Det handler ikke bare om å bruke sunne og gode råvarer når du lager mat. Det er vel så viktig å vite hvordan du best tilbereder maten for å bevare næringsstoffene og gode smaker.

I tillegg er det mange måter å tilberede maten på uten å tilsette masse ekstra stekefett. Det å tilberede maten på ulike måter gir også en god variasjon så du unngår å bli matlei.

Mange måter å tilberede mat på

Næringsstoffene i maten reduseres ved tilberedning av ulike grunner og ikke alle reduseres i like stor grad. Ved vanlig matlaging vil proteiner, karbohydrater og fett i maten reduseres i mye mindre grad enn vitaminer og mineraler.

Steking

Må du steke maten trenger du faktisk ikke bruke smør eller olje, du kan fint bare tilsette litt vann å steke maten i.

Smør og olje kan tilsette mer smak til maten, men er råvarene bra i seg selv så blir de vel så gode uten det ekstra fettet, og maten blir sunnere. Prøv deg frem med ulike typer krydder og urter!

Det er også fullt mulig å kjøpe stekepanner med non-stick belegg, som gjør at du kan steke maten uten å tilsette fett, uten at maten brenner seg. Unngå at maten blir for godt stekt eller at den brenner seg.

Airfryer

En airfryer gjør det samme som frityrkokeren, bare mye sunnere! Den virker ved at varmluft sirkulerer og gjør maten sprø og god, uten bruk av fett. Den bruker også kort tid på å tilberede maten.

Er du glad i fries bør du teste å lage dine egne med poteter og krydder i en airfryer. Da kan du spise det hver dag om du vil! En airfryer kan brukes til det aller meste du ville stekt på annet vis.

Koking

Aldri overkok maten! Da mister du næringsstoffene, smaken og får en vassen konsistens på de.

Det er spesielt vannløselige vitaminer i grønnsaker som vil forsvinne under matlaging.

Det gjelder både når maten kokes, varmes opp i mikroen eller stekes i panna eller i ovnen.

De beste tipsene for å redusere tapet av vitaminene er:

  • Bruke minst mulig vann til koking
  • Ikke stek eller kok grønnsakene for lenge
  • Bruk lavest mulig temperatur
  • Tilbered grønnsakene i store biter
  • Spis de rett etter de er ferdige

Frosne grønnsaker

Næringsstoffene bevares best når de frosne grønnsakene varmes opp raskt. De skal ha vært fryst ned ferske for å bevare næringsinnholdet best.

Ved å ha et lite utvalg av frosne grønnsaker, frukt og bær i fryseren gjør også at du lettere får i deg 5 om dagen, som er anbefalt.

Dampkoking

Dampkoking bevarer de aller fleste næringsstoffene i maten. Dette gjelder både for grønnsaker og fisk.

Eksempler på grønnsaker som med fordel kan dampkokes for å bevare næringsstoffene er spinat, brokkoli, asparges, rosenkål og blomkål.

kylling og kalkun

Ovnsbakt mat

Pakk inn maten i folie og stek den i ovnen. Dette er en utrolig lettvint måte å lage mat på, og du unngår at maten blir brent. Du kan også steke maten på lavere temperatur i ovnen og benytte et steketermometer for å se når den er ferdig. Smak og næringsinnhold i mye forskjellig type mat bevares bedre når det stekes lengre i ovnen på lavere temperatur.

Microbølgeovn

Maten varmes opp raskt i mikroen, og dermed går heller ikke så mye av næringsinnholdet tapt. Det å varme opp middagsrester er også både økonomisk og lettvint.

Spise rått

Noen grønnsaker er sunnere å spise tilberedt enn rå, da varmebehandlingen gjør næringsstoffene i grønnsakene mer tilgjengelige. Eksempler på det er sopp, spinat, asparges, tomater, paprika, gulrøtter og brokkoli.

Rått kjøtt bør man være forsiktig med da det kan inneholde bakterier som vi kan bli syke av. Skal man spise rå fisk bør den være av god kvalitet, med nøye hygiene ved produksjon og den må behandles på riktig måte. Du får kjøpt laks av denne type kvalitet som kan benyttes rå til for eksempel sushi.

Vil du ta ekstra forhåndsregler kan du også fryse fiskestykket og benytte det med en gang det er tint igjen. Dypfrysing dreper bakterier.

sjømat

Grillet mat

Det å grille maten kan gi mindre kalorier ved at det renner av fett under grillingen. Men unngå at maten blir for godt stekt eller svidd, da det danner seg stoffer som kan være kreftfremkallende og skadelig for helsa.

Dette gjelder også når maten stekes både i panna og i ovnen, men det er lettere at maten kan bli brent på grillen, på grunn av den høye temperaturen.

Bruk gode råvarer og minst mulig prosesserte matvarer. Unngå ultraprosessert mat i størst mulig grad. De er ofte rik på transfett og mettet fett, store mengder salt og sukker og ulike type tilsetningsstoffer vi ikke trenger. Rene, gode råvarer er sunnest og har høyest andel næringsstoffer. 

Les også: Ultraprosessert mat – Dette må du vite!

Kilder:
Disse grønnsakene er sunnest om du koker dem. Norsk helseinformatikk(NHI)
Vær forsiktig med hardt grillet mat. Mattilsynet

Jennie Hjortland Jensen

Jennie har rollen som Content Manager (innholdsprodusent og prosjektleder) og er ansvarlig redaktør for Hardworkout.no. Hun har en bachelor i ernæring fra Bjørknes Høyskole og er sertifisert personlig trener fra AFPT med tilleggskurset Functional Fitness Trainer. Samt et årsstudium i idrett fra Høyskolen i Hedmark. Med en brennende interesse for sunn, god og næringsrik mat laget fra bunnen av, har hun stor kunnskap både for nybegynneren og den mer erfarne. Enten målet er en livsstilsendring, forebygging av livsstilssykdommer, vektnedgang/vektoppgang eller kosthold for muskelbygging. Hun har også mange års erfaring innen styrketrening og brenner for å spre treningsglede, mestringsfølelse og bidra til at andre oppnår målene sine.
Oppskrifter

Kjøttfri mandag? Prøvd denne pastaretten med scampi og reker!

For deg som er glad i pasta og ønsker å bytte…
Dato: Apr 29, 2024
Oppskrifter

Fylt squash til middag – Sunt, godt og enkelt!

Er du usikker på hva du skal lage til middag? Prøv…
Dato: Apr 26, 2024
Ernæring

Bær – Naturens supermat!

Bær er proppfulle av næringsstoffer og inneholder mer antioksidanter enn både…
Dato: Apr 25, 2024
Kostholdsprogram

Dagsmenyer for deg som vil bygge muskler og redusere fettmassen!

Hvis man ikke planlegger hva man skal spise i løpet av…
Dato: Apr 24, 2024
Oppskrifter

Hjemmelaget granola – Perfekt til frokost eller som mellommåltid!

Granola man får kjøpt på butikken inneholder ofte både sukker og…
Dato: Apr 23, 2024
Best i test - kosttilskudd

Proteinpulver topp 10 – Best i test 2024!

Vi gir deg den beste oversikten over markedets beste og mest…
Dato: Apr 23, 2024
Kostholdsprogram

Kostholdet for deg som vil opp i vekt!

For mange kan det være utfordrende å gå ned i vekt,…
Dato: Apr 17, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Fettet du bør spise mer av – Gode kilder til sunt fett!

For mye fettrik mat i kostholdet er ikke bra, men det…
Dato: Apr 14, 2024
Oppskrifter

Proteinrik lasagne uten pasta – Næringsrik, sunn og veldig god!

Denne smakfulle lasagnen er laget uten pasta og den tradisjonelle hvite…
Dato: Apr 12, 2024
Kostholdsprogram

Legg en plan for kostholdet ditt!

Du bør planlegge kostholdet ditt på samme måte som du planlegger…
Dato: Apr 09, 2024
Ernæring

Dietten som bidrar til å senke blodtrykket!

Har du hørt om DASH-dietten? Denne dietten ble utviklet for å…
Dato: Apr 08, 2024
Annonse

Riktig næring for raskere og dyp brunfarge, glansfullt hår og sterkere negler

Får du ikke raskt nok brunfarge? Oppleves det som at fargen…
Dato: Apr 01, 2024
Ernæring

Hvordan en sunn livsstil kan forebygge og forbedre kolesterolet!

Hva er kolesterol? Kolesterol er et fettstoff som er livsnødvendig for…
Dato: Mar 27, 2024
Sponset

Studier viser at CBD fra cannabisplanten har mange helsegevinster!

Oppskrifter

Boost treningen din med en deilig og proteinrik grønn smoothie!

I denne artikkelen får du oppskriften på en sunn, nærings- og…
Dato: Mar 23, 2024
Ernæring

Viktige faktorer for muskelvekst!

Det er jo ingen hemmelighet at styrketrening og nok mat er…
Dato: Mar 20, 2024