I kroppsbyggermiljøet prates det gjerne om bulking. Hva er dette? Og hvordan gjør man det?

I kroppsbyggermiljøet blir «bulking» brukt om en periode der utøveren målrettet jobber mot å øke muskelmassen. Ettersom det er mye lettere å bygge muskler når man ligger i et jevnt kalorioverskudd, inntas det i denne perioden ekstra mye kalorier enn det man gjør til vanlig.

Et slikt spisemønster kan være vanskelig for noen som ikke kjenner kroppen sin så godt, hvor mye mat den trenger, og kanskje hva slags mat den trenger. Derfor gir vi deg her de 5 viktigste reglene for og lykkes med bulking.

1.Ikke feit deg opp på junkfood

Den vanligste feilen blant «bulkere», er å bruke bulk-perioden som en unnskyldning for å spise så mye de vil av hva de vil. Det er nødvendig å innta mer kalorier enn vanlig når du skal bygge mye muskelmasse, men de ekstra kaloriene bør komme fra sunne næringskilder som kan tilføre kroppen næring som den har bruk for og kan ha utbytte av.

Innta rikelig med proteiner, sunne fettkilder, en jevn fordeling mellom langsomme- og raske karbohydrater, og sørg for å få i deg rikelig med frukt og grønnsaker som tilfører kroppen nødvendige vitaminer og mineraler. Mange av disse næringsstoffene er nødvendig for å opprettholde et normalt stoffskifte, samtidig som de kan bidra til mer effektiv muskelvekst.

bulking
Selv om du i bulk-periode må innta flere kalorier enn normalt, kan du ikke bruke dette som en unnskyldning til å innta store mengder junkfood.

 

2.Spis mer, men ikke for mye

Det er ikke sikkert du trenger så veldig mange ekstra kalorier enn det du spiser til vanlig. Faktisk har flere studier avslørt at det ikke alltid er nødvendig å spise mer i det hele tatt, så lenge du spiser riktig!

En studie i American Journal of Clinical Nutrition fant at overvektige personer som fulgte en diett og trente styrke i 90 dager, mistet 15,9 kilo kroppsmasse samtidig som de la på seg en betydelig mengde muskler. Poenget her er at å stimulere muskler gjennom trening er den viktigste faktoren for å øke muskelmasse. Å stappe kroppen full av kalorier er ikke like viktig, og kan i verste fall føre til at du legger på deg unødvendig fett.

Følg rådene for hvordan du setter sammen kostholdet ved å lese denne guiden om sammensetningen av karbohydrater, proteiner og fett.

 

3.Sørg for å endre på rutinene

Det er en stor misforståelse at du trenger en spesiell treningsmetode for å bygge muskler, og en annen for å miste fett. All trening som bygger muskler vil også hjelpe deg å bli tynnere, forutsatt at det kombineres med et riktig kosthold. Likevel, dersom du har fulgt det samme programmet over tid og ikke opplever noen fremgang, kan det lønne seg å forsøke noe nytt.

Musklene trenger å stimuleres for å kunne vokse, og for å vokse videre vil de trenge nye og større utfordringer. Akkurat som du vil se fremgang dersom du endrer en diett, vil det samme skje når du endrer treningsmetode.

Forsøk å veksle mellom mange repetisjoner med lette vekter og få repetisjoner med tunge vekter, prøv Myo-reps, rest-pause trening, kutt ned på hvileperiodene, eller finn noen nye øvelser for de samme muskelgruppene. All endring er bra og vil hjelpe deg til raskere muskelvekst.

 

4.Ikke dropp kondisjonstreningen

Selv om du er inne i en periode der du er ute etter å bygge mest mulig muskler og skal ligge i et kalorioverskudd, bør du fremdeles trene kondisjonstrening. Kondisjonstrening er en effektiv metode for vektreduksjon ettersom det setter fart på forbrenningen, og er derfor et nyttig verktøy fra å hindre deg i å legge på deg fett. I tillegg er kondisjonstrening svært viktig for å opprettholde en sunn helse og å holde hjerte i topp stand.

Ta sikte på 2-3 kondisjonsøkter i uken. Hvis målet er mest mulig muskelmasse, kan du med fordel holde treningen til relativt lav intensitet, gjerne rask gange eller lett sykling i opptil 60 minutter. Dette er nok til å forbrenne tilstrekkelig med kalorier fra fettlagrene, samtidig som det ikke vil komme i konflikt med hormonproduksjonen som stimulerer til økt muskelvekst.

bulking
Selv om uttrykket på denne karen er noe tvilsomt, så har han valgt riktig ved å gå for proteiner!


5.Ikke bulk for lenge

Jo lengre du bulker, desto større blir du- på godt og vondt. Selv om du bulker, trenger ikke nødvendigvis kiloene du legger på deg å bestå utelukkende av muskler. Om du ikke inntar de «riktige» kaloriene, eller bare lar bulkingen drøye ut i det uendelige, vil du til slutt legge på deg fett. Kroppens insulin sensitivitet begynner å avta kraftig ved ca. 15% kroppsfett. Forstsetter du å bulke ut over dette, vil det føre til rask vektoppgang i form av økt fettmasse. Når magemusklene dine begynner å forsvinne på ca. 10% kroppsfett, er det på tide å stoppe.

Del bulkingen opp i sykluser gjennom året der du balanserer muskelvekst og fettreduksjon. Du kan også med fordel ta en pause fra bulkingen etter en lengre bulke-periode. En 2013 studie i tidsskriftet Medicina Sportiva viste at personer som trente for muskelvekst og som tok opp til tre uker fri fra treningen, ikke mistet særlig mye muskelmasse, og faktisk opplevde enda større fremgang når de returnerte til treningen.

Kilde
Hyson, Sean. 5 ESSENTIAL RULES FOR AN EFFECTIVE BULKING SEASON. Muscleandfitness.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Oppskrifter

Fylt squash til middag – Sunt, godt og enkelt!

Er du usikker på hva du skal lage til middag? Prøv…
Dato: Apr 26, 2024
Ernæring

Bær – Naturens supermat!

Bær er proppfulle av næringsstoffer og inneholder mer antioksidanter enn både…
Dato: Apr 25, 2024
Kostholdsprogram

Dagsmenyer for deg som vil bygge muskler og redusere fettmassen!

Hvis man ikke planlegger hva man skal spise i løpet av…
Dato: Apr 24, 2024
Oppskrifter

Hjemmelaget granola – Perfekt til frokost eller som mellommåltid!

Granola man får kjøpt på butikken inneholder ofte både sukker og…
Dato: Apr 23, 2024
Best i test - kosttilskudd

Proteinpulver topp 10 – Best i test 2024!

Vi gir deg den beste oversikten over markedets beste og mest…
Dato: Apr 23, 2024
Kostholdsprogram

Kostholdet for deg som vil opp i vekt!

For mange kan det være utfordrende å gå ned i vekt,…
Dato: Apr 17, 2024
Ernæring

Fettet du bør spise mer av – Gode kilder til sunt fett!

For mye fettrik mat i kostholdet er ikke bra, men det…
Dato: Apr 14, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Oppskrifter

Proteinrik lasagne uten pasta – Næringsrik, sunn og veldig god!

Denne smakfulle lasagnen er laget uten pasta og den tradisjonelle hvite…
Dato: Apr 12, 2024
Kostholdsprogram

Legg en plan for kostholdet ditt!

Du bør planlegge kostholdet ditt på samme måte som du planlegger…
Dato: Apr 09, 2024
Ernæring

Dietten som bidrar til å senke blodtrykket!

Har du hørt om DASH-dietten? Denne dietten ble utviklet for å…
Dato: Apr 08, 2024
Ernæring

8 ulike måter å tilberede mat på – Hva er sunnest?

Det handler ikke bare om å bruke sunne og gode råvarer…
Dato: Apr 05, 2024
Annonse

Riktig næring for raskere og dyp brunfarge, glansfullt hår og sterkere negler

Får du ikke raskt nok brunfarge? Oppleves det som at fargen…
Dato: Apr 01, 2024
Ernæring

Hvordan en sunn livsstil kan forebygge og forbedre kolesterolet!

Hva er kolesterol? Kolesterol er et fettstoff som er livsnødvendig for…
Dato: Mar 27, 2024
Sponset

Rask og dyp farge med Norges sterkeste betakaroten – 20 mg

Oppskrifter

Boost treningen din med en deilig og proteinrik grønn smoothie!

I denne artikkelen får du oppskriften på en sunn, nærings- og…
Dato: Mar 23, 2024
Ernæring

Viktige faktorer for muskelvekst!

Det er jo ingen hemmelighet at styrketrening og nok mat er…
Dato: Mar 20, 2024