Mange populære dietter anbefaler å redusere eller kutte helt ut karbohydrat i kostholdet. Det nye konseptet «Super Carb Diet» går ut på at man kan spise karbohydrater og likevel gå ned i vekt og bygge styrke.
Den populære Biggest Loser-treneren Bob Harper har skrevet en bok som heter «The Super Carb Diet». Konseptet i dette kostholdet er ikke å spise ubegrensete mengder med karbohydrater, men å ha en balanse mellom makronæringsstoffene protein, fett og karbohydrat. Det skal være et moderat inntak av disse næringsstoffene. Det blir en kontrast til lavkarbo-diettene der det er nesten ikke eller svært lite karbohydrater i kostholdet, og storparten av energiprosenten i kostholdet består av protein og fett.
I Super Carb-dietten er fokuset på «super-karbohydrater», som er fiberrike karbohydrater som både tilfører god energi til kroppen og fordøyes langsommere enn såkalte raske karbohydrater. Anbefalingen er at karbohydratkildene består av fullkornsprodukter, fersk frukt, bønner, kikerter, quinoa og søtpotet.
Dietten anbefaler at inntaket av karbohydrater skjer tidligere på dagen eller i forkant av en treningsøkt for å opprettholde energinivåene i kroppen.
Boken gir anbefalinger om hvor mye hvert av makronæringsstoffene skal oppta av plass på tallerkenen. Det skal være en balanse mellom protein, fett og karbohydratkilder med mye fiber, og all maten skal være næringsrik. Hvert måltid skal bestå av omtrent 40 % protein, 30 % fett og 30 % karbohydrat.
Forfatteren påstår at denne dietten vil bidra til vektreduksjon og at man føler seg mett og fornøyd etter et måltid.
Frokost: Fettredusert gresk yoghurt med friske bær og en teskje nøttesmør
Lunsj: Stor salat med chili og kylling, med avokado og balsamico
Middag: Grillede grønnsaker, fullkornsris og fisk eller kylling
Makronæringsstoffet karbohydrat er kroppens hovedkilde til energi, og mange organer har karbohydrater som sin eneste energikilde. Når karbohydrater brytes ned i kroppen tilføres energi til kroppens celler, vev og organer. Overskuddet blir lagret i leveren, musklene og fettcellene i form av glykogen og fett til senere bruk. Såkalte komplekse karbohydrater som anbefales i Super Carb-dietten er ikke bearbeidet, og de inneholder fiber som forekommer naturlig i matvaren.
Enkle, eller bearbeidete karbohydrater, har fått fjernet naturlig forekommende fiber og vitaminer og mineraler som vi finner i hele korn. Til tross for at både enkle og komplekse karbohydrater ender opp som glukose i kroppen gir likevel komplekse karbohydrater en helsebonus i form av ekstra mineraler, vitaminer og fiber. Anbefalingene fra Helsedirektoratet er at inntaket bør ligge på 45-60 energiprosent i kostholdet, avhengig av energiforbruk og aktivitetsnivå.
De fleste i Norge får i seg mindre kostfiber enn anbefalt. Det gjennomsnittlige daglige inntaket av kostfiber er omtrent 20 gram hos kvinner og 25 gram hos menn, men bør være henholdsvis 25 og 35 gram per dag. Økningen bør skje i form av økt inntak av naturlig fiberrike matvarer som grove kornvarer, poteter, grønnsaker, frukt og bær, noe Super Carb-dietten enkelt vil bidra til å oppfylle.
Generelt er det slik at kroppen trenger å være i energiunderskudd for å redusere kroppsvekten. Sannsynligvis vil det å følge Super Carb-dietten også gjøre at du spiser mindre mat og ende opp i et kaloriunderskudd. Det som gjør den enklere å gå ned i vekt på denne dietten enn dietter som fullstendig utelukker karbohydrater, er at det er mer holdbart på sikt å ikke nekte seg mat fra en stor næringsgruppe som det karbohydrater er. Fordi man vet at man ikke trenger å nekte seg så mange matvarer blir dietten mer bærekraftig over lengre tid, og det er som kjent å være konsekvent over tid som er nøkkelen til resultater.
Å spise fiberrike og næringsrike karbohydrater bidrar til bedre metthetsfølelse, som igjen gjør at man småspiser mindre og ikke overspiser til neste måltid. Dietten utelukker raske karbohydrater, og ved å unngå slike prosesserte matvarer unngår man også i stor grad junk food og godteri som bidrar med tomme kalorier og lite næring som kan bidra til vektøkning og fedme.
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene