Vi gir deg oversikten over de beste typene reseptfrie sovepiller på markedet i dag. Sovepiller som er trygge og virkningsfulle i bruk!

Sliter du med å få sove eller opplever du problemer med å sovne inn? Så mye som 1 av 10 nordmenn opplever søvnproblemer i perioder. Søvn er helt essensielt for at både kropp og hjerne skal fungere bra i hverdagen, og for lite søvn kan gå ut over både humør og livskvalitet. Anbefalt søvnlengde for voksne varierer mellom 6-9 timer, med et gjennomsnitt på 7-7,5 timer hver natt. Dette kan likevel varierer fra person til person, og må for all del ikke sees som en fasit.

De vanligste årsakene til søvnproblemer er ting som opptar oss i hverdagen og som fører til stress og bekymringer, sykdom eller bruk av andre typer medisiner. Stress og bekymringer kan ofte føre til kortvarige søvnproblemer, mens angst, depresjon, sykdommer elle smerter, gjerne kan føre til lengre søvnproblemer.

Under gir vi deg en oversikt over det vi mener er de beste reseptfrie sovepillene på markedet i dag. Samtlige produkter har gjennomgått strenge krav og er godkjenninger. For best mulig effekt er det viktig at du følger bruksanvisningen på hvert enkelt produkt. Ønsker du mer informasjon om søvn og sovepiller, finner du denne under topplisten.

Beste i test sovepiller – Best i test 2021!

Hardworkout.no har i testen lagt vekt på kriterier som blant annet mengde ingredienser/virkestoffer og hva disse kan bidra til, pris pr dagsdose, leverandørens påståtte effekt, samt EU sin liste over godkjente påstander om hva det enkelte virkestoffet kan bidra til.

Ved å handle gjennom linkene i testen mottar vi en liten provisjon fra leverandørene/butikkene som bidrar til at vi kan fortsette å publisere kvalitetsbevisste tester og artikler.

Du betaler uansett den samme rimelige prisen som butikkene oppgir. Vi setter derfor pris på om du bruker linkene i artikkelen. Her kan du lese mer om våre samarbeidspartnere.

SORTER ETTER:

1.

Vita Pura OptiSleep

Antall serveringer:

30

Score: 90/100

Rating: 5.4/6
Kr 299,-
Bestill her

Annonselenke

Vita Pura OptiSleep er et avansert kosttilskudd utviklet for å gi bedre søvnkvalitet, raskere innsovning og dypere søvn. 

OptiSleep inneholder utelukkende virkestoffer med dokumentert effekt, nøye sammensatt for å ha størst mulig effekt. Produktet er også glutenfritt, vegansk og gelatinfritt.

OptiSleep inneholder melatonin som er kroppens søvnhormon. I tillegg er det tilsatt grønn teekstrakt som har vist seg å kunne gi bedre søvnkvalitet og avslappingsevne. Den medisinske urten ashwagandha øker kroppens evne til å motstå stress, nervøsitet og engstelse, samt at den kan lette innsovningen. Produktet er også tilsatt melatonin som er kroppens eget søvnhormon.

OptiSleep inneholder også viktige stoffer som magnesium, et mineral som er viktig for normal funksjon av nervesystemet og kan bedre søvnkvaliteten. Produktet innehar også flere ulike typer vitamin B, som har mange viktige roller både for nervesystem, muskelfunksjon og hormonkontroll.

Vita Pura OptiSleep skiller seg ut som et kraftig og potent produkt som virkelig har det som skal til for å kunne legge til rette for bedre lettere innsovning og bedre søvnkvalitet.

2.

Lectinect Melatonin Forte

Antall serveringer:

30

Score: 83/100

Rating: 5.0/6
Kr 199.50,-
Bestill her

Annonselenke

Lectinect Melatonin Forte er en virkningsfull reseptfri søvnmedisin basert på utelukkende naturlige virkestoffer.

Selve «kjernen» i Lectinect Melatonin Forte er melatonin, kjent som «mørkets hormon». Melattonin utskilles i kroppen når solen går ned og mørket kommer. Hormonet dannes i hjernen og i øyets netthinne, og produksjonen av melatonin hemmes kraftig av lys. Ved å få tilført melatonin gjennom Lectinect Melatonin Forte, vil du kunne opprettholde den naturlige søvnmodusen.

Produksjonen av melatonin er relatert til alder. Jo eldre man er, jo lavere er produksjonen. Lectinect Melatonin Forte inneholder 1 mg melatonin, i tillegg til 10 mg peppermynteekstrakt.

Virkestoffene skal kunne hjelpe til med lettere innsovning, motvirke jetlag, samt generelt bedre søvn.

Vi kan legge til at Lectinect Melatonin Forte er laktose- og glutenfritt, og egnet for veganere og vegetarianere.

3.

Sleepwell Forte

Antall serveringer:

60

Score: 76/100

Rating: 4.6/6
Kr 349,-
Bestill her

Annonselenke

Sleepwell Forte er et norskutviklet produkt med kun naturlige virkestoffer. Sleepwell inneholder en sammensetning av urter som tradisjonelt har blitt brukt ved stress og søvnrelaterte problemer.

Sleepwell Forte inneholder også biotin som bidrar til normal funksjon av nervesystemet, og vitamin B12 som bidrar til normal psykologisk funksjon.

Produktet er satt sammen av blant annet humle, sitronmelisse og kamille som alle er nøyaktig dosert.

Virkestoffene i Sleepwell Forte kan lette innsovningsfasen, samt bidra til bedre søvn.

4.

Flytende Melatonin

Antall serveringer:

60

Score: 64/100

Rating: 3.8/6
Kr 199,-
Bestill her

Annonselenke

Melatonin produseres naturlig i kroppen når solen går ned og gjør det enklere for kroppen å fall ei søvn. Flytende Melatonin kan bidra til å lette innsovningsfasen, og å sove bedre gjennom natten.

Produktet er egnet for veganere og vegetarianere.

5.

Shift Supersleep

Antall serveringer:

30

Score: 76/100

Rating: 4.6/6
Kr 329,-
Bestill her

Annonselenke

Shift Supersleep er en svært virkningsfull søvnmedisin som utelukkende baserer seg på naturlige virkestoffer.

Supersleep inneholder safran, rød reishi, og sitronmelisse. Safran er kjent for å kunne bidra til bedre søvnkvalitet og raskere innsovning. Rød Reishi blir i Kina og Japan betegnet som selve «dronningen av medisinske sopper», og er en av de mest verdsatte soppene innen folkemedisinen i denne delen av verdenen. Reishi skal spesielt hjelpe mot stress‭, ‬søvnløshet og hormonsvingninger‭. ‬I faglitteraturen blir Reishi beskrevet som et effektivt middel ved insomnia‭.‬

Sitronmelisse‭ har vist seg å kunne ha en avslappende og styrkende effekt, som blant annet motvirker angst‭, ‬mild depresjon‭, ‬rastløshet‭, ‬irritabilitet og søvnløshet‭.

6.

Melissa Dream

Antall serveringer:

30

Score: 78/100

Rating: 4.7/6
Kr 249,-
Bestill her

Annonselenke

Melissa Dream er et naturlig kosttilskudd som kan hjelpe deg å opprettholde en normal og rolig nattesøvn.

Melissa Dream er satt sammen av sitronmelisse, grønn te, kamille, vitamin B1, B2, B6, B12, niacin og magnesium. Sitronmelisse har tradisjonelt vært brukt til å opprettholde en rolig søvn. Vitamin B bidrar til normale nevrologiske funksjoner, og magnesium bidrar til normale muskelfunksjoner. Man kan også bruke produktet ved behov i stressede perioder.

Ønsker du et kraftigere produkt anbefaler vi Melissa Dream plus Melatonin som er det samme produktet, men med 1 mg melatonin for lettere innsovning.

7.

Pharma Nord Bio-Melatonin Kompleks 1mg

Antall serveringer:

30

Score: 65/100

Rating: 3.9/6
Kr 112,-
Bestill her

Annonselenke

Pharma Nord Bio-Melatonin Kompleks 1 mg er et kraftig melatonin-tilskudd som kan bidra til å redusere innsovningstiden.

Produktet inneholder også vitamin B3 (niacin) som er viktig for energiomsetningen i kroppen.

8.

Supravit Melatonin

Antall serveringer:

60

Score: 70/100

Rating: 4.2/6
Kr 229,-
Bestill her

Annonselenke

Supravit Melatonin kan bidra til å redusere innsovningstiden, samt motvirke jetlag.

Melatonin bidrar også til å lindre den subjektive opplevelsen av jetlag ved inntak av minst 0,5 mg ved leggetid den første reisedagen og deretter noen dager etter ankomst til reisemålet.

Vitamin B6 bidrar til nervesystemets normale funksjon.

9.

Melissa Dream Plus Melatonin

Antall serveringer:

30

Score: 90/100

Rating: 5.4/6
Kr 264,-
Bestill her

Annonselenke

Melissa Dream plus Melatonin er et naturlig kosttilskudd som effektivt hjelper deg å opprettholde en normal og rolig nattesøvn.

Melissa Dream plus Melatonin er satt sammen en rekke naturlige virkestoffer som sammen skal hjelpe deg til både lettere innsovning og til en bedre natts søvn.

Dream Plus Melatonin inneholder 1 mg melatonin, og har dermed god effekt på å redusere innsovningstiden. Virkestoffer som sitronmelisse, grønn te, kamille, vitamin B1, B2, B6, B12, niacin, magnesium er med på å legge til rette en god natts søvn. Sitronmelisse har tradisjonelt blitt brukt til å opprettholde en rolig søvn. Vitamin B bidrar til normale nevrologiske funksjoner, og magnesium bidrar til normale muskelfunksjoner. Man kan også bruke produktet ved behov i stressede perioder.

Produktet inneholder også Theanine som i følge produsenten kan ha en beroligende og stressreduserende effekt. De legger også til at tiamin, niacin og vitamin B6 bidrar til å opprettholde normale psykologiske funksjoner

I vår testperiode med Melissa Dream plus Melatonin er det ingen tvil om at produktet har hjulpet oss til bedre søvn. Anbefalt!

Om forhold knyttet til testen

Vi gjør også oppmerksom på at denne testen omfatter Vita Pura AS sitt produkt OptiSleep. Vita Pura AS er eid av Hefner Holdings-konsernet, som også eier Proguiden. Proguiden driver blant annet nettstedet Hardworkout.no. Testen er derfor satt opp i henhold til markedsføringslovens regler om reklame.

Vi gjør oppmerksom på at kosttilskudd ikke er personlig testet av forfatteren, da alle typer kosttilskudd og legemidler vil kunne ha noe forskjellig individuell effekt på den enkelte person.

 

Kort oppsummert er de vanligste årsakene til søvnproblemer som følger:

 • Stress
 • Bekymringer
 • Angst
 • Depresjon
 • Smerter
 • Sykdom
 • Medisinering

For lite søvn over lang tid kan forstyrre kroppens hormonproduksjon og kan i de verste tilfellene føre til svært uønskede konsekvenser. De vanligste symptomene på søvnmangel er:

 • Trøtt og sliten
 • Nedsatt konsentrasjonsevne
 • Humørsvingninger
 • Redusert arbeidskapasitet
 • Nedsatt livskvalitet
 • Redusert oppmerksomhet

Dette er søvnproblemer

Søvnproblemer omfatter egentlig alt som har sammenheng med nedsatt evne til å sovne og å få nok søvn gjennom et døgn. Skal vi definere søvnproblemer i noen få punkter, kan vi oppsummere følgende:

 • Vansker med å sovne.
 • Hyppige søvnavbrudd i løpet av natten.
 • Sover kun noen få timer/svært tidlig våken.
 • Konstant følelse av å være trøtt til tross for at du nettopp har våknet.

Behandling av søvnproblemer

Ved svært alvorlige tilfeller av søvnproblemer er det mulig å få medisinsk behandling i form av reseptbelagt medisin, men dette er noe du bør unngå i stort mulig grad ettersom det kan føre til avhengighet og redusert effekt av medisinen over tid. Et svært godt alternativ er å benytte reseptfri sovemedisin/sovepiller.

Reseptfrie sovepiller kan kjøpes uten resept på apoteket, eller på flere nettsider som har spesialisert seg på ulike kosttilskudd. De fleste produktene er plantebaserte produkter som har blitt brukt i folkemedisinen i lang tid, med et felles mål om å lette innsovningen, virke beroligende og avstressende. Ettersom angst og uro er en av de vanligste årsakene til søvnproblemer, fungerer mange av sovemedisinene slik at de demper stress og angstfølelsen.

Tidligere var melatonin reseptbelagt og ikke mulig å få uten rekvisisjon fra lege, men etter at melatonin ble tillatt for salg uten resept, har dette blitt et vanlig virkemiddel i reseptfri sovemedisin. Melatonin er kroppens eget søvnhormon som produseres i kroppen når det er mørkt ute. Mye kunstig belysning kan også være medvirkende til søvnproblemer ettersom dette er noe kroppen vår ikke er vant til fra naturens side.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.

PRODUKTTESTER

Produkttest

Best i test trådløse ørepropper – Beste hodetelefoner

Vi gir deg oversikten over de beste trådløse øreproppene til trening…
Dato: Mai 07, 2021
Produkttest

Guide til pulsbelter og pulsmålere

Passer den nye pulsklokka med det gamle beltet ditt? Eller det nye…
Dato: Mai 05, 2021
Produkttest

Test: Salomon Predict MOD

Salomon Predict MOD er en lett og luftig  løpesko som også fungerer…
Dato: Mai 05, 2021