Nøkkelen til et sunt og balansert kosthold ligger ikke nødvendigvis i HVA du spiser, men hvor MYE du spiser av det. Dersom du sliter med å kontrollere inntaket av mat, kan du med god samvittighet nyte disse matvarene.

Det høres lett ut å kunne begrense hvor mye man spiser av en bestemt vare, men du har som mange andre helt sikkert opplevd utfordringen med å stoppe når du først hat begynt på smågodtet, en god kake eller en altfor god middag. Selv om du skulle være god til å kontrollere inntaket i 99% av tilfellene, så er det vanskelig å være helt “perfekt”. Det er viktig å nevne at det heller ikke er nødvendig at du skal spise helt “perfekt” hele tiden, men for din egen del er det greit å være klar over hvilke matvarer du gjerne kan spise mer av uten å få dårlig samvittighet, og uten og måtte tenke over mengden du spiser. Nøkkelen ligger i å velge produkter som inneholder lite kalorier, ikke tilsatt sukker, er rike på næringsstoffer som vitaminer og mineraler, samt fiber som hjelper til å fylle opp magen og bidrar til god fordøyelse. Neste gang du får lyst på noe godt kan du prøve deg fram med en av disse matvarene.

 

1.Popkorn (luftpoppet)

Popcorn blir gjerne sett på som snacks og junkfood, men dette er dessverre helt feil. Selve popcornet som bare er en annen form av maiskjernen, er faktisk svært næringsrik, relativt kalorifattig, og inneholder en rekke viktige næringsstoffer. Popcorn kvalifiserer so høyfeber mat og gir deg 4g fiber per porsjon. Anbefalt inntak av fiber ligger på 25g daglig for kvinner, og 35g daglig for menn.

Popcorn er også en svært god kilde til magnesium, et viktig mineral som inngår i over 300 biokjemiske prosesser i kroppen. Magnesium aktiverer enzymer og spiller en sentral rolle i energiproduksjonen. Mangel på magnesium har vært forbundet med depresjon og hjertesykdommer. I tillegg inneholder popcorn mye fenoler, en spesiell type antioksidanter som gjør mye bra for kroppen. Mens frukt som epler inneholder 160mg fenoler per 30g, inneholder popcorn mellom 240-360mg fenoler per 30g!

Det som eventuelt gjør popcorn usunt, er alt saltet og smøret som mange dynker popcornet med. Velger du derimot å gå for rene maiskjerner som du popper selv uten olje eller tilsatt salt, vil du kunne nyte deilig snacks med god samvittighet.

sunne matvarer
Så lenge du unngår å dynke popcornet med salt og snø, vil du kunne nyte popcornet med god samvittighet. Popcorn er faktisk svært næringsrikt!

Har du prøvd disse? Trippel sjokolade energibiter!

 

2.Gresk yoghurt

Gresk yoghurt, helst av den litt magrere typen, er rene vitaminbomben. For det første er yoghurten helt fri for sukker, og for det andre er den svært rik på proteiner. Proteiner er ikke bare avgjørende for at du skal kunne bygge større muskler, mens et spiller også en sentral rolle i vektreguleringen og metthetsfølelsen. Proteiner finnes i ulike typer, og den typen vi finner i gresk yoghurt (kasein) gjør yoghurten ekstra aktuell for alle som ønsker å bygge større muskler ettersom den inneholder alle de ni essensielle aminosyrene.

En annen stor fordel med gresk yoghurt er det høye innholdet av probiotiske bakterier som sørger for en god fordøyelse og optimalt næringsinntak. Legger vi til at yoghurten er rik på kalsium, selve nøkkelingrediensen for et sterkt skjelett, optimal hjernefunksjon, nerve- og muskelfunksjon, OG vitamin B12 (viktig for dannelsen av røde blodceller og produksjonen av DNA og RNA), så er det ikke vanskelig å lovprise gresk yoghurt som en sikker vinner.

sunne matvarer
Gresk yoghurt er sunt og næringsrikt. Proteininnholdet er høyt, samtidig som den inneholder viktige mineraler og vitaminer.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

3.Grønnsaker og dipp

Hvis du klarer å spise så mye grønnsaker at du legger på deg, da har du nådd en historisk milepæl. De aller fleste grønnsaker er nemlig svært kalorifattige og består av så mye som 90% vann! I tillegg til sitt høye vanninnhold er de svært næringsrike og inneholder mye fiber som sørger for at du blir god og mett. Rå grønnsaker har vist seg å beskytte bedre mot ulike kreft-sykdommer enn kokte grønnsaker, men selv de kokte grønnsakene er svært sunne og næringsrike.

De færreste av oss spiser imidlertid like mye grønnsaker som frukt, og det er ikke like naturlig å spise en rå brokkoli eller blomkål på farten som det er å spise et eple eller en banan. Derfor kan det være lurt å bruke en sunn type dipp som du lager selv. Så lenge du lager dippen av sunne og næringsrike råvarer så vil det likevel kvalifiserer som “ja-mat”, men du bør selvfølgelig ikke overdrive inntaket av dipp. Gode alternativer til hovedbase for dipp er gresk yoghurt, yoghurt naturell eller mager kesam. Tilsett gjerne krydder etter eget ønske for å få mer smak på dippen. Bruker du gresk yoghurt vil du i tillegg til næringsstoffene fra grønnsakene få i deg alle de gode næringsstoffene fra yoghurten (de er nevnt tidligere i artikkelen).

sunne matvarer
Grønnsaker og dipp er perfekt snacks! Sunt og godt!

 

4. Egg

Egg hadde lenge et rykte på seg til for være rik på fett og kolesterol, men heldigvis vet vi bedre nå. Egg er nemlig en gullgruve full av viktige næringsstoffer! Det er så mye å like ved egge at det er vanskelig å nevne alt her, og vi anbefaler derfor at du leser denne artikkelen om egg. Egg er rik på proteiner, og proteinene vi finner i egg er ekstra gode ettersom de inneholder alle de ni essensielle aminosyrene som er avgjørende for at vi skal kunne bygge muskler og opprettholde normale kroppsfunksjoner. Egg inneholder også relativt lite kalorier, varierende fra ca. 70 kalorier til 90 kalorier ut i fra størrelsen på egget. I tillegg er de svært rike på vitaminer og mineraler, blant annet vitamin D, vitamin A, vitamin B12, B6, B5 og selenium.

Mer om egg kan, og bør du lese her: Denne måten å spise egget på øker prosessen bak muskelvekst med 45%!

http://www.stack.com/a/5-guilt-free-snacks-for-people-who-struggle-with-portion-control
Egg er selve kongen av proteiner og næringsstoffer!

 

Kilde
Hall, Brandon. (2017). 5 guilt-free snacks for people who struggle with portion control. Stack.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Oppskrifter

3 sunne og næringsrike desserter

Hva med å nyte en dessert full av vitaminer, mineraler og…
dato: Jun 30, 2020
Oppskrifter

Smoothie Bowl – næringsrike fargebomber!

Du skal lete lenge for å finne en oppskrift som inneholder…
dato: Jun 18, 2020
Oppskrifter

Sunn sjokoladekake på 30 minutter!

Sunn, digg og superrask å lage! Denne sjokoladekaken kan du smelle…
dato: Jun 17, 2020
Kosttilskudd

Billig vs. dyrt proteinpulver. Dette må du vite.

Proteinpulver finnes i mange ulike typer, enormt mange smaker, og med…
dato: Jun 17, 2020
Oppskrifter

Oppskrift: Sunt bananbrød med jordbær

Dette herlige brødet kommer til å bli en favoritt! Prøv deg…
dato: Jun 11, 2020
Ernæring

Parmesanost – derfor bør du spise mer av dette!

Parmesan osten er kanskje en av de mest smakfulle ostene. Det…
dato: Jun 10, 2020
Kosttilskudd

Løft bedre og tenk bedre med dette trikset

Seriøse utøvere har lenge brukt kosttilskudd for å maksimere muskelvekst, restitusjonen…
dato: Jun 05, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Visste du dette om fettforbrenning?

Noen trener for å bli sterkest mulig, andre trener for å…
dato: May 28, 2020
Oppskrifter

Healthy hacks: Sunne og crispi chips av kål!

Det kan høres ut som tidenes kjedeligste snacks, men denne sunne…
dato: May 27, 2020
Oppskrifter

Oppskrift: Sunne og smakfulle blåbærmuffins

Du kan ikke trene hver eneste dag, og innimellom behøver du…
dato: May 16, 2020
Ernæring

Derfor bør du begynne å spise rødbete!

Neste gang du går forbi grønnsaksdisken bør du ta med deg…
dato: May 12, 2020
Ernæring

Den beste maten å spise før og etter trening

Maten du spiser er energien som gjør at du fungerer i…
dato: May 11, 2020
Ernæring

9 frukter du kan spise selv om du går på lavkarbodiett

Lavkarbodietter hører til blant de mest populære diettene, men de begrenser…
dato: May 08, 2020