Betakaroten er et kosttilskudd som kan bidra til å gi huden en mer gyllen og brunere farge. Her gir vi deg en oversikt over de beste betakaroten kosttilskuddene på markedet i dag.

I vår test av de beste betakaroten på markedet har vi gjort en en grundig analyse sammen med ekspert på kosttilskudd Lennart Holmgreen, grunnleggeren av LH Healthpharma Consulting. Holmgreen har vært seniorkonsulent i over 20 år med spesialisering innen produktutvikling, produksjon, regulering og salg med fokus på urtemedisiner, medisinsk utstyr, kosmetikk, mat og kosttilskudd.

Det er svært mange påstander knyttet til ulike kosttilskudd, men bare et fåtall av disse påstandene har vitenskapelig grunnlag. I vår test har vi gått gjennom hvert eneste virkestoff i hvert enkelt produkt, og gitt poeng kun for virkestoffer med godkjente EFSA claims. Virkestoffer som ikke har godkjente EFSA Claims, vil ikke ha noe å si for vurderingen. Scoren virkestoffene har fått er satt av Holmgreen.

EFSA er den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet og skal bidra til å bedre tryggheten knyttet til mat og matproduksjon. EFSA kommisjonen jobber blant annet med å godkjenne ulike helsepåstander på betingelsen at de er basert på vitenskapelig bevis og lett kan forstås av forbrukerne. Et helsepåstand er «ethvert utsagn om forholdet mellom mat og helse».

For ordensskyld gjør vi også oppmerksom på at denne testen omfatter Vita Pura AS sitt produkt Royal Tan. Vita Pura AS er eid av Hefner Holdings-konsernet, som også eier Proguiden, som blant annet driver Hardworkout.no.

Nederst i artikkelen kan du finne mer informasjon om betakaroten og grunnlag for vurderinger.

 

Dette kan du oppnå ved å ta betakaroten

 • Du får en gyllen brunfarge uten at du må bruke mye tid i solen.
 • Forsterker brunfargen du allerede har og kan gjøre den mer gyllen.
 • Det beskytter huden mot skader og frie radikaler. Frie radikaler fremskynder aldringsprosessen siden de skader cellene våre, og produksjonen av frie radikaler er ekstra stor for de som tilbringer mye tid i solen.
 • Betakaroten inneholder karotenoider som er bra for helsen vår og som styrker immunforsvaret.
 • Bidrar til sunnere graviditet og utvikling av fosteret.
 • Kan motvirke soleksem og UV-skader på huden.
 • Betakaroten kan også bedre luftveiene og lungefunksjonen.
 • Bra for synet.

Topp 10 betakaroten kosttilskudd 2024

Ved å handle gjennom linkene i testen mottar vi en liten provisjon fra leverandørene/butikkene. Dette bidrar til at vi kan fortsette å publisere tester og artikler, samt hente inn kompetanse og veiledning for å kvalitetssikre disse. Du betaler uansett den samme rimelige prisen som butikkene oppgir. Vi setter derfor pris på om du bruker linkene i artikkelen. Her kan du lese mer om våre samarbeidspartnere.

Testen kan sorteres på blant annet pris, antall serveringer, mengde per servering og pris per dagsdose.

SORTER ETTER:

1.

Royal Tan®

Norges sterkeste betakaroten - Hele 20 mg!

Antall serveringer

30

Betakaroten per servering

20 mg

Pris per dagsdose

6,63 kr

Betakaroten: 50/50
Zeaxantin/lutein: -/2
Kollagen: 5/5
Vitamin C: 10/10
Vitamin E: 5/5
Vitamin B3: 5/5
Biotin: 5/5
Kobber: 8/8
Sink: 5/5
Selen: 5/5

Score: 98/100

Rating: 5.9/6
Kr 199,-
Bestill her

Annonselenke

Royal Tan er et norskutviklet produkt, produseres og markedsføres av selskapet Vita Pura. Royal Tan har et høyt innhold av betakaroten, og inneholder blant annet virkestoffene sink, kollagen, kobber, vitamin C, vitamin E og mye mer!

Vitamin C, E og sink fungerer som antioksidanter og beskytter cellene mot oksidativt stress. Sink er også med på å opprettholde normal hud og omsetning av vitamin A, mens kobber bidrar til normal hudpigmentering. Biotin og vitamin B3 er med på å opprettholde normal hud.

Royal Tan inneholder også det mørke fargestoffet Black Carrot.

5.

Betakaroten Gold Black Edition

GOOD FOR MEs sterkeste betakaroten

Antall serveringer

30

Betakaroten per servering

15 mg

Pris per dagsdose

8 kr

Betakaroten: 50/50
Zeaxantin/lutein: -/2
Kollagen: -/5
Vitamin C: 10/10
Vitamin E: 5/5
Vitamin B3: -/5
Biotin: 5/5
Kobber: 8/8
Sink: -/5
Selen: -/5

Score: 78/100

Rating: 4.7/6
Kr 239,-
Bestill her

Annonselenke

Betakaroten Gold Black Edition er GOOD FOR MEs sterkeste betakarotenprodukt. Den inneholder 15 mg betakaroten av høyeste kvalitet, hentet fra grønnalgen Dunaliella Salina. Som originalen Betakaroten Gold, er dette produktet helt vegansk og bruker samme veganske softgel-teknologi på kapslene sine, tilsatt kokosolje for å optimalisere opptaket av betakaroten og redusere harskning i kroppen.

Betakaroten Gold Black Edition Inneholder også kobber som bidrar til normal hudpigmentering, samt biotin, vitamin C og E som bidrar til normal hud og kollagendannelse.

8.

Betakaroten Gold

Norges mest solgte betakaroten

Antall serveringer

30

Betakaroten per servering

6 mg

Pris per dagsdose

6 kr

Betakaroten: 45/50
Zeaxantin/lutein: -/2
Kollagen: -/5
Vitamin C: 10/10
Vitamin E: 5/5
Vitamin B3: -/5
Biotin: 5/5
Kobber: 8/8
Sink: -/5
Selen: -/5

Score: 73/100

Rating: 4.4/6
Kr 179,-
Bestill her

Annonselenke

Betakaroten Gold er Norges mest solgte betakaroten-tilskudd, og er en god kilde til betakaroten av høyeste kvalitet, hentet fra grønnalgen Dunaliella Salina. Betakaroten er en antioksidant som omdannes til vitamin A – et fettløselig vitamin som bidrar til å opprettholde normal hud. Det er derfor tilsatt kokosolje i de veganske softgel-kapslene for å øke opptaket av betakaroten og redusere harskning.

Betakaroten Gold Inneholder også kobber som bidrar til normal hudpigmentering, samt biotin, vitamin C og E som bidrar til normal hud og kollagendannelse.

Betakaroten Gold er Norges mest solgte betakaroten-tilskudd og kan kjøpes både i nettbutikk, samt klinikker og apotek i Norge og Sverige.

13.

Solaray Betakaroten 15 mg

Antall serveringer

50

Betakaroten per servering

15 mg

Pris per dagsdose

4,98 kr

Betakaroten: 50/50
Zeaxantin/lutein: -/2
Kollagen: -/5
Vitamin C: -/10
Vitamin E: -/5
Vitamin B3: -/5
Biotin: -/5
Kobber: -/8
Sink: -/5
Selen: -/5

Score: 50/100

Rating: 3.0/6
Kr 275,-
Bestill her

Annonselenke

Betakaroten 15 mg produseres av Solaray, en av de største produsentene av kosttilskudd.

Produktet inneholder rikelig med 15 mg, men har ingen av aktive virkestoffer. Solaray Betakaroten 15 mg inneholder dog olivenolje som skal kunne øke kroppens evne til å ta til seg virkestoffet ettersom betakaroten er et fettløselig karotenoid.

 

15.

Hair & Skin Essentials

Antall serveringer

60

Betakaroten per servering

3 mg

Pris per dagsdose

8,3 kr

Betakaroten: 13/50
Zeaxantin/lutein: -/2
Kollagen: -/5
Vitamin C: 10/10
Vitamin E: 5/5
Vitamin B3: 5/5
Biotin: 5/5
Kobber: 4/8
Sink: -/5
Selen: 5/5

Score: 47/100

Rating: 2.8/6
Kr 149,-
Bestill her

Annonselenke

Hair & Skin Essentials er et «4 i 1» kosttilskudd produsert og markedsført av Norwegian Lab AS.

Hair & Skin Essentials er ikke utelukkende et rent betakaroten, men består av flere virkestoffer som jobber for å gi kroppen et optimalt grunnlag for hud, hår, negler og brunfarge.

Med Hair & Skin Essentials får du i følge produsenten et «4-in-1» produkt ettersom det inneholder ingredienser for hud, hår, negler og brunfarge (betakaroten). Av virkestoffer med dokumentert effekt finner vi vitamin A, E, B3, B7, C, kobber og selen.

Produktet er både utviklet og produsert etter bærekraftig og farmasøytisk GMP (Good Manufacturing Practice) standard i Norge.

Betakaroten

Betakaroten er kanskje mest kjent som kosttilskudd, men er egentlig et naturlig fargestoff under gruppen karotenoider. Karotenoidene er en gruppe rød/gul/oransje fettløselige fargestoffer som blant annet gir farge til mange planter, frukt og grønnsaker.

Når vi inntar karotenoider enten gjennom mat eller kosttilskudd, vil kroppen omdanne disse til aktivt vitamin A (retinol). Blant alle karotenoider er det betakaroten som lettest lar seg omdanne til vitamin A.

Vitamin A har en rekke viktige oppgaver i kroppen som blant annet å sørge for normal omsetning av jern, opprettholde normale slimhinner, normalt syn, normal hud og normal funksjon av immunforsvaret. Virkestoffet fungerer dermed som en antioksidant, og vil i tillegg til å kunne bidra til en mer gyllen hud, ha en indirekte påvirkning på hud, slimhinner og immunforsvar.

betakaroten - brun uten sol

Derfor blir huden brunere

Det er kanskje ingen overraskelse at huden som regel blir brunere når den blir eksponert for sollys i sommerhalvåret? Sola er en stor energibombe, og sender hele tiden ut energirike UV-stråler. Når huden din eksponeres for perioder med mye sol, vil disse solstrålene påvirke det innerste hudlaget å føre til at kroppen setter i gang å produsere pigmentet melanin som gjør huden mørkere og beskytter huden mot skadelige UV-stråler. Det er dette som gjør huden din brun og gyllen etter å ha vært ute i solen. Hud med et høyt pigmentinnhold er som regel bedre beskyttet mot solskader som solbrenthet, soleksem, rynker, hudkreft, m.m.. I likhet med sollys kan det trigge produksjonen av melanin.

 

Effekt og varighet 

Kroppen bytter kontinuerlig ut døde hudceller med nye frisk hudceller. Hver dag mister vi flere millioner hudceller som erstattes av nye friske hudceller, noe som igjen fører til brunfargen ikke varer evig. Hvor lenge hudfargen varer, og hvor sterk den er, avhenger av flere faktorer og vil variere fra person til person. Det er også individuelt hvordan man reagerer på et bestemt produkt.

De beste betakaroten kosttilskuddene inneholder gjerne mer enn kun betakaroten i form av vitamin A, og tilfører kroppen viktige næringsstoffer som kollagen, kobber, sink, selen og vitaminer som vitamin C, E, B3 og B9. Dette er virkestoffer som blant annet fungerer som antioksidanter og beskytter cellene mot oksidativt stress, samt bidrar til hudens normale funksjonalitet. Når du skal velge, bør du altså ikke se deg blind på bare mengden betakaroten.

 

Betakaroten i naturlig form

Betakaroten finnes naturlig i en rekke matvarer, og det høyeste innholdet finner vi i som regel i frukt og grønnsaker med sterk gul- og rødfarge. Eksempler på matvarer med høyt innhold:

 • Frukt: Aprikos, papaya, plommer, grapefrukt, blåbær, mango.
 • Grønnsaker: Gulrot, søtpoteter, spinat, kål, paprika, tomater, brokkoli, bladbete.
 • Sjømat: Laks, krabbe, reker, kreps.
betakaroten
Fargerike matvarer er gjerne rike på betakarotener og antioksidanter.

Til tross for at betakaroten er det karotenoider som lettest lar seg omdanne til vitamin A, må du innta hele 6 mg betakaroten for å produsere 1 mg vitamin A. Kroppen er heller ikke i stand til å absorbere mer enn ca. 50% av karotenoidene du inntar gjennom maten. Ettersom karotenoider er fettløselige, vil mengden som kroppen er i stand til absorbere øke dersom de inntas sammen med fettrike matvarer. Det kan derfor være lurt å innta betakaroten sammen med matvarer som inneholder naturlig og sunt fett som f.eks. nøtter, grønnsaker dyppet i olivenolje, eller en skje olivenolje, litt most avokado på en brødskive, ellet noe annet som inneholder fett.

 

Disse bør unngå betakaroten tilskudd

For de aller fleste vil betakaroten være trygt å innta som kosttilskudd, men enkelte grupper frarådes å innta virkestoffet som kosttilskudd. Dette gjelder følgende:

 • Personer som røyker. Enkelte studier antyder en økt risiko for å utvikle tarm-, lunge- og prostatakreft for denne gruppen.
 • Gravide og ammende. Det foreligger ikke tilstrekkelig forskning på hvordan dette påvirker fosteret.
 • Personer som nylig har gjennomgått store operasjoner. Virkestoffet ha en reduserende effekt på helingen.

 

Grunnlag for vurdering

Som nevnt i innledningen har vi gjort en grundig gjennomgang av hvert enkelt produkt, og det er kun gitt poeng for virkestoffer som har beviselig effekt i følge EFSA (European Food Safety Authority). Vurderingen er gjort i samarbeid med ekspert på kosttilskudd Lennart Holmgreen.

Grunnlaget for vurderingen er vedlagt som pdf-filer under:
Vurderingsgrunnlag for rangering av betakaroten produkter

 

Kilde
Vitaelab.no
Vitusapotek.no
JN – The Journal of Nutrition
Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Efsa.europa.eu

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Sponset

Slet med søvn i årevis: – Nå sovner jeg oftest på tre minutter

Produkttest

Multigym til hjemmebruk – Topp 10 – Best i test 2024!

Ønsker du å lage deg treningsrom hjemme eller kanskje på hytta?…
Dato: Jul 15, 2024
Produkttest

Terrengløpesko – Best i test 2024 – Løpesko for terreng

Vi gir deg oversikten over markedets beste terrengløpesko i 2024. Her…
Dato: Jul 09, 2024