Et eple om dagen sies å skulle holde deg frisk, rask og på god avstand fra doktoren. Her er sannheten om eplet kort forklart.
Det finnes over 1000 ulike typer epler. Om du ikke liker eple, så vær så god prøv en annen type. Epler er lett tilgjengelige og utrolig allsidige. De kan spises rå som mellommåltid eller tilbehør, brukes som ingrediens i en matrett, bakst, desserter, osv., eller tørkes og spises som snack. Det er kun fantasien som setter grenser.
Med så mange varianter vil næringsinnholdet variere noe mellom typene, men det er snakk om kun minimale forskjeller. Felles for de store er at de er sunne, kalorifattig og at de inneholder viktige næringsstoffer for kroppen din.
Her er noen av helsefordelene du kan oppnå ved å spise epler regelmessig:
Epler er kalorifattige. Men hvor mange kalorier inneholder egentlig er eple? Dette varierer med størrelsen, men et stort eple inneholder ca. 95 kcal. Per 100g regner vi rundt 51 kcal.
Epler tar tid å spise og inneholder bra med fiber. Når du spiser tar det en stund før hjernen får signaler fra magen om at den er mett, og dette kan føre til at mange spiser mer enn de egentlig orker. At eplet tar såpass lang tid å tygge, bidrar til at du får tid til å kjenne etter om du er mett eller ikke.
Epler inneholder bra med fiber. I løpet av en dag bør du få i deg 25-35g fiber. Et eple kan bidra med 4g fiber, og spiser du et eple til frokost, lunsj og kveldsmat, har du dekket omtrent halvparten av fiberinntaket bare ved hjelp av epler!
Fiber er viktig for en sunn tarmflora og for å opprettholde en normal fordøyelse. Det bidrar også til reguleringen av blodsukkeret, hjertehelsen, og med å redusere det dårligere kolesterolet LDL. I tillegg er fiber med på å fylle opp magesekken og å holde deg mett lenge.
Det er litt sannhet i utsagnet «An apple a day, keeps the doctor away». Et eple inneholder nemlig rundt 10% av det anbefalte daglige vitamin C inntaket. Vitamin C er et av de viktigste vitaminene for å styrke immunforsvaret, vårt viktigste våpen i kampen mot forkjølelser og en rekke andre sykdommer.
Du ser de ikke og smaker de ikke. Men, epler er fulle av viktige næringsstoffer som antioksidanter og fytokjemikalier.
Querecin er en type flavenol som vi finner rikelig av i epler, og som forbindes med redusert risiko for inflammasjon og hjerneslag, samtidig som det reduserer det dårlige kolesterolet LDL.
Til tross for at det ikke er helt bevist at epler holder deg unna doktoren, viste en studie fra 2015 at de som inntok epler også inntok færre medisiner.
Studier har funnet tegn på at epler inneholder virkestoffer som er bra for hjernehelsen. Selv om det fremdeles er et lite utforsket område og studiene så langt bare er utført på mus, mener noen forskere at antioksidantene som bidrar til bedre hjertehelse, også har en gunstig virkning på hjernen.
En liten studie blant eldre kvinner viste at de som regelmessig inntok epler var mindre utsatt for kreft. Flere andre studier viser også at det kosthold rikt på frukt og grønnsaker, kan være med på å redusere risikoen for å utvikle kreft. Antageligvis skyldes dette det høye innholdet av antioksidanter og antiinflammatoriske stoffer.
Som nevnt i innledningen er epler utrolig allsidige og kan brukes til veldig mye forskjellig. Har du epler på kjøkkenet har du med andre ord en matvare som fungerer som et lite måltid i seg selv, som en ingrediens i en middagsrett, bakevare eller dessert, eller som snacks når du har lyst på noe godt. Eplet kan gjerne nytes med litt peanøttsmør, dyppet i smeltet sjokolade, eller litt kesam. Et annet godt tips er å ha epler i smoothien.
Kilde
1. Shape.com
2. Jamanetwork.com
3. ncbi.nlm.nih.gov
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene