Coros Pace 2 er klokken som gir deg det beste og viktigste fra toppmodellene, men til en fjerdel av prisen. Denne klokken gir deg så mye power for pengene at det er vanskelig å forstå.

Coros har ikke vært på markedet i mer enn tre år, men har allerede rukket å gjøre seg bemerket blant alle som vier oppmerksom mot treningsteknologi og pulsklokker av høy kvalitet. Det kinesisk baserte selskapet har totalt fire modeller i utvalget, hvorav Pace 2 er både den nyeste og rimeligste modellen. Klokken som ble annonsert sommeren 2020 tok over fra selskapets første pulsklokke, Coros Pace, og ble umiddelbart en så stor salgshit at den fremdeles er vanskelig å oppdrive i flere land.

Coros Pace 2
Coros Pace 2

Product Name: Coros Pace 2

Brand: Coros

MPN: 2295

Currency: NOK

  • Brukervennlighet - 95%
    95%
  • Treningsfunksjoner - 85%
    85%
  • Batteritid - 95%
    95%
  • Programvare (nett/mobil) - 85%
    85%
  • Optisk pulsmåling - 85%
    85%
  • GNSS (Nøyaktighet på sporing) - 95%
    95%
  • Verdi for pengene - 100%
    100%
91%

Konklusjon

Coros Pace 2 gir deg så latterlig mye for pengene at det fra en «klokketesters» ståsted nesten er uforståelig hvordan og hvorfor, Coros har valgt å gi en klokke til denne prisen så mange nyttige og gode funksjoner. Når Coros Pace 2 i tillegg måler både puls, GPS-sporing og kraft med høy presisjon, og i tillegg leverer en batteritid som er langt mer enn noen annen klokke i dette prissegmentet, så kan vi ikke annet enn å bøye oss i støvet.

Coros Pace 2 imponerer på det meste, og burde være et solid skremmeskudd til Garmin, Polar og Suunto. Nykommeren er ikke lenger lillebror i gamet – de er i ferd med å lede ann i et veldig viktig segment.

Felicidades Coros!

Pros

  • Ekstremt lett!
  • Stor skjerm i kompakt og slank kropp.
  • Lang batteritid.
  • Treningsplaner, «Muscle Heatmap» og mulighet til å opprette egne treningsøkter.
  • Oversiktlig og enkel app.
  • Åpen plattform med støtte for en rekke tredjeparts apper.
  • Svært nøyaktig GPS.
  • Relativt god pulssensor.
  • Innebygd kraftmåler i klokka.
  • Enormt mye for pengene!

Cons

  • Mangler noen grunnleggende aktivitetsprofiler.
  • Foretrekker knapper fremfor krone og en knapp.
  • Noe spinkel byggekvalitet.
  • Ingen «tilbake til start» funksjon eller brødsmuleruting.

Mens de fleste moderne pulsklokker stiger i pris for hver generasjon klokker som lanseres, har Coros valgt noe radikalt annerledes. Pace 2 er en Ferrari utkledd som en Lada, og koster det samme som en lekebil på Ringo. I hvert fall nesten. For 2295 kr får du en klokke som gir deg egenskaper og funksjoner som tidligere har vært forbeholdt modeller til langt høyere pris, og ikke minst kan Coros Pace 2 skilte med tittelen «den letteste multisportklokken på markedet».

For ordens skyld er de tre andre modellene i produktlinjen Coros Apex, Coros Apex Pro og Coros Vertix. Du kan lese test av samtlige klokker i linkene under:

 

Coros Pace 2 – design

Er du på utkikk etter en robust klokke som tåler juling, eller en elegant klokke som står i stil med festantrekket? Da har du kommet feil, for Coros Pace 2 er ingen designvinner. Klokken er liten og lett og perfekt for alle som ønsker en klokke som sitter umerkelig på armen, men den lave vekten er et resultat av et materiale som ikke er laget for røft bruk, eller fashion-awards og gallamiddag. Dette er klokken for deg som ønsker en treningsklokke som gjør jobben, og som gjør den godt. Med en vekt på kun 29 gram er Pace 2 markedets letteste multisportklokke, og det med imponerende 30 timer batteritid i beste GPS-modus, og ytterligere 40 timer i utvidet GPS-modus. I vanlig klokkemodus holder batteriet i opptil 20 dager.

Skjermen på 1,2″ er like stor som den vi finner på mer kjente modeller som Garmin fenix 6S eller Garmin Forerunner 245 Music, og rammen rundt er forsvinnende liten. Klokken kan kjøpes med tradisjonell silikonreim (veier da 35 gram), eller en lettvekts nylonreim. Sistnevnte sitter på vår testmodell, og bidrar blant annet til den lave vekten på 29 gram.

Coros Pace 2 har ingen touchskjerm, men betjenes via en knapp og en krone som kan dreies og trykkes inn. Kronen lar deg scrolle gjennom menyene og alle dataskjermene, mens knappen brukes for å ta deg tilbake, registrere en manuell runde, eller som snarvei til menyene. Til tross for at knapper en mye lettere å bruke under trening, så fungerer krone-løsningen godt. Dette er det samme oppsettet vi finner på Coros sine andre sportsklokker, men disse benytter en mye større krone som er lettere å betjene under aktivitet.

Helt siden sin første pulsklokke har Coros vært notorisk opptatt av å tilby overlegen batteritid på klokkene sine, og dette må selvfølgelig gå på bekostning av noe. Bakgrunnsbelysningen på klokken er ikke av den skarpeste, men det er mulig å invertere fargene slik at tallene kommer bedre frem. Coros har også introdusert «Night Mode» der en nedtonet bakgrunnsbelysning bevares helt til neste soloppgang. Et annet område der Coros velger å spare batteri er på samplingraten for pulsmålingen. Som standard gjøres det en pulsmåling hvert 10. minutt i vanlig klokkemodus og under søvn, mens den øker til en´ sampling per sekund under trening. Heldigvis står du fritt til å endre samplingraten til «kontinuerlig» slik at den registrer puls hvert sekund 24/7. Klokken har likevel så god batteritid at du ikke trenger å kvie deg for å gjøre dette.

Mens vi er inne på skjerm, så kan vi nevne at Coros lar deg velge mellom en rekke urskiver med ulike data, hvorav de fleste urskivene viser de viktigste dataene som tid, puls, skritt, høyde, soloppgang/solnedgang, etc.. Ved å dreie på kronen kan du scrolle deg gjennom alt fra oversikt over skritt, puls, kaloriforbruk, tid i aktivitet, etasjer klatret (en etasje tilsvarer tre høydemeter), til nyttig info som høyde, barometer, termometer, soloppgang/solnedgang, dagens treningsplan og smartvarsler. Trykker du deg videre inn i en av disse parametrene får du enda mer detaljert informasjon og kan for eksempel se puls, høyde, temperatur og barometrisk trykk langt tilbake i tid.

 

En ekte multisportklokke

Coros Pace 2 gir deg alle funksjonene du trenger i en ekte multisportklokke. Dette er en klokke som kan ta deg gjennom et fullt Ironman uten at du trenger å bekymre deg over batteritiden, og klokken gir deg all informasjon du behøver enten du svømmer, sykler eller løper. Under svømming måler Pace 2 både tid, distanse, hastighet, puls, SWOLF (hvor effektivt du svømmer), antall svømmetak, m.m.. Under løping og sykling får du ikke bare tid, distanse, hastighet, puls, kaloriforbruk og kadens, men også mer en oversikt over gjenværende stamina (energi) og en estimert aerob- og anaerob treningsbelastning.

Velger du styrketrening vil klokken kunne gjenkjenne antallet repetisjoner du utfører (ikke hvilke øvelser), selv om dette ikke alltid stemmer. En annen godbit er Track Mode for løping. TrackMode sørger for at satellittsignalet låses til en bestemt bane på løpebanen slik at den med hårfin presisjon klarer å beregne hvor langt du løper. Så lenge du gjør jobben med å holde deg i en bestemt bane, skal klokka klare å beregne hvor mange 400 meter runder du har løpt.

Men Pace 2 sitt virkelig trumfkort er den integrerte kraftmålingen direkte i klokka. Glem Stryd og dyre tredjeparts løsninger der du må feste en eller annen gjenstand på skoa. Coros Pace 2 gir deg løpskraft rett fra håndleddet. Og bare for å minne deg på det – 2295 kr og 29 gram. Det er rått.

Hvis du allerede eier en Stryd sensor så er det enda mer å glede seg over, for Coros støtter nå full integrasjon med Stryd slik at du får all informasjon som sensoren registrer rett på klokka, og dataene kan senere lastes opp til Stryd Power Center.

Den komplette listen aktivitetsprofiler er:
Løping, innendørs løp, baneløp, sykling, innendørs sykling, basseng, utendørs svømming, roing, innendørs roing, SUP, styrke, gym cardio, GPS cardio.

Listen over aktivitetsprofiler er ganske begrenset, og de to aktivitetsprofilene gym cardio og GPS cardio anbefales for alle aktiviteter som ikke omfattes direkte i listen. Vi savner spesielt fjelltur, gå, terrengsykling og ski, men Coros hevder at klokken først og fremst er laget for løpere, og at det skjøre materialet ikke egner seg til aktiviteter som er mer utsatt for juling. Vi kan godta at disse aktivitetsprofilene er fraværende, men akkurat den unnskyldningen biter vi ikke på. Du får heller ikke den samme navigeringsfunksjonen (brødsmuleruting) eller «tilbake til start» funksjonen som du får på storebrødrene Coros Apex, Apex Pro og Vertix. Sistnevnte funksjon er et lite savn ettersom den er minst like nyttig for løpere på nye steder som den er for folk som ferdes i fjellet.

Hver av aktivitetsprofilene er satt opp med datafelter og skjermer med informasjon som er mest mulig relevant for dem, men du står fritt til å justere de slik du selv ønsker. Du kan benytte opp til seks dataskjermer med seks datafelter for hver skjerm, så du har mengder av data å boltre deg i.

AI Trainer og treningsanalyse

AI Trainer er Coros sin analog på treningsanalysen Garmin, Suunto og Polar tilbyr i sine pulsklokker. Etter en treningsøkt viser AI Trainer hvor mange timer det er igjen til du er fult restituert, hvor mye stamina (energi) du har igjen, og treningseffekten målt på en skala fra 1-6. Staminaen er full på 100% og reduseres i takt med varigheten og intensiteten på treningsøkta. Treningseffekten deles opp i «aerob effekt» og «anaerob effekt» på samme måte som for Garmin, men skalaen til Coros går fra 1-6, og ikke 1-5 slik både Garmin og Suunto gjør.

I tillegg til en komplett oversikt over treningen din, vil du i Coros appen se et estimat for VO2 max, estimert restitusjonstid, terskelfart, siste syv dagers treningsbelastning, et estimat for personlig fitnessnivå og søvnanalyse. Coros sine beregninger er ikke like avanserte som Garmins Training Load Balance eller Polar sin Training Load Pro, og vi føler ikke helt at Coros stemmer like godt som for de to konkurrentene.

Skal du få fullt utbytte av disse funksjonene krever det at dataene du mater klokken med er nøyaktige, og da spesielt pulsverdiene. Dersom du ønsker mest mulig reelle verdier for treningsanalysen anbefaler vi derfor å bruke en ekstern pulsmåler.

Pulsmåling og GPS

Vi har allerede nevnt at Coros «by default» sampler puls hvert tiende minutt i standby, men dette kan justeres til sampling hvert sekund 24/7. Pulssensoren er den samme som benyttes i alle Coros sine modeller, og vi har generelt hatt gode erfaringer med denne tidligere. Den lave vekten og slanke profilen på klokka bidrar til at pulssensoren får optimale forhold ettersom den sitter tight på hånden uten å bevege seg for mye. Coros Pace 2 har stort sett levert gode pulsmålinger i vår testperiode, men dette er svært individuelt. For alle som bruker puls som en viktig del av treningen anbefaler vi alltid å bruke pulsbelte. Når det gjelder optisk pulsmåling i klokka, holder vi fremdeles Garmin sin Elevate-sensor som best i klassen, men Coros nærmer seg.

Coros Pace 2
Den optiske pulssensoren i Coros Pace 2 er ganske mye mindre enn sensoren på f.eks. Garmin Forerunner 245 Music, men den gjør likevel en brukbar jobb. Merk at Garmin Forerunner 245 Music også har en PulseOX-sensor for å måle oksygenmetningen i blodet, noe ikke Pace 2 har.

For GNSS, eller satellittsporingen, så er Coros helt i toppen hva gjelder presisjon og konsise målinger. På samme måte som for batteritid har selskapet vært bestemt på å være steike hakkende god på å levere gode satellittsporinger. Og det klarer de med glans. Pace 2 registrerer hver eneste lille mikrosving du foretar deg, og leverer konsekvent fra gang til gang. Klokka støtter forresten både GPS, GLONASS og Beidou, og har en egen funksjon som lar deg se hvor mange satellitter av hvert navigasjonssystem som befinner seg i umiddelbar nærhet. En annen snasen funksjon er muligheten for å se hva som trekker batteri, og estimert gjenværende batteritid i både vanlig klokkemodus og med GPS aktivert.

Som nevnt kan Coros Pace skilte med ytterligere 10 timer batteritid i UltraMax modus, og her imponerer Pace 2 med svært høy presisjon. De ulike pulsklokke produsentene løser batterisparemodusen under sporing på ulike måter, og Coros har valgt å gå en helt egen vei. Der de fleste produsenter reduserer samplingfrekvensen (tiden der klokken registrerer GPS-signal og pulsslag) til en gang per minutt, eller en gang per 30.sekund, etc., så har Coros valgt å la GPS-en hente signaler i 30 sekunder i løpet av en 120 sekunders periode. I tillegg benytter klokkene akselerometeret og algoritmer for å finjustere sporingen ytterligere. Denne metoden har vist seg å fungere svært bra, og i vår test med UltraMax, mistet Coros Pace 2 kun 200 meter på en 11 km runde.

 

Treningsprogram og styrkeprogram

I likhet med Coros og Polar tilbyr Coros en rekke treningsprogram som skal hjelpe deg på veien mot å fullføre et bestemt mål. Coros gir deg imidlertid mer enn bare et treningsprogram mot 5km, 10km og halvmaraton, og tilbyr både tempo-program for løp, egne treningsprogram for sykkel og en rekke styrkeprogram. Samtlige program kan sendes til appen og deretter synkes til klokka som guider deg gjennom hver enkelt økt. En av favorittfunksjonene er muligheten for å opprette egne treningsøkter og styrkeøkter, og her har du full frihet til sette opp alt fra langturer, til tempoøkter og pyramideintervaller i alle mulige former. Du har egentlig full frihet til å lage din egen drømmeøkt. For styrketrening kan du velge blant 1 million styrkeøvelser i appen, komponere din egen styrkeøkt, og et «muscle heatmap» viser deg hvilke muskler du har trent, og hvilke du bør dedikere mer tid.

Coros app

Coros appen tilhører det enkle slaget og er langt i fra like omfattende som tilsvarende apper fra Garmin, Polar og Suunto, men den er både oversiktlig og lett lett forståelig. Appen er delt opp i fire seksjoner der de viser oversikt over dagen, alle treningsøkter, treningsprogram/treningsplaner/Muscle Heatmap og ruter, meny/innstillinger. Du finner egentlig alt du trenger, og ønsker du dypere innsikt kan du eksportere dataene til en tredjeparts tjeneste. Strava, TrainingPeaks, Runalyze, Apple Health og mange flere er lett tilgjengelig.

Trykker du på en av fanene får du mer innsikt i hvordan du har sovet, når du fikk skrittene dine, pulsen i løpet av døgnet, m.m..

Konkurrenter

Det finnes mange gode budsjettmodeller på markedet, og vår soleklare favoritt frem til nå har vært Garmin Forerunner 245 Music. Fra Polar har vi Polar Vantage M som også gir deg svært mye for pengene, mens Suunto stiller med Suunto 5 som sin nærmeste utfordrer. Sistnevnte er dog 1300 kr dyrere, og Vantage M koster også 700 kr mer enn Coros Pace 2.

Garmin Forerunner 245 ligger på en tusenlapp mer for versjonen uten musikk, og skal vi finne en Garmin-modell i tilsvarende prisklasse som Pace 2, må vi ned på innstegsmodellen Garmin Forerunner 45. Da snakker vi også en helt annen pulsklokke med mye kortere batteritid enn Pace 2, og heller ikke støtte for multisport. Garmin Forerunner 245 Music har heller ikke barometer, høydemåler og termometer, samt at batteritiden er mye kortere. Den har til gjengjeld en rekke andre funksjoner som Pace 2 ikke har, men det er funksjoner som kan defineres som «krydder» og mindre viktig for selve klokkens funksjon.

I bunn og grunn er COROS Pace 2 i en egen klasse, og ingen annen produsent har en klokke i tilsvarende prisklasse med like stort potensiale.

Konklusjon

Coros Pace 2
Coros Pace 2

Product Name: Coros Pace 2

Brand: Coros

MPN: 2295

Currency: NOK

  • Brukervennlighet - 95%
    95%
  • Treningsfunksjoner - 85%
    85%
  • Batteritid - 95%
    95%
  • Programvare (nett/mobil) - 85%
    85%
  • Optisk pulsmåling - 85%
    85%
  • GNSS (Nøyaktighet på sporing) - 95%
    95%
  • Verdi for pengene - 100%
    100%
91%

Konklusjon

Coros Pace 2 gir deg så latterlig mye for pengene at det fra en «klokketesters» ståsted nesten er uforståelig hvordan og hvorfor, Coros har valgt å gi en klokke til denne prisen så mange nyttige og gode funksjoner. Når Coros Pace 2 i tillegg måler både puls, GPS-sporing og kraft med høy presisjon, og i tillegg leverer en batteritid som er langt mer enn noen annen klokke i dette prissegmentet, så kan vi ikke annet enn å bøye oss i støvet.

Coros Pace 2 imponerer på det meste, og burde være et solid skremmeskudd til Garmin, Polar og Suunto. Nykommeren er ikke lenger lillebror i gamet – de er i ferd med å lede ann i et veldig viktig segment.

Felicidades Coros!

Pros

  • Ekstremt lett!
  • Stor skjerm i kompakt og slank kropp.
  • Lang batteritid.
  • Treningsplaner, «Muscle Heatmap» og mulighet til å opprette egne treningsøkter.
  • Oversiktlig og enkel app.
  • Åpen plattform med støtte for en rekke tredjeparts apper.
  • Svært nøyaktig GPS.
  • Relativt god pulssensor.
  • Innebygd kraftmåler i klokka.
  • Enormt mye for pengene!

Cons

  • Mangler noen grunnleggende aktivitetsprofiler.
  • Foretrekker knapper fremfor krone og en knapp.
  • Noe spinkel byggekvalitet.
  • Ingen «tilbake til start» funksjon eller brødsmuleruting.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Samletester

Treningsbenk topp 10 – Best i test justerbare treningsbenker!

De siste årene har flere og flere fått øynene opp for…
Dato: Mar 14, 2024
Bekledning

Vektvester best i test 2024 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022
Produkttest

Justerbare manualer best i test – Topp 10 justerbare treningsmanualer!

Vi gir deg en oversikt over de beste justerbare treningsmanualene på…
Dato: Mar 08, 2022