Du har kanskje sett løftere som tar med seg store bager inn i treningsstudio når de skal trene? Hva er det egentlig som er lurt å ha i treningsbagen når man trener styrketrening?

Mer avansert – mer utstyr

Jo lengre du har løftet vekter, desto større er sannsynligheten for at du bruker mer og mer utstyr i forbindelse med treningen din. Man trenger absolutt ikke alle disse tingene for å få trent gode kvalitetsøkter, men mye av det kan faktisk gjøre at du kan løfte mer vekt ved riktig bruk.

Skotøy

Når du skal løfte tunge vekter i knebøy, markløft, rykk og støt så vil man på et visst nivå ikke lengre løfte med vanlige joggesko. Vektløfterøvelser og knebøyvarianter krever en hard såle for stabil base, og mange foretrekker også å ha en liten hæl på skoen slik at de får satt seg dypt nok uten å måtte skyve knærne så langt frem. Markløft trenes ofte med sko med tynn såle, eller i strømpelesten.

Noen foretrekker å bruke markløftslippers med gummisåle, slik at ikke føttene sklir når man løfter sumostil. Fordi det kan være litt tøft for føttene å gå i harde vektløftersko i to-tre timer kan det være lurt å ha et par allroundsko som du kan skifte til når du gjør støtteøvelser som ikke blir påvirket så mye av hva slags skotøy man bruker.

Strømper

Det er absolutt ikke nødvendig med spesialsokker for å løfte vekter, men det kan være lurt å tenke på å ha med seg et par knestrømper hvis du har på deg shorts og skal løfte markløft. Selv om det ikke er meningen, kan du komme til å dra stangen litt for hardt mot leggen og skrape opp leggene under løftet.

For å være grei mot de andre som skal bruke utstyret etter deg kan det være fint å dekke til leggen så stangen ikke blir full av hudrester eller blod etter du har løftet.

styrketrening

Knevarmere

Når man trener mye og tungt kan leddene bli utsatt. Mange løftere opplever at knevarmere gir en god og trygg støtte for knærne i knebøy og utfall. Når man har denne tryggheten på plass, er det enklere å fokusere på selve løftingen.

Dessuten kan knevarmere gjennom kompresjon og varme redusere smerte i kneet dersom man er plager med det.

Løftebelte

Løfter du mye i knebøy og markløft, og har lyst til å bli enda sterkere kommer du på ett eller annet tidspunkt til å løfte med belte. Ser man på et VM i styrkeløft er det knapt noen som løfter uten belte i markløft, og så og si alle løfter med belte i knebøy.

Belter kommer i ulike materiale og fasonger, og du må finne ett som passer for ditt formål. Stive, brede lærbelter med spenne passer til styrkeløft. Litt mykere og smalere belter passer til vektløfting, og brede belter i nylon med borrelås blir oftest brukt i CrossFit.

Håndleddsstøtte

Akkurat som at kneleddene vil bli belastet og utsatt ved mye beintrening kan håndleddene bli ganske slitne av mye benkpress. Trener du med håndleddsstøtter vil du oppleve en mye større grad av stabilitet i løftene dine fordi håndleddene automatisk blir stivet av, og du vil ikke få like mye press på leddet hvis håndleddet.

Trener du mye og tungt uten håndleddsstøtter kan er det fort gjort at håndleddene bøyer seg for mye bakover når du blir sliten, og det vil gi en betydelig økning av belastning i området.

Håndleddsstøtter gjør at du tåler mer og tyngre trening, noe de fleste kommer til å trenge på et visst punkt hvis de vil bli sterkere.

styrketrening

Kalk

Når det skal løftes tungt er et sterkt grep avgjørende. Du kan være sterk nok i bein og rygg for den tunge markløften, men dersom grepet ikke holder vil du ikke kunne utnytte potensialet ditt.

Flytende magnesium eller en blokk med magnesium utgjør ofte en stor forskjell i øvelser der du er avhengig av grepet. I benkpress kan magnesium på hendene øke sikkerheten fordi stangen ikke vil gli mens du løfter.

Løftereimer

Noen ganger trenger man ytterligere hjelp for å løfte de tyngste vektene, for å avlaste underarmene eller for å fokusere hundre prosent på musklene som jobber. Da kan løftereimer komme godt med. De brukes gjerne til varianter av roing og markløft.

Treningsbag

Når du først skal ha med deg så mye ting på trening er det smart å ha en bag det er lett å finne fram i. Det kan være en fordel å ha en bag med stor åpning fremfor for eksempel en ryggsekk.

Pusteduk

Du tilbringer sannsynligvis mange timer på gymmet når du bruker så mye utstyr. Da kan det godt hende at du i løpet av løftekarrieren opplever at noen får et illebefinnende på trening.

Vær forberedt og ha en pusteduk i bagen i tilfelle du må utføre hjerte-lungeredning en dag. Disse pleier man å få tak i som en nøkkelring, så heng den et smart sted på bagen så du alltid vet hvor du har den.

Bare det å se den vil gjøre at du blir minnet på at du kanskje må bruke den en dag, og hvis det skulle skje så vil du ikke være fullstendig uforberedt.

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Styrketrening

5 fordeler med egen kroppsvekttrening

Styrketrening kan gjøres på flere måter, og å trene med egen…
Dato: Jun 28, 2022
Styrketrening

Spesialøvelser for sterkere benkpress!

Disse benkpressvariantene kan bidra til at du endelig bryter gjennom platåer…
Dato: Jun 24, 2022
Styrketrening

Derfor er kroppsbygging funksjonell trening!

Kroppsbygging er faktisk ikke en treningsform som utvikler muskelgrupper hver for…
Dato: Jun 20, 2022
Kondisjon & løping

12 fordeler med svømming!

Svømming er en utrolig god alternativ treningsform som mange kanskje glemmer.…
Dato: Jun 18, 2022
Styrketrening

Slik trener du hamstrings optimalt!

Hamstrings er muskelgruppen på bakside lår, og er involvert i alt…
Dato: Jun 17, 2022
Styrketrening

Knebøyvariantene som gjør deg sterkere!

Disse knebøyvariantene kan bidra til at du bryter gjennom platåer og…
Dato: Jun 16, 2022
Styrketrening

Smertefri benkpress

Benkpress er en populær øvelse blant de fleste som trener styrketrening,…
Dato: Jun 15, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Kondisjon & løping

Bli en bedre løper!

Løpesesongen er godt i gang, og du lurer kanskje på hvordan…
Dato: Jun 05, 2022
Gratis Treningsprogram

Treningsprogram: mestre din første pull up!

Å få til sin aller første pull ups er en milepæl.…
Dato: Jun 03, 2022
Styrketrening

Bli sterkere i pressøvelsene!

Militærpress og benkpress er to fantastiske baseøvelser for overkroppen, og mange…
Dato: Jun 01, 2022
Styrketrening

Bør du trene som en kroppsbygger?

Å trene for å få mer muskelmasse og å se bra…
Dato: Mai 28, 2022
Gratis Treningsprogram

Slik mestrer du 50 push-ups på 28 dager

Går du med et ønske om å kunne pumpe ut push-up…
Dato: Mai 27, 2022
Slanking & forbrenning

Derfor bør du trene styrketrening når du slanker deg!

Å gå ned i vekt er en vanlig målsetting. Men det…
Dato: Mai 26, 2022
Sponset

Nå kan du gjøre et treningskupp på treningsutstyr!

Styrketrening

Liggende biceps curl i kabelmaskin!

Biceps curls i en eller annen form er antageligvis den best…
Dato: Mai 19, 2022
Styrketrening

CrossFit for nybegynnere – 5 ting du må vite!

Det er noen ting som er verdt å vite før du…
Dato: Mai 17, 2022