimbus 23 viderefører den trygge og komfortable skoen som alltid har vært en favoritt for trofaste Asics-brukere. Her får du maksimal komfort og en snill sko med lang levetid.

Fordeler

  • Svært god demping.
  • Myk og komfortabel sko som omslutter foten.
  • Snill hælkappe.
  • Luftig og fleksibel overdel.
  • Slitesterk såle med godt grep.
  • TRUSSTIC systemet tar hensyn til kjønnsspesifikke forskjeller.

Ulemper

  • Føles litt tung.
  • Ikke veldig mye snert i frasparket.
8.

Asics Gel Kayano 27

"Kongen av stabilitetssko!"

Hæl/forfot

30mm/20mm

Dropp

10mm (13mm dame)

Vekt

315g

Løpsfølelse: 20/25
Respons: 21/25
Stabilitet: 23/25
Demping: 22/25

Score: 86/100

Rating: 5.2/6
Kr 1900,-
Bestill her

Annonselenke

Asics Gel Kayano 27 er kongen av mengdetreningssko for deg som behøver ekstra stabilitet!

Asics trenger ingen lang introduksjon, for selskapet er mer enn godt kjent for sin lange rekke med populære løpesko opp gjennom årens løp. Kayano har eksistert siden den første modellen ble produsert i 1993 – den gang under kodenavnet «Top of running shoes». Skoen har gjennomgått en rekke designendringer, for ikke å snakke om teknologiske revolusjoner, og fremstår i dag som en helt annet sko enn det den en gang var. Men en ting er fremdeles likt; Kayano er en ekte toppmodell beregnet for de som ønsker det beste.

Asics Gel Kayano 27 er selskapets toppmodell for løpere som pronerer og trenger ekstra støtte. Denne skoen kjennes både stødig og trygg, og den er også godt egnet for normalpronerende løpere som ønsker ekstra støtte. Kayano 27 er i hovedsak en sko for de lengre turene, eller turene der tempo er rolig og du ønsker høy komfort, men er så livlig at du godt kan kjøre noen raskere turer i den.

I år er har Asics gjort noen små endringer på skoen som skal føre til bedre stegavvikling og passform. Samtidig er det gjort noen justeringen som i større grad skiller mellom herre- og damemodell. Mens herremoddelen har et dropp på 10mm, kommer damemodellen med 13mm dropp.

Overdelen har blitt både lettere og mer pustende enn forgjengeren Kayano 26. Materialet som benyttes er det samme meshmaterialet som tidligere, men Kayano 27 har fått flere luftehull som hjelper til å skape en bedre ventilasjon og å unngå overoppheting og klamme føtter. Pløsen er godt polstret og kjennes svært myk og behagelig mot lesten.

En større endring finner vi rundt hælen. I motsetningen til tidligere utgaver der Asics benyttet en ekstern hælkappe rundt ankelen, er hælen nå en sammenhengende del av skoen og har blitt fastere og mykere. Hælkappen sørger for å holde foten godt på plass, og er myk og snill mot akilles.

I mellomsålen benytter Asics Gel Kayano 27 en blanding av Flytefoam skum og GEL-teknologi. Flytefoam er veldig lett, samtidig som det bidrar til å gi skoen en fjærende og responsiv effekt. GEL-materiale er et mykere materiale som i større grad absorberer støt ved og presses sammen under landing, for så å fordele dette over hele sålens lengde, før det nærmest spretter ut igjen. GEL-materialet har sånn sett to oppgaver; absorbere støt, samt bidra til ekstra bounce i frasparket. Denne kombinasjonen har Asics mestret svært godt, for Kayano 27 er uten tvil en meget godt dempet sko, samtidig som den bevarer god snert i frasparket.

Noe av det som gjør «Kayano til Kayano», er Asics sin egen Dynamic Doumax Teknologi – en relativt fast type skum som ligger på innsiden av skoen, og som motvirker overpronering. Skummet støtter opp motet, spesielt for løpere som overpronerer, samtidig som det bidrar til bedre stabilitet.

Yttersålen består av slitesterk AHAR-gummi som sørger for godt grep selv på våt asfalt. Sålen er relativt fast og gjør det mulig å bruke Kayano 27 både på asfalt, grus og fine stier. Skoen har også fått dypere fleksgroper som bidrar til å gjøre skoen mer fleksibel, og gjør at skoen kjennes mykere.

I år har Asics gjort spesifikke forskjeller mellom herre- og damemodell, det de kaller TRUSSTIC SYSTEM. Som nevnt i innledningen er det forskjell på skoens dropp, men det er også gjort endringer i selve sålen. Asics har lagt inn et hardt plastikkstykke i mellomsålen som skal bidra til å stabilisere skoen, samt at den skal bidra til en mer glidende/rullerende stegavvikling. Her er det forskjell mellom herre- og damemodellen.

Kayano 27 er normale i størrelsen. Hælen er medium til smal, mellomfoten og forfot er medium bred. Tåboksen er romslig og gir god plass til tærne.

Asics Gel Kayano 27 fremstår som en kjærkommen oppdatering av den velkjente Kayano-skoen. Denne skoen er en fryd å løpe i for alle som ønsker en godt dempet mengdetreningssko for de lengre turene, og som kanskje trenger en sko som gir ekstra støtte. Skoen er også livlig nok til å kunne brukes på kortere/raskere turer, og inspirerer virkelig til mer løping.

Fordeler

  • Svært god demping og komfort.
  • Pent og rent design.
  • Behagelig hælkappe. Snill mot akilles.
  • Fleksibel og luftig overdel.
  • Gir god støtte. Føles "trygg".
  • Godt grep på alle typer underlag. Slitesterk.
  • Romslig tåboks.
  • TRUSSTIC systemet tar hensyn til kjønnsspesifikke forskjeller.

Ulemper

  • Ikke blant de letteste.
9.

Mizuno Wave Rider Neo

"Mizuno sin mest lekne sko til nå!"

Hæl/forfot

32mm/20mm

Dropp

12mm

Vekt

275g

Løpsfølelse: 22/25
Respons: 23/25
Stabilitet: 21/25
Demping: 22/25

Score: 88/100

Rating: 5.3/6
Kr 1899,-
Bestill her

Annonselenke

Mizuno Wave Rider Neo tar bestselgeren Rider 24, og gjør den enda mykere, spenstigere og leken!

Da Mizuno tidligere i år lanserte sin siste Rider-modell der de for første gang tok i bruk det nyutviklede Enerzy-materialet, ble vi raskt så begeistret at skoen gikk rett til topps i vår toppliste over de beste løpeskoene på markedet. Nå har japanerne tatt skoen enda et steg videre og oppdatert den med enda mer Enerzy for å booste de gode egenskapene!

Vi kan like gjerne starte med overdelen som i seg selv er en av de mest behagelige overdelene vi har prøvd på en Mizuno-sko. Neo benytter en «bootie» konstruksjon som omslutter foten på samme måte som når du tar på deg en sokk. Overdelen puster godt, og sørger for å gi nok støtte til at skoen føles trygg. Hælkappen er høy, men avrundet bakover slik at den ikke kommer i konflikt med akillessenen. Det eneste minuset er at konstruksjonen fører til at det kan samles seg småstein og rusk rundt hælen som havner i skoen.

Wave Rider 24 vartet opp med en perfekt balanse mellom demping, god respons/snert og lav vekt. Der Rider 24 benyttet det nye Enerzy materialet kun i hælen, har Neo blitt utstyrt med Enerzy i hele mellomsålen. I tillegg har Neo fått et ekstra Enerzy i hælen for enda bedre demping og komfort. Skoen er ellers utstyrt med Mizuno sin tradisjonelle Wave-plate som sørger for ekstra snert i frasparket.

Ved første øyekast kan det virke som at Mizuno Wave Rider Neo er altfor myk, men det er den absolutt ikke. Du merker raskt at dempingen i hælpartiet er særdeles god, men forfoten er langt fastere, og det relativt store droppet gjør at stegavviklingen går smidig og lett. Når du lander på hælen drar du umiddelbart nytte av den ekstra dempingen i hælen, mens den fastere forfoten sørger for at du får god snert i frasparket.

Mizuno Wave Rider Neo oppleves som mye fastere enn Asics Gel Nimbus 23, og er også lettere å løpe raskt i ettersom du ikke synker like langt ned i skoen. Den relativt lave vekten gjør også at skoen kjennes raskt og leken.

Sålen ser relativt lik ut som for Rider 24 og er en såkalt «full ground contact sole» der det hule rommet mellom hæl og forfot er borte. En relativt dyp fleks-kanal strekker seg fra hælen og helt frem til tærne, og bidrar til at skoen blir mer fleksibel, samtidig som den hjelper foten i stegavviklingen.

I motsetning til Rider 24 benytter Neo et nytt materiale (G3) som skal være enda mer holdbart enn tidligere, samtidig som sålen er forsterket med ekstra slitesterkt X10 gummiblanding på de mest utsatte stedene. Vi opplevde Rider 24 som ekstremt slitesterk, og hadde de samme forhåpningene til Neo, men akkurat her skorter det på superlativene. Hele mellomfoten er nemlig eksponert for underlaget og småsteiner presser derfor lett hull i materiale mellom de to partiene med gummi. Allerede etter noen mil utendørs er det antydninger til slitasje her. Som en løpesko på ren asfalt uten stein er Neo topp, men så snart du kommer på partier med mye småstein, ville vi ikke valgt Rider Neo

Ellers biter Mizuno Wave Rider Neo godt fra seg på både tørr og våt asfalt, og den sokkelignende konstruksjonen sørger for at foten holdes godt på plass under skarpe svinger og hurtige aksellerasjoner. Wave Rider Neo markedsføres som en mengdetreningssko, men den faste forfoten gjør at du kan bruke denne skoen på kortere distanser og tempoøkter.

Hvis du likte Wave Rider 24, så er det nesten umulig og ikke bli glad i Mizuno Wave Rider Neo. Dette er en sko som byr på komfort nok til å ta vare på føttene, samtidig som den er livlig nok til å bringe frem smilet. En fantastisk sko med stort bruksområde.

Fordeler

  • Låser foten godt på plass.
  • Godt demper over hele sålen.
  • Pent design.
  • God respons.
  • Puster godt.
  • Usynlig tåkappe som beskytter tærne.

Ulemper

  • Sålen er eksponert for småstein og slitasje.
10.

On Cloudswift

"En perfekt kombinasjon mellom alt som er viktig i en god løpesko!"

Hæl/forfot

23mm/16mm

Dropp

7mm

Vekt

282g

Løpsfølelse: 22/25
Respons: 22/25
Stabilitet: 22/25
Demping: 21/25

Score: 87/100

Rating: 5.2/6
Kr 1799,-
Bestill her

Annonselenke

On Cloudswift er skoen som kan frembringe løpegleden selv i de mest motvillige.

On er kjent for å være innovative og fremtidsorientert i både design og teknologi, og Cloudswift kommer nå i sin andre utgave. Skoen har gått gjennom noen forandringer, men er fremdeles den samme lette og livlige løpeskoen den alltid har vært. Og ikke minst – skoen ser utrolig bra ut.

On Cloudswift benytter On sin nye CloudTec dempeteknologi der mellomsålen har blitt oppgradert med mer av «superskummet» Helion i både hæl og forfot. Helion byr på svært gode dempeegenskaper samtidig som det veier lite og er meget responsivt. I tillegg har On inkludert et speedboard som skal hindre at du synker for langt ned i skoen ved landing, samtidig som det gir deg et ekstra «kick» i frasparket.

On har høyt fokus på miljøet, og meshmaterialet i overdelen er laget i 100% resirkulert materiale. På sidene er Cloudswift forsterket med sidevegger i et kraftigere nylonmateriale. Disse bidrar også til en god og støttende effekt på foten, samt fungerer som en liten lomme for lissene. Tungen er integrert i skoen og sørger for at skoen føles nesten som en sokk når du tar den på. Den er myk og godt polstret, og hviler godt mot lesten.

I likhet med flere og flere produsenter har On valgt å gå for en rockersåle der sålen har en mer avrundet form både i hæl og forfot. Rockersålen gjør at skoen hjelper deg til et mer «rullende» og naturlig fraspark, og ikke minst vil skoen sørge for å «guide» deg gjennom hele landingsfasen til et nytt fraspark. Det er lett å kjenne hvordan dette faktisk hjelper deg til å drives fremover for hvert steg du tar. Her har On gjort noe virkelig bra. Droppet på kun 7 mm gjør også sitt til at skoen kommer til å passe mange ulike løpere.

Hælen har passe godt med polstring, og et støttebånd strekker seg hele veien rundt hælen og fester seg i sidebåndene. Utformingen sørger for at skoen sitter svært godt på foten.

Sålen består som vanlig av de 18 klassiske putene som har vist seg å være slitesterke, samtidig som de gir godt grep på nesten alle typer underlag. Sålen er forsterket med ekstra slitesterk gummi både i hæl og front på de områdene der sålen er mest utsatt for slitasje, men et lite parti midt under foten er eksponert for småstein som kan trenge seg inn i skummet. Vi ville derfor vært forsiktig med å løpe for mye opp grus med Cloudswift. Når det gjelder dempingen så er Cloudswift ganske fast, noe som bidrar til den gode responsen. For de lengste distansene ville vi valgt On Cloudflow, mens Cloudswift egner seg bedre for opp til 20 km.

Skoen er normal i størrelsen. Både hæl, mellomfot og forfot er middels bred, mens volumet er relativt lite. Skoen tilpasser seg til fotbladet, og vil nok passe mange fottyper.

Med en vekt på 290 gram ligger On Cloudswift midt på treet når det gjelder vekt, men skoen føles mye lettere enn det vekten tilsier. Mye skyldes nok også den gode luftingen som skoen innehar, og den tighte og komfortable passformen.

On Cloudswift er en drøm å løpe i. Den byr på komfort, stil og inspirasjon. Dette kan godt bli en ny favoritt til varierte løpeturer i året som kommer.

Fordeler

  • Utrolig komfortabel på foten.
  • Føles lett. Gode pusteegenskaper.
  • God demping, samtidig som det er god snert i frasparket.
  • Rockersålen nærmest driver deg fremover.
  • Godt grep på alle underlag.
  • Pent design.
  • God støtte fra sidebåndene + fungerer som lomme for lissene.

Ulemper

  • En liten del av sålen er eksponert for småstein og slitasje.
11.

Hoka One One Mach 4

"Kongen av allsidighet!"

Hæl/forfot

35mm/30mm

Dropp

5mm

Vekt

227g

Løpsfølelse: 23/25
Respons: 23/25
Stabilitet: 23/25
Demping: 23/25

Score: 92/100

Rating: 5.5/6
Kr 1800,-
Bestill her

Annonselenke

Hoka er kanskje mest kjent for klassikere som Clifton, Bondi, Arahi og Carbon X, men er det en sko som bør vies mer oppmerksomhet, så er det Hoka One One Mach 4.

Laget for være lette, raske og responsive, men samtidig komfortable og støttende nok til å kunne løpe mil etter mil, er Hoka One One Mach 4 en sko som takler det meste du tar den med på. Hoka er kjent for sine tykke sålehøyde og lave dropp, og Mach 4 føyer seg inn i rekken med en vekt på kun 229 gram og et dropp på beskjedne 5 mm.

Overdelen på Hoka One One Mach 4 består av et slitesterkt og pustende meshmateriale som sørger for å holde foten godt på plass og motvirker ubehagelige trykkpunkter. På innsiden finner vi en EVA-sockliner som omslutter fotbladet som en sokk og byr på en helt fantastisk komfort. Her finnes det ingen tegn til ubehagelige trykkpunkter eller «hælglipp», og det er samtidig godt med plass til tærne i front. En ny hælkappe med et høyere og mer avrundet design bidrar til å redusere trykket på akilles, gir støtte til foten og er snill mot akilles. Den ekstra sålelengden bak hælen bidrar til en enklere stegavvikling.

I mellomsålen benytter skoen Hoka sitt responsive PROFLY-materiale, et tolags skum som er mykere i hælen og fastere mot forfoten. PROFLY er grundig gjennomtestet i en rekke Hoka-modeller og byr på god demping respons samtidig som det har lav vekt. Kombinert med en Meta-rocker (avrundet såle i front) er Hoka One One Mach 4 en svært leken og responsiv sko, spesielt til å være så godt dempet. Her kjenner du virkelig at skoen driver deg fremover når hastigheten øker. På mange måter minner Hoka One One Mach 4 om trampoline-effekten du kjenner fra typiske karbon-sko, men uten karbonplaten.

Yttersålen er forsterket med EVA for økt slitestyrke og godt grep. Til å være en asfaltsko har sålen et ganske grovt mønster. En liten fleksrand strekker seg på langs av hele skoen, mens tverrgående striper skaper store og flate knaster med mikrospor. Vi vil derimot ikke anbefale og bruke skoen som en grussko ettersom det fører til at sålen slites raskere, og du kjenner antydninger til steinene under sålen dersom det er grov nok grus. Holder du deg til asfalt og kompakt underlag er dog slitestyrke imponerende god.

Hoka One One Mach 4 byr på høy komfort fra første løpesteg, og bevarer det gjennom alt fra en rask 5 km til en lang og seig 50 km. Mach 4 kombinerer akkurat passe demping, en god snert, og lav vekt i en pakke som gjør det svært allsidig og lett å like.

Fordeler

  • Allsidig løpesko som passer alle distanser.
  • Fantastisk behagelig passform som omslutter foten.
  • Luftig og fleksibel overdel.
  • Godt grep på både tørt og vått underlag. Slitesterk.
  • Meget god demping og respons.
  • Lett!

Ulemper

  • Sålen har begrenset slitestyrke på grus.
12.

Saucony Triumph 18

"Kanskje den mest komfortable mengdetreningsskoen vi noen gang har testet!"

Hæl/forfot

32mm/24mm

Dropp

8mm

Vekt

315g

Løpsfølelse: 21/25
Respons: 22/25
Stabilitet: 23/25
Demping: 24/25

Score: 90/100

Rating: 5.4/6
Kr 1900,-
Bestill her

Annonselenke

Saucony Triumph 18 tar komfort og begrepet «mengdetreningssko» til nye høyder. Denne skoen får selv en sofa-elsker til å innse at løpesko kan være mer behagelig enn myke sofaputer.

Saucony Triumph har alltid vært en sko for de som er ute etter en solid mengdetreningsko til rolige turer eller aktiv restitusjon, mens Ride-serien har vært en mengdetreningssko med et mer allsidig bruksområde. Den forrige utgaven av Saucony Triumph høstet mye gode kritikker og ble godt likt for sin komfortable passform og behagelige demping uten at skoen «slukte» deg under landingen. Saucony Triumph 18 har blitt enda bedre – på alt.

Nytt for denne modellen er en mer luftig og komfortabel overdel, en redesignet mellomsåle som skal gjøre skoen mer smidig og responsiv, et tightere hælparti som låser foten bedre på plass, og en yttersåle med bedre grep.

Overdelen i Jacquard mesh sørger har blitt noe tynnere og mer fleksibel enn tidligere, og sørger for å holde foten trygt på plass (skoen har en forsterkning på hver side i front). Tungen er sydd fast i sidene av skoen slik at den ikke forflytter seg og blir til irritasjon. Kombinasjonen gjør at overdelen uten tvil føles svært komfortabel, men vi kan ikke unngå å tenke på at skoen kunne vært «enda litt lettere» dersom Saucony hadde fjernet litt mer av den polstrede tungen og materialet på overdelen. Skoen hadde også blitt luftigere på de varmeste dagene – for Saucony Triumph 18 blir fort varm. Lissene er gode, men de flises litt raskt opp.

Mellomsålen består av Saucony sitt PWRRUN+, et materiale som så lyset for første gang med introduksjonen av Triumph 17. PWRRUN+ er enda lettere, mer fleksibelt og responsivt enn det gamle EVA-materialet, og er også mer motstandsdyktig mot temperaturendringer slik at det ikke blir hardt i kulden, eller for mykt ved høyere temperaturer. Droppet på 8mm bidrar til en naturlig stegavvikling uten at det føles ut som at skoen gjør all jobben for deg. Saucony Triumph 18 oppleves stødig og trygg, og mye skyldes nok den brede mellomsålen som også er «forsterket» med en slags kile/guide på sidene for å guide foten gjennom stegavviklingen.

Vi må også trekke frem den utrolige høye komforten med denne skoen. Saucony benytter det de kaller en FORMFIT-fotseng som gjør at foten nærmest synker ned i sålen og lar seg omslutte av innersålen istedenfor at du «sitter på toppen» av den. Saucony har klart å gjøre dette uten at skoen føles tung og treg, og det bidrar bare til en vanvittig høy komfort. Løpsfølelsen og komforten er i utgangspunktet veldig lik Asics Gel Nimbus 23.

Yttersålen er kanskje det som har endret seg mest. I motsetning til tidligere der sålen var forsterket med krystallisert gummi, benytter Saucony Triumph 18 karbonisert gummi som både har bedre grep og lavere vekt. Sålen er også oppdatert med flere fleks-kanaler som bidrar til bedre fleksiblitet og lettere stegavvikling. Vi liker spesielt godt at Saucony har valgt å forsterke nesten hele sålen med gummi, noe som gjør at Saucony Triumph 18 har høy slitestyrke, og ikke minst kan brukes på grusveier uten å få ødelagt sålen. Den tidligere sålen hadde kanskje litt høyere slitestyrke, men grepet var ikke like godt. Det er uansett minimal forskjell på slitestyrken på de to gummiblandingene.

Saucony Triumph 18 er normale i størrelsen, og er gjennomgående medium bred fra hæl til forfot. Skoen føles nok litt større enn Triumph 17, men det skyldes i hovedsak at den nye hælkappen holder foten bedre på plass, og det vil oppleves som at det er bedre plass til tærne i front.

Er du en erfaren løper som søker en sko for lange rolige turer, til restitusjonsdagene, eller til dagene der du ønsker litt ekstra komfort? Da er Saucony Triumph 18 perfekt. For nybegynnere og middels erfarne vil Saucony Triumph 18 være den perfekte mengdetreningssko, og mange vil nok kunne ha glede av denne også på kortere distanse. Bare husk at det først og fremst er en sko for mengde, noe vekten på 315 gram også tilsier

Saucony Triumph 18 er virkelig en triumf. Skoen leverer en komfort som er helt suveren, og en snert og livlighet som få mengdetreningssko med like god demping er i stand til. Samtidig er skoen slitesterk nok til å kunne bære deg gjennom mange mil, og sørger for å ta vare beina dine gjennom mange og lange turer. Kanskje den beste mengdetreningsskoen vi har prøvd.

Fordeler

  • Utrolig komfortable!
  • Meget god demping, men også god respons.
  • Føles trygge og stødige.
  • Innersålen omfavner fotbladet.
  • Slitesterk og godt grep.

Ulemper

  • Litt tung for de raskere turene.
  • Lissene er tykke og kan bli flisete.
13.

Saucony Kinvara 12

"En ekte allrounder som får frem den gode løpsfølelsen og løpegleden!"

Hæl/forfot

28,5mm/24,4mm

Dropp

4mm

Vekt

213g

Løpsfølelse: 23/25
Respons: 23/25
Stabilitet: 21/25
Demping: 20/25

Score: 87/100

Rating: 5.2/6
Kr 1499,-

Saucony Kinvara 12 blir markedsført som en sko for raske tempoøkter, men denne skoen kan langt mer enn «bare» det.

For den drevne løper vil Saucony Kinvara 12 kunne være en god sko for lange turer og løp, mens den heller ikke er fremmed for å ta deg gjennom noen raske intervaller. Nybegynnere vil nok søke mer demping for de lengste løpene som halvmaraton og maraton, men Saucony Kinvara 12 fungerer ypperlig som en treningssko til varierte turer i det daglige.

Nytt for året er den lavere vekten, en tynnere og mer pustende overdel, mindre polstret hælparti, ny yttersåle med bedre grep og en designendring på PWRRUN midsålen. For deg som løp i Kinvara 11, vil du merke hvor mye mer luftig og komfortabel mest overdelen kjennes. Saucony har spart på materiale og gjort skoen både mer luftig og lettere.

Overedelen består av meshmateriale som sørger for en myk og god passform med gode pusteegenskaper. Saucony Kinvara 11 var nærmest «over-polstret», og Kinvara 12 har en mye bedre overdel som prydes av den velkjente Saucony-logoen langs siden. Tungen er også fornyet, har blitt noe tynnere, og er delvis sydd inn i sidene på skoen. Kombinert med de flate lissene gjør dette at overdelen kjennes behagelig mot vristen selv om du tighter skoen stramt. Hælpartiet er mindre polstret enn tidligere, uten at det går utover komforten, og forsterkningene på utsiden bidrar til at skoen føles stødig og trygg å løpe i.

I mellomsålen har Saucony Kinvara 12 fått det samme PWRRUN materiale som ble introdusert i forgjengeren, og på toppen av dette ligger en tynnere plate med PWRRUN+. Førstnevnte sørger for å å gi deg høy komfort og god respons under hele løpeturen, samtidig som det er slitesterkt. PWRRUN+ gir skoen mer snert og respons, og er med på å gjøre Kinvara til «det som er Kinvara» – en allsidig, men leken sko. Droppet på 4mm gjør også ett til at skoen vil appellere til alle som liker å ha god kontakt med skoen og underlaget, og som jakter den gode løpsfølelsen.

Yttersålen er ikke veldig endret fra Kinvara 11, men den har gjennomgått en designendring som lar en større del av yttersålen være i kontakt med underlaget, som igjen skal bidra til bedre grep på variert underlag. Saucony Kinvara 12 sparer vekt på å minimere bruken av gummiforsterkninger, og det finnes kun på en liten del ytterst på sålen og helt fremme under tærne. Skoen har også fått en litt dypere fleks-kanal som skal hjelpe til med stegavviklingen.

På grunn av den begrensede bruken av forsterkningsgummi anbefaler vi å holde deg unna for mye grus ettersom dette kan trenge inn i sålen. Kinvara 12 trives uten tvil best på asfalt og fast underlag.

Skoen er normale i størrelsen. Hæl, mellomfot og forfot er medium bred. Forfoten har nok blitt noe bredere enn tidligere utgaver, men er ikke direkte bred. Vekten på 213 gram gjør at skoen legger seg i det lavere sjiktet, og er uten tvil en sko som for de fleste vil oppleves som rask. For deg som er ny innen løping vil skoen kunne være perfekt for intervaller, tempoøkter og alt opp til 10km, mens for mer erfarne løpere vil Saucony Kinvara 12 kunne fungere som «daglig treningssko».

Saucony Kinvara 12 tar det beste fra sine forgjengere, men er lettere, mer fleksibel og føles raskere. Dette er skoen for deg som ønsker en rask, responsiv, lett og fleksibel sko som samtidig gir relativt bra med demping.

Fordeler

  • Allsidig bruksområde.
  • Lett, responsiv og fleksibel.
  • Meget god løpsfølelse.
  • God passform.
  • Pent design.

Ulemper

  • Sålen er noe eksponert for grus/skarpe steiner.
14.

Asics Gel Cumuls 23

"En suveren allrounder. For de fleste løpere, på de fleste underlag!"

Hæl/forfot

34mm/24mm

Dropp

10mm

Vekt

280g

Løpsfølelse: 21/25
Respons: 21/25
Stabilitet: 23/25
Demping: 23/25

Score: 88/100

Rating: 5.3/6
Kr 1500,-
Bestill her

Annonselenke

Asics Gel Cumulus 23 er en av de tryggeste og mest allsidige Asics-skoene som finnes. Her får du en komfortabel og slitesterk sko til en god pris.

Asics Gel Cumulus har eksistert i en årrekke, og har bestandig blitt sett på som lillebroren til den mer påkostede Nimbus-modellen. I år har Cumulus gjennomgått en rekke forandringer, og da snakker vi ikke bare om en liten endring på overdel eller yttersåle, men en helt ny sko.

Hvis du i årevis har løpt i Cumulus og elsker hvordan skoen kjennes på foten – frykt ikke, for selv om Cumulus 23 har fått en total overhaling, så er det fremdeles den velkjente følelsen av å løpe «på skyer» som navnet faktisk betyr. Årets modell har fått en ny overdel, ny mellomsåle, en 3D Space konstruksjon og det samme TRUSSTIC SYSTEM som de introduserte i både Asics Gel Nimbus 23 og Asics Gel Kayano 27.

Overdelen består av et lett og luftig ettlags sømløst mesh som sørger for å holde foten godt på plass uten ubehagelige trykkpunkter, fritt for irriterende sømmer og med gode pusteegenskaper. Tungen er ikke sydd inn i sidene, men holder seg likevel på plass og kjennes behagelig mot vristen.

Hælkappen er myk og behagelig, og låser foten på godt på plass. Det er også en praktisk refleks på baksiden av hælen. Volumet på skoen er relativt romslig, og det er god plass til tærne hvis føttene etterhvert begynner å hovne opp.

Nytt for den 23.utgaven er FLYTEFOAM i mellomsålens fulle lengde. FLYTEFOAM er Asics sitt letteste og mest responsive mellomsåle materiale, og balanserer demping, respons og vekt på en god måte. I hælen har Cumulus 23 fått ekstra demping i form av en Gel-pute, mens 3D Space konstruksjonen sørger for at skoen i større grad tilpasser seg hver enkelt løper.

TRUSSTIC SYSTEM er et hardt plastikkstykke i mellomsålen som skal bidra til å stabilisere skoen, samt at den skal bidra til en mer glidende/rullerende stegavvikling. Trusttic systemet gjør det mulig å tilpasse en sko til ulike bruksområder, og kan også differensieres mellom herre- og damemodeller slik at det tilpasses best mulig etter type bruker.

Asics Gel Cumulus 23 introduserer også 3D Space konstruksjonen, et slags sekskantet mønster/konstruksjon ligner innsiden av en bikube, og som fungerer som små puter som  tillater mellomsålen og komprimeres i sonene hvor dette er lagt inn. Herremodeller har denne konstruksjonen kun i hælen, mens damemodellen har får 3D Space konstruksjonen også i forfoten. et kjønnsspesifikt design, og som skal bidra til å gi en mykere og bedre løpsopplevelse.

I motsetning til Asics Gel Nimbus 23 føles Cumulus 23 litt fastere, og dermed også raskere. Nimbus 23 har tydelig mer demping, og du synker ikke like mye ned i skoen på Cumulus 23.

Yttersålen består av AHAR+ og AHAR gummi i front. Denne gummiblandingen er mer slitesterk og lettere enn tradisjonelt «blåst gummi». Sålen er relativt fast og gjør det mulig å bruke skoen både på asfalt, grus og fine stier. Cumus 23 har fått litt dypere fleksgroper en tidligere, noe som bidrar til å gjøre skoen mer fleksibel og kjennes mykere i stegavviklingen. Sålen ligner den vi finner på Nimbus 23, men skal være enda litt mer slitesterk å tåle lengre tids bruk.

Asics Gel Cumuls 23 er normale i størrelsen, og medium bred over hele skoen. Hælen låser foten på plass, og den myke overdelen gir godt med støtte samtidig som den kjennes luftig og god, og gir rom for å utvide seg.

Asics Gel Cumuls 23 er først og fremst en nøytral mengdetreningssko, men med et veldig bredt bruksområde. Skoen vil passe mange ulike type brukere, og kan brukes på nesten alle type distanser. Dette er ikke en rask sko, men er ypperlig for distanser på alt fra 5km og oppover til et maraton. Cumulus 23 vil nok også være en bedre sko for lettere løpere enn det Nimbus er.

Asics Gel Cumulus 23 er uten tvil en ekte allrounder som garantert vil passe mange. Dette er skoen som har utviklet seg fra å være en «lillebror» i Asics-familien til å bli en sko som fortjener minst like mye skryt som toppmodellene Nimbus og Kayano. For den jevne løper som ønsker «en sko til alt mulig», så vil Asics Gel Cumuls 23 være et meget godt valg.

Fordeler

  • Meget komfortabel overdel.
  • God demping og respons.
  • Luftig overedel med flate lisser som gir godt hold.
  • Allsidig bruksområde.
  • Slitesterk yttersåle.
15.

Mizuno Wave Rider 25

"Kongen av allsidighet!"

Hæl/forfot

36mm/24mm

Dropp

12mm

Vekt

276g

Løpsfølelse: 23/25
Respons: 23/25
Stabilitet: 24/25
Demping: 23/25

Score: 93/100

Rating: 5.6/6
Kr 1800,-
Bestill her

Annonselenke

Mizuno Wave Rider 25 tar selskapets bestselgende sko, hiver inn mer demping og en mer fleksibel overdel, kutter vekten drastisk og serverer den beste utgaven av Wave Rider noen gang.

For ett år siden testet vi Mizuno Wave Rider 24 – den første skoen med selskapets helt nye dempemateriale Enerzy. Mens Rider 24 i hovedsak benyttet Enerzy i bakre del av mellomfoten og i hælen, har den 25.utgaven får en ny mellomsåle med langt mer av «magi-materialet» enn tidligere. I tillegg er både overdel og yttersåle fornyet. Og ikke minst, skoen er laget i veganske og Bio-basert materiale.

Overdelen på Mizuno Wave Rider 25 består av et oppdatert engineered mesh som gjør skoen både fleksibel og ventilerende. Tungen er nå sydd inn i sidene på skoen for å sørge for en sikker og god passform, og ikke minst hindre friksjon og stein å trenge inn i skoen. Kombinasjonen av den myke overdelen og den trygge passformen som tunge-løsnignen byr på, gjør at Mizuno Wave Rider 25 føles mer komfortabel enn noen gang. Innersålen er også fornyet, er ekstra tykk for økt komfort, og kan taes ut ved behov. Rider har alltid vært en sko som passer en stor målgruppe takket være den relativt brede passformen i front, samtidig som hælpartiet sørger for å låse foten fast, og Mizuno Wave Rider 25 fortsetter å være en sko som kan brukes uavhengig om du har smale eller brede føtter.

I år har Mizuno Wave Rider 25 fått Enerzy i hele mellomsålen i tillegg til hælpartiet. Ikke bare sørger Enerzy for bedre demping og respons, men det bidrar også til at skoen blir lettere. Wave Rider 24 opplevdes ikke som en tung sko, men vekten er nå slanket fra 312 gram i str. 42 herre, til 276 gram! Resultatet av den økte mengden Enerzy og den lavere vekten, gjør at Mizuno Wave Rider 25 fremstår som en fantastisk mengdetreningssko som like gjerne trives til raske intervaller og nye Strava-rekorder.

Vi må heller ikke glemme den tradisjonelle Wave-platen som i år er produsert i 100% bio-basert materiale. Wave-platen har fått en ny og forbedret form, og bidrar til et ekstra snert i stegavviklingen. For hver gang du lander på foten, lagres energien fra landingen i Wave-platen som deretter fungerer som en katapult i det du sparker i fra ved neste steg.

Mizuno har ikke valgt å gå for den populære «rocker»-formen der forfoten buer svakt oppover for å hjelpe til med stegavviklingen, men tykkelsen på mellomsålen har økt noe (4 mm) i forbindelse med introduksjonen av Enerzy i hele mellomsålen. Droppet er på 12 mm, og hjelper deg til et effektivt løpesteg uten at det tar fra deg bakkekontakten og den gode løpsfølelsen. (Høyde hæl/forfot er 34/26 mm for Rider 25 vs. 32/20 mm for Rider 24).

Mizuno har bestandig fått skryt for lang levetid og høy slitestyrke på skoene sine og tradisjonelt noen av løpeskoene med lengst levetid. Enerzy-materialet har lengre levetid enn tradisjonelle mellomsåle materialer, og yttersålen i X10-gummi er nesten udødelig. Gummiblandingen gir godt grep på de fleste underlag, og Wave Rider 25 trives like godt på grus og tørre stier som på asfalt. Etter at Mizuno fjernet den dype flexgropen, eliminerte de samtidig utfordringen med steiner som fester seg under sålen. Fleksranden fra i fjor har faktisk blitt enda litt mindre, uten at vi merker noen særlig effekt. Bruksområdet er svært allsidig

Mizuno Wave Rider 25 er normale i størrelsen. Hælen er medium bred, og låser foten godt på plass. Mellomfoten er også medium bred, mens tåboksen gir godt med rom til tærne.

Den 25.utgaven av Wave Rider er mer allsidig enn noen gang, noe som i seg selv er en god oppgradering fra kanskje en av markedets allerede mest allsidige sko. Rider 25 er mykere, mer responsiv, mer fleksibel og lettere, og roper etter å leke fra morgen til kveld. Skoen kommer til å glede både nye løpere og mer erfarne løpere, og passer på nær sagt alle distanser. Det finnes så klart raskere sko til intervallos i bakgården, men det er uansett ikke her Mizuno Wave Rider 25 skal konkurrere. Vi er imponert nok en gang. Mizuno – bra jobba.

Fordeler

  • Kongen av allsidighet.
  • Enda mykere, mer responsiv og fleksibel.
  • Svært slitesterk såle. Godt grep på variert underlag.
  • Låset foten godt og sitter som en sokk.
  • Lett!
16.

On Cloudboom Echo

"Raskere enn sitt eget ekko!"

Hæl/forfot

-

Dropp

9mm

Vekt

220g

Løpsfølelse: 24/25
Respons: 24/25
Stabilitet: 20/25
Demping: 21/25

Score: 89/100

Rating: 5.3/6
Kr 2899,-
Bestill her

Annonselenke

On Cloudboom Echo er skoen som skal gjøre deg raskere enn ditt eget ekko, og som skal hjelpe deg å sette ny PB på ditt neste langløp.

On Cloudboom Echo er resultatet av en 2-årig prosess der utøvere har kommet med tilbakemeldinger på hva de liker/ikke liker når de ser etter «den perfekte løpesko». Etter mye testing kom en ekstern studie frem til at Cloudboom Echo var den optimale skoen for å oppnå høyest mulig løpsøkonomi (energien som kreves for å løpe på et konstant tempo på submaksimal hastighet tilsvarende en løpshastighet du holder i et maraton) og best mulig prestasjoner i jakten på en sko for lengre løp fra 10km og opp til maraton.

On Cloudboom Echo baserer seg på den velkjente CloudTec-teknologien, men kommer med en helt ny rockerformet Speedboard produsert i karbon for bedre respons i frasparket. Et dobbelt lag med skyer/puter i det superlette Heloin-materialet sørger for god demping, samtidig som de beskytter foten under landing.

Overdelen er laget i 100% resirkulert mesh, er tynn, lett og puster godt, samtidig som de nøye plasserte forsterkningsbåndene sørger for at foten holdes trygt på plass. Tungen er løs i skoen og gjør en god jobb med å beskytte vristen fra trykket fra lissene. Det er dog nesten uvant å se denne type sko med tunger som ikke er sydd inn i sidene på skoen ettersom det kan bidra til å hindre friksjon. Den lette og luftige passformen gjør likevel sitt til at skoen føles rask.

On Cloudboom Echo er utvilsomt en god sko, og vil nok appellere til mange løpere som ønsker en rask sko med bra demping og følelsen av god kontakt med underlaget. Den gir ikke den samme kraftige sprett-effekten som vi opplever med Asics Metaspeed Sky, eller forsovet med Asics Novablast, men fremstår kanskje derfor også som en mer «ærlig sko». Du får ikke like mye push i frasparket, men desto bedre kontakt med underlaget.

Yttersålen er litt utradisjonell for On som gjerne benytter skyer i hele sålens lengde. Cloudboom Echo benytter skyer på 2/3 av sålen fra hæl til forfot, mens en mer tradisjonell såle dekker forfoten. Skyene er med på å gi maksimal komfort (demping) og tilpasser seg i større grad hver enkelt løper sin løpeteknikk, mens det flate frontpartiet som er forsterket med gummi, skal bidra til bedre respons i frasparket.

Sålehøyden er relativt lav, mens droppet er på generøse 9 mm. On Cloudboom Echo er dermed et ypperlig valg for alle som foretrekker god føling med underlaget, men som ikke tåler å løpe lange distanser i lavdroppsko. Kun de bakerste skyene og fronten er forsterket med gummi som øker slitestyrken, men også bidrar til bedre grep. På grunn av den dype midtranden anbefales det ikke å bruke disse skoene på grus ettersom det lett kan feste seg steiner i sålen.

On Cloudboom Echo er normale i størrelsen, har et smalt/medium hælparti som sørger for å holde foten godt på plass, og en middels bred mellomfot/forfot. Skoen sitter ikke like tight som typiske racingsko som gjerne har en soklkelignende passform, men føles likevel i «ett med foten».

Selv om denne skoen først og fremst ble laget for distanser som halvmaraton og maraton, så fungerer den minst like godt til vanlige treningsturer og raske 5-10 km.

On Cloudboom Echo et en spennende og moro sko å løpe i. Den gjør lite ut av seg, men gjør seg likevel bemerket med sine unike egenskaper. Dersom du ønsker en lett og rask sko som ikke ofrer den gode løpsfølelsen til fordel for tykke såler og overdrevent mye demping, så er On Cloudboom Echo et meget godt alternativ.

Fordeler

  • Lett og responsiv.
  • God demping og høy kofort.
  • Holder foten godt på plass.
  • Meget god løpsfølelse (kontakt med underlaget).
  • Allsidig bruksområde.

Ulemper

  • Steiner kan feste seg i midtranden.
  • Savner at tungen er innsydd i siden.
17.

On Cloudstratus

"Maksimal demping, maksimal komfort"!

Hæl/forfot

36mm/28mm

Dropp

8mm

Vekt

310g

Løpsfølelse: 23/25
Respons: 22/25
Stabilitet: 23/25
Demping: 24/25

Score: 92/100

Rating: 5.5/6
Kr 1999,-

«Maksimal demping, maksimal komfort». On Cloudstratus er laget for deg som ønsker å løpe langt i godt dempede sko uten å måtte gi avkall på den gode løpsfølelse.

On Cloudstratus er selskapets mest dempede sko, og tar sikte på å tilfredsstille selv de mest kravstore løpere. Dette er ikke skoen du bruker du intervaller i bakkene bak huset, eller på løpebanen i nabolaget. Dette er skoen du tar frem på dager der beina dine trenger ekstra komfort, eller du vet at du skal løpe lengre distanser som for eksempel en halv- eller helmaraton.

On fortsetter tradisjonen med å produsere miljøvennlige sko, og den tynne og luftige meshoverdelen på On Cloudstratus består av 75% resirkulert polyester, mens hele skoen i seg selv består av 20% resirkulert materialet. Forfoten er relativt bred slik at skoen skal kunne passe flest mulig, mens det spesielle «Star-lissesystemet» skal bidra til at skoene enkelt lar seg forme etter foten som sitter i skoen. Disse lissene danner et slags stjerneformet mønster i motsetning til tradisjonelle horisontalt design. Vi merker ingen stor effekt av dette, men det er vanskelig å si hvordan skoen ville føltes ut med vanlig lisser. Overdelen er uansett svært komfortabel, holder foten godt på plass, og fordeler trykket jevnt over vristen.

På innsiden sørger en «innvendig sokk» for at foten sitter som støpt i skoen og reduserer samtidig potensiell gnissing og irritasjon. Den nye hælkappen er lavere og snillere mot akilles, samtidig som en ekstra TPU-kappe på utsiden og innsiden av hælen bidrar til ekstra støtte på lange turer når føttene begynner å bli slitne.

Nytt for On Cloudstratus er det doble laget CloudTec i mellomsålen. Kombinert med det superlette og responsive materialet Helion, sørger dette for at On Cloudstratus klarer å by på egenskaper som i utgangspunktet er vanskelig å få til. (CloudTec består at individuelle skyer/puter som beveger seg uavhengig av hverandre). I motsetning til forrige generasjon Cloudstratus som kun benyttet et dobbelt lag CloudTec i hælen og frem til forfoten, har den siste generasjonen to lag i hele sålens lengde. Mellom lagene sitter et speedboard som skal hindre at du synker for langt ned i skoen ved landing, samtidig som det gir deg et ekstra «kick» i frasparket.

Kombinasjonen gir absolutt effekt. On Cloudstratus er en veldig godt dempet sko som tar være på føttene fine uten å overdrive det. Sammenligner vi med andre mengdetreningssko som Asics Nimbus/Kayano, eller Saucony Triumph, så føles On Cloudstratus både raskere og mer leken samtidig som den bevarer den gode dempingen. Du unngå å «synke ned i skoen», og du får mer følelsen av å bruke en raskere mellomdistansesko.

Yttersålen ligner den vi tradisjonelt har sett på On løpesko. Her er det skyene som utgjør selve sålen, og skyene som er mest eksponert for slitasje er forsterket med ekstra gummi. Hver av skyene har et karakteristisk mønster som skal sørge for bedre grep på alle typer underlag.

Sålehøyden er høyere enn tidligere On sko vi har testet, men er ikke spesielt høy sammenlignet med vanlige mengdetreningssko. Droppet på 8 mm gir en god kombinasjon av nok hjelp i frasparket, samtidig som det ikke er så mye at du føler skoen gjør all jobben for deg.

On Cloudstratus er normale i størrelsen, har et medium hælparti som sørger for å holde foten godt på plass, og en relativt bred mellomfot/forfot. Takket være den innvendige sokken er det lett å få skoen til å sitte godt enten du har smale, eller brede føtter.

Skoen passer definitivt best for deg som ønsker en sko som kan brukes til lengre turer, og på dager der du ønsker høy komfort etter f.eks. en lang konkurransedag eller treningsløp. Til tross for den god dempingen er skoen leken nok til å kunne brukes på noen raske 5 km løp, eller intervaller dersom du ønsker det.

On Cloudstratus er en ypperlig mengdetreningssko eller langdistansesko for deg som er på utkikk etter en komfortabel sko som tar vare på beina dine for hvert eneste steg, men samtidig ikke «dreper» den gode løpsfølelsen. Cloudstratus klarer å levere meget god demping, samtidig som den gir god respons i hvert fraspark.

Fordeler

  • Meget god demping og høy komfort.
  • Holder foten godt på plass.
  • God løpsfølelse (kontakt med underlaget).
  • Luftig og fleksibel overdel.
  • God støtte i hælpartiet.
  • Passer mange fottyper (også brede).

Ulemper

  • Litt tung.

Dette bør du se etter

Dropp

Dropp er forskjellen i såletykkelse fra skoenes såle fra forfot til hæl. En joggesko med helt flat såle har 0 mm dropp, mens en joggesko med 10 mm dropp er 10 mm høyere i hælen enn i forfoten. Tidligere har joggesko hatt relativt mye dropp, 12-14 mm, men i dag er det vanligere med mindre dropp. Mengdetreningssko ligger som regel på 8-12 mm, men lettvektssko og terrengsko gjerne ligger mellom 3-6 mm.

Enkelt forklart kan vi si at lavere dropp gjør det lettere å løpe med en naturlig løpeteknikk med en mer effektiv og raskere stegavvikling. Når du lander på mellomfot/forfot, bruker du mindre krefter på å bremse bevegelsen fra forrige steg, og desto mer av kreften på å komme deg framover. Denne formen for løping er skadeforebyggende og anbefales personer som løper mye. Samtidig vil en joggesko med mye dropp gjøre det lettere å løpe for en løper som lander på hæl. Skoens utforming gjør at steget avvikles ved at man ”ruller” framover mot skotuppen. Tidligere har mye dropp vært synonymt med høy vekt på skoene, men nye materialer og produksjonsmetoder har sørget for at du kan løpe i lette sko selv om de har mye dropp. 

De siste årene har det blitt veldig populært å løpe med joggesko med 0 mm dropp, altså sko med samme høyde foran og bak. En sko med lavere dropp vil gjøre det enklere for deg å lande på mellomfot/forfot og stegavviklingen vil skje raskere. Man bør imidlertid være ha en forsiktig tilnærming til 0 mm dropp sko, ettersom det er en større belastning på løpsmuskulaturen. Lavere dropp setter høyere krav til legger og akillessener, og det kan lett oppstå skader om du går rett fra en tradisjonell mengdetreningssko til 0 mm dropp.

Demping

Joggesko som primært benyttes på asfalt kommer i varianter både med og uten særlig demping. En godt dempet sko er som regel bedre egnet til lengre turer, men vil ikke føles like rask og responsiv som en lettere sko med mindre demping. Hvor vant du er til å løpe, og hvor på fotsålen du lander, vil ha stor betydning for hvor mye demping du bør ha.

Dame- og herremodeller

De fleste modeller kommer i dame- og herremodeller, mens skoene hvor dette ikke er spesifisert er unisexmodeller. Som regel er dame- og herremodell så like at det ikke utgjør noen forskjell, og om du som dame sliter med å finne store nok sko, kan du fint velge en herremodell.

Materiale

Hva slags materiale en joggesko er laget av vil være med å bestemme skoens egenskap. En joggesko som kommer i en modell med og uten vanntett membran, vil i en vanntett utgave gjerne oppleves som stivere og mindre følsom. Mengdetreningssko eller lettvekssko som er beregnet på asfalt, er gjerne produsert i et luftig og pustende mesh-materiale. Disse er behagelige å løpe i så lenge underlaget er hardt og stabilt, men vil raskt bli ødelagt når du beveger deg i terrenget. Noen foretrekker en luftig sko, mens andre ønsker at den er varm og god. Vår erfaring er at det som regel blir varmt på beina når man løper, og det er behagelig å løpe i en joggesko som gir god lufting. Ikke bare unngår man svette føtter og risiko for gnagsår, men den luftige følelsen gjør også at skoen kjennes lettere og raskere!

Utvalget av sko

Skoene som er testet er blant de mest populære modellene på markedet. Vi skulle gjerne testet flere modeller, men langt i fra alle merker har sko tilgjengelige. Første gang vi publiserte testen hadde vi fokus på mengdetreningssko, mens vi når har samlet ulike typer joggesko vi varmt anbefaler. Og når det er sagt; det finnes ikke EN sko som vil passe alle. Mens noen foretrekker en tight og smal modell, ønsker andre en mer romslig og løs modell. Noen ønsker sko fra kun ett merke, mens andre bruker sko fra flere ulike merker. Vår test/guide skal kan forhåpentligvis hjelpe deg til å velge et par sko som er riktig for nettopp deg. Alle skoene er bra, selv om vi setter noen høyere enn andre. Du ser kanskje hvor vanskelig det er å skille mellom nummer 1, 2, 3, osv.?

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Bekledning

Vektvester best i test 2023 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022
Produkttest

Justerbare manualer best i test – Topp 10 justerbare treningsmanualer!

Vi gir deg en oversikt over de beste justerbare treningsmanualene på…
Dato: Mar 08, 2022
Produktomtaler

Test: VIVAGUN – PRIME 3.0 massasjepistol

De siste årene har salget av massasjepistoler skutt i været, og…
Dato: Feb 22, 2022