Det er jo ingen hemmelighet at styrketrening og nok mat er viktig for muskelvekst.

Da er det viktig å få i seg tilstrekkelig med proteiner. Det beregnes normalt 0,8-1 gram per kilo kroppsvekt for de mindre aktive og 1,2-2.0 gram per kilo kroppsvekt, for de som er i mye fysisk aktivitet.

Kroppen har ikke noe proteinlager og vil derfor bare ta opp den mengden proteiner den har bruk for. Du vil altså ikke bygge mer muskler ved å spise en ubegrenset mengde proteiner. Det er anslått at kroppen klarer å ta opp 25-35 gram proteiner per måltid. Du kan lese mer om den optimale mengden proteiner for muskelvekst her.

Overskuddet av proteiner vil enten lagres som fett eller brukes som energikilde, avhengig av om du er i kalori underskudd eller overskudd.

For å bygge muskler er det også viktig å få i seg karbohydrater. De er kroppens viktigste energikilde og gir deg energi til å trene, samtidig som de er viktige i restitusjonsfasen etter treningen.

Det du må passe på er
  1. Spis nok mat og spis variert
  2. Planlegging
  3. Få i deg nok væske
  4. Styrketrening med tilstrekkelig belastning
  5. Restitusjon
Spis sunt, nok og variert

For et optimalt kosthold bør du få i deg tilstrekkelig med alle næringsstoffer – Proteiner, karbohydrater, fiber, fett, mineraler og vitaminer. Spis varierte matvarer med godt proteininnhold – Rent kjøtt, kylling, fisk, egg, bønner, linser og magre meieriprodukter er gode valg. Gode karbohydratkilder er havregryn, grove kornprodukter og fullkornsvarer av ris og pasta, samt potet og søtpotet.

Skal du bli sterkere og bygge muskler må du også passe på å spise nok. Er målet å bygge muskler må du ligge i kalorioverskudd. Men ligger du i et altfor stort overskudd vil også kroppen lagre det overflødige som fett. En tommelfingerregel er gjerne å legge deg ca. 500 kalorier over det du har behov for. Da sikrer du tilstrekkelig energi til muskelbygging uten et altfor stort overskudd til ekstra fettlagring.

For å yte bra på treningen er det lurt å spise et godt sammensatt måltid 2-3 timer før du trener. Når du trener øker forbruket av glukose og glykogenlagrene vil tappes. Hvor fort det skjer avhenger av hvor hardt og lenge du har trent og hvor mye muskelmasse du har.

Du bør da passe på å få i deg karbohydrater etter trening, sammen med protein. Dette bidrar til å hemme nedbrytningen av proteiner i musklene og øke proteinsyntese, som gjør at musklene vokser. Kroppens glykogenlagre vil fylles opp igjen og restitusjonsfasen forbedres.

karbohydrater og trening

Det er ingen fasit på hvor mange måltider du bør spise hver dag.

Noen liker å spise lite og ofte, mens andre kanskje følger en periodisk faste og spiser 1-3 måltider om dagen. Du må finne ut hva som passer for deg og din hverdag.

Men det kan være vanskelig å få i seg store mengder med skikkelig mat i løpet av en dag. Spiser du mer «ren» mat vil du se at det blir et mye større volum av mat med den samme kalorimengden, som med mer energitett og mindre sunn mat. Derfor kan det være lurt å del opp måltidene i flere mindre måltider, slik at du klarer å få i deg alt du skal i løpet av dagen, og for at kroppen skal klare å ta opp næringsstoffene fra det du spiser.

Flere hyppige måltider gir gjerne bedre insulinfølsomhet og fordøyelse. Ideelt sett bør du få i deg et måltid 2-3 timer før treningen og så få i deg et lite måltid rett etter trening, som for eksempel 1 banan og en proteinshake. Det kan du fint ha med deg i treningsbagen og få i deg på vei hjem. Så bør du få i deg et større måltid innen et par timer etter det, som for eksempel middagen.

Planlegging

Har du lett for å ty til usunn mat når du blir sulten, er det kanskje bedre for deg å spise litt mer regelmessig slik at du unngår å bli altfor sulten. Ha med deg et enkelt mellommåltid når du er på farten, i tilfelle du blir akutt sulten – Det kan være for eksempel en frukt, noe usaltede nøtter, proteinbar, energibar eller en protein shake. Det er lett å ta dårlige valg når sulten melder seg, og det man fyser mest på da er salt, sukker og fett.

Væskeinntak

Det er anbefalt å drikke 2-2,5 liter vann hver dag. Trener du og svetter mye må du da også få i deg mer enn dette. Mye svetting fører også til tap av elektrolytter, så det kan være lurt å få i seg drikke som inneholder dette etter en hard økt. Er nivået av elektrolytter lavt kan det føre til kvalme og hodepine og redusert energinivå. Ved å holde deg hydrert gjennom dagen vil du også være mer opplagt og klar i hodet, fordøyelsen fungerer bedre og det gir en friskere hud.

Styrketrening!

Du vil selvfølgelig ikke bygge muskler uten og faktisk trene de. Treningen må tilpasses ditt utgangspunkt og den må gjennomføres regelmessig over tid for å oppnå større muskelmasse. Musklene vil tilpasse seg så treningsprogrammet ditt bør ha en progesjonskurve. Du kan lese mer om periodisering av trening for større muskelvekst her.

Restitusjon

En veldig undervurdert faktor for muskelvekst er å gi kroppen nok hvile til å restituere seg og bygge seg opp igjen. Når du trener bryter brytes muskelfibrene ned, for så å bygge seg opp igjen i restitusjonsfasen. Nok hvile, mat og drikke bidrar til en raskere restitusjonstid. Det er ikke bare musklene som trenger hvile etter trening, også nervesystemet trenger tid til å innhente seg etter en hard styrkeøkt.

Rolige gåturer, massasje, tøying og avspenning kan være med å korte ned restitusjonstiden, ved å redusere stivhet og spenninger i kroppen.

Kortisolnivåene i kroppen øker naturlig under trening og reduserer igjen når kroppen restitueres. Trening over tid fører til generelt lavere kortisolnivåer i kroppen. Derfor har trening god effekt mot stress og søvnkvalitet, som er viktige faktorer for hvor mye progresjon du får av treningen.

stress og vektoppgang

Så ønsker du å bygge mer muskler må du spise sunt, nok og variert. Planlegg hva du skal spise på forhånd, kanskje det vil hjelpe å sette opp en ukesmeny? Finn et måltidsmønster som passer inn i din hverdag, planlegg treningsøktene dine ut i fra dette. Vær bevisst på at selve treningen bare er en liten del av jobben. Restitusjonsfasen er den oppbyggende og avgjørende faktoren for muskelvekst. 

 

Kilder:

Fysisk aktivitet, kortisol og stress. Kry.no

Jennie Hjortland Jensen

Jennie har rollen som Content Manager (innholdsprodusent og prosjektleder) og er ansvarlig redaktør for Hardworkout.no. Hun har en bachelor i ernæring fra Bjørknes Høyskole og er sertifisert personlig trener fra AFPT med tilleggskurset Functional Fitness Trainer. Samt et årsstudium i idrett fra Høyskolen i Hedmark. Med en brennende interesse for sunn, god og næringsrik mat laget fra bunnen av, har hun stor kunnskap både for nybegynneren og den mer erfarne. Enten målet er en livsstilsendring, forebygging av livsstilssykdommer, vektnedgang/vektoppgang eller kosthold for muskelbygging. Hun har også mange års erfaring innen styrketrening og brenner for å spre treningsglede, mestringsfølelse og bidra til at andre oppnår målene sine.
Oppskrifter

Fylt squash til middag – Sunt, godt og enkelt!

Er du usikker på hva du skal lage til middag? Prøv…
Dato: Apr 26, 2024
Ernæring

Bær – Naturens supermat!

Bær er proppfulle av næringsstoffer og inneholder mer antioksidanter enn både…
Dato: Apr 25, 2024
Kostholdsprogram

Dagsmenyer for deg som vil bygge muskler og redusere fettmassen!

Hvis man ikke planlegger hva man skal spise i løpet av…
Dato: Apr 24, 2024
Ernæring

Hjemmelaget granola – Perfekt til frokost eller som mellommåltid!

Granola man får kjøpt på butikken inneholder ofte både sukker og…
Dato: Apr 23, 2024
Best i test - kosttilskudd

Proteinpulver topp 10 – Best i test 2024!

Vi gir deg den beste oversikten over markedets beste og mest…
Dato: Apr 23, 2024
Kostholdsprogram

Kostholdet for deg som vil opp i vekt!

For mange kan det være utfordrende å gå ned i vekt,…
Dato: Apr 17, 2024
Ernæring

Fettet du bør spise mer av – Gode kilder til sunt fett!

For mye fettrik mat i kostholdet er ikke bra, men det…
Dato: Apr 14, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Oppskrifter

Proteinrik lasagne uten pasta – Næringsrik, sunn og veldig god!

Denne smakfulle lasagnen er laget uten pasta og den tradisjonelle hvite…
Dato: Apr 12, 2024
Kostholdsprogram

Legg en plan for kostholdet ditt!

Du bør planlegge kostholdet ditt på samme måte som du planlegger…
Dato: Apr 09, 2024
Ernæring

Dietten som bidrar til å senke blodtrykket!

Har du hørt om DASH-dietten? Denne dietten ble utviklet for å…
Dato: Apr 08, 2024
Ernæring

8 ulike måter å tilberede mat på – Hva er sunnest?

Det handler ikke bare om å bruke sunne og gode råvarer…
Dato: Apr 05, 2024
Annonse

Riktig næring for raskere og dyp brunfarge, glansfullt hår og sterkere negler

Får du ikke raskt nok brunfarge? Oppleves det som at fargen…
Dato: Apr 01, 2024
Ernæring

Hvordan en sunn livsstil kan forebygge og forbedre kolesterolet!

Hva er kolesterol? Kolesterol er et fettstoff som er livsnødvendig for…
Dato: Mar 27, 2024
Sponset

Hvordan sovne raskere? – Enkle grep for å forbedre søvnkvaliteten

Oppskrifter

Boost treningen din med en deilig og proteinrik grønn smoothie!

I denne artikkelen får du oppskriften på en sunn, nærings- og…
Dato: Mar 23, 2024
Ernæring

Grønnkålchips – det perfekte tilbehøret!

Denne kålsorten består ikke av et kålhode, men av krusete blader…
Dato: Mar 18, 2024