Det er krevende å trene seg stor og grov, men med den riktige innstilligen og fremgangsmetoden blir det mye enklere å oppnå!

Gym goals

Når du er i en periode hvor gymmet og treningen er livet og du har all tid i verden til å trene, er det frustrerende at du ikke får de resultatene du ønsker deg.

Å trene seg stor og muskuløs er et viktig mål for mange menn, og noen kvinner. Men det krever en solid innsats, både på trening og på kjøkkenet.

Realistiske forventninger

I dag går alt så utrolig fort, og det kan være lett å bli utålmodig når du ser andre tilsynelatende få resultater over natten. Husk at treningsprofiler du føler i sosiale medier ikke representerer den gjennomsnittlige treningsentusiasten.

De kan lure følgerne sine når de legger ut før- og etter-bilder ved å si at det har gått kortere tid enn det egentlig har tatt å få resultatene, de kan ha manipulert bildene eller brukt ulovlige dopingmidler.

Så vær kritisk og fokuser heller på deg selv og dine egne resultater. Det tar tid å bygge muskler, og for de aller fleste tar det mange år med regelmessig styrketrening og bra kosthold for å bli stor og muskuløs.

Treningen

Det er viktig at det du gjør på trening faktisk har den effekten du er ute etter. Trener du for lett eller stimulerer musklene for sjeldent eller for lite vil du faktisk ikke få muskelvekst.

Treningsprogram

Derfor er det viktig med et smart treningsprogram som sikrer progresjon i form av økning av både vektene du løfter og treningsvolumet. Du må altså ha en progressiv overbelastning for å få resultater med styrketreningen.

Det er ikke noen fasit på hvor mange økter i uken, hvor mange øvelser per økt og hvor mange kilo man må gjøre for muskelvekst. Det avhenger av treningserfaring og treningstoleranse.

En nybegynner kan få fantastisk progresjon med bare to økter i uken, mens en allerede veltrent person kanskje må trene fem økter eller mer for å få videre utvikling.

Hvis du aldri har fulgt et treningsprogram før vil du merke betydelig forskjell! Kartlegg treningsnivået ditt, og få hjelp til å finne ut av hva slags treningsprogram du bør følge for å få resultater.

muskelvekst

Valg av øvelser

I utgangspunktet spiller det ikke så stor rolle hva slags øvelser du velger, så lenge musklene får nok stimuli. Men det er en vanlig anbefaling å benytte en kombinasjon av baseøvelser eller flerleddsøvelser og isolasjonsøvelser.

Det kan være mer motiverende å trene når man for eksempel ser økninger i styrke i knebøy, benkpress og markløft, samtidig som man trener for muskelvekst.

Når du trener baseøvelser får du veldig mye igjen for tiden du legger ned, nettopp fordi de trener flere muskelgrupper på en gang.

Isolasjonsøvelsene kan man legge til for å finpusse på fysikken og de muskelgruppene som skal fremheves ytterligere.

Både øvelser i apparater og frivekter egner seg godt til trening for muskelvekst, så det handler først og fremst om preferanse.

Tren tungt nok

Trening for muskelvekst foregår stort sett i repetisjonsområdet 8-15. Men ikke gå i fella og tro at det er noe magisk med selve tallet. Du er faktisk nødt til å ta i så mye at de siste repetisjonene i hvert sett oppleves ordentlig anstrengende.

Etter hvert sett skal du kjenne at du ikke kunne klart å gjøre fler enn en til to repetisjoner mer på det settet. Så hvis du trener 12 repetisjoner og kunne gjort 5-10 repetisjoner mer etter du har avsluttet settet trener du så lett at det mest sannsynlig ikke vil gi resultater.

Bare pass på å ikke press deg for hardt, det er heller ikke meningen å trene til failure hvert eneste sett hver eneste økt. Da vil du ikke klare å restituere deg godt nok mellom økter, og resultatene vil utebli.

Kondisjonstrening

Man har sett at styrketrening er gunstig for de som først og fremst trener kondisjon, og at det kan forbedre prestasjonen. Andre veien er det ikke like overbevisende fordeler.

Det er ingen tvil om at kondisjonstrening er bra for helsen, men det kan påvirke utviklingen av muskelmassen hvis det overdrives.

Hold derfor kondisjonstrening til et minimum, og gjør helst noe som sender lignende signaler til musklene som det styrketrening gjør, som for eksempel sirkeltrening, HIIT-intervaller eller sprintintervaller.

For mye trening utenom styrketreningen kan påvirke restitusjonen, som igjen kan gjøre at du ikke får optimale resultater av styrketreningen.

muskelvekst

Kostholdet

Uten nok næring vil det ikke bli noe å bygge muskler av på sikt, uansett hvor mye, hvor tungt og hvor riktig du trener.

Nok protein

Det er en grunn til at styrketrening og protein alltid blir nevnt i samme håndvending, og det er fordi det fungerer. Når musklene blir belastet trenger de tilstrekkelig med protein for å repareres og bygge seg opp igjen.

Kroppen bruker hele tiden protein til ulike prosesser, og for at muskelbygging skal prioriteres må det være god tilgang på protein. Protein får vi fra kosten, og en vanlig anbefaling for personer som trener styrketrening er rundt 2 gram protein per kilo kroppsvekt.

Nok energi

Det er ikke bare protein i seg selv som stimulerer til muskelvekst, du trenger også tilførsel av nok næring generelt. Du trenger altså flere kalorier for at musklene skal vokse optimalt. Det er ikke mye mer mat enn vedlikeholdsbehovet som skal til for å øke muskelmassen.

En vanlig anbefaling er 300 til 500 kalorier ekstra per dag. Hvis du ikke går litt opp i vekt etter et par uker er det bare å øke energiinntaket til vekten begynner å peke oppover, eller du ser endringer i speilet.

Hvis det er vanskelig å spise nok kan det være lurt å spise etter klokken en periode, for eksempel hver tredje time. Det kan sikre at du får i deg den maten og energien du trenger.

Tålmodighet og mål av progresjon

Du gjør kanskje alt riktig, men ser likevel ikke resultater? Det er bare å stole på prosessen og ikke gi deg. Ta bilder av deg selv og vei deg med jevne mellomrom, så vil du antakeligvis se forskjell.

Det er ikke mange kilo fettfri masse man har potensiale til å øke på et år, og jo mer treningserfaring man har, desto mindre blir økningene.

Men tar du bilder regelmessig vil du kanskje legge merke til de små detaljene som du ikke ser når du ser deg selv i speilet på gymmet, og du vil kanskje sette større pris på prosessen og jobben du har gjort.

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Motivasjon

Hvordan legge opp treningen i en travel hverdag!

I en hektisk hverdag kan treningen fort bli nedprioritert om du…
Dato: Apr 22, 2024
Gratis Treningsprogram

To-splitts treningsprogram for styrke og muskelvekst!

To-splitts treningsprogram, som deles inn i overkropp- og underkroppsøkt, er ideelt…
Dato: Apr 21, 2024
Nybegynnere

Hva bør du ha i treningsbagen din?

Enten du er en erfaren løfter eller nybegynner, å ha riktig…
Dato: Apr 20, 2024
Motivasjon

Morgentrening – Fordelene med å trene om morgenen!

Det er tungt å stå opp tidlig om morgenen for å…
Dato: Apr 19, 2024
Gratis Treningsprogram

Trening for en sterk og funksjonell rygg!

Er du en av de mange som har en stillesittende jobb,…
Dato: Apr 18, 2024
Gratis Treningsprogram

Kettlebell trening – Trening for styrke, eksplosivitet og utholdenhet!

Trening med kettlebell er bra for å trene opp styrke, utholdenhet…
Dato: Apr 15, 2024
Styrketrening

Bli slankere, sterkere og sunnere med styrketrening!

Styrketrening er en viktig del av en god treningsrutine. Du bør…
Dato: Apr 13, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Gratis Treningsprogram

Fullkroppsprogram – 3 økter i uken for styrke og muskelvekst!

Du trenger ikke trene styrke hver eneste dag for å oppnå…
Dato: Apr 11, 2024
Helse og livsstil

Hormonene som påvirker vekten vår!

Mange av hormonene i kroppen har innvirkning på vekten vår. Hormonene…
Dato: Apr 10, 2024
Nybegynnere

Gjør trening til en vane – En nybegynners guide!

Å komme i gang med trening kan være en utfordrende oppgave,…
Dato: Apr 07, 2024
Fysisk og psykisk helse

Trening gir bedre mental helse!

Det å trene og holde seg fysisk aktiv er ikke bare…
Dato: Apr 04, 2024
Gratis Treningsprogram

Beinøkta som gir deg en sterk rumpe!

Muskulaturen i rumpa, eller setemuskulaturen, består av tre deler, gluteus maximus,…
Dato: Apr 03, 2024
Kondisjon & løping

Kickstart løpesesongen riktig – Din guide til forberedelse!

Med våren her og løpeskoene klare, er det på tide å…
Dato: Apr 02, 2024
Sponset

Rask brunfarge med markedets sterkeste betakaroten – Tar også vare på hud, hår og negler!

Slanking & forbrenning

Gode råd om hvordan du kan øke forbrenningen din!

Det er flere grep du kan ta for å øke forbrenningen…
Dato: Mar 29, 2024
Slanking & forbrenning

Slanking og forbrenning – En helhetlig tilnærming til god helse og sunn livsstil!

Å oppnå og opprettholde en sunn vekt er en viktig del…
Dato: Mar 28, 2024