Bær er proppfulle av næringsstoffer og inneholder mer antioksidanter enn både grønnsaker og frukt, og er også en god kilde til vitaminer og fiber. Bær inneholder generelt lite kalorier, så du kan fint spise dette selv om du er på diett.
Frukt og grønnsaker med sterke farger inneholder mest vitaminer og bær med sterke farger inneholder mest antioksidanter, spesielt blåbær. Bær er perfekt å ha som snacks på farten, i salater, i yoghurt og kesam, smoothie, topping på grøten og som dessert. Ikke bare smaker de godt, de er også proppfulle av næringsstoffer!
(Artikkelen fortsetter under annonsen)Ved å spise bær hver dag, er det lettere å sikre deg det daglig anbefalte inntaket av fiber, som er 25-35 g fiber per dag.
Bær inneholder flavonoider, som er ulike plantestoffer som har betennelsesdempende egenskaper. Flavonoider finnes kun i frukt, bær og grønnsaker med sterke farger. Flavonoider omtales også som polyfenoler.
Det fins 6 ulike undergrupper av flavonoider. Bær inneholder ulike undergrupper av flavonoider og enkelte inneholder alle seks. Dette inkluderer blant annet bjørnebær, blåbær, kirsebær og bringebær.
Flavonoider har vist seg å ha effekt som antioksidant.
Det har vært forsket mye på effektene av flavonoider og forskere har hevdet at et kosthold rikt på flavonoider kan forebygge risiko for diabetes, enkelte typer kreft og hjerte- og kar sykdommer og er bra for hukommelsen, i tillegg til å ha en betennelsesdempende effekt.
I tillegg til effekten som antioksidant, inneholder bær også en hel haug av vitaminer og mineraler som jern, kalium, sink, magnesium og vitamin C, A, K og E. I tillegg er fiberet i bærene bra for fordøyelsen, for vektregulering og for å regulere blodsukkeret.
Les også:Antioksidanter fins naturlig i matvarer som grønnsaker, bær, frukt og enkelte typer nøtter og frø, samt enkelte grove korntyper og krydder. De kan også være tilsatt matvarer for å forhindre oksidasjon og forlenge holdbarheten.
I kroppen virker antioksidanter som beskyttelse mot oksidativt stress. Frie radikaler er et biprodukt av energiproduksjon i cellene. Oksidativt stress er når kroppen danner mer frie radikaler enn den klarer å nøytralisere, og dette kan gi celleskade.
Frie radikaler produseres i kroppen, men vi blir også utsatt for det ved stress, soling, luftforurensning, hard trening, stråling og ved angrep av bakterier og virus.
For store mengder frie radikaler kan gi alvorlige sykdommer.
Flavonoider har ikke like god biotilgjengelighet (opptak) som andre antioksidanter fra kostholdet, så ved å ha et kosthold rikt på fargerike bær, frukt og grønnsaker, får du i deg alle vitaminer og mineraler kroppen trenger for et sterkt immunforsvar og for å beskytte mot frie radikaler (celleskade).
Frukt, bær og grønnsaker inneholder ofte også andre vitaminer som også fungerer som antioksidanter, slik at opptaket blir større.
Viktige antioksidanter i kostholdet er tokoferoler (E-vitamin), karotenoider (A-vitamin) og askorbinsyre (C-vitamin).
Spis mer bær for å bevare en god helse og styrke immunforsvaret ditt!
Les også: Sunne og smakfulle blåbærmuffins!
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene