Har du noen gang tenkt å legge om kostholdet til å bli veganer? Her er noen ting du bør tenke på før du tar valget.

Til tross for at forfedrene våre vokste opp på steinalderkost med store menger kjøtt, planter og røtter, har vegetarianismen og veganisme de siste årene økt voldsomt i omfang. Mye av forklaringen kan skyldes det økende fokuset på helse og sunn mat, ikke bare fra helsemyndigheter, kostholdseksperter og leger, men også influencere som bloggere og andre kjendiser. Vi kan ikke påstå at kjøtt er usunn, for det er gjort funn som tyder på at blant annet moderate mengder rødt kjøtt er svært bra for oss. Det samme er mange ulike typer fisk. Kjøtt er også en stor kilde til proteiner som er spesielt viktig for alle som trener. Likevel er det flere og flere som “konverterer” til et fullstendig plantebasert kosthold.

Hvis du hører til gruppen som er interessert i å prøve et kosthold der kjøttet er utelukket, så bør du først tenke over dette:

 

Vegetarianer eller veganer?

Skal du først kutte ut kjøtt fra kostholdet må du bestemme deg for om du vil følge et vegetarisk kosthold, eller et vegansk kosthold. Det finnes faktisk enda flere varianter av vegetarisme, og kort oppsummert er de som følger:

Vegetarianer: Vegetarianere spiser ikke kjøtt og fisk. De kan spise meieriprodukter og egg.

Veganer: Den strengeste formen for vegetarisme. Dette kostholdet er helt fritt for animalske produkter, og tillater derfor ikke melkeprodukter eller egg.

Peskaterianer: Spiser ikke rødt kjøtt, men får spise fisk og kylling.

Lakto ovo-vegetarianer: Spiser ikke noe kjøtt eller fisk, men kan spise egg og drikke melk (animalske produkter). Dette er kanskje den “enkleste” formen for vegetarisme og gjør det lettere å legge om kostholdet til et mer plantebasert kosthold.

 

Fordeler med å spise mer plantekost

Veganer diett kan være sunt

MEN det krever at du holder kontroll på hvor mye du får i deg av viktige næringsstoffer som proteiner, kalsium, jern og vitamin B12.

Vitamin B12 finnes som regel i animalske produkter, så de fleste som kutter ut dette fra kostholdet bør ta B12 tilskudd eller sørge for å få i seg B12 gjennom alternative produkter som mandel melk, soya melk, frokostblandinger eller andre gode erstatninger. Mangel på vitamin B12 kan føre til en tilstand som kalles megaloblastic anemia, som blant annet fører til vansker med å gå, hukommelsestap, dårlig orienteringsevne og numenhet/prikking i fingre og tær. Det er også viktig å huske at folat, et mineral det er rikelig av i et vegetarisk kosthold, ofte kan skjule en eventuelt vitamin B12 mangel.

For alle som vurderer å konvertere til et fullstendig vegansk kosthold og som ikke har spesielt god innsikt i næringsstoffer og deres ulike funksjoner i kroppen, kan det anbefales å bestille en time hos en ernæringsrådgiver for veiledning.

veganer og vegetarianer
Du trenger ikke å legge bort grillmaten selv om du skulle velge å spise vegansk. Det finnes en rekke gode plantebaserte erstatningsprodukter for kjøtt, og ikke minst et hav av herlige grønnsaker!

 

Å spise ute på restaurant eller i sosiale lag kan være utfordrende.

Hvis du er glad i å spise ute på restaurant kan det til tider være utfordrende å finne god vegetarisk kost. Som regel vil du finne alternativer uten kjøtt og fisk, men det kan være mer utfordrende å finne mat som er fritt for animalske produkter (vegansk). En annen ting å tenke over er når du blir bedt bort på middagsbesøk eller skal spise sammen med familie/venner. Som regel må du regne med haugevis av spørsmål om “hvorfor spiser du ikke kjøtt”, og du må regne med å bli ganske lei av å svare det samme om og om igjen, men dette går raskt over når omgivelsene har blitt vant til den nye situasjonen.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Veganisme er ikke nødvendigvis sunt

Selv om du spiser kun plantebasert kost er det ikke nødvendig alltid bare sunt. En nylig gjennomført studie fant at ikke alle veganske dietter er sunne. Hvis du eliminerer kjøtt, fisk og animalske produkter kan du kalle deg veganer, men du spiser ikke sunt dersom du erstatter disse matvarene med loff, potetgull, kaker, sukkerholdige drikkevarer, pommes frites og andre mindre næringsrike produkter. Resultatene fra undersøkelsen viser faktisk at de som spiste den mest usunne veganske dietten hadde 32% større risiko for en hjertesykdom enn de som spiste et sunnere vegansk kosthold (mye sunne oljer, bønner, belgfrukter, nøtter, fullkorn, frukt og grønnsaker).

 

Konklusjon

Et vegansk kosthold kan være svært sunt, men kun dersom det inneholder en rekke ulike næringsrike plantebaserte matvarer. Å konvertere til veganisme krever at du sørger for å få i deg alle næringsstoffene, vitaminene og mineralene du trenger, og du må bruke tid på å sette deg inn i hvordan du får i deg dette. Hvis du ikke føler deg klar for å endre kosthold til en fullstendig kjøttfri tilværelse, kan du forsøke og heller inkludere større mengder frukt og grønnsaker i kostholdet uten å kutte ut kjøttet helt. Bruk gode råvarer, spis mye fisk, og dropp prosessert kjøtt.

 

Kilde
1.Brooking, Katherine. (2017). Should you go vegan? Webmd.com
2.Vanlige spørsmål om vegetarisme? Veg-veg.no

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Ernæring

5 matvarer som øker risikoen for inflammasjon

Disse 5 matvarene bør du holde deg unna dersom du skal…
dato: Jul 08, 2020
Oppskrifter

3 sunne og næringsrike desserter

Hva med å nyte en dessert full av vitaminer, mineraler og…
dato: Jun 30, 2020
Oppskrifter

Smoothie Bowl – næringsrike fargebomber!

Du skal lete lenge for å finne en oppskrift som inneholder…
dato: Jun 18, 2020
Oppskrifter

Sunn sjokoladekake på 30 minutter!

Sunn, digg og superrask å lage! Denne sjokoladekaken kan du smelle…
dato: Jun 17, 2020
Kosttilskudd

Billig vs. dyrt proteinpulver. Dette må du vite.

Proteinpulver finnes i mange ulike typer, enormt mange smaker, og med…
dato: Jun 17, 2020
Oppskrifter

Oppskrift: Sunt bananbrød med jordbær

Dette herlige brødet kommer til å bli en favoritt! Prøv deg…
dato: Jun 11, 2020
Ernæring

Parmesanost – derfor bør du spise mer av dette!

Parmesan osten er kanskje en av de mest smakfulle ostene. Det…
dato: Jun 10, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Kosttilskudd

Løft bedre og tenk bedre med dette trikset

Seriøse utøvere har lenge brukt kosttilskudd for å maksimere muskelvekst, restitusjonen…
dato: Jun 05, 2020
Ernæring

Visste du dette om fettforbrenning?

Noen trener for å bli sterkest mulig, andre trener for å…
dato: May 28, 2020
Oppskrifter

Healthy hacks: Sunne og crispi chips av kål!

Det kan høres ut som tidenes kjedeligste snacks, men denne sunne…
dato: May 27, 2020
Oppskrifter

Oppskrift: Sunne og smakfulle blåbærmuffins

Du kan ikke trene hver eneste dag, og innimellom behøver du…
dato: May 16, 2020
Ernæring

Derfor bør du begynne å spise rødbete!

Neste gang du går forbi grønnsaksdisken bør du ta med deg…
dato: May 12, 2020
Ernæring

Den beste maten å spise før og etter trening

Maten du spiser er energien som gjør at du fungerer i…
dato: May 11, 2020
Ernæring

9 frukter du kan spise selv om du går på lavkarbodiett

Lavkarbodietter hører til blant de mest populære diettene, men de begrenser…
dato: May 08, 2020
Ernæring

Så mange nøtter skal du spise for å gå ned i vekt!

Enten det er valnøtter, pistasjnøtter, paranøtter eller mandler, så kommer vi…
dato: May 06, 2020
Oppskrifter

Den perfekte snack: Tranebær- og mandelbiter!

Er du lysten på noe godt, men samtidig sunt? Da skal…
dato: Apr 27, 2020