Mens enkelte mennesker ikke spiser mellom hovedmåltidene som frokost, lunsj, middag og kveldsmat, er andre nærmest avhengig av å ha noe å sette tennene i mellom måltidene.

Et mellommåltid kan ødelegge en god plan, eller bidra til et bedre resultat. Mellommåltidet er sterkt debattert, og det finnes ingen fasit på om det er rett eller galt å spise flere små måltider. Som det meste annet er det en individuell beslutning som baserer seg på egne mål og behov.

Mellommåltider trenger ikke være kaloritette skoleboller, muffins, sjokolader eller kjeks på jobben. Faktisk kan det for mange som aktive mennesker være vanskelig å få i seg nok kalorier i løpet av dagen, og dermed kan mellommåltidet være en ypperlig måte å få i seg de nødvendige kaloriene på. Undersøkelser viser at overvektige personer spiser usunne mellommåltider på grunn av fristelsen og den enkle tilgangen til usunne matvarer. Enkel tilgang til usunne matvarer er en av nøkkelfaktorene for den økende overvekten i den vestlige verden i dag.

Utfordringen med mellommåltider

Etter et større måltid vil de fleste personer kjenne seg god og mett, og sultfølelsen er dekket slik at man ikke føler behov for mer mat på en stund. Utfordringen med mellommåltider er at det ikke utløser de samme signalene til sulthormonene som skal signalisere til hjernen at du er mett. Av den grunn vil mange ende opp med å småspise mer enn de burde, og i tillegg vil de også innta de vanlige måltidene sine. Når alle disse måltidene summeres opp, vil det totale kaloriinntaket bli unødvendig stort.

En annen utfordring med mellommåltider er at det påvirker insulinnivået. Et velbalansert måltid kan bidra positivt til å regulere det og å holde det i balanse, mens et svært kaloririkt og feilbalansert mellommåltid kan føre til at insulinnivået skyter i været og fortsetter å øke ytterligere når du inntar de vanlige måltidene. Et høyt insulinnivå kan bidra til at kroppen lettere legger på seg fett, og kan være en utløsende faktor for utviklingen av diabetes type 2.

På den andre siden kan et velbalansert og sunt mellommåltid kunne bidra til at blodsukkeret holder seg stabilt og at du unngår plutselige fall i blodsukkeret som gjør det lettere å falle for søtsaker og andre fristelser. Dersom du lever et aktivt liv med mye trening og kanskje også en fysisk krevende jobb, kan mellommåltidene være det lille ekstra som bidrar til at du klarer å gjennomføre treningen, og kanskje opplever muskelvekst istedenfor muskelnedbrytning.

Frukt, nøtter og tørket frukt er glimrende alternativer til sunne og gode mellommåltider.

1. Nøtter

Med sitt høye innhold av sunne fettsyrer, fiber og mineraler, er nøtter noe av det sunneste du kan spise. Til tross for at de er svært kaloritette, har nøtter vist seg å være en viktig matvare for personer som forsøker å gå ned i vekt. Flere studier viser nemlig at personer som inntok nøtter som mellommåltid, lettere gikk ned i vekt enn de som ikke gjorde det. Det er viktig å være klar over at kaloriinnholdet varierer voldsomt mellom ulike typer nøtter, men her er noen typer nøtter du kan innta med god samvittighet:

 • Paranøtter
 • Cashewnøtter
 • Hasselnøtter
 • Mandler
 • Pekannøtter
 • Valnøtter
 • Pistasjnøtter

I tillegg til å inneholde et store mengder flerumettet fett (den gode typen fett) som kan bidra til sunt kolesterol og bedre hjernefunksjon, er flere av nøttene rike på vitamin E, magnesium, fosfor, kobber, mangan og selenium. Magnesium er svært viktig for optimal muskelfunksjon og for å unngå kramper. Nøtter er ellers superenkelt å pakke med seg, fører til liten stigning i blodsukkeret og gir jevn og god energi.

Les mer om hvorfor nøtter er så sunt her!

 

2. Frukt

Hvem har ikke spist en banan som mellommåltid? Frukt er glimrende mat som mellommåltid. Det finnes et hav av ulike typer å velge mellom, og sammen med kaloriene får du viktige vitaminer og næringsstoffer. Flere av fruktene er rike på antioksidanter og kan bidra positivt til å motvirke inflammasjonstilstander. I tillegg er de fleste frukttypene enkle å ta med seg og kan spises på ”farten”. Mange av sortene er relativt kalorifattig og kan inntas med god samvittighet selv for personer på diett. Melon, appelsin, blåbær, jordbær, bringebær etc., er alle kalorifattige frukter.

Les mer om «superfrukten» banan.

Om du ønsker en type frukt som kan gi deg et lite kick og ekstra energi, bør du ta sikte på mer kaloritette sorter som banan, mango, ananas og diverse tørket frukt. Alle disse variantene har et høyt sukkerinnhold og gjør de ypperlig til mellommåltider i situasjoner der det er viktig å få opp blodsukkeret raskt.

3. Yoghurt

De siste årene har det kommet et hav av ulike typer yoghurt i butikkene, og det er ikke foruten grunn! Flere av yoghurtene inneholder rikelig med proteiner som er viktig næring til musklene og kroppen. Proteinene inngår direkte i muskeloppbyggingen, men er også gunstig med tanke på den langsomme nedbrytningen i motsetning til karbohydrater.

Det er viktig å velge riktig type yoghurt siden feil yoghurt kan bidra være svært kaloritett og rene sukkerbomben. En sunn yoghurt er rik på proteiner, inneholder lite fett og er ikke tilsatt ekstra sukker. Flere av yoghurt-variantene inneholder også melkesyrebakterier som er bra for tarmfloraen og fordøyelsen. Noen sunne og gode yoghurt-varianter finner du her:

 • Skyr (kommer i en rekke ulike varianter og smaker)
 • Yoplait Double 0% Protein (flere ulike smaker)
 • Alpro Blåbær
 • Tine Gresk Yoghurt (flere smaker)
 • Synnøve Gresk Yoghurt (flere smaker)

 

4. Proteinbar

På lik linje med yoghurt kommer proteinbarer i både sunne og mindre sunne varianter. En proteinbar med et godt balansert næringsinnhold der proteininnholdet er høyt og mengden fett og sukker lavt, kan fungere som et meget bra mellommåltid. Enkelte barer er faktisk helt fri for tilsatt sukker og har et høyt innhold av fiber som bidrar til god metthetsfølelse. Proteinbaren er lett å ta med seg og kan fint ligge i sekken/baggen/vesken etc..

For gode tips til hvilken proteinbar du bør velge for å sikre et godt mellommåltid, sjekk vår guide Best i test proteinbar 2018- Best i smak!

 

5.Egg

Det kan kanskje virke litt rart å gå rundt med ett kokt egg i sekken, men trenger du et enkelt og godt mellommåltid på jobb eller på tur, så er et kokt egg lett å pakke med seg. Egget er kanskje en av de mest undervurderte matvarene vi har. Egget er nemlig en av de mest næringsrike matvarene vi kjenner til, og det er stappfullt med viktige vitaminer og proteiner. Proteiner finnes i mange varianter, og egget huser det ypperste av kvalitet! Egget bidrar også til en god metthetsfølelse og har vist seg gunstig for de som ønsker å gå ned i vekt.

Egg er en svært god kilde til aminosyrene leucin, isoleucin og vanilin (såkalte BCAA), som har vist seg gunstig for økt muskelvekst. Mer om dette leser du her Dette er BCAA- Og derfor kan det gjøre deg sterkere!

Kilder
Smart Snacking: 5 Healthy Snacks That Won’t Destroy Your Progress. Muscleandstrength.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Kostholdsprogram

Kostholdet for deg som vil opp i vekt!

For mange kan det være utfordrende å gå ned i vekt,…
Dato: Apr 17, 2024
Ernæring

Fettet du bør spise mer av – Gode kilder til sunt fett!

For mye fettrik mat i kostholdet er ikke bra, men det…
Dato: Apr 14, 2024
Oppskrifter

Proteinrik lasagne uten pasta – Næringsrik, sunn og veldig god!

Denne smakfulle lasagnen er laget uten pasta og den tradisjonelle hvite…
Dato: Apr 12, 2024
Kostholdsprogram

Legg en plan for kostholdet ditt!

Du bør planlegge kostholdet ditt på samme måte som du planlegger…
Dato: Apr 09, 2024
Ernæring

Dietten som bidrar til å senke blodtrykket!

Har du hørt om DASH-dietten? Denne dietten ble utviklet for å…
Dato: Apr 08, 2024
Ernæring

8 ulike måter å tilberede mat på – Hva er sunnest?

Det handler ikke bare om å bruke sunne og gode råvarer…
Dato: Apr 05, 2024
Annonse

Riktig næring for raskere og dyp brunfarge, glansfullt hår og sterkere negler

Får du ikke raskt nok brunfarge? Oppleves det som at fargen…
Dato: Apr 01, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Hvordan en sunn livsstil kan forebygge og forbedre kolesterolet!

Hva er kolesterol? Kolesterol er et fettstoff som er livsnødvendig for…
Dato: Mar 27, 2024
Oppskrifter

Energishaken du bare MÅ prøve!

Denne shaken er perfekt som mellommåltid eller etter trening. Ikke bare…
Dato: Mar 25, 2024
Oppskrifter

Boost treningen din med en deilig og proteinrik grønn smoothie!

I denne artikkelen får du oppskriften på en sunn, nærings- og…
Dato: Mar 23, 2024
Ernæring

Viktige faktorer for muskelvekst!

Det er jo ingen hemmelighet at styrketrening og nok mat er…
Dato: Mar 20, 2024
Ernæring

Grønnkålchips – det perfekte tilbehøret!

Denne kålsorten består ikke av et kålhode, men av krusete blader…
Dato: Mar 18, 2024
Ernæring

Maten vi spiser påvirker søvnkvaliteten vår!

Søvn er en av de mest avgjørende faktorene for vår fysiske…
Dato: Mar 17, 2024
Sponset

Slankeproduktet har hjulpet over 50 000 nordmenn med vektnedgangen!

Ernæring

Hvorfor du bør spise mer plantebasert mat – Inkluder disse matvarene i kostholdet ditt!

Du trenger ikke være veganer eller vegetarianer for å spise plantebasert…
Dato: Mar 14, 2024
Ernæring

Hvorfor er det så bra å spise fisk?

Får du i deg så mye fisk som det er anbefalt?…
Dato: Mar 13, 2024