Matvarene prosesseres for at de skal være mer holdbare og smakfulle, men det kan også gjøre at de mister mange viktige næringsstoffer og kan være svært ugunstige for helsen vår.

De aller fleste vet at hva vi spiser, og i hvilke mengder, har en stor betydning for hvordan vi har det og hvordan kroppen fungerer.

Mat og helse går hånd i hånd

Det er ikke bare hva vi spiser som påvirker helsen vår, men også hvordan matvarene er fremstilt har mye å si.

Nyere studier peker på at flere og flere spiser såkalt ultraprosessert mat, og at over halvparten av matvarene vi kjøper i Norge nå hører hjemme i matvaregruppen av svært bearbeidet mat.

Les også: Derfor bør du trene styrketrening når du slanker deg!

Uprosessert og minimalt prosessert mat

I mat som ikke er prosessert, eller som er minimalt prosessert, er både næringsstoffene, vitaminene og mineralene fortsatt intakt. Maten er i sin naturlige tilstand.

Disse matvarene kan bli litt endret slik at det skal være trygt for oss å spise de, gjennom at uspiselige deler blir fjernet, tørking, knusing, risting, koking, frysing eller pasteurisering.

Uprosessert og minimalt prosessert mat er matvarer som epler, gulrøtter, rå kylling, rå usaltete nøtter og liknende.

Prosessering av mat

Når maten blir prosessert derimot, endres den fra sin opprinnelige og naturlige tilstand, og inneholder vanligvis to eller tre ingredienser. Det kan være snakk om å tilsette salt, olje eller sukker.

Eksempler på prosessert mat er hermetisert fisk, hermetiserte grønnsaker, frukt i sukkerlake eller nybakte brød.

kosthold

Ultraprosessert mat

Så er det matvarene som er enda mer prosessert. Ultraprosessert mat er en fellesbetegnelse for sterkt bearbeidete matvarer som vanligvis inneholder stoffer man vanligvis ikke kan finne på et vanlig kjøkken. Slike matvarer er industriproduserte og er ofte satt sammen av næringsstoffer som er tatt ut av de opprinnelige matvarene, eller kunstig fremstilte stoffer.

Utover dette tilsettes gjerne ultraprosesserte matvarer mange andre stoffer som er med på å øke holdbarhet, gi god smak, konsistens og utseende. Det kan være snakk om smaksforsterkere, emulgatorer, konserveringsmidler og fargestoffer.

Typiske eksempler på ultraprosesserte matvarer er brus, bakervarer med lang holdbarhet, billige pølser, kylling nuggets, margarin, supper og gryter på pose, energibarer, søte frokostblandinger og ferdige desserter.

Les også: Slik kan du få bedre fordøyelse!

ad ad

Problemet med ultraprosessert mat

Det er flere ting ved disse matvarene som potensielt kan være problematisk for helsen vår.

Fedme

Nettopp fordi den ultraprosesserte maten er fremstilt med mål om å smake ekstra godt og har lett tilgjengelig energi er det også lettere å overspise på slik mat, enn på for eksempel kylling, ris og brokkoli.

Det har også vært en aggressiv markedsføring av slik mat rettet mot både voksne og barn i mange år, og man har tilgang på å få kjøpt denne maten hele døgnet. Det er sett at når en stor del av matinntaket består av ultraprosessert mat, eller at man spiser det ofte, så øker også risikoen for å utvikle fedme. Inntak av ultraprosessert mat er også knyttet til hjertesykdom.

Næringen kommer ikke i celler

Ultraprosessert mat er matvarer som er rekonstruert av opprinnelige råvarer som er brutt ned. En av de virkelig store forandringene som skjer når råvarer brytes ned og næringsstoffene tas fra hverandre er at næringen fra maten ikke lengre kommer fra hele celler.

Alle levende organismer er laget av celler, også matvarer. Frem til moderne tid har altså næringen i maten befunnet seg inne i celler, og fordøyelsessystemet vårt har måttet bryte ned cellene for å frigjøre næringen.

I ultraprosessert mat er mye av næringen tatt ut av cellene, og er dermed mye lettere tilgjengelig for kroppen og finnes i fri form mye høyere oppe i tarmsystemet.

kosthold

Tarmfloraen kan påvirkes

Endringer i tarmfloraen og et redusert bakteriemangfold er knyttet til flere lidelser, som fedme, diabetes og metabolske sykdommer. Dersom kroppen tilføres en overflod av næring, kan det endre bakteriesammensetningen i tarmen.

Stor tilgang på enkle næringsstoffer kan føre til at noen få bakteriegrupper utkonkurrerer mangfoldet av bakteriearter. Noen emulgatorer fra ultraprosessert mat, samt andre tilsetningsstoffer, kan også føre til endringer i tarmfloraen og fedme.

Bakteriene i tarmfloraen har en viktig oppgave i betennelsesprosesser, og man tror at en ugunstig bakterieflora kan skape betennelse ved å gjøre tarmen gjennomtrengelig, og tarmbakterier og giftstoffer de produserer kan lekke inn i blodet.

Les også: 8 ting du kan gjøre i dag for å få en sunnere livsstil!

(Artikkelen fortsetter under annonsen)

Unngå ultraprosessert mat

Sammenhengen mellom fedme, sykdom og ultraprosessert mat er ikke helt klarlagt i studier ennå, men det er likevel sterkt anbefalt å redusere inntaket av slike matvarer så mye som mulig. Vi vet at det er mer nærings tilgjengelig i hele celler i mat som er tilnærmet lik sin naturlige tilstand, og at dette kan være av betydning for hvordan og hvor næringen blir tatt opp i tarmsystemet.

Det er lett å overspise på ultraprosessert mat, og da vil det også være lettere å komme ut av energibalansen og legge på seg unødvendig kroppsfett.

Fokus og planlegging

Når du skal sette sammen måltider bør du tenke at det skal bestå av råvarer, ikke matvarer. Velg kilder til protein, karbohydrat og fett som ser ut slik de gjør i naturen.

I stedet for kjøttboller, potetstappe, brun saus og ertestuing fra pose kan du spise et mindre stykke god biff, poteter (for eksempel stekte potetbåter), en deilig frisk salat og skysaus fra stekepannen.

Kilder

Harvard Health Publishing

Forskning.no

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Oppskrifter

Sunn hverdagsmat: Laksesalat med mango og bulgur

Bulgurgryn inneholder langt mer fiber enn vanlig ris og nesten dobbelt…
Dato: Jan 23, 2025
Oppskrifter

Prøv en næringsrik frokost-smoothie med cottage cheese

Smoothie er en rask og enkel måte å få i seg…
Dato: Jan 22, 2025
Oppskrifter

5:2 dietten: Enkel middag for fastedager: Wok med biffkjøtt og soya

Når du følger 5:2 dietten faster du 2 dager i uken…
Dato: Jan 21, 2025
Oppskrifter

Lunsjoppskrift for fastedager på 5:2 dietten: Kyllingsalat med egg

Når du følger 5:2 dietten faster du 2 dager i uken…
Dato: Jan 20, 2025
Kostholdsprogram

Kostholdsplan: Slik spiser du deg ned i fettprosent på en sunn måte!

Synes du det er vanskelig å vite hva du skal spise…
Dato: Jan 17, 2025
Oppskrifter

Sunnere lørdagsmat: Tacograteng med kidneybønner!

Ute etter en sunn og god lørdagsmiddag som hele familien vil…
Dato: Jan 16, 2025
Oppskrifter

Næringsrik og enkel fiskemiddag: Ovnsbakt kveite med couscoussalat

Fisk er svært næringsrikt og inneholder proteiner av høy kvalitet, sunne…
Dato: Jan 15, 2025

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Oppskrifter

Enkelt, sunt og godt: Pitabrød med tikka-kylling og grønnsaker

For å klare å gå ned i vekt/fettprosent og for å…
Dato: Jan 14, 2025
Oppskrifter

Spis fisk når du skal ned i vekt: Prøv kremet pastasalat med laks!

Laks og annen fet fisk inneholder sunne omega-3 fettsyrer og proteiner…
Dato: Jan 13, 2025
Oppskrifter

Klar for å skape gode matvaner? Prøv biff med potetmos og blomkålris

Magert rødt kjøtt er en god proteinkilde og i tillegg svært…
Dato: Jan 10, 2025
Oppskrifter

Chiagrøt med vanilje og kirsebær: Proteinrik frokost som gir energi!

Start dagen med et måltid som tilfører proteiner, fiberrike karbohydrater og…
Dato: Jan 09, 2025
Ernæring

Ønsker du å stramme opp kroppen og redusere fettmassen? Slik går du frem!

Drømmer du om å redusere fettmassen for å få flatere mage…
Dato: Jan 08, 2025
Oppskrifter

Næringsrik middag etter trening: Byggrynsalat med kylling

Trener du regelmessig og ønsker å gå ned i fettprosent, bør…
Dato: Jan 08, 2025
Oppskrifter

Proteinbombe: Bondeomelett med ost og skinke

For å gå ned i fettprosent og samtidig bevare muskelmasse er…
Dato: Jan 07, 2025
Ernæring

Disse matvarene er viktig for god hjernehelse!

Vi vet at et sunt og variert kosthold er viktig for…
Dato: Jan 06, 2025
Oppskrifter

Laksewok med teriyakisaus og fullkornsnudler

Når målet er å gå ned i fettprosent handler det ikke…
Dato: Jan 06, 2025

HOLD DEG OPPDATERT,

FÅ GRATIS TRENINGSPROGRAM OG KOSTHOLDSPLAN

Litt mer om deg

Få siste nytt innen trening, kosthold, helse 
og livsstil rett i innboksen din.

Registrer deg nå, og motta et gratis treningsprogram og kostholdsplan som nedlastbar PDF!

Ulmer