Vi gir deg oversikten over markedets beste joggesko i 2020. Her finner du noen av de beste nøytrale løpeskoene for asfalt og løp på mølle.

Hvis du går inn i en sportsbutikk og vil kjøpe et par joggesko, er det lett å bli forvirret. Joggesko finnes i flere ulike kategorier, med ulikt dropp, pronasjon, demping og svært forskjellig passform. For en person som løper flere dager i uken er skoene det viktigste verktøyet man har. En god sko skal sørge for å gi støtte og avlastning der du trenger det, tilstrekkelig demping under hæl og forfot, og samtidig by på en god løpsfølelse. 

Under finner du test av noen av de mest populære modellene på markedet, og nederst på siden finner du en omfattende forklaring på  hva du bør tenke over ved kjøp av joggesko av ulike begrep som brukes om sko, og ikke minst tips til hva du bør se etter. Det er hovedsaklig testet sko beregnet til mengdetrening, men det er også med et par modeller for litt kortere distanser og raskere løp. Priser er veiledende, men butikkene har gjerne gode tilbud, og vi forsøker til enhver tid å linke til de beste tilbudene. I testen av har vi tatt for oss hvordan skoen oppleves i bruk og vurderer blant annet demping, komfort, grep, løpsfølelse og helhetsinntrykk. Det er ikke gjort vurderinger for slitestyrke da skoene ikke er brukt lenge nok til å inkludere dette.

Samtlige sko er meget gode, og det er opp til deg so løper å velge det riktige paret for nettopp deg. Litt enkelt kan vi si at «en erfaren løper sannsynligvis vil være i stand til å løpe lengre med en lettere og mindre dempet sko, enn noen som akkurat har begynt å løpe». Vår anbefaling er å velge en sko etter ditt nivå, og eventuelt velge to par slik at du kan rullere parene. På denne måten vil skoene også bli mindre slitt.

Er du på jakt etter løpesko for terreng? Sjekk vår oversikt over de beste skoene for «Best i test terrengløpesko 2020 – Løpesko for terreng» her.

 

Best i test joggesko 2020 – Joggesko for asfalt/mølle

Vi i Hardworkout.no er opptatt av at testene skal være uavhengige og troverdige. Ved å handle gjennom linkene i testen bidrar du til at vi kan fortsette å publisere kvalitetsbevisste tester og artikler. Vi setter derfor stor pris på om du gjør dette. Her kan du lese mer om våre samarbeidspartnere.

SORTER ETTER:

1.

Mizuno Wave Rider 24

"En evighetsmaskin som har funnet ungdomskilden!"

Hæl/forfot

32mm/20mm

Dropp

12mm

Vekt

290g

Løpsfølelse: 23/25
Respons: 23/25
Stabiltitet: 24/25
Demping: 24/25

Score: 94/100

Rating: 5.6/6
Kr 1700,-
Bestill her

Mizuno Wave Rider 24 forener en gammel favoritt med ny og moderne teknologi, og leverer en sko som fungerer til nesten alt du måtte ta den med på. Velkommen til en ny Mizuno-æra.

Mizuno Wave Rider er den japanske produsentens bestselgende sko gjennom mange år. I løpet av generasjonene har skoen blitt drastisk slanket i vekt og gjennomgått en rekke forandringer. Den 24. utgaven i rekken opplever den største nyvinningen på mange år ettersom Mizuno nå benytter det helt nye og innovative mellomsålematerialet Enerzy for å gjøre skoene enda mykere og enda spenstigere enn tidligere.

Mizuno Wave Rider 24 kommer i to utgaver; en med overdel i meshmateriele, og en med strikket overdel (Waveknit-modellen). Begge er bygd på den samme plattformen og benytter samme mellomsåle og yttersåle. Utgaven vi har testet er den tradisjonelle mesh-modellen. I motsetning til tidligere utgaver består overdelen nå av «ett stykke» istedenfor at det ble en overlapp der mellomfot og hæl møttes. Dette gir uten tvil et mye renere og penere uttrykk.

Rider har bestandig vært en relativt fast og responsiv sko, og opplevelsen av skoen er noe helt annet enn for eksempel den langt mykere Hoka Clifton 7. Mizuno bruker som vanlig den karakteristiske Wave-platen i mellomsålen som gir skoen en ekstra snert i frasparket, men i motsetning til tidligere utgaver har Wave-platen blitt flatere med slakere bølgetopper. Dette gjør at du får følelsen av å ha bedre kontakt med skoen, og løpsfølelse blir merkbart bedre enn med Rider 23.

Den største nyheten med Wave Rider 24 er materialet i mellomsålen. Rider 24 er nemlig den første skoen som tar i bruk Mizuno sitt eget Enerzy-mellomsålematerial! Enerzy skal i følge Mizuno være 17% mykere å gi 15% bedre respons enn tidligere foretrukne mellomsålematerialer. Tidligere benyttet japanerne en blanding av U4ic og U4icX, men sistnevnte er nå erstattet av Enerzy for å forsterke skoens gode egenskaper. Enerzy-materialet er hovedsaklig benyttet i hælpartiet, men også i mellomfoten for å hjelpe til i avviklingen av steget. Og hvis du trodde dette var gimmick kan du bare bite det i deg, for det er lett å kjenne at det har skjedd en positiv forandring med Rider 24. Skoen føles uten tvil mer dempet og livlig enn tidligere utgaver.

I yttersålen benytter Mizuno en ekstra slitesterkt X10 gummiblanding, mens i forfoten er det brukt en mykere type gummi som skal bidra til bedre demping og respons. Den største forandringen på yttersålen er at den nå er en såkalt «full ground contact sole», altså er det hule rommet mellom hæl og forfot nå borte, og hele sålen berører underlaget. I tillegg strekker en relativt dyp fleks-kanal seg fra hæl og helt frem til tærne. Denne gjør at skoen blir mer fleksibel, samtidig som den hjelper foten i stegavviklingen. Grepet er suverent både på vått og tørt underlag, og skoen takler fint å løpe på grusveier og fine skogsbilveier. Den nye yttersålen eliminerer også «problemet» med at steiner kan sette seg fast i hulrommet under hælen. Det eneste minuset er at det er Mizuno, i likhet med flere og flere leverandører, har spart inn vekt på å redusere bruken av gummi i yttersålen. Mellomsålematerialet blir dermed mer eksponert for slitasje, men forhåpentligvis skal det ikke ha mye betydning for skoens levetid ettersom gummien er strategisk plassert der det trengs. Mizuno-sko er generelt kjent for å ha lang levetid.

Wave Rider 24 er litt stor i størrelsen, så du kan vurdere å gå ned et halvt nummer dersom du liker at skoen sitter godt. Hælen er medium bred, og låser foten godt på plass. Mellomfot er også medium bred, mens tåboksen gir godt med rom til tærne.

Skoen er en real allrounder og vil nok passe en svært bred målgruppe. Rider 24 er ikke den raskeste skoen, men det sikter den seg heller ikke inn på å være. Det fine med Rider 24 er at du likevel kan bruke den til raske løpeturer, samtidig som du kommer til å trives veldig godt med skoen som en halvmaraton-maraton modell. Der du kanskje ville valgt en lettere modell på en 10km, men endt opp med vendte føtter på grunn av for lite demping, kan du nok løpe nesten like raskt med Rider 24, og samtidig ha gode bein til å løpe enda lengre!.

Mizuno Wave Rider 24 er en sterk forbedring av en allerede god sko. Å revolusjonere noe som allerede fungerer bra er en kunst som er vanskelig å gjennomføre, men japanerne kan tydeligvis langt mer enn Sushi og Nintendo-spill. Rider 24 blir uten tvil en salgshit det kommende året.

 

Fordeler

 • Allsidig løpesko som passer alt fra kortere løp til maraton.
 • Mykere enn tidligere utgaver, men også mer responsiv.
 • God plass i front.
 • Behagelig og mykt hælparti.
 • Luftig og fleksibel overdel.
 • Stilrent og flott design.
 • Godt grep på alle underlag.
 • Høy slitestyrke.
2.

On Running Cloudflow

"Perfekt balanse mellom vekt, demping og god respons!"

Hæl/forfot

22mm/16mm

Dropp

6mm

Vekt

235g

Løpsfølelse: 23/25
Respons: 24/25
Stabiltitet: 24/25
Demping: 23/25

Score: 94/100

Rating: 5.6/6
Kr 1799,-

On Running lever og ånder for slagordet «run on clouds». Det skal ikke mer enn ett minutt til i Cloudflow for å forstå hva de mener. 

On er et sveitsisk merke som i løpet av kort tid har opplevd et voldsom boost i salget. Det sveitsiske selskapet har bygget merkevaren sin på en svært karakteristisk sålekonstruksjon som består av «skyer», eller «puter» som sørger for å fordele trykket utover hele fotsålen, samtidig som det gir god respons i frasparket.

Cloudflow markedsføres som en lettvekts og ultra-responsiv løpesko. Vekten er forholdsvis lav, og skoen føles enda lettere enn vekten tilsier. I mellomsålen finner vi On sitt eget Zero-Gravity» EVA – et skum-lignende materialet som sørger for god demping og komfort. Over dette ligger et «Speedboard» som skal bidra til økt respons og vridningsstabilitet. Dette gjør også til at skoen generelt blir litt stivere og bedre til å overføre kraft i stegavviklingen. On Cloudflow er derfor, til tross for alle «skyene», ikke så myk som man skulle tro. Her er det nok snert til å føle at skoen er rask, uten at det kjennes ut som en rendyrket sko for intervaller eller korte distanser. Kommer du litt frempå i skoen, føles det nesten som at skoen skyver deg fremover for hvert steg.

Overdelen er i et strikket meshmaterialet som sørger for gode lufteegenskaper. Tungen er også perforert og ligger behagelig mot vristen, mens innvendig har skoen en soklkelignende konstruksjons om bidrar til maks komfort fra første sekund du tar skoen på. Denne skoen kan du fint løpe med en varm sommerdag uten å føle deg kokt etterpå. Det er også en sko som ikke behøver og kjøres inn før den settes på prøve for lengre distanser.

Sålen, med de 18 putene, gir uten tvil et karakterisk preg til skoen. Og selv om putene helt sikkert har sine fordeler, så er det også noen ulemper. Dette er ikke skoen du først og fremst bruker på grusveier, i så fall må det være svært fine grusveier. Konstruksjonen på sålen gjør nemlig at det har en tendens til å feste seg små steiner i kanalen mellom putene. Her snakker vi primært en asfaltsko.

Cloudflow er normale i størrelsen. Hælen og mellomfot er smal til medium bred, mens forfoten er medium bred.

Ønsker du deg en lett mengdetreningssko som byr på god løpsfølelse, mye snert i frasparket og relativt god demping, så er On Cloudflow en perfekt match. er du derimot på jakt etter maks demping og komfort, så bør du velge mer i retning Mizuno Wave Skyrise eller HOKA Clifton 7.

On Cloudflow føles faktisk nesten ut som å løpe på skyer. Selv om de ikke er veldig myke, så gir de mer enn god nok demping til lange distanser, samtidig som de bevarer livligheten og snerten som gjør at du ønsker å løpe raskere! Dette kan lett bli en favoritt blant allrounder-skoene.

Fordeler

 • Lavt dropp bidrar til meget god løpsfølelse.
 • Bra snert i frasparket.
 • Superlette!
 • God demping.
 • Føles stødig og sikker på foten.
 • Fleksibel og luftig overdel.

Ulemper

 • Tåboksen kan bli litt trang.
3.

Salomon Sonic 3 Balance

"Den ultimate skoen for de lange løpene!"

Hæl/forfot

28mm/20mm

Dropp

8mm

Vekt

252g

Løpsfølelse: 23/25
Respons: 21/25
Stabiltitet: 25/25
Demping: 24/25

Score: 93/100

Rating: 5.6/6
Kr 1400,-
Bestill her

Salomon Sonic 3 Balance beviser at franskmennene kan mer enn å bare lage lette og gode løpesko for terrenget. Denne skoen imponerer stort.

Salomon Sonic 3 Balance legger seg i mellomsjiktet hva gjelder demping/vekt i Salomon sin produktlinje for løpesko til asfalt. I tillegg til Balance, tilbyr de en lettere sko i Accelerate, og en mer dempet sko i Confidence. Sonic 3 Balance byr på det beste fra to verdener. Denne skoen gir rikelig med demping, samtidig som det bevarer en god snert i frasparket. Overdelen er luftig og behagelig, og kjennes avkjølende når været er varmt. Sensifit-teknologien sørger for at skoen har en sokke-lignende passform, og omslutter foten sikkert og behagelig.

Salomon Sonic 3 Balance overrasker stort, og den er utrolig behagelig å bruke på både kortere og lengre turer. Den «lukkede» sålen gjør den også godt egnet for grusveier etter som det ikke er noen rom for steiner å feste seg. Alt i alt fremstår skoen svært allsidig, selv om det ikke er modellen du kommer til å løpe raskest i.

Skoene er normale i størrelsen, og du trenger absolutt ikke tenke på å gå opp et halvt nummer slik du ofte må med Salomon. Hæl og mellomfot er medium bred, mens forfoten er medium til bred.

Salomon Sonic 3 Balance passer best for deg som ønsker en trygg og god mengdetreningssko med fast og god demping, relativt god respons, og en stødig plattform. Skal du løpe langt, vil du elske Sonic 3 Balance. Den fungerer også fint til korte turer også, men ikke forvent noen ny PR.

Ønsker du en allsidig løpesko som kan være med deg gjennom en 5km eller et maraton, så kan du føle deg trygg på Salomon Sonic 3 Balance.

Fordeler

 • Perfekt balanse mellom demping, respons og vekt.
 • Overraskene god løpsfølelse til å være en mengdetreningssko.
 • God plass til tær og forfot.
 • Egner seg godt til både kortere og lengre distanser.
 • Stabile.

Ulemper

 • Kan oppleves litt "for" stabil for de som ønsker en rask og leken sko.
4.

Hoka One One Clifton 7

"Latterlig lett og godt dempet!"

Hæl/forfot

33mm/28mm

Dropp

5mm

Vekt

247g

Løpsfølelse: 23/25
Respons: 23/25
Stabiltitet: 23/25
Demping: 24/25

Score: 93/100

Rating: 5.6/6
Kr 1799,-

Hoka One One Clifton 7 byr på rå komfort, topp demping og en upåklagelig løpsfølelse innpakket i et lekkert design.

For de som ikke er kjent med Hoka, så er Hoka selskapet som for få år siden inntok løpeverdenen med sine tykke og karakteristiske såler der demping og komfort var høyt prioritert uten at det skulle gå på bekostning av løpsfølelse. Hoka lyktes raskt, og reisen fra deres første steg på veien mot et veldig langt og suksessrikt maraton, ser ut til og ingen ende ta.

Clifton er modellen som sannsynligvis er mest elsket og hatet. Dette er Hoka-skoen som skal by på lav vekt, svært høy komfort og demping, samtidig som den gir nok god nok respons og løpsfølelse til å kunne brukes som en typisk daglig treningssko. Modellen har gått gjennom mange endringer før det som i dag står som Clifton 7. Den syvende utgaven er nesten identisk med forgjengeren Clifton 6, og franskmennene har enkelt og greit tatt det som var bra, og gjort det enda litt bedre.

Både mellomsåle og yttersålen er 100% lik som på Clifton 6. I mellomsålen er det mykt og dempende EVA-skum i hele skoens lengde, og Hoka sin egen Active Foot Frame-teknologi sørger nemlig for at sålen nærmest omslutter hælen og mellomfoten istedenfor at foten din er på toppen av den. Dette bidrar til en unikt komfortabel passform, og med en gang du setter foten i skoen, merker du at dette er en sko du ikke ønsker å ta av deg.

Yttersålen er også den samme som tidligere. Denne består av en blanding slitesterkt lettvektsgummi strategisk plassert på de mest utsatte områdene, og det samme lette skummaterialet som ellers finnes i mellomsålen. Sistnevnte materiale slites raskere, men gjør at Hoka Clifton 7 sparer inn litt vekt. Ellers har Clifton 7 bevart den samme «aggressive» Meta-rocker sålen som nærmest driver deg fremover for hvert steg.

Det som er nytt, er overdelen i et nytt lettvekts dobbellags meshmateriale. Passformen er nesten identisk med Clifton 6, men denne utgaven skal puste bedre og kjennes enda mer fleksibel. Vi vet ikke hvordan Clifton 6 var på dette området, med vi kan skrive under på at Hoka Clifton 7 både puster bra OG er svært fleksibel. Overdelen kjennes rett og slett veldig myk og behagelig, samtidig som den holder foten godt på plass i skoen.

Tungen, eller pløsen, har også fått nytt design og er nå sydd sammen med resten av overdelen slik at den skal holde seg bedre på plass når du løper. Det luftige materialet kombinert med den lave vekten (247g i str. 42), gjør at skoen også føles relativt rask til tross for sitt litt massive utseende. De som liker sko med god løpsfølelse vil også sette pris på det lave droppet på kun 5mm. Når det er sagt så får du mest utbytte av skoen dersom du klarer å lande på mellomfot/forfot, selv om Clifton 7 uten tvil også er en vinner for hælløpere. Følelsen vi har når vi løper i Clifton 7, er at skoen aktivt hjelper deg til å rulle gjennom hele bevegelsesbanen dersom du lander på hælen, og nesten kaster seg fremover om du lander på mellomfot/forfot. Og ja, det er utelukkende positivt!

En annen forbedring er det nye hælpartiet med en «pull tab» som gjør det enkelt å ta av og på skoen. Hælkappen har også blir mer skånsom mot akillesen og vil passe ypperlig for alle som sliter med ømme akillessener.

Hoka One One Clifton 7 er en klar mengdetreningssko, men kan fint brukes til kortere turer der du ønsker å øke hastigheten. Den lave vekten og «rullende» sålen, gjør at den føles livlig og inspirerende å løpe i. Skoen er stabil og god, og vil nok passe mange brukere. For en enda råere løpsfølelse skulle vi ønsket at skoen satt hakket tightere. Sålen kan også bli litt for høy for de som er på jakt etter den ultimate løpsfølelsen. Heldigvis har Hoka et glimrende alternativ i Hoka Carbon X-SPE!

Skoene er normal i størrelsen. Hælen er fast og fin uten å klemme, mellomfoten og forfoten er medium bred, og tåboksen er relativt romslig. Den fleksible overdelen og brede mellomsålen gjør nok at denne skoen vil passe både smale og brede føtter.

Hoka One One Clifton 7 leverer en så til de grader imponerende sko. Hvis du ikke har prøvd deg Hoka til nå, men kun skulet bort på løperne med de «tykke» sålene, så er det på tide å sprinte til nærmeste Hoka-forhandler å unne føttene dine opplevelsen av å trå ned i et par Clifton 7. Det er en opplevelse vi unner alle løpere. 

Fordeler

 • Fantastisk behagelig passform.
 • Meget god demping.
 • Luftig, myk og behagelig overdel. God tunge-løsning der den er en del av skoen.
 • Hælpartiet låser foten på plass, er snill mot akilles, og gjør det enkelt å ta av/på skoen.
 • Meta-rocker sålen innbyr til fart og MER løping.
 • Lett!
 • Rålekkert design.

Ulemper

 • Den råeste løpsfølelse uteblir på grunn av den tykke sålen.
5.

Mizuno Wave Skyrise

"Tar komforten til et nytt nivå"!

Hæl/forfot

31mm/21mm

Dropp

10mm

Vekt

300g

Løpsfølelse: 22/25
Respons: 22/25
Stabiltitet: 22/25
Demping: 25/25

Score: 91/100

Rating: 5.5/6
Kr 1800,-
Bestill her

Mizuno Wave Skyrise er skoen for deg som liker å løpe langt og lenge. Denne skoen kommer til å bli en favoritt hos mange løpere!

Mizuno-sko er som regel lett å kjenne igjen på den bølgeformede platen i mellomsålen, men Skyrise skiller seg ut ved en tykkere mellomsåle med mer «fyll». Mellomsålen i Skyrise er helt ny. Her benyttes en kombinasjon av Foam Wave og XPOP-materiale. XPOP kan sees på som en rekke små kuler som fordeles utover i sålen hver gang du lander på foten. Ettersom det ikke er plass til de i selve sålen der du lander med full tyngde, vil de fordele seg i områdene hvor trykkpunktene er mindre. På denne måten vil XPOP støtte opp om foten din der den trenger det. Wave Foam-platen består av to myke materialer plassert sammen i et bølgeformet design som bidrar til å gi skoen en stabil plattform. Wave Foam bidrar til å gi skoen noe mer respons enn XPOP.

I overdelen benytter Mizuno AIRmesh som sørger for optimal passform og høy pusteevne. Skoen er ikke tight som en sokk, men Dynamotion Fit-teknologien sørger for at skoen følger fotens bevegelser og omslutter fotbladet relativt tett uten å trykke noe sted. Hele skoen kjennes egentlig veldig myk og komfortabel når du setter foten i den. Hælen er godt polstret og er «snill» mot akilles, og den polstrede tungen kjennes behagelig mot vristen.

Mizuno Wave Skyrise er fantastisk løpe langt i, eller å tilbringe mange timer i. Du kan ikke forvente at skoen driver deg fremover – den jobben må du gjøre selv – men skoen legger til rette for at du skal være i stand til å klare det. Den høye komforten og gode følelsen du får av å løpe i den, gjør at det er moro å legge ned kilometer etter kilometer. Og nei, du MÅ ikke løpe langt for å bruke skoen. Du kan fint bruke den til kortere distanser også, bare vær klar over at du ikke setter noen ny fartsrekord. Da velger du heller Mizuno Wave Shadow 3, Salomon Accelerate eller Hoka Carbon X-SPE.

Skyrise passer helt klart best til lange turer på asfalt, og til de som ønsker maksimalt med demping. En liten detalj vi liker godt er at sålen på skoen ikke har noen store rom som gjør at stein og kvist fester seg. Med andre ord går det fint å bruke skoen også på harde grusveier.

Passformen gjør at den vil passe de aller fleste fottyper. Modellen er litt liten i størrelsen sammenlignet med andre Mizuno-sko, så vi anbefaler at du går opp et halvt nummer. Hæl og mellomfot er medium bred, mens forfoten er medium til bred.

Mizuno Wave Skyrise lever opp til navnet. Om den ikke tar deg helt til himmelen, så gir den deg i hvert fall en meget behagelig løpetur. Bare ikke forvent ny fartsrekord.

Fordeler

 • Fantastisk demping.
 • God støtte til foten.
 • Luftig og god sko som bare følger foten naturlig.
 • God plass til tærne.
 • Slitesterke.

Ulemper

 • Litt tung til korte og raske turer.
6.

Salming Greyhound

"En sko som fungerer til alt!"

Hæl/forfot

29mm/23mm

Dropp

6mm

Vekt

265g

Løpsfølelse: 23/25
Respons: 23/25
Stabiltitet: 23/25
Demping: 23/25

Score: 92/100

Rating: 5.5/6
Kr 1899,-
Bestill her

Salming Greyhound er noe så eget at den ikke kan beskrives. Dette er en sko som oppleves. 

Svenskene kan tydeligvis mer enn å lage musikk (Spotify) å hoppe i v-stil. Salming Greyhound er selskapets toppmodell, og byr på en svært allsidig sko som krysser av på de fleste punkter på listen.

Salming Greyhound er først og fremst en dempet mengdetreningssko for hardt underlag som asfalt og grus. I mellomsålen benytter Salming et materiale de kaller Recoil Plus. Dette skal gi 20% bedre respons og energiutnyttelse, samtidig som det sørger for god demping over hele fotsålen. Vi har ikke løpt i forrige generasjon Greyhound, men dempingen oppleves svært behagelig uten at det blir for mye. Skoen har også noe så sjeldent som kun 6mm dropp, og dette bidrar uten tvil til at skoen byr på en overraskende god løpsfølelse til å være en mengdetreningssko!.

Overdelen består av en lettvekts 3-lags konstruksjon som sørger for å holde foten godt på plass samtidig som det puster godt. Foten sitter som støpt i skoen, og gir følelsen av «trygghet» når du løper i den. I motsetning til de rene mesh-skoene, føles Greyhound litt stivere i overdelen, men den mykes opp etter noen turer. Likevel skulle vi ønsket oss at skoen generelt hadde en mykere og mer fleksibel overdel.

Yttersålen er laget i samarbeid med Vibram og skal være Salmings mest slitesterke såle til nå – hele 25% mer slitesterk enn tidligere utgaver. Sålen er relativt flat med innslag av små kanaler som skal øke fleksibiliteten til skoen. Designet gjør at Greyhound også egner seg godt til å løpe på grusveier og du risikerer ikke småstein som fester seg under sålen. Grepet oppleves svært bra på både tørt og vått underlag, og den stødige passformen gjør at du kan kutte svinger som aldri før.

Greyhound er normal i størrelsen og oppleves som medium bred over i hele sin lengde. Tåboksen gir godt med volum til tærne, men er ikke like ettergivende som sko i meshmateriale, så sørg for å velge riktig størrelse.

Alt i alt fremstår Salming Greyhound som er utrolig allsidig sko. Dette er en sko du kan løpe langt med, men også bruke til kortere og raske løp. Du får en godt dempet sko med super passform, men også en sko som gir deg et push i hvert eneste fraspark. En sko for alle forhold.

Fordeler

 • God demping.
 • Meget god løpsfølelse og respons.
 • Tight og sikker passform.

Ulemper

 • Litt stiv overdel.
7.

Brooks Levitate 4

"Komfortabel allrounder!"

Hæl/forfot

27mm/19mm

Dropp

8mm

Vekt

292g

Løpsfølelse: 22/25
Respons: 22/25
Stabiltitet: 22/25
Demping: 23/25

Score: 89/100

Rating: 5.3/6
Kr 1600,-
Bestill her

Brooks Levitate 4 er skoen for deg som ønsker høy komfort, og god respons i en og samme sko.

Brooks Levitate 4 var den første skoen som benyttet Brooks sin egenutviklede DNA Amp dempeteknologi. DNA Amp ble først og fremst laget for å gi en god balanse av demping og god respons, og i Levitate 4 har Brooks klart å redusere redusere vekten på mellomsålen med 20% samtidig som responsen er enda bedre.

Overdelen er fornyet og det nye Fit Knit-materialet bidrar til en behagelig og sokkelignende passform som låser foten godt på plass, samtidig som det hindrer unødvendige presspunkter på fotbladet. Pusteegenskapene er også godt bevart, og det elastiske stoffet tilpasser seg godt til foten.

For de som er plaget med ømme akillessener, kan Levitate 4 være er godt valg. Hælkappen er relativt lav og svært myk og komfortabel. Den øverste delen av skoen (innsteget) består av en slags strikk som er elastisk og snill mot foten, og den nederste delen er avstivet av en plastikkappe som sørger for bedre støtte.

Sammenlignet med Levitate 3 har sålen blitt fornyet for å gi skoen enda bedre grep og et raskere overgang. Denne består nå av slitesterk rågummi i hele sålens lengde, og har en pilformet mønster fra mellomfot og frem mot tærne. Sålen er heldekkende og har ingen dype flex-kanaler.

Levitate er først og fremst en nøytral løpesko beregnet for daglig trening, men er såpass allsidig at den kan brukes til alt fra korte tempoøkter, til lengre turer i rolig tempo. Det er ikke den letteste skoen, men i det du setter foten i skoen, kjennes den lang raskere enn den føles ut som i hånden.

Løpsfølelsen er det ingenting å si på. Skoen byr på en fin balanse mellom akkurat nok demping til at det føles behagelig, samtidig som den er fast nok i mellomsålen til at du ikke føler du synker ned i skoen. Responsen fra skoen er absolutt god, men ikke like livlig som den vi oppleves i Mizuno Wave Rider 24 eller Hoka Carbon X-SPE.

Brooks Levitate 4 har en utfodring, og det er at den er smal. Den fremste tredjedelen av skoen er nesten helt rett og gir ikke noe ekstra rom til tærne. Mange vil nok oppleve tåboksen som trang og begrensende, i hvert fall dersom man ikke velger å gå opp i størrelsen.

Levitate 4 er små i størrelsen. Hæl og mellomfot er medium bred, mens forfot er smal.

Alt i alt er Levitate 4 er fin allrounder, men den er først og fremst forbeholdt deg med en smal fot. Om skoen derimot passer foten din, så kan du ha mange gode mil i vente.

Fordeler

 • Svært behagelig overdel i strikket/elastisk materiale.
 • En separat strikket del rundt innsteget gjør skoen snill mot akilles.
 • Stødig, uten at den oppleves som begrensende.
 • God balanse mellom demping og respons.
 • Slitesterk såle.

Ulemper

 • Smal.
8.

Salomon Sonic 3 Accelerate

"Skoen som lar deg sette ny PR på neste 10km"!

Hæl/forfot

24mm/18mm

Dropp

6mm

Vekt

223g

Løpsfølelse: 24/25
Respons: 24/25
Stabiltitet: 21/25
Demping: 19/25

Score: 88/100

Rating: 5.3/6
Kr 1400,-
Bestill her

Salomon Sonic 3 Accelerate inspirerer til både flere og raskere løpeturer!

Franskmennene kan sko, uten tvil. Salomon er allerede mestere på terrengsko, men har på få år gjort seg svært bemerket også på landeveien. Accelerate er skoen som kanskje vil hjelpe deg til å sette ny PR i ditt neste testløp for sesongen.

Salomon Sonic 3 Accelerate er Salomon sin letteste og mest racing-orienterte modell for asfaltspiserne. Med sine 6mm dropp og lette 223 gram, ligger alt til rette for en rask sko. Accelerate føles svært behagelig på foten rett ut av boksen. Skoene er relativt faste og er definitivt ikke en utpreget mengdetreningssko, men det er heller ikke det den markedsføres som.

Salomon benytter en teknologi de kaller OptiVibe. OptiVibe bruker to ulike materialer i mellomsålen; ett tettere lag som har til hensikt å absorbere støt og vibrasjoner fra underlaget, og et lettere og mer responsivt lag under som skal hjelpe til i frasparket. Denne kombinasjonen har Salomon lyktes godt med. Skoen gir overraskende god demping, samtidig som den virkelig føles responsiv i det du trykker fra med stamfoten. Selv om skoen er laget for kortere distanser, vil den fint egne seg for distanser opp til halvmaraton for den vante løper. Har du mindre løpeerfaring ville vi heller valgt Salomon Sonic 3 Balance for de lengre og rolige turene.

Overdelen er laget i tynt strikket meshmaterialet og puster svært godt. I motsetning til flere mesh-sko som kan bli litt løse, er Accelerate tight og fast. Denne skoen sitter som støpt på foten din selv om du brått snur om 180 grader for å løpe hjem etter bankkortet.

Sålen har en dyp renne som går fra utsiden av hælen, gradvis mot midten av skoen og frem til midten av tærne. Denne kanalen bidrar til bedre flex i skoen, samtidig som den hjelper til med stegavviklingen. Selve sålen sitter som støpt både på tørr og våt asfalt, og skoen kan også brukes på fine grusveier.

Skoene er normale i størrelsen. Hælen og mellomfot er medium bred, mens forfoten er medium til smal.

Salomon Sonic 3 Accelerate kan oppsummeres som en rask og inspirerende sko fra Salomon, og den vil uten tvil overraske mange som en utrolig allsidig lettvektssko med svært høy komfort.

Fordeler

 • Svært god løpsfølelse.
 • Responsiv og lett!
 • Luftig.
 • God stabilitet.
 • Overraskende god demping til å være så lett.

Ulemper

 • Ikke en utpreget mengdetreningssko.
9.

Hoka One One Carbon X-SPE

"Penest, raskest, dyrest og best!"

Hæl/forfot

35mm/30mm

Dropp

5mm

Vekt

250g

Løpsfølelse: 24/25
Respons: 25/25
Stabiltitet: 23/25
Demping: 22/25

Score: 94/100

Rating: 5.6/6
Kr 2499,-
Bestill her

Hoka One One Carbon X-SPE bringer karbon til treningsmodellene, og gir nesten garanti for å sette nye personlige rekorder i tiden fremover.

Hoka One One Carbon X-SPE høres både dyr og eksklusiv ut, noe som delvis stemmer, og delvis bør glemmes. Våren 2019 lanserte franskmennene den lette og responsive skoen Carbon X til jubel og fryd blant mange ivrige løpere. Takket være en karbonplate i mellomsålen, kunne skoen by på en unik kombinasjon av demping og respons som nærmest innbød til høyt tempo og nye rekorder. Hoka Carbon X-SPE er ikke en erstatning for Carbon X, men en helt egen modell som kan sees på som en litt røffere utgave av den originale Carbon X. Spør du oss, er vi 100% sikre på at denne blir en suksess.

Hoka Carbon X-SPE er spesiell. Fotsengen føles både myk og komfortabel, og mesh-overdelen som er helt uten sømmer, omslutter foten som en sokk. Tungen er festet i selve skoen, og hele overdelen fremstår som «en enhet». Hælkappen er avstivet og gir mer støtte enn på den originale Carbon X, men den føles likevel myk og skånsom mot akilles.

Mellomsålen og yttersålen er nøyaktig den samme som vi finner på Carbon X. En ProFly mellomsåle sitter på toppen av en plate, med et gummiert skum under platen. Mot tærne bøyer denne platen seg oppover mot tærne og blir tynnere, slik at skoen får en karakteristisk meta-rocker.

Overdelen er laget i et slitesterkt meshmateriale som sørger for god lufting samtidig som det holder foten godt på plass. Til forskjell fra Carbon X er overdelen nå mer slitesterk og kanskje hakket mer stødig (vi har ikke løpt i Carbon X, men det er likevel inntrykket). En annen side ved skoen er at den ser skremmende bra ut. Kanskje årets peneste løpesko?

Carbon X-SPE deler den samme yttersålen som Carbon X, og slitestyrken er relativt begrenset. Så lenge du holder deg til asfalt, bane og tredemølle, vil skoen serve deg i mange mil. Beveger du deg derimot ut på grus, vil sålen raskt spises opp og bli utslitt.

Hoka Carbon X-SPE retter seg egentlig mot nesten alle type løpere,  men du bør tenke gjennom hva slags distanser og løp du gjerne løper. For godt trente løpere er Carbon X-SPE et godt valg til et langt maraton, mens mindre vante løpere vil oppleve dette som en bedre sko for kortere distanser, intervaller og tempoøkter. Løpsfølelsen er det uansett ikke noe å si på, og det er vanskelig å unngå og løpe lengre eller raskere enn planlagt. Hoka Carbon X-SPE er kanskje den «snilleste» veien inn til karbonsko-markedet for de som enda ikke har prøvd å løpe i denne type sko.

Hoka har igjen laget en svært bra løpesko, og denne gangen har de klart å gjøre en favoritt til en enda bedre bedre utgave tilpasset en enda bredere brukergruppe. Carbon X-SPE er noe helt eget, og den burde komme med «smile-garanti» på kjøpet for alle som kjøper den.

 

Fordeler

 • Lett!
 • Fantastisk behagelig passform.
 • Utrolig responsive.
 • Relativt god demping.
 • Meta-rocker "pusher" deg fremover.
 • Råflott design.
 • Den beste inngangsbilletten for nye karbonsko-løpere?

Ulemper

 • Slites noe raskt (ikke bruk på grus).
 • Lite demping for mindre trente løpere.
 • Noe glatt på vått underlag.
10.

Mizuno Wave Shadow 3

"Rask, raskere, raskest!"

Hæl/forfot

24mm/16mm

Dropp

8mm

Vekt

255g

Løpsfølelse: 24/25
Respons: 24/25
Stabiltitet: 21/25
Demping: 19/25

Score: 88/100

Rating: 5.3/6
Kr 1500,-
Bestill her

Obs: Denne modellen regnes ikke som en mengdetreningssko, men er så god at den er med i testen likevel!

Mizuno Wave Shadow 3 er en lettvektssko du ikke ønsker å ta av deg. En ting er at fargen er rask, men jammen er ikke skoen det også.

Wave Shadow 3 er først og fremst en sko beregnet for raske løpeturer. For de fleste vil ikke dette være skoen for lange og bedagelige søndagsturer, men for kortere intervaller, konkurranser eller forsøk på å sette ny PR. Til å være en lettvektssko er ikke Shadow 3 blant de letteste, men skoen klarer likevel å bevare følelsen av å være både lett og rask. Mizuno benytter seg (som alltid) av en Wave-platen i hælpartiet og mellomsålen. Dette sørger for god demping og støtte.

Følelsen av å løpe i Shadow 3 er bare nydelig. Du får lyst til å løpe raskt, og lenge. Overdelen består av AIRmesh og puster svært bra. Det luftige materiale bidrar til at skoen føles enda raskere. Dynamotion Fit-teknologien sørger for å støtte opp foten på sidene, og hjelper til med å avvikle løpesteget. Vi liker også veldig godt at Mizuno benytter flate lisser som holder seg på plass uten å gli opp.

Til tross for 8mm dropp, føles det ut som at det er mindre, for du får meget god kontakt med underlaget og responsen fra skoen er umiddelbar. Den store fordelen til Shadow 3 er nettopp den lille ekstra dempingen du finner i skoen. I stedet for å være en rendyrket lettvektssko som utelukkende kan benyttes over korte distanser, så kan du fint bruke skoen opp til halvmaraton dersom du er vant til å løpe mye. Skoen er også perfekt for alle som ønsker å gå bort fra mengdetreningssko og over til sko med mindre dropp og demping.

Skoene er normal i størrelsen. Medium bredde i hæl og mellomfot. Medium til bred forfot.

Mizuno har gjort veldig mye riktig med Wave Shadow 3. Her får du mye løpeglede, knallbra løpsfølelse, god komfort og en slitesterk sko. Om du ønsker å få opp tempoet få treningsturene dine, å forbedre tiden i et konkurranseløp, eller bare kjenne på følelsen av å være rask – da er Mizuno Wave Shadow 3 et absolutt anbefalt kjøp.

Fordeler

 • Lett! Og responsiv!
 • God demping til å være så lett.
 • Sitter som støpt på foten.

Ulemper

 • Litt smale for enkelte.
11.

On Cloud X

"Skoen som er så lett at du glemmer du har de på deg!"

Hæl/forfot

22mm/16mm

Dropp

6mm

Vekt

229g

Løpsfølelse: 24/25
Respons: 24/25
Stabiltitet: 23/25
Demping: 22/25

Score: 93/100

Rating: 5.6/6
Kr 1699,-

On Cloud X utfordrer lettvektsskoene med en superlett og allsidig treningssko. Å løpe i Cloud X er virkelig som å løpe på skyer.

On markedsfører Cloud X som «verdens letteste fulldempede sko for variert løping». I følge On betyr dette at skoene kan brukes til nesten alle typer løping, enten det er asfalt, grus, bane, tredemølle eller fine stier. Skal du kun ha ett par joggesko, skal du i følge det sveitsiske selskapet ha disse.

On Cloud X er lett – latterlig lett. Å sette foten i skoen føles nesten absurd, for ikke bare tar vekten pusten fra deg, men passformen er også noe helt eget. I motsetning til mange lettvekttsko som ofte kjennes harde, er Cloud X myk og komfortabel fra første sekund. Skoen er helt klart mykere enn den ser ut som, selv om den ikke er i nærheten av Clifton 7 eller Mizuno Wave Rider 24. Den luftige overdelen i dobbelt meshmateriale og en sømløs tunge, sørger for å låse foten din sikkert fast i skoen uten å trykke ubehagelig. Innsiden av skoen er så komfortabel at du gjerne kan løpe uten sokker dersom du foretrekker det, og utsiden er såpass elastisk at den ikke klemmer tærne dine blå dersom du hovner opp etter lange løp.

Den støpte hælkappen er relativt lav og snill mot akilles, men gir likevel god støtte til foten. Den eneste utfordringen er at det kan bli litt bred slik at det lett kommer stein og annet rusk ned på siden.

Mellomsålen består av CloudTec mellomsålemateriele laget av av hule EVA kuber, såkalte Cloud Elements. For å øke responsen i skoen har On inkludert et speedboard som skal hindre at du synker for langt ned i skoen ved landing, samtidig som det gir deg et ekstra «kick» i frasparket. Dette fungerer bra, og du får utvilsomt et ekstra push fremover i det du trykker fra underlaget. Kombinert med det lave droppet på 6mm, er dette med på å gi en suveren løpsfølelse og rask sko.

Yttersålen består av de karakteristiske skyene laget i det On kaller Zero-Gravity skum. Materialet kombinerer vekt og demping svært godt, samtidig som det hjelper speedboard – platen i mellomsålen å gi skoen en ekstra snert. På de mest utsatte stedene er det benyttet en ekstra slitesterk gummi for å forlenge skoens levetid. Gummiblandingen bidarar også til at Cloud X har meget godt grep på både våt og tørr asfalt. En ting som er verdt å nevne er at «skyene» i yttersålen er formet slik at de ikke fester til seg steiner. On-skoene var plaget med dette i tidligere utgaver, men det er absolutt ikke noe problem for Cloud X.

Skoene er normale i størrelsen. Hæl, mellomfot og forfot er medium bred, og skoen har en relativt romslig lest. Overdelen er såpass fleksibel at skoen lett tilpasser seg det meste av føtter. For deg som er vant til å løpe, så er det ikke problem å benytte disse til et maraton, men for mindre vante løpere, er nok Cloud X en sko for litt kortere distanser. Det er greit å være klar over at den fleksible overdelen bidrar til veldig mye komfort, men desto mindre støtte. Vet du med deg selv at du har behov for en mer stabil sko, anbefaler vi å se på for eksempel On Cloudflow.

On Cloud X ER allsidig, og den er lett, rask og godt dempet. I tillegg ser skoen fantastisk bra ut. Enten du skal løpe intervaller på bane, testløp på 10km eller Berlin-maraton, vil Cloud X stå klar til å hjelpe deg å bryte nye barrierer. Dette er løpesko på sitt beste.

Fordeler

 • Fantastik lette!
 • Komfortable og luftige.
 • Meget god respons i frasparket.
 • God demping.
 • Allsidig.
 • Svært fleksibel og pustende overdel.

Ulemper

 • Litt lite demping for de som ønsker mer komfort på lange løpeturer.
 • Noe bred hælkappe gjør at det sporadisk kommer stein i skoen.

Dette bør du se etter

Dropp

Dropp er forskjellen i såletykkelse fra skoenes såle fra forfot til hæl. En joggesko med helt flat såle har 0mm dropp, mens en joggesko med 10 mm dropp er 10mm høyere i hælen enn i forfoten. Tidligere har joggesko hatt relativt mye dropp, 12-14mm, men i dag er det vanligere med mindre dropp. Mengdetreningssko ligger som regel på 8-12 mm, men lettvektssko og terrengsko gjerne ligger mellom 3-6 mm.

Enkelt forklart kan vi si at lavere dropp gjør det lettere å løpe med en naturlig løpeteknikk med en mer effektiv og raskere stegavvikling. Når du lander på mellomfot/forfot, bruker du mindre krefter på å bremse bevegelsen fra forrige steg, og desto mer av kreften på å komme deg framover. Denne formen for løping er skadeforebyggende og anbefales personer som løper mye. Samtidig vil en sko med mye dropp gjøre det lettere å løpe for en løper som lander på hæl. Skoens utforming gjør at steget avvikles ved at man ”ruller” framover mot skotuppen. Tidligere har mye dropp vært synonymt med høy vekt på skoene, men nye materialer og produksjonsmetoder har sørget for at du kan løpe i lette sko selv om de har mye dropp. 

De siste årene har det blitt veldig populært å løpe med sko med 0mm dropp, altså sko med samme høye foran og bak. En sko med lavere dropp vil gjøre det enklere for deg å lande på mellomfot/forfot og stegavviklingen vil skje raskere. Man bør imidlertid være ha en forsiktig tilnærming til 0mm dropp sko, ettersom det er en større belastning på løpmuskulaturen. Lavere dropp setter høyere krav til legger og akillessener, og det kan lett oppstå skader om du går rett fra en tradisjonell mengdetreningssko til 0mm dropp.

 

Demping

Joggesko som primært benyttes på asfalt kommer i varianter både med og uten særlig demping. En godt dempet sko er som regel bedre egnet til lengre turer, men vil ikke føles like rask og responsiv som en lettere sko med mindre demping. Hvor vant du er til å løpe, og hvor på fotsålen du lander, vil ha stor betydning for hvor mye demping du bør ha.

 

Dame- og herremodeller

De fleste modeller kommer i dame- og herremodeller, mens skoene hvor dette ikke er spesifisert er unisexmodeller. Som regel er dame- og herremodell så like at det ikke utgjør noen forskjell, og om du som dame sliter med å finne store nok sko, kan du fint velge en herremodell.

 

Materiale

Hva slags materiale skoen er laget av vil være med å bestemme skoens egenskap. En joggesko som kommer i en modell med og uten vanntett membran, vil i en vanntett utgave gjerne oppleves som stivere og mindre følsom. Mengdetreningssko eller lettvekssko som er beregnet på asfalt, er gjerne produsert i et luftig og pustende mesh-materiale. Disse er behagelige å løpe på så lenge underlaget er hardt og stabilt, men vil raskt blitt ødelagt når du beveger deg i terrenget. Noen foretrekker en luftig sko, mens andre ønsker at den er varm og god. Vår erfaring er at det som regel blir varmt på beina når man løper, og det er behagelig å løpe i en sko som gir god lufting. Ikke bare unngår man svette føtter og risiko for gnagsår, men den luftige følelsen gjør også at skoen kjennes lettere og raskere!

 

Utvalget av sko

Skoene som er testet er blant de mest populære modellene på markedet. Vi skulle gjerne testet flere modeller, men langt i fra alle merker har sko tilgjengelige. Legg også merke til at testen har fokus på nøytrale mengdetreningssko, med et par innslag av lettere varianter. Og når det er sagt; det finnes ikke EN sko som vil passe alle. Mens noen foretrekker en tight og smal modell, ønsker andre en mer romslig og løs modell. Noen ønsker sko fra kun ett merke, mens andre bruker sko fra flere ulike merker. Vår test/guide skal kan forhåpentligvis hjelpe deg til å velge et par sko som er riktig for nettopp deg. Alle skoene er bra, selv om vi setter noen høyere enn andre. Du ser kanskje hvor vanskelig det er å skille mellom nummer 1, 2, 3, osv.?

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Produkttest

Best i test pulsklokker under 4000kr – mest for pengene!

Du trenger ikke å bruke en hel månedslønn for å kjøpe en…
Dato: Okt 30, 2020
Produkttest

Test: Skullcandy Vert

Skullcandy Vert er så spesifikt rettet mot deg som driver ski,…
Dato: Okt 29, 2020
Produkttest

Test: Skullcandy Push Ultra In-ear True Wireless

Skullcandy Push Ultra er øreproppene for deg som ønsker propper dedikert…
Dato: Okt 26, 2020