Å ha trening som en regelmessig vane er noe veldig mange ønsker, og det har store helseeffekter. På denne tiden av året er det mange som setter seg mål som har med trening og helse å gjøre, og som starter opp med nye treningsrutiner. Å få de gode vanene til å bli langvarige krever litt innsats, men det er fullt mulig å få til!

At mange får til å trene regelmessig i januar, men siden detter av rutinen sin er en kjensgjerning. Her kan du lære noen tips for hvordan du kan gjøre trening til en vane som varer!

Ikke bryt vanen

Det beste tipset for å opprettholde en vane er å ikke bryte den i utgangspunktet. Det er kanskje et tips som er for sent for noen, men et viktig poeng. Mange opplever hvor vanskelig det er å komme i gang igjen etter en periode uten trening. Finn en treningsfrekvens som du vet at det er realistisk for deg å opprettholde, og hold deg til den, selv om det er bare en økt i uken.

trening

Vær dedikert i 30 dager

Sett opp et visst antall dager du skal trene i kalenderen din i en hel måned, og hold deg til avtalene dine med deg selv. På denne måten trenger du ikke å lure på om du skal trene eller ikke, du bare gjennomfører det som står. Øktene trenger ikke å være lange, en liten økt på stuegulvet er like bra som en spinningtime eller en tung styrkeøkt på treningssentret. Bare gjør noe de dagene du har satt opp at du skal trene. Fullfør denne måneden, og du er på god vei til å skape en varig vane.

Møt opp

Å bare møte opp til trening er ofte godt nok. Ikke tenk på hvor mye du skal løfte, eller hvor mange kalorier du skal forbrenne. Bare ha fokus på å møte opp og gjør så godt du kan, så er du på god vei til å skape en vane som varer.

Planlegg trening når du har tid

Det er lurt å planlegge treningsøkten til et tidsrom i uken der det ikke er så mye annet som skjer. Hvis du har mange ting å gjøre rundt tiden du planlegger trening er det en sjanse for at treningen blir nedprioritert hvis de andre tingene tar lengre tid, eller krever mer energi enn forventet. Legg økten til en tid eller dag der det er størst mulighet for at den blir gjennomført.

trening

Gjør det som er gøy

Det finnes et hav av treningsformer å velge mellom, og å trene på treningssenter eller jogge ute er ikke for alle. Det finnes ingen fasit på hva som er riktig trening, det aller viktigste er at du er fysisk aktiv på en eller annen måte for å opprettholde god helse. Hvis du har prøvd å trene, men detter ut av rutinene etter kort tid fordi du ikke trives med aktiviteten du har valgt er det på tide å se etter noe annet. Ikke gi opp, plutselig finner du en treningsform du elsker!

Synlig kalender

Ha en kalender hengende et synlig sted, som for eksempel på kjøleskapet. Sett et stort kryss på de dagene du trener. På den måten ser du visuelt hvor lang tid det går mellom hver økt, og det kan skape motivasjon til å få flere kryss ved å trene regelmessig.

Treningskompis

Å trene sammen med en venn kan øke motivasjonen for å gå på trening fordi du får vært sosial samtidig som du trener. Det er også enklere for noen å overholde en avtale når de skal møte noen andre, og ikke bare har en avtale med seg selv om å trene.

trening

Skap et ritual

Det er enklere å opprettholde treningen som en vane hvis den foregår på samme dag og til omtrent samme tidspunkt. Velg deg en dag og klokkeslett som er øremerket for trening, og hold denne avtalen med deg selv (eller treningskompisen din) så langt det lar seg gjøre. Å gå på en fast gruppetime der du møter samme instruktør til samme dag og tid kan også gjøre det enklere å forplikte seg.

Få det gjort

Hvis du får trent rett etter frokost, eller på vei til eller fra jobb, øker det sjansen for at treningen blir noe av. Hvis du utsetter treningen til kvelden, etter å ha vært på jobb eller skole, har spist middag og rukket å sette deg godt ned i sofaen blir dørstokkmilen fort mye høyere for å komme seg i aktivitet igjen.

Vaner før utstyr

Noen som vil starte med gode treningsrutiner som begynner med å bruke tid på å handle utstyr eller treningstøy som de strengt tatt ikke trenger. Bruk heller tiden på å skape en vane før du investerer i dyre ting. Det viktigste er tross alt at treningen blir noe av! Men det er et poeng at noen blir mer motivert til å gjennomføre treningen hvis de har eksempelvis kule pulsklokker og behagelige og funksjonelle treningsklær.

Belønning

Belønninger fungerer faktisk for motivasjon. Sett deg et mål om for eksempel et visst antall treningsøkter i løpet av en måned eller at du har gått et visst antall skritt hver dag, og gi deg selv en belønning når du når målet ditt. Belønningen kan være så stor eller liten som du vil, og det kan gjerne være noe du uansett ønsker deg eller sparer til, og som du utsetter til du når treningsmålet ditt.

trening

Gjør det for deg selv

Trening og fysisk aktivitet, både for prestasjon og helse, bør være et resultat av indre motivasjon. Det vil si at du er aktiv fordi du har lyst, fordi det skaper velvære for deg og fordi du vet at det er bra for din egen helse. Det motsatte er ytre motivasjon, der du for eksempel trener for å forme kroppen fordi det er et direkte eller indirekte press fra miljøet eller samfunnet rundt deg å se ut på en spesiell måte. Hvis du har en sunn og aktiv livsstil fordi du liker det du holder på med bidrar det til å skape gode livsstilsvaner som kommer til å vare lenge.

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Styrketrening

Derfor er markløft en øvelse for alle!

Markløft er ofte omtalt som kongen av styrkeøvelser, og det er…
Dato: Nov 25, 2021
Styrketrening

Øk armstyrken ved å trene 21´s!

Bicepscurls og benkpress er fint og flott, men denne treningsmetoden gir…
Dato: Nov 24, 2021
Styrketrening

Tren magemusklene fra alle vinkler!

Det finnes utallige øvelser å velge mellom når det kommer til…
Dato: Nov 17, 2021
Styrketrening

Hvordan vet du når du trenger hviledag fra trening?

Vi blir stadig påminnet om at vi trener for lite og…
Dato: Nov 17, 2021
Styrketrening

Slik trener du gluteusmusklene optimalt!

De siste årene har flere og flere kvinner fått øynene opp…
Dato: Nov 10, 2021
Styrketrening

Trening for muskelvekst versus styrke!

Muskelvekst og styrketrening er populære målsettinger mange har, og fremgangsmåten kan…
Dato: Nov 05, 2021
Styrketrening

Nybegynnere – slik blir du sterkere!

Hvis du aldri har trent med vekter før og er klar…
Dato: Okt 18, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Styrketrening

Tips: 60 sekunder SuperSlow trening

Hvis du synes treningen kan bli kjedelig innimellom, så kan du…
Dato: Okt 15, 2021
Styrketrening

Styrketrening for markerte magemuskler!

Stramme og definerte magemuskler er et ideal for mange som trener,…
Dato: Okt 15, 2021
Styrketrening

Nyttig utstyr til styrketreningen!

De fleste som har trent styrketrening i noen år begynner å…
Dato: Okt 14, 2021
Treningsøkter

Treningsøkt: 5 minutter som fyrer opp beina

Sett fyr på beinmuskulaturen, få opp pulsen og og forbrenn kalorier…
Dato: Okt 14, 2021
Styrketrening

Tren både biceps og triceps med Crucifix Flex!

Du bygger neppe like store armmuskler ved å knele foran et…
Dato: Okt 13, 2021
Treningsøkter

Treningsøkt – Fullkropps HIIT-økt med manualer

Instagram-stjerne og anerkjent trener - Josh Webb deler en av sine…
Dato: Okt 11, 2021
Sponset

Dette produktet har flere positive helseeffekter enn de fleste er klar over. Og ja, de er dokumentert og vitenskapelig bevist!

Styrketrening

Prøv 7-4-7 markløft for å booste prestasjonen!

Denne varianten av markløft bygger muskler, øker arbeidskapasiteten og forbrenner fett! Prøv…
Dato: Okt 10, 2021
Styrketrening

Tips: En superøvelse for de skrå magemusklene

De fleste trener magen, men veldig mange terner den feil. Her…
Dato: Okt 07, 2021