Får du i deg så mye fisk som det er anbefalt? De nasjonale kostrådene anbefaler å spise 300-450 gram fisk per uka, hvorav 200 gram bør være fet fisk. Eksempler på det er makrell, sild, laks eller ørret.
Fisk er en god kilde til proteiner, vitamin D, jod, selen og vitamin B12.
Halvfete og fete fisketyper er de viktigste kildene til vitamin D og omega-3 fettsyrer i kostholdet vårt. I tillegg fås det også kosttilskudd av omega-3 i form av tran eller kapsler.
Ulike fisketyper:
Mager fisk – Sei, torsk, hyse, tunfisk og lyr. Disse fisketypene er en viktig kilde til jod i kostholdet vårt.
Halvfet fisk – Kveite, steinbit, piggvar, uer og rødspette.
Fet fisk – Laks, ørret, makrell, sild og sardiner. Disse fisketypene er de beste kildene for vitamin D.
Gode grunner til å spise fisk
Proteinrik mat
Fisk er en god kilde til essensielle aminosyrer kroppen ikke produserer selv.
Det sunne fettet
Omega-3 fettsyrer i fisk (EPA og DHA) er essensielle fettsyrer kroppen trenger og som den ikke kan produsere selv.
Disse fettsyrene gir en rekke helsegevinster:
De kan bidra til å opprettholde normal hjernefunksjon og syn.
Redusere risiko for hjerte- og karsykdom.
Samt at det er viktig for gravide og ammende å få i seg nok av disse fettsyrene, for normal utvikling av barnets syn og hjerne.
Jod
Spesielt hvit fisk er en god kilde til jod i kostholdet vårt.
Jod er viktig for produksjon av thyreodieahormonene tyroksin (T4) og trijodthyronin (T3). Disse hormonene regulerer stoffskiftet og reproduksjon. I tillegg er de viktige for vekst og utvikling hos barn.
Det smaker godt!
Du kan velge fiskepålegg på brødskiven som for eksempel en boks med makrell i tomat eller sardiner.
Eller hva med en fiskeburger eller laksemaki til middag?
Kanskje du vil prøve deg på en helgrillet fisk, som laks, makrell, havabbor eller dorade?
Det er også veldig godt å pakke inn en fiskefilet i folie og steke i ovnen. Her kan du bruke fileter av både rød og hvit fisk. Pakk den inn med noen gode grønnsaker, krydder og en dæsj Creme Fraiche. Så er det bare å la den stå i godgjøre seg i ovnen en times tid. Denne retten lager seg nærmest selv og er veldig praktisk om det skal lages middag til flere personer.
Har du prøvd å lage hjemmelaget fiskegrateng? Er du redd for å få med bein fra fisken kan du bruke for eksempel torskeloin, som er en beinfri del av fisken. Dette fiskestykket er godt å bare steke med litt smør i panna også.
Ta deg en tur i fiskedisken i en av de velassorterte matvarebutikkene (som for eksempel Coop Mega eller Meny), og be de anbefale deg en fisketype du ikke har prøvd før. Eller kanskje de også har tips om en ny fiskerett du kan lage?