Nøkkelen til et sunt og balansert kosthold ligger ikke nødvendigvis i hva du spiser, men hvor mye du spiser av det. Dersom du sliter med å kontrollere inntaket av mat, kan du med god samvittighet nyte disse matvarene.
Det høres lett ut å kunne begrense hvor mye man spiser av en bestemt vare, men du har som mange andre helt sikkert opplevd utfordringen med å stoppe når du først har begynt på smågodtet, en god kake eller en altfor god middag. Selv om du skulle være god til å kontrollere inntaket i 99% av tilfellene, så er det vanskelig å være helt «perfekt». Det er viktig å nevne at det heller ikke er nødvendig at du skal spise helt «perfekt» hele tiden, men for din egen del er det greit å være klar over hvilke matvarer du gjerne kan spise mer av uten å få dårlig samvittighet, og uten og måtte tenke over mengden du spiser.
Nøkkelen ligger i å velge produkter som inneholder lite kalorier, ikke er tilsatt sukker, er rike på næringsstoffer som vitaminer og mineraler, samt fiber som hjelper til å fylle opp magen og bidrar til god fordøyelse. Neste gang du får lyst på noe godt kan du prøve deg fram med en av disse matvarene.
Popcorn blir gjerne sett på som snacks og junkfood, men dette er dessverre helt feil. Selve popcornet som bare er en annen form av maiskjernen, er faktisk svært næringsrik, relativt kalorifattig, og inneholder en rekke viktige næringsstoffer. Popcorn kvalifiserer so høyfeber mat og gir deg 4g fiber per porsjon. Anbefalt inntak av fiber ligger på 25g daglig for kvinner, og 35g daglig for menn.
Popcorn er også en svært god kilde til magnesium, et viktig mineral som inngår i over 300 biokjemiske prosesser i kroppen. Magnesium aktiverer enzymer og spiller en sentral rolle i energiproduksjonen. Mangel på magnesium har vært forbundet med depresjon og hjertesykdommer. I tillegg inneholder popcorn mye fenoler, en spesiell type antioksidanter som gjør mye bra for kroppen. Mens frukt som epler inneholder 160mg fenoler per 30g, inneholder popcorn mellom 240-360mg fenoler per 30g!
Det som eventuelt gjør popcorn usunt, er alt saltet og smøret som mange dynker popcornet med. Velger du derimot å gå for rene maiskjerner som du popper selv uten olje eller tilsatt salt, vil du kunne nyte deilig snacks med god samvittighet.
Gresk yoghurt, helst av den litt magrere typen, er rene vitaminbomben. For det første er yoghurten helt fri for sukker, og for det andre er den svært rik på proteiner. Proteiner er ikke bare avgjørende for at du skal kunne bygge større muskler, mens spiller også en sentral rolle i vektreguleringen og metthetsfølelsen. Proteiner finnes i ulike typer, og den typen vi finner i gresk yoghurt (kasein) gjør yoghurten ekstra aktuell for alle som ønsker å bygge større muskler ettersom den inneholder alle de ni essensielle aminosyrene.
En annen stor fordel med gresk yoghurt er det høye innholdet av probiotiske bakterier som sørger for en god fordøyelse og optimalt næringsinntak. Legger vi til at yoghurten er rik på kalsium, selve nøkkelingrediensen for et sterkt skjelett, optimal hjernefunksjon, nerve- og muskelfunksjon, OG vitamin B12 (viktig for dannelsen av røde blodceller og produksjonen av DNA og RNA), så er det ikke vanskelig å lovprise gresk yoghurt som en sikker vinner.
Hvis du klarer å spise så mye grønnsaker at du legger på deg, da har du nådd en historisk milepæl. De aller fleste grønnsaker er nemlig svært kalorifattige og består av så mye som 90% vann! I tillegg til sitt høye vanninnhold er de svært næringsrike og inneholder mye fiber som sørger for at du blir god og mett. Rå grønnsaker har vist seg å beskytte bedre mot ulike kreft-sykdommer enn kokte grønnsaker, men selv de kokte grønnsakene er svært sunne og næringsrike.
De færreste av oss spiser imidlertid like mye grønnsaker som frukt, og det er ikke like naturlig å spise en rå brokkoli eller blomkål på farten som det er å spise et eple eller en banan. Derfor kan det være lurt å bruke en sunn type dipp som du lager selv. Så lenge du lager dippen av sunne og næringsrike råvarer så vil det likevel kvalifiserer som «ja-mat», men du bør selvfølgelig ikke overdrive inntaket av dipp.
Gode alternativer til hovedbase for dipp er gresk yoghurt, yoghurt naturell eller mager kesam. Tilsett gjerne krydder etter eget ønske for å få mer smak på dippen. Bruker du gresk yoghurt vil du i tillegg til næringsstoffene fra grønnsakene få i deg alle de gode næringsstoffene fra yoghurten (de er nevnt tidligere i artikkelen).
Egg hadde lenge et rykte på seg til for være rik på fett og kolesterol, men heldigvis vet vi bedre nå. Egg er nemlig en gullgruve full av viktige næringsstoffer. Det er så mye å like ved egge at det er vanskelig å nevne alt her, og vi anbefaler derfor at du leser denne artikkelen om egg. Egg er rik på proteiner, og proteinene vi finner i egg er ekstra gode ettersom de inneholder alle de ni essensielle aminosyrene som er avgjørende for at vi skal kunne bygge muskler og opprettholde normale kroppsfunksjoner. Egg inneholder også relativt lite kalorier, varierende fra ca. 70 kalorier til 90 kalorier ut i fra størrelsen på egget. I tillegg er de svært rike på vitaminer og mineraler, blant annet vitamin D, vitamin A, vitamin B12, B6, B5 og selenium.
Mer om egg kan, og bør du lese her: Denne måten å spise egget på øker prosessen bak muskelvekst med 45%!
Kilde
Hall, Brandon. (2017). 5 guilt-free snacks for people who struggle with portion control. Stack.com
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene