Endelig er oppfølgeren til en av Garmin sine mest suksessfulle klokker her – Garmin Venu 2 og Garmin Venu 2S! Og jammen har Garmin brukt tiden godt.

I september 2019 lanserte Garmin sin første klokke med AMOLED-display og en rekke nye funksjoner som animerte treningsøkter og muligheten til å følge ulike treningsprogrammer guidet rett fra klokken. Om lag 20 måneder senere, er etterfølgeren klar, og det er ingen tvil om at Garmin har brukt tiden godt.

Garmin Venu 2s

Garmin Venu 2
Garmin Venu 2

Product Name: Garmin Venu 2

Brand: Garmin

MPN: 4499

Currency: NOK

  • Brukervennlighet - 95%
    95%
  • Treningsfunksjoner - 90%
    90%
  • Programvare (nett/mobil) - 95%
    95%
  • Batteritid - 90%
    90%
  • Optisk pulsmåling - 90%
    90%
  • GNSS (Nøyaktighet på sporing) - 90%
    90%
  • Verdi for pengene - 90%
    90%
91%

Konklusjon

Garmin Venu 2 har tatt steget fra å være en avansert aktivitetsmåler til å være vell så mye en treningsklokke. Klokka byr på stor allsidighet, og kan brukes til løping, sykling, svømming (profil for innendørs svømming), styrketrening, yoga/pusteøvelser, fjellturer, m.m.. Venu 2 byr på Garmin sin beste optiske pulssensor til nå, og de nye beregningene for søvn, Body Battery og ikke minst Health Snapshot, gjør at klokken er selskapets hittil mest nøyaktige klokke når det gjelder helseovervåkning.

I tillegg får du støtte for smartvarsler, sikkerhets- og sporingsfunksjon, avansert søvnsporing, musikklagring, trådløs betaling gjennom Garmin Pay, gratis personlige treningsplaner gjennom Garmin Coach, tilgang til en rekke treningsøkter, menstruasjonssporing og mye mer. Det du «går glipp av» fra de mer avanserte løpeklokkene er Strava Live-segmenter, avansert trenings- og restitusjonsanalyse, og mer treningsspesifikke funksjoner.

Lar du deg først friste til å prøve Venu 2, er det vanskelig og ikke la seg falle for hvor pen og brukervennlig den er. Garmin har gjort en god jobb – igjen.

Pros

  • Elegant design og nydelig kontrastrik skjerm.
  • To størrelser + utskiftbare reimer.
  • Nye Garmin Elevate 4.0 pulssensor gir enda bedre pulsmålinger enn tidligere.
  • Nøyaktig GPS og høydemåler. Stabil/rask tilkobling til satellitter.
  • Støtte for offline streaming av musikk + Garmin Pay.
  • Animerte styrke- og HIIT øvelser direkte på klokka er lette å forstå.
  • Et hav av ulike styrkeøvelser og treningsprogrammer gjennom Garmin Connect.
  • Sømløs synkronisering med Garmin Connect + tredjeparts apper.
  • Svært allsidig bruksområde (mange aktivitetsprofiler).
  • Sikkerhets- og sporingsfunksjoner.

Cons

  • Ingen avansert trenings- og restitusjonsanalyse.
  • Mangler Strava Live segmenter.

Ny hardware og nye funksjoner

Det er ikke ofte vi ser større endringer på hardware, men software er noe Garmin oppdaterer rett som det er. Nye og spennende funksjoner introdusert på siste generasjon klokker, tar gjerne veien videre til eldre toppmodeller gjennom programvareoppdateringer. Denne gangen er det snakk om mer enn «bare» programvare, for kanskje det aller mest spennende med Garmin Venu 2 er den oppdaterte prosessoren som får alt til å flyte mye raskere, den nye Elevate 4.0 pulssensoren som skal sørge for bedre puls- og  SpO2-målinger (oksygenmetning), og den langt bedre batteritiden som gjør at Venu 2 skiller seg sterkt fra tilsvarende klokker med AMOLED-skjerm i dette segmentet.

Ikke minst har Garmin går bort fra den ene modellen på 43mm skjermstørrelse, og introduserer to nye størrelser; Garmin Venu 2s (40mm) og Garmin Venu 2 (45mm).

Oversikt

 

Dette er nytt

  • To modeller i ulike størrelser; Garmin Venu 2s (40mm) og Garmin Venu 2 (45mm).
  • Ny og raskere prosessor.
  • Widget Glance – et mer moderne brukergrensesnitt som lar deg se 3 widgets i samme skjermbilde.
  • Lengre batteritid med modus for batterisparing.
  • Hurtiglading.
  • Nye helse widgets; Health Snapshot og Kondisjonsalder.
  • Nye treningsprofiler for styrke- og HIIT trening.
  • Nye treningsprofiler for fotturer, buldring, innendørsklatring, alpint, snøbrett, langrenn, m.m.
  • Økt lagringskapasitet for musikk.
  • Støtte for CQ4 (mer avanserte apper).
  • Forbedret søvnsporing og Body Battery.

I tillegg viderfører Garmin Venu 2 så klart alle funksjonene fra 1.gen Garmin Venu. Videre i artikkelen kommer vi til å omtale Garmin Venu 2 og Venu 2S som kun Venu 2. Det er helt identiske klokker bortsett fra størrelsen.

Design og batteritid

Garmin Venu 2 har hele tiden vært en klokke med stil, og beholder det samme elegante designet i rustfritt stål og fiberforsterket polymer. Nytt for Venu 2 er muligheten for å velge mellom to ulike størrelser; Garmin Venu 2S med en skjermstørrelse på 1,2″ (40mm med oppløsning på 360×360 px), og Garmin Venu 2 med en skjermstørrelse på 1,3″ (45mm med oppløsning på 416×416 px). Tidligere benyttet Garmin Venu en skjerm på 1,2″ og oppløsning på 390×390 px.

Har du små og tynne håndledd vil Garmin Venu 2S være et godt alternativ, er du derimot opptatt av størst mulig skjerm, er Venu 2 et godt valg. Reimen er i myk og behagelig silikon, og kan enkelt byttes ut til å passe din stil. Den minste modellen benytter 18mm quick-release reimer, mens den største klokken benytter 22mm reimer.

Begge klokkene benytter en «wake on raise» AMOLED-skjerm belagt med ripebestanding Corning Gorilla Glass 3, og kan stilles til «alltid på». Skjermen har svært god kontrast, og oppleves nesten som mer behagelig å lese enn skjermen på Venu som tross alt allerede var/er god. Garmin har gjort noen endringer på algoritmen som aktiverer «wake on raise», og klokken er mye mer responsiv på å våkne til liv så snart vi hever armen. En egen lyssensor sørger for å justere lysstyrken automatisk etter omgivelsene.

Betjening

Betjeningen foregår ved hjelp av touchskjermen og to knapper på høyre side. Sveiper du opp/ned blar du deg gjennom widgetene og de ulike valgene i menyene, og sveiper du til høyre får du raskt tilgang til en valgfri snarvei, for eksempel musikkontroll eller Garmin Pay. Ett trykk på øverste knapp tar deg til de ulike aktivitetsprofilene, og holder du den inne får du tilgang til kontrollomenyen med ulike snarveier du kan tilpasse selv. Ett trykk på nederste knapp tar deg tilbake i menyene, og holder du den inne får du opp en meny med mulighet til å velge ulike urskiver, stille alarmer, se gjennom historikk, og ikke minst tilgang til resten av innstillingene som gjøres på klokken. De to knappene brukes også til å starte/stoppe en treningsøkt, samt registrere manuelle runder.

På innsiden er Garmin Venu 2 fullspekket av sensorer og har støtte for en rekke GNSS-systemer som GPS, Glonass og Galileo (satellittsystemer), registrerer høyde ved hjelp av et barometrisk altimeter, har innebygd termometer, kompass, gyroskop og akselerometer. Det barometriske altimeteret er en fin liten oppgradering som sørger for mer nøyaktige høydemålinger.

Batteritid – best i klassen

Garmin Venu 2 benytter en ny og mer energieffektiv prosessor som blant annet sørger for bedre flyt i menyene, samtidig som batteritiden øker betraktelig. Her er tallene som følger:

For Garmin Venu 2s:
Fra 5 dager i smartklokkemodus, 6 timer i GPS-modus med musikk og 20 timer GPS-modus uten musikk, til 10 dager i smartklokkemodus, 7 timer i GPS-modus med musikk og 19 timer GPS-modus uten musikk.

For Garmin Venu 2:
Fra 5 dager i smartklokkemodus, 6 timer i GPS-modus med musikk og 20 timer GPS-modus uten musikk, til 11 dager i smartklokkemodus, 8 timer i GPS-modus med musikk og 22 timer GPS-modus uten musikk.

I likhet med samtlige Garmin-klokker lansert det siste året så har klokkene har fått en batterisparingsmodus som lar deg forlenge batteritiden ytterligere ved å justere innstillingene som påvirker batteritiden mest. Det er også en «batterisparingsmodus for smartklokke» som gjør det mulig å bruke klokken som en smartklokke i 11-12 dager. En annen hardware oppgradering er den nye hurtigladingen som sørger for en hel dag ekstra batteritid, eller 1 time trening med musikk, kun ved å lade i 10 minutter. Dette fungerer aldeles strålende, og 10 minutter i laderen fikk klokken vår til å hoppe fra 60% til 81%.

Dersom du vurderer å kjøpe Garmin Venu 2 på bakgrunn av den lange batteritiden, så er det greit å være klar over at du bør slå av SpO2-målingen (oksygenmetningen) om dagen, og kun benytte automatisk registrering om natten. Konstant måling av oksygenmetningen spiser nemlig batteri i likhet med høy lysstyrke og «alltid på skjerm», og du kan ikke forvente veldig mange dager med dette aktivert.

Fullstendig sammenligning av Garmin Venu, Garmin Venu 2 og Garmin Venu 2S.

Garmin Venu 2

 

Aktivitetsmåling – Nye helsefunksjoner

Garmin Venu ble lansert som en aktivitetsmåler, men hadde likevel så mange funksjoner at vi valgte å omtale den som en treningsklokke i vår test av denne. Venu 2 tar dette enda et steg videre, og er enkelt og greit en utrolig kraftig klokke enten det gjelder helseovervåking eller trening. Det er et stort antall pulsklokker og aktivitetsmålere som registrer puls, skritt, søvn, etc., men langt i fra alle gjør det med like stor presisjon og like omfattende som Garmin.

Alle de nyere klokkene fra Garmin registrerer puls opptil flere ganger i sekundet døgnet rundt, noe som blant annet bidrar til at klokken kan registrere puls (minimum og maksimum), pulsvariablitet, respirasjonsfrekvens, søvn og ulike søvnfaser, kalorier, stress, Body Battery (energiressurser) oksygenmetning i blodet og ukentlige intensitetsminutter. Du kan stille klokken til å varsle deg dersom den registrerer unormale pulsverdier, og ikke minst minne deg på bevege deg dersom du har sittet lenge i ro. (Heldigvis) kan påminnelser om å være i aktivetet skrues av, for klokka er ikke smart nok til å forstå at du kanskje har behov for å hvile etter en fire timer lang løpetur, og vil minne deg på å bevege deg etter en knapp time i ro. Venu 2 kan også gjenkjenne aktivitet automatisk dersom du glemmer å starte en treningsøkt.

I tillegg til dette kommer Garmin Venu 2 med et par helt nye funksjoner; Health Snapshot Widget og Kondisjonsalder.

Health Snapshot Widget gir deg mulighet til å loggføre en 2-minutters seanse/økt som vil registrere viktig helseinformasjon som hjerterytme, HRV (pulsvariasjon), oksygenmetning, respirasjonsrate og stress. Deretter vil klokken generere en rapport som lagres i Garmin Connect appen, og som du kan dele videre til for eksempel helsepersonell. Under registreringen av Health Snapshot skal du kun forholde deg helt i ro i 2 minutter, og dersom du gjennomfører dette hver dag til ca. samme tid, vil du kunne få en bedre oversikt over utviklingen/trend over tid.

Kondisjonsalder benytter din nåværende alder, treningshistorikken fra siste uke, hvilepuls, BMI/kroppsfett, til å estimere om kroppen din er yngre eller eldre enn du egentlig er. Jo bedre form du er i, desto lavere kondisjonsalder vil du ha. Garmin vil også gi deg tips om hvordan du kan senke kondisjonsalderen. Hvis du eier en Garmin Index kroppsvekt, vil klokka automatisk benytte informasjonen om kroppsvekt og BMI herfra. Hvis du ikke eier dette, legger du inn vekt og BMI manuelt.

Kondisjonsalder har også vært tilgjengelig i Garmin Connect på tidligere modeller, men denne funksjonen baserte seg utelukkende på en standard for hvordan VO2 maks korrelerer med alder over et gjennomsnitt av befolkningen. Den nye beregningen er langt bedre.

 

Body Battery og søvnsporing

Garmin har oppdatert algoritmene for søvnsporing og Body Battery, og benytter nå egeneide First Beat sin søvnanalyse for en mer nøyaktig søvnanalyse og søvnscore. Body Battery tar nå i bruk søvndata i beregningen, slik at en dårlig natts søvn i større grad gjør utslag på de totale kroppsressursene du til enhver tid har tilgjengelig. Dette betyr at god/dårlig søvn i større grad påvirker hvor mye energi du har til å trene og å gjøre andre aktiviteter i løpet av dagen, og i større grad reflekterer virkeligheten. Den nye måten å beregne Body Battery på gjør det vanskeligere å oppnå fulle batterier enn tidligere, men er også mer riktig.

For de som er ukjent med Body Battery, så er dette et verktøy for å måle hvor mye energi kroppen har tilgjengelig til enhver tid. Med fulle energilagre starter du på 100, og etterhvert som du er fysisk aktiv gjennom dagen, opplever mye stress eller sover dårlig, vil lagrene tappes. Søvn og hvile fyller lagrene opp igjen.

Body Battery har helt siden introduksjonen vært en fint verktøy og målestokk på hvordan kroppen håndterer både fysiske og psykiske påkjenninger, og de nye algoritmene har uten tvil gjort funksjonen enda mer troverdig. Med Body Battery blir det enkelt og greit lettere å forstå hvordan kroppen påvirkes av dårlig søvn, høyt stressnivå, trening og fysiske påkjenninger. Om du velger å lytte til klokken, er opp til deg, men Garmin Venu 2 vil i hvert fall gi en god indikasjon på hvor mye energi du har på lager til enhver tid.

Garmin har oppdatert widgeten for intensitetssoneminutter. Klokke vil nå gi deg bedre innsikt i når på dagen du har gjort deg fortjent til å opparbeide intensitetssoneminutter, og hvordan du har opparbeidet de. Enkelt forklart opparbeider du intensitetssoneminutter etter hvert som du er aktiv i løpet av dagen, og jo høyere intensitet, desto raskere samler du intensitetssoneminutter. For eksempel vil løping i 1 minutt gi 2 intensitetssoneminutter, mens 1 minutt rask gange gir 1 intensitetssoneminutter. Rusler du rolig med lav puls, vil du ikke opparbeide deg noen intensitetssoneminutter.

Søvnsporingen til Garmin har vært blant de mest nøyaktige i lang tid, og Garmin Venu 2 får en bedre og mer avansert utgave som blant annet gir deg den nye søvn-widgeten med en daglig søvnscore basert på kvaliteten på siste natts søvn. I tillegg til dette vil klokken dele opp søvnen din i tre faser; lett, dyp og REM, samtidig som den også får med seg når du er våken og hvor mye du beveger deg i løpet av natten. Hver morgen vil klokken vise deg en detaljert oversikt over søvnkvaliteten, samt gi deg en tilbakemelding om hvor godt restituert du er basert på søvnen, og om du har fått tilstrekkelig søvn eller ikke.

Har du aktivert Pulse OX-sensoren vil den registrere oksygenmetningen i blodet gjennom natten. Venu 2 holder også oversikt over respirasjonsfrekvensen, altså antall åndedrag per minutt

VI løpet av testperioden har vi stort sett vært veldig imponert over søvnmålingen på Garmin Venu 2, men det var en´ natt der det overhodet ikke var mange timene med søvn på øyet, og likevel registrerte klokken at vi sov tungt. Dette var dog et engangstilfelle, og ved en senere anledning var klokken fint i stand til å registrere våkenperioder uten problemer.

 

Ny pulssensor – Elevate 4.0

Det utvilsomt mest spennende er den nye og oppdaterte pulssensoren. Pulssensoren er på mange måter «hjerte» i klokken ettersom denne forer klokken med mye av informasjonen som brukes til å beregne alt fra treningsbelastning, restitusjon, VO2-maks, kaloriberegning, terskel, etc.. Garmin har gjort en god jobb med alle sine pulssensorer siden de introduserte Elevate-pulssensoren med Garmin Forerunner 225 i 2015. Denne sensoren har siden gjennomgått flere forandringer, og ble etter hvert utvidet til å inkludere en SpO2-sensor for å kunne måle oksygenmetningen i blodet. Elevate-sensoren var/er etter vår mening den beste på markedet rett etter Apple Watch Series 6, og Venu 2 er den første klokken til å benytte 4. gen. Elevate sensor.

Garmin Venu 2
Garmin Elevate 4.0 vs. Garmin Elevate 3.0

Bedre målinger og mer nøyaktig SpO2-måling

Den nye Elevate 4.0 sensoren består av to grønne LED-dioder og fire infrarøde lys (usynlige). Det infrarøde lyset skal bidra til bedre nøyaktighet på målingen av oksygenmetning i blodet (SpO2-nivået). Ved å måle oksygennivået i blodet vil klokken kunne avsløre tilstander som søvnapné og andre påbegynnende sykdomstilstander. Det er viktig å påpeke at dette ikke er et medisinsk verktøy, men kan være med på å avsløre sykdomslignende tilstander.

Garmin Venu 2 er bedre til å måle oksygemetningen, men det er ikke alltid den klarer det på første forsøk. Klokken måler SpO2-nivået automatisk i løpet av dagen og natten (kan stilles til kun natt, eller slåes av), men du kan også utføre manuelle målinger når du selv ønsker det. Det tar om lag 20-30 sekunder å få utført en måling, og resultatet vises umiddelbart på klokka. SpO2 nivået bør ligge på mellom 95-100%. Er det under 90%, så bør du gjennomføre en ny kontrollmåling før du eventuelt kontakter lege. Men, husk som vi nevnte tidligere at dette ikke er et medisinsk verktøy.

Ønsker du å lese mer om hvordan optisk pulsmåling (den typen pulsmåling som brukes i klokker), kan du gjøre det HER.

Garmin sin beste pulssensor til nå

Det er ingen tvil om at Garmin Elevate 4.0 er selskapets beste pulssensor til nå, i hver fall for vår del. Det er viktig å huske at optisk pulsmåling på håndleddet er ganske individuelt, og det som fungerer for meg, trenger ikke nødvendigvis å fungere for deg. Likevel er det en klar trend på hvilke klokker som fungerer best mulig for flest mulig, og Elevate 4.0 skiller seg ut svært positivt. Vi holder fremdeles en knapp på sensoren i Apple Watch Series 6 som den mest presise, men Garmin sitt nyeste tilskudd følger like bak.

Vi testet klokken mot Polar Vintage M2 koblet opp mot Polar H10 pulsbelte (referanse) og Apple Watch Series 6. normalt har målingene registrert med pulsbelte og Apple Watch vært nærmest identiske, mens Garmin Enduro som vi har brukt frem til Venu 2 kom, har ligget noe under. Her imponerer Garmin Venu 2, og i eksempelet under er Venu 2 med optisk pulsmåling mer nøyaktig enn Polar-klokken som er koblet til pulsbelte. Pulsfallet etter ca. 3 minutter skyldes at udnertegnede stoppet opp for å løsne på skoen, og det registrerte Venu 2 bedre enn pulsbeltet. Det samme gjelder etter nesten 18 minutter da undertegnede gikk av sykkelen for å begynne noen styrkeøkter.

Blått: Garmin Venu 2
Rødt: Polar Vantage M2+Polar H10

Klokken registrer pulsen 24/7, og i «puls-widgeten» kan du bla deg tilbake for å se pulsen i løpet av dagen.

På slutten av testperioden opplevde vi noen voldsomme spikes/pulstopper akkurat som om klokken hengte seg opp, og det var nærmest umulig å få pulsen korrigert uten å deaktivere den optiske pulssensoren, for så å koble til på nytt. Når det var gjort, så fungerte målingen godt igjen.

GNSS – GPS presisjon

Når det gjelder presisjon på GNSS (satellittsporing) så er Garmin Venu 2 helt der oppe med resten av Garmin klokkene. Du kan velge mellom å benytte kun GPS, GPS+GLONASS eller GPS+GALILEO. Den første gangen du starter klokka, eller befinner deg på et helt nytt sted, vil den bruke litt tid på å søke opp satellittene. Når dette først er gjort, så er den lynkjapp til å etablere kontakt med satellittene ved neste anledning. I løpet av testperioden har vi ikke opplevd noen drop-outs eller uregelmessigheter, og Venu 2 har stort sett imponert.

 

Smartklokke – musikk – Garmin Pay

Garmin Venu 2 er det nærmeste du kommer en smartklokke fra Garmin, og sklir inn som en slags hybridklokke mellom en ren treningsklokke og en smartklokke. Den lekre AMOLED-skjermen og den responsive touchskjermen, gir en ekstra «punch» til Garmin Venu 2, og dette er den første klokken som er i nærheten av Apple Watch når det kommer til respons fra skjermen og kvalitet på animasjonene.

Den nye prosessoren i Garmin Venu 2 er lynraskt, og Garmin har i tillegg gjort noen endringer på animasjonene som gjør at alt bare flyter mer naturlig. Garmin Venu kunne varte opp med lekre animasjoner, men Garmin Venu 2 tar dette til et nytt nivå. De animerte urskivene, widgetene og animasjonene under presentasjon av styrkeøvelsene, er rålekre og ikke minst detaljerte.

Garmin Venu 2 er den første klokken som støtter Connect IQ4, altså en nyere plattform av Garmin sin populære Connect IQ Store der du har mulighet til å laste ned ulike apper. Flere av Garmin sine siste modeller skal være kompatible med CQ4, som igjen skal gi mulighet til å benytte seg av såkalte «super-apper» – hva nå Garmin legger i det. Connect Store har et rikt utvalg av apper/widgeter og som i enkelte tilfeller utvider klokkens funksjonalitet ytterligere. Her kan du laste ned ulike urskiver, widgeter, datafelter og ulike programmer som i utganspunktet fungerer som en egen aktivitetsprofil. Merk at ikke alle appene er gratis, og ettersom IQ Store er åpen for tredjeparts utviklere, kan de ta betalt for fullversjonen av appene de legger ut. Det er likevel ikke snakk om store beløp, og koster gjerne ikke mer enn en kaffe på Gardermoen.

Brukergrensesnittet et oppdatert og støtter nå widget glance som et langt mer oversiktlig og pent en det som fantes på Garmin Venu. Med widget glance ser du 3 ulike widgeter i skjermbilde når du scroller gjennom listen, og det gir en mye bedre oversikt enn tidligere der du måtte bla gjennom en og en widget. Åpner du en app eller widget, vil du kunne dykke dypere inn i informasjonen som er registrert.

Egentlig kan det nye grensesnittet oppsummeres med at Garmin lar deg se mer data direkte på klokken uten å måtte lete gjennom Garmin Connect appen for å finne det du ønsker. Et godt eksempel er puls-widgeten. Når du trykket på denne på Garmin Venu, så fikk du kun en graf over pulsen de siste syv dager. Venu 2 er langt mer detaljert, og lar deg sveipe til venstre på skjermen for å se pulsvariasjonen tilbake i tid.

 

Musikk og betaling

Garmin Venu 2 har støtte for både lagring av musikk direkte på klokka, eller offline streaming av musikk gjennom Spotify eller Deezer. Det siste krever et premium abonnement på en av musikktjenestene, men så lenge du har det, kan du synkronisere opptil 650 sanger som kan ligge lagret på klokken og klar til avspilling uten behov for å ha med telefonen (opp fra 500 sanger). Endringene du gjør i spillelistene dine på Spotify, synkroniseres over til klokka. Synkroniseringen krever at du er koblet til WiFi, og tar alt fra 5-10 minutter å overføre en spilleliste på 20-25 sanger. Et tips er å sette klokken til lading samtidig som du overfører musikk, for prosessen går ganske hardt ut over batteriet.

Musikkavspillingen via klokka fungerer veldig bra, og det er enkelt å betjene kontrollene via touchskjermen. Du kan starte/pause, skifte sang frem/tilbake, justere volumet å lese av artistnavnet og tittelen på låta som spilles.

En annen funksjon vi setter stor pris på er Garmin Pay som gjør det mulig å betale trådløst med klokka så lenge du har en bank som støttes av tjenesten. Garmin Pay har etterhvert blitt svært utbredt, og har støtte hos de fleste banker. Når du først har lagt inn informasjonen fra bankkortet i Garmin Connect, trenger du bare å slå en firesifret kode neste gang du skal betale med klokka. Touchskjermen gjør det enda lettere og raskere å slå koden enn for klokkene med knapper som for eksempel Garmin Fenix 6 eller Forerunner 945. Ønsker du å se hvordan du setter opp Garmin Pay kan du gjøre det HER.

Smartvarsler og sikkerhets- og sporingsfunksjon

Garmin Venu 2 speiler smartvarslene fra telefonen slik at du kan lese alle meldinger du mottar på mobilen direkte på klokka. Venu 2 støtter de fleste emojier, men kan ikke vise bilder slik som Apple Watch. Har du en Android telefon kan du svare med forhåndsdefinerte meldinger som du konfigurer i Connect-appen (dessverre ikke mulig for iOS-brukere).

Venu 2 har ingen innebygd høyttaler eller mikrofon, så du kommer ikke langt om du forsøker å prate gjennom klokka. Derimot kan den brukes til å besvare/avvise samtaler. En fordel Garmin har kontra Polar, er at du kan velge å motta varsler også under trening. Polar-klokkene har dette automatisk avskrudd, og det er ikke mulig å motta varsler annet enn utenom trening.

Er du av den glemsomme typen kan du bruke «finn telefonen min» som får telefonen til å spille av en høy tone slik at du lettere kan finne den. Garmin Venu 2 har også innebygget en sikkerhets- og sporingsfunksjon som automatisk sender en nødmelding til utvalgte kontakter dersom du kommer ut for at uhell. Merk at klokken må være koblet til telefonen din ettersom den benytter mobilnettet for å sende meldingen. Klokken starter da en «live tracking» som gjør at kontaktpersonen kan se hvor du til enhver tid befinner deg. Skulle du bli plukket opp av en ambulanse eller kidnappet, så vil vedkommende kunne følge med på at du forflytter deg.

Trening – treningsanalyse og restitusjon

Garmin Venu ble markedsført som en aktivitetsmåler, mens Venu 2 også står oppført under både «sport» og «aktivitetsmåling». Den største forskjellen fra Venu-serien og de mer dedikerte trenintsklokkene i Forerunner- og Fenix serien, er mangelen på den mer avanserte trenings- og restitusjonsanalysen. Det største savnet er den umiddelbare  tilbakemelding om hvordan treningsøkta har påvirket det aerobe- og anaerobe apparatet. De mer avanserte klokkene gir deg en estimert treningseffekt basert på en score mellom 1-5, men dersom du uansett ikke bryr deg om dette, så er det heller ikke noe savn.

Garmin Venu 2 tilbyr 25 ulike aktivitetsprofiler (fem flere enn Venu), og dekker i utgangspunktet de aller vanligste aktivitetene. Skulle du ikke finne favorittaktiviteten i listen, kan du opprette den selv.

Den komplette listen er:

Løping, innendørsløping på bane, løping på tredemølle, styrketrening, kondisjonstrening og trening med ellipsemaskin, trappegåing, innendørsroing, yoga, pilates, pusteøvelser, sykling, innendørs sykling, alpint, snøbrett, langrenn, stående padling, roing, utfordringer, buldring, hiking (fjellturer), innendørs klatring, avansert styrketrening, HIIT.

Garmin Venu 2 er med andre ord en svært allsidig pulsklokke, selv om den ikke kan kalles multisportklokke. Multisportklokker kjennetegnes ved at de støtter aktivitetsprofiler som lar deg kombinere to eller flere aktiviteter i samme treningsøkt. Dersom du overhodet ikke har planer om å begynne med triatlon eller duatlon, så er det ikke noe du trenger å bry deg om. Venu 2 gjør i hvert fall jobben som både treningsklokke og «hverdagsklokke» svært bra, og i de nye aktivitetsprofilene (markert i fet skrift ovenfor) er et flott tilskudd til det som allerede var en meget god klokke.

Trener du styrke eller HIIT vil du kunne få mye glede av de nye aktivitetsprofilene for disse treningsformene, og liker du å logge fjellturer eller andre gåturer, så er det nå en egen aktivitetsprofil for dette…

 

Enda bedre for deg som trener styrke

I likhet med Garmin Venu og en rekke andre Garmin-klokker, vil Venu 2 gi deg guidede/animerte treningsøkter rett på klokka. I tillegg til en rekke treningsprogrammer og økter i Connect appen, kommer Garmin Venu 2 med en flere forhåndsinnstallerte treningsøkter – tre økter innen hver av aktivitetene styrke, HIIT, yoga, pilates og kardio. Nytt for Venu 2 er aktivitetsprofilen avansert styrketrening som gir deg en enkel og god visning av hvilke muskelgrupper du trent og hvilke du kanskje burde trene mer. Både klokka og appen viser en person med oversikt over de ulike muskelgruppene i kroppen der de primære muskelgruppene som trenes er markert i rødt, mens de sekundære muskelgruppene er markert i gult. Denne funksjonen kommer også til flere av selskapets siste modeller i en programvareoppdatering.

Garmin lar deg velge mellom en rekke treningsprogrammer og styrkeøvelser i Garmin Connect, og disse kan sendes til klokka slik at den guider deg gjennom hele økta fra start til slutt. Ettersom Garmin Venu 2 er i stand til å gjenkjenne øvelser og antall reps, vil den gi beskjed om alt fra start/pause/skifte av øvelse/etc.. Den automatiske gjenkjenningen av øvelser fungerer ok, men er ikke perfekt. Klokka klarer derimot å telle antallet repetisjoner med relativt god nøyaktighet, og dersom noe er feil, så kan du redigere både antallet reps/sett/vekt senere. Den «nye» styrkeprofilen lar deg også oppgi personlig rekord for de ulike styrkeøvelsene

75 animerte treningsøkter og HIIT

Garmin Venu 2 kommer med 75 animerte økter – alt fra styrketrening, yoga, Pilates, kondisjonstrening og HIIT-trening. Sistnevnte er en ny aktivitetsprofil og er svært velkommen. Profilen har flere dedikerte «timere» som lar deg spore HIIT-økter som AMRAP, EMOM, Tabata og egendefinerte økter. Still inn antall runder, tid for arbeidsperioder/hvile, intervaller og mer. Det er tre ferdig konfigurerte HIIT økter lagret på klokka dersom du ønsker å komme i gang raskt og enkelt, og flere økter er tilgjengelig i Garmin Connect.

Animasjonene er enkle å følge, og du kan velge å se en øvelse, antallet sett og reps, på klokka før du starter øvelsen. Skjermen er lett å lese, animasjonene er tydelige og detaljerte, og ikke minst sørger Garmin Venu 2 for å vibrere en gang når du starter på et nytt intervall, pluss at den piper en gang hvert sekund de siste fem sekundene før du starter på neste intervall.

Løping, sykling og svømming

Garmin Venu 2 fungerer ypperlig til både løping, sykling og svømming. For løping og sykling vil klokken registrer tid, hastighet, distanse, kalorier, puls, høyde og diverse maksimum-, minimum og gjennomsnittsverdier av aktuelle data. Etter en treningsøkt kan du se hvor du har løpt/syklet på et fargekodet kart i Garmin Connect. Kartet er farget etter hvor raskt/sakte du har løpt eller syklet, eller hvordan pulsen har utviklet seg underveis i økta. På denne måten er det enkelt å se hvor du har jobbet mer intensivt eller hatt høyest tempo.

Venu 2 kan kobles til en rekke tredjeparts tjenester som Strava, MyFitnessPal, Wikiloc, Apple Health, Relieve, m.m., og laster automatisk opp treningsøktene dine. Du får derimot ikke «Live Strava segmenter», Virtual Partner/Virtual Racer, Pace Pro og intervallfunksjoner. Dette er forbeholdt de dyrere modellene. Venu 2 har ikke mange valgene, men du kan sette opp auto pause, auto runder og varsler for hastighet/tepmo, distanse, kalorier, etc..

Du kan settet opp fire ulike datafelter og tre dataskjermer. Disse er enkle å endre og gjøres rett på klokka.

Garmin Venu 2 støtter en rekke eksterne sensorer som kadenssensor for både løping og sykling, og ikke minst Garmin sine egne Varia lykter. Den har ikke støtte for wattmålere eller den avanserte løpsdynamikken du får med kompatibelt tilbehør som Garmin HRM-Run, HRM-Tri eller HRM-Pro pulsbeltene.

Venu 2 er vanntett til 50 meter og kan brukes til svømming både utendørs og innendørs, men den har ingen egen aktivitetsprofil for utendørssvømming. Innendørs i basseng vil den registrere antall lengder, avstand, tempo, antall tak, tempo for tak og kalorier, samtidig som den gjenkjenner svømmestilen din. Utendørs registrer klokken informasjon som distanse, tempo, antall tak, tempo for tak og kalorier. Den innebygde pulssensoren støtter også pulsmåling under vann.

Er du ivrig tilhenger av golf, kan du benytte «golf»-profilen sammen med kompatibelt golf-tilbehør fra Garmin. Dette er ganske stilig ettersom du får mye nyttig data direkte på hånden.

Ønsker du å lese mer om hvordan satellittsporing fungerer, og hva som eventuelt kan påvirke det i ulike retninger, finner du det ved å trykke HER.

Toe-to-toe utfordringer

Denne funksjonen er delvis ny, for «utfordringer» har eksistert i Garmin Connect appen i lang tid, men Venu 2 er den første klokken som lar deg få oversikt over utfordringer direkte på klokken. Det første du må gjøre er å invitere noen andre/delta selv i en utfordring gjennom Garmin Connect. Dette kan være flest antall skritt på en uke/måned, flest kilometer, treningstimer, etc., og deretter vil klokken vise deg hvordan du ligger ann i en egen widget som oppdateres hver gang du synkroniserer klokken med appen. Om treningskompiser din har gått forbi deg på tabellen, vil du umiddelbart få beskjed slik at du kan knyte på deg Skoe å ta tronen tilbake. Toe-to-toe utfordringer fungerer godt, og er en ekstra motivasjon til treningen.

Ønsker du å forbedre løpeformen eller sykkelferdighetene? Da kan du melde deg på en av Garmin sine dynamiske treningsprogrammer i Garmin Coach som gir deg tilgang til en rekke programmer som hjelper deg til å gjennomføre ulike distanser for løping, sykling eller svømming. Treningsprogrammene er dynamiske og justeres automatisk etter hvordan formen din utvikler seg. Du kan finne mer info om Garmin Coach i testen vi skrev om forrige utgave Garmin Venu HER.

 

Garmin Connect

Garmin Connect er Garmin sin «treningsplattform» der du får full oversikt over all treningen og aktiviteten din, og appen du bruker for å synkronisere klokken med. Connect finnes som både en app og i et større format som en nettside. Her får du full innsikt i alt klokka har registrert gjennom aktivitetssporingen 24/7, analysere treningsøkter, planlegge turer, opprette eller delta i treningsprogrammer og konkurranser, utfordre venner eller andre Garmin-Connect kontakter, m.m…

Kommer du fra Polar Flow eller Suunto App, så kan Garmin Connect ved første øyekast virke litt overveldende, men du vender deg raskt til det. Appen er utrolig rik på informasjon, og du kan selv velge hva som skal vises og hva som skal være skjult. I våre øyne er Garmin Connect en veldig god og informativ tjeneste, og selve synkroniseringen med klokka skjer pirkefritt og raskt. Når der gjelder synkronisering mellom klokke og app, er dette et område Garmin er bedre på enn både Polar og Suunto. For det første skjer det lynraskt, men du kan også bruke klokken samtidig som dataene overføres (ikke mulig for de to andre merkene). En annen fordel er støtten for WiFi som sørger for at Garmin Venu 2 automatisk laster opp øktene dine og annen informasjon gjennom hjemmenettverket – helt uavhengig av mobilen og Bluetooth.

Garmin Venu 2 og alternativer

Garmin Venu 2 er Garmin sitt mest «smartklokke»-lignende alternativ. Venu og Venu 2 er de eneste modellene med en AMOLED-skjerm, en touchskjerm og brukeropplevelse som minner om den vi finner i klassiske smartklokker som Apple Watch og Samsung Galaxy-klokkene. Venu 2 har ingen åpenbare konkurrenter fra eget merke, og det måtte i så fall være forrige generasjon Venu eller Vivoactive 4, og skiller seg dermed ut som en ganske unik klokke i Garmin sin store produktlinje.

Polar har nylanserte Polar Ignite 2, men Venu 2 er et langt kraftigere verktøy enn finnenes alternativ, både når det gjelder smartklokkefunksjoner og treningsfunksjoner. Til gjengjeld er Polar Ignite 2 en god del rimeligere enn Garmin Venu 2.

Den åpenbare konkurrenten er Apple Watch, men her må du ta til takke med langt kortere batteritid (ca. ett døgn) og en mindre utbygd plattform. Apple Watch åpner for enormt mange muligheter som smartklokke og treningsklokke dersom du benytter de riktige appene, men Apple har ikke klart å lage den samme gode plattformen som Garmin tilbyr med Garmin Connect, Polar gjør med Polar Flow eller Suunto gjør med Suunto App. Disse plattformene er en del av «pakka» når du kjøper en klokke fra en av de tre nevnte produsentene, og for så vidt andre produsenter som Fitbit, Huawei, Wahoo, etc. også. Dette er stedet der all informasjon fra klokka lagres for videre analyse og en bedre oversikt. Garmin har en veldig fin tjeneste i Garmin Connect, og brukervennligheten både på klokka og den interaktive tjenesten er svært enkel.

Fitbit har sin Sense-modell, og selv om dette er en god klokke stappfull av avanserte sensorer for å registrere både det ene og det andre, så har ikke Fitbit klart å utnytte infoen like godt som Garmin. Du sitter med andre ord på masse (potensielt) interessante data, men Fitbit er ikke så gode til å fortelle deg hva du skal gjøre med de. Her er både Garmin og Polar hakket bedre.

Vi sitter igjen med at Garmin Venu 2 skiller seg ut fra sine konkurrenter, og den gjør det på en veldig god måte. Dette er en klokke som passer en stor brukergruppe, og som har mye potensiale, både når det gjelder hardware og software.

Konklusjon

Garmin Venu 2
Garmin Venu 2

Product Name: Garmin Venu 2

Brand: Garmin

MPN: 4499

Currency: NOK

  • Brukervennlighet - 95%
    95%
  • Treningsfunksjoner - 90%
    90%
  • Programvare (nett/mobil) - 95%
    95%
  • Batteritid - 90%
    90%
  • Optisk pulsmåling - 90%
    90%
  • GNSS (Nøyaktighet på sporing) - 90%
    90%
  • Verdi for pengene - 90%
    90%
91%

Konklusjon

Garmin Venu 2 har tatt steget fra å være en avansert aktivitetsmåler til å være vell så mye en treningsklokke. Klokka byr på stor allsidighet, og kan brukes til løping, sykling, svømming (profil for innendørs svømming), styrketrening, yoga/pusteøvelser, fjellturer, m.m.. Venu 2 byr på Garmin sin beste optiske pulssensor til nå, og de nye beregningene for søvn, Body Battery og ikke minst Health Snapshot, gjør at klokken er selskapets hittil mest nøyaktige klokke når det gjelder helseovervåkning.

I tillegg får du støtte for smartvarsler, sikkerhets- og sporingsfunksjon, avansert søvnsporing, musikklagring, trådløs betaling gjennom Garmin Pay, gratis personlige treningsplaner gjennom Garmin Coach, tilgang til en rekke treningsøkter, menstruasjonssporing og mye mer. Det du «går glipp av» fra de mer avanserte løpeklokkene er Strava Live-segmenter, avansert trenings- og restitusjonsanalyse, og mer treningsspesifikke funksjoner.

Lar du deg først friste til å prøve Venu 2, er det vanskelig og ikke la seg falle for hvor pen og brukervennlig den er. Garmin har gjort en god jobb – igjen.

Pros

  • Elegant design og nydelig kontrastrik skjerm.
  • To størrelser + utskiftbare reimer.
  • Nye Garmin Elevate 4.0 pulssensor gir enda bedre pulsmålinger enn tidligere.
  • Nøyaktig GPS og høydemåler. Stabil/rask tilkobling til satellitter.
  • Støtte for offline streaming av musikk + Garmin Pay.
  • Animerte styrke- og HIIT øvelser direkte på klokka er lette å forstå.
  • Et hav av ulike styrkeøvelser og treningsprogrammer gjennom Garmin Connect.
  • Sømløs synkronisering med Garmin Connect + tredjeparts apper.
  • Svært allsidig bruksområde (mange aktivitetsprofiler).
  • Sikkerhets- og sporingsfunksjoner.

Cons

  • Ingen avansert trenings- og restitusjonsanalyse.
  • Mangler Strava Live segmenter.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Annonsørinnhold
Annonse fra Vita Pura AS

Slet med søvn i årevis: - Nå sovner jeg oftest på tre minutter

Produkttest

Test: Aura massasjepute fra IWAO

Massasje kan ha mange helsefremmende effekter på både kropp og psyke,…
Dato: Des 11, 2024
Produktomtaler

Trådløse hodetelefoner/ headset – Topp 10 – Best i test 2024!

Er du ute etter et nytt par trådløse hodetelefoner/ headset til…
Dato: Des 10, 2024

HOLD DEG OPPDATERT,

FÅ GRATIS TRENINGSPROGRAM OG KOSTHOLDSPLAN

Litt mer om deg

Få siste nytt innen trening, kosthold, helse 
og livsstil rett i innboksen din.

Registrer deg nå, og motta et gratis treningsprogram og kostholdsplan som nedlastbar PDF!

Ulmer