Yoghurt er et fermentert meieriprodukt og inneholder sunne melkesyrebakterier som er bra for god tarmhelse (Probiotika) og immunforsvaret. Yoghurten er full av viktige næringsstoffer, det er billig og enkelt å ta med seg om du er på farten!
Lenger ned i artikkelen finner du 3 ulike oppskrifter med yoghurt.
Viktigste næringsstoffer i yoghurt
Proteiner Yoghurt en en god og smakfull kilde til proteiner.
Vitaminer Yoghurt er en god kilde til Kobalamin (B12) og Riboflavin(B2). Dsse vitaminene er blant annet viktig for normal energiomsetning, for omsetning av jern i kroppen, samt normal funksjon av nervesystemet og for produksjonen av røde blodceller.
Kasium Yoghurt er rik på kalsium. Dette mineralet har flere viktige funksjoner i kroppen, og er spesielt viktig for skjelettet og tennene våre.
Fosfor Dette mineralet er som kalsium, viktig for skjelettet og tenner. I tillegg er det viktig for omsetningen av de energigivende næringsstoffene; proteiner, karbohydrater og fett. Fosfor er også viktig for syre-base balansen i kroppen.
Jod Yoghurt er rik på jod. De som ikke spiser meieriprodukter har derfor gjerne et lavt inntak av jod. Jod er et viktig mineral som har flere viktige funksjoner i kroppen og er viktig for et normalt stoffskifte.
Helsedirektoratet anbefaler at man får i seg tre porsjoner daglig med magre meieriprodukter, da meieriprodukter er den viktig kilden til jod og kalsium i kostholdet vårt.
Hvilken typer bør du velge?
Velg yoghurt som ikke er tilsatt sukker og har lavt fettinnhold. I dag fins det et stort utvalg av sunne yoghurt-typer.
Det finnes også en god del laktosereduserte alternativer, for deg som er sensitiv for laktosen i melkeprodukter.
Yoghurt kan brukes både til frokost, mellommåltid, i middagsretter og baksten. I tillegg er det et billig og sunt alternativ når du er på farten.
Skal du bruke yoghurt i middagslagingen må den brukes i kalde retter, da den skiller seg ved oppvarming.
Kjøleskapsgrøt med yoghurt og havregryn (1 porsjon)
Ingredienser:
100 g havregryn
75 g melk
75 g valgfri yoghurt (Mager variant som Yoplait eller gresk yoghurt)
10 g chiafrø
1/2 ts honning
30 g bær
Slik gjør du det:
Bland sammen havregryn, chiafrø, melk og yoghurt.
Rør det godt sammen og dekk det til med lokk eller plastfolie
Sett det i kjøleskapet over natten
Rør litt i grøten før du skal spise den
Topp grøten med bær og honning
Perfekt å ha til frokost eller ta med seg på farten!
Næringsinnhold:
Kalorier: 519 kalorier
Proteiner: 23 g
Karbohydrater: 73 g
Fett: 12 g
Fiber: 14 g
Hjemmebakt yoghurtbrød (2 stk)
Ingredienser:
20 g tørrgjær
400 g lettmelk
2 ss olje (oliven/raps)
350 g naturell yoghurt
2 ts salt
200 g sammalt hvete (fin)
200 g sammalt hvete (grov)
100 g havregryn
400 g fullkornsmel
Slik gjør du det:
Bland sammen alle ingrediensene (Bruk gjerne kjøkkenmaskin om du har)
La deigen heve til dobbel størrelse
Form deigen til to runde brød
La brødene etterheve i ca. en halvtime
Forvarm ovnen til 225 grader
Stek brødet i ca. 30 minutter
Næringsinnhold per brød:
Kalorier: 1806 kcal
Proteiner: 75 g
Karbohydrater: 284 g
Fett: 30 g
Fiber: 50 g
Tzatziki med gresk yoghurt (2 porsjoner)
Ingredienser:
150 gresk yoghurt (naturell)
1/2 agurk
1 hvitløksfedd
2 skiver sitron
1 ts olivenolje
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
Ferske urter ( Som oregano og mynte)
Slik gjør du det:
Vask agurken og rasp den grovt med et rivjern
Ha det over i en sil
Dryss over salt og la vannet i agurken renne av
Klem ut det som er igjen av væske
Ha den raspede agurken over i en bolle
Finhakk hvitløken og ha det over i bollen med agurken
Hell yoghurten over i bollen
Klem ut av saften av sitronskivene
Smak til med salt og pepper og valgfrie urter
Tzatziki kan brukes til mange forskjellige retter. Som tilbehør til grillmaten, i salaten, på brødet og som dressing til ulike retter. Er du glad i gresk mat har du garantert smakt det tidligere.