Vi gir deg oversikten over de beste og viktigste kosttilskuddene for optimal hukommelse og hjernehelse. Vær trygg på at det du kjøper er både trygt og effektivt.

Det er kanskje ikke så lett å tenke over, men hjernen din er faktisk et av de mest energikrevende organene i kroppen. Til tross for at hjernen ikke står for mer enn ca. 2% av den totale kroppsvekten, så legger den beslag på opptil 20% av alt blodet hjertet pumper ut, og den tilsvarende mengden energien du inntar i løpet av den dag. Hjernen er med andre ord enormt ressurskrevende! Kanskje ikke så rart med tanke på hvor viktig jobb den har, og hvor mange millioner prosesser den står for i løpet av et døgn.

Hjernen blir trøtt og sløv

Når hjernen får for lite energi vil den bli sliten og trøtt på samme måte som du blir slapp og ukonsentrert når det er lenge siden du har spist og blodsukkeret er lavt. Hjernen styrer alt fra bevegelsene du foretar deg, til kroppslige prosesser du ikke kan kontrollere, hva du skal tenke og gjøre, og hvordan du oppdater og bearbeider alle sanseinntrykk. Uten en velfungerende hjerne så kan ting rett og slett stoppe opp.

Etterhvert som du blir eldre vil hjernens kapasitet til å gjennomføre disse oppgave svekkes. Denne prosessen starter relativt tidlig i livet, men den begynner ikke bli merkbar før i 50-årene. Det er uansett mye du kan gjøre for og aktivt motvirke svekkelsen, som å spise sunt og å være regelmessig i aktivitet. Mange trener og spiser sunt for å holde kroppen i form, men de færreste tenker på hjernen.

Markedet for kosttilskudd har de siste årene skutt i været på bakgrunn av et snevert kosthold som fører til mangler på en rekke viktige næringsstoffer som kroppen har bruk for. Det industrialiserte samfunnet har ført med seg en lettvinthet, men også at vi ikke like lett får i oss det vi skal. Kosttilskudd kan bidra til å gi deg næringsstoffene du ikke får i deg gjennom maten, og det samme gjelder for kosttilskudd for hjernen. Disse kosttilskuddene inneholder helst essensielle næringsstoffer som hjernen din trenger for å fungere optimalt.

Hukommelse og hjernehelse kosttilskudd – Best i test 2023!

Hardworkout.no har i testen lagt vekt på kriterier som blant annet mengde ingredienser/virkestoffer og hva disse kan bidra til, pris pr dagsdose, leverandørens påståtte effekt, samt EU sin liste over godkjente påstander om hva det enkelte virkestoffet kan bidra til.

Ved å handle gjennom linkene i testen mottar vi en liten provisjon fra leverandørene/butikkene som bidrar til at vi kan fortsette å publisere kvalitetsbevisste tester og artikler.

Du betaler uansett den samme rimelige prisen som butikkene oppgir. Vi setter derfor pris på om du bruker linkene i artikkelen. Her kan du lese mer om våre samarbeidspartnere.

1.

OtpiBrain

Antall serveringer:

30

Kr 299,-
Bestill her

Annonselenke

OtpiBrain er et avansert kosttilskudd spesialutviklet for å bidra til god hjernehelse og optimal prestasjon.

OtpiBrain er et nytt og avansert kosttilskudd laget etter strenge krav. Produktet inneholder utelukkende virkestoffer med dokumentert effekt, og er fremstilt av naturlige ingredienser.

Vita Pura har basert produktet på virkestoffer som ginseng, ashwagandha, magnesium, vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 og B12, samt selen, sink og taurin. Sammen skal disse virkestoffene legge til rette for økt konsentrasjon, skjerpet fokus, bedre hukommelse, og ikke minst bedre håndtering av stress.

OptiBrain er også glutenfri, gelatinfri og vegansk. Det er også fritt for genmodifiserte ingredienser.

Alt i alt skiller Vita Pura OptiBrain seg ut som et svært allsidig, kraftig og fornuftig produkt. Her får du mange av næringsstoffene kroppen din trenger i en og samme tablett.

2.

Clear Brain

Antall serveringer:

30

Kr 278,-
Bestill her

Annonselenke

Clear Brain er en svært potent kosttilskudd basert på en naturlig kombinasjon av ekstrakter, vitaminer og mineraler. Et høyt innhold av jod kan bidra til normale kognitive funksjoner, deriblant forbedret hukommelse, oppmerksomhet og konsentrasjon.

Pantotensyre kan bidra til normal mental yteevne. Tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6 og B12 kan bidra til å motvirke tretthet, gi mer energi og til at både nervesystemet og psykologiske funksjoner fungerer som normalt.

Clear Brain inneholder også jod som er viktig for å opprettholde normale kognitive funksjoner. Totalt sett er Clear Brain et solid produkt som kan gi både hjernen og kroppen din viktige næringsstoffer.

3.

My Revolution Vital Artic Oil

Antall serveringer:

30

Kr 168,-
Bestill her

Annonselenke

My Revolution Vital Artic Oil er et norskutviklet kosttilskudd bestående av fettsyrer utvunnet av norsk laks. Vital Artic Oil inneholder rikelig av de viktigste omega-3-fettsyrene EPA og DHA. Disse virkestoffene har en dokumentert forebyggende effekt på hjerte- og karsykdommer.

Virkestoffene hovedoppgave er å styrke immunforsvar, hjerne, hukommelse og nervesystem. De kan også virke anti-inflammatorisk, og dermed dempe allergi, ledd- og muskelsmerter.

4.

Ruis Omega-3

Antall serveringer:

50

Kr 399,-
Bestill her

Annonselenke

Ruis Omega-3 Selolje inneholder omega-3 fra spekket på grønlandsselen. Selolje har i mange generasjoner vært inuittenes oppskrift på en god og sterk helse takket være dets unike egenskaper.

Spekket på grønlandsselen inneholder høye konsentrasjoner av sunne omega-3-fettsyrer og er en av de få kjente kildene til fettsyren DPA. Samtlige omega-3 fettsyrer EPA, DPA og DHA, har dokumentert positiv virkning på hjerte, hjerne, hukommelse, immunforsvar og syn.

Ruis Omega-3 er et bærekraftig produkt der all oljen kommer fra en bærekraftig selbestand i det arktiske havområdet Vestisen ved Grønland. All fangst, oppbevaring og produksjon skjer etter norske etiske regler og er godkjent av Fiskeridepartementet og Mattilsynet.

5.

IQ Medical Eye-Q

Antall serveringer:

90

Kr 499,-
Bestill her

Annonselenke

IQ Medical Eye-Q inneholder en optimal sammensetning av omega-3 og omega-6 fettsyrer fra fiskeolje og nattlysolje, som skal bidra til at koordinasjonen mellom hjerne og øye fungerer optimalt.

Eye Q inneholder en unikt høy mengde av de fettsyrer som er nødvendige å tilføre gjennom kosten. EPA – DHA og GLA. Alle tre er essensielle (livsviktige) fettsyrer. Disse fettsyrene er viktige både for syn, konsentrasjon, hukommelse, innlæring, og samordning av bevegelse.

Fiskeoljen kommer fra bærekraftige kilder av fet fisk, blant annet sardiner, som er kjent for sitt naturlig høye innhold av EPA.

 

Om forhold knyttet til testen

Vi gjør også oppmerksom på at denne testen omfatter Vita Pura AS sitt produkt OptiBrain. Vita Pura AS er eid av Hefner Holdings-konsernet, som også eier Proguiden. Proguiden driver blant annet nettstedet Hardworkout.no. Testen er derfor satt opp i henhold til markedsføringslovens regler om reklame.

Vi gjør oppmerksom på at kosttilskudd ikke er personlig testet av forfatteren, da alle typer kosttilskudd og legemidler vil kunne ha noe forskjellig individuell effekt på den enkelte person.

 

Mat som er bra for hjernen

Det er mye du kan gjøre selv for å holde både hjerne og hukommelse vedlike, og det handler stort sett om en kombinasjon av sunn mat og mye fysisk aktivitet. Under gir vi deg en oversikt over hvilke matvarene du bør innta for å holde hjernen i form:

Omega 3

Omega 3 er en av flere viktige fettsyrer vi må få i oss gjennom kosten. Omega 3 har vist seg spesielt gunstig for hjernen, spesielt fettsyrene EPA og DHA. Ved å øke inntaket av Omega 3, for eksempel gjennom tran eller fisk, vil mange kunne oppnå en økt helsegevinst.
Omega 3 finnes også i noen vegetabilske matvarer som blant annet valnøtter, rapsolje, soyaolje og linfrø. Dessverre klarer ikke kroppen å ta til seg Omega 3 fettsyrer fra disse kildene like effektivt, og det må derfor svært store mengde til for å dekke dagsbehovet.

Vitamin D

Vitamin D er kanskje mest kjent for å være bra for huden og skjelettet, men det er også viktig for hjernehelsen. mangel på vitamin D kan føre til humørforstyrrelser og kognitive forstyrrelser. Kroppen kan danne vitamin D når den eksponeres for sollys, men tar vi en kikk på kartet og ser hvor langt nord vi bor, og hvor mye av året vi ikke har sol, så sier det seg selv at maten blir en viktig kilde til vitamin D. De viktigste kildene er fet fisk, magre meieriprodukter (melk tillatt vitamin D, ost, smør, margarin) og egg.

Vitamin B

Det finnes hele 9 ulike typer vitamin B, og det er ikke alle som er like lett å få i seg. Mangel på vitamin D kan føre til negative konsekvenser for nervesystemet og hjernen, og vitamin B12 mangel kan gi demens-lignende symptomer.

Du finner vitamin B i matvarer som grønnsaker, kornprodukter, meieriprodukter, kjøtt, lever, egg, fisk, belgfrukter, m.m.. Ettersom det finnes så mange ulike typer vitamin B, er det ekstra viktig å passe på at du får i deg samtlige varianter.

Fullkorn (mindre sukker)

Sukker er tom energi og tilfører ikke kroppen noen som helst vitaminer eller mineraler. Mye sukker fører til store svingninger i blodsukkeret, noe som kan påvirke hvordan hjernen oppfører seg. Lavt blodsukker vil gjøre deg mindre opplagt og føre til redusert konsentrasjon.
Sørger du derimot for å øke inntaket av frukt og grønnsaker, grove kornprodukter, rene proteinkilder (kjøtt/fisk), nøtter og magre meieriprodukter, vil du bidra til at kroppen får de viktige næringsstoffene den trenger, samtidig som du holder deg mett og blodsukkeret stabilt.

Jod

Inntaket av jod har falt dramatisk de siste årene. Jod er helt avgjørende for mange av kroppens funksjoner, blant annet for optimal kognitiv- og nervefunksjon. Jod er et relativt sjeldent stoff i maten, og det er derfor viktig å innta nok av matvarene som inneholder dette, eller via kosttilskudd. De mest vanlige matvarene som er rike på jod er hvit fisk og flytende melkeprodukter.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Bekledning

Vektvester best i test 2023 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022
Produkttest

Justerbare manualer best i test – Topp 10 justerbare treningsmanualer!

Vi gir deg en oversikt over de beste justerbare treningsmanualene på…
Dato: Mar 08, 2022
Produktomtaler

Test: VIVAGUN – PRIME 3.0 massasjepistol

De siste årene har salget av massasjepistoler skutt i været, og…
Dato: Feb 22, 2022