For mye fettrik mat i kostholdet er ikke bra, men det er likevel viktig å få i seg noe fett.
Næringsstoffet har mer en dobbelt så mye kalorier som proteiner og karbohydrater per gram, med 9 kalorier mot 4 kalorier på de to sistnevnte.
Fett er derfor veldig energirikt og man bør passe på den totale mengden fett i løpet av dagen, uansett hvordan type fett det er.
Vi trenger en viss mengde fett i kostholdet for å holde oss friske. Det er viktig for cellevekst og for å beskytte organene våre.
I tillegg til å gi oss nødvendig energi i form av kalorier, hjelper også fettet til med opptaket av de fettløselige vitaminene A, D og E.
Riktig type fett bidrar også til å regulere kolesterolet, stabilisere blodsukkeret og redusere risiko for hjertesykdom.
Fett gjør også at maten smaker bedre og det holder også mett lenger.
Velg gode kilder til fett som er umettet eller flerummettede, og inkluder de i et variert kosthold som er rik på magre proteinkilder, fullkorn, frukt og grønnsaker.
Du bør begrense inntaket av mettet fett og transfett, da det bidrar til å øke kolesterolet og risiko for hjerte-kar sykdommer.
Umettet og flerumettet fett bidrar til å senke det dårlige kolesterolet (LDL) og øke det gode kolesterolet (HDL).
Flerumettet fett er essensielt og må tilføres via kosten. Det viktigste flerumettede fettet er omega-3 og omega-6.
Gode kilder til flerumettet fett er fet fisk som laks, ørret, makrell og sardiner.
Du får også en form for omega-3 (ALA) gjennom plantebasert kost som chiafrø, valnøtter, linfrøolje og rapsolje.
Har du et kosthold som består av lite fisk bør du vurdere tilskudd av omega-3, som sikret deg tilstrekkelig inntak av de essensielle fettsyrene EPA og DHA.
Du kan lese mer om vår test av omega-3 kosttilskudd her.
Les også: Derfor trenger du Omega-3!
Kilder:
Fett – Norsk helseinformatikk (NHI)
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene