Vi gir deg oversikten over de beste spinningsyklene på markedet i dag – uansett prisklasse. Her finner du garantert en spinningsykkel som passer deg og ditt behov!

Spinning har ikke overraskende blitt en svært populær aktivitet de siste årene. Spinning har vært et konsept på treningssentrene i lang tid, og har etterhvert også blitt en veldig vanlig treningsform i hjemmet. En av de årsakene skyldes nok at sykling generelt har hatt en stor oppblomstring i den senere tid, og spinning er den treningsformen som ligner sykling mest.

Det er en rekke fordeler med sykling og spinning, blant annet får du trent både kondisjon og styrke samtidig, og det er aktiviteter som er svært skånsomt for knær, ledd og muskler. Der du under løping vil utsette knær, ankler, hofter og enkelte muskelgrupper for spesielt stor belastning og harde støt, så er dette nærmest eliminert under spinning. Sykling og spinning er faktisk to treningsformer som ofte anbefales dersom man skal trene seg opp fra en skade, og i rehabiliteringstrening. Det kan utføres av personer i alle aldre, og det er liten risiko for fall og skader, samtidig som helsegevinsten er stor.

En annen stor fordel ved å eie din egen spinningsykkel, er at tilgangen til et svært godt treningsalternativ er høy. Har du en spinningsykkel hjemme, vil dørstokkmila for mange automatisk være lavere, og ikke minst kan du spare deg mye tid på å unngå og reise til treningssenteret.

 

Fordeler ved å trene på spinningsykkel:

 • Svært god kondisjonstrening/utholdenhetstrening.
 • God styrketrening for beina.
 • Skånsomt for bein, ledd og skjelett.
 • Øker forbrenningen.
 • Lettvint og trygt.
 • Forholdsvis billig.
 • Effektivt.

Under selve testen har vi skrevet mer utfyllende om hva du bør se etter når du skal velge en spinningsykkel. Ved å lese dette, vil du være bedre i stand til å gjøre et valg som du blir fornøyd med. Trykk HER for å komme til denne delen med en gang.

Vi har også forsøkt å forklare forskjellen på en tradisjonell treningssykkel/trimsykkel/ergometersykkel, og det vi omtaler som en spinningsykkel. Trykk HER for å lese mer om dette.

Kriterier for testen:

Listen består av spinningsykler som vi kan anbefale ut i fra kriterier som kvalitet, konstruksjon, funksjonalitet, ytelse, brukervennlighet og verdi for pengene. Ingen av spinningsyklene er testet fysisk av oss, og det er gjort en vurdering på bakgrunn av produktets egenskaper og tester av hvert enkelt produkt. Ingen av spinningsyklene er dårlige produkter, og vi har valgt å ta med sykler i alle prisklasser. For å gjøre det lettere for deg, har vi skrevet hvilken type bruker produktet passer best for.

 

Best i test spinningsykkel 2020

Vi i Hardworkout.no er opptatt av at testene skal være uavhengige og troverdige. Ved å handle gjennom linkene i testen bidrar du til at vi kan fortsette å publisere kvalitetsbevisste tester og artikler, og vi setter derfor stor pris på om du gjør dette. Prisene oppdateres regelmessig og reflekterer de beste prisene på markedet. Her kan du lese mer om våre samarbeidspartnere.

SORTER ETTER:

1.

Abilica Indi 2.0

"Til deg som parkerer vil sitte nøyaktig likt som på din egentlige sykkel!"

Type drift

Reimdrift.

Svinghjul vekt

22 kg

Sykkelcomputer

Nei / Klargjort

Størrelse

123 x 51 x 122 cm

Vekt

53 kg

Maks brukervekt

135 kg

Score: 84/100

Rating: 5.0/6
Kr 7995,-

Abilica Indi 2.0 er det ultimate sykkelen for deg som lever og ånder for sykling, og som ønsker best mulig individuell tilpasning. 

Det ligger kanskje i navnet, «Indi 2.0», for Abilica Indi 2.0 har deg nemlig tilpasse spinningsykkelen slik at den nærmest er identisk med den sykkelen du benytter til vanlig. I tillegg til å kunne justere setet og styret både vertikalt og horisontalt, så er Indi 2.0 lagd for at du enkelt skal kunne ta med deg setet og styret fra din daglige treningssykkel, å feste det på spinningsykkelen. Dette er ikke noe du kommer til å gjøre i sommerhalvåret, men er perfekt for vinterhalvåret der f.eks. landeveissykkelen likevel er parkert.

Abilica Indi 2.0 har et stort og tungt svinghjul på 22kg, noe som sørger for jevnt og behagelig tråkk og egner seg godt for tøffe intervaller og styrketråkk. Spinningsykkelen benytter reimdrift som er svært stillegående, og praktisk dersom du skal bruke den med andre til stede.

Indi 2.0 er klargjort for både flaskeholdere og sykkelcomputer, men ingen av delene følger med. Derimot får du kompipedaler med SPD og er styre med stor grepsvariasjon.

Sykkelen har transporthjul for enkel forflytning, samt høydejustering på føttene slik at du kan være sikker på at den alltid står stødig.

Abilica Indi 2.0 er en solid og drifssikker spinningsykkel spesielt godt egent for deg som ønsker å tilpasse sykkelen helt etter individuelle behov. Den gir mye motstand, bråker lite, og har høy komfort.

Fordeler

 • Stødig og robust.
 • 22kg svinghjul gir stor motstand.
 • Godt egnet til intervaller og styrketråkk.
 • Store individuelle tilpasningsmuligheter,
 • Behagelig styre med mange grepsmuligheter.
 • Støyer lite.

Ulemper

 • Ingen medfølgende sykkelcomputer.
 • Hverken stativ til nettbrett eller flaskeholdere.
2.

inSPORTline Drakkaris

"Rett og slett utrolig høy kvalitet til prisen!"

Type drift

Reimdrift

Svinghjul vekt

18kg

Sykkelcomputer

Ja

Størrelse

140 x 63 x 131 cm

Vekt

48kg

Maks brukervekt

130kg

Score: 86/100

Rating: 5.2/6
Kr 6499,-
Bestill her

inSPORTline Drakkaris er et av de beste kjøpene du kan gjøre i budsjettklassen. Her får du en solid spinningsykkel med høy motstand.

inSPORTline Drakkaris er en av de nyste modellene på markedet, og ligger ann til å kunne bli en suksess. Drakkaris har et svinghjul på 18kg, slitesterkt og stillegående reimdrift, og et jevnt og godt motstandsnivå over hele linjen.

inSPORTline Drakkaris kan også by på 3 stk målbaserte programmer, og en oversiktlig computer som viser nyttig info som tid, hastighet, distanse, puls (pulsmåler i håndtakene), kalorier og RMP.

Sykkelen støtter også tilkobling til trådløs pulsmåler slik at du kan bruke et belte rundt brystet. Computeren går på batteri slik at du ikke trenger å være tilkoblet strøm.

En virkelig stor fordel med inSPORTline Drakkaris er hvor lett den er å tilpasse til hver enkelt bruker. Både styret og setet kan justeres både vertikal tog horisontalt. I tillegg kan brukere helt opp i 210cm lengde fint bruke sykkelen.

inSPORTline Drakkaris er solid, enkel i bruk, byr på høy motstand, tilnærmet lydløs drift, og mye treningsglede. Et solid kjøp! 

Fordeler

 • 18kg svinghjul og reimdrift (stillegående).
 • 3 HRC programmer.
 • Oversiktlig og lettlest treningscomputer.
 • Innebygd pulsmåler i håndtaket. Støtter også tilkobling til ekstern pulsmåler.
 • Setet og styret kan justeres både vertikalt og horisontalt.
 • Enkel å flytte takket være praktiske transporthjul.
3.

Finnlo Speedbike CRT

"Til deg som trenger en solid maskin som skal vare lenge!"

Type drift

Reimdrift

Svinghjul vekt

25 kg

Sykkelcomputer

Ja

Størrelse

132 x 51 x 120 cm

Vekt

63 kg

Maks brukervekt

150 kg

Score: 85/100

Rating: 5.1/6
Kr 10990,-
Bestill her

Finnlo Speedbike CRT er en er av de stødigste og mest solide spinningsyklene du finner. I tillegg er den komfortabel i bruk.

Finnlo er kanskje ikke et så kjent navn hos oss i Norge, men Finnlo er faktisk et stort og anerkjent merke. Speedbike CRT er en av de kraftigere modellene, og med sine noe heftige 63 kg er den nesten garantert å holde seg i ro samme hvor hardt og vilt du måtte tråkke. Kombinert med et svinghjul på 25 kilo, og den nærmest lydløse reimdriften, er Speedbike CRT perfekt for deg som ønsker å kjøre tunge og harde treningsøkter. Motstanden justeres enkelt og trinnløst ved å vri på en knapp.

Sykkelen er godt utstyrt. En oversiktlig sykkelcomputer viser deg informasjon om tid, distanse, hastighet og kadens. Speedbike CRT støtter også trådløs tilkobling til pulsmåler, men pulsbelte følger ikke med. Kombipedalene har støtte for SPD slik at du kan benytte sykkelsko, og setet og styret er enkelt justerbart både i vertikal og horisontal retning. En ekstra liten «bonus» er det gode setet som medfølger fra anerkjente Selle Royal.

Modellen er som nevnt svært solid, men veier også en god del. Heldigvis er den utstyrt med transporthjul som gjør det enklere å trille den bort når den ikke er i bruk. Du får også med en flaskeholder.

Finnlo Speedbike CRT er et av de sikreste valgene du kan gå for dersom du ønsker en driftsikker spinningsykkel. Den er også stillegående og krever lite vedlikehold. Bare husk at den er tung.

Fordeler

 • Enormt stødig og solid.
 • Tungt svinghjul byr på tøff motstand.
 • Sykkelcomputer.
 • Flaskeholder og SPD kombipedaler.
 • Trinnløs justering av sete og styre.
 • Trinnløs justering av motstand.
 • Enkelt mulighet for å tilte/vinkle setet.

Ulemper

 • LCD-skjermen på sykkelcomputeren mangler bakgrunnslys.
 • Mangler stativ for nettbrett.
 • Tung.
4.

Master S4080

"Kostbar, men evigvarende!"

Type drift

Reimdrift

Svinghjul vekt

22 kg

Sykkelcomputer

Nei

Størrelse

130 x 56 x 110 cm

Vekt

51 kg

Maks brukervekt

150 kg

Score: 88/100

Rating: 5.3/6
Kr 14399,-
Bestill her

Master S4080 er en spinningsykkel beregnet på deg som skal bruke sykkelen mye, og som krever studiokvalitet på ditt eget hjemmegym.

Master S4080 er dyr, men jammen er den solid. Denne modellen kan like gjerne brukes på det lokale treningsstudioet som hjemme. En solid ramme sørger for en stødig sykkel, og et svinghjul på 22kg sørger for mer enn nok motstand til godt trente personer.

Master S4080 benytter reimdrift og et magnetisk bremsesystem, som sammen sørger for at sykkelen er nærmest lydløs. Styret og setet justeres trinnløst, og styrets utforming gir rom for mange grepsvarianter.

Sykkelen kommer med SPD kombipedaler slik at du kan velge mellom å bruke sykkelsko eller vanlige joggesko. Det følger ikke med stativ for nettbrett eller sykkelcomputer, men du får en enkel flaskeholder. Det er også transporthjul for enklere forflytning.

Master S4080 er dyr, men investeringen får du igjen gjennom lang levetid og svært godt motstandssystem. Her er det benyttet kvalitetsdeler i hvert eneste ledd. En solid maskin som anbefales alle som ønsker en spinningsykkel som skal vare lenge. 

Fordeler

 • Meget solid og driftssikker.
 • Reimdrift og magnetbrems sørger for lite vedlikehold.
 • Svært stillegående!
 • SPD kombipedaler og flaskeholder.
 • Kvalitetsdeler i alle ledd!
 • Transporthjul for enkel forflytning.
 • Trinnløs justering av styre og setet.

Ulemper

 • Ingen sykkelcomputer.
5.

Nordic 205 Indoor Spinningsykkel

"Rett og slett utrolig høy kvalitet til en god pris!"

Type drift

Kjededrift

Svinghjul vekt

20kg

Sykkelcomputer

Nei

Størrelse

108 x 53 x 124 cm

Vekt

42kg

Maks brukervekt

120kg

Score: 85/100

Rating: 5.1/6
Kr 5999,-

Nordic 205 Indoor Spinningsykkel er ikke den mest avanserte sykkelen, men levererer den der den skal.

Den er enkel og den er rimelig. Men den fungerer likevel utmerket.

Her får du en solid spinningsykkel som er laget for tøffe og tunge økter. Svinghjulet på 20kg gir nok motstand til både nybegynnere og erfarne. Nordic 205 har fast nav og tredelt krank. Setet kan justeres vertikalt og horisontalt, mens styret kan justeres vertikalt.

Det er ingen skjerm som viser info om avstand, RPM, puls, etc, men skal du ha en rimelig og god spinningssykkel som kan gi deg mye god trening, så er Nordic 205 Indoor Spinningsykkel mer enn nok. Bruker du likevel din egen pulsklokke med et pulsbelte, så er det lett å glemme fraværet av en infoskjerm foran deg.

Ønsker du mest mulig treningsglede til en lavest mulig pris, så er nok Nordic 205 Indoor Spinningsykkel et av de beste valgene du kan gjøre.

Fordeler

 • 20kg svinghjul gir mye motstand.
 • Solid og stødig.
 • Enkelt å justere setet og styret.
 • Enkel å flytte takket være transporthjulene.
 • Flaskeholder. Pedaler med tåkappe.
 • Svært mye for pengene!

Ulemper

 • Ingen skjerm, men til denne prisen er det umulig å forvente.
6.

X-erfit Indoor 200 spinnningsykkel

"En sykkel som dekker alle behov, så lenge du ikke bryr deg om computer"!

Type drift

Kjededrift

Svinghjul vekt

20kg

Sykkelcomputer

Nei

Størrelse

108 x 53 x 124 cm

Vekt

40kg

Maks brukervekt

120kg

Score: 86/100

Rating: 5.2/6
Kr 5999,-
Bestill her

X-erfit Indoor 200 er et veldig godt alternativ. til alle som ønsker en rimelig og solid spinningsykkel til hjemmebruk.

X-erfit Indoor 200 er nok et godt produkt fra X-erfit. Denne spinningsykkelen tåler alt fra korte og harde intervaller til rolige langturer. Spinningsykkelen har et svinghjul på hele 20 kg som garanterer høy motstand og mulighet for å kjøre for eksempel styrketråkk.

Det polstrede og behagelige setet er justerbart både vertikalt og horisontalt, men styret som er ergonomisk utformet og byr på muligheten til flere ulike håndposisjoner, kan justeres i høyden.

Spinningsykkelen kommer med myke transporthjul slik at du enkelt kan sette den vekk når den ikke er i bruk.

X-erfit Indoor 200 er brukervennlig, solid, og kommer med de funksjonene du trenger for å komme i form. Et godt kjøp. 

Fordeler

 • 20kg svinghjul gir rom for tunge tråkk og intervaller.
 • Solid og elegant ramme.
 • Slitesterkt premium sykkelkjede.
 • Styret utformet slik at du kan justere grepet.

Ulemper

 • Ingen pulsmåler innebygd.
 • Mangler computer med treningsdata.
7.

Tunturi S40 Competence Front

"Mange treningsprogram, høy motstand og en solid spinningsykkel!"

Type drift

reimdrift

Svinghjul vekt

17kg

Sykkelcomputer

Ja

Størrelse

120 x 52 x 110 cm

Vekt

49kg

Maks brukervekt

150kg

Score: 92/100

Rating: 5.5/6
Kr 8229,-

Tunturi S40 Competence Front er den perfekte spinningsykkelen for deg som ønsker inspirasjon til å trene mer! Her får du mange gode treningsprogrammer!

Med et svinghjul på 17kg, slitesterk reimdrift, en stabil og god ramme, og hele 32 motstandsnivåer, kan Tunturi S40 Competence Front by på nok utfodrtingier for både nybegynnere og erfarne.

Her får du også hele 19 ulike treningsprogrammer, blant annet 1 wattbasert og 1 kroppsscanning program.

Sykkelen har pulsmåler innebygd i håndtakene, eller du kan koble til et eget. En 5.5″ stor LED-skjerm viser info om tid, distanse, kalorier og puls

Setet og styret er lett å justere, og begge deler kan justeres både horisontalt og vertikalt. I tillegg kommer Tunturi S40 Competence Front med flaskeholder og holder for nettbrett.

Tunturi S40 Competence Front fremstår som et svært godt kjøp til denne prisen. Her får du både en solid og kraftig sykkel med mange treningsprogram innebygd, og ikke minst mye motstandt. Her får du mye moro!

Fordeler

 • 17kg svinghjul med 32 motstandsnivåer!
 • 19 forhåndsinstallerte treningsprogram.
 • Enkel justering av setet og styret.
 • Pulsmåler i håndtaket.
 • Oversiktlig LCD-skjerm.
 • Flaskeholder og nettbrettholder.
8.

Masterfit TP 300

"Slitesterk og kraftig!"

Type drift

Reimdrift

Svinghjul vekt

22kg

Sykkelcomputer

Ja

Størrelse

120 x 55 x 117cm

Vekt

45kg

Maks brukervekt

130kg

Score: 90/100

Rating: 5.4/6
Kr 7999,-
Bestill her

Masterfit TP 300 er spinningsykkelen for deg som ønsker høy motstand og svært gode justeringsmuligheter.

Trenger du høy motstand, så får du det garantert med Masterfit TP 300 sitt 22 kg tunge svinghjul. Reimdrift sikrer stillegående drift, og et slitesterkt drivverk.

Dersom du ønsker å justere sykkelen nøyaktig slik du sitter på din vanlige sykkel, kan Masterfit TP 300 være en god match. Denne sykkelen lar deg nemlig justere både setet og styret  både vertikalt og horisontalt. Styret er også utformet slik at du har mange ulike grepsmuligheter.

Sykkelen kommer med en computer som gir deg oversikt over tid, distanse, hastighet, kadens og kalorier. I tillegg følger det med en flaskeholder, og SPD kombipedaler.

Masterfit TP 300 mangler Bluetooth støtte med tilkobling til pulsbelte, Zwift eller andre treningsapper, men er uansett en svært god spinningsykkel. Vi skulle derimot gjerne sett at sykkelen hadde et stativ til nettbrett/mobil.

Masterfit TP 300 prioriterer funksjon og slitestyrke, og leverer en solid maskin for deg som bruker spinningsykkelen som en stor del av treningen. 

Fordeler

 • Stødig og slitesterk..
 • Jevn og høy motstand (22kg svinghjul).
 • Trinnløs justering av styre og setet.
 • SPD kombipedaler og flaskeholder.
 • Transporthjul for enkel forflytning.

Ulemper

 • Ingen Bluetooth-tilkobling.
 • Mangler stativ for nettbrett/mobil.
9.

inSPORTline inCondi S800i

"En super spinningsykkel til både hjemmebruk og profesjonelle!"

Type drift

Reimdrift

Svinghjul vekt

20kg

Sykkelcomputer

Ja

Størrelse

157 x 62 x 138cm

Vekt

65kg

Maks brukervekt

150kg

Score: 93/100

Rating: 5.6/6
Kr 8999,-

inSPORTline inCondi S800i er en fantastisk velutstyrt spinningsykkel som egner seg like godt i hjemmebruk som til treningssentre!

inSPORTline inCondi S800i er helt i toppen av spinningsykler til hjemmebruk, og den byr på en rekke muligheter som de færreste spinningsykler kan. Maskinen er utstyrt med et elektromagnetiskt bremsesystem og et robust 20 kg svinghjul som sørger for en stillegående maskin, samt jevn og hard motstand over alle de 32 ulike motstandsnivåene.

Takket være et enkelt justerbart sete og styre, er det lett å finne en perfekt sittestilling. Håndtakene er gummiert for å gi et mykere og behagelige grep, og det designet på styret gir rom for mange ulike grepsvariasjoner. Sykkelen har også en oversiktlig computer som viser id, hastighet, distanse, kaloriforbruk, puls og omdreininger per minutt.

inSPORTline inCondi S800i kommer med 12 stk forhåndsinnstilte treningsprogrammer med 3 ulike motstandnivåer (Beginner / Advanced / Professional), 1 stk Cardio-program og 1 stk Recovery-program. I tillegg kan du også bruke iConsole + treningsappen ved å koble maskinen til telefonen via Bluetooth. Her kan du få tilgang til en rekke virtuelle løp og treningsøkter rundt omkring i hele verden, og du kan delta i løp sammen med andre. Du får også tilgang til flere integrerte treningsprogrammer.

For lettere å oppnå målene dine, kan du enkelt tilpasse programmene slik at de tar utgangspunkt i formålet med treningen din (maraton, vekttap eller eksplosivitet).

inSPORTline inCondi S800i byr på en svært god totalpakke til en god pris. Her får du ikke bare en solid og spinningsykkel, men en komplett treningsplattform som bidrar til motivasjon og god treningsveiledning. Et sterkt anbefalt kjøp.

Fordeler

 • 20kg svinghjul og 32 ulike motstandsnivåer!
 • 12 forhåndsinnstallerte treningsprogram.
 • Støtter Bluetooth og iConsole+ treningsapp som gir mulighet for virtuell sykling.
 • Setet og styret kan justeres både horisontalt og vertikalt.
 • Stillegående og slitesterk.
 • Støtter tilkobling til eksternt pulsbelte.
 • Oversiktlig treningscomputer.
 • Passer personer opp til 210cm.

Ulemper

 • Følger ikke med stativ til nettbrett eller flaskeholdere.
10.

inSPORTline inCondi S1000i

"En komplett treningsmaskin!"

Type drift

Reimdrift

Svinghjul vekt

20kg

Sykkelcomputer

Ja

Størrelse

171 x 62 x 152cm

Vekt

66kg

Maks brukervekt

150kg

Score: 95/100

Rating: 5.7/6
Kr 11990,-

inSPORTline inCondi S1000i er noe av det beste du får innen spinningsykler. Her får du mye treningsglede og stor treningseffekt!

inSPORTline inCondi S1000i er virkelig en sykkel som kan motivere deg til å trene både lenger og hardere, og ikke minst til å bli i bedre form!

Sykkelen har et kraftig svinghjul på 20kg, slitesterk og solid reimdrift, og et magnetisk bremsesystemet som sørger for nærmest lydløs drift og jevn overgang når du øker motstanden.

Det er nesten umulig og ikke bli inspirert til å sykle mer med  de 29 innebygde treningsprogrammene, hvorav 2 stk forhåndsinnstilte programmer, 12 stk Race-programmer, 1 stk VR-program, 1 stk HRC-program, 3 stk målprogrammer og 6 stk brukerprofiler.

I tillegg støtter inCondi S1000i Bluetooth, og tar deg koble til telefonen din å bruke appene FitShow og Kinomap.
Med disse appene kan du sykle gjennom virtuelle miljøer over hele verden via Google Maps, hvor du også har muligheten til å sette mål for en individuell økt, måned eller planlegge alle treningsøkter på forhånd. Du kan også konkurrere med andre over Internett.

Sykkelen nærmest garanterer optimal passform ettersom både sete og styre kan justeres i både vannrett og loddrett posisjon. Styret er designet slik at du har mange ulike grepsalternativer, og håndtakene har innebygde pulssensorer som måler pulsen din. Du kan også koble til et eksternt pulsbelte dersom du ønsker det. Den oversiktlige computeren viser info som tid, hastighet, kaloriforbruk, puls og kadens.

Sykkelen har også en USB-port, slik at du kan lytte til musikk eller se klipp mens du trener.

inSPORTline inCondi S1000i er så komplett som du kan få det. Denne sykkelen har alt, og kan virkelig motivere til mye god trening. Sykkelen er også perfekt dersom dere er flere brukere ettersom den støtter hele 6 brukerprofiler. Et glimrende godt kjøp for den som trener mye med spinningsykkel.

Fordeler

 • 20kg svinghjul og hele 29 innebygde treningsprogrammer.
 • Slitesterk reimdrift og nærmest lydløs elektromagnetisk brems.
 • Sete og styret kan justeres horisontalt og vertikalt.
 • Oversiktlig og god treningscomputer.
 • Pulsmåler i håndtakene, samt støtte for ekstern pulsmåler.
 • Støtte for 6 ulike brukere.
 • Treningsappene Kinomap og FitShow har deg sykle virtuelle løyper, sette treningsmål og sykle løyper over hele verden.
 • Innebygd Bluetooth støtte og USB.

Ulemper

 • Mangler stativ for nettbrett.

Spinningsykkel vs. treningssykkel/ergometersykkel

Når du skal velge en spinningsykkel er det viktig å vite hva du skal se etter slik at du faktisk ikke ender opp med noe helt annet enn det du trenger. For mange vil nok en spinningsykkel, ergometersykkel/treningssykkel fremstå nokså likt, men disse maskinene skiller seg fra hverandre på flere måter.

En spinningsykkel er generelt designet for hardere trening og tyngre tråkk. Spinningsyklene har også langt større muligheter for individuell tilpasning av sykkelen slik at du finner en sittestilling som er tilpasset deg best mulig. Mens en treningssykkel som regel kun lar deg justere setehøyden, kan du på de fleste spinningsykler justere setet og styret både horisontalt og vertikalt. En treningssykkel er som regel avhengig av strøm for å generere motstand, mens en spinningsykkel benytter et svinghjul til å genere egen motstand og slipper dermed strømtilførsel. Treningssykkelen kommer gjerne med et display som viser tid, hastighet, motstandsnivå, puls, kaloriforbrenning, m.m., mens spinningsyklene ikke alltid har dette. De senere årene har flere og flere spinningsykler fått sykkelcomputere innebygd, men dette var ikke vanlig tidligere.

Motstanden på en treningssykkel justeres som regel via et par tastetrykk på displayet, mens det på en spinningsykkel gjøres manuelt ved å vri på et håndtak/hjul. Du får også langt større motstand på en spinningsykkel, og sykkelens utforming og robusthet gjør det lettere å veksle mellom å stå og sitte og tråkke.

Spinningsykkel til venstre, og en typisk treningssykkel/ergometersykkel til høyre.

Dette skal du se etter

Drivverk

På en tradisjonell sykkel består drivverket av girskiftene, girvelgere, krank, krans, kjede og vaiere. På en spinningsykkel slipper du heldigvis lettere unna, og vi snakker hovedsaklig om drivverket på spinningsykkelen.

Blant dagens spinningsykler er det to typer drivssystemer som dominerer:

 • Kjededrift
 • Reimdrift

Begge typer drivverk er slitesterke og tåler mye juling, men det er likevel en viktig forskjell som kan være avgjørende for valget av spinningsykkel. Kjededrift finnes som regel på de rimeligere modellene og lager lyd tilsvarende lyden fra et tradisjonelt sykkelkjede, altså en litt «raslende» lyd. Reimdrift er derimot nesten helt lydløs, og i tillegg føles det jevnere i bruk når du tråkker. Over tid vil reimen kunne strekke seg, men det er enkelt å stramme reimen slik at du får kompensert for nettopp dette.

Motstand

Motstanden på en spinningsykkel gir en mer naturlig følelse enn den som er på en treningssykkel. Hvor stor motstand sykkelen er i stand til å gi, avhenger av tyngden på svinghjulet. Kort forklart kan vi si at «jo bedre trent du er, desto større er behovet for et tyngre svinghjul». De fleste svinghjul ligger på 15kg og oppover. Sykler beregnet for svært godt trente og de som ønsker høy motstand, kan veie opp til 30kg. Jo tyngre svinghjul. desto jevnere og større motstand. De aller fleste vil ha mer enn nok med et svinghjul på rundt 20kg. Trener du mye, sykler aktivt, eller bare ønsker deg stor motstand slik at du f.eks. kan trene styrketråkk, kan det lønne seg å se etter svinghjul på 25-30kg.

Mostanden genereres på en av følgende måter.

 1. Motstand generert ved at en bremsekloss bremser et svinghjul ved å presse på det.
 2. Motstand generert fra magneter som bremser svinghjulet.

Den første varianten, med bremseklosser, finnes i alle prisklasser, både rimelige og dyre sykler. De kan by på mye motstand, men har det med å kunne lage en del støy. Modellene som kommer med kjededrift bråker mest.

Spinningsyklene som kommer med magnetbrems har fordelen av jevnere og større motstand. Disse syklene er i tillegg nesten lydløse.

 

Ramme

En spinningsykkel består i likhet med sykkelen av en ramme, et sete og et styre, i tillegg til pedaler, svinghjul, brems, og eventuelt tilbehør.

Rammen på sykkelen er som regel ganske tung og solid, og skal være med på å sørge for at sykkelen står stødig under bruk. Jo raskere og kraftigere du tråkker, desto med bevegelse overføres til sykkelen, og en stødig og god sykkel er viktig for at den ikke skal kjennes utrygg eller velte. Som regel er rammene laget i aluminium og er en del av et stødige understell med føtter/kontaktpunkter til gulvet. Rammene veier gjerne rundt 50kg, og har en vektbegrensning på alt fra 130kg og oppover. Spinningsykkelen er som regel tung å flytte, men enkelte modeller kan delvis demonteres for at vekten skal reduseres og enklere transport. Sykkelen bør ha transporthjul (små hjul under beina) som gjør den enklere å trille.

 

Styret, setet og pedaler

En sykkel har tre kontaktpunkter mot kroppen din. Det er styret, setet og pedalene. Da er det heller kanskje ikke så vanskelig å forstå at disse tre punktene må være riktig innstilt for at du skal kunne få en behagelig treningsopplevelse.

Styret kommer i litt forskjellige varianter, og noen er spesielt tilegnet for eksempel landeveisyklister som ønsker en sittestilling mest mulig lik den de har på landeveisykkelen. Her er styret egentlig et vanlig bukkestyret med bremser/girhendler som ikke gjør annet enn å forsterke følelsen av en ekte landeveisykkel. Andre modeller har styrer som har mulighet for å holde hendene flere ulike steder, for eksempel høyere for en mer oppreist sittestilling. Uansett hvilen utforming styret har så bør det kunne justeres både horisontalt og vertikalt.

Styret på denne modellen gir deg stor valgfrihet for hvor du skal plassere hendene.

 

Det mange helt sikkert tenker mest på, er hvordan setet er. Et komfortabelt sete er utrolig viktig, men det er også viktig å påpeke at setet som regel kan skiftes ut, og dersom setet som følger med en sykkel virkelig ikke passer deg, så finnes det likevel løsninger. Selv om det kanskje virker rart, så er som regel et hardt og litt smalt sete bedre å sykle på i lengden enn et veldig mykt og bredt sete. Det aller viktigste er likevel at setet, i likhet med styret, kan justeres både horisontalt og vertikalt. En liten justering kan gjøre enorm forskjell, og det er viktig at du finner en innstilling som passer deg. Enkelte modeller har også mulighet for å tilte/vinkle setet enkelt uten verktøy.

For mange vil nok setet føles som det viktigste kontaktpunktet mellom kroppen og sykkelen. Setet kan som regel byttes ut, men vell så viktig er at det enkelt tar seg justere i høyde- og lengderetning.

Spinningsykler leveres som regel med vanlige pedaler med en tåhette som du kan trekke over den fremste delen av skoen slik at du får et bedre rundtråkk når du tråkker. De aller fleste benytter seg derimot av egne sykkelpedaler som gjør at du ved hjelp av sykkelsko sitter fastlåst i sykkelen. Når du da trekker foten opp, vil du trekke ned deg pedalen og generer kraft samtidig som du tråkker ned med den andre foten. Sykkelpedaler gjør at du tråkke mer effektivt, samtidig som du får bedre treningseffekt.

SPD-pedaler er de aller vanligste på spinningsykler.

De vanligste pedalene er Shimano sine SPD-pedaler. Dette er pedalene som brukes på nesten alle treningssentere, og dersom du veksler mellom å sykle hjemme og å delta på spinning på et treningssenter, er det praktisk å kunne bruke et par sko til begge deler. Et godt alternativ er kombipedaler som er flat på den ene siden (kan brukes med vanlige joggesko), og har feste til sykkelsko på den andre siden (SPD). Flere modeller leveres med SPD kombipedaler som standard.

 

Computer

Det har etterhvert blitt mer og mer vanlig at også spinningsykler kommer med en sykkelcomputer som gir deg oversikt over treningsdata som tid, hastighet, tråkkfrekvens, kaloriforbruk og eventuelt puls og watt. Dette er absolutt ikke standard på alle sykler, og i hvert fall ikke de billigste. Enkelte påkostede modeller har mer avanserte sykkelcomputere som lar deg velge mellom ulike treningsprogram, og andre kan kobles til sosiale treningsplattformer som Zwift som lar deg sykle virtuelle ruter rundt i hele verden. I motsetning til avanserte sykkelruller som faktisk styrer motstanden for deg slik at motstanden automatisk justeres i takt med terrenget der du sykler, så må du på spinningsykkelen gjøre det selv.

Noen modeller kommer med en sykkelcomputer som viser deg relevant data under treningsøkta.

 

Ekstrautstyr

Produktene som nevnes her er utstyr som enten følger med sykkelen som tilbehør, eller som kan kjøpes ekstra i etterkant. Dette er utstyr som kan bidra til å gjøre treningsopplevelse bedre, eller lettere, men er overhodet ikke nødvendig. Har du sykkelen, så har du egentlig det du trenger.

Det vanligste ekstrautstyret er holdere for nettbrett/telefon, samt flaskeholdere til sykkelen, men det viktigste er kanskje en god underlagsmatte til sykkelen som gjør at sykkelen står stødig, beskytter underlaget, samt demper vibrasjonene. Svettebeskytter er allerede nevnt, og i tillegg kan et nytt sete være det som skal til for at baken din trives. Av vedlikeholdsutstyr er det ikke mye annet enn kjedespray.

Vi anbefaler at du alltid bruker en underlagsmatte til spinningsykkelen. Dette er en billig investering som du garantert får igjen for et godt alternativ er denne underlagsmatten på 70 x 150cm.

Vedlikehold

En spinningsykkel krever heldigvis langt mindre vedlikehold enn en vanlig sykkel, selv med mye bruk. Du bør likevel sørge for å holde sykkelen ren for skitt og støv, og ikke minst tørke bort svetten som har lett for å dryppe på rammen, styret, svinghjul og aksling. Dersom du lar svetten bli liggende er det både bakteriefremkallende, samt at det kan føre til rust på viktige deler. På enkelte modeller kan du ettermontere en svettebeskytter som samler opp svetten og hindrer den fra å legge seg på sykkelen.

Det er også lurt med jevne mellomrom å gå over alle skruer, pedaler og andre bevegelige deler. Dersom sykkelen kommer med kjededrift, er det lurt av og til å smøre kjedet med kjedespray. For spinningsykler med kjededrift, kan det hende at kjedet må strammes etter en lengre tids bruk ettersom kjedet kan strekke seg.

Av de få gjenstandene på en spinningsykkel som kan slites ut, finner vi bremseklosser. Som regel har disse veldig lang levetid, så du skal ikke behøve å tenke på dette når du kjøper en spinningsykkel. Men, det er greit å ha i tankene når du en gang merker at det er noe som ikke fungerer optimalt. For spinningsykler med reimdrift vil gummibåndet som driver sykkelen kunne slites ved mye bruk over lang tid, og dette er da noe som må byttes.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Produkttest

Best i test pulsklokker under 4000kr – mest for pengene!

Du trenger ikke å bruke en hel månedslønn for å kjøpe en…
Dato: Okt 30, 2020
Produkttest

Test: Skullcandy Vert

Skullcandy Vert er så spesifikt rettet mot deg som driver ski,…
Dato: Okt 29, 2020
Produkttest

Test: Skullcandy Push Ultra In-ear True Wireless

Skullcandy Push Ultra er øreproppene for deg som ønsker propper dedikert…
Dato: Okt 26, 2020