Hjernen er kontrollsenteret i kroppen din. Det er hjernen som gjør at du kan bevege deg, føle og tenke. Derfor er det ingen grunn til å ikke gi hjernen næringen den trenger for å fungere optimalt!

Hjernehelse

Maten du spiser kan påvirke hvordan hjernen din fungerer, og kan forbedre spesifikke psykologiske oppgaver som konsentrasjon og hukommelse. Du kan også forebygge visse sykdommer og tilstander ved å spise mer av de gode matvarene som inneholder næringsstoffer som er nyttige for hjernen. Her kan du lese om syv matvarer som kan gi hjernen din en skikkelig boost!

1. Fet fisk

Helsedirektoratet anbefaler et ukentlig inntak av minst 200 gram fet fisk fordi det inneholder svært gunstige omega 3-fettsyrer som er bra for helsen. Fet fisk som laks, ørret, makrell og sild er også nyttig å spise for den psykiske helsen fordi den også er gunstig for hjernen.

Hjernen bruker nemlig omega 3-fettsyrer til å bygge nerveceller, og disse fettsyrene er også gunstige for læring og hukommelse. Noen studier har vist at de kan forsinke utviklingen av Alzheimers sykdom, og får man for lite omega 3 kan det gi økt risiko for å få lærevansker og depresjon.

2. Blåbær

Disse bærene som er en favoritt hos mange har flere helsefordeler, inkludert noen svært gunstige effekter på hjernen. Blåbær, og andre bær med kraftig og dyp farge, inneholder et plantestoff som har antiinflammatorisk effekt og som fungerer som antioksidanter.

Antioksidanter har effekt på både oksidativt stress og betennelse, som begge er tilstander som kan bidra til aldring av hjernen og økt risiko for nevrodegenerative sykdommer.

Noen av antioksidantene i blåbær har vist seg å forbedre kommunikasjonen mellom hjerneceller. I tillegg kan blåbær bidra til å forbedre hukommelsen og forsinke tap av korttidshukommelse.

3. Brokkoli

Brokkolien er stappfull av sunne næringsstoffer, inkludert antioksidanter som vi vet kan beskytte hjernen mot skader. Den er også svært rik på vitamin K, og en porsjon brokkoli gir mer enn 100 % av anbefalte dagsdose av dette vitaminet.

I hjernen blir vitamin K brukt for å danne en type fett som pakkes inn i hjernecellene. Noen studier viser at inntak av vitamin K kan forbedre hukommelsen.

kosthold

4. Gresskarkjerner

Gresskarkjerner inneholder kraftfulle antioksidanter som beskytter hjernen og kroppen mot skader fra frie radikaler. Utover det er de en utmerket kilde til magnesium, jern, sink og kobber. Alle disse næringsstoffene har gunstige effekter på hjernehelsen.

  • Sink har avgjørende betydning for nervesignaleringen, og er koplet til flere nevrologiske sykdommer som Alzheimers sykdom, depresjon og Parkinsons sykdom.
  • Magnesium spiller en rolle for læring og hukommelse. For lite magnesium koples til flere nevrologiske sykdommer som migrene, depresjon og epilepsi.
  • Jernmangel kan medføre redusert hjernefunksjon.
  • Kopper er bidragende i nervesignaleringen, og for lite av dette næringsstoffet kan gi økt risiko for Alzheimers sykdom.

5. Nøtter

Nøtter er en favorittsnacks hos mange, og i tillegg til at det er enkelt å ha med seg i farten er de også svært gunstige for både hjertet og hjernen. Et sunt hjerte er også gunstig for hjernen. Nøtter kan forbedre hjernekapasiteten og kan beskytte mot nevrodegenerative sykdommer. De som spiser nøtter regelmessig, kan få bedre hukommelse enn de som ikke spiser nøtter. Næringsstoffene i nøtter som bidrar til disse effektene er blant annet sunt fett, antioksidanter og vitamin E. Valnøtter er spesielt sunt fordi de inneholder omega 3-fettsyrer.

6. Appelsin

Denne frukten er rik på vitamin C, og bare ved å spise en frukt får du i deg det daglige anbefalte inntaket av vitaminet. Vitamin C er et viktig næringsstoff fordi det reduserer det mentale forfallet ved aldring.

Et kosthold rikt på vitamin C kan beskytte mot Alzheimers sykdom og redusert mental kapasitet. Vitaminet er også en kraftfull antioksidant som beskytter mot frie radikaler som kan skade nervecellene.

Vitamin C kan du også få i deg gjennom paprika, guava, kiwi, tomater og jordbær.

kosthold

7. Egg

Egg er en matvare som er stappfull med gode næringsstoffer som er knyttet til både psykisk og fysisk helse. Det inneholder blant annet kolin, som er et viktig næringsstoff i kroppen fordi det hjelper til å regulere humøret og bedrer hukommelsen. Det er spesielt eggeplommen som inneholder mest kolin.

B-vitamin i egg bidrar til å redusere det mentale forfallet i hjernen ved aldring, og vitamin B 12 er koplet til bedring av depresjon. Det er ikke uvanlig at eldre personer med demens får i seg for lite folat, og også dette næringsstoffet reduserer aldringen av hjernen i tillegg til at det regulerer blodsukkernivået i hjernen.

Kilde

Healthline.com

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Ernæring

Kornvarer – hvorfor det er bra for helsen!

Til tross for at kornvarer er den største kilden til energi…
Dato: Sep 14, 2022
Oppskrifter

Enkel, sunn og digg iskrem!

Iskrem kan spises og nytes hele året, enten det er jul…
Dato: Aug 29, 2022
Ernæring

En viktig sideeffekt av å spise hardkokte egg

En ny studie kan legge til enda i grunn i den…
Dato: Aug 25, 2022
Ernæring

Denne ene forandringen kan gjøre enormt mye for vektreduksjon

Går du med et ønske om å gå ned noen kilo…
Dato: Aug 24, 2022
Kosttilskudd

«En stor helseeffekt av å ta kollagen», i følge en ekspert

Kollagen er i vinden som aldri før, og det er alltid…
Dato: Aug 22, 2022
Ernæring

Spiser du på dette tidspunktet reduserer du risikoen for type 2 diabetes

Ta kontroll over blodsukkeret, reduser vekten å unngå stoffskiftesykdommer ved å…
Dato: Aug 15, 2022
Kosttilskudd

Kosttilskuddene som fungerer!

Det er mange kosttilskudd på markedet med tvilsom effekt. Men det…
Dato: Jul 30, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Ultraprosessert mat – dette må du vite!

Matvarene prosesseres for at de skal være mer holdbare og smakfulle,…
Dato: Jul 25, 2022
Ernæring

6 tips for et sunt kosthold

Disse praktiske tipsene kan hjelpe deg til å gjøre sunne valg…
Dato: Jul 22, 2022
Ernæring

Bli sunnere med disse matbyttene!

Mange matvarer passer til samme bruk, men har helt ulikt næringsinnhold.…
Dato: Jul 20, 2022
Ernæring

5 matvarer for muskelbygging!

For å bygge en atletisk og sterk kropp trenger du et…
Dato: Jul 14, 2022
Ernæring

11 kostholdtips som er vitenskapelig dokumentert!

Det kan være vanskelig å skille på myter og fakta når…
Dato: Jul 07, 2022
Ernæring

Gjør det enkelt – 3 kostholds tips som alltid vil være gjeldende!

Kosthold kan virke komplisert både i teori og praksis, men det…
Dato: Jun 26, 2022
Sponset

Sunt og digg! Nå kan du spare opptil 1099 kr på 4 matkasser!

Ernæring

Hacks for å spise sunt i en hektisk hverdag!

Mange lever hektiske liv og legger skylden på det når de…
Dato: Jun 22, 2022
Kostholdsprogram

Inspirasjon: tre forskjellige dagsmenyer med helt vanlig mat!

Kosthold ser enkelt ut i teorien, men kan for mange være…
Dato: Jun 08, 2022