Det dukker stadig opp plantebaserte alternativer til tradisjonelle kjøttretter. Men er de egentlig like sunne?

I mange år var vegetarianere og veganere begrenset til å spise noen stusselige soyapølser eller tofu-produkter som verken så eller smakte særlig godt. I dag er det helt annerledes. Nå nærmer bugner utvalget av vegetarprodukter, og det finnes smakfulle vegetarpølser, burgere, pizzaer, paier, gratenger og mye mer.

Plantebasert kost gror godt 

Vegetarianisme og veganisme har fått en stor oppblomstring i store deler av verden. Australia har kommet langt innen veganisme og er nå det tredje raskest voksende markedet for planteprodukter med sjokkerende 429% økning de siste fire årene!

Dette «skiftet» er blitt ansett som «en av de viktigste kostholdsstrategiene på globalt nivå, både for planeten og for menneskets helse». Men, er det slik at all plantebasert mat alltid er synonymt med sunt og næringsrikt?

Dette er dessverre en utbredt oppfatning, og en stor del av markedsføringskreftene forsøker å få oss til å tro det. I følge en ny studie publisert i tidsskriftet Nutrients, er dessverre sannheten noe helt annet.

plantebasert mat
Det finnes en rekke gode plantebasert erstatninger til kjøtt. Tofu, soya, quinoa og tempe er noen av de.

Plantebasert er ikke alltid best

Australske forskere undersøkte næringsinnholdet i 137 plantebaserte kjøtt-alternativer, ved populære flere av de mest populære matkjedene i Australia. Deretter sammenlignet de næringsinnholdet med tilsvarende kjøttprodukter. Utvalget bestod av planteprodukter tilsvarende burgere, pølser, sausee, kylling, kjøttfarse, m.m..

For nesten samtlige planteprodukter var det totale kaloriinnholdet og innholdet av mettet fett, lavere enn for tilsvarende kjøttprodukter. Innholdet av fiber var nesten alltid høyere. Det som derimot overrasket forskerne, var at mengden mikronæringsstoffer som vitamin B12, sink, og jern, varierte voldsomt. Enkelte av planteproduktene var ikke engang i nærheten av dine kjøtt-alternativer.

Hva er egentlig best?

Om du trodde at det plantebasert kosthold var synonymt med et «sunt kosthold», må du nok tro om igjen. Forskerne mener det er helt essensielt å forstå næringsinformasjonen i matvarene vi spiser, før vi bedømmer hva som er sunt og usunt.

Til tross for at et redusert inntak av kjøtt har vist flere helsemessige fordeler, er ikke plantebaserte proteinerstatninger nødvendigvis sunnere. De fleste produktene er bedre enn kjøtt når det gjelder innhold av natrium- og mettet fett, men ofte er de ikke like rike på protein. Et eksempel er 100 gram plantebasert burger som inneholder 9,6 gram proteiner. For kjøttprodukter ligger proteininnholdet som regel rundt 20 gram.

En annen viktig ting å tenker på er at proteiner vi finner i plantekost absorberes annerledes i kroppen vår enn proteinet som finnes i kjøtt. Begge kildene til proteiner har ulike aminosyreprofil, og det kan være mer utfordrende å få i seg tilstrekkelig med næringsstoffer som sink, omega-3, vitamin B12 og jern, fra plantebaserte produkter. Proteiner fra disse produktene vil heller ikke absorberes like lett i kroppen. Dette er noe av bakgrunnen for at veganere ofte anbefales å supplere kostholdet med en del kosttilskudd. Du kan fint klare deg på utelukkende et vegansk kosthold, men det krever en del planlegging.

plantebasert mat
Rødbetburger? Du trenger ikke lenger å velge en kjedelig og smakløs soyaburger. Nå finnes det et hav av ulike veganprodukter å velge mellom, og mange av de smaker fantastisk.

Plantebaserte og tilsetningsstoffer

Ser vi bort fra hva disse plantebaserte produktene mangler, så har de også en del stoffer vi ikke ønsker oss. Mange av produktene er tilsatt sukker, fortykningsmidler, smakstilsetninger og andre tilsetningsstoffer som vi gjerne vil unngå. Flere av tilsetningsstoffene skal bidra til å forsterke smak eller endre konsistens slik at de skal fremstå mer lik som sine kjøtt-alternativer.

Du kan gjerne bruke miljø som et argument for å spise mindre kjøtt, og å legge om kostholdet til et vegetarisk eller vegansk kosthold, men det er fremdeles ikke rett frem å handle en kjøtt-erstatning. Svært mange av disse planteproduktene er importert og krever store ressurser å dyrke frem. Det er derfor viktig at du setter deg inn i hvor og hvordan maten er produsert dersom du ønsker å velge mest mulig miljøvennlig.

Produkter som belgfrukter, nøtter, frø og fullkorn er gode kilder til plantebasert protein. Disse matvarene er gode både ernæringsmessig og miljømessig. Så langt du kan – velg norske råvarer som reduserer miljøavtrykket.

Hvis du ønsker å spise mindre kjøtt og kanskje legge om kostholdet til vegetarisk eller vegansk, så er det flott! Men gå i deg selv og vurder om dette er av etiske og helsemessige årsaker, eller om det er fordi det er trendy. Hvis det er det første, så er det supert. Er det derimot fordi det er trendy, så er kanskje ikke plantebasert kosthold det beste for deg. Vi anbefaler at dersom du bestemmer deg for å ta i bruk et vegansk kosthold, gjør det under veiledning av en ernæringsfysiolog eller noen med god kunnskap om ernæring, slik at du er sikker på at du får i deg alle næringsstoffene du trenger.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Kilde
Womenshealth.com.au

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Ernæring

5 tegn på at du spiser for mye sukker

Har du noen gang tenkt på om du spiser for mye…
Dato: Okt 27, 2020
Ernæring

Den skjulte sideeffekten av å spise for mye feit mat

I tilfellet du trengte enda en grunn til å styre unna…
Dato: Okt 26, 2020
Ernæring

Spis mer av dette – reduser risikoen for kreft

Det er ingen tvil om at kostholdet er med på å…
Dato: Okt 23, 2020
Ernæring

Så mange kilo kan miste ved å bytte til magre produkter

Det finnes utallige måter å slanke seg på. Alt fra dietter,…
Dato: Okt 20, 2020
Oppskrifter

Oppskrift på digg bananbrød

Bananene ligger der, på kjøkkenbenken, litt halv-brune og valget mellom å…
Dato: Okt 19, 2020
Oppskrifter

Sunt og godt bananbrød

Dette herlig saftige og smakfulle bananbrødet kommer nesten garantert til å…
Dato: Okt 16, 2020
Ernæring

Sunt snacks med under 100 kalorier

Snacks er ofte forbundet med noe usunt og ikke minst velsmakende.…
Dato: Okt 14, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

3 grunner til å spise havregryn hver dag

Havregryn er for mange en nøkkel-rett både til frokost, lunch eller…
Dato: Okt 12, 2020
Ernæring

Sukker er like avhengighetsskapende som kokain

Godteskålen står på bordet og det skal mye viljestyrke til for…
Dato: Sep 28, 2020
Ernæring

Kalorier i frukt vs 100g sjokolade

Hvor mye kan du kose deg med frukt i forhold til…
Dato: Sep 28, 2020
Ernæring

Hvordan fordele kalorier mellom måltider?

Er du en av dem som stadig prøver å gå ned…
Dato: Sep 24, 2020
Oppskrifter

Sunne sjokoladecookies med kun 3 ingredienser

Sjokolade er kanskje en matvaren de flest liker og setter pris…
Dato: Sep 23, 2020
Ernæring

Boost energinivået ditt med B12

Vitamin B12 er et vitamin som er viktig for flere deler…
Dato: Sep 17, 2020
Oppskrifter

Sunn og digg energibar

Hva er vel bedre enn en energibar med smak av kakao…
Dato: Sep 16, 2020
Ernæring

Kaffe er skadelig for helsen, eller?

Kaffe er en beryktet synder, og mange vil påstå at det…
Dato: Sep 11, 2020
Ernæring

Spis deg sterk med supermat

Muskler bygges gjennom styrketrening, og for å danne nye muskler er…
Dato: Sep 10, 2020