Matvarene prosesseres for at de skal være mer holdbare og smakfulle, men det kan også gjøre at de mister mange viktige næringsstoffer og kan være svært ugunstige for helsen vår.

Mat og helse går hånd i hånd

De aller fleste vet at hva vi spiser, og i hvilke mengder, har en stor betydning for hvordan vi har det og hvordan kroppen fungerer. Det er ikke bare hva vi spiser som påvirker helsen vår, men også hvordan matvarene er fremstilt har mye å si.

Nyere studier peker på at flere og flere spiser såkalt ultraprosessert mat, og at over halvparten av matvarene vi kjøper i Norge nå hører hjemme i matvaregruppen av svært bearbeidet mat.

Uprosessert og minimalt prosessert mat

I mat som ikke er prosessert, eller som er minimalt prosessert, er både næringsstoffene, vitaminene og mineralene fortsatt intakt. Maten er i sin naturlige tilstand.

Disse matvarene kan bli litt endret slik at det skal være trygt for oss å spise de, gjennom at uspiselige deler blir fjernet, tørking, knusing, risting, koking, frysing eller pasteurisering.

Uprosessert og minimalt prosessert mat er matvarer som epler, gulrøtter, rå kylling, rå usaltete nøtter og liknende.

Prosessering av mat

Når maten blir prosessert derimot, endres den fra sin opprinnelige og naturlige tilstand, og inneholder vanligvis to eller tre ingredienser. Det kan være snakk om å tilsette salt, olje eller sukker.

Eksempler på prosessert mat er hermetisert fisk, hermetiserte grønnsaker, frukt i sukkerlake eller nybakte brød.

kosthold

Ultraprosessert mat

Så er det matvarene som er enda mer prosessert. Ultraprosessert mat er en fellesbetegnelse for sterkt bearbeidete matvarer som vanligvis inneholder stoffer man vanligvis ikke kan finne på et vanlig kjøkken. Slike matvarer er industriproduserte og er ofte satt sammen av næringsstoffer som er tatt ut av de opprinnelige matvarene, eller kunstig fremstilte stoffer.

Utover dette tilsettes gjerne ultraprosesserte matvarer mange andre stoffer som er med på å øke holdbarhet, gi god smak, konsistens og utseende. Det kan være snakk om smaksforsterkere, emulgatorer, konserveringsmidler og fargestoffer.

Typiske eksempler på ultraprosesserte matvarer er brus, bakervarer med lang holdbarhet, billige pølser, kylling nuggets, margarin, supper og gryter på pose, energibarer, søte frokostblandinger og ferdige desserter.

Problemet med ultraprosessert mat

Det er flere ting ved disse matvarene som potensielt kan være problematisk for helsen vår.

Fedme

Nettopp fordi den ultraprosesserte maten er fremstilt med mål om å smake ekstra godt og har lett tilgjengelig energi er det også lettere å overspise på slik mat, enn på for eksempel kylling, ris og brokkoli.

Det har også vært en aggressiv markedsføring av slik mat rettet mot både voksne og barn i mange år, og man har tilgang på å få kjøpt denne maten hele døgnet. Det er sett at når en stor del av matinntaket består av ultraprosessert mat, eller at man spiser det ofte, så øker også risikoen for å utvikle fedme. Inntak av ultraprosessert mat er også knyttet til hjertesykdom.

Næringen kommer ikke i celler

Ultraprosessert mat er matvarer som er rekonstruert av opprinnelige råvarer som er brutt ned. En av de virkelig store forandringene som skjer når råvarer brytes ned og næringsstoffene tas fra hverandre er at næringen fra maten ikke lengre kommer fra hele celler.

Alle levende organismer er laget av celler, også matvarer. Frem til moderne tid har altså næringen i maten befunnet seg inne i celler, og fordøyelsessystemet vårt har måttet bryte ned cellene for å frigjøre næringen.

I ultraprosessert mat er mye av næringen tatt ut av cellene, og er dermed mye lettere tilgjengelig for kroppen og finnes i fri form mye høyere oppe i tarmsystemet.

kosthold

Tarmfloraen kan påvirkes

Endringer i tarmfloraen og et redusert bakteriemangfold er knyttet til flere lidelser, som fedme, diabetes og metabolske sykdommer. Dersom kroppen tilføres en overflod av næring, kan det endre bakteriesammensetningen i tarmen.

Stor tilgang på enkle næringsstoffer kan føre til at noen få bakteriegrupper utkonkurrerer mangfoldet av bakteriearter. Noen emulgatorer fra ultraprosessert mat, samt andre tilsetningsstoffer, kan også føre til endringer i tarmfloraen og fedme.

Bakteriene i tarmfloraen har en viktig oppgave i betennelsesprosesser, og man tror at en ugunstig bakterieflora kan skape betennelse ved å gjøre tarmen gjennomtrengelig, og tarmbakterier og giftstoffer de produserer kan lekke inn i blodet.

Unngå ultraprosessert mat

Sammenhengen mellom fedme, sykdom og ultraprosessert mat er ikke helt klarlagt i studier ennå, men det er likevel sterkt anbefalt å redusere inntaket av slike matvarer så mye som mulig. Vi vet at det er mer nærings tilgjengelig i hele celler i mat som er tilnærmet lik sin naturlige tilstand, og at dette kan være av betydning for hvordan og hvor næringen blir tatt opp i tarmsystemet.

Det er lett å overspise på ultraprosessert mat, og da vil det også være lettere å komme ut av energibalansen og legge på seg unødvendig kroppsfett.

Fokus og planlegging

Når du skal sette sammen måltider bør du tenke at det skal bestå av råvarer, ikke matvarer. Velg kilder til protein, karbohydrat og fett som ser ut slik de gjør i naturen.

I stedet for kjøttboller, potetstappe, brun saus og ertestuing fra pose kan du spise et mindre stykke god biff, poteter (for eksempel stekte potetbåter), en deilig frisk salat og skysaus fra stekepannen.

Kilder

Harvard Health Publishing

Forskning.no

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Ernæring

Ernæringstips for travle liv: Slik spiser du smart på farten!

I en verden preget av hektiske dager, kan det være en…
Dato: Feb 05, 2024
Kosttilskudd

Kreatin – Hemmeligheten bak raskere muskelvekst!

Å oppnå raskere muskelvekst er drømmen for enhver treningsentusiast. I jakten…
Dato: Feb 02, 2024
Kostholdsprogram

Mat som helbreder: 7-dagers anti-inflammatorisk kostholdsprogram

Å ta vare på kroppen vår er avgjørende for å opprettholde…
Dato: Jan 22, 2024
Ernæring

Proteinrike energiballer – Den ultimate snacken for muskelbygging

Å oppnå effektive resultater i treningen krever ikke bare dedikasjon på…
Dato: Jan 22, 2024
Ernæring

Sunne matpakker: Ideer og oppskrifter for næring på farten!

I en travel hverdag er det enkelt å falle inn i…
Dato: Jan 11, 2024
Ernæring

Banan og havre i hver bit: Sunnere vafler for smaksløkene!

Ønsker du å nyte gode og deilige vafler uten dårlig samvittighet?…
Dato: Jan 11, 2024
Ernæring

Balansert kosthold for vekttap: Skape sunne matvaner med disse 7 tipsene!

Å gå ned i vekt handler ikke bare om å redusere…
Dato: Jan 09, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Oppskrifter

Søte delikatesser – Tre uimotståelige sunnere oppskrifter med sjokolade!

Sjokolade, med sin rike og forlokkende smak. Den har en tiltrekningskraft…
Dato: Jan 08, 2024
Ernæring

Chiafrøs egenskaper som booster vektnedgang! – Næringsrik supermat

Chiafrø har raskt blitt en populær supermat takket være sitt imponerende…
Dato: Jan 06, 2024
Ernæring

Bye-bye søtsug: 3 sunne alternativer til noe søtt i hverdagen!

Vi har alle vært der - det uimotståelige suget etter noe…
Dato: Jan 01, 2024
Kosttilskudd

Ny pille kan erstatte trening

Mange hadde nok valgt en snarvei for å slippe å trene.…
Dato: Nov 21, 2023
Kosttilskudd

Slik fungerer kreatin i kroppen

Du er imidlertid ikke nødt til å ta kosttilskudd for å…
Dato: Nov 12, 2023
Ernæring

Kornvarer – hvorfor det er bra for helsen!

Til tross for at kornvarer er den største kilden til energi…
Dato: Sep 14, 2022
Sponset

Slankeproduktet har hjulpet over 50 000 nordmenn med vektnedgangen!

Ernæring

En viktig sideeffekt av å spise hardkokte egg

En ny studie kan legge til enda i grunn i den…
Dato: Aug 25, 2022
Ernæring

Denne ene forandringen kan gjøre enormt mye for vektreduksjon

Går du med et ønske om å gå ned noen kilo…
Dato: Aug 24, 2022