Vi gir deg oversikten over markedets beste joggesko i 2020. Her finner du noen av de beste nøytrale løpeskoene for asfalt og løp på mølle.

Hvis du går inn i en sportsbutikk og vil kjøpe et par joggesko, er det lett å bli forvirret. Joggesko finnes i flere ulike kategorier, med ulikt dropp, pronasjon, demping og svært forskjellig passform. For en person som løper flere dager i uken er skoene det viktigste verktøyet man har. En god sko skal sørge for å gi støtte og avlastning der du trenger det, tilstrekkelig demping under hæl og forfot, og samtidig by på en god løpsfølelse. 

Under finner du test av noen av de mest populære modellene på markedet, og nederst på siden finner du en omfattende forklaring av ulike begrep som brukes om sko, og ikke minst tips til hva du bør se etter. Det er hovedsaklig testet sko beregnet til mengdetrening, men det er også med et par modeller for litt kortere distanser og raskere løp. Priser er veiledende, men butikkene har gjerne gode tilbud, og vi forsøker til enhver tid å linke til de beste tilbudene. I testen av har vi tatt for oss hvordan skoen oppleves i bruk og vurderer blant annet demping, komfort, grep, løpsfølelse og helhetsinntrykk. Det er ikke gjort vurderinger for slitestyrke da skoene ikke er brukt lenge nok til å inkludere dette.

Er du på jakt etter løpesko for terreng? Sjekk vår oversikt over de beste skoene for «Best i test terrengløpesko 2020 – Løpesko for terreng» her.

 

Best i test joggesko 2020 – Joggesko for asfalt/mølle

Vi i Hardworkout.no er opptatt av at testene skal være uavhengige og troverdige. Ved å handle gjennom linkene i testen bidrar du til at vi kan fortsette å publisere kvalitetsbevisste tester og artikler. Vi setter derfor stor pris på om du gjør dette. Her kan du lese mer om våre samarbeidspartnere.

SORTER ETTER:

1.

On Running Cloudflow

"Perfekt balanse mellom vekt, demping og god respons!"

Hæl/forfot

22mm/16mm

Dropp

6mm

Vekt

235g

Løpsfølelse: 23/25
Respons: 24/25
Stabiltitet: 24/25
Demping: 23/25

Score: 94/100

Rating: 5.6/6
Kr 1799,-
Bestill her

On Running lever og ånder for slagordet «run on clouds». Det skal ikke mer enn ett minutt til i Cloudflow for å forstå hva de mener. 

On er et sveitsisk merke som i løpet av kort tid har opplevd et voldsom boost i salget. Det sveitsiske selskapet har bygget merkevaren sin på en svært karakteristisk sålekonstruksjon som består av «skyer», eller «puter» som sørger for å fordele trykket utover hele fotsålen, samtidig som det gir god respons i frasparket.

Cloudflow markedsføres som en lettvekts og ultra-responsiv løpesko. Vekten er forholdsvis lav, og skoen føles enda lettere enn vekten tilsier. I mellomsålen finner vi On sitt eget Zero-Gravity» EVA – et skum-lignende materialet som sørger for god demping og komfort. Over dette ligger et «Speedboard» som skal bidra til økt respons og vridningsstabilitet. Dette gjør også til at skoen generelt blir litt stivere og bedre til å overføre kraft i stegavviklingen. On Cloudflow er derfor, til tross for alle «skyene», ikke så myk som man skulle tro. Her er det nok snert til å føle at skoen er rask, uten at det kjennes ut som en rendyrket sko for intervaller eller korte distanser. Kommer du litt frempå i skoen, føles det nesten som at skoen skyver deg fremover for hvert steg.

Overdelen er i et strikket meshmaterialet som sørger for gode lufteegenskaper. Tungen er også perforert og ligger behagelig mot vristen, mens innvendig har skoen en soklkelignende konstruksjons om bidrar til maks komfort fra første sekund du tar skoen på. Denne skoen kan du fint løpe med en varm sommerdag uten å føle deg kokt etterpå. Det er også en sko som ikke behøver og kjøres inn før den settes på prøve for lengre distanser.

Sålen, med de 18 putene, gir uten tvil et karakterisk preg til skoen. Og selv om putene helt sikkert har sine fordeler, så er det også noen ulemper. Dette er ikke skoen du først og fremst bruker på grusveier, i så fall må det være svært fine grusveier. Konstruksjonen på sålen gjør nemlig at det har en tendens til å feste seg små steiner i kanalen mellom putene. Her snakker vi primært en asfaltsko.

Cloudflow er litt store i størrelsen, så gå gjerne ned et halvnummer fra det du vanligvis bruker. Hælen og mellomfot er smal til medium bred, mens forfoten er medium bred.

On Cloudflow føles faktisk nesten ut som å løpe på skyer. Selv om de ikke er veldig myke, så gir de mer enn god nok demping til lange distanser, samtidig som de bevarer livligheten og snerten som gjør at du ønsker å løpe raskere! Dette kan lett bli en favoritt blant allrounder-skoene.

2.

Mizuno Wave Rider Waveknit 3

"Samuraienes beste våpen!"

Hæl/forfot

31mm/19mm

Dropp

12mm

Vekt

286g

Løpsfølelse: 23/25
Respons: 23/25
Stabiltitet: 23/25
Demping: 24/25

Score: 93/100

Rating: 5.6/6
Kr 1900,-
Bestill her

Mizuno Wave Rider Waveknit 3 tar det beste fra klassikeren Wave Rider, og gjør det du trodde allerede var bra, enda bedre!

Mizuno er uten tvil et undervurdert merke blant skoprodusenter. Kanskje skyldes det design, kanskje skyldes det mindre hissig markedsføring enn Nike, Adidas, Asics, m.m.. Uansett, det betyr ikke at skoene ikke er like gode. For Mizuno gjør det meste riktig med Rider Waveknit 3. Skoen er enkelt og greit basert på bestselger-modellen Wave Rider 23, men har en ny overdel som sikrer bedre passform og økt komfort.

Waveknit-overdelen består av et stretch-materiale som tilpasser seg fotbladet, sørger for god støtte, økt komfort, og god pusteevne. Waveknit modellen gir ikke like mye støtte som den opprinnelige Rider-modellen, men mange vil nok like følelsen av enda mer naturlig løping. Skoen er ikke like tight som skoene fra Nike eller Adidas, så dersom du ønsker en sko som gir litt plass til foten, er denne midt i blinken. Hælen er godt polstret og kjennes behagelig mot akilleshælen. For noen kan hælpartiet muligens være litt i bredeste laget, men det kan løses ved å benytte de to øverste lissehullene.

Mizuno benytter som vanlig den velkjente Wave-platen som sørger for god demping og LANG levetid. Skoene fra Mizuno har generelt lengre levetid enn mange andre løpesko – mye takket være nettopp  den holdbare Wave-platen. Denne platen ligger i hæl- og mellomsålen og gir Mizuno-skoene et karakteristisk preg. I tillegg benytter Mizuno U4icX-skum, et materialet som bidrar til økt respons i frasparket.

Mizuno Wave Rider Waveknit 3 er litt stor i størrelsen. Medium bred hæl, medium til lav mellomfot, og medium forfot. Takket være det fleksible Waveknit-materialet vil nok skoen kunne passe mange ulike føtter.

Dette er skoen som takler det meste du tar den med på. Selv om vekten er relativt høy, så føles skoen mye raskere ut enn det vekten tilsier. Rider Waveknit 3 passer derfor utmerket til både korte og lange distanser, og ikke minst til både asfalt, grus og mølleløping.

Uansett hva du trener eller løper for, så kan Mizuno Wave Rider Waveknit 3 anbefales til alle som ønsker en trygg, men leken sko til de fleste formål.

Fordeler

 • Super passform! Allsidig.
 • God lufting
 • Meget god respons i frasparket gir god løpsfølelse!
 • Svært god demping.
 • Slitesterk.

Ulemper

 • Litt bred hælkappe.
3.

Salomon Sonic 3 Balance

"Den ultimate skoen for de lange løpene!"

Hæl/forfot

28mm/20mm

Dropp

8mm

Vekt

252g

Løpsfølelse: 23/25
Respons: 21/25
Stabiltitet: 25/25
Demping: 24/25

Score: 93/100

Rating: 5.6/6
Kr 1400,-
Bestill her

Salomon Sonic 3 Balance beviser at franskmennene kan mer enn å bare lage lette og gode løpesko for terrenget. Denne skoen imponerer stort.

Salomon Sonic 3 Balance legger seg i mellomsjiktet hva gjelder demping/vekt i Salomon sin produktlinje for løpesko til asfalt. I tillegg til Balance, tilbyr de en lettere sko i Accelerate, og en mer dempet sko i Confidence. Sonic 3 Balance byr på det beste fra to verdener. Denne skoen gir rikelig med demping, samtidig som det bevarer en god snert i frasparket. Overdelen er luftig og behagelig, og kjennes avkjølende når været er varmt.

Skoene er normale i størrelsen, og du trenger absolutt ikke tenke på å gå opp et halvt nummer slik du ofte må med Salomon. Hæl og mellomfot er medium bred, mens forfoten er medium til bred. Det er god plass i skoen, og den sitter ikke like tight som skoene med mesh-materialet som nærmest sitter rundt foten som en sokk. Noen vil like dette, mens andre ønsker en mer tettsittende modell.

Salomon Sonic 3 Balance overrasker stort, og den er utrolig behagelig å bruke på både kortere og lengre turer. Den «lukkede» sålen gjør den også godt egnet for grusveier etter som det ikke er noen rom for steiner å feste seg.

Ønsker du en allsidig løpesko som kan være med deg gjennom en 5km eller et maraton, så kan du føle deg trygg på Salomon Sone 3 Balance.

Fordeler

 • Perfekt balanse mellom demping, respons og vekt.
 • Overraskene god løpsfølelse til å være en mengdetreningssko.
 • God plass til tær og forfot.
 • Egner seg godt til både kortere og lengre distanser.

Ulemper

 • Kan bli for rom for noen.
4.

Mizuno Wave Shadow 3

"Rask, raskere, raskest!"

Hæl/forfot

24mm/16mm

Dropp

8mm

Vekt

255g

Løpsfølelse: 25/25
Respons: 24/25
Stabiltitet: 21/25
Demping: 19/25

Score: 89/100

Rating: 5.3/6
Kr 1500,-
Bestill her

Obs: Denne modellen regnes ikke som en mengdetreningssko, men er så god at den er med i testen likevel!

Mizuno Wave Shadow 3 er en lettvektssko du ikke ønsker å ta av deg. En ting er at fargen er rask, men jammen er ikke skoen det også!

Wave Shadow 3 er først og fremst en sko beregnet for raske løpeturer. For de fleste vil ikke dette være skoen for lange og bedagelige søndagsturer, men for kortere intervaller, konkurranser eller forsøk på å sette ny PR. Til å være en lettvektssko er ikke Shadow 3 blant de letteste, men skoen klarer likevel å bevare følelsen av å være både lett og rask. Mizuno benytter seg (som alltid) av en Wave-platen i hælpartiet og mellomsålen. Dette sørger for god demping og støtte.

Følelsen av å løpe i Shadow 3 er bare nydelig. Du får lyst til å løpe raskt, og lenge. Overdelen består av AIRmesh og puster svært bra. Det luftige materiale bidrar til at skoen føles enda raskere. Dynamotion Fit-teknologien sørger for å støtte opp foten på sidene, og hjelper til med å avvikle løpesteget. Vi liker også veldig godt at Mizuno benytter flate lisser som holder seg på plass uten å gli opp.

Til tross for 8mm dropp, føles det ut som at det er mindre, for du får meget god kontakt med underlaget og responsen fra skoen er umiddelbar. Den store fordelen til Shadow 3 er nettopp den lille ekstra dempingen du finner i skoen. I stedet for å være en rendyrket lettvektssko som utelukkende kan benyttes over korte distanser, så kan du fint bruke skoen opp til halvmaraton dersom du er vant til å løpe mye. Skoen er også perfekt for alle som ønsker å gå bort fra mengdetreningssko og over til sko med mindre dropp og demping.

Skoene er normal i størrelsen. Medium bredde i hæl og mellomfot. Medium til bred forfot.

Mizuno har gjort veldig mye riktig med Wave Shadow 3. Her får du mye løpeglede, knallbra løpsfølelse, god komfort og en slitesterk sko. Om du ønsker å få opp tempoet få treningsturene dine, å forbedre tiden i et konkurranseløp, eller bare kjenne på følelsen av å være rask – da er Mizuno Wave Shadow 3 et absolutt anbefalt kjøp.

Fordeler

 • Lett! Og responsiv!
 • God demping til å være så lett.
 • Sitter som støpt på foten.

Ulemper

 • Litt smale for enkelte.
5.

Mizuno Wave Skyrise

"Tar komforten til et nytt nivå"!

Hæl/forfot

31mm/21mm

Dropp

10mm

Vekt

300g

Løpsfølelse: 22/25
Respons: 22/25
Stabiltitet: 22/25
Demping: 25/25

Score: 91/100

Rating: 5.5/6
Kr 1800,-
Bestill her

Mizuno Wave Skyrise er skoen for deg som liker å løpe langt og lenge. Denne skoen kommer til å bli en favoritt hos mange løpere!

Mizuno-sko er som regel lett å kjenne igjen på den bølgeformede platen i mellomsålen, men Skyrise skiller seg ut ved en tykkere mellomsåle med mer «fyll». Mellomsålen i Skyrise er helt ny. Her benyttes en kombinasjon av Foam Wave og XPOP-materiale. XPOP kan sees på som en rekke små kuler som fordeles utover i sålen hver gang du lander på foten. Ettersom det ikke er plass til de i selve sålen der du lander med full tyngde, vil de fordele seg i områdene hvor trykkpunktene er mindre. På denne måten vil XPOP støtte opp om foten din der den trenger det. Wave Foam-platen består av to myke materialer plassert sammen i et bølgeformet design som bidrar til å gi skoen en stabil plattform. Wave Foam bidrar til å gi skoen noe mer respons enn XPOP.

I overdelen benytter Mizuno AIRmesh som sørger for optimal passform og høy pusteevne. Skoen er ikke tight som en sokk, men Dynamotion Fit-teknologien sørger for at skoen følger fotens bevegelser og omslutter fotbladet relativt tett uten å trykke noe sted. Hele skoen kjennes egentlig veldig myk og komfortabel når du setter foten i den. Hælen er godt polstret og er «snill» mot akilles, og den polstrede tungen kjennes behagelig mot vristen.

Mizuno Wave Skyrise er fantastisk løpe langt i, eller å tilbringe mange timer i. Du kan ikke forvente at skoen driver deg fremover – den jobben må du gjøre selv – men skoen legger til rette for at du skal være i stand til å klare det. Den høye komforten og gode følelsen du får av å løpe i den, gjør at det er moro å legge ned kilometer etter kilometer. Og nei, du MÅ ikke løpe langt for å bruke skoen. Du kan fint bruke den til kortere distanser også, bare vær klar over at du ikke setter noen ny fartsrekord. Da velger du heller Mizuno Wave Shadow 3.

Skyrise passer helt klart best til lange turer på asfalt, og til de som ønsker maksimalt med demping. En liten detalj vi liker godt er at sålen på skoen ikke har noen store enrom som gjør at stein og kvist fester seg. Med andre ord går det fint å bruke skoen også på harde grusveier.

Passformen gjør at den vil passe de aller fleste fottyper. Hæl og mellomfot er medium bred, mens forfoten er medium til bred.

Mizuno Wave Skyrise lever opp til navnet. Om den ikke tar deg helt til himmelen, så gir den deg i hvert fall en meget behagelig løpetur.

Fordeler

 • Fantastisk demping.
 • God støtte til foten.
 • Luftig og god sko som bare følger foten naturlig.
 • God plass til tærne.
 • Slitesterke.

Ulemper

 • Litt tung til korte og raske turer.
6.

Nike Air Zoom Vomero 14

"Hverdagssliteren!"

Hæl/forfot

27mm/17mm

Dropp

10mm

Vekt

279g

Løpsfølelse: 21/25
Respons: 21/25
Stabiltitet: 22/25
Demping: 24/25

Score: 88/100

Rating: 5.3/6
Kr 1499,-
Bestill her

Vomero 14 er en oppdatert modell av Nikes mengdetreningsko for den nøytrale løperen, og denne versjonen er bedre enn noen gang.

Nike Air Zoom Vomero har lenge vært en av bestselgerne blant løpesko, men har likevel havnet litt i skyggen av sin slektning Pegasus. Det er tydelig at Nike har hentet inspirasjon fra Pegasus-modellen og de har «oppgradert» Vomero med den samme React-foam sålen i mellomfoten og en oppdatert overdel. Skoen har også Air-puten hele veien fra hæl til forfot, og skiller seg tydelig ut som en mye mer dempet sko enn Pegasus 36. Vomero fremstår med det som en helt ny sko – både raskere og mer behagelig.

Modellen byr på meget god demping i hele skoen, og passer perfekt til lange løpeturer hvor komfort står i fokus. I forfot og hæl sitter det Zoom Air-puter som gir god demping til løpere som lander på hæl. Overdelen er laget i Nikes eget sømløse Fly-mesh materiale som sørger for at skoen sitter som en sokk rundt foten. Hælkappen er ny og ligner den vi finner i Pegasus 35, og låser hælen godt på plass. Ellers er yttersålen oppdatert med et nytt mønster. Dette sørger for enda høyere slitestyrke og bedre grep, samtidig som det hjelper løperen til å avvikle løpesteget bedre. Skoen sitter godt på både tørr og våt asfalt, og fungerer også godt på hardpakket grusvei. Merk at sålen er såpass myk at steiner kan kjennes gjennom sålen dersom du løper på en grovkornet vei. Slitestyrken på sålen er god.

Passformen er ”true to size”. Medium hæl, mellomfot og forfot. Flywire og Fly-mesh materialet sørger for en tight passform over leste , men ettersom materialet justerer seg etter fotens form, vil nok skoen passe både smale og brede føtter.

Denne skoen passer for deg som ønsker en myk og god sko som passer like godt til 10 kilometeren som et maraton. Ønsker du deg en sko for raske intervaller, så bør du heller se på Pegasus skoen.

Fordeler

 • Sitter som en sokk på foten.
 • Relativt lett.
 • Kjennes myk og god samtidig som den er snerten og rask!
 • Svært slitesterk!

Ulemper

 • Kan oppleves som litt for myke for enkelte.
 • Steiner kan kjennes gjennom sålen når du løper på grusveier.
7.

Adidas Ultraboost 20

"For deg som skal ha maksimal demping!"

Hæl/forfot

28mm/18mm

Dropp

10mm

Vekt

310g

Løpsfølelse: 20/25
Respons: 21/25
Stabiltitet: 22/25
Demping: 25/25

Score: 88/100

Rating: 5.3/6
Kr 1799,-
Bestill her

Adidas Ultraboost 20 er kanskje en av de mest behagelige mengdetreningsskoene på markedet. Dette er komfort-vinneren.

Overdelen i det spesialutviklede Primeknit-materialet sørger for en suveren passform, og skoen sitter som støpt rundt hele fotbladet uten og kjennes trykkende. Den 3D-formstøpte hælkappen sørger for at foten holder seg på plass i skoen, samtidig som den sikrer god bevegelsesfrihet til akillessenen.

Mellomsålen i Boost-materialet sørger for perfekt energiutnyttelse i hvert skritt, og gir svært god respons. Boost-materialet har også den fordelen at det har mye lengre levetid enn tradisjonell EVA eller PU. Yttersålen er laget i samarbeid med den godt kjente dekkprodusenten Continental, og sikrer leverer både et trygt og godt grep, samtidig som også denne har høy slitestyrke.

Skoen har en passform som gjør at den vil passe mange ulike fotyper. De er normale i størrelsen, har en smal hæl, medium til smak forfot, og en medium bred forfot. Overdelen tilpasser seg godt til foten.

Adidas Ultraboost 20 er perfekt for deg som ønsker en mengdetreningssko med mye demping og god respons. En av de mest allsidige skoene på markedet. Ekstra anbefalt til deg som ønsker god plass i front!

Fordeler

 • Svært god demping.
 • Rå passform! PRIMEKNIT-materialet sørger for å låse fast foten uten at det klemmer.
 • God lufting gjør at den føles enda raskere.
 • Meget god respons i frasparket gir god løpsfølelse.
 • Godt grep på vått underlag.

Ulemper

 • Litt tung.
8.

Salomon Sonic 3 Accelerate

"Skoen som lar deg sette ny PR på neste 10km"!

Hæl/forfot

24mm/18mm

Dropp

6mm

Vekt

223g

Løpsfølelse: 24/25
Respons: 24/25
Stabiltitet: 21/25
Demping: 19/25

Score: 88/100

Rating: 5.3/6
Kr 1400,-
Bestill her

Salomon Sonic 3 Accelerate inspirerer til både flere og raskere løpeturer!

Franskmennene kan sko, uten tvil. Salomon er allerede mestere på terrengsko, men har på få år gjort seg svært bemerket også på landeveien. Accelerate er skoen som kanskje vil hjelpe deg til å sette ny PR i ditt neste testløp for sesongen.

Salomon Sonic 3 Accelerate er Salomon sin letteste og mest racing-orienterte modell for asfaltspiserne. Med sine 6mm dropp og lette 223 gram, ligger alt til rette for en rask sko. Accelerate føles svært behagelig på foten rett ut av boksen. Skoene er relativt faste og er definitivt ikke en utpreget mengdetreningssko, men det er heller ikke det den markedsføres som.

Salomon benytter en teknologi de kaller OptiVibe. OptiVibe bruker to ulike materialer i mellomsålen; ett tettere lag som har til hensikt å absorbere støt og vibrasjoner fra underlaget, og et lettere og mer responsivt lag under som skal hjelpe til i frasparket. Denne kombinasjonen har Salomon lyktes godt med. Skoen gir overraskende god demping, samtidig som den virkelig føles responsiv i det du trykker fra med stamfoten. Selv om skoen er laget for kortere distanser, vil den fint egne seg for distanser opp til halvmaraton for den vante løper.

Overdelen er laget i tynt strikket meshmaterialet og puster svært godt. I motsetning til flere mesh-sko som kan bli litt løse, er Accelerate tight og fast. Denne skoen sitter som støpt på foten din selv om du brått snur om 180 grader for å løpe hjem etter bankkortet.

Sålen har en dyp renne som går fra utsiden av hælen, gradvis mot midten av skoen og frem til midten av tærne. Denne kanalen bidrar til bedre flex i skoen, samtidig som den hjelper til med stegavviklingen. Selve sålen sitter som støpt både på tørr og våt asfalt, og skoen kan også brukes på fine grusveier.

Skoene er normale i størrelsen. Hælen og mellomfot er medium bred, mens forfoten er medium til smal.

Salomon Sonic 3 Accelerate kan oppsummeres som en rask og inspirerende sko fra Salomon, og den vil uten tvil overraske mange som en utrolig allsidig lettvektssko med svært høy komfort.

Fordeler

 • Svært god løpsfølelse.
 • Responsiv og lett!
 • Luftig.
 • God stabilitet.
 • Overraskende god demping til å være så lett.
9.

Salming Greyhound

"En sko som fungerer til alt!"

Hæl/forfot

29mm/23mm

Dropp

6mm

Vekt

265g

Løpsfølelse: 23/25
Respons: 23/25
Stabiltitet: 23/25
Demping: 23/25

Score: 92/100

Rating: 5.5/6
Kr 1699,-
Bestill her

Salming Greyhound er noe så eget at den ikke kan beskrives. Dette er en sko som oppleves. 

Svenskene kan tydeligvis mer enn å lage musikk (Spotify) å hoppe i v-stil. Salming Greyhound er selskapets toppmodell, og byr på en svært allsidig sko som krysser av på de fleste punkter på listen.

Salming Greyhound er først og fremst en dempet mengdetreningssko for hardt underlag som asfalt og grus. I mellomsålen benytter Salming et materiale de kaller Recoil Plus. Dette skal gi 20% bedre respons og energiutnyttelse, samtidig som det sørger for god demping over hele fotsålen. Vi har ikke løpt i forrige generasjon Greyhound, men dempingen oppleves svært behagelig uten at det blir for mye. Skoen har også noe så sjeldent som kun 6mm dropp, og dette bidrar uten tvil til at skoen byr på en overraskende god løpsfølelse til å være en mengdetreningssko!

Overdelen består av en lettvekts 3-lags konstruksjon som sørger for å holde foten godt på plass samtidig som det puster godt. Foten sitter som støpt i skoen, og gir følelsen av «trygghet» når du løper i den. I motsetning til de rene mesh-skoene, føles Greyhound litt stivere i overdelen, men den mykes opp etter noen turer.

Yttersålen er laget i samarbeid med Vibram og skal være Salmings mest slitesterke såle til nå – hele 25% mer slitesterk enn tidligere utgaver. Sålen er relativt flat med innslag av små kanaler som skal øke fleksibiliteten til skoen. Designet gjør at Greyhound også egner seg godt til å løpe på grusveier og du risikerer ikke småstein som fester seg under sålen. Grepet oppleves svært bra på både tørt og vått underlag, og den stødige passformen gjør at du kan kutte svinger som aldri før.

Greyhound er normal i størrelsen og oppleves som medium bred over i hele sin lengde. Tåboksen gir godt med volum til tærne, men er ikke like ettergivende som sko i meshmateriale, så sørg for å velge riktig størrelse.

Alt i alt fremstår Salming Greyhound som er utrolig allsidig sko. Dette er en sko du kan løpe langt med, men også bruke til kortere og raske løp. Du får en godt dempet sko med super passform, men også en sko som gir deg et push i hvert eneste fraspark. En sko for alle forhold.

Fordeler

 • God demping.
 • Meget god løpsfølelse og respons.
 • Tight og sikker passform.

Ulemper

 • Litt stiv overdel.

 

Dette bør du se etter

Dropp

Dropp er forskjellen i såletykkelse fra skoenes såle fra forfot til hæl. En joggesko med helt flat såle har 0mm dropp, mens en joggesko med 10 mm dropp er 10mm høyere i hælen enn i forfoten. Tidligere har joggesko hatt relativt mye dropp, 12-14mm, men i dag er det vanligere med mindre dropp. Mengdetreningssko ligger som regel på 8-12 mm, men lettvektssko og terrengsko gjerne ligger mellom 3-6 mm.

Enkelt forklart kan vi si at lavere dropp gjør det lettere å løpe med en naturlig løpeteknikk med en mer effektiv og raskere stegavvikling. Når du lander på mellomfot/forfot, bruker du mindre krefter på å bremse bevegelsen fra forrige steg, og desto mer av kreften på å komme deg framover. Denne formen for løping er skadeforebyggende og anbefales personer som løper mye. Samtidig vil en sko med mye dropp gjøre det lettere å løpe for en løper som lander på hæl. Skoens utforming gjør at steget avvikles ved at man ”ruller” framover mot skotuppen. Tidligere har mye dropp vært synonymt med høy vekt på skoene, men nye materialer og produksjonsmetoder har sørget for at du kan løpe i lette sko selv om de har mye dropp. 

De siste årene har det blitt veldig populært å løpe med sko med 0mm dropp, altså sko med samme høye foran og bak. En sko med lavere dropp vil gjøre det enklere for deg å lande på mellomfot/forfot og stegavviklingen vil skje raskere. Man bør imidlertid være ha en forsiktig tilnærming til 0mm dropp sko, ettersom det er en større belastning på løpmuskulaturen. Lavere dropp setter høyere krav til legger og akillessener, og det kan lett oppstå skader om du går rett fra en tradisjonell mengdetreningssko til 0mm dropp.

 

Demping

Joggesko som primært benyttes på asfalt kommer i varianter både med og uten særlig demping. En godt dempet sko er som regel bedre egnet til lengre turer, men vil ikke føles like rask og responsiv som en lettere sko med mindre demping. Hvor vant du er til å løpe, og hvor på fotsålen du lander, vil ha stor betydning for hvor mye demping du bør ha.

 

Dame- og herremodeller

De fleste modeller kommer i dame- og herremodeller, mens skoene hvor dette ikke er spesifisert er unisexmodeller. Som regel er dame- og herremodell så like at det ikke utgjør noen forskjell, og om du som dame sliter med å finne store nok sko, kan du fint velge en herremodell.

 

Materiale

Hva slags materiale skoen er laget av vil være med å bestemme skoens egenskap. En joggesko som kommer i en modell med og uten vanntett membran, vil i en vanntett utgave gjerne oppleves som stivere og mindre følsom. Mengdetreningssko eller lettvekssko som er beregnet på asfalt, er gjerne produsert i et luftig og pustende mesh-materiale. Disse er behagelige å løpe på så lenge underlaget er hardt og stabilt, men vil raskt blitt ødelagt når du beveger deg i terrenget. Noen foretrekker en luftig sko, mens andre ønsker at den er varm og god. Vår erfaring er at det som regel blir varmt på beina når man løper, og det er behagelig å løpe i en sko som gir god lufting. Ikke bare unngår man svette føtter og risiko for gnagsår, men den luftige følelsen gjør også at skoen kjennes lettere og raskere!

 

Utvalget av sko

Skoene som er testet er blant de mest populære modellene på markedet. Vi skulle gjerne testet flere modeller, men langt i fra alle merker har sko tilgjengelige. Legg også merke til at testen har fokus på nøytrale mengdetreningssko, med et par innslag av lettere varianter. Og når det er sagt; det finnes ikke EN sko som vil passe alle. Mens noen foretrekker en tight og smal modell, ønsker andre en mer romslig og løs modell. Noen ønsker sko fra kun ett merke, mens andre bruker sko fra flere ulike merker. Vår test/guide skal kan forhåpentligvis hjelpe deg til å velge et par sko som er riktig for nettopp deg. Alle skoene er bra, selv om vi setter noen høyere enn andre. Du ser kanskje hvor vanskelig det er å skille mellom nummer 1, 2, 3, osv.?

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Produkttest

Test: Garmin Instinct Solar

Garmin Instinct Solar er klokken som spiser sollys til frokost og…
dato: Aug 03, 2020
Produkttest

Test: Polar Unite

Polar Unite er en enkel, brukervennlig og diskré aktivitetsmåler som bare "er der"…
dato: Jul 31, 2020
Produkttest

Test: Bryton Aero 60 T

Bryton Aero 60 T leverer en en topp sykkelcomputer til en…
dato: Jul 30, 2020