De fleste vet at det er anbefalt å regelmessig få i seg Omega-3, men vet du egentlig hvorfor?
Omega-3 er en livsnødvendig fettsyre som kroppen ikke kan lage selv, og derfor må få tilført fra kosten. Denne fettsyren inngår i viktige betennelsesdempende stoffer i kroppen.
Omega-3 tilhører gruppen flerumettete fettsyrer, som omtales som sunt fett som det anbefales å prioritere i kostholdet.
Fet mat har lenge blitt tenkt på som usunt fordi det inneholder mye energi. Men kroppen trenger fett, både fra maten og i form av kroppsfett. I tillegg til å bidra med energi har også fett livsnødvendige fettsyrer, som Omega-3 og fettløselige vitaminer.
Fett har mange funksjoner.
Det er fet fisk og tran som anses som de viktigste kildene til de marine Omega-3-fettsyrene. Eksempler på fet fisk er laks, ørret, makrell og sild.
Veganere og vegetarianere kan få de samme fettsyrene fra algetilskudd. Vegetabilske kilder til Omega-3 er blant annet rapsolje, chiafrø, linfrø, soyabønner og valnøtter.
Det antas at Omega-3 kan forebygge hjerte-karsykdommer. Det har også en positiv virkning på immunforsvaret, og på pasienter med leddgikt, migrene og psoriasis. Det er viktig for gravide kvinner å innta Omega-3, spesielt i siste trimester. Barn bør ta tran daglig fra de fyller ett år.
Det anbefales at cirka 1 energiprosent av kostholdet skal bestå av Omega-3-fettsyrer. Det kan være vanskelig å regne ut og beregne, og derfor er det kanskje enklere å følge kostrådsanbefalingen for inntak av fisk.
Du bør spise to til tre fiskemåltider i uken, hvor minst 200 gram er fet fisk. Spiser du fiskepålegg som makrell i tomat, sild, røkelaks, kaviar, ansjosfilet eller tilsvarende fiskepålegg flere ganger i uken kan du fint sløyfe ett av fiskemiddagsmåltidene.
Dersom du spiser lite fisk, og ikke når anbefalingene om ukentlig inntak bør du vurdere å bruke Omega-3 i form av kosttilskudd. Behovet for Omega-3 kan dekkes gjennom å ta tran daglig. Klarer du ikke å drikke tran på grunn av smaken finnes det tilskudd av Omega-3-fettsyrer i kapselform. Det finnes mange ulike varianter av Omega-3-tilskudd. Som oftest er de rene høykonsentrerte Omega-3-tilskudd eller tilsatt vitaminer som finnes i fet fisk og tran, deriblant vitamin A og vitamin D.
Kilde
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene