Matvarene prosesseres for at de skal være mer holdbare og smakfulle, men det kan også gjøre at de mister mange viktige næringsstoffer og kan være svært ugunstige for helsen vår.
De aller fleste vet at hva vi spiser, og i hvilke mengder, har en stor betydning for hvordan vi har det og hvordan kroppen fungerer.
Det er ikke bare hva vi spiser som påvirker helsen vår, men også hvordan matvarene er fremstilt har mye å si.
Nyere studier peker på at flere og flere spiser såkalt ultraprosessert mat, og at over halvparten av matvarene vi kjøper i Norge nå hører hjemme i matvaregruppen av svært bearbeidet mat.
Les også: Derfor bør du trene styrketrening når du slanker deg!
I mat som ikke er prosessert, eller som er minimalt prosessert, er både næringsstoffene, vitaminene og mineralene fortsatt intakt. Maten er i sin naturlige tilstand.
Disse matvarene kan bli litt endret slik at det skal være trygt for oss å spise de, gjennom at uspiselige deler blir fjernet, tørking, knusing, risting, koking, frysing eller pasteurisering.
Uprosessert og minimalt prosessert mat er matvarer som epler, gulrøtter, rå kylling, rå usaltete nøtter og liknende.
Når maten blir prosessert derimot, endres den fra sin opprinnelige og naturlige tilstand, og inneholder vanligvis to eller tre ingredienser. Det kan være snakk om å tilsette salt, olje eller sukker.
Eksempler på prosessert mat er hermetisert fisk, hermetiserte grønnsaker, frukt i sukkerlake eller nybakte brød.
Så er det matvarene som er enda mer prosessert. Ultraprosessert mat er en fellesbetegnelse for sterkt bearbeidete matvarer som vanligvis inneholder stoffer man vanligvis ikke kan finne på et vanlig kjøkken. Slike matvarer er industriproduserte og er ofte satt sammen av næringsstoffer som er tatt ut av de opprinnelige matvarene, eller kunstig fremstilte stoffer.
Utover dette tilsettes gjerne ultraprosesserte matvarer mange andre stoffer som er med på å øke holdbarhet, gi god smak, konsistens og utseende. Det kan være snakk om smaksforsterkere, emulgatorer, konserveringsmidler og fargestoffer.
Typiske eksempler på ultraprosesserte matvarer er brus, bakervarer med lang holdbarhet, billige pølser, kylling nuggets, margarin, supper og gryter på pose, energibarer, søte frokostblandinger og ferdige desserter.
Les også: Slik kan du få bedre fordøyelse!
Det er flere ting ved disse matvarene som potensielt kan være problematisk for helsen vår.
Nettopp fordi den ultraprosesserte maten er fremstilt med mål om å smake ekstra godt og har lett tilgjengelig energi er det også lettere å overspise på slik mat, enn på for eksempel kylling, ris og brokkoli.
Det har også vært en aggressiv markedsføring av slik mat rettet mot både voksne og barn i mange år, og man har tilgang på å få kjøpt denne maten hele døgnet. Det er sett at når en stor del av matinntaket består av ultraprosessert mat, eller at man spiser det ofte, så øker også risikoen for å utvikle fedme. Inntak av ultraprosessert mat er også knyttet til hjertesykdom.
Ultraprosessert mat er matvarer som er rekonstruert av opprinnelige råvarer som er brutt ned. En av de virkelig store forandringene som skjer når råvarer brytes ned og næringsstoffene tas fra hverandre er at næringen fra maten ikke lengre kommer fra hele celler.
Alle levende organismer er laget av celler, også matvarer. Frem til moderne tid har altså næringen i maten befunnet seg inne i celler, og fordøyelsessystemet vårt har måttet bryte ned cellene for å frigjøre næringen.
I ultraprosessert mat er mye av næringen tatt ut av cellene, og er dermed mye lettere tilgjengelig for kroppen og finnes i fri form mye høyere oppe i tarmsystemet.
Endringer i tarmfloraen og et redusert bakteriemangfold er knyttet til flere lidelser, som fedme, diabetes og metabolske sykdommer. Dersom kroppen tilføres en overflod av næring, kan det endre bakteriesammensetningen i tarmen.
Stor tilgang på enkle næringsstoffer kan føre til at noen få bakteriegrupper utkonkurrerer mangfoldet av bakteriearter. Noen emulgatorer fra ultraprosessert mat, samt andre tilsetningsstoffer, kan også føre til endringer i tarmfloraen og fedme.
Bakteriene i tarmfloraen har en viktig oppgave i betennelsesprosesser, og man tror at en ugunstig bakterieflora kan skape betennelse ved å gjøre tarmen gjennomtrengelig, og tarmbakterier og giftstoffer de produserer kan lekke inn i blodet.
Les også: 8 ting du kan gjøre i dag for å få en sunnere livsstil!
(Artikkelen fortsetter under annonsen)Sammenhengen mellom fedme, sykdom og ultraprosessert mat er ikke helt klarlagt i studier ennå, men det er likevel sterkt anbefalt å redusere inntaket av slike matvarer så mye som mulig. Vi vet at det er mer nærings tilgjengelig i hele celler i mat som er tilnærmet lik sin naturlige tilstand, og at dette kan være av betydning for hvordan og hvor næringen blir tatt opp i tarmsystemet.
Det er lett å overspise på ultraprosessert mat, og da vil det også være lettere å komme ut av energibalansen og legge på seg unødvendig kroppsfett.
Når du skal sette sammen måltider bør du tenke at det skal bestå av råvarer, ikke matvarer. Velg kilder til protein, karbohydrat og fett som ser ut slik de gjør i naturen.
I stedet for kjøttboller, potetstappe, brun saus og ertestuing fra pose kan du spise et mindre stykke god biff, poteter (for eksempel stekte potetbåter), en deilig frisk salat og skysaus fra stekepannen.
Kilder
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene