Vi har testet et utvalg av de mest populære løpevestene og løpesekkene på markedet. Og her er det mye bra!

Løpevest, drikkevest, løpesekk, drikkesekk – kall det hva du vill. De har alle samme visjon; å gjøre det mulig for deg å ta med drikke og annet nødvendig utstyr når du er ute og løper. Vi kommer til å bruke begrepene om hverandre ettersom et ikke finnes noe klart skille på dette. Det finnes enormt mange ulike løpesekker, og de kommer i ulike størrelser og utforminger alt etter hva de er beregnet til. Hvert merke har sine modeller, og innenfor disse modellene finnes det gjerne flere størrelser av hver enkelt. Hva du bør velge, avhenger helt av hva du skal bruke sekken til. Her forsøker vi å guide deg så godt som mulig.

Kjapt oppsummert kan vi si at du bør tenke over disse tingene før du velger en drikkesekk:

  • Bruksområde
  • Størrelse
  • Drikkeløsning
  • Behov
  • Justeringsmuligheter
  • Vekt
  • Løsninger for feste av utstyr

Når du har gjort deg opp en mening rundt disse punktene, bør du være bedre i stand til å vite hvilken størrelse du skal se etter. Nederst i artikkelen har vi skrevet mer detaljert om de ulike tingene du bør tenke over før du velger en ny drikkesekk. Det du kan være trygg på, er at uansett hvilken modell du velger i denne testen, så får du en meget god drikkesekk. Alle modellene leverer svært bra, og det stort sett smak og behag og bruksområdet som skiller de fra hverandre. For ordens skyld har vi dett inn sekkene/vestene i 0-10 liter og 10+ liter. Listen er dynamisk og vil bli oppdatert med nye modeller og merker når vi får testet mer utover sommer/høst. Trykk HER om du ønsker å komme til oversikten over hva du bør tenke over ved valget av løpesekk.

Best i test drikkesekk 10+ liter – Beste løpesekk 2021

Vi i Hardworkout.no er opptatt av at testene skal være uavhengige og troverdige. Ved å handle gjennom linkene i testen mottar vi en liten provisjon fra butikkene som bidrar til at vi kan fortsette å publisere kvalitetsbevisste tester og artikler. Du betaler den samme rimelige prisen som butikkene oppgir. Vi setter derfor stor pris på om du bruker linkene i artikkelen. Her kan du lese mer om våre samarbeidspartnere i 2020.

*Produkter i denne testen*

  • Salomon Adv Skin 12 Set
  • Camelbak Octane 10
  • Osprey Duro 15
  • Wunjo X5 Ultra V2
  • Silva Strive Light 10
  • Salomon Agile 12 Set
  • Osprey Talon 11

SORTER ETTER:

1.

Salomon Adv Skin 12 Set

"Den beste drikkesekken til alle forhold!"

Vekt

277g

Størrelse

12L

Inkludert drikkeløsning

2 x 0,5L softflask

Score: 95/100

Rating: 5.7/6
Kr 1500,-
Bestill her

Annonselenke

Salomon Adv Skin 12 Set er selve kongen blant løpevester. Her får du med det deg du skal, uansett hvor kort eller langt du løper.

Salomon har fjelløping og ultraløp som sin spesialitet og var tidlig ut med å produsere løpevester og løpesekker for alle som ønsket og ferdes lett på tur, men fremdeles ønsket ha med seg litt ekstra nødvendig utstyr. Franskmennene har hatt stor suksess med sin Salomon Adv Skin-serie løpevester, og gjennom årene har produktene fått små justeringer til det bedre.

Årets modell av Salomon Adv Skin 12 Set er uten tvil et resultat av en langvarig prosess av prøving og feiling. Adv Skin-serien fremstår som en hybrid mellom en ren drikkevest og drikkesekk. Den finnes i ulike størrelser til både dame og herre. 12-literen er veldig populær blant begge kjønn, og det er nok takket være sine gode justeringsmuligheter. For det første kommer vesten i 5 ulike størrelser slik at du nærmest er garantert å finne en størrelse som passer deg. For det andre er selve vesten svært kompakt og gjør lite ut av seg, selv i den største 12L-utgaven.

Salomon Adv Skin 12 Set har et pakkevolum på 12L og hele 10 ulike lommer til å gjemme bort mobilen, kameraet, jakken, regnbuksa, Snickers´n eller hva du skulle ha med deg. På hver skulderreim er det en lomme til drikkeflaske, og det følger med 2 stk 500ml softflasker som plasseres i lommene på fremsiden av sekken. Disse flaskene kan være litt vanskelig å dytte ned i lommene ettersom de ikke er avstivet i bunn slik som flaskene som følger med til Salomon Sense Ultra 5 Set, men det er ikke noe stort problem.

Salomon Adv Skin 12 Set benytter den samme Sensifit-teknologien fra strammingen på løpeskoene, og de gode justeringsmulighetene gjør at vesten ligger som støpt til ryggen. Den føles heller ikke klam eller ubehagelig selv i veldig varmt vær. Du glemmer rett og slett at du bærer noe på ryggen, og det er imponerende med tanke på at dette er en såpass stor sekk som 12L.

En annen fordel med Salomon Adv Skin 12 Set er at lommene er plassert slik at det er enkelt å få tak i tingene du trenger. Du klarer fint å nå lommene på siden, og det er enkelt å rive ut jakka fra baklomma og å hive den over sekken og deg selv. Vesten har også feste for staver, en integrert fløyte for nødsituasjoner, og en egen løkke til å feste en liten lykt. For ivrige Instagrammere kan vi legge til at mobilen får trygt plass på fremsiden av sekken.

Ønsker du deg en drikkesekk eller løpevest med god plass som gjør at du kan ta med deg mer enn kun en lett jakke og mobilen på tur, så er dette et meget godt valg. Vesten er litt stor i størrelsen, så mange må nok ned en størrelse sammenlignet med det man først ville tenkt seg. Undertegnede er 188cm og 58kg, og str. S passet perfekt.

Alt i alt fremstår Salomon Adv Skin 12 Set som den beste løpevesten både når det gjelder detaljer, passform, brukervennlighet og komfort. Det viktige er at du finner størrelsen som passer deg, da er du nesten garantert en fantastisk løpesekk.

Fordeler

  • Suveren passform!
  • Romslig.
  • Mange smarte løsninger og festemuligheter.
  • Enkelt å nå flere av lommene på siden og baksiden.
  • Perfekt størrelse - lett å komprimere selv når sekken ikke er full.

Ulemper

  • Litt vanskelig å sette softflaskene på plass i lommene.
2.

Osprey Duro 15

"For deg som skal løpe langt og lenge!"

Vekt

510g

Størrelse

15L

Inkludert drikkeløsning

2 X 500ml softflask + 1,5L drikkeblære

Score: 92/100

Rating: 5.5/6
Kr 1800,-

Osprey Duro 15 er drikkesekken over alle drikkesekker og skulle vært obligatorisk på alle nordmenn under sommeren 2018. 

Sommeren 2018 – tidenes hetebølge i hele landet, og Osprey Duro 15 hadde passet perfekt. Hvor mange løpesekker kommer med både 2 x 500ml softflasker og en 1,5L drikkeblære inkludert? Ikke mange, men Duro 15 gjør det.

Osprey Duro 15 er en stor sekk med god plass og enda flere gode løsninger enn lillebroren Duro 6. Når det gjelder strammesystemet, så er dette helt i en egen klasse på Duro 15 ettersom du i tillegg til to brystreimer har et eget hoftebelte. De to brystreimene kan justeres både horisontalt og vertikalt, eller fjernes helt om du ønsker det. Hoftebeltet er godt polstret, dekker hele midjen og har en stor glidelåslomme på hver side. Disse er mer en store nok til å romme en store telefon, et kamera eller noe annet du ønsker lett tilgjengelig.

På hver skulderreim er det en romslig lomme med hver sin 500ml softflask med forlengelsesslange og biteventil, og en liten lomme for barer/gels.  På venstre skulderreim er det en glidelåslomme til å oppbevare telefonen (ja, det er god nok plass), mens høyre side er utstyrt med en liten fløyte.

I tillegg til de to softflaskene kommer Duro 15 med en 1,5L drikkeblære som oppbevares i en egen glidelåslomme inn mot ryggen. Uansett om du løper med en full drikkeblære eller uten, så er Osprey Duro 15 svært komfortabel i bruk. Ryggen er såpass godt polstret at du ikke behøver å bekymre deg over at noe skal trykke inn mot ryggsøylen. Drikkeslangen fra blæren festes elegant med et magnetfeste på den øverste bystreimen.

Hovedrommet er ikke overraskende svært romslig, og du kunne nok lett ha brukt denne sekken for en overnattingstur i fjellet dersom du har en drøm om å løpe fra hytte til hytte. Det er også en egen glidelåslomme med nøkkelfeste til å oppbevare mindre gjenstander. På baksiden har du en ekspandabel lomme i mest som er perfekt til å oppbevare en jakke/skjorte/etc.. Nederst på hver side er det også en større glidelåslomme i meshmateriale. Her dukker det eneste frustrasjonsmomentet med sekken opp. Når kompresjonsreimene strammes, gjør dette at disse lommene blir nesten ubrukelige. Om kompresjonsreimene ikke strammes, er det derimot ikke noe problem.

Ellers har Osprey Duro 15 godt med refleksdetaljer spredt utover sekken. Nederst på baksiden er det også et eget feste til en lykt, og på hver side er det et eget feste for staver.

Osprey Duro 15 er uten tvil en vinner for alle som skal bære med seg mye over lengre tid, enten det bare er litervis av vann, eller klær og utstyr for en lengre tur. Duro 15 egner seg også supert som en liten dagstursekk til kortere uten stort behov for mye utstyr. Har du først prøvd denne, så er det lett å bli forelsket.

Fordeler

  • Suveren plassutnyttelse.
  • Meget god bærekomfort.
  • Gode justeringsmuligheter.
  • Bra med lommer.
  • Både softflasker og drikkeblære!
  • Knallgode softflasker med forlengelsesslange.
  • Mye sekk for pengene.

Ulemper

  • Kompresjonstreimene dekker sidelommene når de strammes.
3.

Wunjo X5 Ultra V2

"Fantastisk mye for pengene!"

Vekt

Sekk: 330g / Sekk+flasker: 550g

Størrelse

10L

Inkludert drikkeløsning

2 x 500ml softflask / 1,5L drikkeblære

Score: 91/100

Rating: 5.5/6
Kr 950,-
Bestill her

Annonselenke

Wunjo X5 Ultra V2 (versjon 2) er løpesekken for utstyrsnerden som ønsker å ta med seg mest mulig stasj, men med minst mulig på ryggen.

Wunjo er historien om en dedikert løper og entreprenør som gikk sin egen vei og utviklet en helt egen løpesekk – Wunjo. Siden oppstarten i 2018 har Wunjo høstet mye ros for sine flotte produkter, og den meget spiselige prisen. Vi har testet Wunjo X5 Ultra, og kan si at entreprenøren og løperen, har gjort en solid jobb.

X5 Ultra kommer i fire ulike størrelser og farger. Du kan kjøpe kun sekk, sekk med 1.5L drikkeblære, eller sekk med to 500ml softflasker. Førsteinntrykket var dessverre litt skuffende ettersom selv ikke den minste størrelsen var liten nok til oss. Til tross for gode strammemuligheter, ble vesten rett og slett for stor over brystet slik at det ble umulig å få den til å sitte skikkelig. For å få et helhetsinntrykk av vesten, måtte vi derfor gjøre noen små justeringer for å få den til å sitte stramt på kroppen.

Wunjo X5 Ultra V2 er en romslig og velutstyrt vest. Dette er modellen som har flest festeanordninger, lommer, og og andre kreative løsninger. Til tider undrer vi på om det er for mange løsninger, for de ulike anordningene bidrar til å trekke opp vekten. Samtidig er ikke dette en liten vest du tar på om du skal på en 2-timers løpetur i varmen, dette er sekken du velger når du skal løpe/gå langt og lenge, og det er lett å sette pris på at du «alltid» har en ledig lomme.

Selve hovedrommet er på 10L, og i tillegg er det plass til en 1,5L drikkeblære. Her er det faktisk en egen isolert lomme til å putte selve blæren i. Bak denne lommen igjen, er det en enda mindre lomme som inneholder et nødteppe (kan virke både nedkjølende og varmende) som kan være livreddende i kritiske situasjoner.

Sekken er laget i et kraftig, vannavstøtende materialet, og har refleksdetaljer plassert på ulike steder. På baksiden er det en glidelåslomme på langs av sekken, samt strammesnorer i kryss som gjør det mulig å komprimere sekken, feste en jakke, etc.. Det er også en romslig nettinglomme på hver side. Hoftebeltet er et av de beste i denne testen, og begge sidene er utstyrt med romslige glidelåslommer i meshmaterialet. Disse er ikke vanntette eller støvtette.

På skulderselene er det lommer til drikkeflasker. Velger du modellen med 2 x 500ml softflasker, får du to softflasker som byr på det lille ekstra. Disse flaskene har en ekstra lang og avstivet drikketut som har deg drikke uten å ta flasken ut av lommen. Dette fungerer suverent! På yttersiden av lommene er det også ekstra plass til en liten energigel. mens det på innersiden er er glidelåslomme med mer enn god nok plass til f.eks. en mobiltelefon. Dersom du bruker begge lommene til flasker, er det ikke veldig smart å oppbevare noe i glideåslommen ettersom flasken vil presse gjenstanden inn mot brystet, men hvis du løper med kun en/ingen flasker i front, så er disse to lommene helt supre.

Øverst på venstre skulderreim sitter en fløyte som enkelt kan gjemmes bort i en liten lomme, og på begge sider er feste for å montere en drikkeslange fra blæren bak i sekken. Det følger til og med en klips med magnetfeste som kan brukes til å feste slangen enda enklere. Strammesystemet er laget slik at det er to hurtigspenner som kan justeres både vertikalt og horisontalt, samtidig som det er muligheter til å stramme inn sekken rundt livet for å få den til å sitte enda tightere. Vær obs på at denne modellen er stor i størrelsen.

Wunjo X5 Ultra er en real utfordrer til de mer etablerte merkene når det kommer til å lage høykvalitets drikkesekker/løpesekker. Til prisen på rundt 950kr, er Wunjo X5 Ultra et fantastisk godt kjøp! All honnør til Wunjo for å ha laget et meget godt produkt. Uten tvil «mest for pengene».

Fordeler

  • Mange festemuligheter.
  • Massevis av lommer - og romslige!
  • Nødduk integrert.
  • Egen isolasjonspose til drikkeblære.
  • Smarte softflasker med ekstra lang drikkeslange.
  • Mye for pengene!

Ulemper

  • Stor i størrelsen, så pass på dette når du bestiller.
4.

Silva Strive Light 10

"Til minimalisten som kun trenger det ytterst nødvendige! "

Vekt

XS/S: 272g - M/L: 288g

Størrelse

10L

Inkludert drikkeløsning

2 X 250ml softflask

Score: 85/100

Rating: 5.1/6
Kr 999,-
Bestill her

Annonselenke

Silva Strive Light 10 er kort oppsummert et urolig godt kjøp. Her er det virkelig mye for pengene.

Silva er helt klart mest kjent for å produsere lykter og kompass, men svenskene kan jammen meg å lage løpesekker også. Strive Light sekkene kommer i to modeller, en 5L og 10L. Begge modellene er kompatible med Silva-lyktene og gir deg mulighet til å oppbevare et eksternt batteri i en lomme på innsiden av sekken, for så å føre kabelen gjennom en kanal i skulderreimen. En genial løsning ettersom du på den andre siden har plass til en drikkeslange slik at du ikke behøver å velge mellom det ene eller det andre.

Silva Strive Light 10 kommer med en rekke flotte detaljer. Strammingen er enkel og justeres med to hurtigklips som kan justeres både opp og ned. Dette fungerer enkelt og greit, og gjør at du raskt kan ta/på sekken i fart. Sekken er dog ikke like lett å tilpasse 100% slik som f.eks. Dynafit Vert 6, Salomon Sense Ultra 5 Set eller Adv Skin 12 vestene. I ryggen benyttes et mykt meshmateriale som kjennes svært behagelig i bruk. Den er nok litt varmere å bruke enn f.eks. Dynafit Vert 6, men blir oppleves ikke ubehagelig klam selv på varme sommerdager.

Strive Light 10 har veldig bra med lommer. På høyre side er den en vanntett glidelås-lomme med plass til f.eks. mobilen, mens det på venstre side er en stor nettinglomme som er lett å stappe en tynn løpejakker i. Det eneste ankepunktet her er hvorvidt du klarer å utnytte glidelåslommen til det den er beregnet for. Når du strammer sekken, har plasseringen av lommen en tendens til å havne på siden av kroppen slik at det overhodet ikke er plass til mer enn en energibar eller noe annet som er mulig å forme. En har mobiltelefon vil du i hvert fall neppe klare å presse inn i lommen.

På skulderreimene er det rom til to medfølgende 250ml softflasker, og i tillegg er det egne lommer for energibarer/geler. Disse kunne riktignok vært litt større slik at man ikke risikerer å miste noe underveis. Åpningen på flaskene kunne også med fordel vært større slik at de var lettere å fylle/rengjøre.

På baksiden er det en ekspanderende nettinglomnme på den nederste tredjedelen med åpning på begge sider. I motsetning til mange av vestene/sekkene i denne størrelsen, er denne lommen lett å nå selv når du har sekken på deg. Det er også et feste til lys, refleksdetaljer godt spredt utover hele sekken og en strammesnor som du kan bruke til å feste en jakke, etc., eller bare komprimere sekken ved behov.

Selve hovedrommet er på romslige 10L, og åpnes/lukkes enkelt med en hurtigklips. Materialet er i 100% nylon, og selv om det ikke er direkte vanntett, så tåler den et realt regnskyll før innholdet blir vått. På venstre side er det feste for staver, og i motsetning til flere av modellene, kan du her feste et sett staver i vanlig lengde, og det behøver ikke å være tre- eller firedelte staver som måler under en halvmeter i lengden.

Silva har tenkt på det aller meste når de designet Strive Light 10. Modellene er utviklet i samarbeid med ultraløpere, og selv om vi ikke vet hvem disse ultraløperne er, så er det tydelig at de vet godt hva som kreves av en god løpesekk. Det er likevel et par ting designmessig som gjenstår før den når helt opp.

Silva Strive Light 10 er ikke bare billig – den er også en av de beste løpesekkene i sin størrelsesklasse. I tillegg  til en sekk som sitter godt, får du faktisk to gode drikkeflasker på kjøpet, og et hav av smarte løsninger. Et strålende valg!

 

Fordeler

  • Meget god passform.
  • Romslig hovedrom.
  • Lett og slitesterkt materialet.
  • Meget gode sidelommer.
  • Medfølger 2 x 240ml softflasker.

Ulemper

  • Plaserringen av sidelommer kan være litt utfordrende.
5.

Camelbak Octane 10

"Perfekt kombinasjon av vekt, størrelse og praktiske løsninger!"

Vekt

370g

Størrelse

10L

Inkludert drikkeløsning

2L drikkeblære

Score: 90/100

Rating: 5.4/6
Kr 1379,-
Bestill her

Annonselenke

Camelbak frir til både løpere og multisportutøvere med en glimrende all-rounder i Octane 10.

Camelbak Octane 10 har uten tvil det meste som skal til for å bli en bestselger i sin klasse. Dette er ikke bare en enkel sekk med plass til en drikkeblære eller et par flasker, men den rommer nok til å kunne få med deg mer enn kun det meste nødvendige på en lengre løpetur/sykkeltur/etc..

Hodvedrommet er på 8L, men sekken har ytterligere 2L kapasitet til den medfølgende drikkeblæren. Er det en´ ting Camelbak kan, så er det å lage nettopp dette. Drikkeblæren befinner seg i en egen glidelåslomme inn mot ryggen, og i stedet for å bule innover som en klump mot ryggsøylen, virker deg nesten som en avstivning og beskyttelse i ryggen. Blæren rommer godt med væske, er enkel å håndtere, og har en super åpne/lukke funksjon ved drikketuten. Ønsker du i stedet å bruke softflasker, er det lommer til dette på skulderreimene, men flaskene følger ikke med. Disse lommene er romslige, og det er enkelt å plassere softflaskene vi har liggende fra andre merker.

På venstre skulderreim er det også en glidelåslomme beregnet til mobilen, men Camelbak har tydeligvis ikke fått med seg at de fleste mobiler i dag er større en den miniputtlommene de har utstyrt sekken med. Derimot fungerer lommen glimrende til å oppbevare energibarer eller gels. På høyre skulderrem er det feste til slangen slik at den ikke vaier løst omkring når du løper, og i tillegg en liten lomme til en bar eller gel gjemt bak lommen til softflasken.

Baksiden av sekken er smart konstruert. Her er det en større ekspandabel lomme på utsiden som er praktisk for å oppbevare en skjorte, jakke, etc.. Hovedrommet er på 8L og i tillegg er det to små nettinglommer til å oppbevare mindre gjenstander. Øverst på høyre side er det også en romslig glidelåslomme med feste til f.eks. nøkler., et kamera eller hva du måtte ønske, og på venstre side er det feste for et par staver.

Vi opplever justeringsmulighetene på Octane 10 som svært gode. Her er det to brystreimer som festes med klips, og stramming nederst på sekken for å få den tettere inntil kroppen. Ryggen er godt polstret, samtidig som den puster godt. Det er null stress å løpe med Octane 10 selv på varme sommerdager.

Balansegangen mellom «for lite» og «for stort» er hårfin. Camelbak ser ut til å ha klart dette glimrende med sin Octane 10. Her kan du virkelig få med deg mye uten at du egentlig merker det.

 

Fordeler

  • Romslig og god plassutnyttelse.
  • Stor og god drikkeblære.
  • Mange smarte rom og oppbevaringsmuligheter.
  • Gode justeringsmuligheter.
  • Behagelig og polstret rygg stiver av sekken.
6.

Salomone Agile 12 Set

"En allrounder til alle forhold!"

Vekt

330g

Størrelse

12L

Inkludert drikkeløsning

2 X 500ml softflask

Score: 83/100

Rating: 5.0/6
Kr 1200,-
Bestill her

Annonselenke

Salomone Agile 12 Set leverer en solid løpesekk med god plass til lange turer og dagene der du trenger å ta med deg mye.

Agile 12 Set skiller seg fra Sense Ultra- og Adv Skin sekkene ved å ha litt færre detaljer, og kanskje litt mer velegnet til turbruk og ikke kun trening og konkurranse. Agile-produtkene kommer i en 2-liter, 6-liter og 12-liter. Vi har testet sistnevnte, og den har blitt en god venn på lengre turer, eller turer der vi bare ønsker å ta med oss ekstra utstyr. 12 liter er ikke alltid like mye. Designet på en sekk har mye å si, og Agile er faktisk en romslig 12-liter, uten at det føles klumpete eller stort på ryggen.

Selve sekken fremstår enkel og «ren». Den har et stort hovedrom på 12 liter, en innvendig glidelåslomme som er perfekt for å oppbevare verdisaker, mobil, eller hva du måtte ønske, og en egen lomme til å oppbevare en drikkeblære dersom du ønsker å bruke det. På baksiden er det strammesnorer som kan brukes til å feste en jakke/skjorte/etc., eller til å komprimere sekken.

Skulderreimene er relativt brede og godt polstret, så du tåler fint å bære litt vekt uten at det blir ubehagelig. På hver skulderreim er det en stor lomme til medfølgende 500ml softflask. Her er lommene så store at det faktisk er ganske lett å sette tilbake flasken selv med en hånd. På hver side av sekken er det en mesh-lomme som er fin til å oppbevare en tynn jakke, skjorte, hansker/lue, etc.. Det som mangler, er mindre lommer til å oppbevare energibarer eller gels på fremsiden av reimene.

Salomone Agile 12 Set har derimot feste for både hjelm og staver, og er godt utstyrt med reflekser. Materialet i sekken er vannavstøtende, og mesh-materialet i ryggen gjør at den puster godt selv på varme dager.

Salomone Agile 12 Set er en sekk som du kan bruke på lengre turer, og kanskje til transportløping til jobb eller annet. Den er ikke like velutstyrt som de mer avanserte modellene, men det er nesten så det er like greit, for sekken ser på langt nær like «løpesekk-aktig» ut, og kan brukes til vanlig turbruk også. For Agile-modellene trenger du heller ikke å ta stilling til hvilken størrelse du skal velge ettersom det er «One size fits all».

Ønsker du deg en løpesekk som kan brukes til mer enn bare å beinfly innover fjellet eller milevis langs asfalten – en sekk som også lar seg bruke som en liten dagstursekk eller er perfekt for å løpe til jobb, da vil vi absolutt anbefale Salomon Agile 12 Set.

Fordeler

  • Romslig!
  • Fungerer utmerket til mer enn kun løping.
  • "One-size-fits-all" stemmer godt.
  • Romslige lommer itl drikkeflaskene.
  • Gode justeringsmuligheter.
  • Bra med festemuligheter.

Ulemper

  • Sitter ikke like tight som de rene løpesekkene.
7.

Osprey Talon 11

"Bestselgeleren har blitt enda bedre!"

Vekt

640g (str. M/L)

Størrelse

11L

Inkludert drikkeløsning

Nei

Score: 95/100

Rating: 5.7/6
Kr 1200,-

Osprey Talon 11 er antageligvis en av de mest solgte sekkene på markedet, og nå er den tilbake i en ny og forbedret utgave.

Talon-sekkene har vært en eneste stor suksess for det amerikanske selskapet. Blant et stort utvalg modeller og størrelser, så er det Osprey Talon som har pekt seg ut som en klar favoritt for en rekke brukere – og det er kanskje ikke så rart. Sjelden har vi prøvd sekker som på en så elegant måte klarer å utnytte plassen så godt, med så mange smarte løsninger, og med så høy bærekomfort. Osprey Talon 11 er et resultatet av mange år med design, redesign og perfeksjon. Dette er en sekk som er skapt for allsidig bruk og nye eventyr, enten det er til fots, på sykkel eller ski – eller til og med på byen (hvis du som undertegnede i god norsk ånd går med sekk overalt).

Talon 11 er den minste og letteste modellen i serien som strekker seg fra 6L til 26L, og er perfekt til løpeturer der du ønsker å pakke lite og lett, samtidig som du ønsker full bevegelsesfrihet og enkel tilgang til alt fra barer, drikke til kamera og klær. Talon 22L dobler volumet og er nok en bedre modell dersom du sikter deg inn mot en sekk som lar deg pakke for en flerdagers løpetur i fjellet, eller for eksempel å løpe/sykle til jobben.

Vi testet forrige generasjon Osprey Talon 11 i fjor, og den innfridde til de grader på alt vi tok den med på. I år har sekken blitt forbedret, og selv om det kanskje ikke er like synlig fra utsiden, så er det veldig merkbart at det har skjedd en forandring.

Modellen kommer som vanlig i to størrelser, S/M og M/L, og her er det hovedsaklig rygglengden som avgjør hvilken størrelse du bør gå for, selv om også størrelsen på hoftebelte og brystbelte også endres noe med størrelsen du velger. Osprey Talon 11 har alltid hatt en ganske myk og ubeskyttet rygg, men årets utgave har fått et helt nytt ryggpanel som er langt mer avstivet og beskyttet enn tidligere. Det nye AirScape-ryggsystemet sørger for å gi god beskyttelse mot ryggen, samtidig som det bidrar til en kroppsnær og pustende passform.

Hoftebeltet har også gjennomgått en oppgradering og har blitt litt kraftigere, spesielt de to lommene som er på hver sin side av beltet. Tidligere besto disse lommene av et tynt meshmateriale som raskt fikk juling dersom du var flittig bruker av å stappe ting ned i lommene, men nå er de laget i det samme kraftige nylonmaterialet som resten av sekken består av. Osprey har bestandig vært gode på å utnytte plassen, og vi setter stor pris på at lommene er store nok til å romme alt bra energibarer til et kamera eller en mobiltelefon.

Utsiden er produsert i resirkulert nylonmaterialet som også er Bluesign® sertifisert, og impregnert med PFC-fri DWR impregnering. Det er ikke bare slitestyrken som har fått seg et løft, men hele sekken tåler vann i langt høyere grad enn tidligere.

I tillegg til det komfortable hoftebelte, har Talon 11 en brystreim som kan justeres opp og ned (har også en nødfløyte). Hoftebeltet og brystreimen brukes til å stramme sekken slik and du får en god og tight passform uansett hva du må bedrive.

Sammenlignet med forrige utgave har Talon 11 «aka 2021» fått bedre polstring i skulderreimene, og meshlommen på venstre skulderrem har blitt forsterket med et mer holdbart materiale, samtidig som det er mulig å lukke den som en liten lomme. På begge sider av sekken er det en stor ekspandabel meshlomme som rommer en stor drikkeflaske, en tynn jakke, hansker/lue, etc..

Hovedrommet er på 11L og rommer overraskende mye. Akkurat på dette området er det lite som skiller seg fra forrige generasjon Talon 11, og det er den samme gode plassutnyttelsen. Sekken er relativt smal og høy og former seg godt til ryggen, og hovedrommet er stort sett bare ett stort rom. Øverst i hovedrommet er det en liten glidelåslomme med plass til verdisaker etc., og helt på toppen (på utsiden, inn mot ryggen), er det en større glidelåslomme med hvor du kan oppbevare ting du ønsker lett tilgjengelig. Talon 11 er også kompatibel med 1.5L og 2L drikkeblærer som du plasserer mellom AirScape-ryggpanelet og selve hovedrommet.

Baksiden av rommer mange finurlige løsninger.  Her er det et eget hjelmfeste, lyktefeste, kompresjonsstrikker som også kan brukes til å feste en skjorte/jakke/etc., og ikke minst refleksdetaljer. En annen fordel med Osprey Talon 11 er at den har feste for staver som du enkelt kan feste/løsne i fart, eller isøks på vinteren.

Årets utgave av Osprey Talon er enda bedre, og er uten tvil vår nye favoritt. Det som «bare var bra» med forrige generasjon Talon 11, har nå blitt perfeksjonert og uten mangler. Dette blir enda en bestselger for California-selskapet som ikke ser ut til å være fornøyd før ting er 100% perfekt.

Fordeler

  • Utrolig allsidig!
  • Mange praktiske fester på utsiden.
  • Kraftig og godt hoftebelte med gode glidelåslommer.
  • Meget komfortabel bærekomfort.
  • Klargjort for drikkeblære.
  • Slitesterk. Tåler en del vann.
  • Bra med lommer og muligheter til å oppbevare energibarer/geler/etc.
8.

Salomon Trailblazer 20L

"Romslig, lett, kompakt og superallsidig!"

Vekt

414g

Størrelse

20L

Inkludert drikkeløsning

Nei

Score: 88/100

Rating: 5.3/6
Kr 700,-
Bestill her

Annonselenke

Salomon Trailblazer 20L er liten og lett, men rommer overraskende mye. Dette er sekken som kan bli med deg på alt fra løpeturer, sykkelturer, pendlerturer til jobb, eller som håndbagasje på reise.

Salomon Trailblazer 20 hører til en den mer generelle «sekk kategorien», og er ikke så spesifikt utformet for terrengløp og konkurranse som en del av de rene drikke- og løpesekkene til Salomon.

Salomon Trailblazer 20L sitter mer avslappet, og egner seg best til deg som ønsker en allsidig sekk som dekker et større behov. Modellene finnes i tre ulike størrelser; 10L, 20L og 30L, og 20 sliteren som vi har testet er kanskje den mest anvendelige størrelsen for folk flest. Du får også kjøpt sekkene i flere forskjellige farger.

Salomon Trailblazer 20L er ingen teknologisk revolusjon, men Salomon har gjort svært mye riktig med denne sekken. Hovedrommet på 20L er romslig og gir god plass til å pakke nok til en lett dagstur eller for pendlerturen til jobben. På innsiden er det også en egen lomme som lar deg oppbevare PC-en tett inntil ryggen, eller en kompatible drikkeblære som festes i en opphengingskrok. Ellers er det ingen innvendig inndeling i hovedrommet, men øverst på sekken er det en praktisk glidelåslomme med plass til f.eks. solbriller, kamera, energibarer, etc.. Det har også et eget nøkkelfeste slik at nøklene til bilen kan oppbevares trygt mens du bestiger Mount Everest.

Helt i front er det en glidelåslomme med sideåpning – perfekt for å oppbevare ting du ønsker å ha enkel tilgang til. Salomon har også klargjort sekken med ekstra hemper på utsiden av sekken slik at du kan feste alt fra et liggeunderlag, sykkelhjelm, en jakke, etc., ved å tre gjennom en reim eller et tynt tau.

På hver side finnes en stor meshlomme som passer perfekt til en drikkeflaske eller til å oppbevare mindre gjenstander som en lue, hansker eller t-skjorte. På venstre side finnes også et dedikert feste for staver som gjør at du får de bort fra kroppen når du bærer de på sekken.

Til tross for den lave vekten på 414 gram har sekken fått et skikkelig hoftebelte med god polstring og bra med lommer. Venstre side av hoftebelte har en godt beskyttet glidelåslomme som er perfekt til å oppbevare mobilen. På høyre side er det en meshlomme hvor du kan putte energibarer eller andre småting du ønsker lett tilgjengelig, men ikke trenger å sitte like trygt som mobilen. Vi kunne heller tenkt oss en glidelåslomme tilsvarende den på venstre siden slik som Osprey Talon-sekkene har, men det er ikke veldig viktig.

Brystbeltet er enkelt, men gjør en god jobb med å holde sekken tett inntil ryggen. Høyden på brystbelte er justerbart over fire ulike posisjoner, og er enkelt å justere via noen festeklips. Skulderreimene er relativt tynne, men godt nok polstret til og kjennes komfortable selv med litt oppakning.

Det eneste du må være klar over med Salomon Trailblazer 20L er at ryggen er relativt myk. Den delen som hviler mot ryggen din er godt polstret og føles komfortabel når du har den på ryggen, men det er ikke noe dedikert luftesystem som gjør at sekken kommer ut fra ryggen slik at du får luftsirkulasjon. Det er heller ingen avstiving fra innsiden, slik at harde gjenstander kjennes godt mot ryggen dersom de ligger fritt i sekken. I utgangspunktet tenkte vi at dette var negativt, men tipset er å alltid oppbevare en liten avstivet sitteplate innerst mot m ryggen slik at du unngår gjenstander som stikker deg ubehagelig i ryggen.

Fordelen med løsningen som Salomon har gått for, er at du kan krølle sammen sekken til en liten ball dersom den er helt tom. Dette gjør Salomon Trailblazer 20L perfekt for å ta med på reise, eller å ta med som ekstra dagstursekk i en større sekk dersom du skal på flerdagers tur å må pakke en større sekk.

Ytterstoffet består av ripstop polyester materiale og fremstår som relativt slitesterkt. De eneste utsatte punktene på sekken er meshlommene som kan ta skade av skarpe gjenstander, så vær litt forsiktig med hva du oppbevarer i disse. Salomon Trailblazer 20L er ikke vanntett, så dersom du planlegger å bruke sekken i all slags vær, bør du investere et par hundrelapper i et regntrekk. I motsetning til flere og flere sekker som produseres i resirkulert materiale, har ikke Salomon oppgitt noe informasjon om hvorvidt dette er tilfellet med Salomon Trailblazer 20L.

Salomon Trailblazer 20 er enkelt og greit en super sekk til det aller meste. Det er kanskje ikke den den sekken du dedikerer til terrengløping, men den lave vekten, gode  plassutnyttelsen, høye komforten og imponerende evnen til og komprimeres til en liten ball, gjør den velegnet til alle som ønsker en sekk til lette dagsturer, pendling, reise og mye annet. Og ikke minst, prisen er nesten uforståelig lav.

Fordeler

  • Lett, solid og god plassutnyttelse.
  • Mange praktiske fester på utsiden.
  • Klargjort for drikkeblære.
  • Lomme for en bærbar PC.
  • Godt hoftebelte med sidelommer.
  • Utrolig allsidig!
  • Veldig kompakt. Kan rulles sammen til en klump.

Ulemper

  • Ikke-avstivet rygg krever at du har en sitteplater e.l. i ryggen.
  • Ingen kompresjonsreimer.

 Dette må du tenke over

Bruksområde 

Du lurer kanskje på hvorfor det finnes så mange løpevester og løpesekker. Jo, det er nemlig stor forskjell på hva du behøver å ta med deg på tur avhengig av om du skal løpe en lett treningstur, et maraton, et langt ultraløp eller tilbringe flere dager ute i fjellet. For de korteste løpene trenger du stort sett ikke annet enn vann, kanskje en lett jakke og plass til mobilen, mens på de lengre løpene er det større behov for både mer bekledning, litt mat, energibarer/gel, kanskje er par staver, m.m..

For kortere turer er alt fra de enkleste drikkesekkene med plass til kun 1.5L fint, men også de litt større på 5-6L. Skal du på lengre turer og trenger å ta med deg f.eks. en lett jakke, overtreksbukse, litt mat, hansker, lue, etc., så ville vi valgt noe rundt 10-15L. Hvor god plass der er i de ulike modellene, varierer også mye ut fra designet og de ulike løsningene for feste av utstyr.

 

Drikkeløsning

Alle sekkene i testen, og for så vidt de fleste sekker i denne sjangeren, har egne systemer for drikkeløsninger. Noen vester/sekker kommer med integrert drikkeblære, andre kommer med myke og komprimerbare flasker (softflask), mens enkelte ikke leveres med noe, og du må kjøpe dette som ekstrautstyr. En drikkeblære og et par flasker kan fort trekke opp prisen mange hundre kroner ekstra, så dette bør du tenke over før du velger en modell.

Drikkeblæren har sin fordel at det er svært enkelt å drikke fra slangen som trees gjennom skulderrem og festes på framsiden. Det gjør det rett og slett enklere å huske (eller orke) og drikke nok. Men også softflasker har sine fordeler. Bruker du dette, kan du for eksempel fylle en flaske med vann og den andre med sportsdrikk. De er også svært enkle å fylle på når de er tom. Det lille minuset er at det ikke alltid er like lett å dytte de ned i lommene igjen. Akkurat dette varierer i stor grad mellom de ulike modellene og avhenger både av flaskens utforming og størrelsen på lommen. Kort oppsummert er det egentlig smak og behag, og de aller fleste modeller kommer med en løsning for begge systemene slik at du kan fylle både drikkeblære og flasker dersom du ønsker det.

 

Størrelse

Størrelsen innebærer to ting, og henger også tett sammen med passform. Med størrelse kan vi mene selve størrelsen på sekken inndelt i S, M, L, XL, osv., men vi kan også snakke om om selve bærekapasiteten til sekken. Rommer den 5L eller 10L?

For at sekken skal sitte tight og behagelig når du løper, er det svært viktig at du velger en sekk i riktig størrelse slik slik at den sitter godt. Som regel når man kjøper en sekk, er det kroppshøyden og rygglengden som er avgjørende for hvilken størrelse man bør velge. For drikkersekker og drikkevester, er det minst like viktig å tenke på brystmålet. De aller fleste løpesekker/løpevester sitter høyt opp på ryggen uansett hvilken størrelse du velger, og det avgjørende for at den skal sitte godt, er at du får strammet den godt nok rundt bryst og midje. Dersom sekken er for stor i utgangspunktet, er det vanskelig å justere den helt optimalt. Det samme gjelder dersom den er for liten.

Vi anbefaler at du prøver en modell i ulike størrelser før du lander på en bestemt modell/størrelse. Ofte blir man overrasket over å måtte velge en størrelse mindre enn man hadde tenkt.

 

Bærekapasitet

Bærekapasiteten henger tett sammen med bruksområdet og hvor langt og lenge du skal pakke for. En løpetur på 1-15.5 timer, krever kanskje ingenting. Begynner turen å strekke seg over 2 timer, vil du kanskje ha en en liten vest med plass til en drikkeblære eller et par saftflasker, noen energigels, etc.. Som en liten guide kan vi si følgende:

  • 1-2 timer: 0-2 liter
  • 2-3 timer: 2-6 liter
  • 3-6 timer: 4-12 liter
  • 6+  timer: 6+ liter

 

Justeringsmuligheter

Justeringsmulighetene er som regel gode på de aller fleste modellene, og gode justeringsmuligheter er helt avgjørende for at sekken skal sitte godt uten å forstyrre bevegelsene dine eller trekke konsentrasjonen bort fra løpingen. Sørg for å sjekke hvilke muligheter du har til å justere skulderreimer, brystreimer, hoftebelte og eventuelt andre innstrammings muligheter.

 

Detaljer (lommer, reflekser, feste for staver, etc.)

Når du velger en drikkesekk ønsker du som regel å få mest mulig med deg i en minst mulig sekk. Hvor mange lommer sekken er utstyrt med og hvordan disse er plassert, er avgjørende for hva du kan ta med deg, hvor lett det er å oppbevare energibarer, geler, mobilen, en lett jakke, etc..

Det samme gjelder andre detaljer som feste for staver. veldig mange løper med staver, eller ønsker å ha med staver som avlastning på lange turer. Å bære stavene i hendene i ørten mil dersom de ikke er i bruk, er rimelig kjedelig og tungt. Det er derfor praktisk om stavene enkelt kan festes på baksiden/utsiden av sekken på en enkel og trygg måte.

En annen fordel er om sekken er utstyrt med refleksdetaljer. Dette gjelder ikke bare for de som løper i trafikken når det er mørkt, men også i lysløyper på høst/vinterstid, når du treffer andre med hodelykt, eller i en nødssituasjon der du trenger å bli sett.

Av andre ting er for eksempel flere av sekkene utstyrt med en liten fløyte for å tiltrekke seg oppmerksomhet, overlevelsesduker, vanntette lommer, feste for drikkeslange, etc.

 

Gjør et valg

Når du har lest gjennom alt dette, bør du være bedre i stand til å velge en drikkesekk som passer deg. Husk at passform er svært individuelt, og det er ikke uten grunn at det finnes så mange ulike modeller, og at de klarer å eksistere side om side. Prøv gjerne flere modeller før du velger en, og kanskje bør du faktisk velge to modeller i helt ulike størrelser til ulikt bruk.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Samletester

Treningsbenk topp 10 – Best i test justerbare treningsbenker!

De siste årene har flere og flere fått øynene opp for…
Dato: Mar 14, 2024
Bekledning

Vektvester best i test 2024 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022
Produkttest

Justerbare manualer best i test – Topp 10 justerbare treningsmanualer!

Vi gir deg en oversikt over de beste justerbare treningsmanualene på…
Dato: Mar 08, 2022