Ikke alt du har lært om trening er riktig dersom du ønsker maksimal muskelvekst og fremgang. Her er 6 råd å ta med deg.

Det skrives og sies mye om trening. Mye er bra, og mye er svada. Det er heller ikke slik at det finnes en fasit som gjør at en bestemt treningsmetode eller fremgangsmetode er bedre enn den andre. Med over 7 milliarder mennesker på jorden er det bare naturlig at vi responderer ulike på forskjellige metoder. Men, det det en ting vi kan skrive på generelt grunnlag, så er det at enkelte treningsprinsipper gjelder uansett, uavhengig om du heter Janne er 25 år og kommer fra Harstad, eller Yang er 45 år og kommer fra Kina. Her er 6 (dessverre) godt innlærte treningsregler du med fordel kan bryte dersom du ønsker å oppleve større treningsfremgang.

 

1. Alltid tren til utmattelse

Det er overhodet ikke nødvendig å trene til utmattelse hver eneste økt. Tvert i mot stiller du deg mer utsatt for skader, overtrening og mangel på motivasjon.

Du har kanskje hørt at du bygger muskler av og alltid trene til utmattelse? Å trene til utmattelse en gang i blant er helt ok, og kan faktisk være med å gjøre deg sterkere. Men, og gjøre dette hver eneste treningsøkt er det samme som å velge og påføre seg selv en skade. Hvis du hele tiden skal presse kroppen til det ytterste vil den ikke få tid til å hente seg inn igjen, og du vil garantert ende opp med belastningsskader, overtrening og godt mulig en totalt ødelagt treningsmotivasjon.

Istedet for å trene til utmattelse hver eneste økt, forsøk heller å gjennomføre hver enkelt øvelse og samtlige sett og repetisjoner med så god teknikk som mulig. Det vil ikke bare gjøre deg sterkere, men også langt mindre skadeutsatt.

 

2. Kjør to økter om dagen

Å kjøre doble treningsøkter kan være bra for noen, men for de aller fleste vil dette være for mye. Selv en svært ivrig styrkeløfter vil risikere å bli overtrent eller pådra seg belastningsskader dersom det kjøres doble økter hver eneste dag.

Musklene bygges ikke i det du løfter, men når du ikke gjør det. Altså, musklene må stimuleres for å sette igang proteinsyntesen (prosessen der muskler dannes), men det er når du hviler at musklene faktisk vokser. Når du løfter, bryter du derimot ned musklene. For at du skal kunne oppleve at musklene vokser seg større og sterkere, må de få nok tid til å restituere slik at de får bygge seg opp større enn de var. Dette tar som regel mellom 24-48 timer.

Med mindre du er ekstremt godt trent eller driver med toppidrett på ett eller annet nivå, anbefaler vi at du holder deg til en økt om dagen, men at du heller trener denne økten litt hardere.

3. Hiv innpå med kosttilskudd

Det ligger egentlig i navnet. Kosttilskudd skal fungere som et tilskudd til et vanlig sunt kosthold – ikke en erstatning.

Kosttilskudd kan være en bra ting dersom du har behov for det, men husk at det ikke er løsningen på alt. Mange misforstår begrepet «kosttilskudd» og tror det er magi på boks. Det er det absolutt ikke, og faktisk ligger forklaringen i navnet. Det er et «tilskudd» to en vanlig kosthold.

Først og fremst bør du sørge for at du har et sunt og velbalansert kosthold rikt på frukt, grønnsaker, fullkorn, fiber, sunne fettsyrer og proteiner. Deretter kan du begynne å tenke på kosttilskudd.

Vi har laget en rekke topplister der vi guider deg til de beste kosttilskuddene innen sine kategorier, og mange vil kunne ha nytte av for eksempel proteintilskudd, omega-3-fettsyrer, kollagen eller andre næringsstoffer som kan være utfordrende å få i seg nok av. Men, det viktige er å huske at kosttilskudd ikke er noe du MÅ ha, men noe som kan fungere som et supplement til kosten din som er helt avgjørende for at du skal kunne se resultater av treningen.

4. Dropp karbohydrater

Nei, karbohydrater er ikke farlige. Karbohydrater er nødvendige energi for både musklene og hjernen din. Generelt kan vi si at jo mer du trener og desto mer intensivt du trener, vil behovet for karbohydrater øke. Karbohydrater er lett fordøyelige og tilfører kroppen viktig energi som du er avhengig av for å kunne gjennomføre harde og intensive treningsøkter. De er også viktig for en optimal restitusjon slik at du blir klar til neste treningsøkt.

Selv om du prøver å gå ned i vekt, eller å redusere fettprosenten, trenger du fremdeles karbohydrater. Du skal så klart ikke svømme rundt i de, men innta karbohydrater fra sunne matvarer i løpet av et par timer innen avsluttet treningsøkt. Bruk for eksempel matvarer som quinoa, poteter, fullkorns ris og frukt.

 

5. Dropp kondisjonstrening når du trener styrke

kondisjonstrening
Du kan fint trene kondisjonstrening selv om du trener styrketrening.

Hvorfor i alle dager skal det ikke være mulig å trene både kondisjon og styrke samtidig? Ja, det er en viss sannhet i at disse to treningsformene påvirker hverandre, men det er ikke slik at du må trene «enten eller». Mye av denne usannheten skyldes nok oppfatningen om at kondisjonstrening er det eneste som hjelper for vektreduksjon, og derfor bør alle som ønsker å bygge muskler holde seg unna denne treningsformen. Feil.

Kondisjonstrening gjør mer enn bare å forbrenne kalorier. Det styrker hjertet, fjerner avfallstoffer fra kroppen, og hjelper til i restitusjonsprosessen. Minst like viktig er det at det styrker det aerobe energisystemet som sørger for å gi kroppen energi i alt fra rolige gåturer til lange løpeturer.

Hvis du i tillegg gjennomfører kondisjonstreningen på riktig måte, vil du kunne forbrenne fett uten at det går utover muskelveksten.

 

6. Kun kondisjonstrening fungerer for vektreduksjon

Dette utsagnet henger sammen med punktet over – en misoppfatning om at kondisjonstrening er det eneste alternativet for å trene seg ned i vekt. Kondisjonstrening bidrar til at du forbrenner fett og kalorier, men det gjør også styrketrening. Du skal likevel være klar over at kondisjonstrening sannsynligvis forbrenner mer enn en styrkeøkt, men det skyldes i stor grad at du ved kondisjonstrening ofte holder på over lengre tid med høy puls.

Når det er sagt, så er det først og fremst kostholdet som er avgjørende for en sunn vektreduksjon. Husk at trening forbrenner kalorier, men musklene er avhengig av kalorier (riktige kalorier) for å vokse. Du må gjøre jobben selv å sørge for at du får i deg nok proteiner og sunne næringsstoffer, så må du gjerne gjennomføre både styrketrening og kondisjonstrening i tillegg.

Kilde
Muscleandfitness.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Styrketrening

Derfor er markløft en øvelse for alle!

Markløft er ofte omtalt som kongen av styrkeøvelser, og det er…
Dato: Nov 25, 2021
Styrketrening

Øk armstyrken ved å trene 21´s!

Bicepscurls og benkpress er fint og flott, men denne treningsmetoden gir…
Dato: Nov 24, 2021
Styrketrening

Tren magemusklene fra alle vinkler!

Det finnes utallige øvelser å velge mellom når det kommer til…
Dato: Nov 17, 2021
Styrketrening

Hvordan vet du når du trenger hviledag fra trening?

Vi blir stadig påminnet om at vi trener for lite og…
Dato: Nov 17, 2021
Styrketrening

Slik trener du gluteusmusklene optimalt!

De siste årene har flere og flere kvinner fått øynene opp…
Dato: Nov 10, 2021
Styrketrening

Trening for muskelvekst versus styrke!

Muskelvekst og styrketrening er populære målsettinger mange har, og fremgangsmåten kan…
Dato: Nov 05, 2021
Styrketrening

Nybegynnere – slik blir du sterkere!

Hvis du aldri har trent med vekter før og er klar…
Dato: Okt 18, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Styrketrening

Tips: 60 sekunder SuperSlow trening

Hvis du synes treningen kan bli kjedelig innimellom, så kan du…
Dato: Okt 15, 2021
Styrketrening

Styrketrening for markerte magemuskler!

Stramme og definerte magemuskler er et ideal for mange som trener,…
Dato: Okt 15, 2021
Styrketrening

Nyttig utstyr til styrketreningen!

De fleste som har trent styrketrening i noen år begynner å…
Dato: Okt 14, 2021
Treningsøkter

Treningsøkt: 5 minutter som fyrer opp beina

Sett fyr på beinmuskulaturen, få opp pulsen og og forbrenn kalorier…
Dato: Okt 14, 2021
Styrketrening

Tren både biceps og triceps med Crucifix Flex!

Du bygger neppe like store armmuskler ved å knele foran et…
Dato: Okt 13, 2021
Treningsøkter

Treningsøkt – Fullkropps HIIT-økt med manualer

Instagram-stjerne og anerkjent trener - Josh Webb deler en av sine…
Dato: Okt 11, 2021
Sponset

Styrk og bevar sommerfargen samtidig som du tar vare på hud, hår og negler

Styrketrening

Prøv 7-4-7 markløft for å booste prestasjonen!

Denne varianten av markløft bygger muskler, øker arbeidskapasiteten og forbrenner fett! Prøv…
Dato: Okt 10, 2021
Styrketrening

Tips: En superøvelse for de skrå magemusklene

De fleste trener magen, men veldig mange terner den feil. Her…
Dato: Okt 07, 2021