Å ha trening som en regelmessig vane er noe veldig mange ønsker, og det har store helseeffekter. På denne tiden av året er det mange som setter seg mål som har med trening og helse å gjøre, og som starter opp med nye treningsrutiner. Å få de gode vanene til å bli langvarige krever litt innsats, men det er fullt mulig å få til!

At mange får til å trene regelmessig i januar, men siden detter av rutinen sin er en kjensgjerning. Her kan du lære noen tips for hvordan du kan gjøre trening til en vane som varer!

Ikke bryt vanen

Det beste tipset for å opprettholde en vane er å ikke bryte den i utgangspunktet. Det er kanskje et tips som er for sent for noen, men et viktig poeng. Mange opplever hvor vanskelig det er å komme i gang igjen etter en periode uten trening. Finn en treningsfrekvens som du vet at det er realistisk for deg å opprettholde, og hold deg til den, selv om det er bare en økt i uken.

trening

Vær dedikert i 30 dager

Sett opp et visst antall dager du skal trene i kalenderen din i en hel måned, og hold deg til avtalene dine med deg selv. På denne måten trenger du ikke å lure på om du skal trene eller ikke, du bare gjennomfører det som står. Øktene trenger ikke å være lange, en liten økt på stuegulvet er like bra som en spinningtime eller en tung styrkeøkt på treningssentret. Bare gjør noe de dagene du har satt opp at du skal trene. Fullfør denne måneden, og du er på god vei til å skape en varig vane.

Møt opp

Å bare møte opp til trening er ofte godt nok. Ikke tenk på hvor mye du skal løfte, eller hvor mange kalorier du skal forbrenne. Bare ha fokus på å møte opp og gjør så godt du kan, så er du på god vei til å skape en vane som varer.

Planlegg trening når du har tid

Det er lurt å planlegge treningsøkten til et tidsrom i uken der det ikke er så mye annet som skjer. Hvis du har mange ting å gjøre rundt tiden du planlegger trening er det en sjanse for at treningen blir nedprioritert hvis de andre tingene tar lengre tid, eller krever mer energi enn forventet. Legg økten til en tid eller dag der det er størst mulighet for at den blir gjennomført.

trening

Gjør det som er gøy

Det finnes et hav av treningsformer å velge mellom, og å trene på treningssenter eller jogge ute er ikke for alle. Det finnes ingen fasit på hva som er riktig trening, det aller viktigste er at du er fysisk aktiv på en eller annen måte for å opprettholde god helse. Hvis du har prøvd å trene, men detter ut av rutinene etter kort tid fordi du ikke trives med aktiviteten du har valgt er det på tide å se etter noe annet. Ikke gi opp, plutselig finner du en treningsform du elsker!

Synlig kalender

Ha en kalender hengende et synlig sted, som for eksempel på kjøleskapet. Sett et stort kryss på de dagene du trener. På den måten ser du visuelt hvor lang tid det går mellom hver økt, og det kan skape motivasjon til å få flere kryss ved å trene regelmessig.

Treningskompis

Å trene sammen med en venn kan øke motivasjonen for å gå på trening fordi du får vært sosial samtidig som du trener. Det er også enklere for noen å overholde en avtale når de skal møte noen andre, og ikke bare har en avtale med seg selv om å trene.

trening

Skap et ritual

Det er enklere å opprettholde treningen som en vane hvis den foregår på samme dag og til omtrent samme tidspunkt. Velg deg en dag og klokkeslett som er øremerket for trening, og hold denne avtalen med deg selv (eller treningskompisen din) så langt det lar seg gjøre. Å gå på en fast gruppetime der du møter samme instruktør til samme dag og tid kan også gjøre det enklere å forplikte seg.

Få det gjort

Hvis du får trent rett etter frokost, eller på vei til eller fra jobb, øker det sjansen for at treningen blir noe av. Hvis du utsetter treningen til kvelden, etter å ha vært på jobb eller skole, har spist middag og rukket å sette deg godt ned i sofaen blir dørstokkmilen fort mye høyere for å komme seg i aktivitet igjen.

Vaner før utstyr

Noen som vil starte med gode treningsrutiner som begynner med å bruke tid på å handle utstyr eller treningstøy som de strengt tatt ikke trenger. Bruk heller tiden på å skape en vane før du investerer i dyre ting. Det viktigste er tross alt at treningen blir noe av! Men det er et poeng at noen blir mer motivert til å gjennomføre treningen hvis de har eksempelvis kule pulsklokker og behagelige og funksjonelle treningsklær.

Belønning

Belønninger fungerer faktisk for motivasjon. Sett deg et mål om for eksempel et visst antall treningsøkter i løpet av en måned eller at du har gått et visst antall skritt hver dag, og gi deg selv en belønning når du når målet ditt. Belønningen kan være så stor eller liten som du vil, og det kan gjerne være noe du uansett ønsker deg eller sparer til, og som du utsetter til du når treningsmålet ditt.

trening

Gjør det for deg selv

Trening og fysisk aktivitet, både for prestasjon og helse, bør være et resultat av indre motivasjon. Det vil si at du er aktiv fordi du har lyst, fordi det skaper velvære for deg og fordi du vet at det er bra for din egen helse. Det motsatte er ytre motivasjon, der du for eksempel trener for å forme kroppen fordi det er et direkte eller indirekte press fra miljøet eller samfunnet rundt deg å se ut på en spesiell måte. Hvis du har en sunn og aktiv livsstil fordi du liker det du holder på med bidrar det til å skape gode livsstilsvaner som kommer til å vare lenge.

Susanne Soydan

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Styrketrening

Denne treningsmetoden bygger 50% mer muskler på 8 uker

Det handler ikke bare om hvor mye du løfter, men hvordan du løfter. Denne…
Dato: Jan 14, 2021
Styrketrening

Slik fikk Supermann armer av stål!

Supermann besitter en rimelig ok dose styrke. Trikset for armer av…
Dato: Jan 12, 2021
Gratis Treningsprogram

Månedens hjemmetreningsøkt med en manual

Hjemmetrening er fortsatt høyaktuelt, og denne styrkeøkten trenger du bare en…
Dato: Jan 11, 2021
Nybegynnere

Kondisjonstrening vs. styrketrening – De viktigste forskjellene!

Både kondisjonstrening og styrketrening har sine klare fordeler, men avhengig av…
Dato: Jan 09, 2021
Styrketrening

Slik tar du din første pull-up!

Pull-ups er en av de mest imponerende og effektive øvelsene du…
Dato: Jan 07, 2021
Nybegynnere

Slik velger du riktig vekt!

Hvor tungt skal du egentlig løfte? Denne artikkelen gir deg svar på…
Dato: Jan 05, 2021
Nybegynnere

De vanligste feilene ved hjemmetrening!

Unngå feiltrening, dårligere treningseffekt og risiko for skader ved å trene…
Dato: Jan 05, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Gratis Treningsprogram

Treningsprogram: Fullkroppsprogram for nybegynnere!

Kom i form med et gjennomtenkt og effektivt 3-dagers fullkroppsprogram! Her…
Dato: Jan 04, 2021
Nybegynnere

Slik kommer du i gang med treningen!

Nytt år. Nye muligheter! Kickstart året med gode rutiner og holdninger,…
Dato: Jan 01, 2021
Styrketrening

Forbrenn fett, bygg muskler og prester bedre!

Kroppen din besitter noen unike egenskaper. Men, selv om den egentlig gjør et smart…
Dato: Des 30, 2020
Styrketrening

Tips: Tren hele kroppen med gresshoppe push-up

Navnet på øvelsen høres kanskje ikke særlig imponerende ut, men øvelsen…
Dato: Des 28, 2020
Styrketrening

Derfor mister du ikke mer styrke etter en treningspause!

Har du opplevd å gå en lengre periode uten trening, enten…
Dato: Des 23, 2020
Styrketrening

Den perfekte lengden på pausen mellom settene!

Korte eller lange pauser mellom settene? Korte pauser gjør at du…
Dato: Des 22, 2020
Gratis Treningsprogram

Tung skulderøkt med egen kroppsvekt

Hvis du trenger inspirasjon og vil kjøre en skikkelig tøff treningsøkt…
Dato: Des 21, 2020
Styrketrening

Færre alternativer, mer muskler!

Du bygger større muskler på et treningssenter med mange maskiner enn…
Dato: Des 21, 2020
Styrketrening

6 idiotiske ting som vektløftere krangler om!

Noen ting virker viktigere enn de faktisk er. Hva som er…
Dato: Des 18, 2020