Polar Ignite 2 er oppfølgeren til klokken som på mange måter var en liten revolusjon blant pulsklokkene. Her forteller vi deg alt du trenger å vite.

Da Polar sommeren 2019 lanserte Polar Ignite omtalte vi den som «den første klokken som tar like mye hensyn til hodet, som til kroppen». Sett bort fra Fitbit og Apple, var Polar Ignite den første klokken til å bygge inn daglige treningsforslag (FitSpark) i klokken. Det unike med Ignite, var at denne funksjonen tok utgangspunkt i alt klokken visste om deg etter å ha registrert alt fra trening, aktivitet, søvn, puls, m.m..

Polar Ignite 2
Polar Ignite 2

Product Name: Polar Ignite 2

Brand: Polar

MPN: 2499

Currency: NOK

  • Brukervennlighet - 80%
    80%
  • Treningsfunksjoner - 80%
    80%
  • Batteritid - 80%
    80%
  • Programvare (nett/mobil) - 90%
    90%
  • Optisk pulsmåling - 85%
    85%
  • GNSS (Nøyaktighet sporing) - 85%
    85%
  • Verdi for pengene - 90%
    90%
84%

Konklusjon

Polar Ignite 2 er ingen enorm oppdatering av forgjengeren Polar Ignite, men også dette var en svært god klokke, og Ignite 2 er enda litt bedre. Ignite 2 leverer en klokke som egentlig er noe ganske unikt, og det er ingen åpenbare direkte konkurrenter. Den lave vekten, det elegante designet og den lekre skjermen gjør at Polar Ignite 2 fremstår som en klokke du rett og slett bare ønsker å ha på armen hele tiden.

Kombinert med den gode aktivitetsovervåkningen, detaljerte søvnanalysen, det rikholdige utvalget av sportsprofiler og bedre støtte for smartklokkefunksjoner, så kan vi ikke annet enn å si at Polar nok en gang har levert et produkt som kan hjelpe deg til å bli en sterkere og sprekere utgave av deg selv.

Pros

  • Pent design, slank profil og lav vekt.
  • Nydelig og kontrastrik skjerm.
  • FitSpark gir daglig tilpassede treningsøkter.
  • Imponerende søvnanalyse.
  • OK nøyaktighet på pulssenor og GPS.
  • HR Sensor Mode gjør det mulig å sende puls til en annen enhet.
  • Treningsprogrammer via Polar Flow.
  • Musikkontroll fungerer bra.
  • Enormt mange sportsprofiler og mulighet til å tilpasse hver enkelt.
  • Polar Flow gir lettforståelig og mye informasjon trening og restitusjon.
  • Smarvarsler fungerer godt (kan slette varslene på mobilen rett fra klokka).

Cons

  • Savner muligheten til å aktivere «always on display».
  • Ingen betalingsmuligheter eller støtte for lagring av musikk.
  • «Hev for å våkne» fungerer dårlig.
  • Mangler «tilbake til start» funksjon og Virtuell Partner.
  • Skrittmåler og kaloriteller overestimerer med ca. 20%.

I tillegg hadde Polar Ignite en glødende lekker skjerm med høy kontrast, flotte farger og enkel betjening via touchskjerm. Nå er altså oppfølgeren her, og den skal i følge Polar ta alt det gode med Polar Ignite og i tillegg gi deg enda flere nyttige funksjoner. Ikke minst har nye Polar Ignite 2 fått et mer eksklusivt design med en lekker bezel med inngravert mønster.

Polar Ignite 2
Polar Ignite 2 i de forskjellige fargene.

Oversikt

 

Dette er nytt

  • Bedre smartklokkestøtte (musikkontroll og værmelding).
  • Ukessammendrag: Ny urskive som gir deg rask og enkel tilgang til den ukentlige treningstiden og inndelingen i ulike pulssoner.
  • Utvidet mulighet for å tilpasse urskivene: Velg hvilke urskiver/widgeter du ønsker å se.
  • Bedre batteritid: Økt fra 17 timer i beste GPS-modus til 20 timer. Polar Ignite 2 har også mulighet til å benytte utvidet GPS modus som gir opptil 100 timer.
  • Værvarsel: 3-dagers værvarsel.
  • HR Sensor Mode med mulighet for å sende pulsdata til andre enheter og dermed fungere på samme måte som et vanlig pulsbelte.
  • Energy Sources: Gir en detaljert oversikt over energiforbruket etter avsluttet økt. Det totale energiforbruket deles inn i en oversikt over hvor mange kalorier som er forbrent fra karbohydrater, proteiner og fett.
  • Ny bezel: Ny bezel (rammen rundt skjermen) med inngraveringer og ekstra fin finish.
  • Ny reim: Nye og mykere reimer som ligger mer komfortabelt rundt armen.

I tillegg har Polar Ignite 2 alle egenskapene fra første generasjon Ignite og bevarer det samme prispunktet på 2499kr. Den nye modellen kommer i to nye farger og er tilgjengelig i champagne, blå, rosa og svart. Reimene kan enkelt byttes ut, og Polar lanserer samtidig nye designreimer pyntet med ekte krystaller fra Swarovski. Polar Ignite 2 retter seg dermed ikke bare mot deg som ønsker en rendyrket treningsklokke, men en klokke som også ser bra ut i alle slags sammenhenger.

Polar Ignite legger seg midt mellom finnenes enkleste aktivitetsmåler Polar Unite, og den budsjettvennlig, men likevel svært godt utstyrte multisportklokken Polar Vantage M2.

Polar Ignite 2 – design, menyer og navigering

Polar har tydelig lagt vekt på at Ignite 2 skal vær en klokke som egner seg like mye til festmiddag lørdag kveld som til CrossFit økta onsdag ettermiddag. Nye Ignite 2 bevarer det samme slanke designet på 43x43x8,5 mm som tidligere, og den samme 1,2″ store fargerike skjermen. Vekten er fremdeles på 35 gram, og kombinasjonen med den nye, myke og komfortable reimen, gjør at klokken ligger nærmest umerkelig på armen. Nytt for året er den langt penere bezelen (ringen rundt skjermen) som har fått et slags gravert mønster som bidrar til at klokken fremstår langt mer elegant enn tidligere.

Betjeningen foregår på samme måte som tidligere der Polar har valgt å gå for touch kombinert med en enkel knapp nederst til venstre. Knappen tar deg direkte til menyen der du får mulighet til å starte en treningsøkt, pusteøvelsen Serene, endre klokkevisning, starte en tidtaker/alarm, utføre en Fitness Test eller gå videre til innstillinger. Ved å sveipe til venstre/høyre blar du deg frem/tilbake blant urskivene/widgetene, og opp/ned tar deg gjennom menyene og de ulike valgene. Sveiper du opp fra hjemskjermen får du tilgang til varsler, og sveiper du ned får du tilgang til en hurtigmeny med mulighet for å stille alarmer, aktivere flymodus, skjermbeskytter eller ikke-forstyrr.

Polar Ignite 2 har fått den samme flotte urskiven som Vantage V2 introduserte i fjor høst. Denne klokkevisningen/urskjermen heter «ukentlige sammendrag» og gir deg et raskt overblikk over treningsuken din ved å vise den totale ukentlige treningstiden og inndelingen i ulike pulssoner. Når du åpner urskiven, kan du se total treningstid, tilbakelagt distanse, antall treningsøkter, kaloriforbruk og både gjennomførte og planlagte treningsøkter for uken. Du kan også sjekke treningsstatistikken din forrige uke pluss neste ukes planlagte treningsøkter.

Skjermen på Ignite 2 er fargerik, pen og lett å lese, men den kontrastunge skjermen spiser også batteri. For å begrense batteribruken har Polar derfor gått for en variant der skjermen skrus av når du ikke har bruk for den, eller…når klokka tror du ikke har bruk for den, for så å våkne til liv når du løfter håndleddet eller ved å trykke på den ene knappen.

I starten av vår testperiode med Polar Ignite 2 fungerte touchfunksjonen overraskende dårlig, og det var en helt annen opplevelse enn det vi opplevde med 1.gen. Polar Ignite. Det er verdt å påpeke at vi brukte en demoklokke med uferdig programvare, og i løpet av testperioden ble dette forbedret kraftig. Når vi nå legger ut testen fungerer touchfunksjonen like godt som på Polar Ignite, men dessverre responderer ikke klokken særlig godt på «hev for å våkne». Det som også er merkelig er at Ignite 2 i motsetning til Ignite ikke har mulighet for «alltid på skjerm» under trening. Dette kommer forhåpentligvis i en programvareoppdatering, hvis ikke er det et stort tap.

 

Batteritid

Polar Ignite 2 har fått forbedret batterikapasiteten og skal nå holde i opptil 20 timer i beste GPS-modus i motsetning til 17 timer tidligere. Nytt er også støtten for batterisparingsmodus der du kan redusere GPS samplingfrekvensen fra hvert 1. sekund til hvert 60. sekund eller hvert 120. sekund. I batterisparingsmodus man kan du også skru av den optiske pulssensoren, samt benytte skjermsparer som reduserer tiden skjermen er aktiv under bruk. Avhengig av hvilken batterisparingsfunksjon du benytter vil klokken gi deg et sted mellom 30 timer til 100 timer. Dersom du slår på skjermsparer vil klokken kun vise tiden, men det holder at du trykker inn knappen for at klokken skal vise deg resten av datafeltene.

Den økte batteritiden går også på bekostning av presisjonen på sporingen, og sampling hvert 2.minutt anbefales overhodet ikke å bruke til annet enn situasjoner der du absolutt har behov for lengst mulig batteritid

  • Opptil 20 timer: 1. sekunderd GPS-opptak, optisk HR aktivert, normal skjermoppdateringsfrekvens.
  • Opptil 100 timer: 120. sekunders GPS-oppdateringsfrekvens, optisk HR deaktivert (bruker pulsbelte i stedet), skjermsparermodus aktivert.
  • Valgfri modus: Her kan du selv velge GPS-sampling hvert 1.sekund, 60. sekund eller 120. sekund, aktivere/deaktivere optisk pulsmåling, samt skru skjerm av/på.

Batteritiden på 20 timer i treningsmodus er absolutt godkjent, men Polar Ignite 2 burde klare å få levere enn 5 dager i smartklokke-modus. Den eneste trøsten er at ladingen skjer lynraskt.

 

Musikkstyring

En av de største nyhetene for Polar Ignite 2 er muligheten for å kontrollere musikken på telefonen direkte fra klokka. Merk at du ikke har mulighet til å lagre musikk på klokka, heller ikke strømme musikk fra musikktjenester som Spotify, Deezer, etc., så Ignite 2 brukes kun til å styre musikken du spiller av på telefonen.

Musikkstyringen fungerer godt, og du kan enkelt starte/pause musikken, bla frem/tilbake mellom sangene, samt justere lydnivået. Musikkontrollen støtter alle mulige musikkapper så lenge den er aktiv på mobilen (uavhengig av om det er Android eller iOS). Når du benytter kontrollen, får du også opp navnet på låta på skjermen.

 

Energy Sources

En av de andre nyhetene for Polar Ignite 2 er Energy Sources (energikilder). Energy Sources gir deg oversikt over hvordan kroppen din benytter seg av ulike energikilder under en treningsøkt. Ignite 2 gir deg en oversikt over det totale energiforbruket, men deler det også inn i prosentvis mengde karbohydrater, proteiner og fett. I Polar Flow appen vil du også kunne se hvor i treningsøkten du har benyttet de ulike energikildene.

 

Værvarsel

En tredje nyhet er 3 dagers værvarsel. Så lenge klokken er synkronisert til Polar Flow, vil Polar Ignite 2 gi deg værvarselet for «dagen i dag» pluss 48 timer frem i tid. Dagens varslet oppgis i timesintervaller, morgendagens varsel 3-timers intervaller, mens dagen etter morgendagens prognose oppgis i 6-timers intervaller. Varselet vises med et symbol som indikerer været, samt høyeste/laveste temperatur, vindhastighet, vindretning, fuktighet og risikoen for regn.

Det vi savner mest er muligheten for å se værvarselet når klokken er i treningsmodus. I våre øyne er det faktisk i disse situasjonene du virkelig har behov for å vite værmeldingen. Slik det fungerer nå, er værvarselet tilgjengelig utelukkende når klokken er i smarklokkemodus.

 

FitSpark – daglig tilpassede treningsøkter

Polar Ignite var den første klokken Polar lanserte med funksjonen FitSpark som nærmest fungerer som en personlig trener på hånden. FitSpark bruker informasjon fra treningshistorikk, personlige data (kjønn, høyde, alder, vekt, aktivitetsnivå, VO2-maks, etc.), og søvnanalyse (Nightly Recharge og Sleep Score) til hver dag å gi deg daglige tilpassede treningsøkter basert på din nåværende helsetilstand og dagsform.

Vi har skrytt mye av FitSpark helt siden lanseringen, og det er et fantastisk hjelpemiddel for deg som ønsker å bruke klokka som et verktøy for å komme i bedre form, og ikke minst som inspirasjon til nye treningsformer. Polar har i ettertid lansert FitSpark til nesten samtlige klokker gjennom en rekke programvareoppdateringer, noe som også viser i hvor stor grad de selv prioriterer viktigheten av funksjonen.

FitSpark fungerer ved at klokka hver dag gir deg 2-4 ulike treningsøkter å velge mellom basert på hvor godt restituert du er den aktuelle dagen, og klokka vil variere mellom treningsformene styrke, kardio eller støttende. En liten animert figur viser deg hvordan øvelsene skal gjennomføres, og samtlige øvelser er enkle å forstå. Til tross for at utvalget av økter etterhvert begrenser seg, så er det en utrolig motiverende og flott funksjon, spesielt i en hverdag som er preget av mye hjemmetrening.

FitSpark er innebygd som egen urskive/widget og viser umiddelbart hvilken treningsform som anbefales for dagen. Åpner du widgeten får du opp alle de ulike treningsforslagene. FitSpark er også tilgjengelig under hver enkelt sportsprofil der du finnes de gjemt under «treningsforslag».

Over 130 ulike sportsprofiler

Uansett hvilken aktivitet du bedriver vil du finne den blant Polar sine sportsprofiler, i hvert fall er det stor sannsynlighet for det. Polar tillater ikke at du oppretter helt egne profiler, men du kan velge blant alt fra yoga, pusteøvelser, gåing, fjelltur, løping, sykling, ellipsemaskin, roing, tennis, fotball, ballett, kitesurfing, klatring, showdans, volleyball, vannski, og mye, mye mer.

En ekstra bonus er muligheten for å tilpasse hver enkelt profil etter eget ønske gjennom Polar Flow appen. Ønsker du å endre hvilke datafelter som synes på klokken under økta, er det bare å trykke «rediger» å endre i vei. Dette er lekende lett, og endringene synkroniseres til klokka på et øyeblikk. Det eneste du må huske på er at du til enhver tid kan ha maksimalt 20 ulike sportsprofiler installert på klokka.

 

Trening- og treningsfunksjoner

Sammenlignet med den enda mer avanserte Polar Vantage M2, har Ignite 2 fått en imponerende rekke treningsfunksjoner. Det er faktisk ikke enormt mye som skiller, men Polar Vantage M2 er uten tvil mer praktisk i bruk under trening ettersom den har fem knapper istedenfor touchskjerm.

Polar Ignite 2 støtter som nevnt en hel haug av sportsprofiler, og du kan både løpe, sykle og svømme med klokka. Ignite 2 støtter dog ikke multisport, men dette er uansett ikke klokken du legger ut på et triatlon med.

Under følger en liste over viktige treningsfunksjoner.

Running Index (Vo2-maks)

RI, eller Running Index, angir det maksimale oksygenopptaket og forteller deg noe om hvor effektiv treningen din faktisk er. VO2 maks er kroppens maksimale evne til å ta opp og utnytte oksygen under fysisk aktivitet, og er et direkte mål på prestasjonsevne, ytelse og utholdenhet i forbindelse med aerobe aktiviteter. Ved hjelp av makspuls, hvilepuls, samt puls og hastighet i løpet av hver treningsøkt, vil Running Index etter hvert løp gi deg en verdi for VO2 maks.

Denne verdien gir deg et konkret mål på kondisjonsnivået ditt, og er en sum av aerob kondisjon og løpsøkonomi. En forbedring i RI betyr at du er i stand til å løpe i bestemt tempo på mindre ressurser, eller at du kan holde høyere tempo ved et gitt anstrengelsesnivå.

Løpsberegner

Løpsberegneren gir deg et anslag på hvor raskt du er i stand til å gjennomføre 5km, 10km, halvmaraton og maraton. Beregningene gjøres på bakgrunn av helsetilstanden din, samt ditt VO2-makas nivå (maksimale oksygenopptak). For at løpsberegneren skal kunne gi noen lunde korrekte estimater, må du sørge for å legge inn riktige personlige data om deg selv.

Løpsfrekvens

Polar Ignite 2 måler løpsfrekvensen (antall steg per minutt) uten at du behøver å koble til ekstra tilbehør. Klokka støtter ikke eksterne sensorer for løping eller sykling.

ZonePointer

Et bevegelig symbol på displayet som indikerer hvilken pulsone du befinner deg i, og hvor du er i forhold til ønsket/forhåndsinnstilt sone. ZonePointer fungerer som speedometer i en bil, og er lett å lese av underveis i en treningsøkt.

Treningsutbytte

Umiddelbart etter avsluttet treningsøkt vil tolke informasjonen fra økta (treningsintensitet og varighet) å gi en tilbakemelding om hvilke treningsfordeler du har oppnådd under den aktuelle treningsøkta. For Polar Ignite 2 vil denne informasjonen være synlig i Polar Flow etter at du har synkronisert klokka med appen.

Intervaller

Med mindre du har planlagt intervaller i et forhåndsdefinert treningsprogram, kan disse enkelt defineres på klokka, enten basert på distanse eller tid. Du får ikke full frihet til å opprette intervaller slik du selv ønsker, som for eksempel pyramideintervaller, men du kan opprette enkle intervaller basert på tid eller hastighet.

Sammenlignet med Polar Vantage M2 mister du:

  • ZoneLock: Lar deg stille inn å låse en bestemt puls-, hastighets-, tempo- eller kraftsone under en treningsøkt slik at klokka varsler deg når du beveger deg utenfor.
  • FuelWise: Smart energipåfyllingsassistent som gir deg påminnelser om å fylle på næring og væske underveis på lange treningsøkter/konkurranser.
  • Multisport: Muligheten til å kombinere flere ulike sportsprofiler/aktiviteter i en enkelt treningsøkt.
  • Løpsfart: Lar deg angi en hastighet for en bestemt distanse, og klokka vil deretter hjelpe deg å holde en jevn hastighet ved å vise hvor langt foran/bak du ligger målhastigheten.
  • Manuelle etapper: Polar Ignite 2 kan kun registrere automatiske etapper.
  • Auto start/stopp: Innstillingen setter automatisk klokken på pause når du stanser, og starter igjen når du begynner å bevege deg.

Noen eksempler på sportsprofiler og info:

Styrketrening

Polar Ignite 2 har en egen profil for styrketrening, men vil ikke automatisk gjenkjenne øvelser eller antall repetisjoner slik som flere andre pulsklokker i dette prissjiktet nå er i stand til.

Løping

Polar Ignite 2 har en rekke ulike sportsprofiler for løping, enten det er utendørs, innendørs, i terrenget, jogging, orientering, m.m.. Som nevnt vil klokken vise løpsfrekvensen, og ikke minst detaljert info om hastighet, puls, høyde, stigning, energiforbruk, etc.

Nesten uansett hvilken sportsprofil du velger får du mulighet til å gjøre noen innstillinger for økta. Her er et eksempel for en løpeøkt.

Svømming

Under svømming teller klokken bassenglengder innendørs og total distanse utendørs, i tillegg til at den automatisk registrerer svømmestil, hastighet, antall svømmetak og hviletider. Svømmeberegningene hjelper deg å analysere hver svømmeøkt slik at du enkelt kan følge med på ytelsen og fremgangen din på lengre sikt. Effektiviteten måles i SWOLF, en verdi som beregnes ved å legge sammen tiden og antallet tak du bruker på å svømme en bassenglengde (25m). Bruker du 30 sekunder og 10 tak på en bassenglengde, tilsvarer dette en SWOLF på 40. Jo mer effektivt du svømmer, desto lavere SWOLF verdi.

Polar Precision Prime-pulssensoren fungerer under vann slik at du ikke er avhengig av pulsbelte, men vi anbefaler likevel å bruke et pulsbelte dersom du ønsker mest mulig nøyaktig pulsmålinger. Pulsmåling under vann er nemlig svært utsatt for feilkilder ettersom vann som strømmer mellom klokken og huden din vil forstyrre signalene.

Det er verdt å merke seg at Bluetooth ikke fungerer under vann, så dersom du benytter et pulsbelte, må det være et pulsbelte/pulssensor med et internminne som lagrer økta underveis og som senere kan overføre yulsdataene tilbake til klokka eller Polar Flow. Et godt alternativ er Polar H10 eller Polar Verity Sense. Sistnevnte er et enkelt armbånd som du fester rundt overarmen eller som ved hjelp av en klips til svømmebrillene dine. Et utrolig godt alternativ for svømming!

 

Polar Precision Prime – Optisk pulsmåling

Polar var tidlig ute med å integrere OHR (optisk pulsmåler) i klokkene sine, og de har etterhvert klart å gjøre det veldig bra. Polar Precision Prime-sensoren som sitter i Ignite 2 er den samme som sitter i den første utgaven av Ignite til tross for at Polar faktisk har kommet med en nyere variant av denne. Selve sensoren og teknologien er lik på de to pulssensorene, og det er kun fargen på LED-diodene som skiller de.

Den «nye» sensoren, Polar Precision Prime 2.0, benytter totalt ti led-dioder, hvorav fem røde, fire røde og ett grønt. Den originale Polar Precision Prime-sensoren benytter ni led-dioder, hvorav fem grønne og fire røde. Fargen på LED-lysene kan være avgjørende for hvor godt lyset absorberes av huden og blodet, og derfor har Polar valgt å bruke forskjellige farger på LED-diodene. Med flere farger å spille på, reduseres risikoen for feilmålinger – noe det er mer enn nok av når man benytter OHR til pulsmåling.

Polar Ignite 2
Polar Precision Prime på Polar Ignite 2 til venstre. Polar Precision Prime 2.0 på Polar Grit X til høyre.

I tillegg til LED-diodene sitter det også fire små metallsensorer på undersiden som kontinuerlig måler hudkontakt og sørger for at feilmålinger som følge av dårlig kontakt mellom klokke/hud blir luket bort. Polar sier at klokken automatisk skal eliminere «spikes» eller falske puls-topper som kan oppstå underveis i økta. Dersom pulsen gjør et plutselig byks til 250 slag i minuttet, noe som åpenbart er en feilmåling, vil klokken automatisk eliminere bort disse feilene i 60 sekunders blokker. Med andre ord, til tross for at klokka viser unormalt høy puls et par ganger i løpet av økta, skal den etter 60 sekunder korrigere dette slik at den fjerner de unormale verdiene.

I vår testing av samtlige Polar-klokker tilgjengelig i dag, så har den originale Polar Precision Prime sensoren gitt oss mer pålitelige pulsverdier enn den nyere generasjonen. Dette betyr ikke at Polar Precision Prime 2.0 er dårlig, men at vår hudtype matcher bedre med lysfargen på LED-diodene i Polar Precision Prime. Dette er svært individuelt, og andre kan oppleve det motsatt.

Uansett, det vi vil frem til er at det ikke er snakk om en «nedgradering» av pulssensoren fra den nyere modellen, men Polar har kanskje innsett at den første utgaven ikke var så verst likevel… Både Polar Ignite 2 og Polar Vantage M2 har nemlig fått den samme pulssensoren, og begge klokkene leverer relativt like, og gode pulsmålinger. Det er sjelden vi opplever «spikes», altså voldsomme pulsøkninger som åpenbart er feil, og som vanlig tar det 5-7 sekunder før klokken registrer større pulsendringer sammenlignet med bruk av pulsbelte.

Til normalt bruk vil den optiske pulsmålingen i Polar Ignite 2 fungere helt ok for de aller fleste som ikke er veldig opptatt av å trene i riktig pulssoner 100% av tiden. I situasjoner som innebærer høyintensiv trening, vil det innebære større risiko for feilmålinger enn ved aktivitet i jevnt tempo. Individuelle forskjeller vil forekomme som et naturlig resultat av feilkildene knyttet til optisk pulsmåling, men – Polar Ignite 2 leverer jevnt over helt greie pulsmålinger. Skal du ha 100% nøyaktige verdier, bruker du et pulsbelte som Polar H10, eller en ekstern pulssensor som Polar OH1 eller Polar Verity Sense.

Treningsanalyse og restitusjon

Training Load Pro (TLP)

Når det kommer til trenings- og restitusjonsanalyse har Polar helt siden oppstarten av selskapet vært ledende på dette området. Det er vanlig at toppmodellene får de mest avanserte funksjonene, mens de mer budsjettvennlig modellene får en slags «light» utgave av den samme funksjonen, eller at den er totalt fraværende.

Polar Ignite 2 fått innebygd av trenings- og restitusjonanalyse verktøyet Training Load Pro (TLP). TLP er et mål på hvor hard den totale treningsbelastningen har vært i løpet av en treningøkt. For at Training Load Pro skal være mest mulig nøyaktig, henter klokken informasjon fra 90 dager tilbake i tid. Training Load Pro deles inn i følgende skala: Svært lav, Lav, Middels, Høy, Svært høy

Etter en avsluttet treningsøkt vil du i Polar Flow kunne lese av en tilbakemelding om treningseffekten og treningsbelastningen. Øktens intensitet måles i TRIMP verdier. TRIMP tar hensyn til forholdet mellom puls og maxpuls – uavhengig av pulssoner- noe som gjør det mulig å endre på pulssonene uten at det har innvirkning på klokkens beregninger av belastning og restitusjon.

TLP vil på en enkel måte gi deg et mer helhetlig bilde av hvordan treningsøktene dine belaster disse forskjellige systemene og hvordan det påvirker ytelsen din. I motsetning til Polar Vantage M2 og Vantage V2 som viser Training Load Pro direkte på klokka, så krever Ignite 2 at du åpner appen eller nettsiden for å få en bedre oversikt over treningsbelastningen og restitusjonen din. Ignite 2 og Vantage M2 bruker kardiobelastning og opplevd belastning til å beregne den totale treningseffekten, samt hvor stor belastningen har vært sammenlignet med all treningen du har tilbakelagt de siste 28 dagene. Polar Vantage V2 benytter i tillegg muskelbelastning.

Et nyttig verktøy i det daglige

Polar står for trenings- og restitusjonsanalysen helt selv, og har forsket mye på dette området. Flere andre selskaper som Garmin, Suunto, Huawei og mange flere, benytter løsninger og algoritmer laget av et tredeparts selskap (Firstbeat er det mest anerkjente), og de ulike produsentene har sine egne algoritmer og løsninger for å beregne alt fra treningseffekt til restitusjon. Det er umulig å peke på hvem som gjør denne jobben best, men vi har egentlig bare positivt å si om det Polar gjør. Er du helt ny innen trening og trenger en retningssnor på hvordan du skal trene, hva du skal trene, når du skal trene og ikke minst restituere, så vil Polar Ignite 2 med sine daglige treningsforslag (FitSpark) og avanserte trenings- og restitusjonsanalyse (Training Load Pro) kunne være et veldig godt verktøy.

Hvis du kommer fra Garmin, så har de en tilsvarende funksjon med Training Load og Training Load Balance. De dyrere Garmin-modellene deler også opp i aerob- og anaerob treningseffekt, noe Polar ikke skiller mellom.

 

Informasjon etter en treningsøkt

Etter en treningsøkt får du en oppsummering av økten direkte på klokke, og i Polar Flow vil du finne en mer detaljert oversikt med blant annet kart over hvor du har beveget deg (gjelder utendørs aktiviteter). Klokka synkroniserer automatisk med en rekke tredjepartstjenester som Strava, MyFitnessPal, Nike+, TrainingPeaks, og Apple Health, så dersom du benytter en av disse tjenestene, vil all info klokken registrerer i løpet av en treningsøkt kunne sendes til disse tjenestene.

Slik ser det ut i Polar Flow etter en treningsøkt.

Polar Fitness Test

Polar Ignite 2 kan hjelpe deg å gi en bedre forståelse av ditt eget maksimale oksygenopptak og kondisjon ved å gjennomføre en enkel kondisjonstest. Dette kan gjøres nesten litt for lett, helt uten at du trenger å anstrenge deg, Fitness Test vil ikke gi like nøyaktige målinger som det du får ved å måle VO2-maks i en lab, men Polar viser til flere studier der testpersonene fikk målt sin VO2-maks gjennom Polar Fitness Test til rundt 90% nøyaktighet. Dette er svært bra med tanke på hvor enkel testen er å utføre.

Polar Fitness Test gir deg som nevnt et estimat på din nåværende treningstilstand ved å gjøre et anslag av ditt maksimale oksygenopptak (VO2-maks). Testen tar 5 minutter, og gjennomføres under hvile. For at testen skal kunne gi så nøyaktig estimat som mulig, krever det at du har oppgitt riktig informasjon om deg selv, både når det gjelder fysiske opplysninger, men også om treningsbakgrunn og maksimal hjerterytme. Klokka bruker parametre som hvilepuls, pulsvariabilitet (HRV), kjønn, alder, høyde, kroppsvekt og din egen vurdering av fysisk aktivitetsnivå som bakgrunn for beregningene. Dersom oppgitt makspulsOm makspulsen fraviker fra din egentlige makspuls, vil også kondisjonstesten resultere i feil verdier fraviker fra din egentlige makspuls, vil også kondisjonstesten resultere i feil verdier.

 

Sensorer og støtte for tilbehør

Polar Ignite 2 benytter Bluetooth Smart som overføringsstandard, og kan kobles til alle eksterne pulssensorer som støtter Bluetooth. Ignite 2 støtter ikke wattmålere eller tråkkfrekvenssensorer til verken sykkel eller løping, men klokka registrer stegfrekvens under løping og gange uten noe form for tilbehør.

Polar Ignite 2 støtter de samme satellittsystemene som tidligere (GPS, GLONASS, Galileo, QZSS og A-GPS), men presisjonen skal ha økt som følge av forbedringer Polar har gjort med algoritmene som påvirker navigeringen. I tillegg vil et akselerometer gjøre det mulig å registrere alt fra steg, bevegelse under søvn, svømmeteknikk, innendørs løping, m.m..

Polar Ignite 2 støtter dessverre ikke ANT+, men den har fått muligheten til å sende puls til en annen enhet. Dette funksjonen har v eksistert på klokker fra både Garmin og Coros i lang tid, så det er gledelig å se at Polar endelig omfavner funksjonen. Å sende puls betyr at du kan bruke Polar Ignite 2 som en pulssensor som videresender pulsen til en annen enhet. Dette kan for eksempel være en sykkelcomputer, en Zwift-kompatibel tredemølle, spinningsykkel, etc..

 

GNSS (GPS og satellittmåling)

Polar Ignite 2 benytter den samme Sony-chippen som nesten alle produsenter av pulsklokker nå bruker. Polar har brukt denne chippen i både Grit X, Vantage M2 og Vantage V2, og har i våre tester vist seg å gjøre en god jobb. I løpet av testperioden har vi lite å utsette på presisjonen til Vantage M2, med unntak av første gang du aktiverer klokka utendørs og den trenger noen minutter på å finne satellittene. Dette er vanlig for alle GPS-baserte enheter når du tar de i bruk første gang, eller reiser til et nytt sted. Når dette først er gjort, er klokken rask til å finne satellittene ved neste anledning.

Verken Vantage M2 eller Ignite 2 har fått plass til barometrisk altimeter (høydemåler), og vil dermed være litt mindre følsom for å registrere små høydevariasjoner i kupert og bratt terreng. Altimeteret brukes blant annet til å justere høyden umiddelbart i det du søker opp satellittene for å starte en treningsøkt. Nøyaktigheten på Polar Ignite 2 er uansett bedre enn for Polar Ignite, og den leverer mer enn bra nok for de aller fleste.

Eksempel på GPS-sporing:

 

Polar Flow og aktivitetsmåling

Vi har sagt det før og sier det igjen; «Polar Flow-appen er en av de peneste og mest lettforståelige partnerappene på markedet». Hver produsent har sin egen app der dataene fra aktivitetsmålingen og treningen fremstilles for brukeren, men hvordan produsentene presenterer dette varierer i svært stor grad. For den jevne bruker og de som ønsker det lettvint, så er Polar Flow kanskje den beste appen av alle.

Polar Flow appen gir deg oversikt over all aktivitet, trening og søvn som er registrert med klokka i løpet av døgnet, og Polar har brukt mye tid på å optimalisere appen og å fremstille dataene på en slik måte at det er lett for deg og meg å tolke de ulike dataene som klokka samler inn.

Slik ser informasjonen i appen ut etter en vilkårlig dag:

Det er her du vil få full oversikt over treningen din, og her du vil se hver eneste detalj som klokka har avslørt om deg i løpet av de 24 timene du bærer den i løpet av døgnet. Her finner du antall skritt, distanse tilbakelagt (beregnet ut fra antall skritt), tid i aktivitet, kaloriforbruk, søvn, treningshistorikk, m.m..

Polar klarer nokså godt å estimere antall skritt og energiforbruk, men som vanlig er Polar-klokkene litt rause, så regn med å trekke fra ca. 20% om du ønsker mer realistiske tall.

 

Søvnanalyse

Vi har skrytt av at Polar er gode på pulsmåling, treningsanalyse og restitusjon, og i tett sammenheng med restitusjon henger også søvnanalysen. Søvnanalysen til Polar er relativt avansert, men også svært god. Polar har også sørget for å fremstille dataene på en måte som gjør det forståelig for hvermannsen. Søvnen deles inn i ulike faser, og måles i blant annet Nightly Recharge og Sleep Score.

Nightly Recharge, en funksjon som måler hvor godt du har restituert deg fra trening og stress i løpet av natten, og baserer seg på en kombinasjon av pulsvariasjon, hvilepuls (HRV), pustvariasjon, Sleep Score (en score på hvor godt du har sovet) og daglig restitusjon. Denne informasjonen bruker den til å estimere lengden og kvaliteten på søvnen din, og dette legger grunnlaget for hva FitSpark setter sammen som neste dags treningsøkt.

Polar Ignite 2 viser et sammendrag over nattens søvn direkte på klokka.

I Polar Flow appen vil du finne en mer detaljert fremstilling.

 

Serene pusteøvelser

Serene pusteøvelser er kanskje en litt undervurdert funksjon, og kan uten tvil være en nyttig funksjon for mange. Serene er en guidet pusteøvelse som hjelper deg å slappe av i kropp og hode, og kan tilpasses til å vare fra alt mellom 2 til 20 minutter.

Stress er en av de vanligste årsakene til at vi blir syke, og sykdom forhindrer oss fra å trene og å restituere optimalt. Ved å sørge for at kroppen i minst mulig grad går rundt som en stressbombe, kan du faktisk bidra til at du selv får enda større utbytte av treningen.

 

Polar Løpeprogram – treningsprogrammer

Gjennom Polar Flow (må besøke siden i en nettleser) får du mulighet til å melde deg på ulike treningsprogrammer tilpasset ditt treningsnivå. Her kan du velge mellom løpedistansene 5 km, 10 km, 21 km og 42 km. Programmene justeres automatisk etter ditt personlige treningsnivå og ambisjoner.

Treningsprogrammene til Polar er både et nyttig verktøy for å bedre formen, for å finne en god rytme på treningen, og ikke minst for motivasjonen til å trene. Når du har meldt deg på eller opprettet et treningsprogram kan du legge det til i kalenderen, og deretter lagre ulike treningsøkter som favoritter. Disse vil du finne igjen på klokka under trening – innstillinger – favoritter. Når du starter en planlagte treningsøkt, vil klokka guide deg gjennom hele økten.

Du kan også bruke Polar Flow til å planlegge treningsperioder der du setter deg langsiktige mål og en grov inndeling av hvordan du ønsker å fordele treningsbelastningen i ulike treningssoner.

 

Polar Ignite 2 – smartklokkefunksjoner

Polar Ignite 2 støtter som tidligere smartvarsler (speiler varslene fra klokka) slik at du kan lese meldinger å besvare/avvise anrop rett fra klokka. Når du får et varsel, vil klokka vibrere (klokka lager ikke lyd) og det dukker opp en rød prikk nederst på skjermen. For å lese varselet sveiper du opp på skjermen og trykker på det. På dette området er både Polar Ignite 2, Polar Vantage V/V2, Unite og Grit X med sine touchskjermer bedre enn klokkene uten touchskjerm.

Polar bør derimot gjøre det mulig å motta varsler under trening. Så lenge klokka er i treningsmodus, er alt av varsler skrudd av. Dette er virkelig synd, for det er nettopp under en treningsøkt at vi har størst behov for å kunne kaste et raskt blikk på klokka for å se om det er noe viktig som haster.

I tillegg har som nevnt Polar Ignite 2 blitt oppgradert med musikkontroll og værmelding rett på klokka. Dessverre er det ingen Polar klokker som i dag støtter trådløs betaling slik vi finner med Garmin Pay, Fitbit Pay, Apple Pay, Samsung Pay, Google Pay, etc… Det er heller ingen egen app-butikk eller støtte for å laste ned flere widgeter enn det som allerede ligger på klokka. Polar Ignite 2 er en treningsklokke med smartklokkefunksjoner, ikke en smartklokke med treningsfunksjoner.

 

Polar Ignite 2 vs. konkurrentene

Polar Ignite 2 er en klokke som på mange måter skiller seg litt ut, og har dermed ikke så mange åpenbare konkurrenter. Den første til å merke seg ut er allerede eksisterende Polar Ignite som fremdeles er en veldig god klokke. Klokkene er mer eller mindre like, men Ignite 2 gir deg litt bedre batteritid, musikkontroll, Energy Sources og et penere design.

Vi nevnte Garmin Forerunner 245 Music som en aktuell utfordrer til Polar Vantage M2, men det er i utganspunktet ikke en direkte konkurrent til Polar Ignite 2. Fra Garmin må vi nok sammenligne med Garmin Venu SQ Music (testet her) som er en meget godt utstyrt klokke til omtrent samme pris (2399,-). Garmin Venu SQ Music kommer i tillegg med støtte for lagring av musikk i klokke, Garmin Pay, støtte for både Bluetooth og ANT+, samt sikkerhets- og sporingsfunksjon, bedre tilpasningsmuligheter og en god del flere funksjoner både når det gjelder helsesporing og trening.

Fra Suunto er det Suunto 7 som ligger nærmest. Dette er riktignok en Android-basert smartklokke med svært begrenset batteritid, og har ikke batteri for med en en liten dag med bruk. Klokka koster også en god del mer med sine 4790,-.

Fitbit kan stille med Fitbit Versa 3 som ligger nærmest. Dette er en godt utstyrt klokke til en god pris (2490,-), men det store ankepunktet er mangelen på støtte for ekstern pulsmåler. Fitbit Versa 3 tilbyr svært god helsesporing, Fitbit Pay og et stort og motiverende nettverk gjennom Fitbit Premium med mulighet for å konkurrere med andre, delta i utfordringer, samt følge ulike treningsprogram. Dessverre trekker en helle unøyaktig pulssensor ned totalkarakteren.

Polar Ignite 2 er sånn sett i et litt eget lite marked. Klokken gir deg mange nyttige funksjoner i et svært pent design til en god pris. Vi kan egentlig konkludere på samme måte som vi gjorde for Polar Vantage M2.

Til slutt kan vi også nevnte Apple Watch Series 3 som starter på 2290kr, eller Apple Watch SE. Dette er begge to avanserte klokker med langt større fokus på smartklokkefunksjoner, samtidig som de på en imponerende måte registrer 24/7 aktivitetssporing/helseovervåking og trening. Batteritiden er begrenset til ca. ett døgn med bruk, og du er helt avhengig av å eie en iPhone for å få utnyttet klokkens potensiale.

Velger du å kjøpe Polar Ignite 2, så kjøper du ikke kun en klokke, men en totalpakke bestående av en klokke og en plattform der du får mulighet til å tilpasse klokken, analysere data som klokken samler inn gjennom aktivitetssporing 24/7, treningsøkter og søvn. I tillegg tilbyr Polar en svært god partner app og nettjeneste i Polar Flow. Både appen og nettsiden er enkel å forstå og du trenger null erfaring med pulsklokker for å kunne tolke nettsiden informasjonen som Polar serverer deg. Det er denne totalpakken som koster 2499kr, ikke bare klokken. Polar Ignite 2 er med andre ord noe for seg selv. På en god måte.

 

Konklusjon

Polar Ignite 2
Polar Ignite 2

Product Name: Polar Ignite 2

Brand: Polar

MPN: 2499

Currency: NOK

  • Brukervennlighet - 80%
    80%
  • Treningsfunksjoner - 80%
    80%
  • Batteritid - 80%
    80%
  • Programvare (nett/mobil) - 90%
    90%
  • Optisk pulsmåling - 85%
    85%
  • GNSS (Nøyaktighet sporing) - 85%
    85%
  • Verdi for pengene - 90%
    90%
84%

Konklusjon

Polar Ignite 2 er ingen enorm oppdatering av forgjengeren Polar Ignite, men også dette var en svært god klokke, og Ignite 2 er enda litt bedre. Ignite 2 leverer en klokke som egentlig er noe ganske unikt, og det er ingen åpenbare direkte konkurrenter. Den lave vekten, det elegante designet og den lekre skjermen gjør at Polar Ignite 2 fremstår som en klokke du rett og slett bare ønsker å ha på armen hele tiden.

Kombinert med den gode aktivitetsovervåkningen, detaljerte søvnanalysen, det rikholdige utvalget av sportsprofiler og bedre støtte for smartklokkefunksjoner, så kan vi ikke annet enn å si at Polar nok en gang har levert et produkt som kan hjelpe deg til å bli en sterkere og sprekere utgave av deg selv.

Pros

  • Pent design, slank profil og lav vekt.
  • Nydelig og kontrastrik skjerm.
  • FitSpark gir daglig tilpassede treningsøkter.
  • Imponerende søvnanalyse.
  • OK nøyaktighet på pulssenor og GPS.
  • HR Sensor Mode gjør det mulig å sende puls til en annen enhet.
  • Treningsprogrammer via Polar Flow.
  • Musikkontroll fungerer bra.
  • Enormt mange sportsprofiler og mulighet til å tilpasse hver enkelt.
  • Polar Flow gir lettforståelig og mye informasjon trening og restitusjon.
  • Smarvarsler fungerer godt (kan slette varslene på mobilen rett fra klokka).

Cons

  • Savner muligheten til å aktivere «always on display».
  • Ingen betalingsmuligheter eller støtte for lagring av musikk.
  • «Hev for å våkne» fungerer dårlig.
  • Mangler «tilbake til start» funksjon og Virtuell Partner.
  • Skrittmåler og kaloriteller overestimerer med ca. 20%.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Best i test - kosttilskudd

Omega-3 kosttilskudd – Best i test 2024!

Vi gir deg oversikten over de 10 beste omega-3 kosttilskuddene på…
Dato: Apr 16, 2024
Samletester

Treningsbenk topp 10 – Best i test justerbare treningsbenker!

De siste årene har flere og flere fått øynene opp for…
Dato: Mar 14, 2024
Bekledning

Vektvester best i test 2024 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022