En vanlig feil blant mange nybegynnere innen styrketrening er å trene for mye i starten. For å unngå eventuelle skader og situasjoner som kan føre til overtrening og langvarig avbrudd fra treningen, er det viktigste du kan gjøre å lytte til kroppen og å være tålmodig.

Hva er overtrening?

Overtrening skjer når du presser kroppen din for hardt og over punktet der kroppen er i stand til å restituere fra. For å bygge muskler kreves det at du påfører de en belastning, og deretter tillater de nok tid til å restituere og hvile slik at de kan vokse. Overtrening skjer når enten belastningen er for høy, og eller hviletiden/restitusjonstiden for kort.

Treningsintensitet

For å kunne overbelaste musklene i den grad som kreves for å trigge muskelvekst, er det nødvendig at intensiteten er høy nok. Er belastningen stor nok vil det oppstå små mikrorifter i musklene, og etter treningen vil disse riftene begynne og repareres å vokse opp igjen enda litt større og sterkere enn de var før kroppen fikk restituert etter trening. 

Å trene med en intensitet som er for lav, for eksempel ved å trene for få sett eller ikke bruke tunge nok vekter, vil ikke være nok til å påføre musklene den nødvendige nedbrytingen som kreves for å bygge de opp igjen større og sterkere- med andre ord ingen muskelvekst. Dette er egentlig veldig logisk; hvis en muskel klarer å håndtere vekten den skal forsøke å løfte uten problemer, vil den heller ikke ha behov for å vokse…

På den annen side vil trening med for høy intensitet påføre muskelfibrene så mye skade at de ikke er i stand til å restituere, og dermed kan du ende opp i en situasjon der musklene ikke bare trenger dager på å restituere, men kanskje uker og måneder. Når intensiteten på treningen er høy, vil ikke kroppen få nok tid til å reparere seg selv og til og bygges opp igjen enda sterkere. Overtrening kan skje ved at du trener en muskelgruppe før den har fått tid til å restituere skikkelig fra forrige treningsøkt, som når du trener hver kroppsdel 2-3 ganger i uken. Etter at du har avsluttet en hard treningsøkt trenger musklene vanligvis mellom 24-48 timer på å restituere. Det er kun ETTER denne restitusjonsperioden at muskelvekst finner sted. Det er blant annet derfor det ofte anbefales å tillate en muskelgruppe minimum 48 timer hvile etter en hard treningsøkt.

Trener du biceps på mandag, vil du mest sannsynlig føle deg fresh og fin på onsdag ettersom muskelstivheten har rukket å forsvinne. Men, samtidig som du starter økt nummer 2, har kroppen akkurat entret vinduet for muskelvekst. Trener du enda en økt i dette vinduet vil du bryte de ned å hindre de i videre muskelvekst.

overttrening
For å bygge muskler eller å øke kondisjonen, er kroppen avhengig av at du med jevne mellomrom utfordrer ut over din nåværende treningstilstand. Men, dersom du ikke er forsiktig og det oppstår ubalanse i treningsmengde og hvile, kan du oppleve at du blir overtrent og at all fremgang stopper opp.

«Less is more»

Mindre er mer. En vanlig oppfatning er at «mye er bedre», men når det gjelder trening så er ikke dette alltid tilfelle. For å forklare dette bedre kan du se for deg at du graver et hull. Tiden kroppen bruker på å restituere fra trening er den tiden du bruker på å fylle igjen hullet med jord, og den tiden du bruker på å hive på ekstra jord på toppen av hullet er tiden det tar for kroppen å bygge større muskler. Du kan først fylle på ekstra jord over hullet når hullet er fylt igjen- noe som tar tid. Graver du et hull som er for dypt, vil det ta for lang til å fylle det igjen og det blir ikke noe tid til å kaste jord på toppen. Dette betyr-: ingen muskelvekst! Å trene en kroppsdel to dager på rad vil tilsvare å grave et hull, og deretter fortsette å grave det samme hullet dypere neste dag. Du vil aldri få tid til å fylle ekstra jord på toppen, og musklene vil aldri få tid til ytterligere muskelvekst. Det som faktisk skjer er at du vil grave deg dypere og musklene blir mindre! I dette tilfelle vil du garantert overtrene.

 

Så mange sett bør du gjøre

Nøkkelen er å finne en balanse mellom å trene på en så høy intensitet at muskelfibrene brytes ned, UTEN at de brytes ned så mye at kroppen ikke klarer å restituere fra treningen. Intensiteten som kreves og tiden det tar, vil variere fra person til person, og det finnes ikke en nøyaktig fasit på hvilket treningsprogram eller hvilke øvelser som er best. Mange vil spørre om hvor mange sett og repetisjoner som kreves, og også dette vil variere fra individ til individ. Målsetting og nåværende treningstilstand er to viktige og avgjørende faktorer som er med på å bestemme dette.

Vi kan gi noen generelle anbefalinger som gjelder antall sett per muskelgrupper for utøvere som trener for muskelvekst og som har trent styrke over en lengre periode- minimum 10 uker. Større muskelgrupper som rygg og bein kan trenes med flere sett enn mindre muskelgrupper som biceps eller triceps som kan trenes like intensivt med færre sett.

En vanlig feil med overtrening er å trene biceps med for mange sett. Svært mange nybegynnere trener biceps, og nesten bare biceps.

Her er noen retningslinjer for anbefalt mengde sett per muskelgruppe:

  • Lår: 14-20 sett
  • Legger: 6-10 sett
  • Mage: 6-10 sett
  • Rygg: 12-16 sett
  • Skuldre: 9-12 sett
  • Triceps: 8-10 sett
  • Biceps: 6-9 sett
  • Underarmer: 4-8 sett
  • Trapezius: 3-6 sett
  • Bryst: 12-16 sett

overtrening

Repetisjonsområdet for hver muskelgruppe bør ligge på 6-12 reps per sett, og vekten skal være så tung at du sliter med å gjennomføre de siste to repetisjonene for hvert sett. Så raskt du klarer å gjennomføre alle repetisjonene og alle settene med god kvalitet, skal du øke motstanden/vekten. Antallet sett inkluderer ikke oppvarmingssett. Oppvarmingssett skal gjennomføres først, vanligvis med et sett veldig lette vekter og ett sett på ca. 50% av 1RM. Det anbefales også uttøying.

Som nevnt vil hva som er best for deg, ikke nødvendigvis være det beste for noen andre. Vi er svært forskjellig og responderer ulikt på forskjellige typer stimuli. Det er altså svært viktig at tillatte musklene nok hvile. Du trenger kun 3-4 øvelser per muskelgruppe per treningsøkt, og hviletiden mellom hvert sett bør ligge på 60-90 sekunder, mens pausene mellom hver øvelse bør være 2-3 minutter. Oppsummert gir dette deg en fin treningsøkt på ca. 60 minutter. Selv inkludert oppvarmingssettene bør ikke økten drøye ut over en time. Etter denne tiden vil kroppen starte å bryte ned sitt eget muskelvev for å bruke det som energi. Dette skyldes stresshormonet kortisol som skilles ut i store mengder etter at du har trent lenge.

 

Program for muskelvekst

Nå som du vet litt mer om hva overtrening er og hva som må til for å bygge større muskler, kan du bruke programmet i linken under som en enkel guide til hvordan en fire dagers splittøkt for muskelvekst kan se ut. Programmet følger retningslinjene ovenfor, og en treningsøkt skal aldri overstige 60 minutter.

Husk: Tren hardt, men tenkt kvalitet foran kvantitet! MYE er ikke alltid best!

Kilde
Overtraining- Why less is more. Muscleandstrength.com

 

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Motivasjon

Hvordan legge opp treningen i en travel hverdag!

I en hektisk hverdag kan treningen fort bli nedprioritert om du…
Dato: Apr 22, 2024
Gratis Treningsprogram

To-splitts treningsprogram for styrke og muskelvekst!

To-splitts treningsprogram, som deles inn i overkropp- og underkroppsøkt, er ideelt…
Dato: Apr 21, 2024
Nybegynnere

Hva bør du ha i treningsbagen din?

Enten du er en erfaren løfter eller nybegynner, å ha riktig…
Dato: Apr 20, 2024
Motivasjon

Morgentrening – Fordelene med å trene om morgenen!

Det er tungt å stå opp tidlig om morgenen for å…
Dato: Apr 19, 2024
Gratis Treningsprogram

Trening for en sterk og funksjonell rygg!

Er du en av de mange som har en stillesittende jobb,…
Dato: Apr 18, 2024
Gratis Treningsprogram

Kettlebell trening – Trening for styrke, eksplosivitet og utholdenhet!

Trening med kettlebell er bra for å trene opp styrke, utholdenhet…
Dato: Apr 15, 2024
Styrketrening

Bli slankere, sterkere og sunnere med styrketrening!

Styrketrening er en viktig del av en god treningsrutine. Du bør…
Dato: Apr 13, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Gratis Treningsprogram

Fullkroppsprogram – 3 økter i uken for styrke og muskelvekst!

Du trenger ikke trene styrke hver eneste dag for å oppnå…
Dato: Apr 11, 2024
Helse og livsstil

Hormonene som påvirker vekten vår!

Mange av hormonene i kroppen har innvirkning på vekten vår. Hormonene…
Dato: Apr 10, 2024
Nybegynnere

Gjør trening til en vane – En nybegynners guide!

Å komme i gang med trening kan være en utfordrende oppgave,…
Dato: Apr 07, 2024
Fysisk og psykisk helse

Trening gir bedre mental helse!

Det å trene og holde seg fysisk aktiv er ikke bare…
Dato: Apr 04, 2024
Gratis Treningsprogram

Beinøkta som gir deg en sterk rumpe!

Muskulaturen i rumpa, eller setemuskulaturen, består av tre deler, gluteus maximus,…
Dato: Apr 03, 2024
Kondisjon & løping

Kickstart løpesesongen riktig – Din guide til forberedelse!

Med våren her og løpeskoene klare, er det på tide å…
Dato: Apr 02, 2024
Sponset

CBD som selges i Norge – Medisinsk cannabis med fordeler på rad og rekke

Slanking & forbrenning

Gode råd om hvordan du kan øke forbrenningen din!

Det er flere grep du kan ta for å øke forbrenningen…
Dato: Mar 29, 2024
Slanking & forbrenning

Slanking og forbrenning – En helhetlig tilnærming til god helse og sunn livsstil!

Å oppnå og opprettholde en sunn vekt er en viktig del…
Dato: Mar 28, 2024