Vi gir deg den mest omfattende oversikten over de BESTE pulsklokkene på markedet i dag! Her finner du de 10 beste modellene å velge blant i 2020.

Pulsklokker har på få år nærmest blitt allemannseie. Merker som Polar, Garmin, Suunto og Fitbit, lyser mot oss nesten overalt. Hvert merke har en rekke ulike modeller, og hvert år dukker det opp nye versjoner med flere funksjoner. En gang i tiden var en pulsklokke en klokke som registrerte puls, tid og distanse. I dag kan de mest avanserte pulsklokkene spore aktivitetsnivået ditt 24/7, strømme musikk fra klokka, brukes til å betale med, lese og sende meldinger. I tillegg har de kart og kan sende nødmeldinger til dine nærmeste dersom du skulle gå på trynet i skauen eller på fjellet. Det er stor forskjell på hvor avansert de ulike modellene er, men selv de rimeligere modellene byr på svært mange funksjoner.

I testen under har vi plukket ut de 10 mest aktuelle modellene på markedet i dag. I løpet av de siste årene har vi testet enormt mange klokker, og tidligere presenterte vi en oversikt over de 25 beste modellene på markedet. For å forenkle det hele korter vi ned listen til 10 modeller. Her er fokuset på; funksjon, brukervennlighet, kvalitet og pris. Nederst i artikkelen finner du en oversikt over noen viktige uttrykk og funksjoner, og hva du bør se etter når du velger en pulsklokke.

PS: Prisen er veiledende, men klikker du deg inn på kjøpslinken vil du få oppdatert pris som reflekterer de beste prisene på markedet. Der det er flere alternative priser linker vi til flere butikker. Milrab.no har stort sett prismatch på det meste av produkter.

Topp 10 pulsklokker 2020

Vi i Hardworkout.no er opptatt av at testene skal være uavhengige og troverdige. Ved å handle gjennom linkene i testen mottar vi en liten provisjon fra butikkene som bidrar til at vi kan fortsette å publisere kvalitetsbevisste tester og artikler. Du betaler den samme rimelige prisen som butikkene oppgir. Vi setter derfor stor pris på om du bruker linkene i artikkelen. Her kan du lese mer om våre samarbeidspartnere i 2020.

SORTER ETTER:

1.

Garmin Fenix 6 Pro Solar

"Kongen på haugen - ingen over og ingen ved siden"!

Score: 94/100

Rating: 5.6/6
Kr 8399,-
Bestill her

Ønsker du deg det absolutt beste en multisportsklokke kan tilby? Da velger du Garmin Fenix 6 Pro. Dette er uten tvil den mest avanserte og beste pulsklokken på markedet.

Garmin Fenix 6 Pro passer alle aktiviteter, og er også perfekt til bruk i fjellet. Klokken har innebygd alt du trenger av sensorer og gir deg den mest nøyaktige pulsmåleren på markedet. Den støtter offline-lagring av musikk, Garmin Pay(trådløs betaling) og kommer med detaljerte kart over hele Europa. Garmin popularitetsruting viser deg de mest populære rutene i ditt område rett på skjermen og gjør det lett å utforske nye ruter. PacePro gir deg tempoveiledning underveis i økta, ClimbPro viser hellingen, distanse og høydestigning til hver kommende stigning, og Strava Live Segments gir ekstra motivasjon til hver treningsøkt.

Klokken kan også registrere puls under under vann, og gjenkjenner svømmestil, antall svømmetak, distanse, effekt, m.m.. Multisportmodus gjør det enkelt å skifte mellom ulike aktiviteter mens økta er i gang, og de passer derfor ypperlig til triatlonutøvere. Garmin Coach gir hjelper deg til å bli en bedre løper gjennom egne gratis treningsprogram utviklet av dyktige trenere. Programmene er dynamiske og tilpasser seg etterhvert som treningstilstanden din endres. Distansene du kan velge mellom er 5km, 10km, 21km og 42km. Programmet opprettes i appen og sendes rett til klokka. Du kan også få ferdiglagde styrketreningsøkter rett på klokka, og en animert figur viser deg hvordan du skal utføre de.

Med Garmin sin Connect IQ Store kan du laste ned et utvalg apper som utvider funksjonaliteten til klokka. Her finner du alt fra urskiver, nyttige verktøy som virkelig korter inn gapet mellom en ekte smartklokke og en pulsklokke. Klokka gjenkjenner automatisk aktiviteten du utfører, registrerer alt du foretar deg 24/7, måler puls, skritt, kalorier og søvn.

Garmin Connect appen er oversiktlig og flott, og gir deg mulighet til å konkurrere med andre Garmin-brukere. Synkroniseringen via mobil og WiFi går raskt, og batteriet holder i evigheter. Den har også innebygget en sikkerhets- og sporingsfunksjon som automatisk sender en nødmelding til en utvalgt kontakt dersom du kommer ut for at uhell.

Garmin Fenix 6 Pro kommer i tre ulike størrelser (42mm, 47mm, 51mm) slik at du er garantert å finne en modell som passer deg. Samtlige modeller gir deg de samme avanserte trenings- og restitusjonsfunksjonene, men kun modellene med betegnelsen «Pro» og «Sapphire» har WiFi, musikk og kart. Nylig lanserte Garmin også en serie med «solar»-modeller, altså samme klokke som Fenix 6 og 6 Pro, men med solcellelading i skjermen! Foruten at disse klokkene kan gi litt lengre batteritid, er det ingen andre forskjeller.

Garmin Fenix 6 Pro vil tilfredsstille den mest kresne utøver, og er enkel nok i bruk til «deg og meg». Dette er uten tvil den beste klokken du kan kjøpe i dag.

Fordeler

 • Stappfull av funksjoner!
 • Solid byggekvalitet og nydelig skjerm.
 • Kart og navigasjon fungerer glimrende.
 • Lang batteritid.
 • Fungerer godt som smartklokke.
 • Garmin Pay og musikk.
 • Nøyaktig aktivitetsmåling og go optisk pulsmåler.
 • PacePro og ClimbPro er nyttige treningsverktøy.
 • Strava LiveSegments, støtte for Zwift, m.m.
 • Track Mode /Baneløp registrer 400 metre på bane svært nøyaktig.
 • Daglige treningsforslag er motiverende og hjelper deg til å trene bedre.
 • Oppdateres stadig med nye funksjoner.

Ulemper

 • Den største modellen kan bli for stor til små håndledd
2.

Garmin Forerunner 945

"Toppmodell til gramjegeren"!

Score: 92/100

Rating: 5.5/6
Kr 7199,-
Bestill her

Dette er klokken for deg som ønsker alle de avanserte funksjonene fra Garmin Fenix 6, men i en mye mindre og lettere innpakning. 

Forerunner 945 er praktisk talt lik Fenix 6 Pro, men er laget i et lettere materialet som presser ned både tykkelse og vekt. Modellen er spesielt beregnet til triatleter, og det er mulig å benytte seg av en hurtigfeste som gjør det lett å flytte klokken fra sykkelstyret til armen.

Garmin har integrert nesten alle funksjoner fra Fenix 6 i denne klokken. Du får musikk, Garmin Pay, WiFi, kart, popularitetsruting, PacePro, ClimbPro, sikkerhets- og sporingsfunksjon og mye mer. På grunn av sin lave vekt gir Forerunner 945 enda mer nøyaktige pulsmålinger når du benytter den innebygde sensoren. Den støtter også pulsmåling under vann. Batteritiden er laaaang, og GPS-en er skremmende nøyaktig.

Garmin Forerunner 945 gir deg også de samme treningsprogrammene og styrkeøktene fra Garmin Coach som på Fenix 6 Pro. Som aktivitetsmåler er den svært nøyaktig, og mye skyldes nok det slanke designet som motvirker unødvendig risting.

Ønsker du en mest mulig nøyaktig pulsklokke som kan spore både trening, søvn, stress og hverdagsaktivitet, så er dette klokken for deg. Den gjør 99% av det Fenix 6 Pro gjør, men gjør også mindre ut av seg.

Fordeler

 • Fantastisk lett og slank!
 • Meget nøyaktig GPS og god pulsmåling
 • Kart, popularitetsruting og navigasjon fungerer supert
 • Lang batteritid
 • Treningsprogrammer og animerte figurer (styrke) er motiverende
 • Strava LiveSegments, støtte for Zwift, m.m.
 • PacePro, ClimbPro, Find back, m.m..
 • Track Mode /Baneløp registrer 400 metre på bane svært nøyaktig.
 • Daglige treningsforslag er motiverende og hjelper deg til å trene bedre.

Ulemper

 • Litt lett å få riper
 • Skjermen er litt blass sammelignet med Fenix-modellene
 • Mangler kartlagene som du finner på Fenix 6 Pro
3.

Garmin Forerunner 745

"For deg som vil ha en toppmodell i minst mulig innpakning!"

Score: 91/100

Rating: 5.5/6
Kr 5999,-
Bestill her

Garmin Forerunner 745 er Garmin sitt siste tilskudd i utvalget av ekte multisportklokker. Her får du nesten alt fra storebroren FR 945, men i en enda mindre innpakning.

Hvis du blir forvirret over hvor FR745 plasserer seg i hierarkiet av pulsklokker, kan du egentlig tenke på FR745 som en FR945S – en litt mindre utgave av FR945 på samme måte som at Fenix 6S er en litt mindre utgave av Fenix 6. Her får du nemlig en tilnærmet identisk klokke hva gjelder software, bortsett fra kart, støtte for golf, og litt kortere batteritid. Ellers har klokken alle de samme avanserte funksjonene, det samme menysystemet og brukervennligheten, den samme pulssensoren og GPS-chipen, og et tilnærmet likt design.

Det som skiller Garmin Forerunner 745 fra sin storebror, er størrelsen. Det kan virke lite på papiret, men FR745 måler totalt 6,4mm mindre i diameter, samtidig som den bevarer den samme skjermstørrelsen på 1.2″, og dette har mye å si for hvordan klokken ligger på hånden.

Garmin Forerunner 745 kommer med et par nye funksjoner som vi tror mange ivrige løpere vil komme til å like. Den nye aktivitetsprofilen «baneløp» klarer å låse GPS-signalet til en´ bestemt løpebane, og gjør at rundene på løpebanen måles med nærmest 100% perfeksjon. Klokka vil i tillegg registrere rundetider og tempo uten at du trenger å foreta deg noe.

En annen nyttig funksjon er «daglige treningsforslag» som hver dag presenterer deg for en treningsøkt basert på din tidligere aktivitet og restitusjonsnivå. Dette fungerer både på løp og sykkel.

Pulssensoren i Forerunner 745 er den samme som vi har sett i samtlige Garmin klokker lansert de siste 18 månedene, men kombinasjonen av nye algoritmer og programvare, gjør dette til den mest nøyaktige klokken vi har prøvd.

Alt i alt fremstår Garmin Forerunner 745 som en svært god klokke for deg som ønsker deg råeste multisportklokken markedet har å by på, i en liten og lett innpakning. Dersom du synes Forerunner 945 eller Fenix 6 – modellene er for store, så er Forerunner 745 et klart førstevalg.

Fordeler

 • Lett og kompakt.
 • Fullspekket av funksjoner! Forerunner 945 «light»!
 • Svært god optisk pulsmåling (OHR) og nøyaktig GPS.
 • Garmin Pay.
 • Musikkstrømming fungerer utmerket.
 • Svært god og innholdsrik app.
 • Best i klassen aktivitetssporing (gjelder samtlige nyere Forerunner-modeller).
 • Body Battery og stressmåling hjelper deg å kjenne kroppen din bedre.
 • Garmin Coach er veldig motiverende.
 • Daglige treningsøkter fungerer veldig bra.
 • Meget god søvnanalyse.
 • Avansert varme- og høyde akklimatisering.
 • Svært omfattende og god trenings- og restitusjonsanalyse.
 • Kan kobles til alle mulige eksterne sensorer som støtter ANT+ eller Bluetooth.
 • Sikkerhets- og sporingsfunksjon.
4.

Garmin Fenix 5 Plus

"Robust, funksjonsrik og godt priset"!

Score: 88/100

Rating: 5.3/6
Kr 6199,-
Bestill her

Garmin Fenix 5 Plus er forgjengeren til Fenix 6. Etter at Fenix 6 Pro kom på markedet falt denne raskt i pris, og har siden også fått en rekke nye funksjoner.

Fenix 5 Plus kan stort sett det meste som sin storebror, men skjermen er litt mindre, layout på menyer er av den «gamle» typen (ingen widgets), mangler kartlagene og popularitetsrutingen, benytter en eldre GPS-chip og 2.gen Garmin Elevate pulssensor som ikke er like nøyaktig. Den har også litt kortere batteritid, og selve trenings- og restiusjonsberegningen er ikke like omfattende som på Fenix 6.

Men Garmin Fenix 5 Plus er likevel en toppmodell å regne. GPS-en er minst like bra, pulsmåleren gjør en grei jobb og batteritiden er mer enn lang nok for de fleste (18 timer i GPS-modus. 12 dager som smartklokke). Klokka imponerer med en rekke treningsfunksjoner, støtter musikk, trådløs betaling, ClimbPro og har integrert kart. Du får også treningsprogrammene for løping (ikke animerte styrkeøkter) og støtte for multisport i tillegg til et hav vandre aktiviteter, golf-funksjoner (kart over 41000 golfbaner verden over), og tilgang til appene i Garmin Connect IQ Store.

Fenix 5 Plus er enkel å betjene, skjermen er lett å lese og selve klokken er både elegant og solid. Den kommer i tre ulike størrelser som stort sett har de samme funksjonene, men ulike batteritid, størrelse og vekt.

Alt i alt er Garmin Fenix 5 Plus en knallgod klokke med all funksjonaliteten du kan ønske deg. Den fungerer like godt til trening, turbruk og hverdag.

Fordeler

 • Solid og elegant. Les å lese av skjermen.
 • Musikk og betalingsmuligheter.
 • Kart og navigering fungerer utmerket.
 • Garmin Connect IQ utvider funksjonaliteten.
 • Meget god GPS og lang batteritid.
 • God nøyaktighet på aktivitetsmåleren/skrittelleren.

Ulemper

 • Den optiske pulsmåleren (2.gen Garmin Elevate sensor) er ikke like god som på sin storebror Fenix 6.
 • Litt treg innlasting av kart.
5.

Polar Grit X

"En arbeidshest til en meget god pris"!

Score: 85/100

Rating: 5.1/6
Kr 4599,-
Bestill her

Polar Grit X balanserer eleganse, design, barskhet og funksjonalitet, elegant. Og dette til en svært god pris.

Polar Grit X bare koster 4599kr – det er rundt 2000kr mindre enn Garmin Fenix 6, og 3000kr rimeligere enn Fenix 6 Pro som kommer med støtte for musikk, kart og Wi-Fi. Polar Grit X kan derimot varte opp med innebygd kraftmåling, Hill Splitter (teller automatisk alle oppover- og nedoverbakker, måler høyden og lengden på hver bakke, og gjennomsnittshastigheten), FuelWise som minner deg på når du bør innta næring underveis i treningen, og ikke minst en app som gjør det moro å være treningsdata-nerd. Polar har gjort det enkelt å forstå hvordan treningen påvirker kroppen, og hjelper deg til å bli en bedre versjon av deg selv.

Klokken har imponerende batteritid, 2-dagers værmelding, nøyaktig GPS-måling, og en av de beste i klassen pulssensorer. Komoot ruteveiledning gjør det enkelt å holde seg på stien selv på ukjente farvann, og appen fungerer glimrende til å planlegge nye turer. Strava Live Segments er på plass, og ikke minst gratis treningsprogrammer gjennom Polar Flow for Coach. Trenger du inspirasjon til å terne variert, eller ønsker din egen PT? Da tar FitSpark seg av oppgaven med å designe daglige tilpassede treningsøkter til deg basert på din dagsform.

Polar Grit X gir deg veldig mye for pengene – så mye at den godt kunne ha kostet 1000kr mer uten at vi hadde reagert. Om Polar fikser de nevnte tingene over og ikke minst fortsetter å oppdatere klokken jevnlig med nye funksjoner slik de har gjort med Vantage V, så er Grit X en klokke som bør være å se på mange håndledd fremover.

Polar Grit X er en knallbra klokke, et realt treningsverktøy, en venn på fjelltur og treningstur, og et virkelig godt kjøp.

Fordeler

 • Lekkert design og enkel i bruk!
 • Kraftmåling direkte i klokka. God pulssensor.
 • FitSpark gir alternative treningsøkter tilpasset din dagsform.
 • Rutenavigering i Komoot fungerer supert. Også Strava Live Segments.
 • Svært god søvnovervåkning og aktivitetssporing.
 • Polar Flow appen og nettjenesten er en drøm i bruk.

Ulemper

 • Begrenset håndtering av smartvarsler.
 • Ingen mulighet til å kontrollere musikken på telefonen.
 • Savner betalingsmuligheter med klokka.
 • Komoot-navigeringen trenger litt finpussing.
 • HillSplitter kan være treg med å oppdatere seg.
6.

Garmin Forerunner 245 Music

"Soleklart mest for pengene!"

Score: 91/100

Rating: 5.5/6
Kr 4199,-
Bestill her

Ingen pulsklokke gir deg mer for pengene enn Garmin Forerunner 245 Music. Dette er klokken som burde kostet det dobbelte av det den gjør!

Garmin Forerunner 245 Music leker «mind game» med storebroren Foreunner 945. Det som hovedsaklig skiller disse, er de mer avanserte trenings- og restitusjonsfunksjonene som finnes på FR945, og ikke minst Garmin Pay og kart. Du får heller ikke opp live segmenter fra Strava, selv om du enkelt kan laste opp egne turer, eller laste ned andres Strava-ruter eller andre GPX-filer. Der FR945 er myntet på triatleten, er FR245 Music laget for løperen. Sistnevnte har nemlig ikke multisport-funksjonen som lar deg bytte mellom to ulike aktiviteter mens økta er i gang. Du kan likevel bruke klokka i vann, og den har egen aktivitetsprofil for bassengsvømming der den teller runder, svømmetak, distanse, svømmeeffekt, etc..

FR245 Music gir deg mulighet for å lagre musikk på klokka, men mangler støtte for Garmin Pay og kart. Derimot er den fullspekket med alle de viktige treningsfunksjonene. Her får du PacePro som gir deg tempoveiledning under løpeturen, «find back» som guider deg tilbake til startpunktet, Virtual Partner (konkurrer mot deg selv fra en tidligere økt) og mye mer. Klokken har også blitt oppdatert med «Track Mode/Baneløp» og «Daglige treningsforslag» som hver dag gir deg et nytt treningsforslag basert på dagsformen din.

Vekten er latterlig lav (39g!!!) og klokken merkes ikke på hånden. Dette er en klokke som nærmest er skreddersydd for løperne. Garmin Coach gir deg også individuelt tilpassede treningsprogrammer ut fra dine mål og ambisjoner.

Ønsker du mest mulig til en lavest mulig pris, så er Garmin Forerunner 245 Music uten tvil det beste kjøpet.

Fordeler

 • Fantastisk lav vekt og god passform.
 • Garmin Connect IQ store gir enormt med muligheter.
 • Meget god optisk pulsmåler.
 • Garmin Coach treningsplaner er motiverende og hjelper deg i bedre form.
 • Nøyaktig GNSS (satellittsporing).
 • MYE for pengene!
 • Trenings- og restitusjonsanalyse.
 • Virtual Partner, Tilbake til start, PacePro.
 • Daglige treningsforslag er motiverende og hjelper deg til å trene bedre.
 • Track Mode /Baneløp virker svært bra.

Ulemper

 • Mangler barometer og termometer.
 • Ingen Garmin Pay.
 • Ingen Strava Live Segments. Mangler støtte for multisport.
7.

Garmin Vivoactive 4 / Garmin Venu

"Stil, funksjon og brukervennlighet kombinert!"

Score: 87/100

Rating: 5.2/6
Kr 3199,-

Garmin Vivoactive 4 har blir voksen! Denne klokken er sannsynligvis et av de beste kjøpene du kan gjøre om dagen.

(Garmin Vivoactive 4 og Venu er samme klokke, men sistnevnte har en flott AMOLED-skjerm som gir ekstra flotte farger. Dette trekker også mer batteri og halverer omtrent batteritiden).

Vivoactive-serien har lenge vært en bestselgende klokke for det amerikanske selskapet, og Vivoactive 4 har det som skal til for å tilfredsstille alle som ønsker en klokke for å logge hverdagsaktiviteten. Denne modellen kommer i to størrelsen; Vivoactive 4S (40mm) og Vivoactive 4 (45mm), der kun skjermstørrelse, vekt og batteritid skiller de.

Garmin lanserte modellen som en aktivitetsmåler, men den fungerer som langt mer enn det. Både GPS og pulsmåleren er svært nøyaktig, og batteritiden er god for 5-6 dager med 1 times bruk hver dag. Klokken er diskret og elegant, mens vekten er lav og passformen helt perfekt. Vivoactive 4 byr på avanserte funksjoner som tidligere var forbeholdt dyrere modeller. Du får mulighet til å betale med klokke, lagre musikk, styre telefonen, god søvnanalyse, den mest nøyaktige skrittmåleren på markedet, og masse mer.

Garmin Connect IQ-butikken gir deg mulighet til å tilpasse klokka ytterligere, og du kan legge inn egne treningsprogram fra Garmin Coach, samt styrkeprogram der en animert figur viser deg alle øvelsene.

I motsetning til Forerunner 245 Music får du ikke de mer avanserte treningsfunksjonene, eller den avanserte treningsanalysen som deler inn inn i aerob- og anaerob treningseffekt. Vivoactive 4 mangler f.eks. virtuell partner, Strava Live Segments, støtte for avansert løpsdynamikk eller «tilbake til start». til gjengjeld får du de animerte styrke-, yoga- og pilatesøktene rett på klokken. Du får Gramin Pay, golf-funksjoner, et mer eksklusivt design, og en mer moderne layout med Garmin Widgets.

Kort oppsummert er Garmin Vivoactive 4 et råskinn i en elegant innpakning. Her får du MYE for pengene, og klokken vil nok passe svært mange brukere.

Fordeler

 • Flott design og lav vekt.
 • Responsiv og god skjerm (enkel betjening).
 • GPS og pulsmåler er meget nøyaktig.
 • Garmin Pay og Musikk.
 • Flotte animerte treningsfigurer og gode treningsprogram.
 • God søvnanalyse og 24/7 aktivitetssporing.

Ulemper

 • Ingen Strava live Segments.
 • Mangler Virtual Partner (men kan legges til via Connect IQ Store).
 • Mangler mer avanserte treningsfunksjoner og treningsanalyse.
 • Ingen "find tilbake"-funksjon.
8.

Polar Vantage V

"En klokke for de som bare ønsker at ting skal fungere!"

Score: 82/100

Rating: 4.9/6
Kr 5299,-
Bestill her

Polar Vantage V er flaggskipmodellen til det finske selskapet. Vantage V hadde en treg start der hardwaren var langt bedre enn softwaren, men etter en rekke oppdateringer har Vantage V blitt mer eller mindre det råskinnet den fortjener å være. Klokken har på langt nær like mange funksjonser som Garmin Fenix 6 Pro eller Garmin Forerunner 945, men Polar er kanskje hakket bedre på å presentere dataene mer oversiktlig ovenfor brukerene.

Vantage V har en nøyaktig GPS, god optisk pulsmåler og lang batteritid i beste GPS-modus. I tillegg måler klokken (som den eneste i sitt slag) løpskraften direkte fra håndleddet. Det du «mister» fra Foreunner 945 er lengre batteritid, utvidet smartklokkefunksjon, betalingsmulighet, musikk, kart, widgets, og flere treningsfunksjoner. Polar Vantage V har likevel det aller viktigste som Strava Live Segments, ruteimport, brødsmuleruting, intervallsetter, avansert søvnanalyse, multisport-modus, tilpassede treningsprogrammer m.m..

En flott funksjon er FitSpark. FitSpark gir deg daglige personlig treningsprogrammer tilpasset hvor godt restituert du er, ditt nåværende kondisjonsnivå og treningshistorikken din fra de siste 28 dagene. Her får du hver morgen presentert en oversikt over 2-4 ulike treningsøkter som er spesielt tilpasset deg denne aktuelle dagen. Dersom du skal utføre en styrkeøkt, vil en animert figur vise hvordan øvelsen utføres.

Polar har også en annen modell i Vantage-serien; Vantage M. Denne klokken koster omtrent halvparten av sin storebror, og gir deg nesten alle funksjonene du finner fra toppmodellen. Vantage M er i våre øyne uten tvil det beste kjøpet av disse to klokkene.

Polar Vantage V passer for deg som har fokus på selve treningen og ikke alt stasjet rundt. Du ønsker oversiktlig kontroll på all aktiviteten din, og ønsker en nøyaktig og god klokke.

Fordeler

 • Flott design. Slank og lett.
 • Nøyaktig GPS og pulsmåler.
 • Måler løpskraft direkte fra håndleddet.
 • Strava Live Segments og ruteimport.
 • Meget god og forståelig app.
 • Svært god søvnanalyse.
 • FitSpark gir daglige tilpassede treningsøkter.

Ulemper

 • "Find back" og navigasjon fungerer for dårlig.
 • Savner muligheten til å styre musikk på telefonen.
 • Ikke mulig å endre innstillinger for økta uten å sette den på pause.
 • Litt overivrig kaloriestimat (ca.20% for høyt).
9.

Polar Ignite

"Klokka som motiverer deg til å trene mer og riktigere!"

Score: 83/100

Rating: 5.0/6
Kr 2199,-
Bestill her

Polar Ignite er den første klokken som tar like mye hensyn til «hodet som til kroppen»

Polar Ignite var en liten revolusjon da den kom i fjor sommer. Klokken har en elegant og lyssterk AMOLED-skjerm innpakket i en slank og pen aluminiumskropp. Klokken bruker alt av informasjon, som søvn, pustefrekvens, aktivitet, m.m., til å estimere hvor restituert du er, og har den samme FitSpark-funksjonen som Polar Vantage V. Hver morgen kommer den med et forslag til aktuelle treningsøkter som passer deg for den aktuelle dagen. Slik får du hver eneste dag et skreddersydd treningsprogram! Øvelsene blir demonstrert av små animerte figurer på skjermen.

Polar Ignite er klokken for deg som lever et aktivt liv, men ikke trenger en klokke for lange konkurranser og blodseriøs trening. Du kan velge mellom nærmere 70 ulike aktiviteter, og du får mulighet til å tilpasse aktivitetsprofilene selv. AMOLED-skjermen trekker mye batteri, men reddes av en skjerm som kun tennes når du løfter armen (kan stilles til «alltid på» under trening). Med GPS aktivert 1 time daglig, holder klokken i ca. 5 dager.

GPS-en finner raskt signalet, men er litt ofte på bærtur og kan ikke måle seg med Vantage V eller Garmin-klokkene. Pulssensoren er den samme som sitter i Vantage V, og leverer svært gode målinger. Som vanlig er kaloriestimatet litt i overkant, men skritteller fungerer bra. Klokka klarer også å gjenkjenne ulike aktivtetsformer i løpet av dagen.

Polar Ignite er klokka for deg som elsker å være i aktivitet og liker å ha oversikt over all hverdagsaktivteten. Du er åpen for å prøve nye øvelser og treningsøkter, og ønsker en enkel, diskré og pen klokke.

Fordeler

 • Nydelig skjerm og design.
 • Mange ulike aktivitetsprofiler.
 • Oversiktlig og fin app.
 • God pulsmåling på håndleddet.
 • FitSpark med flotte animerte treningsøvelser.

Ulemper

 • Litt unøyaktig GPS.
 • "Alltid på skjerm" burde vært mulig hele tiden.
 • Touch-skjermen kan være litt unøyaktig.
 • Ingen multisport-profil.
 • Mangler ABC-funksjon (termometer, barometer, kompass)
 • Litt overivrig kaloriestimat (ca.20% for høyt).
10.

Suunto 9 Baro

"Et verktøy for deg som elsker å utforske nye stier eller ferdes i fjellet!"

Score: 81/100

Rating: 4.9/6
Kr 5990,-
Bestill her

Da Suunto lanserte Suunto 9 Baro, var de ene og alene om å eie ultralløper-markedet takket være den lange batteritiden. Siden den gang har konkurrentene spist opp forspranget og Suunto er ikke lenger alene om å være «batterikongen».

Suunto 9 Baro er en relativt stor og tung klokke, og den passer nok helst litt større håndledd. Skjermen er stor og tydelig, og lett å lese under bruk. Klokka har en touchskjerm og tre knapper, men det er kun sveipingen som fungerer som «tilbake»-knapp. En dedikert tilbake-knapp er det vi savner mest. GPS-en er absolutt god på Suunto 9 Baro, men den optiske pulsmåleren er rett og slett ikke brukelig til annet enn å måle hvilepuls. Skrittelleren er heller ikke like god som på Garmin og Polar, men heldigvis bedre enn på Suunto 5.

Navigeringen foregår gjennom brødsmuleruting, noe som for så vidt er veldig greit. «Find tilbake til start» er på plass, det samme er navigering mellom veipunkter. Det er enkelt å laste opp ruter fra Suunto App til klokka, og selve appen er oversiktlig og fungerer stort sett godt.

Dessverre er ikke Suunto i nærheten av å tilby like mange muligheter som Garmin. Suunto oppdaterer stadig med nye funksjoner gjennom tjenesten SuuntoPlus, og selv om flere av disse tjenestene er flotte, så er det ingen revolusjon. Vår favorittfunksjon på Suunto 9 er Suunto Heatmaps – en tjeneste som viser de mest populære rutene som er brukt av personer som bruker Suunto klokker over hele verden. Dette gjør det lett å planlegge/utforske nye ruter.

Veiledende pris på Suunto 9 Baro ligger på 6000kr, noe som er altfor høyt i forhold til hva du betaler for. Heldigvis selges gjerne denne modellene langt billigere en rekke steder. Suunto 9 er samme modell uten barometer. Denne klokken har ellers de samme funksjonene, men gir ikke like nøyaktige høydemålinger og heller ikke stormvarsel. Suunto 9 fåes ofte under 2500kr, noe som må sies å være et meget godt kjøp. Bare vær klar over at høydemetrene ikke alltid blir korrekt.

Suunto 9 Baro er ikke klokken med flest treningsfunksjoner, men et meget godt «verktøy» for alle som liker å utforske nye stier, og ikke minst ferdes i trygt i fjellet. Suunto 9 Baro står gjennom stormen – uansett.

Fordeler

 • Stor og flott skjerm.
 • Robust! Lang batteritid.
 • Brødsmuleruting fungerer bra.
 • Suunto Heatmaps fungerer strålende!
 • Mange ulike aktivitetsprofiler å velge mellom.
 • SuuntoPlus åpner opp for en rekke nye og spennende funksjoner i fremtidige oppdateringer.

Ulemper

 • Litt stor og tung.
 • Upresis optisk pulsmåler.
 • Overivrig skritteller.
 • Ikke mulighet til å slette smartvarsler direkte fra klokka.
 • Mangler mulighet til å styre musikk på mobilen, ingen betalingsmuligheter, mangler kart.
 • Mangler like avanserte treningsfunksjoner og restitusjonanalyse som Garmin toppmodellene.
11.

Suunto 5

"En nedskalert toppmodell til en meget god pris!"

Score: 74/100

Rating: 4.4/6
Kr 3290,-
Bestill her

Suunto 5 er en liten og kompakt klokke som byr på det mest grunnleggende en pulsklokke skal gjøre. Her får du en nøyakyig GPS, lang batteritid, plenty av aktivitetsprofiler, støtte for en rekke 3.parts sensorer, m.m.. Suunto 5 er relativt liten, og skjermen er kanskje litt for liten for mange. Betjeningen foregår via knapper, og det er enkelt å betjene tross mangel på touchskjerm.

Klokka gir oversikt over treningseffekt, treningsstatus og EPOC (treningsbelastning). Den måler søvn, stress, restitusjon, og 24/7 aktivitetsmåling. Suunto 5 gir deg også et 7-dagers personlige utformet treningsprogram som er basert på personlige data, treningshistorikk og råd fra eksperter. En adaptiv treningsguide hjelper deg å “opprettholde”, “forbedre” eller “booste” dagens form.

Dessverre er den optiske pulsmåleren nærmest ubrukelig, og skrittelleren er også på bærtur. Dette har Suunto har aldri klar tå få til, så ikke kjøp denne dersom du er veldig opptatt av en god skritteller og innebygd pulsmåler.

Som for Suunto 9 har klokka Suunto Heatmaps. Appen er oversiktlig og enkel å bruke, og øktene synkroniseres automatisk til en rekke 3.parts apper. Suunto 5 har heldigvis falt såpass mye i pris at det har blitt et forsvarlig kjøp.

Ønsker du en Suunto 9 i «miniatyr», altså en kompakt pulsklokke med lang batteritid, så er Suunto 5 et godt valg.

Fordeler

 • Liten og kompakt.
 • Lang batteritid.
 • Presis GPS.
 • Mange aktivitetsprofiler.
 • Suunto HeatMaps gjør det lett å planlegge nye ruter.

Ulemper

 • Upresis optisk pulsmåler og skritteller.
 • Ikke mulighet til å slette smartvarsler direkte fra klokka.
 • Mangler mulighet til å styre musikk på mobilen.
 • Mangler barometer og termometer.
 • Lit
12.

Garmin Forerunner 45

"Den enkleste, men likevel en av de beste!"

Score: 83/100

Rating: 5.0/6
Kr 2099,-
Bestill her

Garmin Forerunner 45 er Garmin sin rimeligste pulsklokke, men setter funksjon og ytelse sammen til en liten kraftpakke som kan gi deg mye treningsglede.

Garmin Forerunner 45 er Garmin sin rimeligste pulsklokke i Forerunner-serien, og er en klar oppgradering fra forgjengeren Forerunner 35. Utfordringen til Garmin ligger i å konkurrere ut sine egne modeller som nå er både ett og to år gamle, men som var blant de mest avanserte pulsklokkene på markedet da de ble lansert og fremdeles er meget gode klokker. Pulsklokker faller raskt i pris når det kommer nye modeller, og ser vi på Garmin Forerunner 235 og Garmin Forerunner 735XT, så finner du begge dise klokkene til rundt 2000kr. Disse klokkene har en eldre pulsmåler enn Forerunner 45 og er på langt nær like nøyaktige.

Forerunner 45 skilter derimot med en bedre optisk pulsmåler, en meget pen fargeskjerm og ikke minst et nyere grensesnitt/menysystem som er veldig lett å bruke. Likevel, det blir litt opp til deg selv å velge hva du ønsker å prioritere. Dersom du for det meste løper eller ønsker en klokke med mest mulig nøyaktig 24/7-sporing, så anbefaler vi klart Garmin Forerunner 45. Den nye Garmin Elevate-sensoren er rett og slett meget god og kan gi deg mye glede av klokken selv uten pulsbelte.

Her finner du: Garmin Forerunner 45
Her finner du: Garmin Forerunner 45S

Fordeler

 • Meget god pulsmåling på klokka!
 • Liten og lett!!
 • Kommer i to ulike størrelser (38mm og 42mm).
 • Nøyaktig aktivitetsmåler/skritteller.
 • God nøyaktighet på GPS-en, og rask til å finne signalene. Har både GPS, GLONASS og Galileo.
 • Svært enkelt brukergrensesnitt.
 • God app og nettjeneste.
 • Garmin Coach treningsprogrammer er veldig motiverende.
 • Smartvarsler og mulighet til å styre musikken på telefonen.
 • Ny kondisjonsberegner.
 • Sikkerhets- og sporingsfunksjon.

Ulemper

 • Kan bli litt for "enkel" for deg som ønsker en skikkelig treningsklokke.
 • Mangler barometer, termometer og gyroskop.
 • Mangler støtte for Bluetooth-kompatible sensorer.
13.

Garmin Instinct Solar

"En evighetsmaskin med masse overraskelser!"

Score: 91/100

Rating: 5.5/6
Kr 4799,-
Bestill her

Garmin Instinct Solar er klokken som spiser sollys til frokost og sørger for å føre deg trygt gjennom både Karl Johan og Amazonas. Dette er en arbeidshest som aldri går tom for krefter.

Garmin Instinct Solar er antageligvis den klokken du aldri i verden trodde du ville kjøpe, men som har alt og mere som skal til for å bli en favoritt blant pulsklokkene. Klokka kan sees på som en nedskalert versjon av Fenix 6, og tar de viktigste funksjonene og overfører det til en klokka spesielt egnet for deg som ønsker noe som varer lenge og tåler mye. Prisen er på nivå med Polar Grit X, men Instinct Solar gir deg faktisk mer enn det Polar-klokken er i stand til. Garmin viser at solcellelading er noe de vil satse på i fremtiden, og ingen kan optisk pulsmåling bedre enn det amerikanske selskapet.

Du får en robust klokke med utrolig god batteritid, en skjerm som er best i klassen når det kommer til å lese av i sterkt sollys, en rekke ulike aktivitetsprofiler, støtte for Garmin inReach og Approach-hundepeilerutstyr, samt hurtigknapper for enkelt å se info om viktige data som høyde, barometer, kompass, etc. ute på tur.

Uansett om du er en «jobbsyklist» som vil registrere sykkelturen til jobb, en hverdagsmosjonist som løper et par ganger i uken, Yoga-entusiast, surfer, jeger, «wanna-be marinejeger», eller bare trenger en robust klokke med lang batteritid og mulighet til å spore alt du foretar deg, så kan vi ikke komme på et bedre valg enn Garmin Instinct Solar.

Fordeler

 • VANVITTIG god batteritid!
 • Tar solcellelading på klokker til et nytt nivå.
 • Robust og nesten umulig å ripe opp skjermen.
 • Svært god og lesbar skjerm.
 • Nøyaktig GNSS-sporing.
 • God optisk pulsmåler.
 • Kan styre musikken på telefonen fra klokka.
 • Power Manager gir deg full kontroll over batteritiden.
 • Garmin Coach og utfordringer motiverer deg til å trene.

Ulemper

 • Mangler Garmin Pay (betal med klokka).
 • Ingen støtte for multisport modus.
 • Designet er «elsk» eller «hat».
 • Ingen støtte for Garmin Connect IQ Store.
14.

Garmin Forerunner 645 / 645 Music

"Fantastik klokke som takler nesten alt!"

Score: 88/100

Rating: 5.3/6
Kr 4499,-

Garmin Forerunner 645 Music er en avansert klokke pakket inn i en liten og elegant innpakning. Og den gir deg egentlig mer enn du kan forlange. 

NB:
Superpris på Gramin Forerunner 645 på Sportamore.no akkurat nå
Følg linken her: Kjøp Garmin Forerunner 645

For mange vil nok valget stå mellom Forerunner 245 Music og Forerunner 645 Music. Førstnevnte er en nyere modell med en mer nøyaktig pulsmåler, litt mer avansert treningsanalyse, og bedre batteritid. Forerunner 645 Music har til sin store fordel i at den har Garmin Pay og mulighet til å betale trådløst. Den har også barometer og termometer, og er laget i rustfritt stål som både ser og føles mer robust ut. Digger du å konkurrere gjennom Strava kan du også glede deg over at FR645 støtter Strava Live Segments.

Garmin Forerunner 645 Music har allerede rukket å bli over to år, men klokka var så forut for sin tid at den er absolutt en meget god klokke den dag i dag. Forerunner 645 kommer faktisk i to utgaver; Garmin Forerunner og Garmin Forerunner 645 Music. Det eneste som skiller disse er muligheten for å legge inn musikk på klokken eller ikke.

Garmin Forerunner har i tillegg til musikk-mulighetene også støtte for Garmin Pay, muligheten for å betale med klokken uten at du har med deg penger eller mobil. Det mange ikke tenker over, er hvor god hardwaren er på FR645. Her får du både GPS, Glonass, Galileo, barometer, termometer, gyroskop, akselerometer og kompass. Alt dette bidrar til å gjøre målinger av aktivitet som styrketrening, svømming, løping på mølle og GPS-registrering mer nøyaktig. Klokken støtter også appen fra Garmin Connect IQ Store, slik at du kan tilpasses klokken ytterligere til ditt behov.

FR 645/645 Music har alle de viktigste funksjonene du finner i toppmodellene. Her er Virtual Partner, intervallfunksjon, nedlastbare treningsprogrammer via Garmin Coach, trenings- og restitusjonsanalyse, tilbake til start, støtte for sykling, svømming (utvidet støtte innendørs), et hav av aktiviteter, pluss mye mer.

Garmin Forerunnner 645 er litt som Fenix 5 Plus i miniatyr, med litt færre funksjoner, et slankere design og lavere vekt. Klokka ligger svært godt på hånda, og mange vil nok foretrekke denne fremfor de større modellene. FR645 benytter 2.gen Elevate pulsmåler, og selv om den ikke er like nøyaktig som den nyeste utgaven fra Garmin, så er dette fremdeles en av de bedre på markedet. Forerunner 645 har heller ikke det nyeste grensesnittet med widget glance som de nyeste modellene fra Garmin har. Dette er i utgangspunktet kun designet på widgetene på klokken, og har ingen betydning for klokkens funksjon.

Batteritiden er helt ok, i hvert fall så lenge du ikke benytter klokka til strømme musikk. Velger du derimot å bruke klokka som kontroll for musikken på mobilen, så har du mange timer å boltre deg på. Aktivitetsmåleren er som alltid svært god på Garmin. Den teller skritt relativt nøyaktig, og registrer alt fra kalorier, søvn, bevegelse, m.m..

Garmin Forerunner 645 Music er ikke den nyeste klokken, men den er så til de grader med og kjemper i toppen blant de beste pulsklokkene den dag i dag. Her får du valuta for pengene, i hvert fall om du finner den på et godt tilbud.

Fordeler

 • Flott design og lav vekt.
 • Støtter apper gjennom Connect IQ Store.
 • Garmin Pay gjør det mulig å betale med klokke.
 • Mulighet for å strømme musikk direkte fra klokka.
 • Barometer, termometer, kompass, gyroskop, akselerometer og full GNSS-dekning!
 • Trenings- og restitusjonsanalyse.
 • Nøyaktig aktivitetssporing og god pulsmåling.
 • Mye for pengene.

Ulemper

 • "Bare" 2.gen Garmin Elevate pulssensor.
 • Litt kort batteritid.

 

Dette må du vite

Dagens pulsklokker er så avanserte at det gjelder å vite hva du skal se etter. Vanskelige navn kamuflerer egentlig helt enkle funksjoner, og andre ting er så vanskelig å forstå at det er like greit å bare godta det. Det viktigste er at du kjøper en klokke som passer DEG og DITT behov. Ikke legg unødvendig penger på bordet dersom det ikke gir deg ekstra funksjoner du har glede av. Under har vi skrevet kort om de viktigste tingene ved en pulsklokke.

Musikk, trådløs betaling, kart, etc…

De siste modellene fra Garmin strekker seg mye lengre enn kun de vanlige pulsklokke-funksjonene. Toppmodellene Forerunner 945 og Fenix 6 Pro har begge innebygd kart for hele Europa, og støtter manuell innlasting av andre kart. de har også lagring for musikk, og du kan legge inn spillelister fra Spotify eller Deezer som strømmes offline fra klokka via Bluetooth-hodetelefoner. Klokkene har også innebygd en NFC-chip og Garmin Pay som gjør det mulig å betale med klokken i en hvilken som helst betalingsterminal. Alle disse funksjonene er «ekstra goder» som bare utvider bruksområdet til klokkene ytterligere, og som ikke direkte innvirker på klokkens funksjon som ren treningsklokke. Hvorvidt dette er viktig for deg, må du avgjøre selv. Vi ser på disse funksjonene som nyttig, men ikke livsnødvendig. Her er det viktigere å ha grunnleggende funksjoner som en god GPS og ulike treningsfunksjoner på plass.

De fleste nyere modeller støtter en eller annen form for «find back» som hjelper deg å navigere tilbake til utgangspunktet dersom du trenger hjelp til å finne tilbake til start. En annen kjekk funksjon er en form for «virtuell partner» som er en «skygge» av deg selv. Har du løpt ruten før, kan du velge å konkurrere mot deg selv og tiden du løpte på tidligere. Når du aktiverer «virtuell partner», vil du hele tiden se hvor langt foran/bak du ligger ditt tidligere løp.

Med «Strava Live Segments» vil klokka gi deg beskjed i det du nærmer deg et Strava segment du har lagret som favoritt. Du vil også få et varsel når segmentet starter, live oppdateringer om hvordan du ligger ann underveis, og en oppsummering når segmentet er slutt. Merk at du må ha et aktivt Strava Premium abonnement for å få fullt utbytte av funksjonen.

En klokke som støtter «multisport» lar deg skifte mellom to ulike aktiviteter uten at du trenger å avslutte økta. Dette betyr at du kan starte en økt med svømming, deretter gå over til sykling, og til slutt løping – som et eksempel. Med andre ord er klokken godt egnet til triatlon. Du kan så klart benytte en hvilken som helst klokke til triatlon, men du vil ikke få delt inn hele økta i de ulike aktivitetene, og du kan heller ikke veksle mellom ulike datafelter som kan være vesentlig for å vise hvordan du yter underveis.

Det er også svært stor forskjell på hvor avansert trenings- og restiutusjonsberegningene  gjøres på de ulike klokkene. Litt enkelt kan vi si at alle klokkene i denne oversikten, fortsett fra Garmin Vivoactive 4, har en relativt lik måte å estimere dette på. Men, Garmin Fenix 6 Pro, Garmin Forerunner 745 og 945 og Polar Vantage V og V2, ligger et steg foran de andre klokkene og bruker treningsstatistikk fra 4 uker tilbake i tid for å estimere treningseffekt og restitusjonsivået ditt. Her begynner det å bli rimelig heftig seriøst… Husk likevel at ingen klokke kan vite mer om deg enn du selv. Klokkene har nemlig en svakhet ved at de utelukkende bruker registrert trening i grunnlaget for algoritmene som beregner treningseffekt og restitusjonen. Alt du gjør utenom, enten du glemmer å registrere en økt, jobber med tungt fysisk arbeid, eller trasker 30 000 skritt om dagen i tillegg til registrert aktivt, vil ikke ha noen påvirkning på trenings- og restitusjonsberegningene. Med andre ord: Stol på deg selv.

Optisk pulsmåling (OHR)

Alle nyere pulsklokker kommer med innebygd pulssensor i klokka, såkalt optisk pulsmåling (OHR). De forskjellige produsentene benytter seg av hver sine patenter og ulik teknologi som gir svært ulike resultater. De første utgavene av denne typen pulssensorer var nærmest ubrukelig til annet enn å måle hvilepuls om natten. De senere generasjoner pulssensorer har derimot blitt svært bra. Både Garmin og Polar har vist at de kan lage optiske pulsmålere som faktisk gir gode resultater for svært mange brukere i ulike sammenhenger, men ingen er perfekt 100% av tiden. Det er heller ikke mulig. Optisk pulsmåling bør ikke sammenlignes med presisjonen du får ved å bruke vanlig pulsbelte.

Optisk pulsmåling foregår på en annen måte enn tradisjonell pulsmåling med et pulsbelte, og det er to ulike teknologier som benyttes. Ved tradisjonell pulsmåling med et belte måles den elektriske aktiviteten i hjertet (EKG). Den registrerer hjertets elektriske signaler med en tilkoblet sensor som gjør om signalene om til pulsdata. Optisk pulsmåling er basert på fotopletysmografi (PPG). Enkelt forklart bruker den lysdioder og en lysdetektor til å måle endringer i størrelsen på blodkarene, og gjør om disse målingene til pulsverdier. Det grønne lyset fra klokken absorberes av blodet for hver gang det strømmer blod ut i håndleddet. Blodet er rødt fordi blodet reflekterer rødt lys, og absorberer grønt lys.

Optisk pulsmåling fungerer godt til typisk steady-state-training uten voldsomme temposkiftninger underveis. Det faller derimot gjennom under intervaller og ved treningsformer som styrketrening, HIIT, Crossfit, etc.. For 24/7 aktivtetssporing er det en super løsning.
Pulsmåling med en ekstern sensor som et pulsbelte, gir derimot nærmest 100% korrekte puslverdier, og regnes som gullstandarden innen pulsmåling. Tar du treningen seriøst og ønsker å utnytte klokkens potensialet til det fulle, så bør du kjøpe et pulsbelte først som sist

Optisk pulsmåling og feilkilder

Optisk pulsmåling er også utsatt for en rekke feilkilder som ikke alltid er under din egen kontroll. En større og tyngre klokke vil som regel gi mindre nøyaktige målinger enn en liten og lett klokke på grunn av mer risting og dårlig kontakt med huden. Det er også vanlig at klokkene kan fange opp løpsfrekvensen og mistolke denne som pulsslag.
Presisjonen på målingene vil variere fra person til person, og påvirkes blant annet av hudfarge, behåring, underhudsfett, temperatur, hvordan klokka sitter på armen, etc.. Optisk pulsmåling fungerer som regel bedre i varmt og fuktig vær, enn i kaldt og tørt vær. Når det er varmt og fuktig vil blodgjennomstrømningen ut til ekstremitetene være større, og sensoren på klokka vil lettere oppfatte pulsvariasjonene.

Den beste optiske pulssensoren på markedet i dag er uten tvil Garmin 3.gen Elevate sensoren, tett etterfulgt av Polar Precision Prime.

 

GNSS: GPS, GLONASS, Galileo og Beidou

En av de viktigste oppgavene til en pulsklokke er å spore ruten din, måle distansen, og ikke minst å gjøre dette så nøyaktig som mulig. Innen satellittsporing finnes flere ulike systemer, og de aller fleste kjenner godt til GPS. GPS er det amerikanske satellittsystemet, men det finnes langt flere enn kun dette. Fellesbegrepet for alle de ulike satellittsystemene er GNSS (Global Navigation Satellite System). I tillegg til GPS har vi GLONASS som er det russiske satellittsystemet, Galileo som tilhører Europa, og Beidou som bygges ut i Kina.

De første pulsklokkene støttet kun GPS, mens nyere modeller har støtte for minst GPS+Glonass, og gjerne også Galileo og Beideu. Hvert satellittsystem benytter sine egne satelitter, og med støtte for flere systemer, er det større sannsynlighet for at klokken gir nøyaktig posisjonering. Klokken må nemlig ha kontakt med minimum fire satelitter for å kunne sette i gang sporingen. I tett skog eller et bylandskap med mange høye bygninger, vil signalene kunne svekkes og hindre signalet til satellittene. Ved å benytte flere satellittsystemer har klokkene flere kort å spille på til enhver tid. En ting som er verdt å merke seg er at klokkene «bare» kan bruke ett system omgangen, ikke to eller flere. Dersom du aktiverer både GPS, GLONASS og Galileo på engang, vil klokken selv velge det alternativet som er best. I de fleste tilfeller fungerer GPS best utendørs, mens GLONASS har vist seg å ha sin styrke i urbane områder.

Viktig:
Hver klokke kommer med en GPS-chip som sitter inne i klokka. De fleste nyere modeller benytter den samme chippen fra Sony – en svært batterigjerrig og god GPS-chip. Men, til tross for at to klokker benytter den samme chipen, betyr ikke dette at nøyaktigheten er 100% lik. Presisjonen til klokkene styres i stor grad av algoritmer og programvare som er individuelt for den enkelte modellen. Andre faktorer som spiller inn er designet på klokken, og hvor antennen er plassert i klokkehuset.

Pulsklokker vs. smartklokker

Skillet mellom rene pulsklokker og smartklokker er i ferd med viskes ut. De mest avanserte pulsklokkene, som de vi finner fra Garmin, nærmer seg skremmende mye de rene smartklokkene. Utvidet funksjonalitet gjennom 3.parts appen som er tilstede i Garmin Connect IQ Store, gjør klokkene langt smartere enn det de i utgangspunktet er når de leveres fra produsentene. Det er likevel greit at du vet hva du selv ønsker. Har du et krav om at du skal kunne ringe og sende meldinger direkte fra klokken, så er det en ren smartklokke ala Apple Watch eller Samsung Galaxy Active 2 som gjelder. Disse har

Det som til slutt bør avgjøre hvilken klokke du bør kjøpe, er hva slags formål du ønsker å bruke klokken til. Dersom ønsket er å ha en smartklokke som du «kan» trene med, så kan faktisk vanlige smartklokker som Apple Watch, Samsung Gear, Huawei Watch GT 2 Pro, etc., være vell så bra. Det som gjerne er begrensingen for disse klokkene er den korte batteritiden. For mer langvarig aktiviteter vil det være fordel å gå for en av modellene i listen over.

Go to the Top

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Produkttest

Test: Skullcandy Push Ultra In-ear True Wireless

Skullcandy Push Ultra er øreproppene for deg som ønsker propper dedikert…
Dato: Okt 26, 2020
Produkttest

Test: Osprey Archeon 30

Osprey Archeon tar historien, kulturen og kvaliteten som Osprey står for,…
Dato: Okt 21, 2020
Produkttest

Test: Hyperice Vyper 2.0

Hyperice Vyper 2.0 er verdens kraftigste foam roller. Her kombineres avansert…
Dato: Okt 19, 2020