Kondisjonstrening er en populær treningsform som er enkel å komme i gang med. Men det er noen myter som fortsatt florerer om denne treningsformen.

Enkel treningsform

De som starter med trening velger ofte kondisjonstrening fordi det er både enkelt og tilgjengelig. Ellipsemaskinene, syklene og tredemøllene på treningssentrene er enkle å bruke, og du trenger ikke å ha forkunnskaper om teknikk for å benytte disse maskinene.

Andre som ikke er medlem på treningssenter velger gjerne jogging eller turgåing som treningsform når de skal gjøre en innsats for helsen sin.

Dette er kondisjonstrening

Å prioritere kondisjonstrening er lurt av mange grunner fordi det er en av de viktigste faktorene for god helse og for å unngå sykdom. Denne treningsformen forbedrer hjertets evne til å pumpe blod og oksygen i kroppen, og gir det bedre utholdenhet.

Kondisjonstrening øker lungekapasiteten og booster signalstoffet endorfin i hjernen, som gir deg følelse av lykke og velvære. For å få denne effekten må man trene slik at man puster raskere og kjenner at musklene jobber. Kondisjonstrening kan utføres både i form av intervalltrening med høy intensitet, og som kontinuerlig trening på moderat intensitet.

Det er generelt mange myter knyttet til trening, og her er noen av mytene om kondisjonstrening som du må slutte å tro på!

Myte 1: kondisjonstrening er den eneste nøkkelen til vektnedgang

Trening og vektnedgang går for de fleste hånd i hånd, og kan i mange tilfeller være en smart metode i kombinasjon med sunt kosthold. Det er derimot mange som tror at det bare er kondisjonstrening som skal til for å gå ned i vekt, men det er flere faktorer for vektnedgang enn bare kondisjonstrening.

Styrketrening er også en viktig komponent. Trener du styrketrening samtidig som du går ned i vekt kan du på den måten sikre at det først og fremst er fettmasse du mister, og ikke muskelmasse, fordi styrketreningen er med på å opprettholde eller bygge opp musklene. Da vil du få en sunnere kroppskomposisjon, og du vil også se mer veltrent ut, enn om du utelukkende hadde gått på diett og trent kondisjon.

Myte 2: for å få god kondisjon må pulsen bli så høy som mulig

Mange tenker at kondisjonstreningen ikke har hatt effekt med mindre man ender opp liggende på gulvet i en pøl av svette når økten er ferdig. Slik er det heldigvis ikke!

Å trene på makspuls hver eneste økt er både ekstremt slitsomt og krever mye restitusjon, og er heller ikke hensiktsmessig hvis målet er å få bedre kondisjon. Det er derfor mye mer fordelaktig å trene på en lavere intensitet, for eksempel mellom 60 og 80 % av makspuls, slik at du kan trene oftere og få en hyggeligere treningsopplevelse.

Noen ganger bør man trene med høyere intensitet, opp mot 90 til 95 prosent av makspuls. Det kan man gjøre i korte bolker i form av intervaller.

kondisjonstrening

Myte 3: kondisjonstrening på tom mage gjør at man forbrenner mer fett

Det er mange som har hørt at det er lurt å utføre kondisjonstrening på morgenen før frokost hvis man vil miste kroppsfett. Det har vært ulike teorier rundt hvorfor dette skal skje, som at glykogenlagrene er tomme og kroppen må bruke fett som energikilde og at lave insulinnivåer fører til høyere fettforbrenning.

Dette er en populær treningsmetode blant kroppsbyggere. Dessverre er det ikke så enkelt når det kommer til å miste fett. Kroppen regulerer forbrenningen gjennom hele dagen, så hvis du for eksempel bruker mye karbohydrat i forbrenningen når du trener så kommer kroppen til å bruke mer fett i perioden etter trening, og vise versa.

Fastende kondisjonstrening er ikke snarveien til resultater. Det er hva man forbrenner totalt i løpet av dagen som har noe å si, og det beste for å sikre vektnedgang er å ha en god diett med et passende kaloriunderskudd.

kondisjonstrening

Myte 4: løpere trenger ikke å trene bein

Mange som løper sier at de blir sterke i beina av løpetreningen, og trenger derfor ikke å trene styrketrening. Det er helt klart at man kan oppleve å bli sterkere i beina hvis man går fra å ikke gjøre noe til å løpe regelmessig, men det er likevel smart å legge inn litt styrketrening også for bein av flere årsaker.

For det første ønsker personer som er aktive å fortsette med kontinuerlig trening. Dersom man får en skade blir man gjerne forhindret i å trene det man ønsker, og får man ikke trent kommer heller ikke resultatene. Styrketrening av underkroppen kan forebygge løperelaterte skader.

Ved å trene for å bli sterkere i beina kan man også få en overføring til løpingen gjennom å produsere mer kraft i løpesteget. Man kan altså løpe fortere hvis man trener styrke!

Kilder

Helsenorge.no

Aaptiv.com

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Kondisjon & løping

Tre intervalløkter du må teste!

Intervalltrening er en svært god treningsmetode for å få bedre kondisjon,…
Dato: Sep 14, 2022
Styrketrening

4 gode øvelser for større triceps

Det skal mer til enn curle og benkpress dersom du ønsker deg…
Dato: Aug 31, 2022
Motivasjon

Arnold Schwarzenegger gir sine tips til hvordan du lærer barna å like trening

Har du noen gang opplevd det vanskelig å utfordrende å motivere…
Dato: Aug 30, 2022
Kondisjon & løping

Dette skjer i kroppen din rett etter en løpetur!

Tror du at du må trene i flere uker og måneder…
Dato: Aug 26, 2022
Styrketrening

6 helsegevinster av styrketrening!

Styrketrening er noe mange driver med fordi de synes det er…
Dato: Aug 18, 2022
Styrketrening

Derfor bør du få mer muskelmasse!

Å trene for å øke muskelmassen kan ved første øyekast virke…
Dato: Aug 17, 2022
Styrketrening

Dette bør du tenke over før du konkurrerer i fitness!

Fitnessesongen er akkurat over i Norge. Derfor florerer det av bilder…
Dato: Aug 16, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Styrketrening

Nybegynner på gymmet – 5 vanlige feil!

Det tar litt tid å komme skikkelig inn i styrketreningen på…
Dato: Aug 09, 2022
Styrketrening

Dette må du gjøre for å endelig få resultatene du ønsker deg!

Ikke noe er så frustrerende som å ha et mål om…
Dato: Aug 05, 2022
Styrketrening

Fordelene med styrketrening du ikke må gå glipp av!

Styrketrening kan virke som en overfladisk treningsform fordi det tradisjonelt sett…
Dato: Aug 03, 2022
Styrketrening

Slik bygger massive brystmuskler!

Tykke og brede brystmuskler er noe mange menn higer etter. Les…
Dato: Jul 29, 2022
Styrketrening

Slik unngår du å miste muskelmasse når du ikke kan trene!

Det kommer perioder livet der trening faktisk ikke kan bli like…
Dato: Jul 27, 2022
Styrketrening

Tre spesialøvelser som gjør deg sterkere i markløft!

Disse variantene av markløft kan gjøre at du endelig bryter gjennom…
Dato: Jul 26, 2022
Sponset

ImpacGun gir en effektiv oppvarming og behandling av muskler og ledd! – Få 900 kr i avslag!

Styrketrening

De 5 beste øvelsene for hamstrings!

Hvis du inkluderer disse øvelsene i treningsprogrammet ditt har du virkelig…
Dato: Jul 19, 2022
Nybegynnere

Hjemmetrening for nybegynnere!

Terskelen kan være lavere for å starte med trening hjemme enn…
Dato: Jul 18, 2022