Nå er samfunnet og treningssentrene åpne igjen, men hjemmetrening er fortsatt populært. Her kan du lese våre anbefalinger for hjemmetreningsutstyr, fra det helt minimalistiske til hjemmetreningsgymmet der man kan trene så å si alt!

Oppblomstring av hjemmetrening

Da Norge ble rammet av covid-19-pandemien skjønte de fleste treningsfolk fort at nå var det hjemmetrening som gjelder. Mange trente utendørs, men da de skjønte at dette kom til å bli langvarig ble det raskt investert i treningsutstyr for hjemmebruk.

I dag er samfunnet åpent igjen, og det samme er treningssentrene. Men det er likevel ikke fullt opp av folk, verken på treningsstudioene eller på gruppetimene.

Mange trener fortsatt hjemme, og kommer mest sannsynlig til å fortsette med det fordi de har skjønt hvilke fordeler det har.

Fordeler med hjemmetrening

De helt åpenbare fordelene med å trene hjemme er at man sparer tid, både på grunn av at man slipper å pakke med seg treningsbagen og gå, sykle eller kjøre til treningssenteret, men også fordi øktene man trener hjemme ofte blir mer effektive og kortere.

Litt avhengig av hvor mye treningsutstyr man har kjøpt kan det også lønne seg økonomisk å trene hjemme, fremfor å betale flere tusen kroner i året for et medlemskort på treningssenter.

Utstyr for hjemmetrening

I utgangspunktet trenger man egentlig ingenting annet enn tøy som er behagelig å bevege seg i for å trene hjemme. Men det kan være motiverende for mange å ha noen valgmuligheter for å opprettholde motivasjonen og få muligheten til å belaste kroppen på forskjellige måter.

Det anbefales å trene både styrketrening og kondisjonstrening ukentlig. Under følger anbefalinger om treningsutstyr for de som ønsker å trene både styrketrening og kondisjonstrening.

Nivå 1 – minimalisten

For å få trent både styrke- og kondisjonstreningsøkter av god kvalitet er det ikke mye utstyr som kreves. For minimalisten, som både ønsker effektive økter og som ikke vil eie for mange ting, er en treningsmatte og en manual det du trenger.

Treningsmatten bør være av god kvalitet, og god å både stå og sitte på, og bør ikke skli på gulvet du har hjemme. Manualen bør være relativt tung, så tung at du ikke klarer å presse den strikt over hodet mer enn 8-10 repetisjoner.

Dette treningsutstyret kan enkelt legges bort i en bod eller et skap når det ikke er i bruk. Hvis du i tillegg investerer i et par gode løpe- eller tursko, vil du også ha muligheten til å bevege deg utendørs. Men når du trener inne hos deg selv går det helt fint å trene uten sko.

Dette kan du bruke utstyret til:

  • Øvelser med egen kroppsvekt. Det finnes massevis av styrkeøvelser med kun egen kroppsvekt som motstand. Du kan også gjøre egne kondisjonsøkter som ikke krever treningsutstyr.
  • Med en manual kan du trene effektiv styrketrening for hele kroppen!
  • Crossfit-økter. Har du en manual er det helt genialt å trene CrossFit-inspirerte økter. Da får du trent både kondisjon og styrketrening i samme økt, og du får inn et stort treningsvolum på kort tid, som gjør at øktene også er svært tidseffektive.

hjemmetrening

Nivå 2 – hobbymosjonisten

Neste nivå er hobbymosjonisten, som liker å trene ofte og variert. Matte og løpe- eller tursko er basisen her også, men i tillegg kommer litt annet utstyr.

For deg som liker å trene litt tyngre styrketrening, og som ønsker å trene for å se en forbedring i prestasjon i form av styrkeøkning og muskelvekst, kan det vært lurt å ha litt mer utstyr tilgjengelig.

Turnringer

Det kan vært smart å ha turnringer som kan henges opp i taket. Det er kanskje ikke så populært å ha de midt i stua, men kanskje det finnes muligheter på et rom som blir lite brukt, eller på balkongen. Turnringene er en super basis for en rekke styrkeøvelser for både overkropp og kjerne, som pull ups, chins, dips, push ups, liggende roing med en og to armer, flyes for både bryst og rygg, hengende beinløft, L-sit og så videre.

Vekter

Av vekter kan det være lurt å oppgradere til manualer i par. Kanskje to eller tre par manualer av ulik vekt, slik at det er mulig å trene tyngre styrketrening. Ett eller to par kettlebells er også en god investering. De kan brukes til CrossFit-inspirerte kondisjonsøkter, og være et tilskudd til styrketreningsøktene, særlig hvis de ikke er samme vekt som manualene du har.

Kondisjonsapparat

Hvis det er plass hjemme hos deg så kan et kondisjonsapparat også være et naturlig tilskudd til samlingen av treningsutstyr. Velg en type du liker og ha plass til. For eksempel tredemølle eller romaskin. Med dette utstyret får du trent svært gode styrke- og kondisjonsøkter. Du kan programmere treningen slik at du får bedre kondisjon, økt muskelvekst og økt styrke.

For å prestere på toppnivå når det kommer til maksstyrke og idrett derimot kan det være smart å oppgradere enda et hakk.

hjemmetrening

Nivå 3 – den dedikerte

Den dedikerte hjemmetreneren er så heldig og har et helt egnet rom for trening, i tillegg til muligheten til å kjøpe dyrere utstyr. Det kan være et rom i garasjen, i kjellerboden eller i boligen. Når man har en del plass til utstyr går det også an å investere i ting som tar litt større plass.

Alt som er nevnt tidligere i artikkelen inngår også i gymmet til den dedikerte: matte, gode løpe- eller tursko, kondisjonsapparat, ett sett turnringer og noen sett manualer og kettlebells.

Stativ, skiver og gulv

Det som kommer i tillegg nå er et stativ for knebøy og markløft, en vektstang, en benk og vektskiver. Sammen med dette utstyret er det også anbefalt å investere i skikkelig treningsgulv i form av tykke matter.

Med dette treningsutstyret er det fullt mulig å trene hele kroppen skikkelig tungt, og er egentlig det eneste du trenger for å øke maksstyrken. De som vil ta det ett steg lengre investerer i vektløfterstang og bumper plates, samt en egnet plattform for vektløfting.

Før du gjør dette kan det være lurt å være sikker på at du har god nok takhøyde for å kunne gjøre rykk og støt, og at treningsrommet (og spesielt gulvet) er egnet for å kunne slippe tunge vekter i bakken fra over hodet.

Musikkanlegg

Har du først skaffet deg så mye utstyr, og er så heldig å ha et eget treningsrom, bør du nesten også ha et skikkelig lydanlegg når du først er i gang.

Du trenger altså ikke massevis av apparater for å trene tung styrketrening for hele kroppen. Ved å velge riktig treningsmetode og øvelse for ditt nivå kan du få knallbra resultater!

hjemmetrening

Trening

Dette er yoga!

17Det er ingen tvil om at yoga er en populær treningsform…
Dato: Jan 17, 2022
Trening

Trening gjort enkelt!

Trening kan virke kompliser og tidkrevende for de som ikke er…
Dato: Jan 10, 2022
Slanking & forbrenning

Slik går du ned i fettprosent på en smart måte!

Å redusere fettprosenten kan for mange være en utfordrende oppgave som…
Dato: Jan 03, 2022
Styrketrening

Styrketrening for deg som har dårlig tid!

Grunnen til at mange ikke trener regelmessig er den evinnelige tidsklemma.…
Dato: Des 20, 2021
Styrketrening

Slik trener du triceps optimalt!

Triceps, musklene på baksiden av overarmen er en stor muskelgruppe i…
Dato: Des 17, 2021
Styrketrening

Push ups for nybegynnere!

Push ups er en populær styrkeøvelse som trener mange muskler i…
Dato: Des 08, 2021
Treningsøkter

Effektiv hjemmetrening – 3 dager i uken

Under serverer vi deg en effektiv og god treningsøkt som kan…
Dato: Des 02, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Styrketrening

Derfor er markløft en øvelse for alle!

Markløft er ofte omtalt som kongen av styrkeøvelser, og det er…
Dato: Nov 25, 2021
Styrketrening

Øk armstyrken ved å trene 21´s!

Bicepscurls og benkpress er fint og flott, men denne treningsmetoden gir…
Dato: Nov 24, 2021
Styrketrening

Tren magemusklene fra alle vinkler!

Det finnes utallige øvelser å velge mellom når det kommer til…
Dato: Nov 17, 2021
Styrketrening

Hvordan vet du når du trenger hviledag fra trening?

Vi blir stadig påminnet om at vi trener for lite og…
Dato: Nov 17, 2021
Styrketrening

Slik trener du gluteusmusklene optimalt!

De siste årene har flere og flere kvinner fått øynene opp…
Dato: Nov 10, 2021
Styrketrening

Trening for muskelvekst versus styrke!

Muskelvekst og styrketrening er populære målsettinger mange har, og fremgangsmåten kan…
Dato: Nov 05, 2021
Sponset

Nå kan du jogge å gå når som helst hjemme! Uten at tredemølla tar plass!

Styrketrening

Tips: 60 sekunder SuperSlow trening

Hvis du synes treningen kan bli kjedelig innimellom, så kan du…
Dato: Okt 15, 2021
Styrketrening

Styrketrening for markerte magemuskler!

Stramme og definerte magemuskler er et ideal for mange som trener,…
Dato: Okt 15, 2021