Hva smaker vel bedre en hjemmebakt brød til frokost?
Grovbrød er en viktig kilde til fiber i kostholdet, og er noe de fleste spiser i løpet av dagen, enten til frokost eller lunsj.
Anbefalt daglig inntak av fiber er på 25-35 g.
Dette brødet inneholder lite gjær, så passer godt for de som er sensitive til det.
Hjemmebakt grovbrød i jerngryte
Ingredienser
- 350 g fullkornsmel
- 100 g sammalt hvete
- 50 g havregryn
- 20 g chiafrø
- 10 g agavesirup eller honning
- 5-10 g tørrgjær
- 1/2 ts salt
- vann
Topping
- 10 g sesamfrø
- 10 g valmuefrø
- 1-2 ts saltflak (For eksempel maldonsalt)
Slik gjør du det
- Bland sammen alle ingrediensene bortsett fra toppingen
- Tilsett litt og litt vann til deigen får en fast, litt klebrig konsistens
- La deigen heve i en time (Brødet kan også langtidsheves i kjøleskapet over natten, da bruker du bare 5 g gjær.)
- Velt så deigen ut på benken og la den etterheve der en time til
- Mens deigen hever på benken, setter du inn en jerngryte i ovnen og varmer opp ovnen til 250 grader
- Når deigen har etterhevet en time kan du pensle litt vann på toppen og strø over toppingen
- Ta jerngryten ut av ovnen og sett brøddeigen rett over i gryten og sett på lokket
- Sett gryten tilbake i ovnen og la det steke i 40 minutter på 250 grader
- Skru så ovnen ned på 200 grader, ta av lokket og la brødet steke i 10-12 minutter til
- Ta gryten ut av ovnen og la brødet avkjøle seg litt før du forsiktig tar det ut av gryten
God frokost!
Næringsinnhold i hele brødet
Kalorier: 1850 kcal
Proteiner: 64 g
Karbohydrater: 310 g
Fett: 28 g
Fiber: 62 g
Les også: Oppskrift på digg banan brød!
Kilder:
Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet – Helsedirektoratet