Kosthold ser enkelt ut i teorien, men kan for mange være vanskelig i praksis. Få tips til måltider og dagsmenyer her!
Når man leser ulike dietter eller kostrådene fra Helsedirektoratet kan det se veldig enkelt ut å spise sunt. Når man skal sette i gang selv og komponere både enkeltmåltider og hele dags- eller ukesmenyer blir det plutselig litt mer komplisert.
Det er mange, og spesielt kvinner, som spiser for lite. Både for lite energi totalt, men også for lite protein og mikronæringsstoffer for å nå mål om både vektnedgang og muskelvekst.
Hvor mye mat man skal spise hver dag avhenger av flere faktorer som for eksempel
Det finnes flere formler som kan gi en veiledende oversikt over ditt daglige energibehov og basalmetabolisme, som er energibehov ved fullstendig hvile. For å finne ut av hvor mye energi du trenger hver dag inkludert fysisk aktivitet må det beregnes inn. Det har denne kalkulatoren gjort.
De fleste som rydder opp i kostholdet sitt og begynner å spise sunn og næringsrik mat tilpasset dagsbehovet sitt blir overrasket over hvor mye mat det faktisk blir. Sunn og næringsrik mat er gjerne mindre energitett enn usunn mat som inneholder mye kalorier per vektenhet.
Derfor ser det gjerne ut som man spiser mye mat når man fyller opp med kjøtt, grønnsaker, frukt, kornvarer, magre meieriprodukter og så videre.
En normalvektig mann trenger gjerne 3000-3500 kcal hver dag, og en kvinne rundt 2500 kcal.
Vi har satt opp tre forskjellige dagsmenyer på 2500 kcal for at du skal se hvor mye mat det faktisk er. De fleste, både kvinner og menn, som trener flere ganger i uken trenger gjerne enda mer mat enn dette hver dag. Dagmenyene er også satt sammen slik at de har den anbefalte fordelingen av energiprosent for protein, fett og karbohydrat fra Helsedirektoratet sine kostråd.
Alle matvarene er oppgitt i råvekt før tilberedning. Husk at dette bare er inspirasjon og eksempler på dagsmenyer og måltider, og ikke en fasit på hvordan man spiser sunt.
Frokost – brødskiver med pålegg
Mellommåltid
Lunsj – omelett med ost og skinke
Mellommåltid – hjemmelaget mangosmoothie
Middag – ovnsbakt laks med kokte poteter
Kveldsmåltid
Frokost – havregrøt med hakkete mandler og eplebiter
Mellommåltid
Lunsj – kylling- og pastasalat
Mellommåltid
Middag – ovnsbakt søtpotet med karbonadedeig
Kveldsmåltid – bananpannekaker
Frokost – kjøleskapsgrøt som har stått over natten
Mellommåltid
Lunsj
Mellommåltid
Middag – hjemmelaget hamburger
Kveldsmåltid – varm banan med smeltet sjokolade
Husk at dette ikke er noen fasit på hvordan man skal spise, men bruk det som inspirasjon. Finn måltidsrytmen og matvarene som du trives best med, og sett sammen dine egne dagsmenyer som du trives med.
Kilde
Silje Bjørnstad & Susanne Soydan: Slik former du kroppen – med styrketrening og kosthold, Cappelen Damm, 2018
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene