Vi gir deg oversikten over de beste spinningsyklene på markedet i dag – uansett prisklasse. Her finner du garantert en spinningsykkel som passer deg og ditt behov!

Spinning har ikke overraskende blitt en svært populær aktivitet de siste årene. Spinning har vært et konsept på treningssentrene i lang tid, og har etterhvert også blitt en veldig vanlig treningsform i hjemmet. En av de årsakene skyldes nok at sykling generelt har hatt en stor oppblomstring i den senere tid, og spinning er den treningsformen som ligner sykling mest.

Fordeler ved å trene på spinningsykkel:

  • Svært god kondisjonstrening/utholdenhetstrening.
  • God styrketrening for beina.
  • Skånsomt for bein, ledd og skjelett.
  • Øker forbrenningen.
  • Lettvint og trygt.
  • Forholdsvis billig.
  • Effektivt.

Under selve testen har vi skrevet mer utfyllende om hva du bør se etter når du skal velge en spinningsykkel. Ved å lese dette, vil du være bedre i stand til å gjøre et valg som du blir fornøyd med. Trykk HER for å komme til denne delen med en gang.

Kriterier for testen:

Listen består av spinningsykler som vi kan anbefale ut i fra kriterier som kvalitet, konstruksjon, funksjonalitet, ytelse, brukervennlighet og verdi for pengene. Ingen av spinningsyklene er testet fysisk av oss, og det er gjort en vurdering på bakgrunn av produktets egenskaper og tester av hvert enkelt produkt. Ingen av spinningsyklene er dårlige produkter, og vi har valgt å ta med sykler i alle prisklasser. For å gjøre det lettere for deg, har vi skrevet hvilken type bruker produktet passer best for.

Best i test spinningsykkel 2024

Vi i Hardworkout.no er opptatt av at testene skal være uavhengige og troverdige. Ved å handle gjennom linkene i testen bidrar du til at vi kan fortsette å publisere kvalitetsbevisste tester og artikler, og vi setter derfor stor pris på om du gjør dette. Her kan du lese mer om våre samarbeidspartnere.

PS: Prisene og utvalget kan variere fra dag til dag. Vi forsøker til enhver tid å oppgi riktig prisantydning, og listen er dynamisk og vil endres i takt med vareutvalget. På grunn av enorm interesse for hjemmetreningsutstyr er svært mye utsolgt. Vi forsøker til enhver tid å holde listen oppdatert med produkter som er på lager. Der det er flere alternative priser linker vi til flere butikker.

  1. BEST I TEST – DKN Pro-1
  2. BESTE PREMIUMVALG – inSPORTline inCondi S1000i
  3. MEST FOR PENGENE – Masterfit TP 900 NB: Inkluderer underlagsmatte!
  4. BESTE FOR STYRKETRÅKK – Abilica Premium Pro
  5. BESTE BUDSJETTMODELL – X-erfit Indoor 250

SORTER ETTER:

1.

DKN Pro-1

"Best i test!"

Type drift

Reimdrift

Svinghjul vekt

22 kg

Sykkelcomputer

Ja

Størrelse

125 x 53 x 124 cm

Vekt

56 kg

Maks brukervekt

150 kg

Score: 90/100

Rating: 5.4/6
Kr 12990,-
Bestill her

Annonselenke

Spinningsykkelen for den kresne hjemmetreningsentusiasten! Slik beskriver DKN sin egen Pro-1-modell.

DKN Pro-1 er virkelig en av de bedre spinningsyklene på markedet. Denne nyheten har blitt laget for å tåle mye og tøff bruk over lang tid, og har kvaliteter som vil tilfredstille selv de mest kravstore syklistene.

Her får du en kraftig og stødig ramme designet for å beskytte svinghjul og brems fra svette og støv, og dermed ekstra lang levetid. Motstand består av et manuelt friksjonssystem og et robust svinghjul på 22 kg som gir både jevn og tung motstand – perfekt for intervaller eller styrketråkk. DKN Pro-1 benytter reimdrift som er både slitesterk og stillegående, og krever nesten ikke vedlikehold.

DKN Pro-1 inkluderer en rekke forhåndsinstallerte programmer, hvorav flere malbaserte programmer som lar deg sykle for for å oppfylle bestemte mål basert på tid, avstand, kalorier eller puls. Det beste med DKN Pro-1 er Bluetooth-støtten og den direkte oppkoblingen mot treningsplattformen Zwift. Her kan du få tilgang til en rekke virtuelle løp og treningsøkter rundt omkring i hele verden, og du kan delta i løp sammen med andre. Du får også tilgang til flere integrerte treningsprogrammer, så alt ligger til rette for at du bare kan sette nettbrettet i stativet å la deg rive med.

Du kan også bruke DKN Pro-1 sammen med andre treningsapper som blant annet Kinomap der du kan sykle ruter laget i Google Earth og deretter får presentert stillbilder av terrenget du sykler gjennom på skjermen (nettbrett/telefon). Modellen kommer med en oversiktlig LCD-skjerm som viser info om tid, hastighet, distanse, kadens, kalorier og puls. Det er ikke integrerte pulssensorer i håndtakene, men sykkelen støtter tilkobling til trådløs pulssensor.

Setet er ergonomisk utformet og kan justeres trinnløst vertikalt og horisontalt. Styret er gummiert for et behagelig grep, og kan justeres trinnløst vertikalt.

Ellers kommer DKN Pro-1 med et praktisk stativ for nettbrett, samt to flaskeholdere. Transporthjulene gjør det enkelt å flytte sykkelen mellom ulik rom.

DKN Pro-1 leverer ikke bare høy slitestyrke og kvalitet på selve sykkelen, men også noe av det beste når det kommer til integrasjon opp mot gode og populære treningsplattformer. Her kan du (og familien) få virkelig mye og god trening fremover. Et av de beste kjøpene per dags dato.

Fordeler

  • Stabil og slitesterk.
  • 22 kg svinghjul gjør den godt egnet til intervaller og styrketråkk.
  • Tilnærmet vedlikeholdsfri reimdrift og nesten lydløs.
  • Kompatibel med treningssamfunnet Zwift og Kinomap.
  • Mulighet til å sykle og konkurrere i virtuelle miljøer og ruter.
  • Behagelig styre med mange grepsmuligheter.
  • Setet og styret kan justeres vertikalt og horisontalt.
  • Støtter tilkobling til ekstern pulssensor.
  • Stativ for nettbrett + 2 stk flaskeholdere.
2.

inSPORTline inCondi S1000i

"Beste premium valg!"

Type drift

Reimdrift

Svinghjul vekt

20kg

Sykkelcomputer

Ja

Størrelse

171 x 62 x 152cm

Vekt

66kg

Maks brukervekt

150kg

Score: 90/100

Rating: 5.4/6
Kr 15999,-

inSPORTline inCondi S1000i er noe av det beste du får innen spinningsykler. Her får du mye treningsglede og stor treningseffekt!

inSPORTline inCondi S1000i er virkelig en sykkel som kan motivere deg til å trene både lenger og hardere, og ikke minst til å bli i bedre form!

Sykkelen har et kraftig svinghjul på 20kg, slitesterk og solid reimdrift, og et magnetisk bremsesystemet som sørger for nærmest lydløs drift og jevn overgang når du øker motstanden.

Det er nesten umulig og ikke bli inspirert til å sykle mer med  de 29 innebygde treningsprogrammene, hvorav 2 stk forhåndsinnstilte programmer, 12 stk Race-programmer, 1 stk VR-program, 1 stk HRC-program, 3 stk målprogrammer og 6 stk brukerprofiler.

I tillegg støtter inCondi S1000i Bluetooth, og tar deg koble til telefonen din å bruke appene FitShow og Kinomap.
Med disse appene kan du sykle gjennom virtuelle miljøer over hele verden via Google Maps, hvor du også har muligheten til å sette mål for en individuell økt, måned eller planlegge alle treningsøkter på forhånd. Du kan også konkurrere med andre over Internett.

Sykkelen nærmest garanterer optimal passform ettersom både sete og styre kan justeres i både vannrett og loddrett posisjon. Styret er designet slik at du har mange ulike grepsalternativer, og håndtakene har innebygde pulssensorer som måler pulsen din. Du kan også koble til et eksternt pulsbelte dersom du ønsker det. Den oversiktlige computeren viser info som tid, hastighet, kaloriforbruk, puls og kadens.

Sykkelen har også en USB-port, slik at du kan lytte til musikk eller se klipp mens du trener.

inSPORTline inCondi S1000i er så komplett som du kan få det. Denne sykkelen har alt, og kan virkelig motivere til mye god trening. Sykkelen er også perfekt dersom dere er flere brukere ettersom den støtter hele 6 brukerprofiler. Et glimrende godt kjøp for den som trener mye med spinningsykkel.

Fordeler

  • Slitesterk reimdrift og nærmest lydløs elektromagnetisk brems.
  • 20kg svinghjul og 29 innebygde treningsprogrammer.
  • Sete og styret kan justeres horisontalt og vertikalt.
  • Oversiktlig og god treningscomputer.
  • Pulsmåler i håndtakene, samt støtte for ekstern pulsmåler.
  • Støtte for 6 ulike brukere.
  • Treningsappene Kinomap og FitShow lar deg sykle virtuelle løyper, sette treningsmål og sykle løyper over hele verden.
  • Innebygd Bluetooth støtte og USB.

Ulemper

  • Mangler stativ for nettbrett.
3.

inSPORTline inCondi S800i

"En super spinningsykkel til både hjemmebruk og profesjonelle!"

Type drift

Reimdrift

Svinghjul vekt

20kg

Sykkelcomputer

Ja

Størrelse

157 x 62 x 138cm

Vekt

65kg

Maks brukervekt

150kg

Score: 89/100

Rating: 5.3/6
Kr 12799,-

inSPORTline inCondi S800i er en fantastisk velutstyrt spinningsykkel som egner seg like godt i hjemmebruk som til treningssentre!

inSPORTline inCondi S800i er helt i toppen av spinningsykler til hjemmebruk, og den byr på en rekke muligheter som de færreste spinningsykler kan. Maskinen er utstyrt med et elektromagnetiskt bremsesystem og et robust 20 kg svinghjul som sørger for en stillegående maskin, samt jevn og hard motstand over alle de 32 ulike motstandsnivåene.

Takket være et enkelt justerbart sete og styre, er det lett å finne en perfekt sittestilling. Håndtakene er gummiert for å gi et mykere og behagelige grep, og det designet på styret gir rom for mange ulike grepsvariasjoner. Sykkelen har også en oversiktlig computer som viser id, hastighet, distanse, kaloriforbruk, puls og omdreininger per minutt.

inSPORTline inCondi S800i kommer med 12 stk forhåndsinnstilte treningsprogrammer med 3 ulike motstandnivåer (Beginner / Advanced / Professional), 1 stk Cardio-program og 1 stk Recovery-program. I tillegg kan du også bruke iConsole + treningsappen ved å koble maskinen til telefonen via Bluetooth. Her kan du få tilgang til en rekke virtuelle løp og treningsøkter rundt omkring i hele verden, og du kan delta i løp sammen med andre. Du får også tilgang til flere integrerte treningsprogrammer.

For lettere å oppnå målene dine, kan du enkelt tilpasse programmene slik at de tar utgangspunkt i formålet med treningen din (maraton, vekttap eller eksplosivitet).

inSPORTline inCondi S800i byr på en svært god totalpakke til en god pris. Her får du ikke bare en solid og spinningsykkel, men en komplett treningsplattform som bidrar til motivasjon og god treningsveiledning. Et sterkt anbefalt kjøp.

Fordeler

  • Stillegående og slitesterk.
  • 20kg svinghjul og 32 ulike motstandsnivåer.
  • 12 forhåndsinnstallerte treningsprogram.
  • Støtter Bluetooth og iConsole+ treningsapp som gir mulighet for virtuell sykling.
  • Setet og styret kan justeres både horisontalt og vertikalt.
  • Støtter tilkobling til eksternt pulsbelte.
  • Oversiktlig treningscomputer.
  • Passer personer opp til 210cm.

Ulemper

  • Følger ikke med stativ til nettbrett eller flaskeholdere.
4.

inSPORTline Drakkaris

"Imponerende mye for pengene!"

Type drift

Reimdrift

Svinghjul vekt

18kg

Sykkelcomputer

Ja

Størrelse

140 x 63 x 131 cm

Vekt

48kg

Maks brukervekt

130kg

Score: 88/100

Rating: 5.3/6
Kr 6499,-
Bestill her

Annonselenke

inSPORTline Drakkaris er et av de beste kjøpene du kan gjøre i budsjettklassen. Her får du en solid spinningsykkel med høy motstand.

inSPORTline Drakkaris er en av de nyste modellene på markedet, og ligger ann til å kunne bli en suksess. Drakkaris har et svinghjul på 18kg, slitesterkt og stillegående reimdrift, og et jevnt og godt motstandsnivå over hele linjen.

inSPORTline Drakkaris kan også by på 3 stk målbaserte programmer, og en oversiktlig computer som viser nyttig info som tid, hastighet, distanse, puls (pulsmåler i håndtakene), kalorier og RMP.

Sykkelen støtter også tilkobling til trådløs pulsmåler slik at du kan bruke et belte rundt brystet. Computeren går på batteri slik at du ikke trenger å være tilkoblet strøm.

En virkelig stor fordel med inSPORTline Drakkaris er hvor lett den er å tilpasse til hver enkelt bruker. Både styret og setet kan justeres både vertikal tog horisontalt. I tillegg kan brukere helt opp i 210cm lengde fint bruke sykkelen.

inSPORTline Drakkaris er solid, enkel i bruk, byr på høy motstand, tilnærmet lydløs drift, og mye treningsglede. Et solid kjøp! 

Fordeler

  • 18kg svinghjul og reimdrift (stillegående).
  • 3 HRC programmer.
  • Oversiktlig og lettlest treningscomputer.
  • Pulsmåler i håndtaket + støtte for ekstern pulsmåler.
  • Setet og styret kan justeres både vertikalt og horisontalt.
  • Enkel å flytte takket være praktiske transporthjul.
5.

Abilica Premium Pro

"Studio-maskin til folket!"

Type drift

Reimdrift

Svinghjul vekt

30 kg

Sykkelcomputer

Nei

Størrelse

131 x 65 x 130 cm

Vekt

57 kg

Maks brukervekt

150 kg

Score: 85/100

Rating: 5.1/6
Kr 17000,-
Bestill her

Annonselenke

Abilica Premium Pro er Abilicas kraftigste spinningsykkel, og er beregnet på deg som setter driftssikkerhet og ytelse fremfor fancy funksjoner og ferdig snekrede treningsprogram.

Abilica Premium Pro har ikke bare et premium utseende, men sykkelen i seg selv er virkelig av høy kvalitet. Premium Pro har en robust og forseggjort ramme med stødige bein som kan kompensere for underlaget.

Sykkelen har et av de tyngste svinghjulene vi har sett, hele 30 kilo og 16 ulike motstandsnivåer. Her er det motstand nok selv til dedikerte syklister som ønsker å trene harde sykkeløkter. Premium Pro har også innebygd sykkelcomputer som viser tid, hastighet, distanse, kalorier, puls og watt. Watt vil være spesielt interessant for alle som tar treningen på alvor og ønsker å måle fremgangen sin.

Styret og setet kan enkelt justeres både vertikalt og horisontalt, og styrets utforming gir rom for mange ulike grepskombinasjoner. En stor fordel med Abilica Premium Pro er at den kan brukes av personer helt mellom 160-200cm høyde.

Abilica Premium Pro benytter magnetisk motstand og reimdrift, noe som bidrar til redusert slitasje og minimalt med støy. Skal du sykle foran TVen, med en junior sovende med siden av, eller i et veldig lytt hus, så vil både du og de rundt deg sette pris på det lave støynivået.

Tross høy pris kommer ikke Abilica Premium Pro med verken stativ for nettbrett eller flaskeholdere, men den leveres med SPD kombipedaler og den nevnte sykkelcomputeren.

Ønsker du deg størst mulig motstand, en jevn og god belastning, en spinningsykkel som tåler mye bruk over mange år, og ikke minst kan benyttes av personer i (nesten) alle mulige høyder, så er Abilica Premium Pro et solid valg.

Fordeler

  • Solid og stødig spinningsykkel.
  • 30kg svinghjul bidrar til tung og jevn motstand.
  • Setet og styret lar seg justere vertikalt og horisontalt.
  • Meget allsidig styre gir rom for mange grepsvarianter.
  • God og oversiktlig sykkelcomputer.
  • Stillegående.

Ulemper

  • Kostbar.
  • Følger ikke med stativ til nettbrett eller flaskeholdere.
6.

Finnlo Speedbike CRS3

"For deg som vill ha en dønn solid spinningsykkel!"

Type drift

Reimdrift

Svinghjul vekt

22 kg

Sykkelcomputer

Ja

Størrelse

130 x 60 x 140 cm

Vekt

55 kg

Maks brukervekt

150 kg

Score: 83/100

Rating: 5.0/6
Kr 8999,-

Finnlo Speedbike CRS3 er en helt ny og oppgradert modell av storselgeren CRS2. En flott spinningsykkel med god byggekvalitet og høy brukervennlighet.

I likhet med sin storbror Finnlo Speedbike CRT, er Speedbike CRS3 er spinningsykkel som gir deg det meste du trenger for å bryne deg på en skikkelig treningsøkt. Sykkelen har en tung og stødig ramme som holder seg i ro uansett hvor hardt du måtte trø. Svinghjulet er på 22kg og byr på mye og jevn motstand. CRS3 benytter reimdrift, og er stillegående.

Finnlo har lagt stor vekt på at sykkelen skal kunne tilpasses personer i alle høyder, og denne modellen passer like godt om du er 150cm eller 200cm. Setet og styret justeres trinnløst både vertikalt og horisontalt, og setet kan kan også tiltes/vinkles. Styret er utformet slik at du kan variere hvordan du holder ut i fra hvor fremoverlent du ønsker å sitte, og sittestillingen simulerer i stor grad den du har på en landeveisykkel.

Det følger med en oversiktlig sykkelcomputer som viser info om tid, distanse, tråkkfrekvens, hastighet og puls, men computeren er ikke bakgrunnsbelyst. Pulsen måles ved å koble til en ekstern pulssensor, og computeren lagrer informasjonen fra de siste 20 treningsøktene dine.

Ellers får du et par enkle klipspedealer (ikke SPD) og en flaskeholder. Stativ for nettbrett uteblir dessverre.

Finnlo Speedbike CRS3 gjør det meste riktig. den serverer jevn og solid motstand, en dønn solid ramme og en oversiktlig sykkelcomputer. Her kan du ha spinningsykkel i lang tid. 

Fordeler

  • Stødig og slitesterk.
  • Svinghjul på 22kg gir jevn og god motstand.
  • Sykkelcomputer.
  • Trinnløs justering av sete og styret.
  • Mulighet for å vinkle setet.
  • Transporthjul for enkel forflytning.

Ulemper

  • Mangler bakgrunnsbelysning på sykkelcomputeren.
  • Ikke SPD pedaler.
7.

X-erfit Indoor 200 spinnningsykkel

"Beste budsjettmodell"!

Type drift

Kjededrift

Svinghjul vekt

20kg

Sykkelcomputer

Nei

Størrelse

108 x 53 x 124 cm

Vekt

40kg

Maks brukervekt

120kg

Score: 83/100

Rating: 5.0/6
Kr 4799,-
Bestill her

Annonselenke

X-erfit Indoor 200 er et veldig godt alternativ. til alle som ønsker en rimelig og solid spinningsykkel til hjemmebruk.

X-erfit Indoor 200 er nok et godt produkt fra X-erfit. Denne spinningsykkelen tåler alt fra korte og harde intervaller til rolige langturer. Spinningsykkelen har et svinghjul på hele 20 kg som garanterer høy motstand og mulighet for å kjøre for eksempel styrketråkk.

Det polstrede og behagelige setet er justerbart både vertikalt og horisontalt, men styret som er ergonomisk utformet og byr på muligheten til flere ulike håndposisjoner, kan justeres i høyden.

Spinningsykkelen kommer med myke transporthjul slik at du enkelt kan sette den vekk når den ikke er i bruk.

X-erfit Indoor 200 er brukervennlig, solid, og kommer med de funksjonene du trenger for å komme i form. Et godt kjøp. 

Fordeler

  • 20kg svinghjul gir rom for tunge tråkk og intervaller.
  • Solid og elegant ramme.
  • Slitesterkt premium sykkelkjede.
  • Styret utformet slik at du kan justere grepet.

Ulemper

  • Ingen pulsmåler innebygd.
  • Mangler computer med treningsdata.
8.

Tunturi S40 Competence Front

"Mange treningsprogram, høy motstand og en solid spinningsykkel!"

Type drift

reimdrift

Svinghjul vekt

17kg

Sykkelcomputer

Ja

Størrelse

120 x 52 x 110 cm

Vekt

49kg

Maks brukervekt

150kg

Score: 89/100

Rating: 5.3/6
Kr 8099,-

Tunturi S40 Competence Front er den perfekte spinningsykkelen for deg som ønsker inspirasjon til å trene mer! Her får du mange gode treningsprogrammer!

Med et svinghjul på 17kg, slitesterk reimdrift, en stabil og god ramme, og hele 32 motstandsnivåer, kan Tunturi S40 Competence Front by på nok utfordringer for både nybegynnere og erfarne.

Her får du også hele 19 ulike treningsprogrammer, blant annet 1 wattbasert og 1 kroppsscanning program.

Sykkelen har pulsmåler innebygd i håndtakene, eller du kan koble til et eget. En 5.5″ stor LED-skjerm viser info om tid, distanse, kalorier og puls

Setet og styret er lett å justere, og begge deler kan justeres både horisontalt og vertikalt. I tillegg kommer Tunturi S40 Competence Front med flaskeholder og holder for nettbrett.

Tunturi S40 Competence Front fremstår som et svært godt kjøp til denne prisen. Her får du både en solid og kraftig sykkel med mange treningsprogram innebygd, og ikke minst mye motstandt. Her får du mye moro!

Fordeler

  • 17kg svinghjul med 32 motstandsnivåer.
  • 19 forhåndsinstallerte treningsprogram.
  • Enkel justering av setet og styret.
  • Pulsmåler i håndtaket.
  • Oversiktlig LCD-skjerm.
  • Flaskeholder og nettbrettholder.

Spinningsykkel vs. treningssykkel/ergometersykkel

Når du skal velge en spinningsykkel er det viktig å vite hva du skal se etter slik at du faktisk ikke ender opp med noe helt annet enn det du trenger. For mange vil nok en spinningsykkel, ergometersykkel/treningssykkel fremstå nokså likt, men disse maskinene skiller seg fra hverandre på flere måter.

En spinningsykkel er generelt designet for hardere trening og tyngre tråkk. Spinningsyklene har også langt større muligheter for individuell tilpasning av sykkelen slik at du finner en sittestilling som er tilpasset deg best mulig. Mens en treningssykkel som regel kun lar deg justere setehøyden, kan du på de fleste spinningsykler justere setet og styret både horisontalt og vertikalt. En treningssykkel er som regel avhengig av strøm for å generere motstand, mens en spinningsykkel benytter et svinghjul til å genere egen motstand og slipper dermed strømtilførsel. Treningssykkelen kommer gjerne med et display som viser tid, hastighet, motstandsnivå, puls, kaloriforbrenning, m.m., mens spinningsyklene ikke alltid har dette. De senere årene har flere og flere spinningsykler fått sykkelcomputere innebygd, men dette var ikke vanlig tidligere.

Motstanden på en treningssykkel justeres som regel via et par tastetrykk på displayet, mens det på en spinningsykkel gjøres manuelt ved å vri på et håndtak/hjul. Du får også langt større motstand på en spinningsykkel, og sykkelens utforming og robusthet gjør det lettere å veksle mellom å stå og sitte og tråkke.

Spinningsykkel til venstre, og en typisk treningssykkel/ergometersykkel til høyre.

Dette skal du se etter

Drivverk

På en tradisjonell sykkel består drivverket av girskiftene, girvelgere, krank, krans, kjede og vaiere. På en spinningsykkel slipper du heldigvis lettere unna, og vi snakker hovedsaklig om drivverket på spinningsykkelen.

Blant dagens spinningsykler er det to typer drivssystemer som dominerer:

  • Kjededrift
  • Reimdrift

Begge typer drivverk er slitesterke og tåler mye juling, men det er likevel en viktig forskjell som kan være avgjørende for valget av spinningsykkel. Kjededrift finnes som regel på de rimeligere modellene og lager lyd tilsvarende lyden fra et tradisjonelt sykkelkjede, altså en litt «raslende» lyd. Reimdrift er derimot nesten helt lydløs, og i tillegg føles det jevnere i bruk når du tråkker. Over tid vil reimen kunne strekke seg, men det er enkelt å stramme reimen slik at du får kompensert for nettopp dette.

Motstand

Motstanden på en spinningsykkel gir en mer naturlig følelse enn den som er på en treningssykkel. Hvor stor motstand sykkelen er i stand til å gi, avhenger av tyngden på svinghjulet. Kort forklart kan vi si at «jo bedre trent du er, desto større er behovet for et tyngre svinghjul». De fleste svinghjul ligger på 15kg og oppover. Sykler beregnet for svært godt trente og de som ønsker høy motstand, kan veie opp til 30kg. Jo tyngre svinghjul. desto jevnere og større motstand. De aller fleste vil ha mer enn nok med et svinghjul på rundt 20kg. Trener du mye, sykler aktivt, eller bare ønsker deg stor motstand slik at du f.eks. kan trene styrketråkk, kan det lønne seg å se etter svinghjul på 25-30kg.

Mostanden genereres på en av følgende måter.

  1. Motstand generert ved at en bremsekloss bremser et svinghjul ved å presse på det.
  2. Motstand generert fra magneter som bremser svinghjulet.

Den første varianten, med bremseklosser, finnes i alle prisklasser, både rimelige og dyre sykler. De kan by på mye motstand, men har det med å kunne lage en del støy. Modellene som kommer med kjededrift bråker mest.

Spinningsyklene som kommer med magnetbrems har fordelen av jevnere og større motstand. Disse syklene er i tillegg nesten lydløse.

Ramme

En spinningsykkel består i likhet med sykkelen av en ramme, et sete og et styre, i tillegg til pedaler, svinghjul, brems, og eventuelt tilbehør.

Rammen på sykkelen er som regel ganske tung og solid, og skal være med på å sørge for at sykkelen står stødig under bruk. Jo raskere og kraftigere du tråkker, desto med bevegelse overføres til sykkelen, og en stødig og god sykkel er viktig for at den ikke skal kjennes utrygg eller velte. Som regel er rammene laget i aluminium og er en del av et stødige understell med føtter/kontaktpunkter til gulvet. Rammene veier gjerne rundt 50kg, og har en vektbegrensning på alt fra 130kg og oppover. Spinningsykkelen er som regel tung å flytte, men enkelte modeller kan delvis demonteres for at vekten skal reduseres og enklere transport. Sykkelen bør ha transporthjul (små hjul under beina) som gjør den enklere å trille.

Styret, setet og pedaler

En sykkel har tre kontaktpunkter mot kroppen din. Det er styret, setet og pedalene. Da er det heller kanskje ikke så vanskelig å forstå at disse tre punktene må være riktig innstilt for at du skal kunne få en behagelig treningsopplevelse.

Styret kommer i litt forskjellige varianter, og noen er spesielt tilegnet for eksempel landeveisyklister som ønsker en sittestilling mest mulig lik den de har på landeveisykkelen. Her er styret egentlig et vanlig bukkestyret med bremser/girhendler som ikke gjør annet enn å forsterke følelsen av en ekte landeveisykkel. Andre modeller har styrer som har mulighet for å holde hendene flere ulike steder, for eksempel høyere for en mer oppreist sittestilling. Uansett hvilen utforming styret har så bør det kunne justeres både horisontalt og vertikalt.

Styret på denne modellen gir deg stor valgfrihet for hvor du skal plassere hendene.

Det mange helt sikkert tenker mest på, er hvordan setet er. Et komfortabelt sete er utrolig viktig, men det er også viktig å påpeke at setet som regel kan skiftes ut, og dersom setet som følger med en sykkel virkelig ikke passer deg, så finnes det likevel løsninger. Selv om det kanskje virker rart, så er som regel et hardt og litt smalt sete bedre å sykle på i lengden enn et veldig mykt og bredt sete. Det aller viktigste er likevel at setet, i likhet med styret, kan justeres både horisontalt og vertikalt. En liten justering kan gjøre enorm forskjell, og det er viktig at du finner en innstilling som passer deg. Enkelte modeller har også mulighet for å tilte/vinkle setet enkelt uten verktøy.

For mange vil nok setet føles som det viktigste kontaktpunktet mellom kroppen og sykkelen. Setet kan som regel byttes ut, men vell så viktig er at det enkelt tar seg justere i høyde- og lengderetning.

Spinningsykler leveres som regel med vanlige pedaler med en tåhette som du kan trekke over den fremste delen av skoen slik at du får et bedre rundtråkk når du tråkker. De aller fleste benytter seg derimot av egne sykkelpedaler som gjør at du ved hjelp av sykkelsko sitter fastlåst i sykkelen. Når du da trekker foten opp, vil du trekke ned deg pedalen og generer kraft samtidig som du tråkker ned med den andre foten. Sykkelpedaler gjør at du tråkke mer effektivt, samtidig som du får bedre treningseffekt.

SPD-pedaler er de aller vanligste på spinningsykler.

De vanligste pedalene er Shimano sine SPD-pedaler. Dette er pedalene som brukes på nesten alle treningssentere, og dersom du veksler mellom å sykle hjemme og å delta på spinning på et treningssenter, er det praktisk å kunne bruke et par sko til begge deler. Et godt alternativ er kombipedaler som er flat på den ene siden (kan brukes med vanlige joggesko), og har feste til sykkelsko på den andre siden (SPD). Flere modeller leveres med SPD kombipedaler som standard.

Computer

Det har etterhvert blitt mer og mer vanlig at også spinningsykler kommer med en sykkelcomputer som gir deg oversikt over treningsdata som tid, hastighet, tråkkfrekvens, kaloriforbruk og eventuelt puls og watt. Dette er absolutt ikke standard på alle sykler, og i hvert fall ikke de billigste. Enkelte påkostede modeller har mer avanserte sykkelcomputere som lar deg velge mellom ulike treningsprogram, og andre kan kobles til sosiale treningsplattformer som Zwift som lar deg sykle virtuelle ruter rundt i hele verden. I motsetning til avanserte sykkelruller som faktisk styrer motstanden for deg slik at motstanden automatisk justeres i takt med terrenget der du sykler, så må du på spinningsykkelen gjøre det selv.

Noen modeller kommer med en sykkelcomputer som viser deg relevant data under treningsøkta.

Ekstrautstyr

Produktene som nevnes her er utstyr som enten følger med sykkelen som tilbehør, eller som kan kjøpes ekstra i etterkant. Dette er utstyr som kan bidra til å gjøre treningsopplevelse bedre, eller lettere, men er overhodet ikke nødvendig. Har du sykkelen, så har du egentlig det du trenger.

Det vanligste ekstrautstyret er holdere for nettbrett/telefon, samt flaskeholdere til sykkelen, men det viktigste er kanskje en god underlagsmatte til sykkelen som gjør at sykkelen står stødig, beskytter underlaget, samt demper vibrasjonene. Svettebeskytter er allerede nevnt, og i tillegg kan et nytt sete være det som skal til for at baken din trives. Av vedlikeholdsutstyr er det ikke mye annet enn kjedespray.

Vi anbefaler at du alltid bruker en underlagsmatte til spinningsykkelen. Dette er en billig investering som du garantert får igjen for et godt alternativ er denne underlagsmatten på 70 x 150cm.

Vedlikehold

En spinningsykkel krever heldigvis langt mindre vedlikehold enn en vanlig sykkel, selv med mye bruk. Du bør likevel sørge for å holde sykkelen ren for skitt og støv, og ikke minst tørke bort svetten som har lett for å dryppe på rammen, styret, svinghjul og aksling. Dersom du lar svetten bli liggende er det både bakteriefremkallende, samt at det kan føre til rust på viktige deler. På enkelte modeller kan du ettermontere en svettebeskytter som samler opp svetten og hindrer den fra å legge seg på sykkelen.

Det er også lurt med jevne mellomrom å gå over alle skruer, pedaler og andre bevegelige deler. Dersom sykkelen kommer med kjededrift, er det lurt av og til å smøre kjedet med kjedespray. For spinningsykler med kjededrift, kan det hende at kjedet må strammes etter en lengre tids bruk ettersom kjedet kan strekke seg.

Av de få gjenstandene på en spinningsykkel som kan slites ut, finner vi bremseklosser. Som regel har disse veldig lang levetid, så du skal ikke behøve å tenke på dette når du kjøper en spinningsykkel. Men, det er greit å ha i tankene når du en gang merker at det er noe som ikke fungerer optimalt. For spinningsykler med reimdrift vil gummibåndet som driver sykkelen kunne slites ved mye bruk over lang tid, og dette er da noe som må byttes.

Fordeler ved å trene på spinningsykkel:

Det er en rekke fordeler med sykling og spinning, blant annet får du trent både kondisjon og styrke samtidig, og det er aktiviteter som er svært skånsomt for knær, ledd og muskler. Der du under løping vil utsette knær, ankler, hofter og enkelte muskelgrupper for spesielt stor belastning og harde støt, så er dette nærmest eliminert under spinning. Sykling og spinning er faktisk to treningsformer som ofte anbefales dersom man skal trene seg opp fra en skade, og i rehabiliteringstrening. Det kan utføres av personer i alle aldre, og det er liten risiko for fall og skader, samtidig som helsegevinsten er stor.

En annen stor fordel ved å eie din egen spinningsykkel, er at tilgangen til et svært godt treningsalternativ er høy. Har du en spinningsykkel hjemme, vil dørstokkmila for mange automatisk være lavere, og ikke minst kan du spare deg mye tid på å unngå og reise til treningssenteret.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Samletester

Treningsbenk topp 10 – Best i test justerbare treningsbenker!

De siste årene har flere og flere fått øynene opp for…
Dato: Mar 14, 2024
Bekledning

Vektvester best i test 2024 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022
Produkttest

Justerbare manualer best i test – Topp 10 justerbare treningsmanualer!

Vi gir deg en oversikt over de beste justerbare treningsmanualene på…
Dato: Mar 08, 2022