Vektreduksjon kan være en vanskelig prosess der mange dessverre raskt går opp i vekt igjen etter et vekttap. Disse 3 enkle tipsene kan hjelpe deg å holde vekten når du først har gått ned.

Vektreduksjon er et vanskelig tema til tross for at det i teorien er såre enkelt. Likevel, de aller fleste som går ned i vekt etter å ha slitt seg gjennom en diett, går raskt opp igjen til sin «normale» vekt. Hvilken diett du følger kan ha stor påvirkning på om du klarer å opprettholde vektreduksjonen eller ikke. Dietter som bidrar til en langsom vektreduksjon har tradisjonelt vist seg å gi bedre resultater i det lange løp enn ekstrem dietter som lar deg gå ned i vekt raskt, men ikke er bærekraftige over tid. Her er 3 tips hvordan du kan legge til rette for en stabil og varig vektreduksjon:

1. Vær tålmodig

Dette tipset er ufattelig kjipt, men urolig sant. Ikke la deg lure til å tro at vektreduksjon er noe som skjer av seg selv over natta, eller at du skal kunne gå ned 10kg på en måned uten at det koster deg noe. Ta sikte på å redusere vekten 0,7-1% av kroppsvekten din hver uke. For eksempel, dersom du veier 90kg, bør du ta sikte på 0-5-1kg i uka. Noe raskere enn dette kan skape problemer for deg.

Dette kan nok virke sakte, men det er mest sannsynlig det beste du kan gjøre. Velger du å følge en raskere metode for vekttap, så er det også større risiko for at du vil miste mer muskelmasse.

slanking og vektreduksjon
Vær tålmodig, bygg gode vaner, og la vanene bli en livsstil.

En norsk studie understreker viktigheten av et langsomt vekttap som det mest effektive på lang sikt. To grupper utøvere fulgte to forskjellige strategier for vektreduksjon. Den ene gruppen fulgte et program for rask vektreduksjon, mens den andre gruppen gikk langsomt frem.

Begge grupper mistet like mye vekt, men gruppen som fulgte den langsomme metoden la faktisk på seg 0,9kg muskler! Gruppen som gikk raskt ned i vekt økte ikke muskelmassen i det hele tatt.

 

2. Ikke kutt kalorier fra proteiner

Skal du ned i vekt må du gå i en kaloriunderskudd, men ikke la dette gå ut over proteinene! Velg heller bort kaloririke matvarer med et høyt innhold av karbohydrater og fett, og la proteinene utgjøre en stor del av kostholdet ditt.

proteiner vektreduksjon
Sørg for å opprettholde et høyt proteininntak selv om du er i kaloriunderskudd. Et høyt proteininntak kan motvirke muskelsvinn.

Ta sikte på 1,7-2g proteiner per kilo kroppsvekt. Klarer du å opprettholde et høyt proteininntak samtidig som du følger en diett og går i kaloriunderskudd, så vil du ha større sannsynlighet for å beholde musklene dine. I enkelte tilfeller vil du også kunne bygge mer muskler dersom du holder inntaket høyt nok kombinert med styrketrening. Proteiner vil også bidra til å hindre kroppen din fra å skru ned sitt naturlige stoffskifte som følge av et redusert kaloriinntak.

En utfordring med et daglig kaloriunderskudd er å opprettholde nok energi til å gjennomføre den regelmessige treningen. Når blodsukkeret blir lavt vil du få problemer med prestere optimalt. Et høyt inntak av proteiner vil bidra til et stabilt blodsukker nivå, samt at det sørger for en god og langvarig metthetsfølelse.

 

3. Løft vekter!

Kanskje trener du styrke allerede? I så fall- fortsett med det! Det kan være utfordrende å opprettholde det samme treningsnivået når du samtidig skal følge en diett og som følge av dette kan du oppleve et fall i energinivået. Men, I denne perioden er det ekstra viktig at du klarer å opprettholde styrketreningen. Når du går i ett kaloriunderskudd vil kroppen din bryte ned fett og proteiner fra musklene for å kompensere for kaloriunderskuddet. Klarer du derimot å gjennomføre jevnlige styrkeøkter, så vil dette motvirke muskeltapet.

Tren gjerne to styrkeøkter i uken, og klarer du tre økter er det enda bedre. Kondisjonstrening forbrenner flere kalorier totalt, men dersom du likevel går i ett kaloriunderskudd vil du med tiden gå ned i vekt. Og, dersom du kombinerer det med styrketrening vil du kunne oppnå to goder samtidig; vektreduksjon og muskelvekst!

styrketrening og vektreduksjon
Trener du styrke regelmessig mens du er på diett, kan du ikke bare motvirke et eventuelt muskeltap, men du kan også bygge muskler!

Kilde
Bodybuilding.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Kostholdsprogram

Kostholdet for deg som vil opp i vekt!

For mange kan det være utfordrende å gå ned i vekt,…
Dato: Apr 17, 2024
Ernæring

Fettet du bør spise mer av – Gode kilder til sunt fett!

For mye fettrik mat i kostholdet er ikke bra, men det…
Dato: Apr 14, 2024
Oppskrifter

Proteinrik lasagne uten pasta – Næringsrik, sunn og veldig god!

Denne smakfulle lasagnen er laget uten pasta og den tradisjonelle hvite…
Dato: Apr 12, 2024
Kostholdsprogram

Legg en plan for kostholdet ditt!

Du bør planlegge kostholdet ditt på samme måte som du planlegger…
Dato: Apr 09, 2024
Ernæring

Dietten som bidrar til å senke blodtrykket!

Har du hørt om DASH-dietten? Denne dietten ble utviklet for å…
Dato: Apr 08, 2024
Ernæring

8 ulike måter å tilberede mat på – Hva er sunnest?

Det handler ikke bare om å bruke sunne og gode råvarer…
Dato: Apr 05, 2024
Annonse

Riktig næring for raskere og dyp brunfarge, glansfullt hår og sterkere negler

Får du ikke raskt nok brunfarge? Oppleves det som at fargen…
Dato: Apr 01, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Hvordan en sunn livsstil kan forebygge og forbedre kolesterolet!

Hva er kolesterol? Kolesterol er et fettstoff som er livsnødvendig for…
Dato: Mar 27, 2024
Oppskrifter

Energishaken du bare MÅ prøve!

Denne shaken er perfekt som mellommåltid eller etter trening. Ikke bare…
Dato: Mar 25, 2024
Oppskrifter

Boost treningen din med en deilig og proteinrik grønn smoothie!

I denne artikkelen får du oppskriften på en sunn, nærings- og…
Dato: Mar 23, 2024
Ernæring

Viktige faktorer for muskelvekst!

Det er jo ingen hemmelighet at styrketrening og nok mat er…
Dato: Mar 20, 2024
Ernæring

Grønnkålchips – det perfekte tilbehøret!

Denne kålsorten består ikke av et kålhode, men av krusete blader…
Dato: Mar 18, 2024
Ernæring

Maten vi spiser påvirker søvnkvaliteten vår!

Søvn er en av de mest avgjørende faktorene for vår fysiske…
Dato: Mar 17, 2024
Sponset

CBD som selges i Norge – Medisinsk cannabis med fordeler på rad og rekke

Ernæring

Hvorfor du bør spise mer plantebasert mat – Inkluder disse matvarene i kostholdet ditt!

Du trenger ikke være veganer eller vegetarianer for å spise plantebasert…
Dato: Mar 14, 2024
Ernæring

Hvorfor er det så bra å spise fisk?

Får du i deg så mye fisk som det er anbefalt?…
Dato: Mar 13, 2024