Hjernen er kontrollsenteret i kroppen din. Det er hjernen som gjør at du kan bevege deg, føle og tenke. Derfor er det ingen grunn til å ikke gi hjernen næringen den trenger for å fungere optimalt!

Hjernehelse

Maten du spiser kan påvirke hvordan hjernen din fungerer, og kan forbedre spesifikke psykologiske oppgaver som konsentrasjon og hukommelse. Du kan også forebygge visse sykdommer og tilstander ved å spise mer av de gode matvarene som inneholder næringsstoffer som er nyttige for hjernen. Her kan du lese om syv matvarer som kan gi hjernen din en skikkelig boost!

1. Fet fisk

Helsedirektoratet anbefaler et ukentlig inntak av minst 200 gram fet fisk fordi det inneholder svært gunstige omega 3-fettsyrer som er bra for helsen. Fet fisk som laks, ørret, makrell og sild er også nyttig å spise for den psykiske helsen fordi den også er gunstig for hjernen.

Hjernen bruker nemlig omega 3-fettsyrer til å bygge nerveceller, og disse fettsyrene er også gunstige for læring og hukommelse. Noen studier har vist at de kan forsinke utviklingen av Alzheimers sykdom, og får man for lite omega 3 kan det gi økt risiko for å få lærevansker og depresjon.

2. Blåbær

Disse bærene som er en favoritt hos mange har flere helsefordeler, inkludert noen svært gunstige effekter på hjernen. Blåbær, og andre bær med kraftig og dyp farge, inneholder et plantestoff som har antiinflammatorisk effekt og som fungerer som antioksidanter.

Antioksidanter har effekt på både oksidativt stress og betennelse, som begge er tilstander som kan bidra til aldring av hjernen og økt risiko for nevrodegenerative sykdommer.

Noen av antioksidantene i blåbær har vist seg å forbedre kommunikasjonen mellom hjerneceller. I tillegg kan blåbær bidra til å forbedre hukommelsen og forsinke tap av korttidshukommelse.

3. Brokkoli

Brokkolien er stappfull av sunne næringsstoffer, inkludert antioksidanter som vi vet kan beskytte hjernen mot skader. Den er også svært rik på vitamin K, og en porsjon brokkoli gir mer enn 100 % av anbefalte dagsdose av dette vitaminet.

I hjernen blir vitamin K brukt for å danne en type fett som pakkes inn i hjernecellene. Noen studier viser at inntak av vitamin K kan forbedre hukommelsen.

kosthold

4. Gresskarkjerner

Gresskarkjerner inneholder kraftfulle antioksidanter som beskytter hjernen og kroppen mot skader fra frie radikaler. Utover det er de en utmerket kilde til magnesium, jern, sink og kobber. Alle disse næringsstoffene har gunstige effekter på hjernehelsen.

  • Sink har avgjørende betydning for nervesignaleringen, og er koplet til flere nevrologiske sykdommer som Alzheimers sykdom, depresjon og Parkinsons sykdom.
  • Magnesium spiller en rolle for læring og hukommelse. For lite magnesium koples til flere nevrologiske sykdommer som migrene, depresjon og epilepsi.
  • Jernmangel kan medføre redusert hjernefunksjon.
  • Kopper er bidragende i nervesignaleringen, og for lite av dette næringsstoffet kan gi økt risiko for Alzheimers sykdom.

5. Nøtter

Nøtter er en favorittsnacks hos mange, og i tillegg til at det er enkelt å ha med seg i farten er de også svært gunstige for både hjertet og hjernen. Et sunt hjerte er også gunstig for hjernen. Nøtter kan forbedre hjernekapasiteten og kan beskytte mot nevrodegenerative sykdommer. De som spiser nøtter regelmessig, kan få bedre hukommelse enn de som ikke spiser nøtter. Næringsstoffene i nøtter som bidrar til disse effektene er blant annet sunt fett, antioksidanter og vitamin E. Valnøtter er spesielt sunt fordi de inneholder omega 3-fettsyrer.

6. Appelsin

Denne frukten er rik på vitamin C, og bare ved å spise en frukt får du i deg det daglige anbefalte inntaket av vitaminet. Vitamin C er et viktig næringsstoff fordi det reduserer det mentale forfallet ved aldring.

Et kosthold rikt på vitamin C kan beskytte mot Alzheimers sykdom og redusert mental kapasitet. Vitaminet er også en kraftfull antioksidant som beskytter mot frie radikaler som kan skade nervecellene.

Vitamin C kan du også få i deg gjennom paprika, guava, kiwi, tomater og jordbær.

kosthold

7. Egg

Egg er en matvare som er stappfull med gode næringsstoffer som er knyttet til både psykisk og fysisk helse. Det inneholder blant annet kolin, som er et viktig næringsstoff i kroppen fordi det hjelper til å regulere humøret og bedrer hukommelsen. Det er spesielt eggeplommen som inneholder mest kolin.

B-vitamin i egg bidrar til å redusere det mentale forfallet i hjernen ved aldring, og vitamin B 12 er koplet til bedring av depresjon. Det er ikke uvanlig at eldre personer med demens får i seg for lite folat, og også dette næringsstoffet reduserer aldringen av hjernen i tillegg til at det regulerer blodsukkernivået i hjernen.

Kilde

Healthline.com

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Ernæring

Vil du bygge muskler må du få i deg nok mat!

Trener du regelmessig uten å få de resultatene du ønsker? Da…
Dato: Mai 24, 2024
Kostholdsprogram

Kostholdsplan for deg som ikke spiser kjøtt! (pescetarianer)

Det er fullt mulig å få i deg all den næringen…
Dato: Mai 22, 2024
Oppskrifter

Valnøttboller i tomatsaus!

Enten om du ikke spiser kjøtt eller bare vil ha litt…
Dato: Mai 22, 2024
Ernæring

Løk – Hvorfor du bør spise mer løk!

Det å bruke løk i matlagingen gir ikke bare bedre smak…
Dato: Mai 21, 2024
Best i test - kosttilskudd

Weight Gainer – Best i test 2024!

Vi gir deg oversikten over markedets beste weight gainer i 2024!…
Dato: Mai 16, 2024
Ernæring

6 viktige næringsstoffer som styrker immunforsvaret!

Et godt sammensatt kosthold er med på å styrke immunforsvaret vårt…
Dato: Mai 15, 2024
Oppskrifter

Hjemmelaget fiskeburger med teriyakisaus og guacamole! Sunt og veldig godt!

Nå som finværet har kommet er det også tid for å…
Dato: Mai 14, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Kostholdsprogram

Kostholdsplan som sikrer deg nok jern og fiber!

Spiser du variert og får i deg alle næringsstoffene du trenger?…
Dato: Mai 13, 2024
Best i test - kosttilskudd

Pre Workout (PWO) – Best i test 2024

Pre Workout har i løpet av få år blitt et av…
Dato: Mai 10, 2024
Kostholdsprogram

Kostholdsplan – «Høye» og «lave» dager for å booste forbrenningen!

Dette er en kostholdsplan som varierer mellom "høye" og "lave" dager,…
Dato: Mai 08, 2024
Oppskrifter

Middagstips: Hjemmelaget meksikansk gryte!

Hjemmelaget mat smaker alltid best, og da får du også en…
Dato: Mai 07, 2024
Oppskrifter

Middagstips : Hjemmelaget Biff Chop Suey!

Hjemmelaget mat smaker alltid best, og da får du også en…
Dato: Mai 03, 2024
Kostholdsprogram

Varierte dagsmenyer for muskelvekst – 2500 kalorier per dag!

Disse dagsmenyene er basert på at du skal spise ca. 2500…
Dato: Mai 02, 2024
Sponset

Rask og dyp farge med Norges sterkeste betakaroten – 20 mg

Oppskrifter

Hjemmebakt grovbrød i jerngryte – Rikt på fiber, mettende og god på smak!

Hva smaker vel bedre en hjemmebakt brød til frokost? Grovbrød er…
Dato: Apr 30, 2024
Oppskrifter

Ovnsbakt ørret – Fiskemiddag som nesten lager seg selv!

Det er anbefalt å spise 300-450 g fisk i uken, hvorav…
Dato: Apr 30, 2024