Vi gir deg oversikten over de beste og viktigste kosttilskuddene for optimal hukommelse og hjernehelse. Vær trygg på at det du kjøper er både trygt og effektivt.

Det er kanskje ikke så lett å tenke over, men hjernen din er faktisk et av de mest energikrevende organene i kroppen. Til tross for at hjernen ikke står for mer enn ca. 2% av den totale kroppsvekten, så legger den beslag på opptil 20% av alt blodet hjertet pumper ut, og den tilsvarende mengden energien du inntar i løpet av den dag. Hjernen er med andre ord enormt ressurskrevende! Kanskje ikke så rart med tanke på hvor viktig jobb den har, og hvor mange millioner prosesser den står for i løpet av et døgn.

Hjernen blir trøtt og sløv

Når hjernen får for lite energi vil den bli sliten og trøtt på samme måte som du blir slapp og ukonsentrert når det er lenge siden du har spist og blodsukkeret er lavt. Hjernen styrer alt fra bevegelsene du foretar deg, til kroppslige prosesser du ikke kan kontrollere, hva du skal tenke og gjøre, og hvordan du oppdater og bearbeider alle sanseinntrykk. Uten en velfungerende hjerne så kan ting rett og slett stoppe opp.

Etterhvert som du blir eldre vil hjernens kapasitet til å gjennomføre disse oppgave svekkes. Denne prosessen starter relativt tidlig i livet, men den begynner ikke bli merkbar før i 50-årene. Det er uansett mye du kan gjøre for og aktivt motvirke svekkelsen, som å spise sunt og å være regelmessig i aktivitet. Mange trener og spiser sunt for å holde kroppen i form, men de færreste tenker på hjernen.

Markedet for kosttilskudd har de siste årene skutt i været på bakgrunn av et snevert kosthold som fører til mangler på en rekke viktige næringsstoffer som kroppen har bruk for. Det industrialiserte samfunnet har ført med seg en lettvinthet, men også at vi ikke like lett får i oss det vi skal. Kosttilskudd kan bidra til å gi deg næringsstoffene du ikke får i deg gjennom maten, og det samme gjelder for kosttilskudd for hjernen. Disse kosttilskuddene inneholder helst essensielle næringsstoffer som hjernen din trenger for å fungere optimalt.

Hukommelse og hjernehelse kosttilskudd – Best i test 2020!

Vi i Hardworkout.no er opptatt av at testene skal være uavhengige og troverdige. Vi har lagt vekt på kriterier som blant annet ingredienser/virkestoffer, oppgitt effekt, dokumentert effekt, samt studier og annen dokumentasjon for å sette opp våre topplister. Ved å handle gjennom linkene i testen bidrar du til at vi kan fortsette å publisere kvalitetsbevisste tester og artikler, og vi setter derfor stor pris på om du gjør dette. Prisene oppdateres regelmessig og reflekterer de beste prisene på markedet. Her kan du lese mer om våre samarbeidspartnere.

1.

Clear Brain

Antall serveringer:

30

Score: 88/100

Rating: 5.3/6
Kr 234,-
Bestill her

Clear Brain er en svært potent kosttilskudd basert på en naturlig kombinasjon av ekstrakter, vitaminer og mineraler. Et høyt innhold av jod kan bidra til normale kognitive funksjoner, deriblant forbedret hukommelse, oppmerksomhet og konsentrasjon.

Pantotensyre kan bidra til normal mental yteevne. Tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6 og B12 kan bidra til å motvirke tretthet, gi mer energi og til at både nervesystemet og psykologiske funksjoner fungerer som normalt.

Clear Brain inneholder også pepperekstrakt som bidrar til å øke kroppens opptak av virkestoffene. Totalt sett er Clear Brain et solid produkt som kan gi både hjernen og kroppen din viktige næringsstoffer.

Fordeler

 • Pantotensyre kan bidra til en normal mental yteevne.
 • Jod kan bidra til normale kognitive funksjoner.
 • Vitamin B12 motvirker tretthet og energimangel.
 • Tiamin bidrar til å normal nervefunksjon.
 • Bidrar til optimal hjerne- og hjertefunksjon.
 • Hjelper kroppen til normal energiomsetning.
2.

My Revolution Vital Artic Oil

Antall serveringer:

30

Score: 80/100

Rating: 4.8/6
Kr 148,-
Bestill her

My Revolution Vital Artic Oil er et norskutviklet kosttilskudd bestående av fettsyrer utvunnet av norsk laks. Vital Artic Oil inneholder rikelig av de viktigste omega-3-fettsyrene EPA og DHA. Disse virkestoffene har en dokumentert forebyggende effekt på hjerte- og karsykdommer.

Fordeler

 • Utvunnet av norsk laks.
 • Styrker immunforsvar, hjerne, hukommelse og nervesystem.
 • Støtter optimale hormonnivåer.
 • Anti-inflammatorisk virkning, som demper allergi, ledd- og muskelsmerter.
 • Økt forbrenning og insulinfølsomhet som gjør den spesielt gunstig for diabetes type 2.
 • Nøytral smak med hint av appelsin.
3.

Ruis Omega-3

Antall serveringer:

50

Score: 73/100

Rating: 4.4/6
Kr 259,-
Bestill her

Ruis Omega-3 Selolje inneholder omega-3 fra spekket på grønlandsselen. Selolje har i mange generasjoner vært inuittenes oppskrift på en god og sterk helse takket være dets unike egenskaper.

Spekket på grønlandsselen inneholder høye konsentrasjoner av sunne omega-3-fettsyrer og er en av de få kjente kildene til fettsyren DPA. Samtlige omega-3 fettsyrer EPA, DPA og DHA, har dokumentert positiv virkning på hjerte, hjerne, hukommelse, immunforsvar og syn.

Ruis Omega-3 er et bærekraftig produkt der all oljen kommer fra en bærekraftig selbestand i det arktiske havområdet Vestisen ved Grønland. All fangst, oppbevaring og produksjon skjer etter norske etiske regler og er godkjent av Fiskeridepartementet og Mattilsynet.

Fordeler

 • Selolje er rik på de gode omega-3-fettsyrene.
 • Inneholder de viktige omega-3 fettsyrene EPA, DPA og DHA.
 • Norskprodusert kvalitetsolje renset for dioksiner og tungmetaller.
 • Bærekraftig produksjon.
 • Inneholder også omega-7 som kan ha positiv virkning på stoffskiftet og omgjøringen av fett til energi.
 • Bidrar til å motvirke inflammasjoner.
 • Mye for pengene.
4.

Proteinfabrikken Super Omega 3-6-9

Antall serveringer:

22

Score: 78/100

Rating: 4.7/6
Kr 59,-
Bestill her

Super Omega 3-6-9 er en kraftpakke av essensielle fettsyrer (E.F.A). Tilførsel av disse essensielle fettsyrene er avgjørende for å kunne yte optimalt.
Super Omega inneholder lignan. Lignaner er et naturlig fytoøstrogen fra linfrøplanten som optimaliserer kroppens naturlige hormonsystem.

Fordeler

 • Stimulering av produksjonen av ditt naturlige hormonsystem i balanse.
 • Balansering av naturlige hormoner
 • Redusert stølhet i muskulaturen etter harde treningsøkter.
 • Økt opptak og utnyttelse av oksygenet.
 • Kortere restitueringstid etter konkurranser og harde treningsøkter.
 • Bedret utholdenhet og motstandskraft.
 • Transportere oksygen til kroppens celler
 • Regulerer glatt muskulatur og autonome reflekser
5.

IQ Medical Eye-Q

Antall serveringer:

90

Score: 70/100

Rating: 4.2/6
Kr 375,-
Bestill her

IQ Medical Eye-Q inneholder en optimal sammensetning av omega-3 og omega-6 fettsyrer fra fiskeolje og nattlysolje, som skal bidra til at koordinasjonen mellom hjerne og øye fungerer optimalt.

Eye Q inneholder en unikt høy mengde av de fettsyrer som er nødvendige å tilføre gjennom kosten. EPA – DHA og GLA. Alle tre er essensielle (livsviktige) fettsyrer. Disse fettsyrene er viktige både for syn, konsentrasjon, hukommelse, innlæring, og samordning av bevegelse.

Fiskeoljen kommer fra bærekraftige kilder av fet fisk, blant annet sardiner, som er kjent for sitt naturlig høye innhold av EPA.

Fordeler

 • Inneholder de essensielle fettsyrene EPA, DHA og GLA.
 • Høyt innhold av omega 3.
 • Produsert fra bærekraftige kilder.
 • Kan bidra til forbedret koordinasjon mellom hjerne-øyne.
6.

Ultimate Memory Booster

Antall serveringer:

30

Score: 90/100

Rating: 5.4/6
Kr 299,-
Bestill her

Ingrediensene i Ultimate Memory Booster er satt sammen for å påvirke hjerneenergi og -bølger, nevrotransmitteraktivitet, regenerering av nevroner – selv blodgjennomstrømning i hjernen positivt. Dette er et svært potent kosttilskudd!

Ultimate Memory Booster er ikke et legemiddel og har ingen bivirkninger eller helsemessige interaksjoner. Et tilskudd til hjernen med ordentlige bio-næringsstoffer er et nytt og progressivt konsept, men det er i vid utstrekning godkjent av nevroforskere og andre leger av de samme grunnene som ernæringseksperter lenge har sagt om fordelene ved et sunt kosthold… Det hjelper til med å opprettholde toppytelsen og livskraften gjennom hele livet.

Fordeler

 • L-tyrosin kan forbedre den kognitive fleksibiliteten
 • Cholinsitrat bidrar til utviklingen av nye hjerneceller, og det øker hjernens evne til å reparere skadde cellemembraner.
 • Undersøkelser viser at L-theanin har egenskaper som kan hjelpe med å forhindre slagtilfeller. Forskning har også vist at L-theanin spiller en rolle i å redusere nivået av kolesterol i kroppen.
 • Fosfatidylserin er et viktig næringsstoff for sunne, optimalt fungerende hjerneceller, hjelper hjernens nevroner med å støtte hukommelse og nevroplastisitet.
 • Rosenrot hjelper med å øke oppmerksomheten overfor detaljerte oppgaver ved å forbedre konsentrasjonen over en lengre periode.
 • Ginseng er kjent for å øke både arbeidshukommelsen og ro.
 • B-vitaminene har vist seg å gjøre hjernekrympingen langsommere, spesielt i de regionene som er kjent for å bli alvorlig påvirket av Alzheimers sykdom.
7.

Vita Pura OtpiBrain

Antall serveringer:

30

Score: 90/100

Rating: 5.4/6
Kr 299,-
Bestill her

OtpiBrain er et avansert kosttilskudd spesialutviklet for å bidra til god hjernehelse og optimal prestasjon.

OtpiBrain er et nytt og avansert kosttilskudd laget etter strenge krav. Produktet inneholder utelukkende virkestoffer med dokumentert effekt, og er fremstilt av naturlige ingredienser.

Vita Pura har basert produktet på virkestoffer som ginseng, ashwagandha, magnesium, vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 og B12, samt selen, sink og taurin. Sammen skal disse virkestoffene legge til rette for økt konsentrasjon, skjerpet fokus, bedre hukommelse, og ikke minst bedre håndtering av stress.

OptiBrain er også glutenfri, gelatinfri og vegansk. Det er også fritt for genmodifiserte ingredienser.

Alt i alt skiller Vita Pura OptiBrain seg ut som et svært allsidig, kraftig og fornuftig produkt. Her får du mange av næringsstoffene kroppen din trenger i en og samme tablett.

Fordeler

 • Kan bidra til økt kosentrasjon og skjerpet fokus.
 • Legger til rette for økt hukommelse.
 • Vegansk, glutenfritt og gelatinfritt.
 • Kan hjelpe på stresshåndtering.
 • 100% naturlige ingredienser.
 • Inneholder hele 8 ulike typer vitamin B.
 • Vitamin B12 er spesielt viktig for normal nervefunksjon, dannelse av DNS, forbrenning og dannelsen av nye røde blodlegemer.
 • Ashwagandha støtter læring, hukommelse og gjenkjennelse, samt kan forebygge kognitive nedsettelser hos eldre.
 • Ginseng bedrer konsentrasjonsevnen og støtter kognitive prestasjoner/mentale funksjoner

Mat som er bra for hjernen

Det er mye du kan gjøre selv for å holde både hjerne og hukommelse vedlike, og det handler stort sett om en kombinasjon av sunn mat og mye fysisk aktivitet. Under gir vi deg en oversikt over hvilke matvarene du bør innta for å holde hjernen i form:

Omega 3

Omega 3 er en av flere viktige fettsyrer vi må få i oss gjennom kosten. Omega 3 har vist seg spesielt gunstig for hjernen, spesielt fettsyrene EPA og DHA. Ved å øke inntaket av Omega 3, for eksempel gjennom tran eller fisk, vil mange kunne oppnå en økt helsegevinst.
Omega 3 finnes også i noen vegetabilske matvarer som blant annet valnøtter, rapsolje, soyaolje og linfrø. Dessverre klarer ikke kroppen å ta til seg Omega 3 fettsyrer fra disse kildene like effektivt, og det må derfor svært store mengde til for å dekke dagsbehovet.

Vitamin D

Vitamin D er kanskje mest kjent for å være bra for huden og skjelettet, men det er også viktig for hjernehelsen. mangel på vitamin D kan føre til humørforstyrrelser og kognitive forstyrrelser. Kroppen kan danne vitamin D når den eksponeres for sollys, men tar vi en kikk på kartet og ser hvor langt nord vi bor, og hvor mye av året vi ikke har sol, så sier det seg selv at maten blir en viktig kilde til vitamin D. De viktigste kildene er fet fisk, magre meieriprodukter (melk tillatt vitamin D, ost, smør, margarin) og egg.

Vitamin B

Det finnes hele 9 ulike typer vitamin B, og det er ikke alle som er like lett å få i seg. Mangel på vitamin D kan føre til negative konsekvenser for nervesystemet og hjernen, og vitamin B12 mangel kan gi demens-lignende symptomer.

Du finner vitamin B i matvarer som grønnsaker, kornprodukter, meieriprodukter, kjøtt, lever, egg, fisk, belgfrukter, m.m.. Ettersom det finnes så mange ulike typer vitamin B, er det ekstra viktig å passe på at du får i deg samtlige varianter.

Fullkorn (mindre sukker)

Sukker er tom energi og tilfører ikke kroppen noen som helst vitaminer eller mineraler. Mye sukker fører til store svingninger i blodsukkeret, noe som kan påvirke hvordan hjernen oppfører seg. Lavt blodsukker vil gjøre deg mindre opplagt og føre til redusert konsentrasjon.
Sørger du derimot for å øke inntaket av frukt og grønnsaker, grove kornprodukter, rene proteinkilder (kjøtt/fisk), nøtter og magre meieriprodukter, vil du bidra til at kroppen får de viktige næringsstoffene den trenger, samtidig som du holder deg mett og blodsukkeret stabilt.

Jod

Inntaket av jod har falt dramatisk de siste årene. Jod er helt avgjørende for mange av kroppens funksjoner, blant annet for optimal kognitiv- og nervefunksjon. Jod er et relativt sjeldent stoff i maten, og det er derfor viktig å innta nok av matvarene som inneholder dette, eller via kosttilskudd. De mest vanlige matvarene som er rike på jod er hvit fisk og flytende melkeprodukter.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Produkttest

Test: On Trail Breaker

Lett, vannavstøtende, pustende og super komfortabel. Hva mer kan du egentlig…
Dato: Nov 24, 2020
Best i test - kosttilskudd

Topp 10 betakaroten – Best i test betakaroten 2020!

Gi huden ny glød med markedetes beste betakaroten! Vi gir deg…
Dato: Nov 19, 2020
Produkttest

Test: On Waterproof Pants

On Waterproof Pants sørger for at du holder deg tørr og…
Dato: Nov 18, 2020