Kroppsbygging er faktisk ikke en treningsform som utvikler muskelgrupper hver for seg og som gir en lite funksjonell fysikk. Det er heller helt motsatt!

Hvordan definerer vi kroppsbygging?

Styrketrening generelt utvikler både muskelmasse og styrke, men det går an å dele inn hvilke egenskaper som blir trent basert på treningsmetode.

For å bli sterk anbefales det å trene få repetisjoner på høy intensitet, som ofte vil si mellom 1 og 5 repetisjoner med en høy prosent av det man maksimalt klarer å løfte en gang. Denne måten å trene på utvikler muskelmasse, men det er også på grunn av tilpasninger i nervesystemet at man får økning i styrke.

Kroppsbygging derimot er trening for maksimal muskelvekst. Da trener man gjerne mellom 8 og 15 repetisjoner, og selv om man blir sterkere også av denne metoden så er det først og fremst fordi musklene vokser. En større muskel er også en sterkere muskel.

Funksjonell trening

Funksjonell trening kan defineres på flere måter, men for den vanlige mosjonisten er det at det de trener på gjør at de får det lettere med det de gjør i hverdagen. Det er altså overførbart til dagliglivet, og kan bidra til å øke livskvaliteten.

Mange tenker kanskje på rehabiliteringsøvelser med bosuball, egen kroppsvekt eller strikker som funksjonell trening, men det er egentlig ganske langt fra funksjonelt med mindre man trener opp en helt konkret skade. For hverdagslivet er kroppsbygging en helt utmerket metode for å bli mer funksjonell.

styrketrening

Så hva gjør kroppsbygging i form av å bygge muskler og redusere fettprosenten til den mest funksjonelle styrketreningen du kan gjøre?

1. Bredde i muskelfunksjonen

Kroppene våre er laget for å bevege seg i mange plan og i forskjellige vinkler. Noen ganger opplever vi at vi må stå, løfte eller bære i merkelige posisjoner i hverdagen, som å bære en vaskemaskin ned en trapp eller å bære en sprellende hund til badekaret.

For å klare slike utfordringer på en god måte er det en fordel å ha både muskulær styrke og utholdenhet som man får av å trene mange forskjellige øvelser som belaster musklene fra forskjellige vinkler.

Ved at man trener flere øvelser for samme muskel gjør kroppsdelen funksjonell fordi alle retninger og funksjoner i hver muskelgruppe er trent.

2. Kroppskomposisjon

Hva vil egentlig kroppskomposisjon si, og hvorfor er det funksjonelt? Helt kort er det forholdet mellom muskler og fett på kroppen. Det er fordelaktig med mye muskler og lite fett, og kroppsbygging er en perfekt treningsform for å oppnå dette.

Det som er funksjonelt med å ha mye muskler og lite kroppsfett er at den relative styrken din øker. Du har altså mer kroppsvekt som faktisk kan gjøre nytte for deg, og som gjør det enklere å kontrollere kroppen din.

Overflødig kroppsfett har ingen funksjon, og gjør deg tyngre og tregere. Alt vil bli lettere for deg med mindre kroppsfett, både i hverdagen og når du skal løpe, løfte deg selv, klatre og så videre.

3. Helsefordeler

Konkurrerende kroppsbyggere trener ikke som de gjør med helse som hovedfokus, men mosjonister som trener for å øke muskelmassen vil få store helsefordeler. Når man trener kroppsbygging så handler det om å belaste musklene i form av å ha spenning over tid, også kalt time under tension.

Å trene på denne måten er mye mer behagelig enn å presse seg til maks hver eneste økt, og det fine er at det holder i massevis for å bygge muskler. Å trene med lettere vekter og kjøre supersett, droppsett, flere repetisjoner, langsomme repetisjoner og så videre er en skånsom treningsmetode som også har lav skaderisiko.

Leddene blir sterke, og du trener aldri med mer vekt enn det ligamenter og leddbånd tåler. Styrken til disse strukturene øker altså proporsjonalt med muskelstyrken.

styrketrening

En forbedret kroppskomposisjon har også mange helsefordeler, som at det reduserer betennelsestilstander i kroppen, øker insulinfølsomheten i muskelcellene, øker beintettheten i skjelettet, forbedrer tarmhelsen og andre helsemarkører.

Flere studier peker på at mer muskelmasse disponerer både for bedre kvantitet og kvalitet i livet. Med bedre helse blir du mer funksjonell i alt du gjør, og å forbedre kroppskomposisjonen vil gi bedre helse.

4. Styrke

Som nevnt vil kroppsbygging også øke styrken. Å bli sterkere er overførbart til så og så alt:

  • Det gjør deg raskere og mer kraftfull
  • Du absorberer kraft mer effektivt
  • Det forbedrer muskulær utholdenhet
  • Leddene blir mer stabile
  • Du kan kontrollere nye leddutslag

Både styrkeøvelser med frivekter og maskiner er med på å bygge funksjonell styrke. Begge har sine fordeler. Så lenge det effektivt øker muskelstørrelsen og styrken vil det føre til forbedret prestasjon. Alt som gjør deg sterkere, er faktisk funksjonelt!

Kilde

T-Nation

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Styrketrening

5 fordeler med egen kroppsvekttrening

Styrketrening kan gjøres på flere måter, og å trene med egen…
Dato: Jun 28, 2022
Styrketrening

Spesialøvelser for sterkere benkpress!

Disse benkpressvariantene kan bidra til at du endelig bryter gjennom platåer…
Dato: Jun 24, 2022
Kondisjon & løping

12 fordeler med svømming!

Svømming er en utrolig god alternativ treningsform som mange kanskje glemmer.…
Dato: Jun 18, 2022
Styrketrening

Slik trener du hamstrings optimalt!

Hamstrings er muskelgruppen på bakside lår, og er involvert i alt…
Dato: Jun 17, 2022
Styrketrening

Knebøyvariantene som gjør deg sterkere!

Disse knebøyvariantene kan bidra til at du bryter gjennom platåer og…
Dato: Jun 16, 2022
Styrketrening

Smertefri benkpress

Benkpress er en populær øvelse blant de fleste som trener styrketrening,…
Dato: Jun 15, 2022
Kondisjon & løping

Bli en bedre løper!

Løpesesongen er godt i gang, og du lurer kanskje på hvordan…
Dato: Jun 05, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Gratis Treningsprogram

Treningsprogram: mestre din første pull up!

Å få til sin aller første pull ups er en milepæl.…
Dato: Jun 03, 2022
Styrketrening

Bli sterkere i pressøvelsene!

Militærpress og benkpress er to fantastiske baseøvelser for overkroppen, og mange…
Dato: Jun 01, 2022
Styrketrening

Bør du trene som en kroppsbygger?

Å trene for å få mer muskelmasse og å se bra…
Dato: Mai 28, 2022
Gratis Treningsprogram

Slik mestrer du 50 push-ups på 28 dager

Går du med et ønske om å kunne pumpe ut push-up…
Dato: Mai 27, 2022
Slanking & forbrenning

Derfor bør du trene styrketrening når du slanker deg!

Å gå ned i vekt er en vanlig målsetting. Men det…
Dato: Mai 26, 2022
Gratis Treningsprogram

Fra sofa til maraton – med 20 ukers treningsprogram!

Slik planlegger du for å gjøre helomvending, komme deg opp av…
Dato: Mai 24, 2022
Sponset

CBD som selges i Norge – Medisinsk cannabis med fordeler på rad og rekke

Styrketrening

CrossFit for nybegynnere – 5 ting du må vite!

Det er noen ting som er verdt å vite før du…
Dato: Mai 17, 2022
Styrketrening

Slik bygger du muskler fort med styrketrening!

Det er ikke noe poeng å gjøre noe halvveis når du…
Dato: Mai 16, 2022