Garmin viser hvem som er kongen av pulsklokker med sin flaggskipmodell Garmin Fenix 5 Plus og gir konkurrentene noe å strekke seg etter- langt!

Garmin Fenix 5 Plus

Product Name: Garmin Fenix 5 Plus

Brand: Garmin

MPN: fra 6599

Currency: NOK

 • Brukervennlighet - 90%
  90%
 • Treningsfunksjoner - 87%
  87%
 • Batteritid - 80%
  80%
 • Programvare (nett/mobil) - 100%
  100%
 • Verdi for pengene - 90%
  90%
 • Optisk pulsmåling - 80%
  80%
 • GNSS (Nøyaktighet sporing) - 90%
  90%
88%

Konklusjon

Enten du skal på fjellklatring i Himalaya, på SATS Elixia etter jobb eller på festgalla i smoking eller kjole, så gjør Fenix seg bra på armen. Klokka er som en personlig trener og den måler aktivitetsnivået ditt 24/7 og forteller deg når det er på tide å roe ned, eller å gire opp. Trådløs synkronisering med mobil og nett, og en meget god app og nettjeneste, bidrar til en meget god totalopplevelse. Denne pulsklokke koster, men du får det du betaler for. Garmin Fenix 5 Plus kan gjøre treningshverdagen din både morsommere, lettere, og mer produktiv.

Er det noe vi ønsker oss for fremtidige opdateringen av Fenix 5 Plus, så er det mulighet for å bruke touchskjerm til å navigere i kartene og enda raskere menyer og innlasting av ruter. I tillegg kunne selve skjermen vært trekt enda lengre ut mot kantene (bezelen) uten at selve klokken trenger å bli større. Likevel, dette er småtterier og store krav. Her blir du nok uansett garantert fornøyd!

Pros

 • Fantastisk allsidig og mange sportsfunksjoner!
 • Lang batteritid
 • Meget god og nøyaktig GPS
 • Pent design og robust
 • Gode smartklokke funksjoner
 • Kart og navigering imponerer!
 • Meget god og innholdsrik app!
 • Musikk på klokken er et stort pluss
 • GarminPay/trådløs betaling
 • God nøyaktighet på aktivitetsmåleren/skrittelleren
 • Mulige til å endre innstillinger rett fra klokka
 • Avansert treningsanalyse og treningsdata
 • Finnes i flere størrelser
 • Sikkerhets- og sporingsfunksjon

Cons

 • Skulle gjerne vært raskere til å navigere i kart
 • Optisk pulsmåling er enda ikke god nok

Garmin lanserte i fjor sommer sin lenge etterlengtete oppfølger av den populære Fenix-serien. Som før kommer klokken i tre ulike modeller, Fenix 5S Plus, Fenix 5 Plus og Fenix 5X Plus, men i motsetning til tidligere er klokkene nå tilnærmet lik. Det som hovedsaklig skiller de fra hverandre er størrelsen. Fenix 5S Plus er litt mindre og lettere for små håndledd, Fenix 5 Plus har nøyaktig samme funksjoner, men er litt større som følge av bedre batteritid, mens Fenix 5x Plus kommer med en ekstra led sensor for måling av oksygeninnhold i blodet. Denne funksjonen kan være nyttig for de som bruker klokken som et verktøy på ekspedisjoner i høyereliggende områder, men har foreløpig liten bruksverdi for vanlig bruk. Fremtidige oppdateringer kan likevel åpne for nye funksjoner, men de har vi enda til gode å se. Felles for alle tre modellene er at de tilbys i flere ulike farger og med et hav av forskjellige reimer, alt fra silikon, skinn, semsket eller titan.

Liste over innhold:

NB: Vi har også testet Garmin sitt siste tilskudd til Fenix-familien, Garmin Fenix 6 Pro.
Testen finner du her!

Dette er nytt

Fenix klokkene har alltid vært full av funksjoner, men Fenix 5 Plus tok et langt steg i å gjøre en klokke komplett. Tidligere har kart på klokken vært begrenset til kun den største modellen Garmin Fenix 5X Plus, men nå har alle Fenix 5 modellene nøyaktig samme funksjoner. Når størrelsen varierer så mye mellom den største og minste modellen, er det blant annet fordi batteriet er mye større på X-modellen. Skjermen har det samme målet (30,4mm), og det betyr at selve klokkehuset og bezelen (ringen rundt skjermen), er mindre og mer diskret på Fenix 5S. Dette gjør også at klokken ser skummelt lekker ut! Totalt er det 7 ulike varianter av Fenix 5S Plus, 5 varianter av Fenix 5 Plus og 3 varianter av Fenix 5x Plus. Spesifikasjonene er de samme, men reimene og fargen på klokkehuset varierer. Her er det noe for enhver smak.

Når vi først er inne på størrelsene:

 • Garmin Fenix 5S Plus: 42×42×15,4mm, 65g
 • Garmin Fenix 5 Plus: 47×47×15,8mm, 86g, 76g for titanutgave
 • Garmin Fenix 5X Plus: 51×51×17,5mm, 96g, 88g for titanutgave

Verken størrelse eller vektforskjellen ser avskrekkende ut. Det skiller 9 millimeter i diameter, 2.1mm i tykkelse, og 31g fra den største til den minste modellen, men når denne vekten/størrelsen skal bæres på armen hele døgnet, og på en så lang vektarm, så er det en merkbar forskjell. Det er med andre ord veldig bra at Garmin tilbyr flere varianter av denne klokken slik at alle kan finne en modell som passer eget håndledd.

Her finner du en liste over alle funksjonene på de ulike klokkene.

 

De viktigste nyhetene

Klokkene viderefører alt av funksjoner fra tidligere modeller, men de mest interessante for Fenix 5 Plus modellene er:

 • Topo Active Europe-fargekart med Trendline-popularitetsruting som hjelper deg med å finne de beste rutene.
 • Lagre og spill av opptil 500 på sanger på klokken, og koble til Bluetooth-hodetelefoner (selges separat) for å lytte uten telefon.
 • Garmin Pay. Kontaktløse betalingsløsning som enkelt lar deg betale med klokken og la penger og kort ligge igjen hjemme.
 • Garmin Fenix 5X Plus har også håndleddbasert sensor for puls–oksygen-akklimatisering. Funksjonen lar deg overvåke blodoksygenmetningen, noe som er spesielt nyttig når du tilpasser deg høyder.
 • Støtte for Galileo satelittnavigering skal bedre nøyaktigheten til GPS-en og forlenge batteritiden.
 • Bedre batteritid (For Garmin Fenix 5X gjelder 32 timer i 1-sekund GPS modus og 85 timer i UltraTrack modus).
 • ClimbPro deler motbakker på løypen du følger inn i individuelle seksjoner, og gjør det lettere å vise stigningsplanlegging og overvåkingsskjermbilder når du navigerer.

Dette er de viktigste nye funksjonene, og for mange er nok muligheten til å lagre musikk på klokka selve «dealbreaken».

 

Musikk på klokka

Alt du trenger er en Spotify Premium eller Deezer Premium konto, og deretter kan du få de samme spillelistene dine over på klokke. Garmin har løst dette elegant. Alle de nyere Garmin modellene lar deg laste ned appen fra deres egne gratis app-butikk, Connect IQ Store, og her finner du blant annet Spotify-appen. Når du laster ned den på klokka via mobiltelefonen, logger du inn Spotify-appen med ditt vanlige brukernavn og passord. Deretter får du spørsmål om hvilke spillelister du ønsker å synkronisere. Du kan synkronisere opptil 500 sanger eller podcaster før lagringsplassen på klokken er full, men det er enkelt og fort gjort å skifte spillelister. Alt du trenger er å være tilkoblet et WiFi nettverk under selve synkroniseringen.

Fenix 5 Plus lar deg også styre musikken på telefonen. Du velger enkelt og greit «telefon» under kilder for avspilling i musikk-appen på klokka, og du får muligheten til å starte/pause sanger, justere volumet og skifte sanger. Denne funksjonen er veldig praktisk.

Garmin har selv laget en liste over hvilke Bluetooth hodetelefoner/ørepropper de går gode for og som garantert er kompatible med klokkene, men vi har enda til gode å finne noen som ikke fungerer. Det er stabil og god kontakt mellom klokken og hodetelefonene, og dersom det oppstår brudd i kontakten, så er det nok ikke klokken som er problemet.

Garmin Pay

Trådløs betaling er i vinden som aldri før, og innen 1.januar 2020 skal alle norske betalingsterminaler støtte trådløs betaling. Med GarminPay på klokken kan du lagre ett eller flere betalingskort på klokken, og alt du trenger å gjøre når du skal betale er å holde å åpne Garmin Pay på klokken, slå en 4-sifret kode, og å holde klokken bort til betalingsterminalen. Registreringen av bankkort gjør du enkelt og greit i Garmin Connect appen, og alt er gjort på noen få minutter. Vær obs på at du må ha et kort som støttes av GarminPay. Det legges stadig til flere banker, og et tips dersom banken din i dag ikke støtter GarminPay, er å skaffe seg et betalingskort/kredittkort fra en bank som støtter det.

Her finner du en liste over banker som støtter Garmin Pay.

Kart

Klokkene i Plus-serien er oppdatert med topografiske kart for det området man kjøper klokken i, det vil si, for oss i Norge gjelder da hele Europa, mens for amerikanerne gjelder Nord Amerika. Kartene viser infrastruktur, veier, bygninger, POI (points of interest) og de viktigste detaljene som bør være med på et kart. Det som rett og slett er bonus og fint gjort av Garmin, er at de tillater deg å installere andre kart også. Et godt tips er å legge inn svært detaljerte kart fra Frikart.no dersom du ønsker høydekurver og små stier. Klokkene har mer enn nok lagringsplass til å lagre begge kartene samtidig.

Navigering i kartmenyen er enkelt og greit, og de som har prøvd kart funksjonen på Fenix 5X (ikke Plus), vil merke at alt går mye raskere. Fenix 5 Plus er utstyrt med fem knapper, og ved å holde inne «Meny»-knappen, så får du valget om du ønsker å zoom inne/ut, flytte markøren øst/vest eller nord/sør. Blar du deg nedover i menyen får du også mulighet til å velge «Around me». Denne funksjonen viser deg alle de nærmeste interessepunktene i området, og du kan ved et par tastetrykk velge et punkt du ønsker å navigere til. Et godt eksempel er når du er ute på langtur på sykkelen og ønsker å finne et sted å ta den obligatoriske kaffepausen. Bruker du «Rundt meg» funksjonen vil den raskt finne det nærmeste egnede stedet for dagens koffeininntak.

Oppdag nye ruter

En snedig funksjon som klokken byr på er muligheten til å løpe/sykle ruter som er basert på Garmin Trendline. I praksis betyr dette at du bestemmer hvor langt du ønsker å løpe/sykle, hvor mange alternative ruter du ønsker å få valget mellom, i hvilken retning ruten skal gå, og Garmin klokka finner i løpet av kort tid ut hvilke ruter som er de beste alternativene basert på hvor flest mulig Garmin-brukere i området har løpt/syklet tidligere. Om du ikke har bruk for denne funksjonen hjemme i nabolaget, så skal vi love deg at det er gull verdt når du er på nye og ukjente steder. Undertegnede ble tilhenger av denne tjenesten på sydentur og totalt ukjente omgivelser.

Lag nye ruter selv

Garmn Connect appen gir deg også mulighet til å lage helt egendefinerte ruter selv, og selve appen er genial når det kommer til å tegne opp rutene. I appen får du opp et kart med stier og veier. Du velger startpunkt og sluttpunkt, eventuelle mellompunkter, og trykker «lagre». Appen tegner deretter opp ruten basert på stiene som er i området, og følger de automatisk slik at du slipper å trekke linjene med hårfin nøyaktighet selv.

Kort oppsummert om kart:

Å presentere kart på en så liten skjerm kunne raskt bydd på en rekke utfordringer, men Garmin har løst det på en meget god og brukervennlig måte, og vi er svært fornøyde med denne funksjonen. Er det en ting vi ønsker oss til neste generasjon Fenix, så er det muligheten for å bruke touchskjerm til å navigere seg rundt i kartet.

 

Garmin ClimbPro

Garmin ClimbPro bare først introdusert i noen av Garmins sykkelcomputere, men har nå tatt steget over til Fenix 5 Plus. ClimbPro høres kanskje mest ut som en gimmick, men denne funksjonen kan være det som skal til for at du faktisk finner motivasjonen som skal til for å komme deg opp den neste bakken i løypa. ClimbPro er en spesiell oppstigningsfunksjon som gir informasjon om stigninger forut, og aktuell stigning i realtid. På denne måten vet du alltid hva som venter deg fremover i ruten. Når beina er seige og du har vært ute og syklet/løpt i timesvis, så er det faktisk veldig motiverende å se hvor lang og bratt bakken som møter deg er.

Viser stigningsplanlegging og overvåkingsskjermbilder når du navigerer.

En annen smart detalj som Garmin inkludert er at klokka kjenner igjen om du beveger deg flatt eller i bratt motbakke, og umiddelbart i det du entrer en bakke, så svitsjer den automatisk over i en skjermmodus som viser stigningsprosent, antall høydemeter, vertical hastighet, etc..

Treningsfunksjoner

Løping

Garmin Fenix-serien var først og fremst en «outdoor»-klokke for deg som trengte et verktøy for navigasjon og turplanlegging utendørs, mens Forerunner var klokken for alle som drev med seriøs trening. Dette er det nå slutt på- Fenix er nemlig komplett og en «top of the line» modell som inkluderer alle de nyeste funksjonene som Garmin tilbyr. Enten du løper, sykler, svømmer, driver triatlon, padler, ror, klatrer, kjører ski/snowboard, går langrenn, padler SUP, hopper i fallskjerm, trener yoga eller styrke, så egner Fenix 5 Plus seg like godt. Klokka støtter et hav av ulike aktiviteter, og dersom du ikke finner «din aktivitet» innebygd i treningsfunksjonene, så er det enkelt å opprette den selv.

Først og fremst er Fenix 5 Plus et multiverktøy som kan bidra til å gjøre treningen din mer moro, og ikke minst mer effektiv og smartere dersom du trener riktig. Klokka gir deg alle de kjente og kjære funksjonene som du ønsker fra en god pulsklokke, som distanse, tid, puls, høyde, etc., men den går også langt i å tilby mer. Her finner du avanserte intervallufunksjoner som lar deg stille inn intervaller basert på enten tid, distanse eller puls. Du kan opprettet en treningsøkt på forhånd å sende den til klokka gjennom Garmin Connect på mobilen, eller du kan konkurrere mot deg selv fra en tidligere økt. Denne funksjonen heter Virtual Partner og er en av favorittene til mange mosjonister og treningsentusiaster. Har du en runde du vanligvis løper? For eksempel en 5 kilometer runde i området der du bor? Da kan du enkelt velge å «konkurrere mot tidligere» aktivitet, og du vil underveis i økta se hvor lang foran/bak du ligger deg selv fra din tidligere treningstur. Vi kan love at dette gir en motivasjonsboost! Det er rimelig stressende å se at «ditt gamle jeg» ligger 50 meter foran når du har igjen 700 meter av runden. Da er det bare å gi gass!

Hvis du er glad i å løpe eller bare ønsker å forbedre løpeteknikken din, så kan Fenix 5 Plus være et godt hjelpemiddel. Garmin Running Dynamics bruker dataene fra klokka og pulsbelte (alternativt en egen fotsensor du fester på skoen) til å analysere løpsdynamikken din. Her sitter du igjen med mer data enn du sannsynligvis trenger, men noe av der har virkelig nytteverdi. Ved hjelp av Running Dynamics gir klokka tilbakemelding om hvor lange steg du tar, tid for bakkekontakt, hvor høyt du beveger deg for hver steg, m.m.. Det viktigste er kanskje stegfrekvensen som ideelt sett skal ligge rundt 180 steg i minuttet (90 per fot). Klokka holder oversikten over dette for deg, og et oversiktlig skjermbilde som illustrerer stegfrekvensen på samme måte som et speedometer, hjelper deg til finne riktig frekvens basert på terrenget du løper i.

Garmin Fenix 5 Plus holder kontroll på det meste med løpingen din, ikke bare fart og distanse, men også hvor høyt du beveger deg for hvert steg, hvor lange steg du tar, og hvor mange steg du tar i minuttet.

Pulsklokka måler også oscillasjon, hvor høyt du hopper eller beveger deg vertikalt for hvert steg. Naturlig nok bør kraften du bruker benyttes til å forflytte kroppen fremover, ikke oppover, og en lavere oscillasjon tyder på mer effektiv løping.

 

Treningsanalyse

Sammen med helse-giganten Firstbeat, går Garmin langt i å kunne analysere treningen din, og ikke minst kondisjonsnivået ditt og restitusjonstiden. Firstbeat-analysemotoren som er innebygd i Garmin-klokken, beregner på en pålitelig måte din kondisjonsberegning ved å identifisere, analysere og tolke nyttige ytelsesdata mens du løper. Hvor raskt du løper sammenliknes med hvor mye kroppen din jobber for å gi ytelsen din. Det er her viktig at du har lagt inn riktige data om deg selv, som høyde, vekt, alder, puls, aktivitetsnivå, etc.. I tillegg bruker klokken dataen fra tidligere treningsøkter for å regne seg fram til verdiene.

Kondisjonsberegneren gir deg et estimat for kondisjonstallet ditt (maksimalt oksygenopptak, VO2 maks), og vil endre seg i takt med om du blir i bedre/dårligere form. Du vil få to estimater, et for løping og et for sykling. Disse kan være forskjellig.

Kondisjonstallet brukes også til å estimere restitusjonstid. Klokken har et skjermbilde som gir oversiktlig og god informasjon om alle disse verdiene. Først viser den om fitness nivået ditt og treningsmengden er stigende, fallende eller på vedlikeholds stadiet. Deretter kan du scrolle videre nedover skjermen å se hvor stor treningsbelastningen har vært de siste syv dagene. Treningsbelastningen presenteres som et tall på det som ligner det speedometer (samme som for stegfrekvensen), og forteller deg om du er produktiv, lite produktiv eller i vedlikeholds fasen. Scroll videre og klokka gir deg et estimat på restitusjonstiden til du er 100% uthvilt og klar for ny økt. Å tro at du ikke kan trene selv om restitusjonstiden viser 15 timer er helt feil. Verdien gjenspeiler tiden det tar før kroppen er 100% restituert, men du kan fint trene om du ikke er helt uthvilt. Det du derimot bør tenke over er om restitusjonstiden er lang samtidig som den totale treningsbelastningen er svært stor. Da kan det være et tegn på at du bør ta det rolig en dag eller to. Dette stemmer godt med vår egen erfaring, og det ser ut til at Garmin og Firstbeat har truffet godt.

Garmin tilbyr også noe de kaller Race Predictor. Kort forklart bruker de kondisjonstallet til å estimere hvor lang tid du bruker på å fullføre et løp. Her er det tatt i utgangspunkt i de fire mest vanlige distansen: 5km, 10km, 21km og 42km. Akkurat denne beregningen er relativt langt ute på viddene, og bakgrunnen for det er enkel. Garmin bruker nemlig kondisjonstallet ditt, kjønn og alder, og sammenligner det med en standard for hvor raskt det er antatt at du vil løpe de gitte distansene på. Hvis du er glad i å lure deg selv, noe du åpenbart ikke bør gjøre, kan du enkelt få det til å se ut som at du er i stand til å gjennomføre et maraton på 2 timer og 15 minutter. Alt du trenger å gjøre er å løpe det du makter i 10-20 minutter noen gjentatte turer, og selv om du ikke er i stand til å gjennomføre et halvmaraton, så vil kokken fortelle deg at du kan løpe helmaraton som supermann. Når det er sagt, Garmin har rettet på dette med sine nyeste modeller Garmin Forerunner 245 og Forerunner 945. Mer om det i testen som kommer om disse klokkene senere.

Klokken skal kunne gi deg et estimat på hvor raskt du løper ulike distanser, men akkurat denne funksjonen fungerer ikke helt optimalt.

Treningseffekt

Et nyttig verktøy er derimot treningseffekt. Etter hver treningsøkt vil du få tilbakemelding om økta i form av to tall som angir hvor god effekt du har hatt av økta. Det ene tallet angir den aerobe treningseffekt, det andre tallet angir den anaerobe treningseffekten.

Treningseffekten presenteres i form av et tall mellom 1 til 5, der tallene representerer følgende:

Treningseffekten deles opp i både aerob og anaerob treningseffekt.

 

 • 0: Ingen effekt
 • 1: Lav effekt
 • 2: Opprettholdene
 • 3: Forbedrende
 • 4: Sterkt forbedrende
 • 5: Overdreven

 

 

 

Merk at det tar litt tid før klokken lærer deg å kjenne, og disse verdiene blir ikke nøyaktige før etter et par uker. I starten vil gjerne klokken oppgi en lett treningsøkt som svært anstrengende, mens når klokken har lært seg kondisjonsparametrene dine, så kan den samme økta registreres som svært lett. Når du har brukt klokken jevnlig over noen uker er vår erfaring at den stemmer godt med hvordan kroppen kjennes.

Fenix 5 Plus byr på enda flere funksjoner, men vi tar her kun med en viktigste og mest aktuelle. Viktigere er det å se på en ulike treningsfunksjonene.

 

Svømming

Er du glad i å svømme så kan Garmin Fenix 5 Plus by på avanserte data for svømmingen din. I basseng registrer den lengder, avstand, tempo, antall tak, tempo for tak og kalorier, samtidig som den gjenkjenner svømmestilen din. Utendørs registrer klokken talldata som distanse, tempo, antall tak, tempo for tak, kalorier, og den gir tilbakemelding om hvor effektivt du svømmer. Effektiviteten måles i SWOLF, en verdi som beregnes ved å tiden og antallet tak du bruker på å svømme en bassenglengde (25m). Bruker du 30 sekunder og 10 tak på en bassenglengde, tilsvarer dette en SWOLF på 40. Jo mer effektivt du svømmer, desto lavere SWOLF verdi.

Merk at dersom du ønsker å måle puls mens du svømmer, så må du benytte Garmin HRM-Tri pulsbelte, eller Garmin HRM-Swim pulsbelte.

 

Sykling

Når det gjelder sykling så måler Fenix 5 Plus alt du trenger på lik linje som ved løping. Når du sykler vil ikke klokken registrere løpsdynamikken, men du kan koble til en ekstra sensor som måler tråkkfrekvensen din og ikke minst en kraftmåler som holder oversikt over kraftutviklingen din (hvor mange watt du produserer). Denne måten å trene på har etterhvert blitt svært vanlig innen sykling, og den er enda mer nøyaktig og ærlig enn pulsmåling alene. Pulsen din avhenger nemlig av flere faktorer som dagsform, treningsbelastning, høyde over havet, temperatur, etc., mens watt ikke påvirke av disse variablene. I tillegg vil pulsen vises noe forsinket dersom du gjennomfører harde intervaller og spurter, mens watt verdiene vil oppdateres fortløpende sekund for sekund.

Garmin har egne watt pedaler som måler kraften i tråkket, og disse er meget gode. Tidligere var det vanlig å installere en wattkrank på sykkelen- både dyrt og tungvint, men watt måling innebygd i pedalene gjør det lett å montere, enkelt å flytte mellom flere sykler, og ikke minst rimeligere.

Garmin Trendline Routing fungerer på samme måte på sykkel som for løping, og virker bra. Noen av rutene kan bli litt «alternative», litt frem og tilbake noen steder, men generelt sett er funksjonen veldig god.

Styrketrening

Produsenter av pulsklokker har stort sett fokusert på utholdenhetsidretter og helt glemt markedet for styrketrening og vektløfting. Dette vil Garmin gjøre noe med, og de lykkes godt med styrketrenings modusen de har integrert i klokken. Intensiteten på en styrkeøkt måles ikke i puls på samme måte som ved kondisjonstrening, her er det viktigere hvor mange sett og reps du løfter og hvor mye vekt du løfter i løpet av økta. Fenix 5 Plus holder så klart oversikt over pulsen din gjennom økta, men i tillegg klarer den å telle antall sett og repetisjoner du utfører av en bestemt øvelse. For mest nøyaktig måling trenger du kun å trykke inn en knapp etter hvert sett, men det er også en auto-mode som gjør at klokken selv gjetter seg til når du har fullført et sett og dermed kan oppsummere antallet sett og reps for en øvelse. Dette fungerer stort sett fint, men på enkelte øvelser kan den bomme med en repetisjon eller to. Tar du 50 situps så teller den kanskje 49 eller 51, men det er absolutt godkjent.

Styrketrenings funksjonen gjør det betydelig enklere å føre en god treningsdagbok med logg over hva og hvor mye du har løftet, og vi tror vel at denne funksjonen bare vil bli bedre på sikt dersom Garmin finpusser litt på algoritmene som beregner antallet repetisjoner.

Ellers har du mulighet til å legge til en rekke ulike skjermer for hver sportsprofil, og du kan legge til opptil 4 felter for hvert skjermbilde. Dersom ikke dette skulle være nok, kan du laste ned mange ulike aper fra Connect IQ Store som lar deg legge til nærmest uendelig med datafelter i samme skjermbilde.

GPS, Outdoor og batteritid

Ettersom Garmin Fenix klokkene i utgangspunktet var beregnet for de som fløy høyt og lavt i fjellheimen, så er det ikke overraskende at dagens modeller leverer det mest moderne navigasjonssystemet du finner i dag. Sannsynligheten for at du treffer på en Cola-automat der du kan betale med Garmin Pay på toppen av et fjell i Jotunheimen, er kanskje ikke så stor, men klokka kan i hvert fall være redningen dersom du går deg bort.

Som outdoor klokke er det viktig med en nøyaktig GPS. Garmin benytter seg av GPS, GLONASS og Galileo satelitter. For de som er ukjent med dette og trodde at GPS var GPS, så kan vi kjapt si at GPS er satelittsporing utviklet av det amerikanske forsvaret og baserer seg på 32 satellitter som går i bestemte baner rundt jorden. GLONASS ble utviklet som et russisk alternativ til GPS slik at det russiske (den gang Sovjetiske) forsvaret kunne være fullstendig uavhengig av amerikanerne. Galileo derimot, er Euroas svar på GPS og GLONASS, og ble utviklet i samarbeid med ESA (Den Europeiske Romfartsorganisasjonen), og sikrer at Europa ikke er avhengig av USA eller Russland for at du og jeg skal kunne navigere oss fram til IKEA eller Spiterstulen. Dekningsgraden til de ulike systemene vil variere ut fra tid og sted. For at du skal kunne finne posisjonen din trengs det hele tiden kontakt med fire ulike satellitter. Klokken støtter alle tre systemene, men kan ikke benytte flere systemer samtidig. I praksis betyr det følgende; klokken velger automatisk satellittene som gir mest nøyaktig sporing for stedet du befinner deg. GPS er hovedsakelig det mest brukte, men jo lengre nord du beveger deg, desto større er sannsynligheten for at GLONASS gir bedre nøyaktighet.

Beveger du deg i tett skog eller i bymiljø med mye hus og høye bygninger, kan det være en fordel å ha alle alternativene aktivert. Dette gir mer nøyaktig tracking når du løper i områder med generelt dårlig dekning.

Nøyaktigheten på Fenix 5 Plus klokkene er noe av det beste vi har prøvd, og dersom den må se seg slått av andre modeller, så er det i så fall Garmin Forerunner 935. Disse klokkene bruker det samme GPS-chipsettet, men hvor nøyaktig en GPS er, avhenger av faktorer som antennedesign, programvare og algoritmer. Nye programvareoppdateringer kan med andre ord legge til rette for mer nøyaktig sporing uten at det endres på selve produktet.

Klokken henter GPS-en signalet raskt, og som regel trenger vi ikke vente på å starte økta for at klokka skal få kontakt med satellittene. Dersom du jevnlig synkroniserer pulsklokka med PCen, så vil den automatisk hente i satellittenes posisjon en´ uke frem i tid og det vil gå mye raskere å hente inn signalet når du beveger deg utendørs for å starte en ny økt. Legg likevel merke til at dersom du har reist til et nytt sted, så vil pulsklokka bruke lengre tid på å hente inn GPS signalene den første gang du starter klokka. Men, allerede ved neste økt så går det raskere.

Når det gjelder bruk av GPS så vil klokken også bruke mer batteri når du har aktivert flere av systemene samtidig. Valgene du står ovenfor er:

 • GPS
 • GPS + GLONASS
 • GPS + Galileo
 • UltraTrack

Batteritid

Best erfaring har vi med å bruke GPS + GLONASS, og batteritiden er likevel mer enn nok for timesvis med sporing i fjellet. Skal du være i bevegelse i mer enn 15 timer og ikke har anledning til å lade underveis, bør du velge UltraTrack. Denne modusen gir deg lengre batteritid, men det går til gjengjeld ut over nøyaktigheten på sporingen. Isteden for å hente inn satelittsignaler og pulsmålinger hvert sekund, så hentes signalene inn hvert 60 sekund. Dette er prisen å betale for å i det hele tatt kunne ha en pulsklokke på hånda som har batteritid for hele turen. Suunto 9 Baro er per i dag den pulsklokken som tilbyr lengst batteritid med sine suverene 120 timer i Ultra-modus.

Til daglig bruk holder Fenix 5 Plus veldig bra på batteriet. Med pulsmåler aktivert 24/7, smartvarsler påskrudd og 30-40 minutter trening hver dag, så holder den fint en uke før du må lade. Bruker du klokke til å spille av musikk fra Spotify vil batteritiden derimot reduseres raskt. Garmin oppgir følgende batteritid for de tre ulike modellene:

Fenix 5S PlusFenix 5 Plus Fenix 5x Plus
Smartklokkeopptil 7 dageropptil 12 dageropptil 20 dager
GPSopptil 11 timeropptil 18 timeropptil 32 timer
GPS og musikkopptil 4,5 timeropptil 8 timeropptil 13 timer
UltraTrac opptil 25 timeropptil 42 timeropptil 70 timer

Estimatene stemmer ganske bra, og det er åpenbart at du bør sjekke hvor lang batteritid du kan få ut av hver modell før du velger den du ønsker å kjøpe. Vet du med deg selv at du skal bruke klokken til lange ultraløp eller dagsturer i fjellet og ønsker best mulig sporing over lengst mulig tid, da velger du enten Fenix 5 Plus eller Fenix 5X. Liker du best at klokken er liten og lett og du trener stort sett økter som ikke strekker seg over 10 timer, og du har mulighet til å lade ofte, så vil Fenix 5S være et like så godt valg. Bare husk at batteriet tømmes raskere ved bruk av både musikk og kart navigering.

Der de fleste klokker tilbyr utvidet batteritid ved å redusere antallet registreringen som GPS-en foretar til en registrering per minutt eller andre minutt, så bruker Suunto 9 en algoritme som kombinerer GPS (en registrering hvert 60. sekund), akselerometer, gyroskop og kompass, til å lage en nøyaktig sporing. Når du løper i ulendt terreng med mange små svinger, vil en GPS-sporing per minutt tegne en rett linje mellom registreringspunktene, og distansen og høydemetrene som klokke teller vil være langt mindre enn det du i realiteten har tilbakelagt. FusedTrack-funksjonen benytter alle de innebygde sensorene til å registrere avstanden du tilbakelegger mellom registrenreingspunktene til GPS-en, noe som sørger for en overlegent fra tracking selv i utvidet batterimodus! Ønsker du enda større nøyaktighet kan du velge å stille GPS-en til en registrering per sekund, og likevel ha 25 timer batteritid. Suunto klokken har derimot ikke kart, musikk eller så mange «smartfunksjoner» som Garmin Fenix 5 Plus.

Strava, MyFitnessPal, Endomondo

Garmin har inngått et samarbeid med en rekke tredjeparts fitness nettsteder, og de aller mest populære er nok Strava, MyFitnessPal, Endomondo, Nike+ og TrainingPeaks. Med samarbeid kan vi kort fortalt si at alt du foretar med klokken på hånden, automatisk blir synkronisert med de tjenestene du bruker. Når du logger en treningsøkt med Fenix 5 Plus og har forbrent 500 kcal, så vises dette MyFitnessPal. Når du nærmer deg et Strava segment som du har lagret som favoritt, så gir klokka beskjed når du nærmer deg slik at du får tid til å gjøre klar spurt-beina, og du får beskjed når det starter og slutter. Dette er en meget god funksjon som gjør trening alene litt morsommere og lettere. Merk at du må ha et Strava Premium abonnement for å få fullt utbytte av funksjonen. 

Når det gjelder Strava kan du også laste ned ruter som allererede er registrert på Strava, og deretter kan du velge å sykle/løpe de samme rutene.

LiveTrack

Som sykkelcomputerne til Garmin, tilbyr også Fenix 5 Plus «LiveTrack» og «GroupLiveTrack». Dette betyr at når du starter en treningsøkt, så kan du velge å dele dette med en eller flere personer, for eksempel treningskameraten din som starter fra et annet utgangspunkt og som du skal møte etter 2 mil på veien. Med LiveTrack kan du hele tiden se hvor kompisen din ligger ann i løypa.

Med LiveTrack-funksjonen kan du også dele turen med kontakter fra smarttelefonen og kontoene dine på sosiale nettverk, som Facebook og Twitter. Mens du deler, kan de du deler med spore den gjeldende posisjonen din, nylige posisjoner og nylige strekninger i sanntid. For å kunne bruke funksjonen må klokken være paret med mobilen

Sensorer

Garmin Fenix 5 Plus er fullstappet med ulike sensorer som skal holde styr på hvor du befinner deg, hvor raskt og i hvilken retning du beveger deg, lufttrykk, temperatur, m.m.. Klokken har følgende sensorer:

 • Barometer
 • 3-akset kompass
 • Gyroskop
 • Akselerasjonsmåler
 • Termometer

Barometer gjør høydemåling mer nøyaktig ettersom det er mer følsomt for vertikale høyde endringer enn satellitter. En kjekk detalj er stormvarselet som er innebygd i klokken. Dette er nok en funksjon som mange først og fremst vil se på som overflødig, men som kommer til nytte når du minst venter det. Barometeret registrerer trykkendringene i luften, og kan dermed forutsi om det er lavtrykk eller høytrykk i vente. Flere ganger har det vibrert og pepet i klokken, og hver gang skjer det store endringer i været. Er du langt ute på fjellet og du får du stormvarsel, så kan det være et tegn på at det er på tide å snu nesen hjemover.

Høydemålingen på Fenix 5 Plus fungerer svært godt takket være nøyaktige GPS målinger og et barometer som justerer for små endringer.

Termometeret er en annen snedig funksjon vi liker godt. Ute på vinterfjellet kan det være fort gjort å få forfrysninger når kulde og vind setter inn, og går du med klokka utenpå jakka vil den holde oversikt over omgivelsestemperaturen. Du kan også velge å kjøpe en Garmin Tempe sensor– en liten temperaturmåler som du kan henge på sekken, i teltet om natten, eller hvor du nå måtte ønske. Litt mindre viktig, men kanskje mer aktuelt, er å kunne måle temepraturen i vannet om sommeren. Klokka finner raskt temperaturen i vannet, og presenterer temperaturen de siste timene som en flott graf med høyeste og laveste temperatur.

Smartklokke funksjoner

Pulsklokker er ikke lenger bare pulsklokker. Moderne pulsklokker kommer også gjerne med en del smarte funksjoner som gjør de til hybrider mellom rene treningsklokker og smartklokker. De fleste klokker kan motta varsler fra mobilen i en eller annen form, men Garmin løser dette bedre enn sine konkurrenter. Er du i tillegg Android bruker, har du enda mer godt i vente. Når du får et varsel på telefonen, enten det er SMS, Facebook, Instagram, mail, Tinder eller hva du nå måtte bruke av ulike meldingstjenester, så vises meldingen på klokka. Og meldingen skal være veldig lang for at du ikke kan lese hele meldingen. På Polar of Suunto vises på langt nær like store deler av meldingen. Du kan også fjerne varselet fra telefonen ved å slette varselet fra klokka. Mottar du en telefonsamtale kan du bruke klokka til å besvare eller avvise samtalen. Android brukere har fordelen av å kunne legge inn standard svar på telefonen som gjennom klokka kan sendes til mottaker via et par tastetrykk på klokka. Dette er dessverre ikke mulig for iPhone brukere.

Slik ser det ut når enda flere Garmin produkter er på vei til test…

Tilpasning av klokken

Det mange vil like med Garmin klokkene er at de kan tilpasses til de aller fleste behov og ønsker. Gjennom Connect IQ Store kan du laste ned et hav av ulike urskiver, widgeten, datafelter og programmer. Urskivene kan være klassisk klokke stil med en analog urskive som gjør at klokken ser ut som et tradisjonell klokke, eller du kan krydre klokken med en urskive som inneholder informasjon om tid, dato, været, puls, kalorier, distanse tilbakelagt, høyde, antall uleste varsler, etc.. Eller hva med bilde av deg selv og familien fra i fjor sommer? Her er det uendelig med muligheter.

Widgter er nok også mange av. Dette er litt som vi kjenner fra mobiltelefonene- små programmer som kan gi deg nyttig info ved et kjapt blikk. Bla deg opp ned fra «hjemskjermen/urskiven», og du kan få værmelding, temperatur, puls, soloppgang/solnedgang, flo/fjære, kalender, barometer, etc.. Datafeltene lar deg tilpasse trenings modusene individuelt.

Utseende messing er Garmin Fenix 5 Plus ganske takknemlig. Ønsker du en liten og diskret klokke så velger du Fenix 5S Plus. Liker du at det oser trening og sporty attitude av deg, så er Fenix 5/5X klare valg. Førstnevnte gjør seg slett ikke bort på et slankt håndledd og på fest i fin kjole, og de to sistnevnte passer like godt til ekspedisjon som i bryllup og fest. Husk at du også kan velge å bytte ut reimene i løpet av 10 sekunder (det er super enkelt å bytte!), og du kan «pynte» klokken med en fin skinnreim eller stållenke. Sjekk noen av reimene du kan kjøpe her.

 

Pulsmåling på håndleddet (OHR)

Som nesten enhver pulsklokke nå til dags så har Garmin Fenix 5 Plus integrert pulsmåling i klokka. Garmin benytter seg av en sensor de kaller «Elevate», og dette er 2.generasjon av denne varianten. Det igjen betyr at målingene er mer pålitelige enn før, men pulsmåling på håndleddet et likevel langt i fra perfekt. Vi har testet mange ulike klokker med pulsmåling på håndleddet, men alle faller igjennom. Noen er bedre enn andre, og et fellestrekk er at «større og tyngre klokke gir mindre nøyaktige målinger «. Akkurat hvor nøyaktig målingen er vil variere fra person til person. Det er et hav av faktorer som spiller inn, blant annet hudfarge, underhudsfett, temperatur, hvordan klokka sitter på armen, etc.. Generelt er blodgjennomstrømningen større ut til ekstremitetene i høyere temperaturer, og større blodgjennomstrømning vil gi utslag i mer pålitelige målinger. Dette var svært merkbart da klokken ble testet på fjelltur i sterk varme i den greske fjellheimen. Under disse forholdene var verdiene faktisk veldig bra!

Med andre ord, vi skal ikke avskrive denne teknologien helt, men det er viktig å understreke at dette ikke er noedu bør basere treningen din på. Optisk pulsmåling er mer et verktøy som hjelper til med på å kartlegge det generelle aktivitetsnivå ditt gjennom dagen. I tillegg har det som nevnt tidligere den nyttige funksjonen at det kan måle hvilepulsen din. En av de største svakhetene til optisk pulsmåling er at den fanger opp stegfrekvensen din og mistolker dette som en del av pulsen. Til tross for at du jogger rolig nedoverbakke med en puls på 90-100, så kan klokken fint finne på å vise puls på 160-170. Her dobles nærmest pulsen som følge av denne feilkilden.

Det anbefales sterkt at du investerer i et pulsbelte.

Har du først kjøpt en pulsklokke til 7000-8000kr, så bør du avse noen hundrelapper ekstra til et pulsbelte som gir deg fullt utbytte av klokken. Fenix 5 Plus støtter både ANT+ og Bluetooth, og du kan bruke den med Garmin sine egne belter eller et av de nyere beltene fra Polar, Wahoo, Scoche, eller et annet merke som støtter Bluetooth. Men, et viktig poeng er at dersom du skal få fullt utbytte av de avanserte funksjonene som klokken byr på, så må du bruke enten Garmin HRM-Run eller Garmin HRM-Tri beltet. Disse pulsbeltene gir deg den avanserte løpsdynamikken som vi har skrevet om tidligere. Uten et av disse beltene går du fullstendig glipp av all denne moroa.

Garmin HRM Run og HRM Tri er i prinsippet samme pulsbelte, men i motsetning til HRM-Run så måler HRM-Tri i tillegg puls mens du svømmer. Pulsen vises ikke på klokka mens du svømmer, men lagres i et minne inne i sensoren på pulsbelte og overføres til klokka i det du avslutter økta.

Garmin Fenix 5 Plus støtter en rekke tilbehør og sensorer, som blant annet:

 • Løpsdynamikksensor (måler i prinsippet det samme som HRM Run og HRM Tri, bortsett fra puls).
 • Temperatursensor
 • Hastighetsensor for sykkel
 • Tråkkfrekvenssensor for sykkel
 • Watt måler
 • Shimano DI2 elektroniske gir
 • Garmin Varia sykkellykt
 • +++en rekke Bluetooth tilbehør.

Garmin Fenix 5X har også en fjerde led-diode (rød farge i motsetning til grønn som de tre andre) som måler oksygenmetningen i blodet. For de aller fleste av oss er ikke dette så veldig relevant, men for de som beveger seg mye i høyden, så er det et praktisk hjelpemiddel. Den ekstra sensoren bruker lysstråler til å måle absorpsjonen av hemoglobin i blodomløpet, slik at du kan vurdere hvor godt kroppens oksygennivåer tilpasser seg den tynnere luften i høyden. Du kan også bruke pulsoksymetrisensoren til å overvåke andre funksjoner relatert til søvn og andre aktiviteter.

 

Av andre funksjoner finne du en egen Golf modus der du kan laste ned detaljerte kart for over 41 000 golf baner over hele verden.

Garmin Connect appen gir deg god informasjon om treningen din, det generelle aktivitetsnivået og søvnanalysen. Ønsker du ends mer detaljer og statistikk fra treningskalenderen din, så kan du logge inn på Garmin Connect nettsiden på en PC. Her får du så mye detaljer og statistikk at du sannsynligvis har lesestoff til neste jul.

Stort sett klarer du deg godt med det du finner i appen, og det er svært sjeldent behov for å koble klokka til maskinen. Siden Fenix 5 Plus i tillegg støtter WiFi, så lastes treningsøktene sine opp i skyen uten at du trenger å foreta deg noe som helst så lenge du er i nærheten av WiFi nettverket, og også programvare oppdateringer skjer trådløst. Skulle du være uten Internett så vil klokken synkronisere treningsøkten med telefonen din gjennom Bluetooth.

Aktivitets- og søvnsporing

Med pulsmåling 24/7, overlater Garmin Fenix 5 Plus ingenting til tilfeldighetene. I tillegg til å spore aktiviteten din som antall skritt, distanse tilbakelagt, antall etasjer klatret (et mål på antallet høydemeter der en etasje tilsvarer 3 høydemeter), om du har gått, syklet eller gjort en annen form for aktivitet, så registrerer klokken pulsen din 24/7. Garmin har også lagt mye vekt på søvnovervåkning og søvnanalyse. Klokken deler opp søvnen din i tre faser; lett, dyp og REM, samtidig som den også får med seg når du er våken og hvor mye du beveger deg i løpet av natten.

Normalt er vi ikke kjempe begeistret for optisk pulsmåling, men det er faktisk i denne sammenheng at det virkelig kommer til nytte. Om natten når du er i ro, i hvert fall forholdsvis, så måler den optiske pulsmåleren svært nøyaktig. Å kunne holde øye med hvilepulsen og hvordan den endrer seg over tid, er svært praktisk og kan brukes til å spore formutvikling, eventuell overtrening, sykdom, stress, etc.. Og her Garmin Sleep Monitoring kommer inn. Når du våkner om morgen vil du kunne bla deg opp til puls-widgeten på klokka å få presentert en detaljert graf som viser deg pulsen for de siste 4 timene, og ikke minst den laveste verdien som har vært registrert. Åpner du Garmin Connect appen på telefonen vil du få en detaljert oversikt over hvor lenge du har sovet og hvor mye tid du tilbrakte i de ulike fasene.

Garmin Fenix 5 Plus viser deg pulsen for de fire siste timene.

Garmin Fenix 5 Plus kan også måle stress, og har en innebygd modus for å hjelpe deg å puste riktig for å slappe mer av.

 

Sikkerhets- og sporingsfunksjon

Den ferskeste oppdateringen til klokka gav Fenix 5 Plus en ekstra sikkerhets funksjon som forhåpentligvis aldri blir brukt, men som kan være svært nyttig. Når klokken er koblet til telefonen din, så holder det nå at du holder lysknappen inne til klokken begynner å vibrere tre ganger. Dette aktiverer assistansefunksjonen, som diskret sender en melding med posisjonen din i sanntid til de forhåndsinnlastede nødkontaktene dine. På den måten blir det enklere å finne deg. Denne klokken har også hendelsesregistrering, som automatisk sender en melding med posisjonen din i sanntid til forhåndsinnlastede nødkontakter dersom det oppdages en hendelse under en utendørs gåtur, løpetur, fjelltur eller sykkelaktivitet.

 

Konklusjon

Garmin Fenix 5 Plus nærmer seg en perfekt pulsklokke. Klokka holder ikke bare styr på treningen din, men den hjelper deg også til å planlegge, gjennomføre og å restituere bedre. Enten du trenger en klokke som skal ta deg gjennom et ultraløp, maraton, «10 for Grete», en 3km runde i nabolaget, bestige Mount Blanc, navigere deg på tvers gjennom Pasvik (det er vanskelig…), padle fra Lindesnes til Nordkapp eller gå/sykle/løpe Birken, så kan klokka gi deg både nytte og moro. Fenix 5 Plus viser seg å bli bedre etterhvert som den blir kjent med deg, og jo mer du bruker den, desto mer pålitelig blir målingene den viser.

Vi liker at Garmin har inkludert de samme funksjonene i alle tre modellene Bortsett far Puls OX sensoren som kun finnes på Fenix 5x), og at Garmin gir mulighet til å finne en størrelse som passer deg. Ønsker du deg en klokke med lengst mulig batteritid, velger du Fenix 5X Plus. I UltraTrac modus varer denne opptil 70 timer, mens med GPS, optisk pulsmåler og musikk aktivert, varer batteriet i opptil 13 timer. Trenger du ikke den aller råeste batteritiden og heller vil ha en slankere og lettere klokke, velger du Fenix 5 Plus. Ønsker du en klokke som ikke gjør så mye ut av seg, kan leve med litt kortere batteritid til fordel for en lekker og elegant klokke, så anbefaler vi Fenix 5S. Med den store skjermen og lille blokkeringen, så ser denne helt fantastisk ut.

Uansett hva du velger vil du bli fornøyd med en av disse! Fenix 5 Plus klokkene er de soleklart beste pulsklokkene på markedet i dag!

Garmin Fenix 5 Plus

Product Name: Garmin Fenix 5 Plus

Brand: Garmin

MPN: fra 6599

Currency: NOK

 • Brukervennlighet - 90%
  90%
 • Treningsfunksjoner - 87%
  87%
 • Batteritid - 80%
  80%
 • Programvare (nett/mobil) - 100%
  100%
 • Verdi for pengene - 90%
  90%
 • Optisk pulsmåling - 80%
  80%
 • GNSS (Nøyaktighet sporing) - 90%
  90%
88%

Konklusjon

Enten du skal på fjellklatring i Himalaya, på SATS Elixia etter jobb eller på festgalla i smoking eller kjole, så gjør Fenix seg bra på armen. Klokka er som en personlig trener og den måler aktivitetsnivået ditt 24/7 og forteller deg når det er på tide å roe ned, eller å gire opp. Trådløs synkronisering med mobil og nett, og en meget god app og nettjeneste, bidrar til en meget god totalopplevelse. Denne pulsklokke koster, men du får det du betaler for. Garmin Fenix 5 Plus kan gjøre treningshverdagen din både morsommere, lettere, og mer produktiv.

Er det noe vi ønsker oss for fremtidige opdateringen av Fenix 5 Plus, så er det mulighet for å bruke touchskjerm til å navigere i kartene og enda raskere menyer og innlasting av ruter. I tillegg kunne selve skjermen vært trekt enda lengre ut mot kantene (bezelen) uten at selve klokken trenger å bli større. Likevel, dette er småtterier og store krav. Her blir du nok uansett garantert fornøyd!

Pros

 • Fantastisk allsidig og mange sportsfunksjoner!
 • Lang batteritid
 • Meget god og nøyaktig GPS
 • Pent design og robust
 • Gode smartklokke funksjoner
 • Kart og navigering imponerer!
 • Meget god og innholdsrik app!
 • Musikk på klokken er et stort pluss
 • GarminPay/trådløs betaling
 • God nøyaktighet på aktivitetsmåleren/skrittelleren
 • Mulige til å endre innstillinger rett fra klokka
 • Avansert treningsanalyse og treningsdata
 • Finnes i flere størrelser
 • Sikkerhets- og sporingsfunksjon

Cons

 • Skulle gjerne vært raskere til å navigere i kart
 • Optisk pulsmåling er enda ikke god nok

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Bekledning

Vektvester best i test 2022 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022
Produkttest

Justerbare manualer best i test – Topp 10 justerbare treningsmanualer!

Vi gir deg en oversikt over de beste justerbare treningsmanualene på…
Dato: Mar 08, 2022
Produktomtaler

Test: VIVAGUN – PRIME 3.0 massasjepistol

De siste årene har salget av massasjepistoler skutt i været, og…
Dato: Feb 22, 2022