Det dukker stadig opp plantebaserte alternativer til tradisjonelle kjøttretter. Men er de egentlig like sunne?
I mange år var vegetarianere og veganere begrenset til å spise noen stusselige soyapølser eller tofu-produkter som verken så eller smakte særlig godt. I dag er det helt annerledes. Nå nærmer bugner utvalget av vegetarprodukter, og det finnes smakfulle vegetarpølser, burgere, pizzaer, paier, gratenger og mye mer.
Vegetarianisme og veganisme har fått en stor oppblomstring i store deler av verden. Australia har kommet langt innen veganisme og er nå det tredje raskest voksende markedet for planteprodukter med sjokkerende 429% økning de siste fire årene!
Dette «skiftet» er blitt ansett som «en av de viktigste kostholdsstrategiene på globalt nivå, både for planeten og for menneskets helse». Men, er det slik at all plantebasert mat alltid er synonymt med sunt og næringsrikt?
Dette er dessverre en utbredt oppfatning, og en stor del av markedsføringskreftene forsøker å få oss til å tro det. I følge en ny studie publisert i tidsskriftet Nutrients, er dessverre sannheten noe helt annet.
Australske forskere undersøkte næringsinnholdet i 137 plantebaserte kjøtt-alternativer, ved populære flere av de mest populære matkjedene i Australia. Deretter sammenlignet de næringsinnholdet med tilsvarende kjøttprodukter. Utvalget bestod av planteprodukter tilsvarende burgere, pølser, sausee, kylling, kjøttfarse, m.m..
For nesten samtlige planteprodukter var det totale kaloriinnholdet og innholdet av mettet fett, lavere enn for tilsvarende kjøttprodukter. Innholdet av fiber var nesten alltid høyere. Det som derimot overrasket forskerne, var at mengden mikronæringsstoffer som vitamin B12, sink, og jern, varierte voldsomt. Enkelte av planteproduktene var ikke engang i nærheten av dine kjøtt-alternativer.
Om du trodde at det plantebasert kosthold var synonymt med et «sunt kosthold», må du nok tro om igjen. Forskerne mener det er helt essensielt å forstå næringsinformasjonen i matvarene vi spiser, før vi bedømmer hva som er sunt og usunt.
Til tross for at et redusert inntak av kjøtt har vist flere helsemessige fordeler, er ikke plantebaserte proteinerstatninger nødvendigvis sunnere. De fleste produktene er bedre enn kjøtt når det gjelder innhold av natrium- og mettet fett, men ofte er de ikke like rike på protein. Et eksempel er 100 gram plantebasert burger som inneholder 9,6 gram proteiner. For kjøttprodukter ligger proteininnholdet som regel rundt 20 gram.
En annen viktig ting å tenker på er at proteiner vi finner i plantekost absorberes annerledes i kroppen vår enn proteinet som finnes i kjøtt. Begge kildene til proteiner har ulike aminosyreprofil, og det kan være mer utfordrende å få i seg tilstrekkelig med næringsstoffer som sink, omega-3, vitamin B12 og jern, fra plantebaserte produkter. Proteiner fra disse produktene vil heller ikke absorberes like lett i kroppen. Dette er noe av bakgrunnen for at veganere ofte anbefales å supplere kostholdet med en del kosttilskudd. Du kan fint klare deg på utelukkende et vegansk kosthold, men det krever en del planlegging.
Ser vi bort fra hva disse plantebaserte produktene mangler, så har de også en del stoffer vi ikke ønsker oss. Mange av produktene er tilsatt sukker, fortykningsmidler, smakstilsetninger og andre tilsetningsstoffer som vi gjerne vil unngå. Flere av tilsetningsstoffene skal bidra til å forsterke smak eller endre konsistens slik at de skal fremstå mer lik som sine kjøtt-alternativer.
Du kan gjerne bruke miljø som et argument for å spise mindre kjøtt, og å legge om kostholdet til et vegetarisk eller vegansk kosthold, men det er fremdeles ikke rett frem å handle en kjøtt-erstatning. Svært mange av disse planteproduktene er importert og krever store ressurser å dyrke frem. Det er derfor viktig at du setter deg inn i hvor og hvordan maten er produsert dersom du ønsker å velge mest mulig miljøvennlig.
Produkter som belgfrukter, nøtter, frø og fullkorn er gode kilder til plantebasert protein. Disse matvarene er gode både ernæringsmessig og miljømessig. Så langt du kan – velg norske råvarer som reduserer miljøavtrykket.
Hvis du ønsker å spise mindre kjøtt og kanskje legge om kostholdet til vegetarisk eller vegansk, så er det flott! Men gå i deg selv og vurder om dette er av etiske og helsemessige årsaker, eller om det er fordi det er trendy. Hvis det er det første, så er det supert. Er det derimot fordi det er trendy, så er kanskje ikke plantebasert kosthold det beste for deg. Vi anbefaler at dersom du bestemmer deg for å ta i bruk et vegansk kosthold, gjør det under veiledning av en ernæringsfysiolog eller noen med god kunnskap om ernæring, slik at du er sikker på at du får i deg alle næringsstoffene du trenger.
Kilde
Womenshealth.com.au
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene