Nå er samfunnet og treningssentrene åpne igjen, men hjemmetrening er fortsatt populært. Her kan du lese våre anbefalinger for hjemmetreningsutstyr, fra det helt minimalistiske til hjemmetreningsgymmet der man kan trene så å si alt!

Oppblomstring av hjemmetrening

Da Norge ble rammet av covid-19-pandemien skjønte de fleste treningsfolk fort at nå var det hjemmetrening som gjelder. Mange trente utendørs, men da de skjønte at dette kom til å bli langvarig ble det raskt investert i treningsutstyr for hjemmebruk.

I dag er samfunnet åpent igjen, og det samme er treningssentrene. Men det er likevel ikke fullt opp av folk, verken på treningsstudioene eller på gruppetimene.

Mange trener fortsatt hjemme, og kommer mest sannsynlig til å fortsette med det fordi de har skjønt hvilke fordeler det har.

Fordeler med hjemmetrening

De helt åpenbare fordelene med å trene hjemme er at man sparer tid, både på grunn av at man slipper å pakke med seg treningsbagen og gå, sykle eller kjøre til treningssenteret, men også fordi øktene man trener hjemme ofte blir mer effektive og kortere.

Litt avhengig av hvor mye treningsutstyr man har kjøpt kan det også lønne seg økonomisk å trene hjemme, fremfor å betale flere tusen kroner i året for et medlemskort på treningssenter.

Utstyr for hjemmetrening

I utgangspunktet trenger man egentlig ingenting annet enn tøy som er behagelig å bevege seg i for å trene hjemme. Men det kan være motiverende for mange å ha noen valgmuligheter for å opprettholde motivasjonen og få muligheten til å belaste kroppen på forskjellige måter.

Det anbefales å trene både styrketrening og kondisjonstrening ukentlig. Under følger anbefalinger om treningsutstyr for de som ønsker å trene både styrketrening og kondisjonstrening.

Nivå 1 – minimalisten

For å få trent både styrke- og kondisjonstreningsøkter av god kvalitet er det ikke mye utstyr som kreves. For minimalisten, som både ønsker effektive økter og som ikke vil eie for mange ting, er en treningsmatte og en manual det du trenger.

Treningsmatten bør være av god kvalitet, og god å både stå og sitte på, og bør ikke skli på gulvet du har hjemme. Manualen bør være relativt tung, så tung at du ikke klarer å presse den strikt over hodet mer enn 8-10 repetisjoner.

Dette treningsutstyret kan enkelt legges bort i en bod eller et skap når det ikke er i bruk. Hvis du i tillegg investerer i et par gode løpe- eller tursko, vil du også ha muligheten til å bevege deg utendørs. Men når du trener inne hos deg selv går det helt fint å trene uten sko.

Dette kan du bruke utstyret til:

  • Øvelser med egen kroppsvekt. Det finnes massevis av styrkeøvelser med kun egen kroppsvekt som motstand. Du kan også gjøre egne kondisjonsøkter som ikke krever treningsutstyr.
  • Med en manual kan du trene effektiv styrketrening for hele kroppen!
  • Crossfit-økter. Har du en manual er det helt genialt å trene CrossFit-inspirerte økter. Da får du trent både kondisjon og styrketrening i samme økt, og du får inn et stort treningsvolum på kort tid, som gjør at øktene også er svært tidseffektive.

hjemmetrening

Nivå 2 – hobbymosjonisten

Neste nivå er hobbymosjonisten, som liker å trene ofte og variert. Matte og løpe- eller tursko er basisen her også, men i tillegg kommer litt annet utstyr.

For deg som liker å trene litt tyngre styrketrening, og som ønsker å trene for å se en forbedring i prestasjon i form av styrkeøkning og muskelvekst, kan det vært lurt å ha litt mer utstyr tilgjengelig.

Turnringer

Det kan vært smart å ha turnringer som kan henges opp i taket. Det er kanskje ikke så populært å ha de midt i stua, men kanskje det finnes muligheter på et rom som blir lite brukt, eller på balkongen. Turnringene er en super basis for en rekke styrkeøvelser for både overkropp og kjerne, som pull ups, chins, dips, push ups, liggende roing med en og to armer, flyes for både bryst og rygg, hengende beinløft, L-sit og så videre.

Vekter

Av vekter kan det være lurt å oppgradere til manualer i par. Kanskje to eller tre par manualer av ulik vekt, slik at det er mulig å trene tyngre styrketrening. Ett eller to par kettlebells er også en god investering. De kan brukes til CrossFit-inspirerte kondisjonsøkter, og være et tilskudd til styrketreningsøktene, særlig hvis de ikke er samme vekt som manualene du har.

Kondisjonsapparat

Hvis det er plass hjemme hos deg så kan et kondisjonsapparat også være et naturlig tilskudd til samlingen av treningsutstyr. Velg en type du liker og ha plass til. For eksempel tredemølle eller romaskin. Med dette utstyret får du trent svært gode styrke- og kondisjonsøkter. Du kan programmere treningen slik at du får bedre kondisjon, økt muskelvekst og økt styrke.

For å prestere på toppnivå når det kommer til maksstyrke og idrett derimot kan det være smart å oppgradere enda et hakk.

hjemmetrening

Nivå 3 – den dedikerte

Den dedikerte hjemmetreneren er så heldig og har et helt egnet rom for trening, i tillegg til muligheten til å kjøpe dyrere utstyr. Det kan være et rom i garasjen, i kjellerboden eller i boligen. Når man har en del plass til utstyr går det også an å investere i ting som tar litt større plass.

Alt som er nevnt tidligere i artikkelen inngår også i gymmet til den dedikerte: matte, gode løpe- eller tursko, kondisjonsapparat, ett sett turnringer og noen sett manualer og kettlebells.

Stativ, skiver og gulv

Det som kommer i tillegg nå er et stativ for knebøy og markløft, en vektstang, en benk og vektskiver. Sammen med dette utstyret er det også anbefalt å investere i skikkelig treningsgulv i form av tykke matter.

Med dette treningsutstyret er det fullt mulig å trene hele kroppen skikkelig tungt, og er egentlig det eneste du trenger for å øke maksstyrken. De som vil ta det ett steg lengre investerer i vektløfterstang og bumper plates, samt en egnet plattform for vektløfting.

Før du gjør dette kan det være lurt å være sikker på at du har god nok takhøyde for å kunne gjøre rykk og støt, og at treningsrommet (og spesielt gulvet) er egnet for å kunne slippe tunge vekter i bakken fra over hodet.

Musikkanlegg

Har du først skaffet deg så mye utstyr, og er så heldig å ha et eget treningsrom, bør du nesten også ha et skikkelig lydanlegg når du først er i gang.

Du trenger altså ikke massevis av apparater for å trene tung styrketrening for hele kroppen. Ved å velge riktig treningsmetode og øvelse for ditt nivå kan du få knallbra resultater!

hjemmetrening

Styrketrening

Nybegynner på gymmet – 5 vanlige feil!

Det tar litt tid å komme skikkelig inn i styrketreningen på…
Dato: Aug 09, 2022
Styrketrening

Dette må du gjøre for å endelig få resultatene du ønsker deg!

Ikke noe er så frustrerende som å ha et mål om…
Dato: Aug 05, 2022
Styrketrening

Fordelene med styrketrening du ikke må gå glipp av!

Styrketrening kan virke som en overfladisk treningsform fordi det tradisjonelt sett…
Dato: Aug 03, 2022
Styrketrening

Slik bygger massive brystmuskler!

Tykke og brede brystmuskler er noe mange menn higer etter. Les…
Dato: Jul 29, 2022
Styrketrening

Slik unngår du å miste muskelmasse når du ikke kan trene!

Det kommer perioder livet der trening faktisk ikke kan bli like…
Dato: Jul 27, 2022
Styrketrening

Tre spesialøvelser som gjør deg sterkere i markløft!

Disse variantene av markløft kan gjøre at du endelig bryter gjennom…
Dato: Jul 26, 2022
Gratis Treningsprogram

Styrketrening: 4-dagers program med fokus på rumpe, lår og mage!

Å trene styrketrening for hele kroppen gir en balansert fysikk, selv…
Dato: Jul 26, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Styrketrening

De 5 beste øvelsene for hamstrings!

Hvis du inkluderer disse øvelsene i treningsprogrammet ditt har du virkelig…
Dato: Jul 19, 2022
Nybegynnere

Hjemmetrening for nybegynnere!

Terskelen kan være lavere for å starte med trening hjemme enn…
Dato: Jul 18, 2022
Styrketrening

Kom i gang med håndstående – 3 øvelser for nybegynnere!

Det ser imponerende ut å stå og gå på hendene, og…
Dato: Jul 13, 2022
Styrketrening

Velg riktig styrketreningsmetode for din målsetting!

Det er mange måter å trene styrketrening på, og ulike målsettinger…
Dato: Jul 11, 2022
Gratis Treningsprogram

4-dagers treningsprogram for en atletisk fysikk!

Fire økter i uken gir et godt grunnlag for å oppnå…
Dato: Jul 08, 2022
Styrketrening

Dette må du tenke på når du skal trene deg stor og muskuløs!

Det er krevende å trene seg stor og grov, men med…
Dato: Jul 06, 2022
Sponset

Sunt og digg! Nå kan du spare opptil 1099 kr på 4 matkasser!

Styrketrening

5 fordeler med egen kroppsvekttrening

Styrketrening kan gjøres på flere måter, og å trene med egen…
Dato: Jun 28, 2022
Styrketrening

Spesialøvelser for sterkere benkpress!

Disse benkpressvariantene kan bidra til at du endelig bryter gjennom platåer…
Dato: Jun 24, 2022