Gjennomsnittlig kaloribehov for en mann er 2500 kalorier for menn og 2000 kalorier for damer.
Trener du mye og har som mål om å øke muskelmasse bør du spise mer. Tilsvarende må du redusere kaloriinntaket om målet er å gå ned i vekt/redusere fettmassen. Denne kostholdsplanen er med sunn og variert mat og på 2500 kalorier per dag.
(Artikkelen fortsetter under annonsen)
Kostholdsplan på 2500 kalorier
Det er her da tatt utgangspunkt i en mann på 85 kg, som trener styrke regelmessig. (85 x 30 kcal= 2550) Runder ned kaloriene til 2500. Proteinbehov: 85 x 2 =170 g.
Makrofordelingen her er 27/45/28E% for henholdsvis proteiner, karbohydrater og fett, som tilsvarer 169 g proteiner, 281 g karbohydrater og 78 g fett.
Ønsker du en mer nøyaktig utregning av ditt kaloribehov kan du lese mer lenger ned på siden.
Ukesmeny
Mandag
Frokost: 70 g havregryn, 400 g lettmelk, 10 g chiafrø, 20 g grovt peanøttsmør.
Lunsj: 200 g kyllingfilet, 60 g fullkornspasta (skruer) 300 g valgfrie grønnsaker.
Middag: 200 g ørret/laksefilet, 1 avokado (120g), 100 g søtpotet, 100 g mango, 300 g brokkoli (raspes opp og stekes som ris i panna) + 1 ss lett creme fraiche.
Kveldsmat/ mellommåltid: Gainer*
Tirsdag
Frokost: Omelett (4 egg, 200 g sjampinjong, 30 g lettost, 100 g tomat) + 1 stort glass lettmelk.
Frokost: 4 skiver grovt brød, 1 liten boks makrell i tomat, 4 skiver kalkunpålegg.
Lunsj: 60 g fullkornspasta, 150 g kyllingfilet, 1 ss pesto, 300 g valgfrie grønnsaker
Middag: 2 store fullkornstortilla, 200 g karbonadedeig, 1/2 avokado (60 g), 300 g valgfrie grønnsaker, 2 ss lett creme fraiche, 1 ss salsasaus.
Kveldsmat/ mellommåltid: Gainer*
Fredag
Frokost: Overnight oats (Lages klar kvelden før: 60 g havregryn, 10 g chiafrø, 150 g mager vaniljekesam, 100 g lettmelk, 200 g valgfrie bær).
Lunsj: 4 skiver grovt brød, 50 g lettost, 50 g mager kjøttpålegg + 1 eple.
Middag: 200 g hvit fisk (for eksempel torskeloin), 1 ss olivenolje, 400 g søtpotet, 300 g grønnsaker, 1/2 pose Hollandaise saus (dropp smøret og lag sausen med 200 g lettmelk).
Kveldsmat/ mellommåltid: 4 Rugsprø, 3 egg, 1 ss lett majones, 1 YT restitusjonsdrikk.
Lørdag
Frokost: Pannekaker ( 100 g havregryn, 400 g lettmelk, 10 g chiafrø, 2 egg, kardemomme. La røren stå å svelle 20 min før du steker de.) 200 g rørte jordbær som topping.)
Lunsj: Protein-smoothie (200 g bær, 1 stor banan, 200 g mager vaniljekesam/ lett yoghurt, 30 g proteinpulver(jordbær) + 1 sukkerfri saft).
Middag: Valgfri middag ( Eller prøv denne hjemmelagde pizzaen.)
Kveldsmat/ mellommåltid: 1 Skyr + 30 g cashewnøtter.
Søndag
Frokost: 3 grove polarbrød, 3 egg, 1 lite glass lettmelk.
Lunsj: Smoothie (1 stor banan, 200 g bær, 100 g mager vaniljekesam/lett yoghurt + 1 sukkerfri saft).
Middag: Kyllingwrap (1 stor fullkornstortilla, 150 g kyllingfilet,300 g valgfrie grønnsaker, 1 avokado (120 g), 2 ss lett creme fraiche.
*Gainere har ulikt næringsinnhold og porsjonsstørrelser, velg mengde pulver som tilsvarer ca. 600 kalorier. Velger du for eksempel denne gaineren, som er best i test på vår toppliste, kan du ta en halv porsjonsstørrelse.
Gainere inneholder en god sammensetning av karbohydrater og proteiner, i tillegg til noe fett, kreatin og andre mikronæringsstoffer. Det er et fint og enkelt måltid å innta etter trening.
Forslag til middagsgrønnsaker: Asparges, kål, sjampinjong, løk, brokkoli, gulrot, blomkål, paprika, grønnkål, spinat, stangselleri og vårløk.
Se også flere av våre sunne og gode oppskrifter her.
Tips til kostholdsplan
Vei opp matvarene før de stekes/kokes.
Drikk minst 2 liter vann om dagen, mer om du trener.
Få i deg 5 om dagen av grønnsaker, bær og frukt – De med sterkest farge inneholder mest næringsstoffer.
Det er anbefalt å spise 300-450 g ren fisk i uka, hvorav 200 g rød fisk. Spiser du av ulike årsaker lite fisk, er det lurt å ta tilskudd av Omega-3. Det er anbefalt at vi får i oss daglig minst 250 mg EPA/DHA (de viktigste omega-3 fettsyrene).
Blir du oppblåst av proteinpulver kan det være laktosen du reagerer på. Da bør du velge et proteinpulver basert på proteinisolat, som er protein i konsentrert form, helt uten laktose.
Du kan begrense stekefett ved å bare pensle på smør eller olje i panna, ved å bruke vann når du steker, eller steke maten i ovnen.
Pakk maten inn i folie og stek det i ovnen, da blir både kjøtt, fisk og grønnsaker møre og gode på smak.
Ved å trene regelmessig styrke og øke muskelmasse, vil også hvileforbrenningen gå opp, slik at du kan spise mer for å opprettholde samme vekt.
For å opprettholde motivasjonen til å spise sunt gjennom uka, kan det være lurt å ha en dag i uken som du kan spise akkurat det du ønsker. For eksempel lørdagen. Ikke hele dagen, men gjerne middagen/siste måltidet på kvelden. Kos deg med sushi, pizza, burger eller noe annet godt du liker!
For å gå ned i fettprosent og samtidig bevare muskelmasse er…
Dato: Jan 07, 2025
Ernæring
Disse matvarene er viktig for god hjernehelse!
Vi vet at et sunt og variert kosthold er viktig for…
Dato: Jan 06, 2025
Oppskrifter
Laksewok med teriyakisaus og fullkornsnudler
Når målet er å gå ned i fettprosent handler det ikke…
Dato: Jan 06, 2025
HOLD DEG OPPDATERT,
FÅ GRATIS TRENINGSPROGRAM OG KOSTHOLDSPLAN
Litt mer om deg
Få siste nytt innen trening, kosthold, helse og livsstil rett i innboksen din.
Registrer deg nå, og motta et gratis treningsprogram og kostholdsplan som nedlastbar PDF!
TAKK FOR DIN PÅMELDING!
Det kan ta noen minutter før du mottar treningsprogrammet og kostholdsplanen. Sjekk søppelpost- og spammappen din om du ikke mottar noe.
Administrer samtykke
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler for å lagre og/eller få tilgang til enhetsinformasjon. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd eller unike ID-er på dette nettstedet. Å ikke samtykke eller trekke tilbake samtykke kan ha negativ innvirkning på visse funksjoner og funksjoner.
Funksjonell Alltid aktiv
Den tekniske lagringen eller tilgangen er strengt nødvendig for det legitime formålet å muliggjøre bruk av en spesifikk tjeneste som abonnenten eller brukeren uttrykkelig har bedt om, eller for det eneste formålet å utføre overføring av en kommunikasjon over et elektronisk kommunikasjonsnettverk.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistikk
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.Den tekniske lagringen eller tilgangen som utelukkende brukes til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig overholdelse fra din Internett-leverandør eller tilleggsregistreringer fra en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene, vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Den tekniske lagringen eller tilgangen er nødvendig for å opprette brukerprofiler for å sende reklame, eller for å spore brukeren på et nettsted eller på tvers av flere nettsteder for lignende markedsføringsformål.