De fleste som ønsker å ha en sunn og aktiv livsstil har skaffet seg noe treningsutstyr til å ha hjemme i løpet av det siste året. Her er noen tips til hvordan du lykkes med hjemmetreningen!

Løft vekter hjemme!

Det er mange fordeler med å trene styrketrening med vekter, enten det er hjemme eller på treningssenteret. Styrketrening er det som gjør at man får en velproporsjonert og stram kropp gjennom at musklene vokser. Utover de estetiske fordelene gir styrketrening god helse gjennom å styrke skjelettet, musklene og leddene, som er med på å forebygge både arbeids- og belastningsskader og benskjørhet.

Det styrker hjerte og lunger, gir bedre fordøyelse, balanse, mobilitet, holdning, nattesøvn, selvtillit og et bedre forhold til din egen kropp. Dessuten kan der redusere symptomer og tegn på mange kroniske sykdommer som slitasjegikt, ryggsmerter, fedme, hjertesykdom, depresjon og diabetes. Hvem vil vel ikke unne seg selv alle disse fordelene? Det er bare å begynne å løfte vekter der du er!

styrketrening

Utstyr

For å trene styrketrening hjemme trenger du ikke mye utstyr. Du kommer langt med et par manualer, en kettlebell, en treningsstrikk eller en kombinasjon av disse sammen med en god treningsmatte som kan beskytte gulvet ditt og som er god å sitte og ligge på. Man trenger ikke apparater for å få en god styrketreningsøkt.

Fordeler med hjemmetrening

Det er mange fordeler med å trene hjemme. At man sparer tid på å trene hjemme i stedet for å komme seg til og fra treningssenteret er en åpenbar fordel. Dessuten kan det være enklere å få inn en treningsøkt fordi det krever mindre planlegging og logistikk, særlig for familier, for å komme seg ut av huset for å trene. Dersom du er nybegynner kan det være en stor fordel å trene hjemme alene fordi du kan bruke god tid på å lære deg riktig teknikk uten å tenke på at det er andre personer rundt deg som ser på hva du driver med.

Fire vanlige nybegynnerfeil

Her er fire vanlige feil som nybegynner gjør når de begynner med hjemmetrening.

1.Feil teknikk

Hvis du ikke er kjent med styrketrening med vekter fra før er det heller ikke forventet at du vet hvordan du skal løfte riktig. Det skal antakeligvis ganske mye til for at du skader deg ved å løfte feil med vekter du har hjemme, men det er uansett lurt å lære seg riktig løfteteknikk så fort som mulig. Når du vet hvordan du løfter riktig i en øvelse kan du ganske snart legge på mer vekt, og du lærer også å løfte effektivt for å forebygge skader på sikt. Lær deg de grunnleggende bevegelsene som press over hodet, knebøy, trekk-bevegelse og markløft.

Slik gjør du

Bruk litt tid og søk på videoer på youtube som beskriver de øvelsene du ønsker å lære deg. Det er også mange personlige trenere som tilbyr online PT-timer som kan hjelpe deg med å gi deg coching og tilbakemeldinger gjennom skjermen. Hvis du trener på egenhånd, kan du bruke et speil eller filme deg selv for å vurdere og finpusse teknikken din.

2.Dropper oppvarmingen

Det kan være fristende å hoppe over oppvarmingen, men det er i de fleste tilfeller gunstig å legge inn en liten oppvarming. Spesielt hvis du kommer rett fra sofaen og skal ta deg en treningsøkt.

Slik gjør du

Få i gang de musklene du skal trene gjennom å for eksempel gjøre ulike dynamiske oppvarmingsøvelser. Hvis du har flere vekter, kan du også gjøre ett eller to sett av de øvelsene du skal gjøre med lettere vekter før du starter på arbeidssettene.

styrketrening

3.Bruker de samme vektene måned etter måned

For å få resultater i form av å bli sterkere, få en strammere kropp og større muskler er du nødt til å ha en progresjon i styrketreningen. Hvis du trener for lett og ikke utfordrer deg selv vil resultatene utebli. Det er kanskje ikke så lett å øke vektene du bruker hvis du trener hjemme, men det er mange muligheter til å gjøre øvelser mer utfordrende uten å ha tilgang på veldig tunge vekter.

Slik gjør du

Du kan for eksempel gjøre øvelsene i langsomt tempo eller ha langsom eksentrisk fase, trene ettbensøvelser, gjøre flere repetisjoner på kortere tid enn før, legge til strikkmotstand og lære mer avanserte varianter av øvelser med egen kroppsvekt. Har du mulighet til å investere i litt tyngre vekter etter hvert er det en enkel måte å sikre progresjon på.

4.Har ikke treningsprogram

Hvis du trener ulike økter du finner på Instagram eller YouTube uten noen systematisk progresjon i treningen din er det helt fint. Det aller viktigste er at du får trent, og synes det er gøy. Hvis du derimot har ønsker om å oppnå spesifikke resultater med treningen din er det smart å trene etter et treningsprogram som er designet for din målsetting.

Slik gjør du

Det finnes mange gode treningsprogrammer gratis på internett for de aller fleste målsettinger, både innen styrketrening og kondisjonstrening. Det finnes også forskjellige apper som tilbyr det samme. Hvis du vil bruke penger på å få et individuelt tilpasset program finnes det en haug av personlige trenere som tilbyr denne tjenesten.

Kilder

Norsk helseinformatikk

Cnet.com

Susanne Soydan

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Styrketrening

Fordeler med hjemmetrening

I over ett år har mange av oss trent hjemme på…
Dato: Jul 28, 2021
Styrketrening

Tips: Markløft som bygger muskler

Styrk hamstrings og gjør kroppen mer robust mot potensielle skader med…
Dato: Jul 27, 2021
Trening

Tren interaktivt med noen av Norges beste trenere! Gratis i 14 dager!

Nå kan du trene interaktivt med Norges beste trenere. Tren med…
Dato: Jul 26, 2021
Styrketrening

Styrketrening med kettlebells – film av spesialøvelser!

Det er mange som har gått til anskaffelse av treningsutstyr til…
Dato: Jul 26, 2021
Styrketrening

Kom deg ut og tren magemusklene med denne 7 minutters økta!

Sol, varme og sommer! Hva passer bedre enn en effektiv utendørs…
Dato: Jul 23, 2021
Nybegynnere

De 6 verste tingene du kan gjøre for større biceps

Går du med en drøm å bygge store og sterke biceps…
Dato: Jul 22, 2021
Kondisjon & løping

Slik velger du riktig løpesko!

Å finne den perfekte løpeskoen blant en jungel av ulike sko…
Dato: Jul 20, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Styrketrening

Stagnering- Slik unngår du at treningen stopper opp!

Enten du trener styrke eller kondisjon, vil du på ett eller…
Dato: Jul 20, 2021
Styrketrening

Styrketrening i utendørs treningspark – øvelser uansett nivå!

Det er fortsatt noen måneder igjen av årets utetreningssesong. Det dukker…
Dato: Jul 19, 2021
Styrketrening

Toveis Wrist-Curl for effektiv underarmstrening!

Utfordre deg selv med å trene underarmene. Denne toveis trist-curl´n er perfekt…
Dato: Jul 15, 2021
Kondisjon & løping

Derfor bør du trene intervaller om du ønsker å komme i form raskt!

Ingenting er så effektivt for oksygenopptaket og kondisjonen som intervalltrening. Det…
Dato: Jul 12, 2021
Styrketrening

Sterkere armer helt uten vekter!

Denne økta med utelukkende kroppsvektsøvelser er langt tøffere enn den ser…
Dato: Jul 12, 2021
Gratis Treningsprogram

15 minutters treningsøkt for styrke, kondisjon og fettforbrenning!

Hører du til blant de som tror at styrketrening ikke kan…
Dato: Jul 08, 2021
Sponset

Slik oppnår du slankemålet ditt raskere – Rask vektnedgang uten sult og søtsug!

Styrketrening

Slik blir du råsterk i knebøy!

De siste årene har det blitt mer og mer populært å…
Dato: Jul 07, 2021
Styrketrening

Arnold Schwarzenegger 21´s og front knebøy

Bygg muskelstyrke og holdning med denne tøffe øvelsen inspirert av selveste…
Dato: Jul 06, 2021