Kondisjonstrening er en populær treningsform som er enkel å komme i gang med. Men det er noen myter som fortsatt florerer om denne treningsformen.

Enkel treningsform

De som starter med trening velger ofte kondisjonstrening fordi det er både enkelt og tilgjengelig. Ellipsemaskinene, syklene og tredemøllene på treningssentrene er enkle å bruke, og du trenger ikke å ha forkunnskaper om teknikk for å benytte disse maskinene.

Andre som ikke er medlem på treningssenter velger gjerne jogging eller turgåing som treningsform når de skal gjøre en innsats for helsen sin.

Dette er kondisjonstrening

Å prioritere kondisjonstrening er lurt av mange grunner fordi det er en av de viktigste faktorene for god helse og for å unngå sykdom. Denne treningsformen forbedrer hjertets evne til å pumpe blod og oksygen i kroppen, og gir det bedre utholdenhet.

Kondisjonstrening øker lungekapasiteten og booster signalstoffet endorfin i hjernen, som gir deg følelse av lykke og velvære. For å få denne effekten må man trene slik at man puster raskere og kjenner at musklene jobber. Kondisjonstrening kan utføres både i form av intervalltrening med høy intensitet, og som kontinuerlig trening på moderat intensitet.

Det er generelt mange myter knyttet til trening, og her er noen av mytene om kondisjonstrening som du må slutte å tro på!

Myte 1: kondisjonstrening er den eneste nøkkelen til vektnedgang

Trening og vektnedgang går for de fleste hånd i hånd, og kan i mange tilfeller være en smart metode i kombinasjon med sunt kosthold. Det er derimot mange som tror at det bare er kondisjonstrening som skal til for å gå ned i vekt, men det er flere faktorer for vektnedgang enn bare kondisjonstrening.

Styrketrening er også en viktig komponent. Trener du styrketrening samtidig som du går ned i vekt kan du på den måten sikre at det først og fremst er fettmasse du mister, og ikke muskelmasse, fordi styrketreningen er med på å opprettholde eller bygge opp musklene. Da vil du få en sunnere kroppskomposisjon, og du vil også se mer veltrent ut, enn om du utelukkende hadde gått på diett og trent kondisjon.

Myte 2: for å få god kondisjon må pulsen bli så høy som mulig

Mange tenker at kondisjonstreningen ikke har hatt effekt med mindre man ender opp liggende på gulvet i en pøl av svette når økten er ferdig. Slik er det heldigvis ikke!

Å trene på makspuls hver eneste økt er både ekstremt slitsomt og krever mye restitusjon, og er heller ikke hensiktsmessig hvis målet er å få bedre kondisjon. Det er derfor mye mer fordelaktig å trene på en lavere intensitet, for eksempel mellom 60 og 80 % av makspuls, slik at du kan trene oftere og få en hyggeligere treningsopplevelse.

Noen ganger bør man trene med høyere intensitet, opp mot 90 til 95 prosent av makspuls. Det kan man gjøre i korte bolker i form av intervaller.

kondisjonstrening

Myte 3: kondisjonstrening på tom mage gjør at man forbrenner mer fett

Det er mange som har hørt at det er lurt å utføre kondisjonstrening på morgenen før frokost hvis man vil miste kroppsfett. Det har vært ulike teorier rundt hvorfor dette skal skje, som at glykogenlagrene er tomme og kroppen må bruke fett som energikilde og at lave insulinnivåer fører til høyere fettforbrenning.

Dette er en populær treningsmetode blant kroppsbyggere. Dessverre er det ikke så enkelt når det kommer til å miste fett. Kroppen regulerer forbrenningen gjennom hele dagen, så hvis du for eksempel bruker mye karbohydrat i forbrenningen når du trener så kommer kroppen til å bruke mer fett i perioden etter trening, og vise versa.

Fastende kondisjonstrening er ikke snarveien til resultater. Det er hva man forbrenner totalt i løpet av dagen som har noe å si, og det beste for å sikre vektnedgang er å ha en god diett med et passende kaloriunderskudd.

kondisjonstrening

Myte 4: løpere trenger ikke å trene bein

Mange som løper sier at de blir sterke i beina av løpetreningen, og trenger derfor ikke å trene styrketrening. Det er helt klart at man kan oppleve å bli sterkere i beina hvis man går fra å ikke gjøre noe til å løpe regelmessig, men det er likevel smart å legge inn litt styrketrening også for bein av flere årsaker.

For det første ønsker personer som er aktive å fortsette med kontinuerlig trening. Dersom man får en skade blir man gjerne forhindret i å trene det man ønsker, og får man ikke trent kommer heller ikke resultatene. Styrketrening av underkroppen kan forebygge løperelaterte skader.

Ved å trene for å bli sterkere i beina kan man også få en overføring til løpingen gjennom å produsere mer kraft i løpesteget. Man kan altså løpe fortere hvis man trener styrke!

Kilder

Helsenorge.no

Aaptiv.com

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Kondisjon & løping

Hvorfor du bør trene kondisjonen!

Blant mange de som driver med mye styrketrening, så er det…
Dato: Mai 06, 2024
Gratis Treningsprogram

3 effektive helkroppsøkter – Kun med manualer!

Går du på treningssenteret på den tiden det er mest folksomt,…
Dato: Apr 26, 2024
Motivasjon

Hvordan legge opp treningen i en travel hverdag!

I en hektisk hverdag kan treningen fort bli nedprioritert om du…
Dato: Apr 22, 2024
Gratis Treningsprogram

To-splitts treningsprogram for styrke og muskelvekst!

To-splitts treningsprogram, som deles inn i overkropp- og underkroppsøkt, er ideelt…
Dato: Apr 21, 2024
Nybegynnere

Hva bør du ha i treningsbagen din?

Enten du er en erfaren løfter eller nybegynner, å ha riktig…
Dato: Apr 20, 2024
Motivasjon

Morgentrening – Fordelene med å trene om morgenen!

Det er tungt å stå opp tidlig om morgenen for å…
Dato: Apr 19, 2024
Gratis Treningsprogram

Trening for en sterk og funksjonell rygg!

Er du en av de mange som har en stillesittende jobb,…
Dato: Apr 18, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Gratis Treningsprogram

Kettlebell trening – Trening for styrke, eksplosivitet og utholdenhet!

Trening med kettlebell er bra for å trene opp styrke, utholdenhet…
Dato: Apr 15, 2024
Styrketrening

Bli slankere, sterkere og sunnere med styrketrening!

Styrketrening er en viktig del av en god treningsrutine. Du bør…
Dato: Apr 13, 2024
Gratis Treningsprogram

Fullkroppsprogram – 3 økter i uken for styrke og muskelvekst!

Du trenger ikke trene styrke hver eneste dag for å oppnå…
Dato: Apr 11, 2024
Helse og livsstil

Hormonene som påvirker vekten vår!

Mange av hormonene i kroppen har innvirkning på vekten vår. Hormonene…
Dato: Apr 10, 2024
Nybegynnere

Gjør trening til en vane – En nybegynners guide!

Å komme i gang med trening kan være en utfordrende oppgave,…
Dato: Apr 07, 2024
Fysisk og psykisk helse

Trening gir bedre mental helse!

Det å trene og holde seg fysisk aktiv er ikke bare…
Dato: Apr 04, 2024
Sponset

Hvordan sovne raskere? – Enkle grep for å forbedre søvnkvaliteten

Kondisjon & løping

Kickstart løpesesongen riktig – Din guide til forberedelse!

Med våren her og løpeskoene klare, er det på tide å…
Dato: Apr 02, 2024
Kondisjon & løping

Restitusjon etter løpeøkt – Viktigheten av å gjenopprette kroppen din!

Etter en intens løpeøkt er det viktig å gi kroppen din…
Dato: Mar 30, 2024