Avokado blir ofte benyttet som en grønnsak, men det er faktisk en frukt- proppfull av næringsstoffer!
Denne næringsrike frukten har et høyt innhold av umettet fett, som er med å opprettholde et sunt kolesterol. Den er også rik på kalium og folat (B9). Kalium er bra for blodtrykket og folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.
I tillegg inneholder avokado mindre mengder av magnesium, kalsium og A-, B-,C og E- vitaminer.
Næringsinnhold per 100 g
Avokadoen bør spises rå, den får fort en litt besk smak om den varmebehandles.
En spisemoden avokado har ofte ikke så lang holdbarhet. Når den er oppskåret bør den spises ganske omgående, ellers oksideres den fort og blir brun.
Årsaken til at avokadoen så fort blir brun, er fordi den inneholder ganske store mengder av noe som heter polyfenoler.
Polyfenoler er organiske forbindelser som finnes i frukt og grønnsaker. Det er disse som gir frukt og grønnsaker farge, men er også de som er årsaken til oksidering, da polyfenoler endrer seg ved kontakt med luft.
Deler du en avokado i to, og skal spise den ene halvdelen senere, bør du spare på den med avokado-steinen, da den bidrar til å unngå oksidering.
Det kan også hjelpe å pensle på litt sitron/lime, og pakke den inn i plastfolie eller en lufttett plastboks.
Avokado passer som tilbehør til de aller fleste middagsretter, enten det er til fisk, skalldyr, kjøtt eller vegetar.
Den passer utmerket i salater, som pålegg og i smoothie. Og hvem liker vel ikke guacamole?
Ingredienser:
Slik gjør du det:
Kutt opp avokadoen, mango, vårløk, tomater og paprika i små biter. Ha alt over i en bolle med salatmiksen. Klem ut limesaften over salaten og krydre med salt og pepper.
Smaker veldig godt ved siden av fiskeretter!
Ingredienser:
Slik gjør du det:
Kutt opp avokadoen og grønnsaker, klem ut limesaften, tilsett krydder (og koriander) og kjør det sammen i en foodprocessor til der får en kremete og fin konsistens.
Passer godt til både kjøttretter og fisk/skalldyr. Perfekt å ha i tacoen eller på fiskeburgeren!
Ingredienser:
Slik gjør du det:
Perfekt forrett, tilbehør eller som enkel sommermat!
Prøv også denne oppskriften: Fiskeburger med teriyakisaus og guacamole!
Kilder:
Avokado – Frukt.no
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene