Finnes det et «norskere» produkt enn brunosten? Neppe! Ingen andre steder i verden spises det så mye brunost som i Norge, og det kan du gjøre med GOD samvittighet!
Brunosten har i likhet med egg vært gjenstand for mye kritikk, men fortjener den egentlig sitt dårlige rykte?
For det første, brunosten er IKKE en sukkerbombe. Under ser du næringsinnholdet (per 100g) i den mest kjente brunosten, Gudbrandsdalsost:
Gudbrandsdalsost | Per 100g |
energi | 1835 kJ (441 kcal) |
fett | 28 g |
-hvorav mettede fettsyrer | 19 g |
karbohydrat | 35 g |
-hvorav sukkerarter | 30 g |
protein | 10 g |
salt | 0,7 g |
vitamin A | 254 µg (32 %’) |
riboflavin | 1,06 mg (76 %’) |
vitamin B12 | 1,3 µg (51 %’) |
pantotensyre | 1,8 mg (30 %’) |
kalium | 1221 mg (61 %’) |
kalsium | 460 mg (58 %’) |
fosfor | 510 mg (73 %’) |
magnesium | 71 mg (19 %’) |
selen | 10 µg (19 %’) |
molybden | 20 µg (41 %’) |
jod | 164 µg (110 %’) |
‘ av referanseverdien |
Ingredienser:
Myse, pasteurisert geitemelk (144g til 100g ferdigvare), pasteurisert fløte, pasteurisert melk.
Ikke ETT gram tilsatt sukker. Hvorfor skal den da få stempelet som «sukkerbombe» eller «usunn»?
Brunosten er faktisk et viktig produkt for deg og meg. For det første er den ikke tilsatt sukker, men brunost inneholder naturlig melkesukker som bidrar til den søtlige smaken- og som du ser fra innholdslisten over, så finner du en rekke ulike vitaminer og mineraler! I vårt moderne kosthold så har mange en utfordring med å få i seg nok jod, og nok jod er spesielt viktig for gravide og ammende. Faktisk er brunosten en av de viktigste kildene til nettopp jod, så om du dropper den fordi du skal være «sunn», så gjør du en stor feil.
Brunost er også en viktig kilde til kalsium, det viktigste byggestoffet i skjelletet/beinvevet vårt. Ved mangel på kalsium vil du risikere å få et skjørt og sprøtt skjelett som lettere pådras brudd og skader.
Brunosten gir deg også flere viktige varianter av vitamin B! Og ikke minst fosfor. Før i tiden ble brunost fremstilt i jerngryter og fikk derfor et naturlig innhold av jern. Moderne produksjon frarøvet brunosten det naturlige jerninnholdet, men i lang tid ble brunost faktisk tilsatt jern for å dekke et manglende jernbehov hos store grupper i befolkningen. Dette ble det slutt på i 2001 ettersom enkelte grupper har et jernopptark som er langt høyere enn normalen, og de kunne derfor oppleve jernforgiftning.
Det finnes etterhvert enormt mange ulike typer brunost, og enkelte inneholder tilsatt sukker. MEN, de inneholder fremdeles jod, vitamin B og fosfor. Om du nyter 2-3 skiver med Innherred brunost som har 4% tilsatt sukker, så er det antageligvis ikke det som ødelegger det totale «sukker-regnskapet». Til sammenligning inneholder et glass appelsin juice – som tilsynelatende er sunt- hele 12 gram sukker!
Nyt brunosten som en del av et sunt og variert kosthold, og reduser heller på sukkerinntaket der du kan, som ved å kutte ut store mengder brus, juice, kaker, kjeks og søtsaker. Hva er vel likevel bedre enn nybakt brød med brunost?
Eventuelt, prøv en av disse sunne oppskriftene!
Kilde
1.Glemminge Arnesen, Therese. Derfor kan du nyte brunost med god samvittighet. Melk.no
2.Ulvik, Rune J.. (2001). Slutt på jern i brunosten. Tidsskriftet.no
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene