Vi gir deg oversikten over de beste spinningsyklene på markedet i dag – uansett prisklasse. Her finner du garantert en spinningsykkel som passer deg og ditt behov!

Spinning har ikke overraskende blitt en svært populær aktivitet de siste årene. Spinning har vært et konsept på treningssentrene i lang tid, og har etterhvert også blitt en veldig vanlig treningsform i hjemmet. En av de årsakene skyldes nok at sykling generelt har hatt en stor oppblomstring i den senere tid, og spinning er den treningsformen som ligner sykling mest.

Det er en rekke fordeler med sykling og spinning, blant annet får du trent både kondisjon og styrke samtidig, og det er aktiviteter som er svært skånsomt for knær, ledd og muskler. Der du under løping vil utsette knær, ankler, hofter og enkelte muskelgrupper for spesielt stor belastning og harde støt, så er dette nærmest eliminert under spinning. Sykling og spinning er faktisk to treningsformer som ofte anbefales dersom man skal trene seg opp fra en skade, og i rehabiliteringstrening. Det kan utføres av personer i alle aldre, og det er liten risiko for fall og skader, samtidig som helsegevinsten er stor.

En annen stor fordel ved å eie din egen spinningsykkel, er at tilgangen til et svært godt treningsalternativ er høy. Har du en spinningsykkel hjemme, vil dørstokkmila for mange automatisk være lavere, og ikke minst kan du spare deg mye tid på å unngå og reise til treningssenteret.

 

Fordeler ved å trene på spinningsykkel:

 • Svært god kondisjonstrening/utholdenhetstrening.
 • God styrketrening for beina.
 • Skånsomt for bein, ledd og skjelett.
 • Øker forbrenningen.
 • Lettvint og trygt.
 • Forholdsvis billig.
 • Effektivt.

Under selve testen har vi skrevet mer utfyllende om hva du bør se etter når du skal velge en spinningsykkel. Ved å lese dette, vil du være bedre i stand til å gjøre et valg som du blir fornøyd med. Trykk HER for å komme til denne delen med en gang.

Vi har også forsøkt å forklare forskjellen på en tradisjonell treningssykkel/trimsykkel/ergometersykkel, og det vi omtaler som en spinningsykkel. Trykk HER for å lese mer om dette.

Kriterier for testen:

Listen består av spinningsykler som vi kan anbefale ut i fra kriterier som kvalitet, konstruksjon, funksjonalitet, ytelse, brukervennlighet og verdi for pengene. Ingen av spinningsyklene er testet fysisk av oss, og det er gjort en vurdering på bakgrunn av produktets egenskaper og tester av hvert enkelt produkt. Ingen av spinningsyklene er dårlige produkter, og vi har valgt å ta med sykler i alle prisklasser. For å gjøre det lettere for deg, har vi skrevet hvilken type bruker produktet passer best for.

 

Best i test spinningsykkel 2020

Vi i Hardworkout.no er opptatt av at testene skal være uavhengige og troverdige. Ved å handle gjennom linkene i testen bidrar du til at vi kan fortsette å publisere kvalitetsbevisste tester og artikler, og vi setter derfor stor pris på om du gjør dette. Prisene oppdateres regelmessig og reflekterer de beste prisene på markedet. Her kan du lese mer om våre samarbeidspartnere.

SORTER ETTER:

1.

Schwinn IC8

"For Zwift-elskeren og den som ønsker en interaktiv opplevelse!"

Type drift

Reimdrift

Svinghjul vekt

18 kg

Sykkelcomputer

Ja

Størrelse

102 x 86 x 96 cm

Vekt

48 kg

Maks brukervekt

150 kg

Score: 90/100

Rating: 5.4/6
Kr 9999,-
Bestill her

Schwinn IC8 er en svært velutstyrt og forseggjort spinningsykkel beregnet på deg som tar treningen seriøst og ønsker høy kvalitet på utstyret.

Schwinn er en av verdens største merkevarer, og Schwinn IC8 er et tegn på at de vet hva de holder på med. IC8 er en solid og stødig spinningsykkel med en egenvekt på 48kg. Sykkelens svinghjul veier «bare» 18kg, men klarer fremdeles å by på høy motstand og et jevnt og behagelig tråkk.

Schwinn IC8 benytter magnetisk brems og kan gi deg nøyaktige wattverdier som er en nyttig verdi i treningsarbeidet. Motstanden justeres manuelt via et dreiehjul festet på rammen.

Spinningsykkelen er lett å tilpasse, og både setet og styret kan justeres vertikalt og horisontalt. IC8 leveres med et relativt hardt og smalt racingsete, noe som faktisk er svært bra ettersom dette øker komforten som følge av mindre friksjon mellom bak og sete. IC8 har også et eget stativ for nettbrett integrert på styret, to flaskeholdere som også kan holde små manualer, og medfølgende SPD/kombipedaler. En stor LCD-skjerm (treningscomputer) viser info om hastighet, tid, distanse, kalorier, puls og watt (kun ved bruk av Zwift).

Et av Schwinn IC8 sine virkelige trekkplastre er støtten for oppkobling mot treningssamfunnet Zwift og RideSocial. Her kan du få tilgang til en rekke virtuelle løp og treningsøkter rundt omkring i hele verden, og du kan delta i løp sammen med andre. Du får også tilgang til flere integrerte treningsprogrammer, så alt ligger til rette for at du bare kan sette nettbrettet i stativet å la deg rive med.

Schwinn IC8 har kvaliteten som skal til for å innfri kravene til de aller fleste brukere, enten nybegynnere eller svært godt trente. Dette er en spinningsykkel du kan ha lenge, og som tåler mye bruk over lang tid.

Fordeler

 • "Komplett spinningsykkel!"
 • Passer brukere i alle høyder.
 • Setet og styret kan justeres vertikalt og horisontalt.
 • Integrert sykkelcomputer.
 • Kompatibel med treningssamfunnet Zwift og RideSocial.
 • Mange tilgjengelige treningsprogrammer.
 • Stativ for nettbrett.
 • SPD kombipedaler medfølger.
 • Transporthjul for enkel forflytning..

Ulemper

 • Litt lav vekt på svinghjulet.
2.

Abilica Racer CG

"Ypperlig til styrketråkk, intervaller og tunge sykkeløkter!"

Type drift

Reimdrift

Svinghjul vekt

22 kg

Sykkelcomputer

Nei, men klargjort

Størrelse

117 x 50 x 113 cm

Vekt

50 kg

Maks brukervekt

130 kg

Score: 83/100

Rating: 5.0/6
Kr 7980,-
Bestill her

Abilica Racer CG er helt klart en av de beste spinningsyklene du kan velge i budsjettklassen. Her får du mye treningsglede per krone.

Vi er ikke den eneste som velger å trekke frem Abilica Racer CG, og blir nok ikke de siste. Abilica Racer CG leverer nemlig svært høy kvalitet til en meget god pris, og er en sykkel du kan ha glede av i lang tid.

Abilica er et velkjent merke i treningsbransjen, og de har produsert treningsmaskiner i mange år. Abilica Racer CG er en stødig og solid spinningsykkel med et 22 kilo tung svinghjul. Denne kombinasjonen gjør sykkelen ideell for alle som ønsker en sykkel som tåler tunge og kraftige tråkk, for eksempel styrketråkk eller intervaller.

Både styret og setet kan justeres horisontalt og vertikalt, og det er enkelt å finne en innstilling som passer både lave og høye personer. Det følger med kombipedaler med tåhette, så eventuelle SPD-pedaler må du kjøpe selv. Det følger ikke med sykkelcomputer, men sykkelen er klargjort for dette og computer kan enkelt ettermonteres.

Sykkelen benytter reimdrift og er relativt stillegående, noe som kan være en fordel for deg som ønsker å bruke den i et rom sammen med andre og vil forstyrre så lite som mulig.

Abilica Racer CG gir deg først og fremst en solid og god spinningsykkel som kan by på jevn og god motstand. Det er ikke mye annet ut over dette, men du får det viktigste – og det får du til gjengjeld svært mye av.

Fordeler

 • Enkel å justere/tilpasse.
 • Stødig og robust.
 • 22 kg tungt svinghjul gir mye motstand.
 • Stillegående.
 • Transporthjul for enkel transport.

Ulemper

 • Ingen medfølgende sykkelcomputer.
 • "Bare" kombipedaler.
3.

Abilica Indi 2.0

"Til deg som parkerer vil sitte nøyaktig likt som på din egentlige sykkel!"

Type drift

Reimdrift.

Svinghjul vekt

22 kg

Sykkelcomputer

Nei / Klargjort

Størrelse

123 x 51 x 122 cm

Vekt

53 kg

Maks brukervekt

135 kg

Score: 85/100

Rating: 5.1/6
Kr 8499,-
Bestill her

Abilica Indi 2.0 er det ultimate sykkelen for deg som lever og ånder for sykling, og som ønsker best mulig individuell tilpasning. 

Det ligger kanskje i navnet, «Indi 2.0», for Abilica Indi 2.0 har deg nemlig tilpasse spinningsykkelen slik at den nærmest er identisk med den sykkelen du benytter til vanlig. I tillegg til å kunne justere setet og styret både vertikalt og horisontalt, så er Indi 2.0 lagd for at du enkelt skal kunne ta med deg setet og styret fra din daglige treningssykkel, å feste det på spinningsykkelen. Dette er ikke noe du kommer til å gjøre i sommerhalvåret, men er perfekt for vinterhalvåret der f.eks. landeveissykkelen likevel er parkert.

Abilica Indi 2.0 har et stort og tungt svinghjul på 22kg, noe som sørger for jevnt og behagelig tråkk og egner seg godt for tøffe intervaller og styrketråkk. Spinningsykkelen benytter reimdrift som er svært stillegående, og praktisk dersom du skal bruke den med andre til stede.

Indi 2.0 er klargjort for både flaskeholdere og sykkelcomputer, men ingen av delene følger med. Derimot får du kompipedaler med SPD og er styre med stor grepsvariasjon.

Sykkelen har transporthjul for enkel forflytning, samt høydejustering på føttene slik at du kan være sikker på at den alltid står stødig.

Abilica Indi 2.0 er en solid og drifssikker spinningsykkel spesielt godt egent for deg som ønsker å tilpasse sykkelen helt etter individuelle behov. Den gir mye motstand, bråker lite, og har høy komfort.

Fordeler

 • Stødig og robust.
 • 22kg svinghjul gir stor motstand.
 • Godt egnet til intervaller og styrketråkk.
 • Store individuelle tilpasningsmuligheter,
 • Behagelig styre med mange grepsmuligheter.
 • Støyer lite.

Ulemper

 • Ingen medfølgende sykkelcomputer.
 • Hverken stativ til nettbrett eller flaskeholdere.
4.

Schwinn IC7

"Ekte Schwinn-kvalitet til en meget god pris!"

Type drift

Reimdrift.

Svinghjul vekt

18 kg

Sykkelcomputer

Ja

Størrelse

103 x 87 x 93 cm

Vekt

45 kg

Maks brukervekt

135 kg

Score: 87/100

Rating: 5.2/6
Kr 6999,-
Bestill her

Schwinn IC7 er i likhet med storebror IC8 en meget solid spinningsykkel til en svært konkurransedyktig pris. Schwinn leverer nok en gang topp kvalitet og god funksjonalitet.

Du trenger ikke å være rakettforsker for å forstå at Schwinn generelt gir deg mye spinningsykkel for pengene. IC8 var/er et godt kjøp, og IC7 er nøyaktig det samme. Her får du det beste fra toppmodellen, og en lavere pris.

Schwinn IC7 er først og fremst solid og stødig. De 45 kiloene og den stødige rammen sørger for at sykkelen holder seg i ro selv under høy belastning og mye bevegelse når du står og tråkker. Svinghjulet er i likhet med IC8 på 18 kilo, og selv om det kanskje kunne vært enda litt tyngre, imponerer IC7 med jevn og tung motstand. Du skal med andre ord være svært godt trent og sterk i beina før du vil savne mer motstand.

For individuell tilpasning kan styret og setet stilles både vertikalt og horisontalt. IC7 benytter reimdrift, og støyer nesten ingenting. Sykkelen har sykkelcomputer som viser oversikt over tid, distanse, kalorier og puls. Det medfølger SPD kombipedaler slik at du kan bruke enten sykkelsko eller vanlige joggesko. I tillegg får du stativ for nettbrett integrert på styret, pluss en flaskeholder. Skal du flytte på sykkelen kan den enkelt trilles vekk takket være transporthjul på beina.

Schwinn IC7 er etter vår mening en av de beste budsjettmodellen du kan kjøpe. Du får ikke den interaktive opplevelsen du får med Schwinn IC8, men du får den samme solide rammen, jevne og gode motstanden, nesten lydløs reimdrift, og enkel tilpasning. Et meget godt kjøp.

 

Fordeler

 • Stødig og robust.
 • "Kun 18 kg svinghjul, men likevel jevn og god motstand.
 • Reimdrift og svært stillegående.
 • Enkel tilpasning av styret og setet.
 • Mye for pengene.
 • Transporthjul for enklere forflytning.
 • SPD kombipedaler medfølger.
 • Nettbrettholder og flaskeholder.

Ulemper

 • Svinghjulet kunne vært tyngre.
5.

Abilica Premium Pro

"Studio-maskin til folket!"

Type drift

Reimdrift

Svinghjul vekt

30 kg

Sykkelcomputer

Nei

Størrelse

131 x 65 x 130 cm

Vekt

57 kg

Maks brukervekt

150 kg

Score: 85/100

Rating: 5.1/6
Kr 20400,-
Bestill her

Abilica Premium Pro er Abilicas kraftigste spinningsykkel, og er beregnet på deg som setter driftssikkerhet og ytelse fremfor fancy funksjoner og ferdig snekrede treningsprogram.

Abilica Premium Pro har ikke bare et premium utseende, men sykkelen i seg selv er virkelig av høy kvalitet. Premium Pro har en robust og forseggjort ramme med stødige bein som kan kompensere for underlaget.

Sykkelen har et av de tyngste svinghjulene vi har sett, hele 30 kilo og 16 ulike motstandsnivåer. Her er det motstand nok selv til dedikerte syklister som ønsker å trene harde sykkeløkter. Premium Pro har også innebygd sykkelcomputer som viser tid, hastighet, distanse, kalorier, puls og watt. Watt vil være spesielt interessant for alle som tar treningen på alvor og ønsker å måle fremgangen sin.

Styret og setet kan enkelt justeres både vertikalt og horisontalt, og styrets utforming gir rom for mange ulike grepskombinasjoner. En stor fordel med Abilica Premium Pro er at den kan brukes av personer helt mellom 160-200cm høyde.

Abilica Premium Pro benytter magnetisk motstand og reimdrift, noe som bidrar til redusert slitasje og minimalt med støy. Skal du sykle foran TVen, med en junior sovende med siden av, eller i et veldig lytt hus, så vil både du og de rundt deg sette pris på det lave støynivået.

Tross høy pris kommer ikke Abilica Premium Pro med verken stativ for nettbrett eller flaskeholdere, men den leveres med SPD kombipedaler og den nevnte sykkelcomputeren.

Ønsker du deg størst mulig motstand, en jevn og god belastning, en spinningsykkel som tåler mye bruk over mange år, og ikke minst kan benyttes av personer i (nesten) alle mulige høyder, så er Abilica Premium Pro et solid valg.

Fordeler

 • Solid og stødig spinningsykkel.
 • Hele 30kg svinghjul bidrar til tung og jevn motstand.
 • Setet og styret lar seg justere vertikalt og horisontalt.
 • Meget allsidig styre gir rom for mange grepsvarianter.
 • God og oversiktlig sykkelcomputer.
 • Stillegående.

Ulemper

 • Kostbar.
 • Følger ikke med stativ til nettbrett eller flaskeholdere.
6.

Finnlo Speedbike CRT

"Til deg som trenger en solid maskin som skal vare lenge!"

Type drift

Reimdrift

Svinghjul vekt

25 kg

Sykkelcomputer

Ja

Størrelse

132 x 51 x 120 cm

Vekt

63 kg

Maks brukervekt

150 kg

Score: 85/100

Rating: 5.1/6
Kr 10990,-
Bestill her

Finnlo Speedbike CRT er en er av de stødigste og mest solide spinningsyklene du finner. I tillegg er den komfortabel i bruk.

Finnlo er kanskje ikke et så kjent navn hos oss i Norge, men Finnlo er faktisk et stort og anerkjent merke. Speedbike CRT er en av de kraftigere modellene, og med sine noe heftige 63 kg er den nesten garantert å holde seg i ro samme hvor hardt og vilt du måtte tråkke. Kombinert med et svinghjul på 25 kilo, og den nærmest lydløse reimdriften, er Speedbike CRT perfekt for deg som ønsker å kjøre tunge og harde treningsøkter. Motstanden justeres enkelt og trinnløst ved å vri på en knapp.

Sykkelen er godt utstyrt. En oversiktlig sykkelcomputer viser deg informasjon om tid, distanse, hastighet og kadens. Speedbike CRT støtter også trådløs tilkobling til pulsmåler, men pulsbelte følger ikke med. Kombipedalene har støtte for SPD slik at du kan benytte sykkelsko, og setet og styret er enkelt justerbart både i vertikal og horisontal retning. En ekstra liten «bonus» er det gode setet som medfølger fra anerkjente Selle Royal.

Modellen er som nevnt svært solid, men veier også en god del. Heldigvis er den utstyrt med transporthjul som gjør det enklere å trille den bort når den ikke er i bruk. Du får også med en flaskeholder.

Finnlo Speedbike CRT er et av de sikreste valgene du kan gå for dersom du ønsker en driftsikker spinningsykkel. Den er også stillegående og krever lite vedlikehold. Bare husk at den er tung.

Fordeler

 • Enormt stødig og solid.
 • Tungt svinghjul byr på tøff motstand.
 • Sykkelcomputer.
 • Flaskeholder og SPD kombipedaler.
 • Trinnløs justering av sete og styre.
 • Trinnløs justering av motstand.
 • Enkelt mulighet for å tilte/vinkle setet.

Ulemper

 • LCD-skjermen på sykkelcomputeren mangler bakgrunnslys.
 • Mangler stativ for nettbrett.
 • Tung.
7.

Finnlo Speedbike CRS2

Type drift

Reimdrift

Svinghjul vekt

22 kg

Sykkelcomputer

Ja

Størrelse

130 x 60 x 140 cm

Vekt

60 kg

Maks brukervekt

150 kg

Score: 84/100

Rating: 5.0/6
Kr 8990,-
Bestill her

Finnlo Speedbike CRS2 er en flott og enkel spinningsykkel med god byggekvalitet og høy brukervennlighet.

I likhet med sin storbror Finnlo Speedbike CRT, er Speedbike CRS2 er spinningsykkel som gir deg det meste du trenger for å bryne deg på en skikkelig treningsøkt. Sykkelen har en tung og stødig ramme som holder seg i ro uansett hvor hardt du måtte trø. Svinghjulet er på 22kg og byr på mye og jevn motstand. CRS2 benytter reimdrift, og selv om det skal være relativt stillegående, er det greit å vite at denne modellen likevel gir fra seg litt lyd.

Setet og styret justeres trinnløst, og setet kan kan også tiltes/vinkles. Det følger med en oversiktlig sykkelcomputer som viser info om tid, distanse, tråkkfrekvens, hastighet og puls, men computeren er ikke bakgrunnsbelyst. Ellers får du et par enkle klipspedealer (ikke SPD) og en flaskeholder. Stativ for nettbrett uteblir dessverre.

Finnlo Speedbike CRS2 gjør det meste riktig. den serverer jevn og solid motstand, en dønn solid ramme og en oversiktlig sykkelcomputer. Her kan du ha spinningsykkel i lang tid. 

Fordeler

 • Dønn solid ramme (60kg).
 • Svinghjul på 22kg gir jevn og god motstand.
 • Sykkelcomputer.
 • Trinnløs justering av sete og styret.
 • Mulighet for å vinkle setet.
 • Transporthjul for enkel forflytning.

Ulemper

 • Avgir noe lyd.
 • Mangler bakgrunnsbelysning på sykkelcomputeren.
 • Ikke SPD pedaler.
8.

Master S4080

"Billig, men mer enn bra nok for de fleste!"

Type drift

Reimdrift

Svinghjul vekt

22 kg

Sykkelcomputer

Nei

Størrelse

130 x 56 x 110 cm

Vekt

51 kg

Maks brukervekt

150 kg

Score: 86/100

Rating: 5.2/6
Kr 13338,-
Bestill her

Master S4080 er en spinningsykkel beregnet på deg som skal bruke sykkelen mye, og som krever studiokvalitet på ditt eget hjemmegym.

Master S4080 er dyr, men jammen er den solid. Denne modellen kan like gjerne brukes på det lokale treningsstudioet som hjemme. En solid ramme sørger for en stødig sykkel, og et svinghjul på 22kg sørger for mer enn nok motstand til godt trente personer.

Master S4080 benytter reimdrift og et magnetisk bremsesystem, som sammen sørger for at sykkelen er nærmest lydløs. Styret og setet justeres trinnløst, og styrets utforming gir rom for mange grepsvarianter.

Sykkelen kommer med SPD kombipedaler slik at du kan velge mellom å bruke sykkelsko eller vanlige joggesko. Det følger ikke med stativ for nettbrett eller sykkelcomputer, men du får en enkel flaskeholder. Det er også transporthjul for enklere forflytning.

Master S4080 er dyr, men investeringen får du igjen gjennom lang levetid og svært godt motstandssystem. Her er det benyttet kvalitetsdeler i hvert eneste ledd. En solid maskin som anbefales alle som ønsker en spinningsykkel som skal vare lenge. 

Fordeler

 • Meget solid og driftssikker.
 • Reimdrift og magnetbrems sørger for lite vedlikehold.
 • Svært stillegående!
 • SPD kombipedaler og flaskeholder.
 • Kvalitetsdeler i alle ledd!
 • Transporthjul for enkel forflytning.
 • Trinnløs justering av styre og setet.

Ulemper

 • Ingen sykkelcomputer.

Spinningsykkel vs. treningssykkel/ergometersykkel

Når du skal velge en spinningsykkel er det viktig å vite hva du skal se etter slik at du faktisk ikke ender opp med noe helt annet enn det du trenger.  For mange vil nok en spinningsykkel, ergometersykkel/treningssykkel fremstå nokså likt, men disse maskinene skiller seg fra hverandre på flere måter.

En spinningsykkel er generelt designet for hardere trening og tyngre tråkk. Spinningsyklene har også langt større muligheter for individuell tilpasning av sykkelen slik at du finner en sittestilling som er tilpasset deg best mulig. Mens en treningssykkel som regel kun lar deg justere setehøyden, kan du på de fleste spinningsykler justere setet og styret både horisontalt og vertikalt. En treningssykkel er som regel avhengig av strøm for å generere motstand, mens en spinningsykkel benytter et svinghjul til å genere egen motstand og slipper dermed strømtilførsel. Treningssykkelen kommer gjerne med et display som viser tid, hastighet, motstandsnivå, puls, kaloriforbrenning, m.m., mens spinningsyklene ikke alltid har dette. De senere årene har flere og flere spinningsykler fått sykkelcomputere innebygd, men dette var ikke vanlig tidligere.

Motstanden på en treningssykkel justeres som regel via et par tastetrykk på displayet, mens det på en spinningsykkel gjøres manuelt ved å vri på et håndtak/hjul. Du får også langt større motstand på en spinningsykkel, og sykkelens utforming og robusthet gjør det lettere å veksle mellom å stå og sitte og tråkke.

Spinningsykkel til venstre, og en typisk treningssykkel/ergometersykkel til høyre.

Dette skal du se etter

Drivverk

På en tradisjonell sykkel består drivverket av girskiftene, girvelgere, krank, krans, kjede og vaiere. På en spinningsykkel slipper du heldigvis lettere unna, og vi snakker hovedsaklig om drivverket på spinningsykkelen.

Blant dagens spinningsykler er det to typer drivssystemer som dominerer:

 • Kjededrift
 • Reimdrift

Begge typer drivverk er slitesterke og tåler mye juling, men det er likevel en viktig forskjell som kan være avgjørende for valget av spinningsykkel. Kjededrift finnes som regel på de rimeligere modellene og    lager lyd tilsvarende lyden fra et tradisjonelt sykkelkjede, altså en litt «raslende» lyd. Reimdrift er derimot nesten helt lydløs, og i tillegg føles det jevnere i bruk når du tråkker. Over tid vil reimen kunne strekke seg, men det er enkelt å stramme reimen slik at du får kompensert for nettopp dette.

Motstand

Motstanden på en spinningsykkel gir en mer naturlig følelse enn den som er på en treningssykkel. Hvor stor motstand sykkelen er i stand til å gi, avhenger av tyngden på svinghjulet. Kort forklart kan vi si at «jo bedre trent du er, desto større er behovet for et tyngre svinghjul». De fleste svinghjul ligger på 15kg og oppover. Sykler beregnet for svært godt trente og de som ønsker høy motstand, kan veie opp til 30kg. Jo tyngre svinghjul. desto jevnere og større motstand. De aller fleste vil ha mer enn nok med et svinghjul på rundt 20kg. Trener du mye, sykler aktivt, eller bare ønsker deg stor motstand slik at du f.eks. kan trene styrketråkk, kan det lønne seg å se etter svinghjul på 25-30kg.

Mostanden genereres på en av følgende måter.

 1. Motstand generert ved at en bremsekloss bremser et svinghjul ved å presse på det.
 2. Motstand generert fra magneter som bremser svinghjulet.

Den første varianten, med bremseklosser, finnes i alle prisklasser, både rimelige og dyre sykler. De kan by på mye motstand, men har det med å kunne lage en del støy. Modellene som kommer med kjededrift bråker mest.

Spinningsyklene som kommer med magnetbrems har fordelen av jevnere og større motstand. Disse syklene er i tillegg nesten lydløse.

 

Ramme

En spinningsykkel består i likhet med sykkelen av en ramme, et sete og et styre, i tillegg til pedaler, svinghjul, brems, og eventuelt tilbehør.

Rammen på sykkelen er som regel ganske tung og solid, og skal være med på å sørge for at sykkelen står stødig under bruk. Jo raskere og kraftigere du tråkker, desto med bevegelse overføres til sykkelen, og en stødig og god sykkel er viktig for at den ikke skal kjennes utrygg eller velte. Som regel er rammene laget i aluminium og er en del av et stødige understell med føtter/kontaktpunkter til gulvet. Rammene veier gjerne rundt 50kg, og har en vektbegrensning på alt fra 130kg og oppover. Spinningsykkelen er som regel tung å flytte, men enkelte modeller kan delvis demonteres for at vekten skal reduseres og enklere transport. Sykkelen bør ha transporthjul (små hjul under beina) som gjør den enklere å trille.

 

Styret, setet og pedaler

En sykkel har tre kontaktpunkter mot kroppen din. Det er styret, setet og pedalene. Da er det heller kanskje ikke så vanskelig å forstå at disse tre punktene må være riktig innstilt for at du skal kunne få en behagelig treningsopplevelse.

Styret kommer i litt forskjellige varianter, og noen er spesielt tilegnet for eksempel landeveisyklister som ønsker en sittestilling mest mulig lik den de har på landeveisykkelen. Her er styret egentlig et vanlig bukkestyret med bremser/girhendler som ikke gjør annet enn å forsterke følelsen av en ekte landeveisykkel. Andre modeller har styrer som har mulighet for å holde hendene flere ulike steder, for eksempel høyere for en mer oppreist sittestilling. Uansett hvilen utforming styret har så bør det kunne justeres både horisontalt og vertikalt.

Styret på denne modellen gir deg stor valgfrihet for hvor du skal plassere hendene.

 

Det mange helt sikkert tenker mest på, er hvordan setet er. Et komfortabelt sete er utrolig viktig, men det er også viktig å påpeke at setet som regel kan skiftes ut, og dersom setet som følger med en sykkel virkelig ikke passer deg, så finnes det likevel løsninger. Selv om det kanskje virker rart, så er som regel et hardt og litt smalt sete bedre å sykle på i lengden enn et veldig mykt og bredt sete. Det aller viktigste er likevel at setet, i likhet med styret, kan justeres både horisontalt og vertikalt. En liten justering kan gjøre enorm forskjell, og det er viktig at du finner en innstilling som passer deg. Enkelte modeller har også mulighet for å tilte/vinkle setet enkelt uten verktøy.

For mange vil nok setet føles som det viktigste kontaktpunktet mellom kroppen og sykkelen. Setet kan som regel byttes ut, men vell så viktig er at det enkelt tar seg justere i høyde- og lengderetning.

Spinningsykler leveres som regel med vanlige pedaler med en tåhette som du kan trekke over den fremste delen av skoen slik at du får et bedre rundtråkk når du tråkker. De aller fleste benytter seg derimot av egne sykkelpedaler som gjør at du ved hjelp av sykkelsko sitter fastlåst i sykkelen. Når du da trekker foten opp, vil du trekke ned deg pedalen og generer kraft samtidig som du tråkker ned med den andre foten. Sykkelpedaler gjør at du tråkke mer effektivt, samtidig som du får bedre treningseffekt.

SPD-pedaler er de aller vanligste på spinningsykler.

De vanligste pedalene er Shimano sine SPD-pedaler. Dette er pedalene som brukes på nesten alle treningssentere, og dersom du veksler mellom å sykle hjemme og å delta på spinning på et treningssenter, er det praktisk å kunne bruke et par sko til begge deler. Et godt alternativ er kombipedaler som er flat på den ene siden (kan brukes med vanlige joggesko), og har feste til sykkelsko på den andre siden (SPD). Flere modeller leveres med SPD kombipedaler som standard.

 

Computer

Det har etterhvert blitt mer og mer vanlig at også spinningsykler kommer med en sykkelcomputer som gir deg oversikt over treningsdata som tid, hastighet, tråkkfrekvens, kaloriforbruk og eventuelt puls og watt. Dette er absolutt ikke standard på alle sykler, og i hvert fall ikke de billigste. Enkelte påkostede modeller har mer avanserte sykkelcomputere som lar deg velge mellom ulike treningsprogram, og andre kan kobles til sosiale treningsplattformer som Zwift som lar deg sykle virtuelle ruter rundt i hele verden. I motsetning til avanserte sykkelruller som faktisk styrer motstanden for deg slik at motstanden automatisk justeres i takt med terrenget der du sykler, så må du på spinningsykkelen gjøre det selv.

Noen modeller kommer med en sykkelcomputer som viser deg relevant data under treningsøkta.

 

Ekstrautstyr

Produktene som nevnes her er utstyr som enten følger med sykkelen som tilbehør, eller som kan kjøpes ekstra i etterkant. Dette er utstyr som kan bidra til å gjøre treningsopplevelse bedre, eller lettere, men er overhodet ikke nødvendig. Har du sykkelen, så har du egentlig det du trenger.

Det vanligste ekstrautstyret er holdere for nettbrett/telefon, samt flaskeholdere til sykkelen, men det viktigste er kanskje en god underlagsmatte til sykkelen som gjør at sykkelen står stødig, beskytter underlaget, samt demper vibrasjonene. Svettebeskytter er allerede nevnt, og i tillegg kan et nytt sete være det som skal til for at baken din trives. Av vedlikeholdsutstyr er det ikke mye annet enn kjedespray.

Vi anbefaler at du alltid bruker en underlagsmatte til spinningsykkelen. Dette er en billig investering som du garantert får igjen for et godt alternativ er denne underlagsmatten på 70 x 150cm.

Vedlikehold

En spinningsykkel krever heldigvis langt mindre vedlikehold enn en vanlig sykkel, selv med mye bruk. Du bør likevel sørge for å holde sykkelen ren for skitt og støv, og ikke minst tørke bort svetten som har lett for å dryppe på rammen, styret, svinghjul og aksling. Dersom du lar svetten bli liggende er det både bakteriefremkallende, samt at det kan føre til rust på viktige deler. På enkelte modeller kan du ettermontere en svettebeskytter som samler opp svetten og hindrer den fra å legge seg på sykkelen.

Det er også lurt med jevne mellomrom å gå over alle skruer, pedaler og andre bevegelige deler. Dersom sykkelen kommer med kjededrift, er det lurt av og til å smøre kjedet med kjedespray. For spinningsykler med kjededrift, kan det hende at kjedet må strammes etter en lengre tids bruk ettersom kjedet kan strekke seg.

Av de få gjenstandene på en spinningsykkel som kan slites ut, finner vi bremseklosser. Som regel har disse veldig lang levetid, så du skal ikke behøve å tenke på dette når du kjøper en spinningsykkel. Men, det er greit å ha i tankene når du en gang merker at det er noe som ikke fungerer optimalt. For spinningsykler med reimdrift vil gummibåndet som driver sykkelen kunne slites ved mye bruk over lang tid, og dette er da noe som må byttes.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Produkttest

Test: Shimano IC3

Shimano har nylig lansert den ultimate sykkelskoen. Ikke bare er det…
Dato: Sep 22, 2020
Produkttest

Test: Osprey Talon 22

Osprey Talon 22 har alt du trenger og alt du ønsker…
Dato: Sep 18, 2020
Produkttest

Test: Silva Trekking 3Z test

Silva er kanskje mest kjent for å produsere kompass og hodelykter,…
Dato: Sep 10, 2020