Vi gir deg oversikten over de beste spinningsyklene på markedet i dag – uansett prisklasse. Her finner du garantert en spinningsykkel som passer deg og ditt behov!

Spinning har ikke overraskende blitt en svært populær aktivitet de siste årene. Spinning har vært et konsept på treningssentrene i lang tid, og har etterhvert også blitt en veldig vanlig treningsform i hjemmet. En av de årsakene skyldes nok at sykling generelt har hatt en stor oppblomstring i den senere tid, og spinning er den treningsformen som ligner sykling mest.

Det er en rekke fordeler med sykling og spinning, blant annet får du trent både kondisjon og styrke samtidig, og det er aktiviteter som er svært skånsomt for knær, ledd og muskler. Der du under løping vil utsette knær, ankler, hofter og enkelte muskelgrupper for spesielt stor belastning og harde støt, så er dette nærmest eliminert under spinning. Sykling og spinning er faktisk to treningsformer som ofte anbefales dersom man skal trene seg opp fra en skade, og i rehabiliteringstrening. Det kan utføres av personer i alle aldre, og det er liten risiko for fall og skader, samtidig som helsegevinsten er stor.

En annen stor fordel ved å eie din egen spinningsykkel, er at tilgangen til et svært godt treningsalternativ er høy. Har du en spinningsykkel hjemme, vil dørstokkmila for mange automatisk være lavere, og ikke minst kan du spare deg mye tid på å unngå og reise til treningssenteret.

 

Fordeler ved å trene på spinningsykkel:

 • Svært god kondisjonstrening/utholdenhetstrening.
 • God styrketrening for beina.
 • Skånsomt for bein, ledd og skjelett.
 • Øker forbrenningen.
 • Lettvint og trygt.
 • Forholdsvis billig.
 • Effektivt.

Under selve testen har vi skrevet mer utfyllende om hva du bør se etter når du skal velge en spinningsykkel. Ved å lese dette, vil du være bedre i stand til å gjøre et valg som du blir fornøyd med. Trykk HER for å komme til denne delen med en gang.

Vi har også forsøkt å forklare forskjellen på en tradisjonell treningssykkel/trimsykkel/ergometersykkel, og det vi omtaler som en spinningsykkel. Trykk HER for å lese mer om dette.

Kriterier for testen:

Listen består av spinningsykler som vi kan anbefale ut i fra kriterier som kvalitet, konstruksjon, funksjonalitet, ytelse, brukervennlighet og verdi for pengene. Ingen av spinningsyklene er testet fysisk av oss, og det er gjort en vurdering på bakgrunn av produktets egenskaper og tester av hvert enkelt produkt. Ingen av spinningsyklene er dårlige produkter, og vi har valgt å ta med sykler i alle prisklasser. For å gjøre det lettere for deg, har vi skrevet hvilken type bruker produktet passer best for.

 

Best i test spinningsykkel 2021

Vi i Hardworkout.no er opptatt av at testene skal være uavhengige og troverdige. Ved å handle gjennom linkene i testen bidrar du til at vi kan fortsette å publisere kvalitetsbevisste tester og artikler, og vi setter derfor stor pris på om du gjør dette. Her kan du lese mer om våre samarbeidspartnere.

PS: Prisene kan variere fra dag til dag. Vi forsøker til enhver tid å oppgi riktig prisantydning. Der det er flere alternative priser linker vi til flere butikker.

SORTER ETTER:

1.

Gymstick FTR Indoor Racer

"En glimrende spinningsykkel til en god pris!"

Type drift

Reimdrift

Svinghjul vekt

18 kg

Sykkelcomputer

Ja

Størrelse

123 x 54 x 115 cm

Vekt

42 kg

Maks brukervekt

125 kg

Score: 83/100

Rating: 5.0/6
Kr 4995,-
Bestill her

Gymstick FTR Indoor Racer er en kraftig og brukervennlig spinningsykkel av høy kvalitet.

Gymstick lager mye bra treningsutstyr, og selv om ikke spinningsyklene deres er like godt kjent her i Norge, så betyr det ikke at de ikke er verdt å vurdere. Her får du virkelig en solid og driftssikker spinningsykkel som helt sikkert vil dekke behovet til en svært bred kundegruppe.

En robust og stødig ramme kombinert med slitesterk og stillegående reimdrift og et 18 kg tungt svinghjul, sørger for jevn og høy motstand over et stort motstandsintervall. Motstanden justeres trinnvis manuelt ved hjelp av et lett tilgjengelig hjul/spak på rammen.

Sykkelen er også utstyrt med en LCD skjerm som viser info m tid, distanse, hastighet, kalorier og puls. Det er ikke innebygd pulssensorer i håndtakene, men Gymstick FTR Indoor Racer støtter faktisk trådløs tilkobling av pulsbelte (må kjøpes separat).

Sete og styret kan enkelt justeres. Sete kan justeres både vertikalt og horisontalt, mens styret kan justeres vertikalt. En fordel med styret er at det har mange ulike grepsmuligheter slik at det er lettvint å variere stillingen.

 

Fordeler

 • Robust og stødig ramme.
 • Slitesterk og stillegående reimdrift.
 • Tungt svinghjul gir jevn og høy motstand.
 • Computer med viktigste treningsdata.
 • Enkelt å justere sete og styre + mange grepsmuligheter på styret.
 • Støtter trådløst pulsmåler.
 • Flaskeholder + pedaler med tåhette.

Ulemper

 • Ikke pulssensor i håndtakene.
 • Ingen treningsprogrammer.
 • Savner stativ til nettbrett/mobil.
2.

inSPORTline Airin

"Slitesterk og perfekt for tunge styrketråkk og intervaller!"

Type drift

Reimdrift

Svinghjul vekt

20 kg

Sykkelcomputer

Nei

Størrelse

127 x 60 x 136 cm

Vekt

61 kg

Maks brukervekt

150 kg

Score: 83/100

Rating: 5.0/6
Kr 8995,-
Bestill her

inSPORTline Airin er en kraftig og slitesterk spinningsykkel som tåler timesvis med juling og trening!

inSPORTline Airin er en stabil og pålitelig spinningsykkel med fast nav som benytter stillegående reimdrift og et magnetisk bremsesystem med trinnløs justering av motstanden.

Rammen er designet i en kraftig og antirustbehandlet stålkonstruksjon med et tungt svinghjul på 20 kg. Dette sikrer jevn og høy motstand og egner seg godt til både styrketråkk og intervaller.

Både sete og styre kan justeres både loddrett og vannrett for å gi bedre komfort og individuell tilpasning under treningsøkten, og setet er i tillegg ergonomisk designet for maksimal komfort. Styret er dekket av et antiskli materiale.

Det følger også med en praktisk flaskeholder, stativ til nettbrett, transporthjul for enklere oppbevaring, samt et utjevningssystem som kan kompensere for eventuelle ujevnheter i gulvet.

inSPORTline Airin som passer perfekt for deg som ønsker en slitesterk og kraftig spinningsykkel som krever minimalt med vedlikehold, og som selvfølgelig er meget god å trene på.

Fordeler

 • Kraftig, slitesterk og stødig.
 • Tilnærmet lydløs.
 • 20 kg tungt svinghjul gir jevn og høy motstand.
 • Godt utformet styret med ekstra padding og armlener.
 • Svært gode justeringsmuligheter for sete og styre.
 • Praktisk stativ/holder for mobilen.
 • Flaskeholder + utjevningssystem for ujevne gulv.

Ulemper

 • Ingen treningsprogrammer.
 • Mangler treningscomputer.
 • Ingen innebygd pulssensor i håndtakene.
3.

X-erfit Indoor 200 spinnningsykkel

"En sykkel som dekker alle behov, så lenge du ikke bryr deg om computer"!

Type drift

Kjededrift

Svinghjul vekt

20kg

Sykkelcomputer

Nei

Størrelse

108 x 53 x 124 cm

Vekt

40kg

Maks brukervekt

120kg

Score: 83/100

Rating: 5.0/6
Kr 5999,-
Bestill her

X-erfit Indoor 200 er et veldig godt alternativ. til alle som ønsker en rimelig og solid spinningsykkel til hjemmebruk.

X-erfit Indoor 200 er nok et godt produkt fra X-erfit. Denne spinningsykkelen tåler alt fra korte og harde intervaller til rolige langturer. Spinningsykkelen har et svinghjul på hele 20 kg som garanterer høy motstand og mulighet for å kjøre for eksempel styrketråkk.

Det polstrede og behagelige setet er justerbart både vertikalt og horisontalt, men styret som er ergonomisk utformet og byr på muligheten til flere ulike håndposisjoner, kan justeres i høyden.

Spinningsykkelen kommer med myke transporthjul slik at du enkelt kan sette den vekk når den ikke er i bruk.

X-erfit Indoor 200 er brukervennlig, solid, og kommer med de funksjonene du trenger for å komme i form. Et godt kjøp. 

Fordeler

 • 20kg svinghjul gir rom for tunge tråkk og intervaller.
 • Solid og elegant ramme.
 • Slitesterkt premium sykkelkjede.
 • Styret utformet slik at du kan justere grepet.

Ulemper

 • Ingen pulsmåler innebygd.
 • Mangler computer med treningsdata.
4.

Nordic 205 Indoor Spinningsykkel

"Rett og slett utrolig høy kvalitet til en god pris!"

Type drift

Kjededrift

Svinghjul vekt

20kg

Sykkelcomputer

Nei

Størrelse

108 x 53 x 124 cm

Vekt

42kg

Maks brukervekt

120kg

Score: 82/100

Rating: 4.9/6
Kr 5000,-
Bestill her

Nordic 205 Indoor Spinningsykkel er ikke den mest avanserte sykkelen, men levererer den der den skal.

Den er enkel og den er rimelig. Men den fungerer likevel utmerket.

Her får du en solid spinningsykkel som er laget for tøffe og tunge økter. Svinghjulet på 20kg gir nok motstand til både nybegynnere og erfarne. Nordic 205 har fast nav og tredelt krank. Setet kan justeres vertikalt og horisontalt, mens styret kan justeres vertikalt.

Det er ingen skjerm som viser info om avstand, RPM, puls, etc, men skal du ha en rimelig og god spinningssykkel som kan gi deg mye god trening, så er Nordic 205 Indoor Spinningsykkel mer enn nok. Bruker du likevel din egen pulsklokke med et pulsbelte, så er det lett å glemme fraværet av en infoskjerm foran deg.

Ønsker du mest mulig treningsglede til en lavest mulig pris, så er nok Nordic 205 Indoor Spinningsykkel et av de beste valgene du kan gjøre.

Fordeler

 • 20kg svinghjul gir mye motstand.
 • Solid og stødig.
 • Enkelt å justere setet og styret.
 • Enkel å flytte takket være transporthjulene.
 • Flaskeholder. Pedaler med tåkappe.
 • Svært mye for pengene!

Ulemper

 • Ingen skjerm, men til denne prisen er det umulig å forvente.
5.

FitNord Racer 500

Type drift

Magnetisk

Svinghjul vekt

20kg

Sykkelcomputer

Nei

Størrelse

122 x 61 x 102 cm

Vekt

55kg

Maks brukervekt

135kg

Score: 83/100

Rating: 5.0/6
Kr 13110,-
Bestill her

FitNord Racer 500 er en svært kraftig spinningsykkel beregnet for deg som trener mye spinning, og som trenger noe driftssikkert over tid.

FitNord Racer 500 har ingen fancy treningscomputer med mengder av treningsprogrammer og Bluetooth-tilkobling. Dette er en spinningsykkel som like gjerne kunne stått på et treningssenter og som er laget for å tåle juling dag ut og dag inn i mange år.

Racer 500 benytter magnetisk motstand med manuell justering. Sykkelen har en stødig og robust ramme, og benytter et svinghjul på hele 20kg. Denne kombinasjonen sørger for at du får svært tung motstand dersom du ønsker det, men også muligheten til å justere til lettere motstand. Den magnetiske driften sørger for at sykkelen er nesten lydløs.

Både setet og styret kan justeres horisontalt og vertikalt, og styret er utformet slik at du har store muligheter for å variere grepet. Det er også et stativ for nettbrett/mobil på styret slik at du enkelt kan sette fra deg nettbrettet/mobilen for å underholdes mens du trener.

FitNord Racer 500 kommer med pedaler med tåhette og en flaskeholder. Det er også en nødbrems lett tilgjengelig.

Dersom du er på utkikk etter supersolid spinningsykkel og prioriterer slitestyrke og lang levetid foran fancy treningsprogrammer og virtuell sykling, så er FitNord Racer 500 et meget sikkert valg.

Fordeler

 • Magnetisk og stillegående drift.
 • Svært slitesterk og robust.
 • 20kg tungt svinghjul gir mye motstand.
 • Stativ til nettbrett/mobil + flaskeholder medfølger.

Ulemper

 • Ingen treningsprogrammer.
 • Savner treningscomputer.
 • Ingen pulsmåling i håndleddene.
6.

Titan Life Indoor Bike S62 Magnetic

"Følelsen av å sykle på ekte!"

Type drift

Magnetisk

Svinghjul vekt

6,5kg

Sykkelcomputer

Ja

Størrelse

128 x 57,2 x 136,2 cm

Vekt

37,2kg

Maks brukervekt

110kg

Score: 82/100

Rating: 4.9/6
Kr 6999,-
Bestill her

Titan Life Indoor Bike S62 Magnetic er et ypperlig alternativ til deg som øsnker litt mer enn en helt vanlig spinningsykkel.  Dette er «racerkongen» blant spinningsyklene.

Det er ikke bare utseende til Titan Life Indoor Bike S62 Magnetic som er raskt, men sykkelen er faktisk rask – i hvert fall i den grad av den innbyr til å tråkke mye og hardt. Denne spinningsykkelen er utformet med et aerodynamisk design som i stor grad simulerer den ekte følelsen av å sykle.

Titan Life Indoor Bike S62 Magnetic benytter elektromagnetisk motstand som gir deg en mer mykere og mer realtistisk følelse av å sykle, samtidig som det er helt lydløst. Til tross for at vekten på svinghjulet kan virke lav, så er det mer enn nok motstand til å virkelig tråkke hardt.

Sykkelen har også mulighet til å justere både sete og styret i både horisontal og vertikal retning. En oversiktlig skjerm viser info om tid, hastighet, distanse, kalorier, tråkkfrekvensy og puls. Det er ikke innebygd pulssensor i håndtakene, men sykkelen støtter trådløst pulssensor slik at du kan bruke et eksternt pulsbelte.

Titan Life Indoor Bike S62 Magnetic oppleves både rask og stødig, og er et meget godt valg til deg som ønsker mye for pengene, og som vil ha en realistisk sykkelfølelse når du tråkker innendørs.

Fordeler

 • Elektromagnetisk motstand gir svært jevn og høy motstand.
 • Realistisk sykkelfølelse.
 • Enkel i bruk.
 • Justerbart sete og styret.
 • Støtte for ekstern pulsmåler.

Ulemper

 • Ingen treningsprogram.
 • Mangler stativ for nettbrett og flaskeholder.
7.

Titan Life Indoor Bike S72 Magnetic

"Slitesterk, lydløs og lagt for syklistene!"

Type drift

Elektromagnetisk

Svinghjul vekt

7kg

Sykkelcomputer

Ja

Størrelse

120 x 51 x 128 cm

Vekt

37,5

Maks brukervekt

120kg

Score: 81/100

Rating: 4.9/6
Kr 7495,-
Bestill her

Titan Life Indoor Bike S72 Magneticer en slitesterk og meget god spinningsykkel for deg som ønsker å bruke sykkelen mye, og samtidig ønsker en realistisk følelse av å sykle.

Trener du mye sykling utendørs, eller liker å bruke spinning som en stor del av kondisjonstreningen din? Da kan Titan Life Indoor Bike S72 Magnetic være et meget godt alternativ. Her får du slitesterk elektromagnetisk trinnløs motstand, og et svinghjul på 7kg.

Titan Life Indoor Bike S72 Magnetic har en sittestilling som i stor grad minner om hvordan du sitter på en ekte sykkel, og både sete og styre lar seg enkelt justere. Sykkelen kommer også med et styre som gir deg mange ulike grepsmuligheter, og en ergonomisk utformet sadel.

Indoor Bike S72 Magnetic er utstyrt med en oversiktlig computer som viser info om tid, distanse, hastighet, kadens, kalorier og puls. Det er ikke innebygde pulssensorer i styret, men sykkelen støtter trådløs pulsmåling slik at du kan koble til ditt eget pulsbelte slik at det vises på skjermen. Det er også et stativ for nettbrett/mobil.

Titan Life Indoor Bike S72 Magnetic er et svært god spinningsykkel som tåler mye bruk og lang tid. Et godt alternativ til deg som skal bruke sykkelen mye i løpet av et treningsår.

Fordeler

 • Magnetisk og stillegående drift.
 • Oversiktlig treningscomputer.
 • Justernbart sete og styret.
 • Støtter trådløs pulssensor
 • Stativ for nettbrett/mobil.
 • Svært slitesterk og robust.

Ulemper

 • Lav vekt på svinghjulet.
 • Ingen treningsprogrammer.
8.

Hammer Speed Racer S

"Mye moro og enda mer treningsglede!"

Type drift

Reimdrift

Svinghjul vekt

20 kg

Sykkelcomputer

Ja

Størrelse

115 x 50 x 134 cm

Vekt

51 kg

Maks brukervekt

130 kg

Score: 84/100

Rating: 5.0/6
Kr 11990,-

Hammer Speed Racer S er en av de virkelig gode spinningsyklene på markedet! Dette er en spinningsykkel som vil tilfredsstille de mest kresne.

Med slitesterk reimdrift, permanent magnetisk og stillegående motstand, og et 20 kg tungt svinghjul, er du garantert både høy og jevn motstand over 8 motstandsnivåer.

Du kan velge mellom 4 målbaserte programmer (tid, avstand, kalorier, hjertefrekvens), samt benytte to ulike brukerprofiler.

I tillegg til de innebygde programmene kan du benytte deg av treningsappen iConsole + ved å koble sykkelen til telefonen eller nettbrettet via Bluetooth.
Her får du mulighet til å velge blant en rekke spennende treningsprogrammer basert på ulike mål (for eksempel tid, distanse, hjertefrekvens, kaloriforbrenning, rpm, intervaller, etc.), samt sykle virtuelle løyper gjennom appen Kinomaps. Med Kinomaps justeres motstanden på sykkelen automatisk basert på terrenget du beveger deg på skjermen foran deg.

For best mulig sittestilling kan både sete og styret justeres både horisontal og vertikal retning. Håndtakene er gummierte for å gi et mykere og behagelig grep. Det er ikke innebygd pulssensorer i håndtakene, men Hammer Speed Racer S støtter tilkobling til trådløs pulssensor.

En oversiktlig LCD-skjerm viser informasjon om tid, hastighet, distanse, rpm (tråkkfrekvensy), kalorier og puls. Det medfølger kurvpedaler og et praktisk stativ for nettbrett.

Hammer Speed Racer S er uten tvil en kraftig, slitesterk, moro og inspirerende spinningsykkel å trene på. Her har du nærmest ubegrenset med muligheter, og ikke minst en sykkel som tåler mye bruk.

Fordeler

 • Slitesterk, robust og stillegående.
 • 20 kg tungt svinghjul gir jevn og høy motstand over 8 nivåer.
 • 4 målbaserte programmer (tid, avstand, kalorier, hjertefrekvens), 2 brukerprofiler
 • Svært gode justeringsmuligheter for sete og styre.
 • Bluetooth tilkobling + støtte for virtuell sykling.
 • Lettlest treningscomputer.
 • Stativ for nettbrett og ekstra armlener.
 • Støtter trådløs pulssensor.

Ulemper

 • Ingen innebygd pulssensor i håndtakene.
 • Mangler flaskeholder (flisespikkeri).
9.

Titan Life S35 II

"Budsjettvinner - uten tvil!"

Type drift

Kjededrift

Svinghjul vekt

15 kg

Sykkelcomputer

Ja

Størrelse

121 x 53 x 114 cm

Vekt

32,5 kg

Maks brukervekt

120 kg

Score: 84/100

Rating: 5.0/6
Kr 3490,-
Bestill her

Titan Life S35 II gir deg virkelig mye sykkel for pengene. Her kan du legge ned mye god trening uten å betale mer enn du må.

Titan Life S35 II er et gjennomført spinningsykkel til en overraskende god pris. Her får du en solid ramme og et 15 kg tungt svinghjul som byr på høy og jevn motstand. Motstanden justeres manuelt og skjer trinnløst.

Du får ingen treningsprogrammer, men det følger med en oversiktlig treningscomputer som viser info om tid, hastighet, distanse og total distanse. Setet og styrter justerbart og kan enkelt justeres både horisontalt og vertikalt. Styret er utformet slik at du har mange grepsmuligheter.

Rammen er utstyrt med en praktisk svettebeskytter som beskytter sykkelens lagre mot korrosjon. Det følger også med en praktisk flaskeholder.

Titan Life S35 II leverer rett og slett en fullverdig og god spinningsykkel til en overraskende lav pris. En glimrende spinningsykkel til deg som ønsker å komme i gang med treningen, eller som vil bruke spinning som en del av treningen i tiden fremover.

Fordeler

 • 15 kg tungt svinghjul gor jevn og tung belastning.
 • Manuell trinnløs justering av motstand.
 • Enkelt å justere setet og styret.
 • Styret utformet slik at du kan justere grepet.
 • Flaskeholder + svettebeskyttelse på ramma.
 • Relativt lett og enkel å flytte.

Ulemper

 • Ingen treningsprogrammer.
 • Mindre stødig enn de kraftigere modellene.
 • Ingen pulsmåler innebygd.
10.

Zipro Holo 2

"Alt du trenger+ litt til!"

Type drift

Kjededrift

Svinghjul vekt

18 kg

Sykkelcomputer

Ja

Størrelse

125 x 64 x 126cm

Vekt

42 kg

Maks brukervekt

130 kg

Score: 84/100

Rating: 5.0/6
Kr 6028,-
Bestill her

Zipro Holo 2 er en slitesterk og god spinningsykkel til en veldig fin pris. Her får du mye for pengene fra en relativt ukjent merkevare.

Zipro er langt i fra kjent som Titan Life, inSPORTline, Hammer eller Abilica, men har likevel noen virkelig flotte modeller i sortimentet. Zipro Holo 2 er en typisk «spinningsykkel som gir deg det du trenger + litt til», og du betaler ikke mer enn du absolutt må.

Sykkelen er utstyrt med en robust og stødig ramme som er som skapt for tunge og intensive intervaller. Et stort og tungt svinghjul med stor diameter sørger for en jevn og fin bevegelse, og motstanden justeres trinnløst og presist ved hjelp av et håndtak i front på rammen.

Setet er ergonomisk utformet og byr på høy komfort, samtidig som det enkelt kan justeres både vertikalt og horisontalt. Styret er utformet slik at du har flere alternative grepsmuligheter, og justeres enkelt vertikalt.

En oversiktlig computer viser informasjon om tid, hastighet, distanse, kalorier, total distanse, omdreininger per minutt og puls. Pulsen måles via sensorer i håndtakene.

Ellers kommer Zipro Holo 2 med flaskeholder og pedaler med tåkappe. Du får dessverre ikke noe stativ for nettbrett, og heller ingen treningsprogrammer.

Totalt sett gir Zipro Holo 2 deg veldig mye spinningsykkel for pengene. Et stort pluss for den solide rammen og det kraftige svinghjulet, og ikke minst den fine sykkelvomputeren.

Fordeler

 • Stabil og robust ramme.
 • Ergonomisk utformet sete.
 • Oversiktlig computer med viktigste treningsdata.
 • Flaskeholder
 • Enkelt å justere setet og styret.

Ulemper

 • Ingen treningsprogrammer.
 • Mangler holder for nettbrett.
11.

Vida XL Spinningsykkel

"Billig, men bra!"

Type drift

Gummireim

Svinghjul vekt

15 kg

Sykkelcomputer

Ja

Størrelse

97 x 46 x 108 cm

Vekt

-

Maks brukervekt

100 kg

Score: 80/100

Rating: 4.8/6
Kr 3499,-
Bestill her

Vida XL Spinningsykkel skiller seg ut ved å være både veldig billig, og veldig enkel, men gjør likevel en god jobb som innstegsmodell.

Vida XL Spinningsykkel er ikke sykkelen for deg som har planer om å sitte på spinningsykkelen mange timer i løpet av uken, men er derimot en veldig fin sykkel for deg som ønsker å bruke spinningen som alternativ trening en gang i blant. Her får du en solid og stabil ramme, et 15 kg tungt svinghjul som gir jevn og tung motstand, og enkel manuell justering av motstanden.

En enkel LCD-skjerm gir deg informasjon som tid, hastighet, avstand, kalorier, kilometerteller og puls. Til tross for at Vida XL er blant de rimeligste modellene, så har den likevel pulssensorer i håndtakene.

Sete kan justeres vertikalt og horisontalt, mens styret kan justeres vertikalt. Det medfølger en flaskeholder, samt  pedaler med tåkappen.

Vida XL Spinningsykkel er blant de rimeligste modellene, og byr ikke på noe «hokus pokus». Her er det enkelt og greit du og sykkelen, og det får være bra nok til denne prisen.

Fordeler

 • Stabil og robust ramme.
 • 15 kg tungt svinghjul gir mye og jevn motstand.
 • Enkel justering av sete og styre.
 • Treningscomputer med den viktigste dataen.
 • Pulssensorer i håndtakene.
 • Flaskeholder + pedaler med tåhette.

Ulemper

 • Gummireim slites langt raskere enn kjede- eller reimdrift.
 • Ingen treningsprogrammer.
 • Mangler stativ for nettbrett.

Spinningsykkel vs. treningssykkel/ergometersykkel

Når du skal velge en spinningsykkel er det viktig å vite hva du skal se etter slik at du faktisk ikke ender opp med noe helt annet enn det du trenger. For mange vil nok en spinningsykkel, ergometersykkel/treningssykkel fremstå nokså likt, men disse maskinene skiller seg fra hverandre på flere måter.

En spinningsykkel er generelt designet for hardere trening og tyngre tråkk. Spinningsyklene har også langt større muligheter for individuell tilpasning av sykkelen slik at du finner en sittestilling som er tilpasset deg best mulig. Mens en treningssykkel som regel kun lar deg justere setehøyden, kan du på de fleste spinningsykler justere setet og styret både horisontalt og vertikalt. En treningssykkel er som regel avhengig av strøm for å generere motstand, mens en spinningsykkel benytter et svinghjul til å genere egen motstand og slipper dermed strømtilførsel. Treningssykkelen kommer gjerne med et display som viser tid, hastighet, motstandsnivå, puls, kaloriforbrenning, m.m., mens spinningsyklene ikke alltid har dette. De senere årene har flere og flere spinningsykler fått sykkelcomputere innebygd, men dette var ikke vanlig tidligere.

Motstanden på en treningssykkel justeres som regel via et par tastetrykk på displayet, mens det på en spinningsykkel gjøres manuelt ved å vri på et håndtak/hjul. Du får også langt større motstand på en spinningsykkel, og sykkelens utforming og robusthet gjør det lettere å veksle mellom å stå og sitte og tråkke.

Spinningsykkel til venstre, og en typisk treningssykkel/ergometersykkel til høyre.

Dette skal du se etter

Drivverk

På en tradisjonell sykkel består drivverket av girskiftene, girvelgere, krank, krans, kjede og vaiere. På en spinningsykkel slipper du heldigvis lettere unna, og vi snakker hovedsaklig om drivverket på spinningsykkelen.

Blant dagens spinningsykler er det to typer drivssystemer som dominerer:

 • Kjededrift
 • Reimdrift

Begge typer drivverk er slitesterke og tåler mye juling, men det er likevel en viktig forskjell som kan være avgjørende for valget av spinningsykkel. Kjededrift finnes som regel på de rimeligere modellene og lager lyd tilsvarende lyden fra et tradisjonelt sykkelkjede, altså en litt «raslende» lyd. Reimdrift er derimot nesten helt lydløs, og i tillegg føles det jevnere i bruk når du tråkker. Over tid vil reimen kunne strekke seg, men det er enkelt å stramme reimen slik at du får kompensert for nettopp dette.

Motstand

Motstanden på en spinningsykkel gir en mer naturlig følelse enn den som er på en treningssykkel. Hvor stor motstand sykkelen er i stand til å gi, avhenger av tyngden på svinghjulet. Kort forklart kan vi si at «jo bedre trent du er, desto større er behovet for et tyngre svinghjul». De fleste svinghjul ligger på 15kg og oppover. Sykler beregnet for svært godt trente og de som ønsker høy motstand, kan veie opp til 30kg. Jo tyngre svinghjul. desto jevnere og større motstand. De aller fleste vil ha mer enn nok med et svinghjul på rundt 20kg. Trener du mye, sykler aktivt, eller bare ønsker deg stor motstand slik at du f.eks. kan trene styrketråkk, kan det lønne seg å se etter svinghjul på 25-30kg.

Mostanden genereres på en av følgende måter.

 1. Motstand generert ved at en bremsekloss bremser et svinghjul ved å presse på det.
 2. Motstand generert fra magneter som bremser svinghjulet.

Den første varianten, med bremseklosser, finnes i alle prisklasser, både rimelige og dyre sykler. De kan by på mye motstand, men har det med å kunne lage en del støy. Modellene som kommer med kjededrift bråker mest.

Spinningsyklene som kommer med magnetbrems har fordelen av jevnere og større motstand. Disse syklene er i tillegg nesten lydløse.

 

Ramme

En spinningsykkel består i likhet med sykkelen av en ramme, et sete og et styre, i tillegg til pedaler, svinghjul, brems, og eventuelt tilbehør.

Rammen på sykkelen er som regel ganske tung og solid, og skal være med på å sørge for at sykkelen står stødig under bruk. Jo raskere og kraftigere du tråkker, desto med bevegelse overføres til sykkelen, og en stødig og god sykkel er viktig for at den ikke skal kjennes utrygg eller velte. Som regel er rammene laget i aluminium og er en del av et stødige understell med føtter/kontaktpunkter til gulvet. Rammene veier gjerne rundt 50kg, og har en vektbegrensning på alt fra 130kg og oppover. Spinningsykkelen er som regel tung å flytte, men enkelte modeller kan delvis demonteres for at vekten skal reduseres og enklere transport. Sykkelen bør ha transporthjul (små hjul under beina) som gjør den enklere å trille.

 

Styret, setet og pedaler

En sykkel har tre kontaktpunkter mot kroppen din. Det er styret, setet og pedalene. Da er det heller kanskje ikke så vanskelig å forstå at disse tre punktene må være riktig innstilt for at du skal kunne få en behagelig treningsopplevelse.

Styret kommer i litt forskjellige varianter, og noen er spesielt tilegnet for eksempel landeveisyklister som ønsker en sittestilling mest mulig lik den de har på landeveisykkelen. Her er styret egentlig et vanlig bukkestyret med bremser/girhendler som ikke gjør annet enn å forsterke følelsen av en ekte landeveisykkel. Andre modeller har styrer som har mulighet for å holde hendene flere ulike steder, for eksempel høyere for en mer oppreist sittestilling. Uansett hvilen utforming styret har så bør det kunne justeres både horisontalt og vertikalt.

Styret på denne modellen gir deg stor valgfrihet for hvor du skal plassere hendene.

 

Det mange helt sikkert tenker mest på, er hvordan setet er. Et komfortabelt sete er utrolig viktig, men det er også viktig å påpeke at setet som regel kan skiftes ut, og dersom setet som følger med en sykkel virkelig ikke passer deg, så finnes det likevel løsninger. Selv om det kanskje virker rart, så er som regel et hardt og litt smalt sete bedre å sykle på i lengden enn et veldig mykt og bredt sete. Det aller viktigste er likevel at setet, i likhet med styret, kan justeres både horisontalt og vertikalt. En liten justering kan gjøre enorm forskjell, og det er viktig at du finner en innstilling som passer deg. Enkelte modeller har også mulighet for å tilte/vinkle setet enkelt uten verktøy.

For mange vil nok setet føles som det viktigste kontaktpunktet mellom kroppen og sykkelen. Setet kan som regel byttes ut, men vell så viktig er at det enkelt tar seg justere i høyde- og lengderetning.

Spinningsykler leveres som regel med vanlige pedaler med en tåhette som du kan trekke over den fremste delen av skoen slik at du får et bedre rundtråkk når du tråkker. De aller fleste benytter seg derimot av egne sykkelpedaler som gjør at du ved hjelp av sykkelsko sitter fastlåst i sykkelen. Når du da trekker foten opp, vil du trekke ned deg pedalen og generer kraft samtidig som du tråkker ned med den andre foten. Sykkelpedaler gjør at du tråkke mer effektivt, samtidig som du får bedre treningseffekt.

SPD-pedaler er de aller vanligste på spinningsykler.

De vanligste pedalene er Shimano sine SPD-pedaler. Dette er pedalene som brukes på nesten alle treningssentere, og dersom du veksler mellom å sykle hjemme og å delta på spinning på et treningssenter, er det praktisk å kunne bruke et par sko til begge deler. Et godt alternativ er kombipedaler som er flat på den ene siden (kan brukes med vanlige joggesko), og har feste til sykkelsko på den andre siden (SPD). Flere modeller leveres med SPD kombipedaler som standard.

 

Computer

Det har etterhvert blitt mer og mer vanlig at også spinningsykler kommer med en sykkelcomputer som gir deg oversikt over treningsdata som tid, hastighet, tråkkfrekvens, kaloriforbruk og eventuelt puls og watt. Dette er absolutt ikke standard på alle sykler, og i hvert fall ikke de billigste. Enkelte påkostede modeller har mer avanserte sykkelcomputere som lar deg velge mellom ulike treningsprogram, og andre kan kobles til sosiale treningsplattformer som Zwift som lar deg sykle virtuelle ruter rundt i hele verden. I motsetning til avanserte sykkelruller som faktisk styrer motstanden for deg slik at motstanden automatisk justeres i takt med terrenget der du sykler, så må du på spinningsykkelen gjøre det selv.

Noen modeller kommer med en sykkelcomputer som viser deg relevant data under treningsøkta.

 

Ekstrautstyr

Produktene som nevnes her er utstyr som enten følger med sykkelen som tilbehør, eller som kan kjøpes ekstra i etterkant. Dette er utstyr som kan bidra til å gjøre treningsopplevelse bedre, eller lettere, men er overhodet ikke nødvendig. Har du sykkelen, så har du egentlig det du trenger.

Det vanligste ekstrautstyret er holdere for nettbrett/telefon, samt flaskeholdere til sykkelen, men det viktigste er kanskje en god underlagsmatte til sykkelen som gjør at sykkelen står stødig, beskytter underlaget, samt demper vibrasjonene. Svettebeskytter er allerede nevnt, og i tillegg kan et nytt sete være det som skal til for at baken din trives. Av vedlikeholdsutstyr er det ikke mye annet enn kjedespray.

Vi anbefaler at du alltid bruker en underlagsmatte til spinningsykkelen. Dette er en billig investering som du garantert får igjen for et godt alternativ er denne underlagsmatten på 70 x 150cm.

Vedlikehold

En spinningsykkel krever heldigvis langt mindre vedlikehold enn en vanlig sykkel, selv med mye bruk. Du bør likevel sørge for å holde sykkelen ren for skitt og støv, og ikke minst tørke bort svetten som har lett for å dryppe på rammen, styret, svinghjul og aksling. Dersom du lar svetten bli liggende er det både bakteriefremkallende, samt at det kan føre til rust på viktige deler. På enkelte modeller kan du ettermontere en svettebeskytter som samler opp svetten og hindrer den fra å legge seg på sykkelen.

Det er også lurt med jevne mellomrom å gå over alle skruer, pedaler og andre bevegelige deler. Dersom sykkelen kommer med kjededrift, er det lurt av og til å smøre kjedet med kjedespray. For spinningsykler med kjededrift, kan det hende at kjedet må strammes etter en lengre tids bruk ettersom kjedet kan strekke seg.

Av de få gjenstandene på en spinningsykkel som kan slites ut, finner vi bremseklosser. Som regel har disse veldig lang levetid, så du skal ikke behøve å tenke på dette når du kjøper en spinningsykkel. Men, det er greit å ha i tankene når du en gang merker at det er noe som ikke fungerer optimalt. For spinningsykler med reimdrift vil gummibåndet som driver sykkelen kunne slites ved mye bruk over lang tid, og dette er da noe som må byttes.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Produkttest

Test: Icebug Pace3 BUGrip GTX

Glem frykten for å gå utendørs på dager med is fra…
Dato: Jan 19, 2021
Produkttest

Test: Icebug Detour BUGrip GTX

Hvis Icebug Detour BUGrip GTX var et piggdekk for bil, hadde…
Dato: Jan 13, 2021
Produkttest

Test: On Cloudventure Waterproof

On Cloudventure Waterproof er vår nye favoritt vanntette sko for tur,…
Dato: Jan 10, 2021