En god pulsklokke kan bidra til å gi deg ekstra motivasjon til å trene, og ikke minst til å trene bedre!

De siste årene har utvalget av pulsklokker og treningsarmbånd eksplodert. I et marked hvor Polar var enerådende fra starten av 1980-tallet til langt utover 2000-tallet, finnes det nå en rekke produsenter. Garmin, TomTom, Fitbit, Timex, Suunto med flere, er alle produsenter av klokker som produserer pulsklokker. Men kan pulsklokka bidra til å gjøre treningen din mer effektiv og moro? Til å gi deg ny motivasjon?

Pulsklokker er for alle

Da de første pulsklokkene kom på markedet var det i hovedsak tiltenkt de som gikk under kategorien «ivrig mosjonister» og «idrettsutøvere». Funksjonsmessig var de relativt enkle. De målte pulsen her og nå, samt gjennomsnitt- og makspuls for økta. I ettertid kunne man legge inn datafilen fra klokka på pc-en å analysere dataene fra økta.

I senere tid har pulsklokkene gått over fra å være 100% dedikerte pulsklokker, til å være smartklokker og multisportklokker som passer for alle.

Nå er det ikke lenger bare puls som registreres, men søvn, pusterytme, kaloriforbruk, skritt, oksygenmetning, høyde, lufttrykk, distanse, hastighet, total stigning/senkning, værmelding, varsler fra mobilen, musikkspiller osv..

 

De mest inspirerende funksjonene

Vi plukker ut noen enkeltfunksjoner som vi synes er mer motiverende enn andre og ser på hva disse kan gjøre. Det er gjerne Garmin, Polar, Suunto og som sees på som de tre virkelig store innen segmentet multisportklokker, med Coros som en meget sterk utfordrer. At de ulike produsentene tilbyr noenlunde like funksjoner med litt ulikt navn er ganske vanlig.

8437fa924ebac3d561d198db1ea09021_original

Virtual Partner / Virtual Racer

Alt etter om du løper, sykler eller går på ski, virtuell pratner/racer er en funksjon som er lovprist av mange Garmin-fans (Polar har sin egen variant). ”Virtual partner” er som det fremgår av navnet, en ”liksom treningskamerat” som du konkurrerer mot under treningsøkta. Det kan være deg selv eller en definert ”robot” som du har laget selv. Konseptet går ut på at du før økta stiller inn den virtuelle partneren til å holde et bestemt tempo, for eksempel 12 km/t. Når du starter klokka så vil displayet vise en figur som forestiller den virtuelle partneren og en figur som er deg. Du vil hele tiden ha oversikt over hvem som leder kappløpet, og hvor langt foran, eventuelt bak, du ligger.

En annen virkelig artig funksjon er at du kan konkurrere mot deg selv fra en tidligere treningsøkt. Har du løpt den faste 5km runden din tidligere i uke, så kan du velge å løpe mot deg selv fra nøyaktig den dagen. Da er figuren som tidligere forestilte den virtuelle partneren nå deg selv, men fra den første økta.

 

Finn tilbake til start

Funksjonen er ingen revolusjon i seg selv og er noe de fleste klokker med innebygd GPS har, men den kan gi mye moro. Tenk deg at du er på reise til et ukjent sted i forbindelse med jobb, ferie, gjennomfart, etc.. Du har nøyaktig 6o minutter du kan disponere til trening, men du er totalt ukjent i byen og området. Her kommer ”finn tilbake til start”-funksjonen til sin rett. Det er nemlig så enkelt at i det du starter klokka så aktiveres gps-en og klokka vet dermed hvor du er. Når du begynner å nærme deg en halvtimes løping/sykling så kan du velge ”finn tilbake til start” og klokka guider deg lett tilbake til utgangspunktet.

 

Pulsmåling på håndleddet

Etter at optisk pulsmåler (pulsmåling på håndleddet) gjorde sin inntreden har muligheten for å måle pulsen 24/7 ligget til rette. Både Polar og Garmin samarbeider med anerkjente firmaer som jobber med analyse av fysiologiske data og som har utviklet algoritmer for å kunne få mest mulig informasjon ut av hjertedata. Dette har bidratt til at treningsklokkene kan overvåke helsetilstanden vår, anslå restitusjonstid etter en treningsøkt, analysere søvndata og våkentid, redusere faren for overtrening, med mer. Ikke minst kan klokkene  gi oppmuntrende varsler om at det er på tide å bevege på kroppen, og enkelte modeller kan komme med konkrete forslag til øvelser og treningsøkter basert på dagsformen din.

a4d8f47675f32f6345f81616d95d2c532ac36d17

Klokka vet ”alt” om deg

Klokka kan registrere stegfrekvens, skrittlengde, vertikal bevegelse og tid med bakkekontakt . Dette er gull verdt for den virkelige treningsbevisste som ønsker alle data fra treningsøkta i jakten på de små forbedringene i treningsarbeidet. For vanlige mosjonister er ikke all informasjonen like relevant, men det programvaren er designet slik at alle dataene forenkles og klokka gir en tilbakemelding på om vi trener riktig og eventuelt opplever fremgang/stagnasjon. Den kan også guide deg til å holde riktig tempo og frekvens gjennom økta enten du løper eller sykler.

”Etter noen uker med trening vet klokka mer om din egen treningsstatus enn deg selv”.

 
Optisk pulsmåling har gjort klokkene mer ”personlige” og de lærer deg å kjenne etter lengre tids bruk. Fra første gang du tar på deg klokken og begynner å trene, vil det gjerne ta et par uker med aktivt bruk før den kjenner deg godt. Når den vet hvor aktiv du er i løpet av en toukers periode, så kan den anslå hvor raskt du for eksempel løper en 10 km, halvmaraton eller helmaraton. I tillegg vil anslaget for restitusjonstid bli mer nøyaktig og beregningen for treningseffekten etter hver økt

Pulsklokke styrketrening

Hva med pulsklokke for styrketrening?

Felles for alle de store produsentene er utfordringen som ligger i å tilpasse klokkene til styrketrening. Styrketrening gjennomføres gjerne annerledes fra utholdenhetstrening, og istedenfor lange økter i jevnt tempo, kjøres det gjerne kortere sett med X antall repetisjoner med pause mellom hvert sett. Denne formen for trening er utfordrende for pulsklokkene å forstå. Vektløfting er en eksplosiv form for trening, og som regel rekker ikke kroppen å nå veldig høy puls til tross for at den løfter maksimal vekt av det den klarer. Når neste sett er i gang, har ikke pulsen falt tilbake til utgangspunktet. Man blir hele tiden liggende å vake i en lav pulssone, enda man faktisk trener hardt. Klokka baserer alle målingene på hjerterytmen og vil derfor tro at du har utført en kort og lett treningsøkt.

Likevel, flere produsenter har kommet med egn aktivitetsprofiler for styrketrening, og enkelte modeller fra blant annet Garmin, er i stand til å gjenkjenne øvelsene, antallet sette og reps når du utfører de. En god modell for dette er for eksempel Garmin Vivoactive 4.

 

Dedikerte treningsprogrammer

De fleste produsentene har etter hvert svært gode og enkle treningsprogrammer på sine respektive hjemmesider. Her kan du tilpasse planene selv og deretter overføre de til klokka. Når du starter en økt vil klokka guide deg gjennom økta helt fra oppvarming til eventuell nedvarming. Skal du gjennomføre intervaller på for eksempel 4×4 min på 80-90% av makspuls med 1,5 min pause mellom dragene, vil klokka telle ned tiden for hvert av dragene og pausene, samt sørge for å gi deg beskjed om du er innenfor pulssonen du skal være.

 

De enkle, men viktige funksjonene

Kaloriberegning er noe de fleste produsentene etter hvert har blitt veldig gode på. Kombinasjonen av dine fysiologiske mål, puls, intensitet, varighet og total treningsbelastning, gir et helhetlig bilde på hvor mange kalorier du har forbrent under selve treningsøkta og totalt gjennom hele dagen. Polar kaller dette Smart kalorier, Garmin, Suunto og Fitbit har andre navn på det. Flere klokker gir deg også en tilbakemelding etter hver enste økt og forteller deg hvilke fordeler du har oppnådd med den spesifikke økta. For eksempel vil du etter en relativt hard løpetur få beskjeden:

Bra jobba! Du har forbedret din aerobe kondisjon, hastighet og evne til å opprettholde høy intensitet over lengre tid!”
 
Tilsvarende tilbakemeldinger vil du få etter andre økter som rolig langkjøring, restitusjonstrening m.m..

Dame som løper med pulsklokke

GPS/Høydemåler/Barometer

For deg som er glad i å gå tur ute og kanskje trives best i fjellet, så vil høydemåler og barometer kunne være en inspirasjonskilde. Dette sørger for at du hele tiden kan holde øye med hvor mange høydemeter du har samlet i sekken i løpet av dagens tur. Kanskje kan du sette deg mål om en bestemt antall høydemeter i løpet av en´ måned?

GPS-en gir deg selvsagt all informasjon du trenger om distanse og hastighet, og her er det også mulig å bruke klokka som et verktøy for å nå mål man har satt. Har du laget et treningsprogram på forhånd som du har sendt over til klokka, og dagens økt sier 10 km løping i rolig tempo, så vil klokka til enhver tid ha oversikt over hvor langt du har løpt, har igjen å løpe, og ikke minst anslått tid til når du er ferdig. Vår absolutt favoritt blant «outdoor»-modellene er Garmin Fenix 6 Pro, eventuelt den rimeligere varianten Garmin Instinct Solar.

 

Til slutt

Mulighetene er med andre ord VELDIG mange. Den moderne pulsklokken inntar på en måte rollen som personlig trener, selv om den på ingen måte skal erstatte denne delen av markedet. Det vesentlige er at klokken er noe du har med deg overalt til enhver tid, og som kan fungere som en veileder og motivator i hverdagen. Du trenger ikke den dyreste klokka for å komme i gang, men regn med minst 1500kr på bordet. Det er som med det meste, ”du får det du betaler for”. Men hva som er behovet er et helt annet spørsmål…

Pulsklokken som passer deg: Best i test pulsklokker!

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Motivasjon

Hvordan legge opp treningen i en travel hverdag!

I en hektisk hverdag kan treningen fort bli nedprioritert om du…
Dato: Apr 22, 2024
Motivasjon

Morgentrening – Fordelene med å trene om morgenen!

Det er tungt å stå opp tidlig om morgenen for å…
Dato: Apr 19, 2024
Helse og livsstil

Hormonene som påvirker vekten vår!

Mange av hormonene i kroppen har innvirkning på vekten vår. Hormonene…
Dato: Apr 10, 2024
Skadeforebyggende

Viktigheten av riktig oppvarming og nedkjøling – Forebygging av skader og optimal ytelse!

Å trene regelmessig er en viktig del av en sunn livsstil!…
Dato: Apr 06, 2024
Fysisk og psykisk helse

Trening gir bedre mental helse!

Det å trene og holde seg fysisk aktiv er ikke bare…
Dato: Apr 04, 2024
Skadeforebyggende

5 Effektive øvelser for å styrke kjernemuskulaturen og forebygge skader!

En sterk kjerne er ikke bare viktig for å oppnå en…
Dato: Apr 01, 2024
Annonse

Riktig næring for raskere og dyp brunfarge, glansfullt hår og sterkere negler

Får du ikke raskt nok brunfarge? Oppleves det som at fargen…
Dato: Apr 01, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Fysisk og psykisk helse

Hverdagsaktivitet – Nøkkelen til en aktiv og sunn livsstil!

I en verden som stadig blir mer teknologidrevet og stillesittende, er…
Dato: Mar 31, 2024
Ernæring

Hvordan en sunn livsstil kan forebygge og forbedre kolesterolet!

Hva er kolesterol? Kolesterol er et fettstoff som er livsnødvendig for…
Dato: Mar 27, 2024
Skadeforebyggende

Forebygging av typiske skader – Styrk kroppen din for en trygg og effektiv trening!

Når vi engasjerer oss i fysisk aktivitet og trening, er det…
Dato: Mar 26, 2024
Skadeforebyggende

Reduser risikoen for skader med mental styrke, fokus og oppmerksomhet!

Når vi trener eller deltar i konkurranser, er det ikke bare…
Dato: Mar 23, 2024
Motivasjon

Hvordan holde fokus for å nå målene dine!

Har du noen gang satt deg mål om noe du ønsker…
Dato: Mar 21, 2024
Fysisk og psykisk helse

Spis deg frisk – Viktigheten av et balansert og næringsrikt kosthold!

Et balansert kosthold er avgjørende for å opprettholde god helse og…
Dato: Mar 19, 2024
Sponset

Hvordan sovne raskere? – Enkle grep for å forbedre søvnkvaliteten

Motivasjon

Positiv tenkning – Bygg et sterkt mindset for varig motivasjon!

Motivasjon, den brennende drivkraften som pusher oss mot våre mål. Den…
Dato: Mar 18, 2024
Motivasjon

Oppnå varig livsstilsendringer – Nøkkelfaktorer for suksess!

Å gjøre varige endringer i livsstilen krever en kombinasjon av innsats,…
Dato: Mar 16, 2024