Gjennomsnittlig kaloribehov for en mann er 2500 kalorier for menn og 2000 kalorier for damer.
Trener du mye og har som mål om å øke muskelmasse bør du spise mer. Tilsvarende må du redusere kaloriinntaket om målet er å gå ned i vekt/redusere fettmassen. Denne kostholdsplanen er med sunn og variert mat og på 2500 kalorier per dag.
(Artikkelen fortsetter under annonsen)

Kostholdsplan på 2500 kalorier
Det er her da tatt utgangspunkt i en mann på 85 kg, som trener styrke regelmessig. (85 x 30 kcal= 2550) Runder ned kaloriene til 2500. Proteinbehov: 85 x 2 =170 g.
Makrofordelingen her er 27/45/28E% for henholdsvis proteiner, karbohydrater og fett, som tilsvarer 169 g proteiner, 281 g karbohydrater og 78 g fett.
Ønsker du en mer nøyaktig utregning av ditt kaloribehov kan du lese mer lenger ned på siden.

Ukesmeny
Mandag
- Frokost: 70 g havregryn, 400 g lettmelk, 10 g chiafrø, 20 g grovt peanøttsmør.
- Lunsj: 200 g kyllingfilet, 60 g fullkornspasta (skruer) 300 g valgfrie grønnsaker.
- Middag: 200 g ørret/laksefilet, 1 avokado (120g), 100 g søtpotet, 100 g mango, 300 g brokkoli (raspes opp og stekes som ris i panna) + 1 ss lett creme fraiche.
- Kveldsmat/ mellommåltid: Gainer*
Tirsdag
- Frokost: Omelett (4 egg, 200 g sjampinjong, 30 g lettost, 100 g tomat) + 1 stort glass lettmelk.
- Lunsj: 4 grove polarbrød, 1 pakke magert kjøttpålegg (110 g), 1 avokado (120 g).
- Middag: 150 g magert storfekjøtt, 1/2 pose wok-grønnsaker, 100 g ris.
- Kveldsmat/ mellommåltid: 40 g proteinpulver, 2 store bananer, 30 g cashewnøtter.
Onsdag
- Frokost: 70 g havregryn, 400 g lettmelk, 10 g chiafrø, 40 g grovt peanøttsmør.
- Lunsj: 1 boks tunfisk i olje, 2 kokte egg, 60 g fullkornspasta (skruer), 300 g grønnsaker.
- Middag: 150 g kyllingfilet, 400 g søtpotet, 200 g grønn asparges, 0,5 pose Bretagnesaus (dropp smøret og lag sausen med 200 g lettmelk).
- Kveldsmat/ mellommåltid: 40 g proteinpulver, 2 store bananer, 30 g pistasjkjerner.


Torsdag
- Frokost: 4 skiver grovt brød, 1 liten boks makrell i tomat, 4 skiver kalkunpålegg.
- Lunsj: 60 g fullkornspasta, 150 g kyllingfilet, 1 ss pesto, 300 g valgfrie grønnsaker
- Middag: 2 store fullkornstortilla, 200 g karbonadedeig, 1/2 avokado (60 g), 300 g valgfrie grønnsaker, 2 ss lett creme fraiche, 1 ss salsasaus.
- Kveldsmat/ mellommåltid: Gainer*
Fredag
- Frokost: Overnight oats (Lages klar kvelden før: 60 g havregryn, 10 g chiafrø, 150 g mager vaniljekesam, 100 g lettmelk, 200 g valgfrie bær).
- Lunsj: 4 skiver grovt brød, 50 g lettost, 50 g mager kjøttpålegg + 1 eple.
- Middag: 200 g hvit fisk (for eksempel torskeloin), 1 ss olivenolje, 400 g søtpotet, 300 g grønnsaker, 1/2 pose Hollandaise saus (dropp smøret og lag sausen med 200 g lettmelk).
- Kveldsmat/ mellommåltid: 4 Rugsprø, 3 egg, 1 ss lett majones, 1 YT restitusjonsdrikk.
Lørdag
- Frokost: Pannekaker ( 100 g havregryn, 400 g lettmelk, 10 g chiafrø, 2 egg, kardemomme. La røren stå å svelle 20 min før du steker de.) 200 g rørte jordbær som topping.)
- Lunsj: Protein-smoothie (200 g bær, 1 stor banan, 200 g mager vaniljekesam/ lett yoghurt, 30 g proteinpulver(jordbær) + 1 sukkerfri saft).
- Middag: Valgfri middag ( Eller prøv denne hjemmelagde pizzaen.)
- Kveldsmat/ mellommåltid: 1 Skyr + 30 g cashewnøtter.
Søndag
- Frokost: 3 grove polarbrød, 3 egg, 1 lite glass lettmelk.
- Lunsj: Smoothie (1 stor banan, 200 g bær, 100 g mager vaniljekesam/lett yoghurt + 1 sukkerfri saft).
- Middag: Kyllingwrap (1 stor fullkornstortilla, 150 g kyllingfilet,300 g valgfrie grønnsaker, 1 avokado (120 g), 2 ss lett creme fraiche.
- Kveldsmat/ mellommåltid: 1 porsjon Energishake.
*Gainere har ulikt næringsinnhold og porsjonsstørrelser, velg mengde pulver som tilsvarer ca. 600 kalorier. Velger du for eksempel denne gaineren, som er best i test på vår toppliste, kan du ta en halv porsjonsstørrelse.
Gainere inneholder en god sammensetning av karbohydrater og proteiner, i tillegg til noe fett, kreatin og andre mikronæringsstoffer. Det er et fint og enkelt måltid å innta etter trening.
Forslag til middagsgrønnsaker: Asparges, kål, sjampinjong, løk, brokkoli, gulrot, blomkål, paprika, grønnkål, spinat, stangselleri og vårløk.
Tips til sunt og godt tilbehør, eller bare som snacks: Grønnkålchips – det perfekte tilbehøret!
Se også flere av våre sunne og gode oppskrifter her.

Tips til kostholdsplan
- Vei opp matvarene før de stekes/kokes.
- Drikk minst 2 liter vann om dagen, mer om du trener.
- Få i deg 5 om dagen av grønnsaker, bær og frukt – De med sterkest farge inneholder mest næringsstoffer.
- Det er anbefalt å spise 300-450 g ren fisk i uka, hvorav 200 g rød fisk.
Spiser du av ulike årsaker lite fisk, er det lurt å ta tilskudd av Omega-3. Det er anbefalt at vi får i oss daglig minst 250 mg EPA/DHA (de viktigste omega-3 fettsyrene). - Blir du oppblåst av proteinpulver kan det være laktosen du reagerer på. Da bør du velge et proteinpulver basert på proteinisolat, som er protein i konsentrert form, helt uten laktose.
- Du kan begrense stekefett ved å bare pensle på smør eller olje i panna, ved å bruke vann når du steker, eller steke maten i ovnen.
- Pakk maten inn i folie og stek det i ovnen, da blir både kjøtt, fisk og grønnsaker møre og gode på smak.
- Ved å trene regelmessig styrke og øke muskelmasse, vil også hvileforbrenningen gå opp, slik at du kan spise mer for å opprettholde samme vekt.
- For å opprettholde motivasjonen til å spise sunt gjennom uka, kan det være lurt å ha en dag i uken som du kan spise akkurat det du ønsker. For eksempel lørdagen. Ikke hele dagen, men gjerne middagen/siste måltidet på kvelden.
Kos deg med sushi, pizza, burger eller noe annet godt du liker! - Tren 3-4 dager i uken.
Anbefalinger av kosttilskudd til kostholdsplan
- Weight-gainer
- Omega-3 kosttilskudd
- Proteinpulver topp 10
- Blandingsprotein med whey og kasein
- Vegansk proteinpulver
Fordeling av makroer
Makronæringsstoffene inneholder ulik mengde kalorier:
- Karbohydrater (1 g)= 4 kalorier
- Proteiner (1 g)= 4 kalorier
- Fett (1 g)= 9 kalorier
De generelle anbefalingene for makronæringsstoffer sier at vi skal få i oss 10-20 E% proteiner, 25-40 E% fett og 45-60 E% karbohydrater.
Men en person som trener mye vil ha behov for mer proteiner enn dette, og anbefalingene varierer mellom 1,2- 2 g proteiner per kilo kroppsvekt.
For og enkelt regne ut hvor mye kalorier du trenger kan du gange vekten din med 30 kalorier.
Ønsker du å gå ned i vekt holder det å redusere 500 kalorier per dag. Vil du opp i vekt kan du legge til 500 kalorier ekstra.
Les også:Slik regner du ut hvor mange kalorier du trenger
For å beregne hvor mange kalorier du trenger, må du først regne ut din BMR (hvileforbrenning).
Hvileforbrenningen beregnes ut fra ulike formler. Kalkulatorer på nett bruker gjerne Mifflin’s formel, for å regne ut dette.
Mifflin’s formel beregner hvileforbrenningen(BMR) slik:
Damer: (10 x vekt(kilo)) + 6,25 x høyde(cm))- (5 x alder(år)) – 161
Menn: (10 x vekt(kg)) + (6,25 x høyde(cm)) – (5 x alder(år)) + 5
Når du har funnet ut hva din BMR er, kan du gange det tallet med den aktivitetsfaktoren (PAL) som tilsvarer ditt aktivitetsnivå per dag.
Daglig aktivitet og aktivitetsfaktor (PAL):
- Rullestolbruker eller sengeliggende: PAL 1,2
- Stillesittende arbeid uten mulighet for bevegelse og uten hard fysisk aktivitet på fritiden: PAL 1,4-1,5
- Stillesittende arbeid med mulighet for bevegelse og uten hard fysisk aktivitet på fritiden: PAL 1,6-1,7
- Stående arbeid: PAL 1,8-1,9
Ekstra aktivitet(30-60 min 4-5 dager i uken i tillegg til aktiviteten nevnt over): +0,3 - Fysisk tung jobb eller veldig mye aktivitet på fritiden: PAL 2,0-2,4
Da har du fått et tall på hvor mange kalorier du bør spise i løpet av en dag, for å opprettholde den vekten du nå ligger på.
Kilder:
Mifflin’s formel – Medscape
De nasjonale kostrådene – Helsedirektoratet