Mange ønsker å få varige resultater av sunt kosthold og trening, men opplever dårlig fremgang eller at de faller tilbake til gamle dårlige vaner etter kort tid. Disse åtte faktorene kan være løsningen for varige resultater!

Nyttårsforsetter er ikke bare dumt

Det er mange som kritiserer nyttårsforsett fordi de mener at det bare er ambisiøse mål som man ikke klarer å nå. Dette gjelder nok for en del, men det kan også hjelpe andre å komme skikkelig i gang med gode vaner og få litt orden på både trening og kosthold.

For å få resultater som varer, som for eksempel økt muskelmasse, vektnedgang eller reduksjon av fettprosent, økt styrke eller bedre kondisjon, er du nødt til å innse at dette ikke er gjort i en håndvending. For at resultatene skal komme, og deretter vare, er du nødt til å legge om livsstilen din.

1. Målsettingen må matche forutsetningene dine

Det er mange om drømmer om en sterk og veltrent kropp, men som opplever at de er langt unna slik forbildene ser ut. De aller flest er ikke genetisk bortskjemt med naturlige veltrente kropper, og har heller ikke tid og kapasitet til å trene timesvis av gangen, mulighet til å sove så lenge man kan for å restituere og får heller ikke til å holde seg til en strikt diett året rundt.

Før du legger om livsstilen bør du sette deg et realistisk, men også gjerne litt ambisiøst mål. Definer gjerne hva en sunn livsstil er for deg, og finn ut av hva du må gjøre for å komme dit.

livsstil

2. Søvn er en hovednøkkel

Å ha god helse, og å lykkes med å holde seg unna søtsaker og ha godt med energi på trening går hånd i hånd med god søvn. Prioriter å sove i 7-9 timer hver eneste natt for å ha en sunn livsstil.

Både kroppen og hjernen restitueres når du sover, og det er enklere å gå ned i fettprosent og bygge muskler når man sover nok. Med for lite søvn blir ofte viljestyrken svekket, og det er lett å ty til søtsaker når man er søvnig og sliten.

3. Regelmessig trening

Det er mye bedre at du trener regelmessig et par ganger i uken, enn at du en liten periode trener hver eneste dag men deretter faller helt ut av denne rutinen fordi det i de fleste tilfeller ikke er forenelig med et normalt arbeids- og familieliv.

Finn det antallet treningsøkter som hverdagen din tillater, og prioriter disse øktene hver eneste uke. Regelmessig trening gjennom hele året vil definitivt gi positive helsegevinster!

4. Finn en treningsform du liker

Mange sier at ingen treningsformer er morsomme, men det er alltids noe du liker bedre enn noe annet. Velg den treningsformen du liker aller best, så skal du se at det er mye enklere å komme deg på trening enn om du vet du skal trene noe du ikke liker i det hele tatt.

Liker du å trene med andre kan du prøve ulike gruppetimer på treningssenteret, eller du kan undersøke hvilke tilbud idrettslagene i kommunen din har. Trives du best med å trene alene kan styrketrening på treningssenter være noe for deg, eller du kan prøve deg på ski eller jogging.

5. Kostholdet som funker

Akkurat som treningen bør også kostholdet bestå av matvarer du liker. Når du legger om kostholdet bør du tenke om dette er noe du kan se for deg at du kan leve med i flere år fremover. Hvis svaret er et definitivt nei bør du gjøre noen endringer.

I en travel hverdag kan det være smart å ikke gjøre det for komplisert. Spis mat som baseres på anbefalingene fra Helsedirektoratet, og lag gjerne store porsjoner til middag som du kan ta med til lunsj dagen etter.

6. Reduser stress

Å være stresset kan gå ut over helsen på mange forskjellige måter. Hvis du klarer å redusere stress i hverdagen klarer du kanskje også å rydde plass til deg selv og din trening og egentid. Gjør noe med det du faktisk kan gjøre noe med. Kan du få hjelp av andre på en eller annen måte til å redusere stress bør du gjøre det. Hvis hodet er opptatt med helt andre ting kan det bli veldig vanskelig å fokusere på livsstilsendring.

livsstil

7. Hverdagsaktivitet og natur

Å bevege seg utendørs, og aller helst i naturen, har mange helsefordeler. Forsøk å vær aktiv gjennom dagen. Finn små luker der du kan få inn noen skritt eller litt hverdagsmosjon, som for eksempel å gå eller sykle til jobb, gå en liten kveldstur etter middag, ta med kollegaen på en tur i lunsjen eller legg inn fast turdag på søndager med venner eller familie.

Sitter du mye stille bør du bryte opp stillesittingen så ofte du får muligheten.

8. Hold oversikten

Forandringer skjer ikke fra dag til dag, og derfor er det lurt å loggføre endringene du gjør og resultatene som kommer. Er det viktig for deg hvordan du ser ut kan du ta bilder i bikini eller undertøy ved oppstart, og deretter for eksempel en gang i måneden. Man kan også ta mål av midje, hofte og lår og registrere kroppsvekt hvis målet er vektnedgang.

Det kan også være smart å loggføre hvordan man tenker rundt mat og trening. Kanskje du kommer til å oppleve at det du synes var tungt og vanskelig i starten nå går helt automatisk.

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Styrketrening

5 fordeler med egen kroppsvekttrening

Styrketrening kan gjøres på flere måter, og å trene med egen…
Dato: Jun 28, 2022
Ernæring

Gjør det enkelt – 3 kostholds tips som alltid vil være gjeldende!

Kosthold kan virke komplisert både i teori og praksis, men det…
Dato: Jun 26, 2022
Styrketrening

Spesialøvelser for sterkere benkpress!

Disse benkpressvariantene kan bidra til at du endelig bryter gjennom platåer…
Dato: Jun 24, 2022
Ernæring

Intuitiv spising for psykisk og fysisk velvære!

Intuitivt spisemønster er en kontrast til alle diettene der ute, og…
Dato: Jun 22, 2022
Ernæring

Hacks for å spise sunt i en hektisk hverdag!

Mange lever hektiske liv og legger skylden på det når de…
Dato: Jun 22, 2022
Styrketrening

Derfor er kroppsbygging funksjonell trening!

Kroppsbygging er faktisk ikke en treningsform som utvikler muskelgrupper hver for…
Dato: Jun 20, 2022
Kondisjon & løping

12 fordeler med svømming!

Svømming er en utrolig god alternativ treningsform som mange kanskje glemmer.…
Dato: Jun 18, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Styrketrening

Slik trener du hamstrings optimalt!

Hamstrings er muskelgruppen på bakside lår, og er involvert i alt…
Dato: Jun 17, 2022
Styrketrening

Knebøyvariantene som gjør deg sterkere!

Disse knebøyvariantene kan bidra til at du bryter gjennom platåer og…
Dato: Jun 16, 2022
Styrketrening

Smertefri benkpress

Benkpress er en populær øvelse blant de fleste som trener styrketrening,…
Dato: Jun 15, 2022
Fysisk og psykisk helse

5 fordeler med å ha en sunn livsstil!

De aller fleste vet at det er smart å være i…
Dato: Jun 14, 2022
Fysisk og psykisk helse

Ny studie: Aktivitetsmålere og smartklokker kan hjelpe til med vektreduksjon

Aktivitetsmålere og smartklokker kan være effektive hjelpemidler for alle som ønsker…
Dato: Jun 13, 2022
Intervjuer

Lena: la om livsstilen og deler tipsene sine!

I dag er trening og fjellturer en naturlig del av hverdagen…
Dato: Jun 12, 2022
Sponset

Studier viser at CBD fra cannabisplanten har mange helsegevinster!

Intervjuer

«Finn den mest badass versjonen av deg selv!»

Det er ingen tvil om at Charlotte Moe brenner for trening,…
Dato: Jun 10, 2022
Ernæring

7 matvarer for god hjernehelse!

Hjernen er kontrollsenteret i kroppen din. Det er hjernen som gjør…
Dato: Jun 09, 2022