Kroppsbygging er faktisk ikke en treningsform som utvikler muskelgrupper hver for seg og som gir en lite funksjonell fysikk. Det er heller helt motsatt!

Hvordan definerer vi kroppsbygging?

Styrketrening generelt utvikler både muskelmasse og styrke, men det går an å dele inn hvilke egenskaper som blir trent basert på treningsmetode.

For å bli sterk anbefales det å trene få repetisjoner på høy intensitet, som ofte vil si mellom 1 og 5 repetisjoner med en høy prosent av det man maksimalt klarer å løfte en gang. Denne måten å trene på utvikler muskelmasse, men det er også på grunn av tilpasninger i nervesystemet at man får økning i styrke.

Kroppsbygging derimot er trening for maksimal muskelvekst. Da trener man gjerne mellom 8 og 15 repetisjoner, og selv om man blir sterkere også av denne metoden så er det først og fremst fordi musklene vokser. En større muskel er også en sterkere muskel.

Funksjonell trening

Funksjonell trening kan defineres på flere måter, men for den vanlige mosjonisten er det at det de trener på gjør at de får det lettere med det de gjør i hverdagen. Det er altså overførbart til dagliglivet, og kan bidra til å øke livskvaliteten.

Mange tenker kanskje på rehabiliteringsøvelser med bosuball, egen kroppsvekt eller strikker som funksjonell trening, men det er egentlig ganske langt fra funksjonelt med mindre man trener opp en helt konkret skade. For hverdagslivet er kroppsbygging en helt utmerket metode for å bli mer funksjonell.

styrketrening

Så hva gjør kroppsbygging i form av å bygge muskler og redusere fettprosenten til den mest funksjonelle styrketreningen du kan gjøre?

1. Bredde i muskelfunksjonen

Kroppene våre er laget for å bevege seg i mange plan og i forskjellige vinkler. Noen ganger opplever vi at vi må stå, løfte eller bære i merkelige posisjoner i hverdagen, som å bære en vaskemaskin ned en trapp eller å bære en sprellende hund til badekaret.

For å klare slike utfordringer på en god måte er det en fordel å ha både muskulær styrke og utholdenhet som man får av å trene mange forskjellige øvelser som belaster musklene fra forskjellige vinkler.

Ved at man trener flere øvelser for samme muskel gjør kroppsdelen funksjonell fordi alle retninger og funksjoner i hver muskelgruppe er trent.

2. Kroppskomposisjon

Hva vil egentlig kroppskomposisjon si, og hvorfor er det funksjonelt? Helt kort er det forholdet mellom muskler og fett på kroppen. Det er fordelaktig med mye muskler og lite fett, og kroppsbygging er en perfekt treningsform for å oppnå dette.

Det som er funksjonelt med å ha mye muskler og lite kroppsfett er at den relative styrken din øker. Du har altså mer kroppsvekt som faktisk kan gjøre nytte for deg, og som gjør det enklere å kontrollere kroppen din.

Overflødig kroppsfett har ingen funksjon, og gjør deg tyngre og tregere. Alt vil bli lettere for deg med mindre kroppsfett, både i hverdagen og når du skal løpe, løfte deg selv, klatre og så videre.

3. Helsefordeler

Konkurrerende kroppsbyggere trener ikke som de gjør med helse som hovedfokus, men mosjonister som trener for å øke muskelmassen vil få store helsefordeler. Når man trener kroppsbygging så handler det om å belaste musklene i form av å ha spenning over tid, også kalt time under tension.

Å trene på denne måten er mye mer behagelig enn å presse seg til maks hver eneste økt, og det fine er at det holder i massevis for å bygge muskler. Å trene med lettere vekter og kjøre supersett, droppsett, flere repetisjoner, langsomme repetisjoner og så videre er en skånsom treningsmetode som også har lav skaderisiko.

Leddene blir sterke, og du trener aldri med mer vekt enn det ligamenter og leddbånd tåler. Styrken til disse strukturene øker altså proporsjonalt med muskelstyrken.

styrketrening

En forbedret kroppskomposisjon har også mange helsefordeler, som at det reduserer betennelsestilstander i kroppen, øker insulinfølsomheten i muskelcellene, øker beintettheten i skjelettet, forbedrer tarmhelsen og andre helsemarkører.

Flere studier peker på at mer muskelmasse disponerer både for bedre kvantitet og kvalitet i livet. Med bedre helse blir du mer funksjonell i alt du gjør, og å forbedre kroppskomposisjonen vil gi bedre helse.

4. Styrke

Som nevnt vil kroppsbygging også øke styrken. Å bli sterkere er overførbart til så og så alt:

  • Det gjør deg raskere og mer kraftfull
  • Du absorberer kraft mer effektivt
  • Det forbedrer muskulær utholdenhet
  • Leddene blir mer stabile
  • Du kan kontrollere nye leddutslag

Både styrkeøvelser med frivekter og maskiner er med på å bygge funksjonell styrke. Begge har sine fordeler. Så lenge det effektivt øker muskelstørrelsen og styrken vil det føre til forbedret prestasjon. Alt som gjør deg sterkere, er faktisk funksjonelt!

Kilde

T-Nation

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Kondisjon & løping

Tre intervalløkter du må teste!

Intervalltrening er en svært god treningsmetode for å få bedre kondisjon,…
Dato: Sep 14, 2022
Styrketrening

4 gode øvelser for større triceps

Det skal mer til enn curle og benkpress dersom du ønsker deg…
Dato: Aug 31, 2022
Motivasjon

Arnold Schwarzenegger gir sine tips til hvordan du lærer barna å like trening

Har du noen gang opplevd det vanskelig å utfordrende å motivere…
Dato: Aug 30, 2022
Kondisjon & løping

Dette skjer i kroppen din rett etter en løpetur!

Tror du at du må trene i flere uker og måneder…
Dato: Aug 26, 2022
Styrketrening

6 helsegevinster av styrketrening!

Styrketrening er noe mange driver med fordi de synes det er…
Dato: Aug 18, 2022
Styrketrening

Derfor bør du få mer muskelmasse!

Å trene for å øke muskelmassen kan ved første øyekast virke…
Dato: Aug 17, 2022
Styrketrening

Dette bør du tenke over før du konkurrerer i fitness!

Fitnessesongen er akkurat over i Norge. Derfor florerer det av bilder…
Dato: Aug 16, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Styrketrening

Nybegynner på gymmet – 5 vanlige feil!

Det tar litt tid å komme skikkelig inn i styrketreningen på…
Dato: Aug 09, 2022
Styrketrening

Dette må du gjøre for å endelig få resultatene du ønsker deg!

Ikke noe er så frustrerende som å ha et mål om…
Dato: Aug 05, 2022
Styrketrening

Fordelene med styrketrening du ikke må gå glipp av!

Styrketrening kan virke som en overfladisk treningsform fordi det tradisjonelt sett…
Dato: Aug 03, 2022
Styrketrening

Slik bygger massive brystmuskler!

Tykke og brede brystmuskler er noe mange menn higer etter. Les…
Dato: Jul 29, 2022
Styrketrening

Slik unngår du å miste muskelmasse når du ikke kan trene!

Det kommer perioder livet der trening faktisk ikke kan bli like…
Dato: Jul 27, 2022
Styrketrening

Tre spesialøvelser som gjør deg sterkere i markløft!

Disse variantene av markløft kan gjøre at du endelig bryter gjennom…
Dato: Jul 26, 2022
Sponset

ImpacGun forebygger og lindrer stølhet og smerter – 6 ulike massasjehoder for optimal behandling!

Styrketrening

De 5 beste øvelsene for hamstrings!

Hvis du inkluderer disse øvelsene i treningsprogrammet ditt har du virkelig…
Dato: Jul 19, 2022
Nybegynnere

Hjemmetrening for nybegynnere!

Terskelen kan være lavere for å starte med trening hjemme enn…
Dato: Jul 18, 2022