Ekspertene har talt – dette er de beste og verste diettene for vektreduksjon og sunn helse! Her er en komplett oversikt i rangert rekkefølge!

Tradisjonen tro utgir nyhetsstedet U.S. News & World Report, hvert år en oversikt over de mest populære diettene og rangerer de i etter kategori. Panelet som foretar evalueringen deler inn diettene i et slags rangert system der det kåres vinnere i fire ulike kategorier:

  • Beste diett for generell helse
  • Beste diett for vektreduksjon
  • Beste diett for raskt vekttap
  • Beste kommersiell diett

Totalt ble 35 dietter vurdert, og for tredje året på rad (!!!) var det middelhavsdietten som gikk av med seieren for den beste dietten på generell basis! Tett bak middelhavsdietten fulgte DASH-dietten, fleksitarianer dietten og MIND-dietten. Alle disse tre diettene har store likheter der kostholdet i stor grad handler om å redusere inntaket av rødt kjøtt, sukker og mettede fettsyrerr, og et økt inntak av omega-3-fettsyrer, fisk, olivenolje, frukt og grønnsaker.

Fleksiterianer dietten har et høyt fokus på fullkorn, frukt, grønnsaker og plantebaserte proteiner, og minner i stor grad om et rent vegetarisk kosthold. Fleksiterianer dietten er dog ikke fullt like streng, og tillater noe kjøtt og fisk med jevne mellomrom.

MIND-dietten er en kombinasjon mellom middelhavsdietten og DASH-dietten som mange opplever som enklere å følge ettersom den baserer seg på mindre frukt og fisk. Både MIND dietten (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) og middelhavsdietten har vist at de kan redusere risikoen for Alzheimer`s sykdom.

WW dietten (Weight Watchers) kom på en fjerde plass over diettene som er best på generell basis. Ikke bare er dietten bra for helsen, men som ekspertene uttrykker; “den scorer høyt på grunn av den store graden av støtte som man får fra andre i WW-miljøet”.

Keto dietten kom nest sist på listen med 35 dietter. Denne dietten er krevende å følge og setter store begrensinger på kostholdet. Det vil også være utfordrende å få i seg alle de nødvendige næringsstoffene som gjerne kommer med karbohydrater gjennom frukt, grønnsaker og fullkornsprodukter.

høyt inntak av Og denne dietten nøyde seg ikke med kun en tittel, delhavsdietten en suveren vinner- både for generell helse, vektreduksjon, hvor enkel den er å følge over tid, og også blant rene plantebaserte dietter.

Her finner du: Komplette guide for middelhavsdietten!

slankediett middelhavsdiett
Middelhavsdietten vinner nok en gang tittelen som beste diett for både vektnedgang og generelt god helse!

Beste diett for generell helse

1. Middelhavsdietten

Mål:
Forbrenne fett, unngå kroniske sykdommer som kreft og diabetes, samt hjerte- og karsykdommer.

Fordeler:
Du kan nyte svin, egg, ost og yoghurt i moderasjoner, samt innta rødvin sammen med frukt, grønnsaker, fullkorn, bønner, nøtter, linser, olivenolje og sjømat. En rekke studier støtter opp om denne dietten.

Ulemper:
For å redusere vekten må du ha oversikt over mange kalorier du inntar/forbrenner, og du bør derfor ha en viss oversikt over dette.

 

2. DASH dietten

Mål:
DASH dietten er et forsøk på å redusere blodtrykket og kolesterolet gjennom å endre kostholdet.

Fordeler:
Dietten er rett fram. Spis mer frukt, grønnsaker, fullkorn, proteiner og lavfett meieriprodukter. Spis mindre rødt kjøtt, salt, høy-kalori søtsaker.

Ulemper:
Du vil kanskje ikke redusere vekten like mye som du vil med andre planer ettersom dietten er mer rettet mot å bedre helsen.

Sunn diett
DASH dietten er en effektiv og relativt enkel diett å følge.

3. Fleksitarianer dietten

Mål:
Reduser fettprosenten og lev lenger med god helse!

Fordeler:
Det sies at fleksitarianere (fleksible vegetarianere) veier 15% mindre enn kjøttspisere, lever 4 år lengre og har betydelig mindre risiko for hjerte sykdommer, diabetes og kreft.

Ulemper:
Hvis alt du brenner for i livet er kjøtt, så sliter du. Men, da bør du nok uansett legge om kosten vesentlig…

 

Beste diett for vektreduksjon

1. Weight Watchers dietten

Mål:
Redusere vekten 0,9kg i uken.

Fordeler:
Måltidsplanen er fleksibel. Du kan velge mellom et stort spekter av matvarer, og det er ingen strenge regler for hva du kan/ikke kan spise. Du skal enkelt og greit velge de mest næringstette matvarene som holder deg mett lenge. Dette betyr at måltidene dine vil inneholde færre kalorier, mindre mettet fett og mindre sukker, og mere proteiner.

Ulemper:
Denne dietten kan være litt mer kostbar, og du må være ha en viss oversikt over når du inntar måltidene dine.

2. Veganer dietten

Mål:
Veganisme er generelt bra for helsen, med ettersom det også i stor grad baserer seg på kalorifattige matvarer, så er det en effektiv metode for vektreduksjon.

Fordeler:
Næringsrik og sunn. Kalorifattig og bra for helsen. Veganer dietten inneholder mye vitaminer, mineraler og fiber, som kan bidra til å redusere risikoen for en rekke sykdommer.

Ulemper:
Kan føre til mangel på en del viktige næringsstoffer som hovedsaklig finnes i kjøtt, blant annet vitamin B12, kreatin og jern. Det krever også er del å sette seg inn i for å veie opp for næringsstoffene man går glipp av.

vegan diett
Vegan dietten er sunn og næringsrik, men det gjelder å følge med på hvilke næringsstoffer du går glipp av når du utelukker kjøttprodukter.

3. Volumetrics dietten

Mål:
Redusere vekten 0,5-1kg i uken.

Fordeler:
Utviklet av en ernærings professor ved Penn State University- volumetrics dietten er mer en tilnærming til et sunt kosthold enn en regelstyrt diett. Du lærer å identifisere og prioritere kalorifattige matvarer som har stort volum slik at du holder deg mett lengre. Dietten er billig ettersom du slipper å betale for et kostholdsprogram, oppskriftsbøker eller dyre ingredienser. En annen fordel er at du slipper å kjenne deg sulten.

Ulemper:
Ingen store ulemper, men noen vil kunne oppleve det som lettere å falle ut av programmet siden den er så fleksibel.

 

4. Fleksitarianer dietten

Se forklaringen over.

beste diett for vektnedgang
Fleksitarianer dietten gjør det litt enklere å være “vegetarianer” og tillater deg å spise litt kjøtt. Helsegevinsten er stor til tross for at du ikke trenger å endre kostholdet radikalt.

 

Beste diett for rask vektreduksjon

1. Health Management Resources (HMR)

Mål:
Redusere vekten 0,5-1kg i uken med et gjennomsnitt på 10,5kg i løpet av de første 12 ukene. Hovedprioritet er å holde den nye lavere vekten stabil.

Fordeler:
Cluet i denne dietten er måltidserstatninger som skal hjelpe deg til å redusere vekten 3 ganger så mye som tradisjonelle dietter. Du vil innta lavkalori shaker, måltider, barer, fullkornsblandinger, frukt og grønnsaker, til fordel for andre store og kaloririke måltider. De første 3 ukene vil du også innta mat som gjør at du reduserer vekten ekstra raskt, før du går inn i diettens 2.fase som gir mer rom for frihet.

Her kan du lese mer om måltidserstattere og hvordan du kan gå ned i vekt og samtidig bevare muskelmasse!

Ulemper:
Den første fasen kan være utfordrende å fullføre. Dietten kan også være kostbar siden du må belage deg på store mengder frukt og grønt.

2. Optavia dietten

Mål:
Redusere vekten jevlig fra uke til uke med mål om å holde vekten så lenge du følger dietten.

Fordeler:
Denne dietten er svært næringsrik og inneholder det meste du trenger av næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Den er enkel å følge ettersom alt kommer ferdig pakket i måltider/porsjoner.

Ulemper:
Kun pulverbasert. Vanskelig å bli skikkelig mett. Mange vil savne følelsen av å tygge noe fast. Kostbar.

 

3. Atkins dietten

Mål:
Dietten har 4 faser. Du reduserer mengden karbohydrater, deretter øker du gradvis mer helt til du når vekten du har satt deg som mål. Lavkarbo dietter tvinger kroppen din til å forbrenne fett som alternativ energikilde.

Fordeler:
Proteiner og fett tar lengre tid å fordøye enn karbohydrater, og du vil derfor holde deg mett lengre. Du vil oppleve en vektreduksjon relativt raskt (men mye vil komme fra væsketap på som en følge av færre karbohydrater i kosten).

Ulemper:
Atkins dietten kan være vanskelig å følge over lengre tid. Mange sliter med å spise variert, samtidig som det kan være utfordrende å spise ute.

 

Beste kommersielle diett

1. Weight Watchers dietten

Mål:
Redusere vekten 0,9kg i uken.

Fordeler:
Måltidsplanen er fleksibel. Du kan velge mellom et stort spekter av matvarer, og det er ingen strenge regler for hva du kan/ikke kan spise. Du skal enkelt og greit velge de mest næringstette matvarene som holder deg mett lenge. Dette betyr at måltidene dine vil inneholde færre kalorier, mindre mettet fett og mindre sukker, og mere proteiner.

Ulemper:
Denne dietten kan være litt mer kostbar, og du må være ha en viss oversikt over når du inntar måltidene dine.

 

2. Jenny Craig dietten

Mål:
Redusere vekten 0,9kg i uken med mål om å holde vekten etter at dietten er fullført.

Fordeler:
Her får du ferdig pakkede måltider som gjør det enkelt å holde oversikt over kaloriinntaket. Dietten er tilpasset hver enkelt, så her får du måltider som er tilpasset akkurat deg, på samme måte som du får et eget treningsprogram med en personlig trener. Du vil også ha en personlig kontakt som følger deg opp underveis i programmet.

Ulemper:
Denne dietten er kostbar!

 

3. Nutritarian dietten

Mål:
Redusere vekten og å opprettholde den ved å spise næringstette matvarer. Dietten unngår i stor grad matvarer som inneholder kreftfremkallende og kjemiske stoffer, og fokuserer på karbohydrater med lav glykemisk indeks.

Fordeler:
Du teller ikke kalorier og kan spise så mye rå grønnsaker, kokte grønnsaker, næringsrike bønner/linser, tofu, og frisk frukt du bare vil!

Ulemper:
I løpet av hele perioden som dietten varer, skal du unngå meieriprodukter, kjøtt, animalske produkter, fruktjuice og all slags form for snacks mellom måltidene.

 

De enkleste diettene å følge

1.Middehavsdietten
2.Fleksitarianer dietten
3.MIND dietten

 

Kilde
Health.usnews.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Ernæring

5 matvarer som øker risikoen for inflammasjon

Disse 5 matvarene bør du holde deg unna dersom du skal…
dato: Jul 08, 2020
Oppskrifter

3 sunne og næringsrike desserter

Hva med å nyte en dessert full av vitaminer, mineraler og…
dato: Jun 30, 2020
Oppskrifter

Smoothie Bowl – næringsrike fargebomber!

Du skal lete lenge for å finne en oppskrift som inneholder…
dato: Jun 18, 2020
Oppskrifter

Sunn sjokoladekake på 30 minutter!

Sunn, digg og superrask å lage! Denne sjokoladekaken kan du smelle…
dato: Jun 17, 2020
Kosttilskudd

Billig vs. dyrt proteinpulver. Dette må du vite.

Proteinpulver finnes i mange ulike typer, enormt mange smaker, og med…
dato: Jun 17, 2020
Oppskrifter

Oppskrift: Sunt bananbrød med jordbær

Dette herlige brødet kommer til å bli en favoritt! Prøv deg…
dato: Jun 11, 2020
Ernæring

Parmesanost – derfor bør du spise mer av dette!

Parmesan osten er kanskje en av de mest smakfulle ostene. Det…
dato: Jun 10, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Kosttilskudd

Løft bedre og tenk bedre med dette trikset

Seriøse utøvere har lenge brukt kosttilskudd for å maksimere muskelvekst, restitusjonen…
dato: Jun 05, 2020
Ernæring

Visste du dette om fettforbrenning?

Noen trener for å bli sterkest mulig, andre trener for å…
dato: May 28, 2020
Oppskrifter

Healthy hacks: Sunne og crispi chips av kål!

Det kan høres ut som tidenes kjedeligste snacks, men denne sunne…
dato: May 27, 2020
Oppskrifter

Oppskrift: Sunne og smakfulle blåbærmuffins

Du kan ikke trene hver eneste dag, og innimellom behøver du…
dato: May 16, 2020
Ernæring

Derfor bør du begynne å spise rødbete!

Neste gang du går forbi grønnsaksdisken bør du ta med deg…
dato: May 12, 2020
Ernæring

Den beste maten å spise før og etter trening

Maten du spiser er energien som gjør at du fungerer i…
dato: May 11, 2020
Ernæring

9 frukter du kan spise selv om du går på lavkarbodiett

Lavkarbodietter hører til blant de mest populære diettene, men de begrenser…
dato: May 08, 2020
Ernæring

Så mange nøtter skal du spise for å gå ned i vekt!

Enten det er valnøtter, pistasjnøtter, paranøtter eller mandler, så kommer vi…
dato: May 06, 2020
Oppskrifter

Den perfekte snack: Tranebær- og mandelbiter!

Er du lysten på noe godt, men samtidig sunt? Da skal…
dato: Apr 27, 2020