Pull ups er en populær og effektiv baseøvelse for overkroppen, og mange har lyst til å lære seg å mestre den. Det er noen spesialøvelser som kan være smart å legge inn i treningsprogrammet for å mestre denne tunge øverkroppsøvelsen!

Pull ups og chins

I denne artikkelen vil kroppshev i stang med overhåndsgrep bli benevnt som pull ups, det vil si at håndflatene venter fra deg når du holder rundt stangen.

Chins er øvelsen der du trekker deg opp med underhåndsgrep rundt stangen, slik at håndflatene vender mot deg. Noen opplever at de er sterkere i chins når de starter å trene pull ups og chins, men etter hvert når du mestrer begge variantene blir det den øvelsen du trener mest på som du kommer til å oppleve at er lettest.

Fantastisk øvelsen for overkroppen

Å mestre pull ups gir deg muligheten til å inkludere en av de aller beste baseøvelsene for overkroppen i treningen din. Pull ups gir en unik mulighet til å trene ryggmusklene og armene skikkelig tungt.

Å klare å utføre mange repetisjoner eller å løfte egen kroppsvekt pluss ekstra vekter i et vektbelte ser dessuten veldig imponerende ut.

Lær deg pull ups

Pull ups og chins er en av disse øvelsene som man enten klarer eller ikke klarer. Fordi det er en øvelse med egen kroppsvekt vil styrken først og fremst være det som begrenser deg. Men det kan også hende at du ikke klarer å gjøre pull ups fordi du ikke helt har lært hvor mye, og på hvilken måte du skal ta i for å klare å løfte deg selv opp ved bruk av rygg og armer.

En gjenganger hos spesielt kvinner som vil lære seg pull ups er at de ikke tar i tilstrekkelig for at de skal klare å løfte kroppen. Derfor er det lurt å trene spesifikt både på teknikk og styrke.

Spesialøvelser

Øvelsene i denne artikkelen er fine øvelser for deg som har lyst til å lære deg pull ups. De bygger styrke, i tillegg til at de også er overførbare til vanlige pull ups fordi du må lære deg å henge etter armene og kontrollere, koordinere og manøvrere med egen kroppsvekt.

Øvelsene bør inkluderes på en smart måte i et treningsprogram der du får trent igjennom hele kroppen ukentlig. For å sikre progresjon er det viktig å trene regelmessig over en lengre periode, og tren gjerne en eller flere av disse spesialøvelsene to til tre ganger i uken.

1. Modifisert pull ups

Dette er en ganske tung øvelse, og du bør klare å gjøre minst tre av disse før du inkluderer øvelsen i treningsprogrammet ditt.

Heng med armene i turnringer eller i en stang som er i en slik høyde at du kan være nær bakken med setet, men har armene fullt utstrukket. Plasser en benk eller kasse foran deg, og plasser beina på denne.

Deretter bruker du rygg og armer og trekker overkroppen opp, mens du fortsatt har beina på benken. Ha fokus på å holde en så vertikal overkropp som mulig, og senk deg helt ned slik at setet berører underlaget for hver repetisjon.

Når man blir sliten er det vanlig at kroppen retter seg ut slik at det ser ut som en vanlig roøvelse med egen kroppsvekt, i stedet for en pull up. Hvis du trenger å hjelpe til ved å trykke i fra med beina kan du selvsagt gjøre det.

Poenget er å etterligne pull up-bevegelsen ved å øve inn følelsen og det motoriske mønsteret, slik at kroppen begynner å forstå hva den skal gjøre. Det er også en fantastisk øvelse for å bygge både styrke og muskelmasse i overkroppen.

styrketrening

styrketrening

2. Pull ups med strikkhjelp

Dette er en klassisk øvelse for mange som holder på å lære seg pull ups. Strikken hjelper til der det oftest er tyngst, nemlig helt nederst i bunnposisjon når armene er strukket helt ut.

Strikken hjelper deg med å komme i gang med bevegelsen, slik at du får en opplevelse av hvordan det er å trekke deg selv opp mot stangen. Strikken blir slakkere jo høyere opp du trekker deg, og da får du også muligheten til å lære deg å ta i skikkelig for å kunne dra deg helt opp.

styrketrening

3. Pull ups eksentrisk fase

Å trene på den eksentriske fasen, det vil si der musklene strekkes ut mens du bremser bevegelsen, er en god måte å trene opp styrken på i tunge øvelser, som pull ups, dips og push ups. Eksentrisk trening gir faktisk mer muskelskade enn den konsentriske fasen av løftet, og er derfor med på å bygge musklene sterkere og større.

Denne treningsformen bør utøves med forsiktighet, spesielt hvis man ikke er vant til et stort treningsvolum. Fordi graden av muskelskade er høyere enn ved den konsentriske fasen, og fordi musklene jobber eksentrisk med en belastning som er tyngre enn det man klarer konsentrisk, kan det medføre kraftig stølhet. Start derfor med få repetisjoner og få sett.

For å trene på den eksentriske fasen i pull ups må du finne en stang som er i en slik høyde at du klarer å trekke og samtidig hoppe opp slik at haken er i høyde med stangen. Deretter slipper du deg kontrollert ned igjen.

Det er ikke nødvendig å bremse overdrevent, bare slipp deg ned slik du ville gjort dersom du hadde klart vanlige pull ups. Når du begynner å få god kontroll på øvelsen kan du øke tiden i den eksentriske fasen til tre til fem sekunder.

styrketrening

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Kondisjon & løping

Tre intervalløkter du må teste!

Intervalltrening er en svært god treningsmetode for å få bedre kondisjon,…
Dato: Sep 14, 2022
Styrketrening

4 gode øvelser for større triceps

Det skal mer til enn curle og benkpress dersom du ønsker deg…
Dato: Aug 31, 2022
Motivasjon

Arnold Schwarzenegger gir sine tips til hvordan du lærer barna å like trening

Har du noen gang opplevd det vanskelig å utfordrende å motivere…
Dato: Aug 30, 2022
Kondisjon & løping

Dette skjer i kroppen din rett etter en løpetur!

Tror du at du må trene i flere uker og måneder…
Dato: Aug 26, 2022
Styrketrening

6 helsegevinster av styrketrening!

Styrketrening er noe mange driver med fordi de synes det er…
Dato: Aug 18, 2022
Styrketrening

Derfor bør du få mer muskelmasse!

Å trene for å øke muskelmassen kan ved første øyekast virke…
Dato: Aug 17, 2022
Styrketrening

Dette bør du tenke over før du konkurrerer i fitness!

Fitnessesongen er akkurat over i Norge. Derfor florerer det av bilder…
Dato: Aug 16, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Styrketrening

Nybegynner på gymmet – 5 vanlige feil!

Det tar litt tid å komme skikkelig inn i styrketreningen på…
Dato: Aug 09, 2022
Styrketrening

Dette må du gjøre for å endelig få resultatene du ønsker deg!

Ikke noe er så frustrerende som å ha et mål om…
Dato: Aug 05, 2022
Styrketrening

Fordelene med styrketrening du ikke må gå glipp av!

Styrketrening kan virke som en overfladisk treningsform fordi det tradisjonelt sett…
Dato: Aug 03, 2022
Styrketrening

Slik bygger massive brystmuskler!

Tykke og brede brystmuskler er noe mange menn higer etter. Les…
Dato: Jul 29, 2022
Styrketrening

Slik unngår du å miste muskelmasse når du ikke kan trene!

Det kommer perioder livet der trening faktisk ikke kan bli like…
Dato: Jul 27, 2022
Styrketrening

Tre spesialøvelser som gjør deg sterkere i markløft!

Disse variantene av markløft kan gjøre at du endelig bryter gjennom…
Dato: Jul 26, 2022
Sponset

ImpacGun gir en effektiv oppvarming og behandling av muskler og ledd! – Få 900 kr i avslag!

Styrketrening

De 5 beste øvelsene for hamstrings!

Hvis du inkluderer disse øvelsene i treningsprogrammet ditt har du virkelig…
Dato: Jul 19, 2022
Nybegynnere

Hjemmetrening for nybegynnere!

Terskelen kan være lavere for å starte med trening hjemme enn…
Dato: Jul 18, 2022